5 day(s) ago 19 views
位於太子的餃子店。其實香港人都頗喜歡吃餃子,明明太子深水埗一帶已開滿形形色色的餃子小店,但每間依然人氣爆滿,座無虛席。.每月總有幾日需通宵工作,而在那幾天,總會特別想食餃子;也許是因為通宵的工作比起平時,更耗費心神與能量;所以在這些日子,一碗熱騰騰的餃子湯,便成了超越山珍海味的珍美菜餚。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆ ❣︎ 麻辣枝竹 $34清甜的枝竹加入辣椒及花椒香料的麻辣汁,味道香辣又爽脆,開胃一流。.❣︎ 鎮江排骨麵 $53┆香辣炸醬撈麵 $45炸醬撈麵加入大量花生碎及肉碎,底部更有辣油,拌勻後香辣惹味,每一口麵都食到肉碎,口感層次豐富;.而鎮江排骨麵的配料及湯麵是分開的,鎮江骨的陳醋味略嫌太突出,我沒有很喜歡吃醋因此覺得味道還好;但豬軟骨煮得軟腍又入味,入口即化,肉質鮮嫩。.❣︎ 至尊蟹王鮮肉煎餃┆白玉櫻花蝦鮮肉煎餃┆尖椒鮮肉煎餃貪心地分別叫了三款餃子,每款都煎至金黃酥脆,而且最重要的是皮薄餡多,漲卜卜的餃子更令人食慾大增。蟹王鮮肉煎餃的肉質最鮮嫩多汁,入口帶有淡淡的甜味和微辣的調味,口感極佳;而白玉櫻花蝦鮮肉煎餃是以櫻花蝦與鮮肉搭配而成,入口伴隨鮮味及蝦香,口感細膩
位於太子的餃子店。
其實香港人都頗喜歡吃餃子,
明明太子深水埗一帶已開滿形形色色的餃子小店,
但每間依然人氣爆滿,座無虛席。
每月總有幾日需通宵工作,
而在那幾天,總會特別想食餃子;
也許是因為通宵的工作比起平時,
更耗費心神與能量;
所以在這些日子,一碗熱騰騰的餃子湯,
便成了超越山珍海味的珍美菜餚。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❣︎ 麻辣枝竹 $34
❣︎ 鎮江排骨麵 $53┆香辣炸醬撈麵 $45
炸醬撈麵加入大量花生碎及肉碎,底部更有辣油,
拌勻後香辣惹味,每一口麵都食到肉碎,口感層次豐富;
但豬軟骨煮得軟腍又入味,入口即化,肉質鮮嫩。
❣︎ 至尊蟹王鮮肉煎餃┆白玉櫻花蝦鮮肉煎餃┆尖椒鮮肉煎餃
而白玉櫻花蝦鮮肉煎餃是以櫻花蝦與鮮肉搭配而成,入口伴隨鮮味及蝦香,口感細膩;
尖椒鮮肉煎餃是餐廳招牌之一,添加了尖椒後口感微辣,餡料多汁爽口,口感獨特富有特色,難怪是招牌呢!
❣︎ 黑松露鮮肉小雲吞
餐廳採用健康無味精的蟲草花粉葛湯,向來缺少湯水滋補的我便決定加點一份小雲吞。
一碗有15粒,小小一顆但餡料飽滿紮實,
黑松露香氣突出,
一口一粒,吃用也不會太飽,
很適合小鳥胃的女生們呢~
❣︎ 洛神花茶┆菊花杞子茶┆百合雪梨茶
餐廳更有自家製的花茶,
由於主打健康無添加,因此完全無糖,
嗜甜的我有點喝不習慣,
但既然是主打一個健康,這般的清淡ꜱʜᴏᴜʟᴅ ʙᴇ應該吧。
2024-10-27 79 views
太子站附近有一間專門食餃子餛飩嘅專門店 ,作為一個餃子控,當然要來支持一下餛飩仔媾餃子妹呢間小店啦!小店雖然舖頭唔大,但係五臟俱全!食物嘅款式亦非常之多,有餛飩、餃子、小食同埋麵類等等!食物嘅價錢亦非常之親民~✨辣枝竹枝竹口感滑嫩,配搭辣油,十分之開胃~✨招牌鮮肉小餛飩鮮肉小餛飩外皮柔軟,內餡肉汁四溢,每一啖都係豬肉嘅鮮甜味!湯底清淡而鮮美,同餛飩嘅味道相得益彰~✨油麥菜鮮肉煎餃皮薄餡靚,餃子皮煎到好香脆,內餡多汁,肉汁同埋油麥菜嘅清香喺口中融合,油麥菜仲為成個餃子增添咗爽脆嘅口感~✨尖椒鮮肉煎餃同樣都係皮薄餡靚!尖椒嘅辣度係微微辣,內餡嘅豬肉同埋切碎咗嘅尖椒互相融合,味道十分誘人~✨特色炸醬撈麵炸醬味道鮮甜,香氣四溢!上海麵口感彈牙,配搭埋蘿蔔絲同青瓜絲為成個撈麵帶來咗清新嘅口感!另外有埋花生碎碎,成碗麵仲多咗一份香脆感,口感非常之豐富~✨擔擔麵湯底香辣而濃厚,仲有陣陣嘅花生香氣!上海麵吸收晒滿滿嘅湯底精華,令人垂涎欲滴~✨自家製無糖百合雪梨茶味道清新,散發出百合同埋雪梨嗰種淡雅嘅嘅芳香!仲有潤喉嘅功效添~✨自家製無糖羅漢果甘草茶羅漢果本身就有天然嘅甜味,雖然冇添加糖,但係飲落口都係

