放假返咗去舊公司探同事同食晏,佢帶咗我去試青山道新開嘅小店「Ricco」。店舖喺正天悦廣場後面,位置都算幾方便。小店門口幾靚,行過都不難發現😙。餐廳環境面積唔大,不過乾淨企理,而且都有花啲心思裝修。如果唔堂食的話,亦可以選擇外賣,而且自取更有八折優惠🥡。我哋嗌咗兩個主食同小食,全部賣相都唔錯,可算係色香味俱全。同時,製作時間亦合理。價錢方面,我認為喺呢區屬一般水平,但畢竟小店經營都唔容易🙏🏻。黑松露忌廉芝士雜菜魚柳炒意粉($75),🍝炒意粉口感彈牙,我見到廚房有將意粉過冷河。另一邊廂,意粉散發住好濃郁嘅黑松露香氣🍄,味道自然。餸料方面,主材係兩大塊龍脷魚柳,肉質軟嫩🐟,另外仲有大量雜菜,例如雜菇、翠玉瓜、茄子同洋蔥等,感覺既豐富又健康。日式咖喱汁香煎豬扒蛋蓋飯($58),🍛咖喱汁味道好香,由於係日式嗰種,所以辣度溫和,老少咸宜。🍳炒蛋香滑,配飯食令口感更濕潤,另外當然唔少得蔬菜。餸料有多款選擇,我要咗香煎豬扒🐷,比起吉列脆炸無咁熱氣。豬扒肉質都OK,夠大件同有一定厚度。椒鹽雞翼尖($26),🐔雞翼尖以椒鹽爆香,惹味到不得了。酥炸外層脆卜卜,我哋啜得好滋味,佐酒一流。水牛城雞翼($35)
黑松露忌廉芝士雜菜魚柳炒意粉
日式咖喱汁香煎豬扒蛋蓋飯
椒鹽雞翼尖
水牛城雞翼
水牛城雞翼($35),🍗雞翼一客有四隻,每隻都好肥美,外皮經油炸,但肉質都無變嚡。水牛城口味正宗,辣度明顯🌶。
我另外加咗餐湯(+$20),兩款口味各一,分別係羅宋湯南瓜湯。羅宋湯用足料煲,味道偏酸🍅,但就略嫌南瓜湯偏鹹🎃。
飲品方面🥤,我哋要咗柑桔蜜綠茶(加配價$10)同莫卡咖啡(加配價$10)。兩杯都唔錯,唔會太甜。柑桔綠茶清潤🍊;Mocha好香,朱古力味同咖啡味協調☕️。
總括嚟講,Ricco小店乜都有得食,輕食以至主食通通都有,而且每樣食品嘅味道都唔錯,我最推介意粉。店家用心經營,值得大家支持💪。
$85 (Lunch)
黑松露忌廉芝士雜菜魚柳炒意粉
椒鹽雞翼尖
2022-10-02 46 views
去開長沙灣,見呢間餐廳都多人like就試下下午茶時段啲嘢都唔算貴叫咗個迷你肉醬意粉加蒜蓉包($38)蒜蓉包蒜味都重,包邊係脆既,都唔錯意粉就係普通茶記水準,偏油,不過芝士都OK正加咗一杯凍奶茶($3)唔知係咪少咗甜嘅關係,杯茶有啲澀下次再食就唔會嗌呢個啦
去開長沙灣,見呢間餐廳都多人like就試下

下午茶時段啲嘢都唔算貴

叫咗個迷你肉醬意粉加蒜蓉包($38)

蒜蓉包蒜味都重,包邊係脆既,都唔錯

意粉就係普通茶記水準,偏油,不過芝士都OK正

加咗一杯凍奶茶($3)
唔知係咪少咗甜嘅關係,杯茶有啲澀
下次再食就唔會嗌呢個啦

2022-09-29 24 views
雞胸肉嫩滑不會干溫泉蛋煮到剛剛好,不過細蛋蛋黃好淺色亦無咩蛋味照燒汁有加芝麻,好鹹飯用長米,量好多不過好干飯包裝精緻,選用環保餐具店鋪環境舒適,取餐速度快,推薦~
雞胸肉嫩滑不會干
溫泉蛋煮到剛剛好,不過細蛋蛋黃好淺色亦無咩蛋味
照燒汁有加芝麻,好鹹
飯用長米,量好多不過好干
飯包裝精緻,選用環保餐具
店鋪環境舒適,取餐速度快,推薦~

