品牌「Relish」旗下的「Relish Kitchen by ALOT」正式進駐啟德 Airside貫徹提供西餐 Crossover 日本菜的創意菜式;餐廳裝潢以白色為主調,搭配木系及藝術元素,用上木系或沙發座椅及多款簡約吊燈,面積極為寬敞,感覺悠閒舒適午市提供套餐,包是日餐湯/田園沙律及主菜,可以優惠價加配飲品----------Lunch: 芝士明太子龍蝦包•田園沙律炸蕃薯條配松露醬 $218Black Sesame Latte (Hot) +$34是日餐湯為南瓜忌廉湯,加入麵包糠;質地偏稠,口感細滑,南瓜香濃郁,鹹甜平衡,配搭輕滑忌廉更滋味龍蝦包厚切金黃,中間夾著一大件龍蝦肉,龍蝦肉面鋪上滿滿的芝士,再擠上醬汁及食用花裝飾,賣相精美麵包外脆內軟,龍蝦肉鮮味富鹹香,伴上芝士及醬汁顯美味;田園沙律新鮮爽甜;炸番薯條同樣外脆內綿,番薯香十足,蘸上優質松露醬增味道層次飲品有精美的拉花,更用上特別的器皿;芝麻香濃厚,質地順滑,芝麻控必點美味指數:8.5/10----------Lunch: 鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8oz)伴炒野菜•山葵幼滑薯蓉 $238Uji Matcha
Black Sesame Latte (Hot) +$34

美味指數:8.5/10
Uji Matcha Latte (Hot) +$34

田園沙律加入藜麥,沙律菜新鮮,配上輕怡胡麻醬夠開胃

主菜賣相充滿藝術感,野菜有澳洲西蘭花、粟米芯及車厘茄等,伴以南瓜脆片
牛肉眼煮至約7成熟,切開色澤粉嫩;肉質緊緻軟嫩富嚼勁,牛香濃郁鮮美;炒野菜帶適當鹹香;山葵薯蓉甚具創意,質感幼滑,山葵香點到即止不嗆鼻,出色!

飲品拉花同樣用心,質地順滑,抹茶香濃厚帶有苦澀味,吞嚥後有回甘,非常喜歡!

美味指數:9/10
宇治抹茶蛋糕配日本紅豆‧麻糬 $68
將蛋糕做成雪條及朱古力的混合造型,為創意用心之作
切開蛋糕為麻糬及紅豆餡料,質感綿軟,啖啖抹茶芳香配上軟糯麻糬及輕甜紅豆蓉,口感及味道層次俱佳
美味指數:9/10
2024-03-25
Lunch
  • 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆
2024-03-26 51 views
-又去左 Airside 試下啲新餐廳 之前新開有好多foodie介紹餐廳好大 目測有5千尺?兩邊落地玻璃無遮無擋 可惜當日少少陰天中庭有個好搶鏡既打咭大月亮🌕呢到係食輕食、蛋糕、日式洋食料理等⋯今次過來食午餐 叫左兩份主食🔺澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼 拌炒野菜/山葵幼滑薯蓉$238跟餐餐湯 蕃茄雜菜湯 (🍵+34凍黑芝麻鮮奶)穀飼牛扒🥩肉味香濃🤗煎到岩岩好 微焦既外層 切開中間仲帶少少粉嫩 腍嫩有肉汁 😍配埋滑嘟嘟薯蓉 jeng🔺鹽焗醬油燒西班牙黑毛豬梅頭扒 拌炒野菜/山葵幼滑薯蓉 $188跟餐餐湯 蕃茄雜菜湯 (☕️+34 65%熱朱古力)真係黑毛豬先做到呢種 煮完唔會鞋霎霎嘅感覺😋豬肉煎到好似牛肉 咁一樣咁腍 癲😈今次呢舊比較多肥肉 少少膩口 整體都好好味 會encore🔺明太子手羽 $68/4隻雞翼入面仲注滿滿滿明太子 一啲都唔吝嗇明太子嘅份量每一隻都脹卜卜 外皮炸到脆口 內裏唔會太過鹹 可以話係必點之一😍🔺宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 $68最後都係忍唔住加多左個甜品 🤭見佢呢個格仔朱古力造型🍫蛋糕好特別 甘甜嘅抹茶配上綿密嘅紅豆🫘用來做呢嘅結尾 岩哂👍🏻P.S上網爬咗文好似話

