2019-01-25 109 views
今天的午餐忽然心血來潮想吃一碟腸粉,於是來到了葵涌廣場的「輕鬆一下」以滿足五臟廟的慾望。腸粉份量分別有3條、4條和6條可選,圖中筆者所選的是3條份量。腸粉質感非常滑溜。白雪雪的腸粉配上各式醬料後,頓變味美。另外也點了一客燒賣,但價格有點貴,5粒的份量索價11元,同場小食店定價不過是6-7元而已。燒賣味道一般,入口不感彈牙,魚肉香亦欠缺。碗仔翅定價和份量則相對合理。碗仔翅料也蠻多,每一羹都有冬菇絲、粉絲和肉絲等。味道正常,不過不失。也許是維持經營成本吧,「輕鬆一下」小食的定價都略貴。所以筆者在想,偶爾像今日般突然好想食某一種食品,才來光顧算了。
今天的午餐忽然心血來潮想吃一碟腸粉
,於是來到了葵涌廣場的「輕鬆一下」以滿足五臟廟的慾望。
燒賣腸粉

。白雪雪的腸粉配上各式醬料後,頓變味美

另外也點了一客燒賣,但價格有點貴

碗仔翅

。味道正常,不過不失。

也許是維持經營成本吧,「輕鬆一下」小食的定價都略貴
2019-01-25
$44 (Lunch)
2018-12-23 117 views
輕鬆一下的炸雞肶,可算是全港我最喜愛之一,它賣的雞肶大隻、多肉,用高油溫將雞皮炸至金黃色,再在上面潑上淮鹽,外皮香脆之如,味道亦有咸香味。今次吃了兩款炸雞肶的套餐,一是炸雞肶菜飯,另一個是炸雞肶麻辣肉醬米線。愛健康的人士,可以點炸雞肶菜飯,起碼菜的份量多,可以吸收多一點纖維,能減輕炸雞肶的邪惡感。追求味濃的朋友,可以選擇炸雞肶麻辣肉醬米線,炸雞肶本身已經好味到一個點,再加上令人口腔麻痺的四川肉醬,味道的層次很多樣。
2018-10-06 191 views
小秘書今日中午約咗整指甲,諗住早少少出去食個早餐先出發💨💨 點知遲咗45分鐘先起身 唯有快快趣趣換入洗手間梳洗、換衫... 以九秒九速度搭車去到葵芳✌🏻 剛好係中午時份,個肚餓到打鼓,想整完指甲先去食嘢都頂唔住😥 剛好喺商場地面果層見到「輕鬆一下」買串燒賣加粉果正係我嘅心頭好😉 我總覺得加埋佢嘅特製豉油會令到啲燒賣、粉果特別好食,而且粉果嘅餡料又香口😉 我今日嘅早午餐就用咗十分鐘搞拈👍🏻👍🏻
小秘書今日中午約咗整指甲,諗住早少少出去食個早餐先出發💨💨 點知遲咗45分鐘先起身[吐舌] 唯有快快趣趣換入洗手間梳洗、換衫... 以九秒九速度搭車去到葵芳✌🏻 剛好係中午時份,個肚餓到打鼓,想整完指甲先去食嘢都頂唔住😥

剛好喺商場地面果層見到「輕鬆一下」[色]買串燒賣加粉果正係我嘅心頭好😉 我總覺得加埋佢嘅特製豉油會令到啲燒賣、粉果特別好食,而且粉果嘅餡料又香口😉 我今日嘅早午餐就用咗十分鐘搞拈👍🏻👍🏻
2018-10-06
TakeAway
$23 (Other)
  • 燒賣粉果
2018-09-24 185 views
喺葵涌廣場行街,買完衫褲攰攰地,去買啲小食醫下肚先,是但行到哩間就入去食,叫左碗仔翅,可能我太餓關係,覺得好好味,仲有加勁多醋,不過我覺得比外間賣既碗仔翅偏貴。
2018-09-12 155 views
晚上下班後,突然想到很久沒有去葵芳葵涌廣場行,經過一間小店。以前經常在這店吃小吃,今晚叫了一碗生菜魚肉翅,還有腸粉和燒賣。這碗魚肉翅,好水兼有燶味,不好吃!至於,腸粉燒賣就ok.
2018-09-06 155 views
次次都好多人,自己醒目啲搵個位坐低。一坐底立即有招呼落單叫嘢食,姨姨記性好講嘢快,熟練的用手帳落單,食物很快上枱。行街心思思要食碗三溝先滿足,一定要配辣菜脯,魚肉彈、生菜爽、菜脯脆,加埋肉絲冬菇杰撻撻嘅"翅" 複雜極佳配搭的口感。六條腸粉最抵食,腸粉夠滑多豉油多醬汁能成為美味食物。 花生醬夠滑好可惜唔夠香唔夠食叫多碗韭菜豬紅,廿幾蚊一細碗,味道唔係嗰回事,下次不用點。豬紅夾幾下就食完, 韭菜大啖大啖食極都仲有。 韭菜填飽肚子都食唔曬🤣