2022-09-23 31 views
去開附近惠康買嘢先知道原來呢度開咗間新新地嘅食店,食物款式都幾多一於試吓佢!呢度主打西式餐飲,淨係意粉都有超過20款選擇,而且食材配搭新穎,感覺好有新鮮感!就以今次試嘅呢款鮮茄茄子煙肉炒意粉為例🍝首先鍾意佢意粉就算炒完都唔會好乾,茄汁底酸甜得來帶少少辣味,再加埋茄子同埋煙肉炒,仲有少少鹹香feel,整體味道非常討好,加上份量十足,$58來說非常大碟!外賣自取仲有八折,勁抵😂👍老公就點咗京蔥肥牛蛋蓋飯,京蔥肥牛夠晒惹味👍震騰騰嘅滑蛋配飯食起嚟特別有動感😂醬汁亦都係走日式feel,完全係甜咖喱嘅味道👍特別推介呢度嘅招牌生炸雞髀🍗同香酥雞球!個生炸雞俾塊雞皮真係鬆脆到一個點,就係頂點😂雖然個gag係爛咗啲😏but起碼大家好明顯feel到我係好欣賞個雞髀!然後難得地裏面嘅雞肉keep到幾嫩下,會令人忍唔住大啖咬嗰隻!仲試咗杯手沖雀巢檸檬茶,味道清新有驚喜,好適合夏天爽吓!

仲試咗杯手沖雀巢檸檬茶,味道清新有驚喜,好適合夏天爽吓!
2022-09-15 36 views
落車見到呢間小店,晚飯時間都幾多人買外賣,一於試吓。呢度有啲香口小食、飯、意粉、牛角包等等,選擇都唔少。小電即叫即製,食物都要等一陣。今晚食咗好豐富嘅公司飯同埋炸雞髀蛋蓋飯。公司飯有雞胸、司華力腸片、漢堡扒同埋流心蛋,好多餸,啱晒大食嘅寶寶!炸雞髀蛋蓋飯好正,不過等得耐少少,雞髀新鮮炸起,非常香脆,好好食!!!香口小食我哋揀咗炸魚薯條同埋單骨雞翼。炸魚薯條份量都幾多,又係新鮮炸起,好味👍🏻單骨雞翼味道淡咗少少,如果濃味啲就更加正~再嗌埋杯咖啡同埋柑桔蜜綠茶,咁就係一個豐富嘅晚餐喇👍🏻
落車見到呢間小店,晚飯時間都幾多人買外賣,一於試吓。

今晚食咗好豐富嘅公司飯同埋炸雞髀蛋蓋飯。

香口小食我哋揀咗炸魚薯條同埋單骨雞翼。

炸魚薯條份量都幾多,又係新鮮炸起,好味👍🏻

單骨雞翼味道淡咗少少,如果濃味啲就更加正~

再嗌埋杯咖啡同埋柑桔蜜綠茶,咁就係一個豐富嘅晚餐喇👍🏻
2022-09-14
TakeAway
Type of Meal
Dinner
2022-09-13 589 views
與朋友隨意走走找找晚餐處,想不到吃個便飯也可高質,可稱上價廉物美之選。可能名牌不甚突出,加上門面設計內內嵌,在漆黑的內街中餐廳頗容易略過,幸好朋友拉回我停於餐廳前,看看那人氣小食頗吸引,決定進內一試。內裡主要以杏色及木色為主,還放有小植物等,而且冷氣充足,人流不多帶寧靜,整體感覺舒適柔和,用餐後朋友與我也不經意在餐廳吹水閑聊。原來餐廳提供的食物種類及款式不少,有慢煮溫泉蛋系列、咖喱蛋蓋飯系列、傳統新穎意粉、烏冬系列、牛角包及小食。看著九成也想品嚐的餸菜餐牌擾攘了一會,難以取捨下點選了以下試試:在我猶豫選擇肉款時,店員極力推薦雞胸決定試試佢。雞胸即煎外表焦香雞肉尚算嫩滑有水份,對雞胸有所改觀,淡然雞肉更突出日式咖哩香甜及滑蛋蛋香,一口齊晒雞肉、咖哩及滑蛋好滿足,如增添咖哩汁份量至撈均整個飯就更滿足。帶酸辣泡菜味的卡邦尼醬十分討好,卡邦尼汁掛麵度十足,還帶陣陣芝士味,用料豐富有雞肉粒、香菇、翠玉瓜及洋蔥,每口足料有口感,意粉炒過更多添一份鑊氣。與pizza專門店相比更為出眾的薯茸,軟腍帶挺身口感不削,加上肉醬芝士配搭性價比高。辣度取決於炸後增加的辣粉,中辣是可接受程度而且惹味,即叫即炸超級