中庭有個好搶鏡既打咭大月亮🌕
呢到係食輕食、蛋糕、日式洋食料理等⋯
今次過來食午餐 叫左兩份主食
跟餐餐湯 蕃茄雜菜湯 (🍵+34凍黑芝麻鮮奶)
穀飼牛扒🥩肉味香濃🤗煎到岩岩好
微焦既外層 切開中間仲帶少少粉嫩 腍嫩有肉汁
😍配埋滑嘟嘟薯蓉 jeng
跟餐餐湯 蕃茄雜菜湯 (☕️+34 65%熱朱古力)
真係黑毛豬先做到呢種 煮完唔會鞋霎霎嘅感覺😋
🔺宇治抹茶蛋糕配日本紅豆 $68
最後都係忍唔住加多左個甜品 🤭
見佢呢個格仔朱古力造型🍫蛋糕好特別
甘甜嘅抹茶配上綿密嘅紅豆🫘用來做呢嘅結尾 岩哂👍🏻
P.S上網爬咗文好似話已經唔係🐱🐶寵物友善餐廳(?)
如果想帶寵物去打卡/食嘢嘅朋友仔 記得問清楚先啦☺️
Lunch
  • 明太子手羽
  • 鹽焗醬油燒西班牙黑毛豬梅頭扒 拌炒野菜/山葵幼滑薯蓉
2024-03-26 54 views
AIRSIDE開幕咁耐,我仲未去過呢個商場😂,難得我細妹得閒,我就約埋佢去一齊去商場行下👯‍♀️,仲意外地比我地發現左間打卡一流咖啡店❤️餐廳主打日式洋食,聯同日式傢俬店合作,打造數千呎空間,整體裝修以簡約木系風格為主題🪵,加上落地大玻璃設計,營造休閒愜意感覺🥰,中間位置擺放月球🌕擺設及其他藝術品裝飾,有種身處藝術館錯覺😍- 是日餐湯:周打忌廉湯🥣 (跟餐)奶白色忌廉湯質地濃稠,忌廉香味濃厚,內有少量甘甜粟米粒🌽點綴,加上兩粒麵包乾🍞增加香脆口感😝- 田園沙律🥗 (跟餐)沙律內有新鮮沙律菜、車厘茄🍅、青瓜🥒及藜麥,配上酸甜醬汁,清爽開胃😎- 天婦羅紫菜魷魚🦑 $68炸魷魚外層麵衣不會過厚,炸得酥脆可口☺️,表面加上紫菜碎調味,配上蛋黃醬更滋味😗- 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥伴甜蕃薯條🍔 $168包體鬆軟帶牛油香氣🍔,和牛漢堡扒牛味濃郁,生熟度剛好,肉汁足夠,配上鹹香芝士🧀、焦糖甘甜洋蔥絲🧅,層次豐富🤤,蕃薯條🍠炸至黃金香脆,質地粉糯清甜,保留著蕃薯單純原始甘甜味😝,配上濃稠惹味黑松露醬更滋味😋- 慢煮穀飼澳洲和牛面頰伴蘆荀、枝豆配海苔意大利飯🐮 $258和牛面頰肉質細緻綿密,入口即化,油花分

- 是日餐湯:周打忌廉湯🥣 (跟餐)

- 田園沙律🥗 (跟餐)

- 天婦羅紫菜魷魚🦑 $68

- 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥伴甜蕃薯條🍔 $168

和牛面頰肉質細緻綿密,入口即化,油花分布均勻😍,表面淋滿香濃燒汁更突出濃郁牛味🤩,意大利飯🍚黏稠得來質感煙韌,有嚼勁,濃郁忌廉醬汁包滿飯粒,加上海苔碎點綴,口感豐富有層次☺️

- 宇治抹茶蛋糕配日本紅豆🍰 $68
這款甜品賣相相當精緻,以朱古力磚雪糕外形呈現😛,抹茶蛋糕質地絲滑濕潤,帶有清幽抹茶回甘香🍵,加上軟綿微甜紅豆蓉🫘及底層香脆牛油餅乾🍪,層次豐富,整體配搭甜而不膩😛

