2020-03-22 926 views
辛苦工作一星期,星期五晚必定要獎勵自己之前週末有來過飲咖啡,今日同朋友嚟唞唞試吓晚餐。搖身一變由Coffee shop變成夜晚的Gin bar,一入門口就被掛起嘅一支支酒吸引住!暢飲之前首先醫肚食物種類雖然唔多,但係全部都非常高質芝士薯波配黑松露醬黑松露薯條就食得多,呢個配搭真係極邪惡! 分別係包住煙肉嘅薯波同芝士薯手指條, 本身已經好香配埋超足料嘅黑松露醬(感覺比外面的濃一倍),最岩送酒海膽三文魚子米形麵Off menu item永遠都係最吸引。米形麵食落質感似滑身的risotto, 海膽鮮甜一啲都唔腥, 加埋鹹香嘅三文魚子一流!四川麻辣雞翼非常惹味的小食!不過食之前要撈匀,沾滿醬汁的雞翼會更好火炙三文魚親子丼三文魚多到嚇親我地!起碼有十幾塊,火炙加上燒汁食落唔會太生,旁邊仲有炸魚皮碎 好有口感cocktail所有茶味的cocktail都溝得非常出色!茶香不會被酒味蓋過Sycamore street是我全晚的最愛,有淡淡的蘋果香加上綠茶及梳打。不得不提服務員非常貼心,朋友不好酒精,店員問過她的喜好後調的mocktail亦非常好飲。如果你都是追求驚喜的人,亦可叫店員根據你的喜好調一杯你
辛苦工作一星期,星期五晚必定要獎勵自己
之前週末有來過飲咖啡,今日同朋友嚟唞唞試吓晚餐。

暢飲之前首先醫肚
食物種類雖然唔多,但係全部都非常高質

芝士薯波配黑松露醬

四川麻辣雞翼
非常惹味的小食!不過食之前要撈匀,沾滿醬汁的雞翼會更好

火炙三文魚親子丼

cocktail
不得不提服務員非常貼心,朋友不好酒精,店員問過她的喜好後調的mocktail亦非常好飲。如果你都是追求驚喜的人,亦可叫店員根據你的喜好調一杯你獨特的cocktail
Sycamore Street

Stairway To Heaven

Customized mocktail
2020-03-20
$300 (Dinner)
Sycamore Street
Customized mocktail
服務態度非常差- 服務員非常不耐煩,對查詢的態度冷淡、甚至惡劣- 詢問可否一邊排隊一邊看menu -被拒絕,並稱只有一份menu 亦不可在前台看menu- 因而等待時間極度長 - 並非因為人流過多而是因為服務極慢廚房關門沒有物供應不通知- 前往查詢可否看食品餐牌,被人叫排隊不說廚房已關門;直到排到了才通知- 亦沒有張貼告示- Not putting up notice about kitchen closed and not serving food; attempted to ask but asked to queue and not telling us about no longer serving food衛生不嚴謹- 有客人倒瀉飲料但服務員只會用紙巾擦是不會用水或酒精消毒飲品性價比低- 飲品質素還可以但價格極度高昂
服務態度非常差
- 服務員非常不耐煩,對查詢的態度冷淡、甚至惡劣

