2023-01-10 50 views
出開長沙灣買野,順道買埋外賣番屋企,見openrice 有9折。✨南瓜湯:味道幾濃郁香甜。✨羅勒青醬海鮮意粉:呢個青醬味道都幾香, 鍾意佢個魚柳幾滑同入味,配料仲有爽口嘅大蝦,帶子,蜆肉同埋菇,感覺幾豐富✨芝士肉醬焗薯蓉:呢個肉醬蕃茄味偏酸幾開胃,食完一啖會想繼續食落去✨柑桔蜜綠茶 :呢個味道清清地唔會太甜,幾啱我口味✨公司飯:入面有雞胸,司華力腸片,漢堡扒。 醬汁揀咗照燒汁, 味道都幾濃, 溫泉蛋撈埋飯正。✨椒鹽花枝丸:呢個椒鹽味幾香,花枝丸夠晒彈口

✨南瓜湯:味道幾濃郁香甜。

✨柑桔蜜綠茶 :呢個味道清清地唔會太甜,幾啱我口味

✨椒鹽花枝丸:呢個椒鹽味幾香,花枝丸夠晒彈口
2023-01-08 36 views
今天下班經過一間咖啡店看到有一些美味嘅小吃所以就進去嘆一嘆下午茶。一走進這間餐廳就感覺很舒服因為看見餐廳嘅佈置也很有格調燈光明亮地方也寬闊。🥰看見店裡的食物也很豐富有小食意粉雞髀吃我二話不說地點了分別點了牛角包併薯條和炸雞柳吃。💛等了不夠五分鐘小食就上台了,薯條是剛炸口的,所以十分香脆,而牛角包的層次感豐富、酥皮很香口,牛肉配燒汁也很入味,再配上香脆的薯條真的是雙重滋味! 而麥樂雞的外皮也炸得脆口,吉列魚柳的份量也多,啖啖魚肉,再配上蛋黃醬,就十分野味🥳!整體而言,餐廳的環境舒服,食物的價格合宜,是平日與三五知己吃下午茶的好地方👍

👧🏻Wodafoodie in Cheung Sha Wan放工經過長沙灣 見到呢間有好多西/日式飯/意粉見到佢有慢煮溫泉蛋同蛋蓋飯已經覺得好吸引😍兩個人叫咗主食、小食、湯、野飲外賣自取仲有九折,超抵😍✨🍛芝士焗日式咖喱汁雞胸扒飯$62雞胸可以揀吉列或香煎 亦可以揀炒飯或白飯底香煎雞胸有兩大件 煎得一d都唔乾、唔柴 日式咖喱較濃稠 加埋芝士好惹味😚✨🍝黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉$70好鍾意食Creamy既意粉所以每次見到有芝士既意粉,我都忍唔住一定要叫呢個仲加埋黑松露去點綴,超級香又濃郁🥰✨🍟吉列魚柳,拼炸薯條$32魚柳好大塊 一啖咬入去 竟然仲好嫩滑juicy!! 😍薯條好香脆,一d都唔油膩本身調左味 所以唔沾蕃茄醬都好好食🤤✨🍠香芋地瓜丸$24經典台灣夜市小食 入面有紫色芋泥地瓜餡 香脆軟糯 我鍾意!🥰✨🎃南瓜湯 加配$20不嬲都好鍾意飲南瓜湯呢個南瓜湯打得幼滑 冬天飲好暖好滿足☺️✨🍊柑桔蜜綠茶 加配$12綠茶清新解渴 加埋柑桔蜜唔會好甜 解膩一流👍🏻📍 Ricco (長沙灣)長沙灣青山道195號地舖

放工經過長沙灣 見到呢間有好多西/日式飯/意粉
見到佢有慢煮溫泉蛋同蛋蓋飯已經覺得好吸引😍
兩個人叫咗主食、小食、湯、野飲
外賣自取仲有九折,超抵😍

✨🍛芝士焗日式咖喱汁雞胸扒飯$62
雞胸可以揀吉列或香煎 亦可以揀炒飯或白飯底
香煎雞胸有兩大件 煎得一d都唔乾、唔柴
日式咖喱較濃稠 加埋芝士好惹味😚

✨🍝黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉$70
好鍾意食Creamy既意粉
所以每次見到有芝士既意粉,我都忍唔住一定要叫
呢個仲加埋黑松露去點綴,超級香又濃郁🥰