✨辣枝竹
枝竹口感滑嫩,配搭辣油,十分之開胃~
辣枝竹

擔擔麵

✨自家製無糖百合雪梨茶
自家製無糖百合雪梨茶

✨自家製無糖羅漢果甘草茶
羅漢果本身就有天然嘅甜味,雖然冇添加糖,但係飲落口都係有一種甜香~
自家製無糖羅漢果甘草茶
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
辣枝竹
雙拼煎餃
特色炸醬撈麵
擔擔麵
自家製無糖百合雪梨茶
自家製無糖羅漢果甘草茶
  • 油麥菜鮮肉煎餃
好耐冇食餃子啦🥟見個名好得意,雲吞餃子又多款式,入去試試▶️ 招牌鮮肉小雲吞 ($38/15粒)轉咗蕃茄湯底 (+$5)真材實料有蕃茄渣🍅帶天然甜味而唔酸湯底濃厚又唔過鹹,無落味精👍🏻當湯飲都OK小雲吞皮薄餡靚,雲吞皮滑捋捋冇鹼水味,鮮肉唔韌且新鮮而且仲好掛湯要食晒15粒冇難度!▶️ 煎京蔥牛肉餃子 ($43/6隻)每粒大大粒🥟餡料飽滿,大粒過肉丸煎到外皮金啡色,咬落超級脆卜卜🤩唔剩係得個底脆 (真正360度零死角)比較似炸,但好乾身唔油膩,可能因為有吸油紙起底京蔥牛肉餡juicy,味道似漢堡扒拼韮菜鮮肉 (+$3)韮菜一向較惹味香口,適合作煎餃整體煎餃十分出色👍🏻嚟到一定要試!個人覺得好食過好多其他煎餃▶️ 麻醬涼伴撈麵 ($38)上枱已經聞到好香芝麻醬味仲有充足紅蘿蔔絲、青瓜絲🥕冷麵煙煙韌韌,凍食清涼,啱晒炎炎夏日🍜芝麻醬沾滿每條麵條,味道濃厚,稀杰度啱啱好份量足,如果另外食雲吞餃子可以兩人分▶️ 麻辣枝竹 ($34)開胃前菜,枝竹一碌碌唔算非常麻辣🌶️▶️ 羅漢果甘草茶 ($15)自家製無糖健康飲品帶羅漢果自身甘甜,清熱潤喉😌▶️ 菊花杞子茶 ($15)完全唔甜,清茶味道底部有幾粒杞子-雲吞同
好耐冇食餃子啦🥟
見個名好得意,雲吞餃子又多款式,入去試試