廚房關門沒有物供應不通知
- 亦沒有張貼告示

衛生不嚴謹
- 有客人倒瀉飲料但服務員只會用紙巾擦是不會用水或酒精消毒

飲品性價比低
- 飲品質素還可以但價格極度高昂
2020-03-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2020-03-14 987 views
三個女人已經夠煩,三個女人加兩隻狗簡直災難,朋友生日諗住攪下花臣,去西九放狗慶祝,上網睇咗呢間餐廳好有格調,丁丁揼揼好多酒樽係天花板,又多文青拍藝術照,我呢嘀追酒飲得黎又鍾意扮文青直頭擊中要害,啦啦淋打去book 啦!但原來晏晝時段係要walk-in,帶狗重只有三張枱,冇計啦!爭櫈仔都照去啦!切餅費係100蚊,合理啦~唏!幾好彩!可能行運啦!係多人到行花市咁嘅西九都搵到位喎!我地3點半齊人,準備叫野食之際,佢竟然收起餐牌!原來佢野食到三點半咋!但姐姐好好人,都俾我地叫埋個A5和牛治,我跟手叫埋杯酒,唞順條氣啦!原來佢未到晚市又唔俾叫酒住!故事我有嘞⋯⋯但酒呢??咁死死地氣叫返杯茶飲下啦⋯等咗半個鐘左右,個牛治到啦!我地又有狗又有人又蛋糕,J相J足成粒鐘,中途又亂入嘀細路呀!愛狗人士呀!場面直頭失控,到食得黎真係凍哂!但奇就奇在,個牛治一嘀都冇揸流攤,一咬落去個牛一嘀筋都冇,重好香牛油味,同舊牛大到凸晒出嚟,真係和牛冇吹水!不過我今日玩足成日,好攰,真係要唞唞
烏龍茶
A5和牛治
抺茶,牛治
烏龍茶
A5和牛治
抺茶,牛治
2020-03-12 705 views
今次專程日落前黎飲咖啡(12pm~6pm),晚上會變身做酒吧(6pm~12am)當日有9款SOE (Single Origin Espresso) 單品咖啡豆俾客人選擇,連近期咖啡圈關注度極高嘅日曬Geisha都有得揀,花多眼亂之下我請店員介紹一下每款咖啡豆,最後選擇了一款日曬品種(個名太長唔記得咗😅)留意返,唔同豆係唔同價錢,唔通藝技又會收你$40杯咩,邊有可能🤣 揀完豆仲可以喺杯櫃入面挑選喜愛嘅杯,完全由客人話是,呢種風格係其他咖啡店少見。而唔飲咖啡嘅朋友都可以選擇紅或綠茶,一樣可以自選茶葉同埋杯。我叫咗杯...Flat White 😋 4/5自己揀豆硬係覺得杯咖啡特別好飲😆 我專登揀隻黑色透明玻璃杯,拉花好靚又夠特別,賣相真係攞滿分😍 至於味道亦相當唔錯,咖啡比較香濃重果味亦唔酸,口感順滑圓潤,厚實的奶香餘韻充斥在口中 ,$90 飲到杯靚啡配無敵大海景我覺得值嘅,非常適合黎放下空或者避下世😎朋友叫咗杯凍奶啡,佢就揀咗個高身牛奶樽,店員喺佢面前倒咖啡,睇住杯咖啡由白色漸變成啡色,佢表示非常治癒😊 .

我叫咗杯...Flat White 😋 4/5

white  coffee
flat  white
飲咗一啖的flat  white
flat  white
飲咗一啖的flat  white
2020-03-10 673 views
最近香港人最愛做的事 相信是放假到郊外抖抖氣 希望可暫時遠離人煙 最想當然是除下口罩 大大口呼吸新鮮空氣因此星期六的西九海濱長廊 人山人海 大家都來野餐曬太陽😂差不多每一間餐廳也需要排隊 室內的座位也坐滿 幸好 室外有大草地/石壆讓大家休息休息這咖啡店特色之處是店員會好耐心地幫你揀選最想品嚐的味道😃拿飲料時 會在你面前倒下Espresso《Brazil Sao Francisco Natural》來自巴西的咖啡豆 味道不酸 易入口 咖啡味濃 相信只靠奶的甜度平衡 多數精品咖啡店都會嚐到的味道《Ethiopia Guji Oxygen Free National》來自衣索比亞的咖啡豆 入口有股果香 帶點清新感 不錯 值得一試

Brazil Sao Francisco Natural

2020-03-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
Brazil Sao Francisco Natural
2020-03-07 3079 views
2020年2月23日星期日當天的西九藝術公園非常熱鬧,而且越來越多Cafe及餐廳進駐😅。當天下午茶🍵選了一款Teentone的雪糕三文治。名字叫Fxxx It Love You,朗讀起來像BTS防彈少年團的歌曲名稱《Fake Love》😂。三文治有全心和半心選擇,半心一份$78。而且是草莓味的餅底☺️,雪糕餡料不會太容易熔化。上一次品嘗伊藤久右衛門茶🍵園出品小綠抹茶以Latte的飲法和淨抹茶飲法非常好飲。今次以Tonic飲法,Tonic以柚子水製作而且配上抹茶帶一點柚子的味道😅。
Fxxk It Love You🤣