✨🍟吉列魚柳,拼炸薯條$32
魚柳好大塊 一啖咬入去 竟然仲好嫩滑juicy!! 😍
薯條好香脆,一d都唔油膩
本身調左味 所以唔沾蕃茄醬都好好食🤤

呢個南瓜湯打得幼滑 冬天飲好暖好滿足☺️

✨🍊柑桔蜜綠茶 加配$12
綠茶清新解渴 加埋柑桔蜜
唔會好甜 解膩一流👍🏻

📍 Ricco (長沙灣)
長沙灣青山道195號地舖
2023-01-03 35 views
大股東返左黎香港,都冇咩點同佢食過飯,所以就出左去搵下西餐食☺️今日凍凍地,又唔係好想去咁遠,所以就去左長沙灣既Ricco食下野👻入到有好多既畫做裝飾,令我地好舒服,地方亦非常光猛,細細間既cafe非常唔錯🥰睇完Memu,我地叫左以下野食:- 芝士焗南瓜海鮮飯🍚- 羅勒青醬海鮮意粉🍝- 芝士肉醬焗薯茸🥔- 炸薯條🍟首先黎既芝士焗南瓜海鮮飯,個南瓜味好重,食落好甜,好多海鮮勁足料👍重好大份,味道好正😋之後到羅勒青醬海鮮意粉,同樣係勁多海鮮,個羅勒青醬好香😍,值得推介俾大家👍最後既炸薯條同芝士肉醬焗薯茸都係大份之作,肉醬好香同好好食,重要勁熱辣辣😋正✅總結:餐廳雖然係小店,但所有食物都係非常足料,裝飾亦唔錯😍最重要係有節日氣氛,好有心既1間餐廳,有時間1定要黎試下呀👍

睇完Memu,我地叫左以下野食:

- 芝士焗南瓜海鮮飯🍚
- 羅勒青醬海鮮意粉🍝
- 芝士肉醬焗薯茸🥔
- 炸薯條🍟

2022-12-29
$100 (Dinner)
  • 羅勒青醬海鮮意粉
2022-12-19 42 views
有時食厭左屋企飯,就會買外賣返屋企同家人一齊食。今次去左呢間長沙灣嘅西餐廳,有多款飯類、意粉、牛角包、小食選擇。🍴羅勒青醬海鮮意粉$78大大塊魚柳好吸引🤩魚肉嫩滑 有魚味!海鮮方面除左魚之外仲有蝦、帶子同蜆肉意粉用上橄欖油青醬去炒香草味好香 🍴忌廉芝士汁雜菜炒意粉$58呢個意粉做法比較乾身唔會好多醬汁 但都會有白汁味茄子顏色仲保持到好靚嘅紫色入面仲有d好香嘅菇類同洋蔥成個配搭都好夾 🍴芝士肉醬焗薯蓉$28肉醬份量好多 味道濃郁薯蓉亦做得好幼滑 🍴香芋地瓜丸$24好好食阿❤炸得好靚 一粒粒脹卜卜地瓜外皮又香脆又煙韌香芋內餡飽滿綿密地瓜同香芋嘅味道都食得出 好match 🍴羅宋湯$20 (加配價)好足料 好多雜菜同肉肉有好濃嘅蕃茄味味道偏酸 🍴凍柑桔蜜綠茶$12 (加配價)大大杯 超抵飲柑桔蜜綠茶好解渴甜度剛剛好 小店佈置好溫馨,有家的感覺,開放式廚房令人一直聞到食物香味🥰。食物即叫即製,水準不錯呢。