- 宇治抹茶拿鐵🍵 $34
濃郁奶香混合清澀抹茶甘香,口感順滑,味道清新😝

不得不稱讚餐廳裝潢設計,寬敞樸實空間加入大量清新植物盆裁🌿,為餐廳打造素雅恬靜風格😳,加上食物菜式新穎有創意,最適合喜歡美食又喜歡打卡既你地黎試下❤️

📍 Relish Kitchen by ALOT - 啟德
@relishkitchenhk

#justlingggxd_cafe
#justlingggxd_啟德
2024-03-23 66 views
🍽️Relish Kitchen by ALOT 餐廳嘅桌椅/書架,主要係Alot Living嘅產品🪑Alot Living係一間好有質感嘅傢俬店,主要售賣日本製實木嘅家居🏡🪵整間餐廳空間感好大,加上極其簡潔設計,感覺好精緻,好乾淨,更有日式嘅時代感🏯🌮食物都好精美講究架,暐式洋食精心製作, 👩🏻‍🍳廚師仲將創意&藝術融入咗係食物上👩🏻‍🎨🐷澳洲黑毛安格斯—100天殼飼牛肉眼伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉- 是日南瓜餐湯- Lemonade Shakerato(Iced) 🍝北海道帶子藍芝士忌廉汁手工意粉- 是日南瓜餐湯- Relish Rose (Iced)🧀紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬😌把生活態度帶到飲食上!🍸

🐷澳洲黑毛安格斯—100天殼飼牛肉眼
伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉
- 是日南瓜餐湯
- Lemonade Shakerato(Iced)

🍝北海道帶子藍芝士忌廉汁手工意粉
- 是日南瓜餐湯
- Relish Rose (Iced)

🧀紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬

😌把生活態度帶到飲食上!🍸
2024-03-23 42 views
屯馬🐴綫系列~ 🚈🚈🚈Relish一向以觀塘工廈的日系餐廳聞名,而Airside的Relish Kitchen by ALOT則繼續貫徹日式裝潢的理念,成功地打造出舒適且雅致的氛圍!相比觀塘工廈的分店,Airside餐廳的面積更大一倍以上,而中庭的地球🌏裝飾更增添了餐廳的特色🌟是夜品嚐~ 🐮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8oz)伴炒野菜及山葵薯蓉(個名巧長~)- 100天穀飼的黑毛安格斯牛肉肉質嫩滑!🌟🌟🍬焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士 - 甜品即叫即製,使用焦糖製作的千層酥餅搭配濃郁的雲呢拿吉士,口感甜蜜💓豐富,鬆脆可口🌟🌟🌟 不論是主菜還是甜品,Relish Kitchen by ALOT 令人滿意且性價比高!建議用餐前電話或網上預約,避免等候☺️🌟食評指數:8.5/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD300🗺️ 地址:L313, 3/F, Airside, Kai Tak
屯馬🐴綫系列~ 🚈🚈🚈

是夜品嚐~

🌟食評指數:8.5/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD300

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
2024-03-21 39 views
同朋友一起放假🏖️一起來試試菜😋總體餐廳都坐得挺舒服的,有氣氛有個大月亮及裝置藝術,適🈴打卡,㬌觀美麗再加上可以看到個Open kitchen 見到些勁忙碌的廚師們班待應生的服務總體不錯的
同朋友一起放假🏖️一起來試試菜😋
總體餐廳都坐得挺舒服的,有氣氛
有個大月亮及裝置藝術,適🈴打卡,㬌觀美麗