香煎雞胸扒日式咖哩汁蛋蓋飯

韓式泡菜卡邦尼慢煮溫泉蛋雞肉炒意粉

芝士肉醬焗薯茸

招牌生炸雞髀

辣度取決於炸後增加的辣粉,中辣是可接受程度而且惹味,即叫即炸超級熱脆,雞肉嫩滑尚算能鎖到肉汁,如果雞髀雞肉更肥美更多汁便完美。
羅宋湯

南瓜湯

羅宋湯:湯的酸與辣味道適中,容易入口,不會太油,番茄粒、椰菜、蘿蔔切粒煲至軟腍將至成蓉狀態,口感無違和感。

南瓜湯:南瓜味清淡,稍有少許南瓜絲,油份感重如黃油

2022-08-30
$111 (Dinner)
香煎雞胸扒日式咖哩汁蛋蓋飯
韓式泡菜卡邦尼慢煮溫泉蛋雞肉炒意粉
芝士肉醬焗薯茸
招牌生炸雞髀
羅宋湯
2022-09-10 60 views
最近長期出現在長沙灣荔枝角及深水埗一帶😎😎經過見到呢間新開做晚餐吧!因為外賣自取八折✌️平時諗唔到食咩 我就會揀番茄焗豬扒飯🤣🤣多數唔會中伏又好食😋芝士焗意式茄汁豬扒飯 $58豬扒係超級一大塊 我每次食焗豬扒飯都覺分量超多食唔晒 所以兩個人啱啱好🫢 單骨雞翼漢堡扒蛋蓋飯 $58完全冇諗過原來係有咖喱🤣🤣原來佢係日式咖喱汁蛋蓋飯系列🫢有幾款餸 仲有埋咖喱 咁又幾抵食喎之後叫咗幾款小食:吉列魚柳拼薯條 $30招牌生炸雞髀 $35Ricco (長沙灣)長沙灣青山道195號地舖

芝士焗意式茄汁豬扒飯 $58

單骨雞翼漢堡扒蛋蓋飯 $58

之後叫咗幾款小食:
吉列魚柳拼薯條 $30
招牌生炸雞髀 $35

Ricco (長沙灣)
長沙灣青山道195號地舖
2022-09-09 48 views
𝕮𝖍𝖊𝖚𝖓𝖌 𝕾𝕳𝕬 𝖜𝖆𝖓#最近確診數字又高咗,唔想成日出街食就諗住叫下外賣,長沙灣呢間新開嘅西餐廳,出邊長期企爆人,一於入去試吓有咩食🤤今次叫左:1-香煎雞胸扒日式咖喱汁蛋蓋飯HK582-芝士焗南瓜汁海鮮飯 HKD683-黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 HKD70 4-招牌生炸雞脾 HKD35 OpenRice 可以外賣自取,分量又大又抵食,仲可以叫唔同咖啡添☺️📍 Ricco (長沙灣)長沙灣青山道195號地舖
𝕮𝖍𝖊𝖚𝖓𝖌 𝕾𝕳𝕬 𝖜𝖆𝖓#

今次叫左:
1-香煎雞胸扒日式咖喱汁蛋蓋飯HK58
2-芝士焗南瓜汁海鮮飯 HKD68
3-黑松露忌廉芝士雜菜雞肉炒意粉 HKD70
4-招牌生炸雞脾 HKD35

📍 Ricco (長沙灣)
長沙灣青山道195號地舖
TakeAway
2022-09-08 41 views
好味 #晚餐 分享 行到長沙灣青山道見到餐廳門口的白色大牆壁,上面寫著 “ 等你很久了”,即時吸引了我,令我立刻停下腳步看看 😊見到餐廳入面整齊簡潔,門外更有食品和餐牌宣傳,食物都啱我口味😋原來餐廳係以快餐店型式,點餐和取餐入內的,店入面仲有一行面壁一人座位, 很闊落,很自在😊~羅勒青醬海鮮意粉 78~松露忌廉芝士魚柳炒意粉 75兩個意粉都有兩大塊煎香咗又厚肉嘅魚柳和都有好多菇類😋,海鮮意粉仲有兩隻大蝦,帶子粒和蜆肉,材料算豐富😄,而另外松露忌廉芝士魚柳意粉都好正,松露和芝士味好香,仲有好入味嘅茄子😋~水牛城雞翼35水牛城雞翼都幾辣㗎,我係食得辣嘅,所以覺得好好味😋 雖然有醬料喺上面,雞皮仍然係脆嘅😋~招牌生炸雞髀35果然係招牌食品,雞皮炸得很鬆脆,又冇油淋淋,入面雞肉非常嫩滑的,真係正😋👍~南瓜湯+20 (原價25)南瓜湯打得好滑,熱辣辣好香牛油味😋~凍咖啡 +12 (原價18)255/2人Ricco 長沙灣青山道195號地下
好味 #晚餐 分享