🍴羅勒青醬海鮮意粉$78
大大塊魚柳好吸引🤩
魚肉嫩滑 有魚味!
海鮮方面除左魚之外仲有蝦、帶子同蜆肉
意粉用上橄欖油青醬去炒

地瓜外皮又香脆又煙韌
香芋內餡飽滿綿密
地瓜同香芋嘅味道都食得出 好match
香芋地瓜丸

🍴羅宋湯$20 (加配價)
好足料 好多雜菜同肉肉
有好濃嘅蕃茄味
味道偏酸
羅宋湯

🍴凍柑桔蜜綠茶$12 (加配價)
大大杯 超抵飲
柑桔蜜綠茶好解渴
甜度剛剛好
凍柑桔蜜綠茶

忌廉芝士汁雜菜炒意粉
芝士肉醬焗薯蓉
凍柑桔蜜綠茶
街坊小店🧡反屋企前經過比門口既溫泉蛋意粉裝飾吸引左😋就索性食埋先返屋企🫶🏻性價比極高😍被一大塊炸雞髀填滿胃🫣的空虛😍😍😍👍🏻絕對要同大家開心Share✨食到會發出脆卜卜既招牌生炸雞髀 $35 (小辣)🍗🍗🍗🍗咬落去已經卜卜脆~肉質嫩滑之餘又唔係乾爭爭😋而且佢份量係勁大份🫢食到我要打包其他野食返屋企🫣芝士肉醬焗薯茸 $28由於一隻大雞髀已經打爆左我地🥲食左小小薯茸就打包左返屋企再食🫢再焗返熱黎食,依然香濃芝士香味再配搭厚厚的肉醬~宵夜睇波小食一流👍🏻卡邦尼慢煮温泉蛋雞肉炒意粉 $68🍝卡邦尼汁勁濃郁😋加上有溫泉蛋點綴✨令到每啖意粉都有濃郁嘅醬汁味道😋😋雞肉肉質嫩滑👍🏻意粉下次要再encore❗️黑松露忌廉汁雜菜魚柳炒意粉 $75🍝意粉彈牙,撈起身啖啖黑松露味揚出黎😍😍😍一大塊龍脷柳🐠肉質軟嫩👍🏻雜菜方面包括有大量雜菇茄子🍆口感豐富😋羅宋湯 正價$25 加配價$20南瓜湯 正價$25 加配價$20湯的份量多,亦濃郁😋羅宋湯料多;酸酸甜甜🧡南瓜湯有濃厚的南瓜味道😋😋🫶🏻題外話,店員服務質素勁好👍🏻我話想打包,要個蓋就可以。但店員話拎入廚房幫我重新包裝過🥹真係勁好,小編都有啲唔好意思麻煩哂🥹🥹#

招牌生炸雞髀

黑松露忌廉汁雜菜魚柳炒意粉

羅宋湯 正價$25 加配價$20
南瓜湯 正價$25 加配價$20
羅宋湯

#hk #hkfood #hkfoodie #hkig #香港餐廳 #香港食好西 #香港好去處 #假日好去處 #長沙灣 #長沙灣美食 #荔枝角 #荔枝角美食 #外賣 #堂食
$100 (Dinner)
招牌生炸雞髀
卡邦尼慢煮温泉蛋雞肉炒意粉
黑松露忌廉汁雜菜魚柳炒意粉
  • 芝士肉醬焗薯茸
專登嚟試下呢到既生炸雞髀🍗,好開心點知真係有驚喜!招牌生炸雞髀(少辣)🫧雞髀size有我手掌✋🏻咁大隻,餐廳以原隻雞髀再𠝹開生炸, 上枱時熱辣辣出哂煙咁,炸粉好簿,咬落去脆到聽到「索索聲」,而又唔會𠝹口,雞肉嫩滑多汁,真係好juicy 😚😚芝士焗南瓜汁海鮮🦞飯 $78 加配南瓜🎃湯$20🫧凍冰冰食焗飯就暖笠笠,香噴噴既南瓜味搭配芝士,味道都好夾,一個小小既海鮮焗飯,海鮮種類都幾多:有魚、帶子、花甲、蝦🦐,最緊要整體唔會腥~~另外,南瓜湯好creamy 😝😝黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 $70 加配羅宋湯 $20🫧黑松露味道好出,雜菜好豐富,有茄子、脆肉瓜、菇🍄等,當中最出色係茄子,好入味,雞肉肉質都幾滑,整體唔會好膩!唔會好酸既羅宋湯,飲落幾開胃,仲有好多蔬菜🥬,搭配意粉🍝,一流!水牛城雞翼 $35🫧總共有4隻,食落幾香口,辣度大概係少辣程度。
專登嚟試下呢到既生炸雞髀🍗,好開心點知真係有驚喜!