班待應生的服務總體不錯的
芝士和牛漢堡
沙律菜
澳洲黑毛安格斯100天穀牛肉眼伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉
2024-03-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
澳洲黑毛安格斯100天穀牛肉眼伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉
2024-03-20 65 views
今日陽光普照,見冇乜做就出去搵間靚既餐廳chill下,搵到間係啓德Airside商場入邊嘅日式洋式餐廳試食,入邊環境都幾正,岩岩新開張,主打日式洋式料理,亦都好多打卡位,環境寬敞亦都好舒服,全部都係特色嘅實木傢俬,仲有好多精緻嘅擺件,所以坐低嘆杯咖啡都唔錯嘅選擇,中間位有個月球打卡位,如果有靚女Model就更加fit😂見餐廳有好多特色嘅咖啡!餐湯係南瓜忌廉湯:餐湯幾好味,好鮮甜好濃郁既南瓜味,湯底都淆咗好耐所以都好入味!澳洲黑毛安格斯100天殼飼牛肉眼伴炒野菜配幼滑薯蓉:$238好大塊厚切既牛扒🥩,賣相都好靚,大廚仲將肉眼煎得岩岩好,又唔太生又唔太熟,五成熟係最好的,仲鎖住肉汁令到食落好多汁,牛肉亦都好鮮嫩,啖啖肉都好有口感,配菜都好新鮮,估唔到薯蓉都整得咁好食😋呢個值得試蒲燒鰻魚野菌意大利飯:$178鰻魚都燒得好靚,我估計係用左新鮮既鰻魚黎燒,肉質好鮮嫩肥美,鰻魚亦都係我至愛,估唔到大廚又整得幾好食,意大利飯亦都唔濕岩岩好,好足料配上忌廉汁食落好滑勁好口感Drity:$34呢間餐廳咖啡都出名,咖啡好嫩滑,沖得好飲👍🏻📍地址:Relish Kitchen by ALOT (九龍城)九龍
蒲燒鰻魚野菌意大利飯:$178
Drity:$34
呢間餐廳咖啡都出名,咖啡好嫩滑,沖得好飲👍🏻
2024-03-15 203 views
二訪Airside,貪呢度幾有空間感,感覺又冇咁多人,今次呢間Cafe走木系簡約風,感覺幾舒服同relax,食物方面打卡able得嚟,質素又唔錯。🥪A4鹿兒島和牛三文治伴田園沙炸粗薯條 (焦糖洋蔥配秘製醬汁) ($238)🥩A4和牛油脂分佈好好,食落幾嫩,加埋🧅焦糖洋蔥有加乘,而醬汁就令到三文治感覺冇咁膩。 好似之前向日本食到嘅味道咁,推介🔥! 🐮鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8oz) 伴炒野菜/山葵幼滑薯蓉 ($268)穀飼牛肉味濃,份量有8安士都幾多,食落啖啖肉。 野菜有落牛油炒好香, 薯蓉食落幾滑,而且帶有淡淡嘅山葵味,但唔會攻鼻,好正。 跟餐嘅🥬田園沙律有藜麥,幾有誠意。呢個餐可以用優惠價加飲品,加咗杯☕️Grapefruit Coffee Tonic (Iced) (跟餐+$34, 原價$59) 飲落西柚味少少酸酸地,感覺幾fresh。 🌹Relish Rose (Iced) ($58)好似cocktail咁幾靚,一入口玫瑰味幾重,但唔會蓋過咖啡味。🍋檸檬撻配芒果和蛋白餅 ($68)呢度D甜品都好精緻,係今次嚟嘅目標之一。 檸檬撻酸酸地,加上芒果🥭同甜甜脆脆嘅蛋白餅互相配

跟餐嘅🥬田園沙律有藜麥,幾有誠意。

呢個餐可以用優惠價加飲品,加咗杯
飲落西柚味少少酸酸地,感覺幾fresh。

🌹Relish Rose (Iced) ($58)