▶️ 招牌鮮肉小雲吞 ($38/15粒)
轉咗蕃茄湯底 (+$5)
真材實料有蕃茄渣🍅帶天然甜味而唔酸
湯底濃厚又唔過鹹,無落味精👍🏻當湯飲都OK
蕃茄湯底

小雲吞皮薄餡靚,雲吞皮滑捋捋冇鹼水味,鮮肉唔韌且新鮮
而且仲好掛湯
要食晒15粒冇難度!
招牌鮮肉小雲吞

▶️ 煎京蔥牛肉餃子 ($43/6隻)
每粒大大粒🥟餡料飽滿,大粒過肉丸
比較似炸,但好乾身唔油膩,可能因為有吸油紙起底

京蔥牛肉餡juicy,味道似漢堡扒
煎京蔥牛肉餃

拼韮菜鮮肉 (+$3)
韮菜一向較惹味香口,適合作煎餃
整體煎餃十分出色👍🏻嚟到一定要試!
個人覺得好食過好多其他煎餃
煎韮菜鮮肉餃

▶️ 麻醬涼伴撈麵 ($38)
上枱已經聞到好香芝麻醬味
仲有充足紅蘿蔔絲、青瓜絲🥕

冷麵煙煙韌韌,凍食清涼,啱晒炎炎夏日🍜
芝麻醬沾滿每條麵條,味道濃厚,稀杰度啱啱好
份量足,如果另外食雲吞餃子可以兩人分
麻醬涼伴撈麵

▶️ 麻辣枝竹 ($34)
開胃前菜,枝竹一碌碌
唔算非常麻辣🌶️
麻辣枝竹

▶️ 羅漢果甘草茶 ($15)
自家製無糖健康飲品
帶羅漢果自身甘甜,清熱潤喉😌

▶️ 菊花杞子茶 ($15)
完全唔甜,清茶味道
底部有幾粒杞子
自家製無糖健康飲品

雲吞同餃子一樣出色,推介煎餃
同時要試佢個用心熬製湯底💕
見隔籬枱個蟲草花粉葛湯好養生
望住佢一路喺廚房即場包餃子😍證明新鮮有保證

店舖位置方便,太子D出口過條馬路就到
不過店內環境偏細,只能容納六位食客,坐得比較迫
服務好好☺️店員好nice,同啲街坊常客好close
性價比極高,一個lunch set $68有麵、有餃子/雲吞、有飲品!
今次賣單都唔洗$100/人
會想再返去食🤤試埋其他餃子口味,例如至尊蟹黃鮮肉餃同油麥菜鮮肉餃~
$100 (Lunch)
蕃茄湯底
招牌鮮肉小雲吞
煎京蔥牛肉餃
煎韮菜鮮肉餃
麻醬涼伴撈麵
  • 羅漢果甘草茶
今晚去太子的餃子小店捧捧場吃頓餃子🌟一行三人,阿婆不小心當了一顆閃閃發光的電燈泡🫣我們點的套餐加錢選擇了兩份特色小餛飩和煎餃子~煎餃子皮薄香脆,餡料飽滿🔥確實不錯~小餛飩是黑松露豬肉的味道,同樣是皮薄餡多,啖啖黑松露香氣♥️湯餃的湯底也有兩款可選,值得一提的是湯底有一款是素湯,店內亦有素食餃子可供素食人士選擇👍🏻雙拼煎餃的兩款口味都很不錯👍🏻櫻花蝦有蝦乾的鹹香味,小小的櫻花蝦已經溶進了肉餡內,所以不會吃到蝦皮但仍保持了櫻花蝦的香氣🌟肉餡還加了白蘿蔔粒,多汁又清甜,味道平衡得不錯♥️尖椒餃的尖椒很香很惹味,阿婆和朋友都表示喜歡♥️這裡的麵食和小吃也不錯,麻辣枝竹香辣惹味🔥鎮江骨醋香入味,肉質軟爛不柴🔥配麵或配飯都好吃~炸醬麵的肉碎夠惹味,微微辣度,味道不錯🌟麵條也彈牙好吃~飲料除了汽水,還有無糖的養生茶🌟清淡爽口,可以很好的去掉油膩感👍🏻這餃子店面雖少但五臟俱全,餃子種類的選擇蠻多的♥️煎的湯的素的葷的都有,小吃麵類也同樣有提供👍🏻餐點價格算正常,選擇套餐的話性價比會更好些🌟