芝士焗南瓜汁海鮮🦞飯 $78
加配南瓜🎃湯$20

黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉
黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 $70
加配羅宋湯 $20

水牛城雞翼
水牛城雞翼 $35
🫧總共有4隻,食落幾香口,辣度大概係少辣程度。

2022-12-15
  • 招牌生炸雞髀
2022-12-12 29 views
雞肉滑嫩,醬汁太油,青醬唔算太濃,面硬軟程度剛剛好。南瓜湯偏鹹,淡少少更佳,不過無好似其他餐廳好多蒜頭麵粉忌廉,呢個值得一讚。包裝精緻,店員熱情有禮貌。值得推薦既餐廳。

2022-12-11 33 views
有心經營的小店值得讓更多人看見對小食認真主食都一定唔會馬虎我食完呢間小食店嘅感想正正係咁💪🏻今次嚟到嘅時間係晏晝大約三點喺公眾地方附近收工行過決定買兩個下午茶餐返去同屋企人分享=====================位置🏠呢間小店係長沙灣宇宙商場附近喺地鐵站行出嚟,大約係5分鐘左右,唔難搵😉食物種類📜今次過嚟主要叫左下午茶餐試下先1️⃣照燒肥牛牛角包配薯條$42- 照燒肥牛配特製醬汁再加上紫洋蔥同生菜嘅配搭,用牛油味重既牛角包夾住,食完有種滿足嘅感覺,如果拎返屋企,有氣炸鍋的話,建議你哋可以返熱2分鐘,口感會更佳!2️⃣招牌生炸雞髀(中辣)配花枝丸$42- 本身對呢個生炸雞髀冇太大嘅期望,但打開個外賣盒見到嘅時候絕對有驚喜,滑鼠拎完外賣返到屋企已經講緊最少25分鐘,返到去仍然保持到外脆內嫩嘅口感,而且鍾意食辣嘅我加咗中辣嘅辣粉,辣粉嘅後勁強,亦係我記憶點,我會因為呢個辣粉返去再買呢隻雞髀😋😋花枝丸既口感亦不錯,咬到一粒粒花枝😋😋3️⃣水牛城雞翼$35-店家好貼心見到我隻生炸雞髀叫中辣,所以誠意推介我試埋呢個水牛城雞翼!秘製醬汁不錯,雞翼亦厚肉多汁,$35/4隻,值得一試😉另外加$8,將兩個下午茶
有心經營的小店

1️⃣照燒肥牛牛角包配薯條$42
2️⃣招牌生炸雞髀(中辣)配花枝丸$42
3️⃣水牛城雞翼$35

另外加$8,將兩個下午茶餐轉左特飲,分別叫咗
1️⃣生薑拿鐵(凍)
-呢個配搭創新,但出奇地有驚喜,生薑既辛辣味亦好啱秋冬,有凍同熱嘅選擇!
2️⃣青檸梳打
- 呢個係佢哋特調既青檸梳打,飲落去唔會有青檸嘅苦澀味,亦唔會覺得太甜太酸,恰到好處!

