2006-05-12
同朋友傾生意,所以揀Rice paper,貪佢好坐,而且又無咁嘈。一行五人叫咗蔗蝦、素米紙卷、雞串燒、生牛肉湯河、雞絲湯河、海鮮籠仔飯同二至三位用的「七隻牛牛的故事」。蔗蝦都算大碌,但毫無獲氣,亦無蔗嘅甜咪。素米紙卷本人實在唔識欣償,只不過係一塊硬硬的皮包住一堆酸酸哋嘅蔬菜絲而已。雞串燒係免治雞肉,我個人prefer原條雞柳。海鮮籠仔飯幾得意,賣相好似一隻超大珍珠雞,老實講,啲飯好普通,啲海鮮亦唔係上等貨色,都係玩gimmick。反而生牛肉湯河有啲水準,生牛肉十分鮮甜,抵讚!「七隻牛牛的故事」其實係用七種唔同嘅方法煮牛肉。頭嗰五款較濃味,包括煎牛肉餅、炸牛肉球、炒牛肉碎、煎牛柳粒同金菇牛肉卷,五樣都唔太好味,牛肉超乾,「鞋口」。最後兩款就係牛肉粥同Shabushabu。牛肉粥幾惹味,shabushabu啲牛肉都算有質素,起碼新鮮。埋單$750蚊,用AE咭有85折,唔算貴,不過我應該唔會再去,同為啲食物我真係唔識欣償。