當天下午茶🍵選了一款Teentone的雪糕三文治。

Fxxk It live you

Fake It love you😂

2020-02-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$152 (Tea)
Fxxk It Love You🤣
  • FakeItloveyou😂
  • FuckItliveyou
  • FuckItLoveYou🤣
2020-03-05 606 views
排隊order 20分鐘等佢整10分鐘要等30分鐘$50既咖啡咁既質素,完全唔值得。員工態度差,既然你地咁唔中意自己份工,點解仲返工?無笑容無禮貌,最基本做service 既野都無其實賣咖啡唔止你地,唔洗再幫襯!排隊order 20分鐘等佢整10分鐘要等30分鐘$50既咖啡咁既質素,完全唔值得。員工態度差,既然你地咁唔中意自己份工,點解仲返工?無笑容無禮貌,最基本做service 既野都無其實賣咖啡唔止你地,唔洗再幫襯!
排隊order 20分鐘
等佢整10分鐘
其實賣咖啡唔止你地,唔洗再幫襯!

排隊order 20分鐘
等佢整10分鐘
其實賣咖啡唔止你地,唔洗再幫襯!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2020-03-03 438 views
嚟到Work from home嘅第二個Happy Friday實在屈係屋企屈到有啲悶決定出去飲番杯今次揀咗西九嗰頭諗住遠少少會冇咁多人結果都幾full嚟到就當然要揀返杯gin老闆都有share好多唔同味道俾我哋揀加埋現場燈光影相真係好靚當然味道都唔錯除咗酒之外我哋都叫左薯條同埋和牛三文治三文治好嫩好好食不過就等得有啲耐耐都我哋以為漏咗單🙈下次會想日頭嚟試吓佢啲coffee日落時配埋呢個景一定好好feel🤤
實在屈係屋企屈到有啲悶決定出去飲番杯

下次會想日頭嚟試吓佢啲coffee
日落時配埋呢個景一定好好feel🤤

1K
2020-02-25 1221 views
唞唞 #尖沙咀 #黃店 💛💛💛❗️有格調環境靚黃coffee shop❗️假日嚟到西九文化公園,今日天朗氣清🌞四周都係人,呢間咖啡店亦有長長嘅人龍🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻!見過好多人推介呢一間咖啡店,好chill,好適合打卡。除咗售賣咖啡之外、仲有抹茶、茶同埋cocktail,無論你係鍾意飲咖啡、茶定係酒都啱💕。下單嘅位置有多款咖啡豆同埋茶選擇,非常嚴謹‼️飲品方面主要有black, white, adffogato, cold brew, tonic揀。今次選擇咗☕️White Brazil San Fransico $48🍵Matcha latte 京都一保堂幾世之昔 $64☕️咖啡泡沫雖然細滑,但唔知係咪因為當日太多人,拉花未算好靚,而且呢一款咖啡豆偏酸偏鹹,個人唔係特別鍾意。味道: 3.5/5性價比: 3.5/5🍵抹茶帶有回甘。咖啡師用心打發抹茶,保證唔會食到粉嘅感覺。但加埋奶之後,略嫌唔夠濃。味道: 3.4/5性價比: 3.2/5整體而言,成間餐廳嘅格調以及裝修都非常適合打卡,而且環境非常舒適,好chill🏞但味道方面冇想像中咁突出,而且假日較為多人,冇得自己倒咖啡或者抹茶嗰啲奶到,少咗個
唞唞 #尖沙咀 #黃店 💛💛💛
❗️有格調環境靚黃coffee shop❗️

🍵Matcha latte 京都一保堂幾世之昔 $64

味道: 3.5/5
性價比: 3.5/5

味道: 3.4/5
性價比: 3.2/5

整體而言,成間餐廳嘅格調以及裝修都非常適合打卡,而且環境非常舒適,好chill🏞但味道方面冇想像中咁突出,而且假日較為多人,冇得自己倒咖啡或者抹茶嗰啲奶到,少咗個打卡位🙈

White Brazil San Fransico
Matcha latte 京都一保堂幾世之昔 $64
2020-02-09 1225 views
餐廳職員話要戴住口罩先可以落單,但係食嘢嘅時候就可以除翻口罩。餐廳嘅措施唔合理亦都沒有常識可言。因為在討論這一切時已經在沒有帶口罩就之後進行。從來冇期望過喺一間餐廳入面需要戴口罩。