環境裝潢🏮
- 店內好多正能量既quote,
亦感受到餐廳好想比大家一個喘息嘅地方,環境乾淨舒適,有時間不妨過去坐一坐食個Tea😋

#ricco #小食 #小店 #長沙灣美食 #特飲
2022-12-10 27 views
👩🏻好耐以前食過尖沙咀店嘅意粉,真心覺得好味又抵食。幾十蚊大大兜,有時一餐都食唔晒🫢。長沙灣店有得堂食,今次去仲見到12月做緊外賣自取九折。✨黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 $70醬汁質地幼滑又有淡淡黑松露香。蔬菜主要有茄子🍆同爆香嘅菇菌。雞肉有先切細再煎,有少少焦香特別好味。✨芝士焗日式咖喱汁雞胸扒飯 $62日式咖哩汁味道香甜純樸,裏頭有唔少煮得軟腍嘅紅蘿蔔🥕。撈埋面頭焗得焦香嘅芝士🧀即刻變惹味。✨小食拼盤 炸魚薯條/雞翼/趣樂雞 $68份量多質素都唔錯。炸魚幾甜又真係有魚肉纖維,唔係合成魚手指🫢。呢幾年喺香港都冇食過麥樂雞,所以趣樂雞對我嚟講係吸引又熟悉嘅味道🤣。📍Ricco (長沙灣)長沙灣青山道195號地舖

✨黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 $70

✨芝士焗日式咖喱汁雞胸扒飯 $62

✨小食拼盤 炸魚薯條/雞翼/趣樂雞 $68

📍Ricco (長沙灣)
長沙灣青山道195號地舖
隱世西式小店 -Ricco 長沙灣位水深水埗/長沙灣宇宙商場對面既隱世小店。裝潢精簡,最重要係價錢大眾化,✅夠晒貼地, CP值極高!💕🌟 全部食物即點即整,主食有意大利粉、西式焗飯,各款特色炸物,有即場炸雞🍗髀雞翼等等,仲有牛角包🥐。多元化食物選擇,啱晒唔同口味嘅朋友。除咗可以堂食,仲可以嗌外賣,啱晒疫情下想喺屋企食既朋友。由於係即order即做,需要少少時間,我見好多人都一早落order,嚟到就可以即刻拎走🫶🏻👍🏻大家都10分醒!黑松露忘康汁雜菜魚柳炒意粉 。 $75SPAGHETTI W/ FISH FILLET IN BLACK TRUFFLECREAM CHEESE SAUCE意大利粉軟硬適中,有口感有層次,最鍾意係佢炒得好香,先至再撈醬汁,呢個係比較高級嘅做法,因為意大利粉唔會因為被醬汁搞到林晒! 口感嚼勁!通常係比較高級西餐廳先會有!所以呢個價錢10分有驚喜,🥰😍🤩 配埋雜菜很滿足!魚柳🐟🐠大塊過手掌,而且肉質唔係鬆散,亦都冇雪味,所以係拎新鮮嘅食材做賣點👏🏻👏🏻👍🏻芝士焗意式茄汁豬扒飯關$62濃厚既芝士蓋面,大大塊豬扒:夠鬆化,加埋自家製意式茄汁,非一般好味焗豬扒飯。另一
隱世西式小店 -Ricco 長沙灣

除咗可以堂食,仲可以嗌外賣,啱晒疫情下想喺屋企食既朋友。

黑松露忘康汁雜菜魚柳炒意粉 。 $75
CREAM CHEESE SAUCE

芝士焗意式茄汁豬扒飯關$62

另一必食推介 :
F8 水牛城雞翼$35 🍗
果然名不虛傳,炸得非常鬆
脆,外脆內軟唔油膩,隻隻都超巨大,餐廳都係用心製作😘

另外優惠價加配飲品,青檸梳打清新好味。 勁大杯, 好似以前思樂冰甘大杯!