🍋檸檬撻配芒果和蛋白餅 ($68)
呢度D甜品都好精緻,係今次嚟嘅目標之一。 檸檬撻酸酸地,加上芒果🥭同甜甜脆脆嘅蛋白餅互相配合,甜度啱啱好。

2024-03-14
Dinner
📍近年不少傢俬店🪑都踩過界! 位於AIRSIDE的Relish Kitchen by ALOT面積達6000呎😻 將品牌設計風格融合係餐飲概念之中! 店內裝潢用色柔和簡約 木元素傢俱 配合高樓底 營造出滿滿的空間感😌 置身其中用餐體驗很OKAY很放鬆!🙋🏻‍♀️🌀 北海道帶子牛肝菌芝士忌廉汁意式雲吞Set Lunch配餐湯或沙律 是日餐湯係南瓜忌廉湯口感綿密帶點南瓜蓉!🤤意式雲吞少有地採用咗牛肝菌作內餡 牛肝菌磨成蓉後與芝士混合 再淋上芝士忌廉汁 口感更為濕潤~ 🌀 巴馬火腿三色芝士 配菠菜大啡菇意大利飯份量相當大 建議Share! 置中嘅菠菜大啡菇最令我驚喜❤️ 翠綠菠菜苗配搭芝士 釀於Juicy大啡菇中好好食~ 意大利飯夾雜住大量爽口菇菌粒 飯粒Creamy口感更為豐富😻🌀 紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬表面灑上紫菜同芝士碎的蕃薯條 炸得金黃酥脆 輕輕鬆鬆KO 完一整盤!🌀 士多啤梨吉士撻 賣相精緻得連心靈都覺得療癒🙈 蓋上輕紗般的士多啤梨顯得格外晶瑩剔透❤️幼 滑吉士內餡加入咗鹹甜焦糖脆餅增加變化 同香甜酸爽嘅士多啤梨配搭好平衡🌀 MOCHA (65% Dark Choco) & Reli
📍

🌀 北海道帶子牛肝菌芝士忌廉汁意式雲吞

🌀 巴馬火腿三色芝士 配菠菜大啡菇意大利飯

🌀 紫菜芝士炸甜蕃薯條伴松露醬

🌀 士多啤梨吉士撻

🌀 MOCHA (65% Dark Choco) & Relish Rose
Relish Rose 結合咗紅茶同咖啡 細心品嚐會飲到兩種層次 咖啡略帶果香偏酸 餘韻明顯
  • 士多啤梨吉士撻
2024-03-12 94 views
Airside好多新餐廳,呢間餐廳係我覺得一定要試嘅,一入到去已經feel到環境空間感十足,中間仲有月球打卡位,座位闊落舒適,行木系風格,定價合理.我哋叫咗兩個套餐,包餐湯或者沙律,當日嘅餐湯係粟米忌廉湯,粟米味道非常濃郁,加咗忌廉令到味道更佳👍🏻👍🏻👍🏻·推薦大家一定要叫明太子雞翼,外皮香脆,雞翼入面有明太子,味道惹味.主菜揀咗和牛漢堡同虎蝦蟹膏意大利粉,我嗌我漢堡配左炸番薯條,意大利粉質感好好,返粒粒粒分明,虎蝦肉質新鮮爽口.飲品推薦70% Chocolate,賣相好靚,飲落好smooth,朱古力味濃郁!「黑芝麻拿鐵」芝麻味都好濃,overall味道唔錯👍🏻.甜品揀咗「士多啤梨配櫻花奶凍」,非常打卡able❤️❤️❤️.📍 Relish Kitchen by ALOT (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L316號舖
新商場果然裝修係特別靚係ALOT既木製傢具襯托底下呢間餐廳更加俾人一種愜意的感統好想係到坐好耐 休息下.♥ 《香烤野生虎蝦蟹肉蟹膏意大利飯》野生虎蝦確實係大隻 蝦肉鮮嫩蝦膏十足 香烤過蝦膏味更加特別突出意大利飯軟綿綿 煙煙韌韌入邊夾雜住一絲絲蟹肉 口感豐富而蟹膏亦為整個飯增添濃郁鮮味.♥ 《芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥》漢堡包好香牛油味和牛好嫩好juicy 豐富肉香包住溶岩芝士🧀夠哂邪惡搭配焦糖洋蔥 充滿甜味 仲有田園沙律甜蕃薯條又甜又酥脆 更可以點松露醬食♥ 《明太子手羽》四隻雞全翼外皮燒至金黃酥脆脹卜卜入面釀滿左明太子有濃郁既鹹鮮味 帶微辣 令鮮嫩雞肉倍添惹味♥ 《天婦羅紫菜魷魚》望落以為好似平時個d普通炸魷魚食落就發現天婦羅既脆漿特別酥脆鬆化既保持魷魚鮮嫩質感 亦融合左一點點紫菜碎好岩一路飲返杯一路食♥ 《宇治抹茶蛋糕配日本紅豆》蛋糕就好似一條抹茶雪條 造型精美用上優質宇治抹茶茶粉 除左好濃厚既抹茶香氣 仲有茶甘微苦味道慕絲蛋糕質地軟滑細緻 中間有一層紅豆🍵🫘確實係經典組合