2018-08-19 149 views
食個魚肉丁早餐37元 ,都唔緊要,但啲魚肉越來越難食。奶茶咖啡仍然難飲,完全沒有進步,重點是老闆娘的態度極差,大大聲批評客人,好似欠佢咁。這是最後一次幫襯,以後都免提。
2018-08-18 102 views
今日係星期六,同朋友去新都會行街,諗住喺嗰邊食午餐,點知全部食肆都最少等一個鐘以上,周圍都係人😢唯有用天橋行過對面睇吓有乜嘢食,落到最底層見到好多小食店,最大的一間就是輕鬆一下!由職員帶我們行前幾間舖,原來輕鬆一下有幾間分店食物種類有很多,車仔麵,蒸飯,酸辣米線,還有很多不同的小食供給客人選擇👍🏻我們需要用的醬料都非常齊備,全部已放在枱面了😄本身是想叫蒸滑雞飯,但是已經沽清了,職員推介鳳爪排骨蒸飯😝鼓油是自己加的😎雖然排骨上面有一片大辣椒,但是完全沒有辣的感覺😄鳳爪皮爽口,排骨味道不夠鹹,所以我加了很多豉油😛本身我是叫不顧蒸雞飯的,因為他沽清,所以我轉了另一款飯,但是收據上沒有更改,兩個飯也是同價錢$42,加了$4有一杯凍豆漿清湯米線再加左三樣餸, 有肥牛,肉醬,豬膶, 肉醬有一點辣,幾好味,可能本身是清湯底,所以加咗一點肉醬味道更加香濃😄豬膶都非常新鮮,但肥牛的脂肪比牛肉更多😢價錢合理☺️
由職員帶我們行前幾間舖,原來輕鬆一下有幾間分店
我們需要用的醬料都非常齊備,全部已放在枱面了😄
價錢合理☺️
2018-07-30 84 views
今日去葵芳廣場行街街,行到攰攰地,又唔係好肚餓,所以我地就決定黎食哩間餐廳坐下休息下搵D小食來食下啦!哩間舖位都幾大噶,好多張檯,一來到就有位啦。我地嗌左煎釀三寶,HKD14蚊三件,比起其他街邊小食好似貴幾蚊,個辣椒辣到飛起呀,入邊D核完全無整走,太辣啦腸粉好滑溜,加埋D混醬好好味。仲有炸雲吞同埋微辣魚蛋,炸雲吞沾下檯上的辣椒醬,都幾好味既,個魚蛋我地點微辣,但就完全都無辣咯碗仔翅熱辣辣,都OK既,偏鹹少少咯。

哩間舖位都幾大噶,好多張檯,一來到就有位啦。

腸粉好滑溜,加埋D混醬好好味。

碗仔翅熱辣辣,都OK既,偏鹹少少咯。

2018-07-22 97 views
今朝要做早job,所以要去葵芳轉地鐵,順便食個早餐,其實呢間輕鬆一下我幫襯咗佢20年,想我當年係喺3号4号碼頭返工已經開始幫襯佢,所以而家一場嚟到就順理成章都一定幫襯佢食早餐,點知一坐底見到個餐牌,一個麵35蚊仲要咁少配料,餐包都無一個!本來我想叫雪菜肉絲蛋麵,佢話蛋要加6蚊,所以我唯有叫餐蛋麵凍奶茶,即35+2蚊!我心諗乜而家物價真係貴咗咁多咩?我喺荃灣同荔枝角食早餐都唔係咁喎!我放低影相架餐行過兩步去草根食堂睇,見到佢地早餐雪菜肉絲雞扒公仔都係31蚊😱我再行返過去坐返低等我個餐蛋麵,見老闆拎凍奶茶比我,我就同佢講我所見所聞,佢竟然咁答我:佢地買咗舖,唔駛交租,所以佢賣20蚊都有會賺,我地要交租80萬,又要出糧比伙記,成本好高!我心諗:你交80萬租關我乜事?如果你賺80萬會回饋比我咩?你開得舖做得生意賺得錢就要自己計住啦!我只知道,我行多兩步就可以食到31蚊雪菜肉絲雞扒公仔麵咋!我只係一個食客,食完就走,唔會諗你咁多!我當然無同佢講咁多,講嚟都嘥氣,因為我真係食完就走!結果個麵到咗,得一塊餐肉一隻蛋,餐肉仲要凍冰冰硬屈屈,肯定煎咗好耐🤮,毫無誠意😡我食完心諗,以後再見多謝大家睇晒🙇‍
今朝要做早job,所以要去葵芳轉地鐵,順便食個早餐,
所以而家一場嚟到就順理成章都一定幫襯佢食早餐,
佢地買咗舖,唔駛交租,所以佢賣20蚊都有會賺,
我地要交租80萬,又要出糧比伙記,成本好高!
我心諗:你交80萬租關我乜事?如果你賺80萬會回饋比我咩?
你開得舖做得生意賺得錢就要自己計住啦!
我只知道,我行多兩步就可以食到31蚊雪菜肉絲雞扒公仔麵咋!
我只係一個食客,食完就走,唔會諗你咁多!
我當然無同佢講咁多,講嚟都嘥氣,因為我真係食完就走!