Ricco 堂食📍
地址:長沙灣青山道195號地舖
Openrice : https://bit.ly/3aD6EL0

#長沙灣#長沙灣美食 #香港好去處#美食
#Hongkong Cafe#yummyfood #香港餐廳#旅遊#美食日記 #美食攝影 #foodblogger
#foodie #foodblog #食好西#相機食先#香港
打卡位 #平價美食
2022-12-07 19 views
最近長沙灣港鐵站開咗間餐廳都幾多嘢食,有日式、西式、牛角包、各式小食等,今日買外賣返屋企試下先。 仲有學生餐優惠,難怪平時咁多學生lunch過嚟幫襯。 椒鹽花椒丸:好香口,佐酒小食絕對一流! 吉列雞中翼:有3款味,椒鹽、孜雞同辣味,我哋揀個椒鹽,非常香脆可口。 日式咖哩汁蛋蓋飯系列:揀咗個炸雞脾蛋蓋飯,一定要試呢個招牌生炸雞脾,見到個雞脾炸得咁靚,原來呢間係三多加盟店,如果鍾意食雞脾嘅朋友對呢個名一定唔會陌生。呢度嘅雞髀係生炸,可以完全保留所有肉汁,肉質食落去亦會滑好多。 炸雞脾非常香脆,蛋夠滑,配埋日式咖喱汁一齊食非常美味。 卡邦尼慢煮溫泉蛋雞肉炒意粉:溫泉蛋加入炒意粉,令成個意粉都好充滿蛋汁,雞肉嫩滑,意粉軟硬度又適中。

仲有學生餐優惠,難怪平時咁多學生lunch過嚟幫襯。

椒鹽花椒丸:好香口,佐酒小食絕對一流!

2022-11-09
1K
2022-12-06 25 views
行開長沙灣發現有間新嘅多國菜小店,以簡約風為主,主打多款意粉、飯類同小食~ 餐廳設有bar枱同戶外茶座,幾適合打卡🤣 整體環境舒適,價錢夠親民化,更有學生優惠添,正正正😉芝士焗南瓜汁海鮮飯份量十足,香氣四溢,南瓜汁濃郁得嚟唔會蓋過芝士嘅味道,撈飯一流~ 羅勒青醬海鮮意粉超級掛汁,食落感覺十分清新,完全唔覺得油膩呀🍝 兩款都有好多海鮮喺底,食之前記得要撈一撈😙 最神奇嘅係竟然仲有一大條魚(以為比錯咗🤣)啖啖肉好滿足🥺水牛城雞翼有四大隻,好鍾意呢度嘅調味,香濃又惹味,值得一試👍🏻 招牌生炸雞髀即叫即炸,外皮炸至酥脆,雞肉肉嫩滑多汁,超級推介🙈估唔到小店仲有西湯飲~ 羅宋湯入面有滿滿嘅蔬菜,味道酸甜酸甜,夠晒自然,唔會好似出面嗰啲好假嘅🤣 南瓜湯都好正,鹹度適中,唔講唔知以為去咗高級西餐廳🤩 要支持啦💕

2022-12-05 33 views
又到Happy Friday❣️ 同朋友約定買埋外賣返上去食我哋選擇咗一間小清新風格嘅小店 感覺温馨經老闆娘熱情推介 最後點咗幾款食物小店嘅食物全部即叫即製 保證夠熱喺14度寒流下拎上手 感覺特別暖笠笠而且一路拎返屋企時都聞到食物香味😍******************************食物s:🍝鮮茄雜菜炒意粉 ($58) 平時食開嘅蕃茄意粉通常有好多肉醬 亦較油膩呢個意粉用咗鮮茄炒 冇加太多調味料伴上多款雜菜 包括翠玉瓜、茄子等配上炒過嘅香菇同洋葱 香氣十足 醬汁唔會浸晒意粉 食落冇咁油膩 清清哋🍽️羅勒青醬海鮮意粉($78) 羅勒同青醬一向係我嘅最愛💕食落味道香濃 意粉掛汁 醬汁嘅濃度恰到好處😝海鮮份量充足 面頭係大大件魚柳略為煎香 肉質軟滑 調味適中另外有2隻爽口大蝦同幾粒帶子仔 咸香味重仲有好多炒雜姑 炒得好香口 菇味突出整體配搭得好好 食材豐富 味道一流❣️🧆香芋地瓜丸($22)一份有6大粒 炸得好香脆食落去味道好有驚喜❣️ 食完大家都唔夠喉咬落去係啖啖嘅芋泥同地瓜泥 口感綿密 甜度適中外皮部份好煙韌軟糯 口感好好整體黎講好好味😋 大推👍🏻🥔芝士肉醬焗薯茸 ($28)份量好多
又到Happy Friday❣️
同朋友約定買埋外賣返上去食
我哋選擇咗一間小清新風格嘅小店 感覺温馨
經老闆娘熱情推介 最後點咗幾款食物
小店嘅食物全部即叫即製 保證夠熱
喺14度寒流下拎上手 感覺特別暖笠笠
而且一路拎返屋企時都聞到食物香味😍