新商場果然裝修係特別靚

除左好濃厚既抹茶香氣 仲有茶甘微苦味道
慕絲蛋糕質地軟滑細緻 中間有一層紅豆🍵🫘
確實係經典組合
2024-03-10 61 views
位於啟德ᴀɪʀꜱɪᴅᴇ商場的清新日系cafe。餐廳空間寬敞闊落,環境舒適;裝潢風格以清新木系為主,雅緻又有質感,很適合與朋友閨蜜來聚會呢。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆꙳ 明太子手羽 $68꙳ 鹿兒島A4和牛三文治伴薯條及田園沙律 $238꙳ 慢煮西班牙乳豬件伴大啡菇炒菠菜及紫薯蓉 $258꙳ 加配: Grapefruit Coffee Tonic $34꙳ 焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士 $68  ___⋆ ⋆ ___ ✿  明太子手羽四件釀入明太子的雞翼,上桌時脹卜卜,咬下去微辛微辣,鹹香又啖啖肉。.✿ 鹿兒島A4和牛三文治伴薯條及田園沙律麵色經焙烘後香脆軟熟,夾心的A4和牛色澤粉嫩,相當誘人;入口肉質軟嫩,肉味濃郁帶甜。搭配夾心的焦糖洋蔥及秘製醬汁,香甜又爽脆。.✿ 慢煮西班牙乳豬件伴大啡菇炒菠菜及紫薯蓉附送是日餐湯:周打忌廉湯。最近真的瘋狂吃乳豬呢~ 乳豬以低溫慢煮後肉質嫩滑,然後焗至外皮香脆,伴上軟綿細滑的紫薯蓉及香甜爽口的大啡菇,口感更豐富呢。.✿ 焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士千層酥的餅皮酥脆香口,上面佈滿水果,夾心塞滿爆量的雲呢拿吉士,賣相相當精緻
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
  ___⋆ ⋆ ___
✿  明太子手羽
✿ 鹿兒島A4和牛三文治伴薯條及田園沙律
麵色經焙烘後香脆軟熟,夾心的A4和牛色澤粉嫩,相當誘人;
入口肉質軟嫩,肉味濃郁帶甜。
搭配夾心的焦糖洋蔥及秘製醬汁,香甜又爽脆。
✿ 慢煮西班牙乳豬件伴大啡菇炒菠菜及紫薯蓉
附送是日餐湯:周打忌廉湯。
伴上軟綿細滑的紫薯蓉及香甜爽口的大啡菇,口感更豐富呢。
✿ 焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士
千層酥的餅皮酥脆香口,上面佈滿水果,夾心塞滿爆量的雲呢拿吉士,賣相相當精緻,入口香甜軟綿。
✿ Grapefruit Coffee Tonic
無奶的咖啡絕對是我最近必喝~咖啡混合了西柚的清新與香氣及梳打水獨有的清爽後,更是香甜醇厚。
2024-03-07 82 views
好少去airside果邊, 估唔到而家airside開左咁多新餐廳, 本來以為間舖會好靜, 點知轉個頭已坐爆左個場, 不過都難怪GE, 佢個環境真係幾舒服自在.叫左一份明太子雞翼, 雞翼唔算大隻, 不過勝在餡料比得好足, 咬開果陣啖啖明太子, 但我就覺得偏辣. 同埋有D搶左雞翼的味肉味, 我自己就麻麻地呢道餸.跟住仲嗌左個和牛三文治, 呢個其實又幾好食, 牛肉比想像中嫩滑同厚, 不過我覺得D洋蔥有D鹹, 如果可以淡味D會好D. 另外仲有送左個餐湯, 餐湯OK WO, 唔係D一般免費野質素.