黑松露鮮肉小餛飩
白玉櫻蝦鮮肉餃拼尖椒鮮肉餃
尖椒鮮肉煎餃
尖椒餃的尖椒很香很惹味,阿婆和朋友都表示喜歡♥️
麻辣枝竹
這裡的麵食和小吃也不錯,麻辣枝竹香辣惹味🔥
鎮江排骨麵
鎮江骨醋香入味,肉質軟爛不柴🔥配麵或配飯都好吃~
香辣炸醬撈麵
炸醬麵的肉碎夠惹味,微微辣度,味道不錯🌟
麵條也彈牙好吃~
2024-10-29
$100 (Dinner)
黑松露鮮肉小餛飩
白玉櫻蝦鮮肉餃拼尖椒鮮肉餃
鎮江排骨麵
香辣炸醬撈麵
  • 尖椒鮮肉餃
🎀太子。支持香港小店 爆餡脆卜卜餃子☺️🎀🪄店名* #餛飩仔媾餃子妹🔮地址* 太子砵蘭街379D號地下11號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$142 (1人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_太子剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵講起太子餃子 我唸大家一定都係去某間排曬長龍既熱門餃子店 但系今次我發現呢間超級高質既港式餃子店 相當高分!雖然店鋪細間 大約可以容納6人 但都建議大家一試😍仲可以外賣生餃tim~地鐵站D出口 過對面馬路就係 店面仲好可愛tim😙🍽️食物質素🍽️店鋪雖小 但五臟俱全👍佢地提供超多款餃子及雲吞可以選擇 有傳統味道(白菜,洋蔥,香菇鮮肉等)仲有店鋪特色(白玉櫻蝦,蟹黃,芝士) 另外有小餛飩,不同麵類,各款涼拌小食以及自家製無糖涼茶等 仲有貼心地為素食者提供建議💕👀評分💖💖💖💖💖🪄至尊蟹黃鮮肉拼白玉櫻蝦鮮肉餃煎餃$55味道震驚左我 估唔到系勁好食!兩款都各有特色 蟹黃鮮肉餃入面有一粒粒蟹籽好爽口 蟹黃味十分濃郁 增加口感~另外白玉櫻蝦餃食落好似瑤柱肉餅釀左入餃子甘 好特別 未試
🎀太子。支持香港小店 爆餡脆卜卜餃子☺️🎀

🪄店名* #餛飩仔媾餃子妹
🔮地址* 太子砵蘭街379D號地下11號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$142 (1人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄至尊蟹黃鮮肉拼白玉櫻蝦鮮肉餃煎餃$55
味道震驚左我 估唔到系勁好食!兩款都各有特色 蟹黃鮮肉餃入面有一粒粒蟹籽好爽口 蟹黃味十分濃郁 增加口感~另外白玉櫻蝦餃食落好似瑤柱肉餅釀左入餃子甘 好特別 未試過呢個味道😙兩款餃子爆曬肉餡超級滿足 外皮夠薄脆卜卜 但入面仲可以保持到夠juicy😋

🪄蔥油拌麵$38
呢個價錢真係超抵食 佢地個醬料調配得剛好 唔會過於油膩或者太鹹 呢個已經好值得加分!另外好中意個麵質地 幼身及夠煙韌 好快就已經食曬成碗 勁想encore