即時吸引了我,
令我立刻停下腳步看看 😊
見到餐廳入面整齊簡潔,門外更有食品和餐牌宣傳,
食物都啱我口味😋

~羅勒青醬海鮮意粉 78
~松露忌廉芝士魚柳炒意粉 75

~水牛城雞翼35

~招牌生炸雞髀35

~南瓜湯+20 (原價25)
南瓜湯打得好滑,熱辣辣好香牛油味😋

~凍咖啡 +12 (原價18)

255/2人
Ricco
長沙灣青山道195號地下
2022-09-06 39 views
🥐黑松露炒蛋芝士牛角包 ➰ $43牛角包皮好脆,好多黑松露醬,同芝士和炒滑蛋好夾,又有d生菜,呢個配搭好清新。薯條好長好長,而且好脆,仲有落左黑椒同鹽,唔使點醬都好好味!配上店員推薦的檸檬茶,好夾。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥐照燒汁香煎雞胸扒牛角包 ➰ $38雞排肉質好嫩滑,好入味,加上煎香的皮,配上日式照燒汁,脆脆地又充滿肉汁。南瓜湯,好多南瓜溶,口感濃稠而且順滑。呢個價錢食到成個set,真係物超所值。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️香酥雞球 ➰ $30炸雞粒好脆,而且份量好多,d炸粉唔厚,入面的雞肉味道好多汁。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️芝士肉醬焗薯蓉 ➰ $28薯蓉好軟滑,蕃茄汁係鮮甜,肉碎都好新鮮,而且醬汁好有香草味,蕃茄汁令到d薯蓉唔乾身,令薯蓉保持到水份。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️店員好親切有禮,好好笑容😊隔離枱有個客人令店員整跌咗佢張枱啲食物,雖然食物已經食剩,但店員立即話俾俾返份新既佢。服務態度非常好!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🥐黑松露炒蛋芝士牛角包 ➰ $43

配上店員推薦的檸檬茶,好夾。

🥐照燒汁香煎雞胸扒牛角包 ➰ $38

南瓜湯,好多南瓜溶,口感濃稠而且順滑。
呢個價錢食到成個set,真係物超所值。

香酥雞球 ➰ $30

芝士肉醬焗薯蓉 ➰ $28

2022-09-05 46 views
而家疫情又勁左,都係少啲去餐廳食嘢,買下外賣好過,想閉下關。間ricco 都係人地講外賣幾正先去試。叫咗兩個小食,佢個buffalo wings 我專登問佢可唔可以加啲芝士上去,自己好多嘢鍾意加芝士,老闆又幾好人幫我加埋喎!呢啲special request 都肯做,加哂分啦。雞翼外皮炸得香脆,個sauce 酸酸辣辣,十分惹味,加埋陣芝士香😋香酥雞球新鮮炸起,個袋摸上手仲熱辣辣,裡面肉質唔會炸到好乾,仲保持住好Juicy 😋煙三文魚蛋沙律牛角包🥐 牛角包牛油味突出,配合埋蛋沙律少少酸酸地咁,加煙三文魚嘅鹹香,整個組合都幾match 。佢仲配埋薯條,正。青醬雞肉意粉好有驚喜,青醬個herbs 香味出哂黎,意粉軟硬適中,佢仲有一啲sauté 過既蘑菇😀依家天氣咁熱,一定要整杯特飲嘆吓,叫咗個柑桔蜜綠茶,超級冰涼,唔會一面死甜,勁解渴。