我食完心諗,以後再見

多謝大家睇晒🙇‍♂️🙇‍♂️

「完」
2018-07-22
$37 (Breakfast)
2018-06-05 112 views
諗住想食少少野頂吓肚,所以叫咗燒賣魚蛋少辣同豆漿,點知佢竟然幫我落腸粉魚蛋少辣同豆漿⋯⋯唉!算啦⋯⋯唔怪得愈黎愈少人黎食啦⋯⋯又貴又唔好食仲要落錯單!我諗都係搵定第二度食野算啦
2018-06-05
$32 (Tea)
2018-05-23 120 views
係葵涌廣場行街行攰左,想揾個地方坐底休息下,食少少野,依間輕鬆一下絕對係一個好選擇,而且亦都好岩一個人去食。🤔🥢🥄去到見到多數人面前都有一份煎釀三寶同埋一碗碗仔翅/生菜魚肉。所以我都嗌左份煎釀三寶同碗仔翅試下。🐟1️⃣煎釀三寶我就嗌左紅腸、魚蛋同豆腐。三寶上既時候係熱辣辣既。一開始我想叫蕃薯,店員就同我講蕃薯依家炸緊,要等耐啲先有,所以我就叫左其他。魚蛋同豆腐係必食,熱辣辣,而且豆腐大大舊,中間又軟又滑,好抵食。🤤(我去食既時間係夜晚9點幾,可見輕鬆一下並唔會因爲係夜晚就直接話賣晒,而係會繼續整啲新鮮既比人食👍👍)2️⃣碗仔翅完全係我依排食過既碗仔翅入面最足料既(沒有之一)。每一啖都充滿左冬菇、粉絲、雞絲/豬肉絲,超級真材實料,而且只需22蚊。

煎釀三寶

煎釀三寶
2018-04-28 130 views
去開葵廣行街,見有d肚餓,但又就黎dinner time. 就搵d小食食下啦!🤔去咗葵廣地下呢間餐廳,舖位好大,有好多張枱,仲有好多服務員添!💁‍♀️叫咗煎釀三寶,$14 三件 其實街邊小食黎講真係算幾貴下🤔🤔不過佢個魚肉幾好食嘅。生菜魚肉😛😛都係d魚肉幾出色 好有咬口!🤩🤩仲叫咗兩隻雞中翼。普普通通啦!價錢都係比較貴。$13兩隻。 食呢d小食都有其他更好嘅選擇。可以唔洗特登幫襯呢間😂😂😂

生菜魚肉😛😛都係d魚肉幾出色 好有咬口!🤩🤩

仲叫咗兩隻雞中翼。
普普通通啦!價錢都係比較貴。
$13兩隻。 食呢d小食都有其他更好嘅選擇。
可以唔洗特登幫襯呢間😂😂😂
2018-04-11 103 views
價錢不但只貴 食物質素極差 員工態度極差朋友叫左個車仔麵 湯唔係好夠味 所以向員工索取腩汁 但係職員竟話要收錢 極為冇理由 又唔係冇比錢 更係因為佢湯唔夠味 只係小小既腩汁都唔比 完全唔知係點做生意
價錢不但只貴 食物質素極差 員工態度極差
2018-03-12 138 views
收工後經過葵涌廣場,覺得好肚餓所以隨便搵間小食店想食下魚蛋燒賣。眼見舖頭前面有熟食車,未見當眼位置有小食價錢,不過諗住同一商場應該都唔會爭太遠,所以照orderOrder咗一個魚蛋一個燒賣,收銀員收我20蚊,再行去拎小食俾我。一放低喺我前面我呆咗,成兜加埋得十粒,心諗: 可能好好食呢。食第一粒燒賣,心情跌咗落谷底,除咗麵粉同豉油,我乜都食唔到。再食魚蛋,今日食唔辣嘅,有層唔知咩醬喺個面度,白白哋色,一食入口,有陣怪味,好似叔叔哋咁嘅味。以後唔敢再幫襯。
以後唔敢再幫襯。
TakeAway