🪄麻辣枝竹$34
膽粗粗叫左個麻辣枝竹試下😂但系我都係高估左我食辣既程度😂但如果食得辣系可以一試 佢地有加入辣粉,辣油及芝麻 味道不錯~

🪄飲品-菊花杞子茶$15
呢款系店鋪自家製涼茶 無落糖十分健康👍即刻下曬火

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌

• 至尊蟹黃鮮肉煎餃
  • 白玉櫻蝦鮮肉煎餃
🐷至尊芝士鮮肉餃鮮肉餃嘅豬肉同啲芝士都幾夾 嘅芝士仲要都真係幾濃😆 外皮仲要煎到卜卜脆❤️🐷白玉櫻蝦鮮肉餃外皮一樣都係煎到卜卜脆架🤣 裡面嘅櫻花蝦令到豬肉嘅味道有被提「鮮」😚🐷麻醬涼伴撈麵麵條嘅口感有驚喜喎❤️估唔到咬落去又幾彈牙 仲有青瓜絲🥒同紅蘿蔔絲🥕 增加口感🐷涼拌黑木耳黑木耳當然爽口 個汁酸酸地好開胃 不過都真係好大碗 2個人一齊食先食得曬!🐷菊花杞子茶🌼食完煎餃飲返啲菊花杞子茶🌼 可以幫助降一降火🔥💦 味道又岩岩好唔會超甜
🐷至尊芝士鮮肉餃

🐷白玉櫻蝦鮮肉餃

🐷麻醬涼伴撈麵

🐷涼拌黑木耳

🐷菊花杞子茶🌼
2024-10-21 0 views
有冇人都鍾意食餃子?😆😆今次同大家介紹呢間餃子店 — 「餛飩仔媾餃子妹」~~小店主打多款口味餃子、餛飩、麵類、小食等~整體性價比高!!🥟煎餃雙拼(6隻) $55✨口味揀咗「至尊蟹黃鮮肉餃🦀」同「至尊芝士鮮肉餃🧀」~~餃子隻隻脹卜卜,煎得金黃香脆!我就鍾意「至尊蟹黃鮮肉餃🦀」,內餡鮮甜多汁、啖啖肉,好食🤤🤤🍜擔擔麵 $43✨擔擔麵Q彈有咬口,掛汁度一流!湯底鹹香濃郁,充滿花生香🥜!!🥒涼拌手拍青瓜 $34✨另外仲叫咗款小食試試~~手拍青瓜口感爽脆,加上蒜蓉、醬油等調味,酸酸甜甜好開胃❤️❤️🍹菊花杞子茶 $15✨味道清甜,帶淡淡菊花的清香🌻!飲完好解渴😋😋
有冇人都鍾意食餃子?😆😆
今次同大家介紹呢間餃子店 — 「餛飩仔媾餃子妹」~~
小店主打多款口味餃子、餛飩、麵類、小食等~整體性價比高!!

🥟煎餃雙拼(6隻) $55✨
口味揀咗「至尊蟹黃鮮肉餃🦀」同「至尊芝士鮮肉餃🧀」~~

🍜擔擔麵 $43✨

🥒涼拌手拍青瓜 $34✨
另外仲叫咗款小食試試~~

🍹菊花杞子茶 $15✨
味道清甜,帶淡淡菊花的清香🌻!飲完好解渴😋😋
2024-10-19 89 views
嚟到試是特色炸醬麵!秘製炸醬勁濃郁又好味,面口感都非常之好,加入清爽嘅青瓜同蘿蔔絲,非常之好味!蔥油拌麵嘅蔥油炸得勁香,菠蘿啲面度簡直係非常邪惡!呢度啲餃子仲有好多出邊都食唔到嘅口。今次我哋食咗洋蔥鮮肉餃拼尖椒鮮肉餃,尖椒鮮肉餃食落一啲都唔辣,就算食唔到辣嘅朋友都可以食,感覺比較似青椒鮮肉餃多啲🤣而洋蔥鮮肉嘅洋蔥都一啲唔攻鼻。呢度啲餃子隻隻都非常大粒!好足料!另外試咗呢度個王牌麥芽菜湯餃,就比較清,麥芽菜做涵我都係第一次見,就算湯餃一樣係大大粒,個人比較鍾意食煎餃,因為香啲😙
蔥油拌麵嘅蔥油炸得勁香,菠蘿啲面度簡直係非常邪惡!
呢度啲餃子仲有好多出邊都食唔到嘅口。
2024-10-04 183 views
隔咗接近2個月無去食餃子🥟一直都心思思想去食今日約埋係澳洲返嚟嘅朋友仔三個人去食素餃子年青老闆話今次有新嘢食特別為素食人士精心設計多款素餐對食物有要求仲超級有heart加埋一份堅持到底嘅年青老闆仔食到超飽忍唔住都要買多2打素五色素餃放入冰箱遲D慢慢嘆
隔咗接近2個月無去食餃子🥟