2022-09-02 41 views
長沙灣多左好多新樓🏠,相應好多有質素既餐廳開左,前幾日放工經過Ricco✨買左外賣返屋企慢慢享受,而家外賣自取仲有8折🍻非常抵食😋。芝士焗南瓜汁海鮮飯$68濃郁既芝士配甜甜既南瓜🎃汁好好味🥐,而海鮮🦞足料,返到屋企仲熱辣辣🔥。黑松露忌廉芝士雜菜魚柳炒意粉$75我最鍾意既黑松露炒意粉一流👍🏻魚柳煎得表面香脆🐠,肉質嫩滑,配埋雜菜非常豐富。招牌生炸雞髀🍗$35生炸雞髀果然係招牌菜式😋大大隻雞髀,外脆內軟✨一d都唔油膩,食完相再食。吉列魚柳拼炸薯條$30一份有四件吉列魚柳🐟,同樣外脆內軟👍🏻加埋脆薯條🍟,十分抵食。南瓜湯$25濃郁既南瓜🎃湯十分香甜,南瓜湯健康有好味。餐廳裝修簡潔輕鬆,播放著音樂令人心廣神怡✨食物有質素,物超所值。🍻

芝士焗南瓜汁海鮮飯$68

黑松露忌廉芝士雜菜魚柳炒意粉$75

招牌生炸雞髀🍗$35

吉列魚柳拼炸薯條$30

南瓜湯$25
濃郁既南瓜🎃湯十分香甜,南瓜湯健康有好味。

嫩嘅雞胸肉!掛汁意大利粉❤️芝士焗日式咖喱汁雞胸扒意粉值得一試👍🏻芝士有少許拉絲,每一啖都可以有芝士味;咖喱汁有輕微辣,絕對是容易接受既程度;咖喱同意粉拎去焗前有拌勻;意粉不硬也不太濕/不太黏,十分掛汁。每一啖都有豐富既咖喱同芝士😋雞胸肉係煎過既,不濃,不嚡,嫩口🤩,沒有雪味。有點似超市買到既無激素雞柳。
嫩嘅雞胸肉!掛汁意大利粉❤️

芝士焗日式咖喱汁雞胸扒意粉
值得一試👍🏻
芝士有少許拉絲,每一啖都可以有芝士味;
咖喱汁有輕微辣,絕對是容易接受既程度;
咖喱同意粉拎去焗前有拌勻;
意粉不硬也不太濕/不太黏,十分掛汁。
每一啖都有豐富既咖喱同芝士😋
2022-08-25
$60 (Lunch)
  • 芝士焗日式咖喱汁雞胸扒意粉
2022-08-22 35 views
🌧 夏天為大地帶來雨水 成日落雨 心情都麻麻。不過呢到就提我要開心咁過!岩嘅。心中有太陽自然係好日。呢到啲畫呀啲裝飾幾靚幾得意 岩曬舒舒服服咁食嘢 🎃 芝士焗南瓜汁海鮮飯非常足料 有蝦 魷魚 大大件魚柳,飯亦都有蛋碎喺裡面,再配埋南瓜汁同芝士碎去焗,非常香濃。而呢個南瓜汁好足料 好濃郁嘅南瓜味 每啖飯都充滿住鮮同甜味。加飯,唔該!🥖作為一個蒜包控 每到有蒜包嘅餐廳都必嗌 呢到嘅包每一塊都焗得好香脆 蒜蓉醬搽得均勻 每塊都充滿住香濃牛油同蒜香 真心lam lam脷😋

🎃 芝士焗南瓜汁海鮮飯

🥖作為一個蒜包控
2022-08-19 32 views
港西合璧冇得輸💪🏻💪🏻佢上菜用紙兜, style係西餐😂 但都有唔少港式日式野食, 我地就揀左一中一港西餐有個意粉: 鮮茄茄子煙肉炒意粉正呀! 勁like炒意粉, 唔會太多汁濕笠笠咁, 炒到好乾身番茄味好出, 茄子都有啲味同埋粗條上增加個口感, 成個意粉健康得來又好味❤️港式有公司飯 (雞胸+司華力腸片+漢堡扒) $58細個好鍾意去茶記食公司三文治, 見到呢個公司飯就好有回憶🤓 呢個又唔似大學頹飯, 咩餐肉腸仔蛋😂😂 佢3樣都係我鍾意食既😌尤典個雞胸肉唔鞋👍🏻柑桔蜜綠茶 正價$15 餐價 +$10我地一人加左一杯, 夏日炎炎飲杯凍野勁爽, 雖然即棄餐具有少少唔環保, 但勝在夠方便🤭飲到一半食完仲可以拎走繼續消暑😄
港西合璧冇得輸💪🏻💪🏻

西餐有個意粉: 鮮茄茄子煙肉炒意粉正呀!
勁like炒意粉, 唔會太多汁濕笠笠咁, 炒到好乾身

港式有公司飯 (雞胸+司華力腸片+漢堡扒) $58
尤典個雞胸肉唔鞋👍🏻