叫左一份明太子雞翼,

2024-03-06 56 views
▪️ 芝士澳洲和牛漢堡伴焦糖洋蔥 · 田圓沙律 · 炸甜蕃薯條 · 松露醬(6.5/10)💲158呢個漢堡包都幾巨型,包身鬆軟,不過唔係好食到牛油香🍔和牛漢堡扒偏向結實,但餡料會係有種多嘢得黎分離嘅感覺,尤其係底下既蕃茄生菜,無任何醬汁配搭有點寡🍅🥬蕃薯條軟糯濃味,松露醬就稠身但幾香👌🏻▪️ 四季桔朱古力馬卡龍配檸檬香橙蛋糕(6/10)💲138成日出埋啲咁吸睛既甜品,其實定價都真係唔低,但又忍唔住叫左🫠外型好似長洲包山咁勁得意,係好多香橙味嘅馬卡龍,裡面係有果仁既朱古力蛋糕,底部係帶有柑橘果皮既蛋糕,不過整體口感乾硬👉🏻👈🏻🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 四季桔朱古力馬卡龍配檸檬香橙蛋糕(6/10)💲138

四季桔朱古力馬卡龍配檸檬香橙蛋糕

🔎 整體評分(6.5/10)
生活需要儀式感,就好似日式洋食一樣,五顏綠色多姿多彩,處處充滿驚喜😆今日帶朋友嚟呢一間位於啟德Airside嘅日式洋食餐廳「Relish Kitchen by ALOT」開餐,餐廳提供融入日式烹調特色或食材嘅和式料理,而另一邊係傢俬精品店,整體以木系設計為主,好有家的感覺,營造出休閒風格✔️餐廳內擺放咗好多藝術擺設,中間仲有個好大嘅月球裝置,感覺上好似去咗間藝術館咁‼️是日餐湯係周打忌廉湯,忌廉湯呈白色,有兩粒厚多士懸浮於湯面上,個湯滑溜偏稠身,有濃厚奶油味,仲有少少清甜粟米粒,口感好豐富~蒲燒鰻魚野菌意大利飯係味道同口感十分驚豔嘅一道菜!將日式鰻魚加入西式Risotto當中,賣相相當吸引~鰻魚經過鹹甜醬汁反覆浸泡,肉質細緻綿密,燒得香口惹味~除咗有大大塊厚肉鰻魚鋪於飯面外,仲有菇菌、青瓜等配料,伴紫菜及木魚絲更滋味。另外通常傳統嘅意大利飯係比較硬,呢度嘅意大利飯就調整咗軟硬度,飯粒黏身而質感煙韌,唔會太過硬身,醬汁方面十分Creamy,每一粒義大利米都充滿濃郁嘅燒汁及忌廉香氣,更吸盡所有材料嘅味道精華✨鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼滑薯蓉穀飼牛追求嘅油脂含量較多,因此
蒲燒鰻魚野菌意大利飯
鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼伴炒野菜及山葵幼滑薯蓉
穀飼牛追求嘅油脂含量較多,因此油花分布均勻,亦係草飼牛所缺少嘅優點,煎牛扒香氣濃郁主要係因為有油脂💯 所以穀飼牛先會咁鮮美軟嫩~而安格斯牛作為大家公認嘅牛肉屆嘅高級別,含豐富大理石花紋,白色脂肪同鮮紅色嘅肌肉係佢與眾不同嘅天然優勢!廚師喺時間嘅拿捏上相當準繩,火喉控制得剛好,表面上有燒焦坑紋,中間帶點粉嫩,咬落好juicy,肉質有彈性仲帶少少鮮甜味。伴碟嘅山葵薯蓉幼滑如絲,有陣陣奶香又夠軟綿,加上色彩繽紛嘅炒野菜,好解膩😚
焦糖千層酥配馬達加斯加雲呢拿吉士
面頭有一層繽紛新鮮水果,令整件甜品有如迷你花園咁精緻搶眼,千層酥皮好薄好酥,顯得親密無間又層層分明(對得住佢嘅名字😂)吉士醬混入新鮮雲呢拿籽,順滑濃郁、甜度適中。酥皮嘅焦香酥脆隨住吉士醬滑入喉嚨間,一份香與酥結合嘅甜品就此誕生~
一般人都會喺品嚐甜品時飲一杯茶,我就揀咗玉露茶,沿著喉嚨滑下,茶香令人好舒服,飲完成個身都暖晒!而朋友揀咗Dirty咖啡,隨著咖啡同奶慢慢相融,每啖都有不同嘅層次變化!