素五色水餃
專為素食人士而設嘅特色套餐
素五色素餃(生嘅)外賣
2024-09-30 174 views
📍 餛飩仔媾餃子妹-太子每日新鮮人手包製餃子🥟材料絕不馬虎,每一隻都好飽滿!真係誠意之作❤️雖然舖頭平平無奇,只係一間小店經過咗真係唔知道,不過小店既心意先係本人會特登出去太子食嘅重點!幫當我食緊飯,嗰陣時見到店主喺裏面默默用心地包緊水餃,畫面好窩心❤️✨特色炸醬撈麵麵條煮到啱啱好熟透,撈嘅時候唔會黐埋一舊,夾就滑嘟嘟,咬就非常彈牙,配埋炸醬、脆花生、爽芽菜,口感豐富又惹味。✨ 尖椒鮮肉餃第一次食尖椒餃子,口感好驚喜😍一碟六隻煎餃🥟皮薄脆脆的是一大特色肉餡帶有十足的湯汁非常過癮鍋貼餡採用尖椒和豬絞肉的搭配新穎既搭配就是能越吃越涮嘴🤭✨ 麻辣枝竹枝竹相對扁身啲,簿啲質感軟滑啲配麻辣更岀色🫶🏻✨菊花杞子茶新鮮自家製,無糖菊花杞子,每啖都有菊花香味,可以去除油膩感同時,亦都可以護眼👀
📍 餛飩仔媾餃子妹-太子

每日新鮮人手包製餃子🥟
材料絕不馬虎,每一隻都好飽滿!
真係誠意之作❤️

雖然舖頭平平無奇,只係一間小店

✨特色炸醬撈麵

✨ 尖椒鮮肉餃
第一次食尖椒餃子,口感好驚喜😍
一碟六隻煎餃🥟皮薄脆脆的是一大特色
肉餡帶有十足的湯汁非常過癮
鍋貼餡採用尖椒和豬絞肉的搭配
新穎既搭配就是能越吃越涮嘴🤭

✨ 麻辣枝竹
枝竹相對扁身啲,簿啲質感軟滑啲
配麻辣更岀色🫶🏻

✨菊花杞子茶

2024-09-29 178 views
喺太子做完野約埋另一半睇下有咩食行過路口見到有間隱世餃子店🥟個舖名好得意叫餛飩仔媾餃子妹店舖入面又有吉位🍽️就一齊入去試吓啦✨麻辣枝竹🌶️🔥食落唔油膩枝竹上舖咗滿滿嘅麻辣粿撈埋凍嘅枝竹食好惹味最啱而家天時暑熱嘅天氣🔥係開胃又啱鐘意食辣野嘅人嘅首選✨12 粒招牌小雲吞🍲湯底清甜係蟲草花粉葛湯飲落唔鹹唔口渴🤟🏻小雲吞食落係豬肉🐽豬肉預先調味過唔似大牌子嘅餃子,食完全口渴小雲吞食落彈牙唔係霉一啖一粒啱啱好明顯係新鮮即制嘅工夫✨擔擔麵🍜麵上有滿滿嘅葱,肉磅同埋花生🌿🥜完全感受到餐廳嘅誠意湯底係好濃郁嘅擔擔麵湯底加花生味🥜飲落唔鹹唔辣而且麵條軟硬適中一咬就斷又唔霉🍜麵亦好大碗隻碗又好深,食極都仲有✨至尊芝士鮮肉煎餃併粟米鮮肉煎餃🥟🥟🔥餃子皮煎到好脆,而且皮薄食落仲熱又出緊煙✨芝士鮮肉餃🧀🍖🥟內有預先調味過嘅豬肉加鹹味嘅芝士食嘅時候仲有肉汁仲出來證明餃子好moist ,唔會煎到乾哂🥟✨粟米鮮肉餃🌽🍖🥟皮一樣咁薄好足料,煎到好脆有好香預先調味嘅豬肉加埋甜甜嘅粟米真係好夾粟米明顯係新鮮粟米,唔係罐頭🌽因為食得出有新鮮粟米嘅纖維餃子味道十足,好大舊舊難都拳頭咁大唔點任何醬汁都夠味餃子下配有青瓜絲同埋蘿蔔絲🥒
喺太子做完野