食物s:

🍝鮮茄雜菜炒意粉 ($58)
平時食開嘅蕃茄意粉通常有好多肉醬 亦較油膩
呢個意粉用咗鮮茄炒 冇加太多調味料
伴上多款雜菜 包括翠玉瓜、茄子等
配上炒過嘅香菇同洋葱 香氣十足
醬汁唔會浸晒意粉 食落冇咁油膩 清清哋

鮮茄雜菜炒意粉

🍽️羅勒青醬海鮮意粉($78)
羅勒同青醬一向係我嘅最愛💕
食落味道香濃 意粉掛汁 醬汁嘅濃度恰到好處😝
海鮮份量充足 面頭係大大件魚柳
略為煎香 肉質軟滑 調味適中
另外有2隻爽口大蝦同幾粒帶子仔 咸香味重
仲有好多炒雜姑 炒得好香口 菇味突出
整體配搭得好好 食材豐富 味道一流❣️

羅勒青醬海鮮意粉

🧆香芋地瓜丸($22)
一份有6大粒 炸得好香脆
食落去味道好有驚喜❣️ 食完大家都唔夠喉
咬落去係啖啖嘅芋泥同地瓜泥 口感綿密 甜度適中
外皮部份好煙韌軟糯 口感好好
整體黎講好好味😋 大推👍🏻

香芋地瓜丸

🥔芝士肉醬焗薯茸 ($28)
份量好多 裝滿一個外賣錫紙盒
呢個價錢有咁大碟薯蓉 超抵食❣️
面頭舖滿暖笠笠嘅肉醬同芝士 好惹味
薯茸夠綿滑 好香口 食完好飽肚

芝士肉醬焗薯茸

🫕南瓜湯 (加配價$20)
南瓜湯大大碗 打得夠滑
味道香濃 有好重嘅牛油香味

南瓜湯

🍵柑桔蜜綠茶(熱) (加配價$10)
飲品點咗少甜 熱辣辣又暖胃

環境舒適度:8.8/10

💜Ricco
📍九龍長沙灣青山道195號地下

#長沙灣揾食🦙

#小店 #香港cafe #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodshare #foodiehk #hkfoodie #852food #hkfood #hkfoodlover #foodstagram #cheungshawan #cheungshawanfood
#shamshuipo #食好西 #相機食先 #手機食先 #打卡餐廳 #長沙灣美食 #深水埗美食 #街坊小店 #平價美食 #外賣 #ricco
鮮茄雜菜炒意粉
芝士肉醬焗薯茸
南瓜湯
  • 芋頭地瓜丸
晚上閒逛下,發現這新開的小店,佈置雅緻,位置亦多,價錢相宜,所以入內試試。.這裡有我愛吃的意粉,亦有老公喜歡的牛角包,大家目標清晰,各有所好Good。進餐時,發現不少街坊來買外賣,可能因為11月外賣有9折。.羅勒青醬海鮮意粉 $78,海鮮有蝦、大大片魚柳、帶子、蜆肉,頗有誠意👍。意粉炒得乾身,魚柳比想像中好味,青醬味道淡淡的。.煙三文魚碎蛋牛角包配薯條 $43,價錢相宜。碎蛋配三文魚絕配😎 在長沙灣的小區難得吃到有質素的牛角包。.小食方面,我們點了水牛城雞翼🍗$35、香芋地瓜丸🧆$24。地瓜丸外脆內軟,內裡的芋蓉又多又好味👍👍👍 水牛城雞翼味道濃郁,雞翼炸外皮香脆,不過不知為何有兩隻雞翼的骨都斷了,吃的時候有點不便。.飲品點了南瓜湯🫕$20 和柑桔蜜綠茶🧃$12。

飲品點了南瓜湯🫕$20 和柑桔蜜綠茶🧃$12。