從來冇期望過喺一間餐廳入面需要戴口罩。
2020-02-04 1016 views
高質咖啡店,每杯咖啡都可以選擇唔同嘅咖啡豆去配襯,之後仲可以選擇自己鍾意嘅咖啡杯 😍 帶埋狗狗係海邊嘆咖啡,好舒服呀Brazil San Francisco Natural - Mocha 📍 $50一入口超香咖啡味滲出黎,濃得黎又唔苦連拉花都拉到有唔同色,絕對係一杯高質咖啡Pink Bourbon Columbia San Luis Wash - Flat White📍$60飲落去奶味唔算太重,反而咖啡味喺口裡面久久不散,很不錯Free Guji Ethiopia - Flat White📍$58呢隻咖啡豆係最common 嘅,味道都唔錯 👍🏻

飲落去奶味唔算太重,反而咖啡味喺口裡面久久不散,很不錯

呢隻咖啡豆係最common 嘅,味道都唔錯 👍🏻
2019-12-31 1317 views
在2019年12月24日星期二平安夜的晚上,當天首次晚上來到西九藝術公園。當天所Cafe & Lounge的Booking全部爆滿😂,Walk in來到只有1個小時喝咖啡或Tonic water。由於當天臨近聖誕節假期,小食都已經售罄,來到的時候Cafe時間已經結束😂😥,於是選擇了Lounge時段或Happy hour提供的Sleepiz Garden💤😴🍸。Sleepiz Garden是所以Gin及Tonic中,酒精度最低及0%酒精的Gin及Tonic,一杯售價$98。但是味道有點像Tonic,以及有橙皮🍊的調味,帶點苦澀味道。

Sleepiz Garden

2019-12-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$98 (Last Night Supper)
Sleepiz Garden
2019-12-03 1203 views
[🇭🇰香港- 尖沙咀].第一次嚟已經好鐘意呢間咁chill咁悠閒嘅cafe🥰個景仲要係成個維港,加上臨日落之前嚟個境係冇得輸!本身諗住嚟飲咖啡,點知原來佢哋6點後只賣cocktail/mocktail;店主好有心機會問我哋想飲咩,推介俾我哋,每一杯都有個故事,睇得出好有心思同用咗好多心機!👍🏻杯杯都好飲,我就最鐘意杯加咗日本綠茶嘅cocktail!.🔻🍽 唞唞📌 地址: 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖.#tummysready #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforhappyhour #tummysreadyforwestern #tummysreadytodrink #tummysreadyforcocktail
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🍽 唞唞
📌 地址: 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
2019-11-27 1047 views
🐶Dog Friendly Coffee shop,可以帶毛孩去玩,嘆咖啡唔使擔心要丟底佢地,可以一齊入內🥰六點前,呢到係coffee shop,可以揀唔同既咖啡豆,black or white coffee,十分專業👍🏻🉐 可以嗅完再決定飲邊隻☺️揀完豆,嗌左柸flatwhite,入口好香,咖啡味濃👍🏻六點後,餐廳突然dim暗d燈,店員換衫話變酒吧,原來呢到係專飲Gin☺️ 順個便食埋個light dinner,薯條$68超大兜,食極都仲有🤣夠脆!重點係黑松露醬好好味☺️ 望住呢個180度無障礙海景dinner,真係好chill好Relax!Grill Pork Blade Shoulder $178價錢唔平,但surprisingly好食!肉質好軟熟,做到好似slow cook咁,無sauce但味道岩岩好! 份量仲要算好多🉐🉐🉐推介!

揀完豆,嗌左柸flatwhite,入口好香,咖啡味濃👍🏻
Flat  white

推介!

Flat  white
2019-11-10 881 views
一間沒有餐牌的咖啡店,一個個不同的咖啡杯,一瓶瓶收藏着香你的玻璃盒子,一片粉藍色的裝飾,這一切都給予了人們一種僕素,低調的氣質。他們每天都有好幾種不同的咖啡豆,抹茶,和茶葉給客人選擇,客人們可以打開不同的玻璃盒子,聞出不同產地咖啡豆的特性,而且還有店員耐心解釋和推薦,他們的心機是毋庸置疑的。特別喜歡他們的咖啡湯力,冰涼得來有烘焙味,有酸性且帶甜,簡單的賣相,味道卻多層次。他們沒有華麗的裝修,但每天都有最綺麗的晚霞,這樣的意景,在西九文化區,你不得不能來這裏「唞唞」。 唞唞