係蟲草花粉葛湯
飲落唔鹹唔口渴🤟🏻
小雲吞食落係豬肉🐽
豬肉預先調味過
唔似大牌子嘅餃子,食完全口渴
小雲吞食落彈牙唔係霉
一啖一粒啱啱好
明顯係新鮮即制嘅工夫

✨擔擔麵🍜
麵上有滿滿嘅葱,肉磅同埋花生🌿🥜

完全感受到餐廳嘅誠意
湯底係好濃郁嘅擔擔麵湯底加花生味🥜
飲落唔鹹唔辣
而且麵條軟硬適中
一咬就斷又唔霉🍜
麵亦好大碗
隻碗又好深,食極都仲有

✨至尊芝士鮮肉煎餃併粟米鮮肉煎餃🥟🥟🔥
餃子皮煎到好脆,而且皮薄
食落仲熱又出緊煙

✨芝士鮮肉餃🧀🍖🥟
內有預先調味過嘅豬肉加鹹味嘅芝士
食嘅時候仲有肉汁仲出來
證明餃子好moist ,唔會煎到乾哂🥟

✨粟米鮮肉餃🌽🍖🥟
皮一樣咁薄好足料,煎到好脆
有好香預先調味嘅豬肉
加埋甜甜嘅粟米真係好夾
粟米明顯係新鮮粟米,唔係罐頭🌽
因為食得出有新鮮粟米嘅纖維
餃子味道十足,好大舊
舊難都拳頭咁大

而且餐廳都好有誠意去做好每樣餸菜🍜🥟
會繼續去幫襯呢間隱世小店👍🏻

2024-09-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
  • 麻辣枝竹
  • 芝士鮮肉煎餃
  • 粟米鮮肉煎餃
  • 擔擔麵
2024-09-27 180 views
Prince Edward is unarguably one of the most competitive areas for dumpling restaurants. This time we came across this eatery with an interesting Chinese name meaning wonton boys hooking up with dumpling girls. ◆Smashed Cucumber Mixed with black vinegar and garlic. Light, crisp and refreshing.◆Lettuce & Pork Dumpling◆Cheese & Pork Dumpling ◆Premium Crab Roe & Pork Dumpling Gigantic dumplings! I personally recommend the Indian lettuce and pork flavor which was savory and layered with various textu

◆Smashed Cucumber

◆Lettuce & Pork Dumpling

◆Cheese & Pork Dumpling

Gigantic dumplings! I personally recommend the Indian lettuce and pork flavor which was savory and layered with various textures. Meat lovers would surely like the latter two - with melting cheese and briny crab roe respectively. The cordyceps flower soup was clear with herbal flavors, while the tomato soup was richer and sweet.

◆Sweet & Sour Spare Rib Noodles
Noodles came in big portion. Well-balanced acidity and sweetness. The spare ribs, covered in a caramelized and sticky sauce, were tender with edible soft bones.

◆Chrysanthemum w/ Goji Tea
◆Snow Pear w/ Lily Bulb Tea
Non-sweetened homemade tea. Perfect for digestion.
2024-09-26 60 views
這間小店以其親切的服務和多樣化的餐單而受到顧客的喜愛。店主不僅熱情招呼,還經常與顧客互動,餐牌上提供了多款肉餃和小雲吞的選擇,讓每位食客都能找到自己喜愛的口味。蔥油拌麵 $38這道麵條香氣撲鼻,蔥油的味道濃郁,麵條的口感彈牙。蕃茄湯底的鮮肉餃 $47這款餃子的湯底使用新鮮的蕃茄,沒有油分,非常健康,酸甜可口,餃子個頭相當大,內餡豐富,肉質鮮嫩。麻辣枝竹 ($34)這道小菜辣味十足,枝竹口感脆嫩,麻辣醬汁非常麻辣。成個嘴都痺哂。總的來說,這間小店以其友好的服務和美味的餐點,位置雖然不多,但食物非常有質素。#太子雲吞 #太子美味肉餃 #餛飩仔媾餃子妹 #太子美食

蔥油拌麵 $38

這道麵條香氣撲鼻,蔥油的味道濃郁,麵條的口感彈牙。

蕃茄湯底的鮮肉餃 $47

麻辣枝竹 ($34)

#太子雲吞 #太子美味肉餃 #餛飩仔媾餃子妹 #太子美食
2024-09-22 100 views
陪老公喺太子剪完頭髮,喺附近見倒個店名幾得意,就入去試下(•̀⤙•́ )招牌的油麥菜豬肉餃粒粒都非常巨大!外皮滑溜,厚薄適中,餡料真的很飽滿,8:2的菜肉比例很合我的口味💯油麥菜很爽脆,豬肉香,不怕太多肥肉👍🏻食完追加左一打生餃番屋企再煮黎食😋 店員仲比左粒韮菜我地試,相對實淨少少,比較普通,個人建議初嚐還是選油麥菜會特別啲🙌🏻/羅漢果甘草茶甘甜好喝,一問之下果然是沒有落糖,甜味都是來自食材的天然味道,推介🫶🏻

• 羅漢果甘草茶
2024-09-15 200 views
太子地鐵站一出來就見到一間食店,店名:餛飩仔媾餃子妹,好有趣,令我好有興趣嘗一下!### 白玉櫻蝦鮮肉餃煎餃閃油亮光澤,邊緣微微翹起。咬下去,外皮的酥脆瞬間在口中散開,內餡非常飽滿多汁,其中新鮮的蔬菜似白玉好清甜,一大團肉餡鮮甜鹹香好豐滿!### 京蔥牛肉餃第一次吃在濃郁的番茄湯中煮餃子,番茄湯好濃郁,廚師處理的好讚,有番茄的香氣卻沒有番茄的酸味,餃子中鮮嫩牛肉的鮮香和蔥香味與番茄味相輔相成,令人感到無比滿足!### 擔擔麵中間有一大團肉碎和花生碎,芝麻散佈,醬汁的香濃與微辣和麵條相互交融,吃上一口,肉碎的鮮香與花生的香醇瞬間在口腔中留香,讓人欲罷不能!### 麻辣枝竹每根枝竹都沾滿了香辣的辣椒醬汁,色澤紅亮,麻辣的味道在口中迸發### 蔥油拌麵聞上去都好香,輕輕攪拌時,蔥的清香與油的醇厚和麵條交融在一起惹味### 百合雪梨茶有百合和雪梨在瓶底,一口下去,甜潤的滋味伴隨著清新的口感!### 羅漢果甘草茶嘗到羅漢果的天然甘甜和甘草的醇厚,好潤喉!

### 白玉櫻蝦鮮肉餃

### 京蔥牛肉餃

### 擔擔麵

### 麻辣枝竹

### 蔥油拌麵

### 百合雪梨茶
有百合和雪梨在瓶底,一口下去,甜潤的滋味伴隨著清新的口感!

### 羅漢果甘草茶
嘗到羅漢果的天然甘甜和甘草的醇厚,好潤喉!