2024-04-11 108 views
佢剛開業時試食過一次,上年有外賣過一次,覺得都唔太差。所以兩點幾入去食個lunch。餐廳都有1/3嘅枱有客,生意都唔錯。見餐牌有下午茶餐就叫左個芝士漢堡, $78包一個飲品。黎到見到感覺唔太有好感,因為個包望落好乾身,兩片芝士硬晒咁係包入面…唔熱嘅唔溶嘅!佢個樣似港式但又想似西式。放啲沙律菜係隔離咁,但都挽救唔到個賣相。個包烤到似奶油豬又脆又硬又乾,入面揸滿牛油沙律醬,但無茄醬無酸瓜…個漢堡扒都okay, 但完全同個包/汁醬唔夾…食左啖,算啦,剩係食個漢堡同芝士。其實我坐低時見隔離枱成碟炸豬排飯只食左1/3就唔要…心諗有無咁差?真心係差左好多,咁嘅價錢去食老麥好過…

餐廳都有1/3嘅枱有客,生意都唔錯。
見餐牌有下午茶餐就叫左個芝士漢堡,
$78包一個飲品。

個漢堡扒都okay, 但完全同個包/汁醬唔夾…
食左啖,算啦,剩係食個漢堡同芝士。

真心係差左好多,咁嘅價錢去食老麥好過…
2024-04-11
$90 (Tea)
2024-04-08 101 views
第一次去Ricky San間餐廳食飯。成日經過K11地下,見到餐廳Ricky個樣,係電視就成日見佢煮野食,咁究竟係咪真係好食呢?餐廳主要食港式美食,粗菜貴做,另有一番風味。今晚叫咗個脆脆豬扒飯同埋鐵板什扒試吓。主菜跟餐湯飲品。_般係忌廉湯,我就加三蚊升級做兩日兩夜羅宋湯。羅宋湯果然要放過夜先至夠入味,湯入面仲有啲牛肉粒,幾濃味。脆脆豬扒飯塊豬扒成吋咁厚,原來唔使去日本都食到超厚豬扒。另外仲有沙律醬可以點,本身就係蕃茄汁加飯,仲有塊烤菠蘿,酸酸地解到油膩。鐵板什扒就一定要襯熱倒汁,「渣」一聲咁先至有feel,什扒有牛柳、雞扒、法蘭克福腸、煎蛋等等。扒類唔會醃到死實實,都幾好食。最後我仲叫咗杯混合檸檬茶,係香水檸檬加檸檬茶。埋單三百幾,係K11尚算合理。

2024-04-05
Type of Meal
Dinner
  • 兩日兩夜羅宋湯
  • 祥仔脆脆豬扒飯
2024-04-05 96 views
行完K11順道在附近食嘢,行到B2樓見到間祥仔,食物都啱晒我哋心水,便進入開餐囉。點了招牌排行榜的蔥油叉燒煎蛋飯,(原本是鴛鴦-叉燒拼五花腩肉,但當晚腩肉沽清了🥺),隻太陽🌞蛋煎得好靚,叉燒份量多但比較瘦,拌勻好香的蔥油一併食,更加惹味。鐵板西冷牛扒🥩配黑椒汁,牛扒熟度剛剛好,入口軟淋有嚼勁,牛味濃郁,油脂含量較少,質素很好,配料的薯條亦炸到香脆可口。餐湯的羅宋湯味道濃郁菜亦充足,飲品叫了檸檬兄弟之茶館冒險,青檸跟檸檬很多,大杯又解渴,老友則點了雪糕與紅豆🫘仔之轉角相遇,有球雲尼拿雪糕🍧,好正😊,下回我都要叫佢黎飲至得。

餐湯的羅宋湯味道濃郁菜亦充足,
2024-02-20 471 views
昨晚同老公諗住帶從加拿大回來的奶奶去試試唯一僅存於尖沙咀K11的祥仔,我們滿載期望的去出發!我們分別order了招牌羅宋湯,牛油果雜莱沙律,鮮茄吉列豬扒飯,咖哩炸魚柳滑蛋飯,一杯凍奶茶,兩杯熱奶茶。**兩日兩夜羅宋湯:味道偏咸,而且濃度稀,唔覺得餚左兩日兩夜囉! **魔法神秘花園(牛油果雜菜沙律):蔬果材料係好新鮮的,但係好似沒有落dressing咁,無乜味!**滑蛋仔與吉列魚柳之星際冒險記(咖哩炸魚柳滑蛋飯):啲咖哩汁傑撻撻而且極少,明顯唔夠汁撈;炸魚柳尚可以,牛乳滑蛋就好一般,沒有什麼特別!**爆脆豬扒傳説(鮮茄吉列豬扒飯): 蕃茄汁無蕃茄味,塊炸豬外表望落OK, 但咬落去就淋曬,而且完全無醃過,無味!**凍奶茶 & 熱奶茶:茶底很濃澀,水吧落左好少奶,本人因為飲開多奶,所以order前已經叫左多奶,但杯奶茶來到仲係好深色!唯一一樣我覺得OK, 就係個side dish 炸薯條!總括而言,祥仔令我們好失望,希望有關人仕可以正視下啦! Good luck! 🙏🏻🙏🏻

**魔法神秘花園(牛油果雜菜沙律):

**滑蛋仔與吉列魚柳之星際冒險記(咖哩炸魚柳滑蛋飯):
**爆脆豬扒傳説(鮮茄吉列豬扒飯):

**凍奶茶 & 熱奶茶:

唯一一樣我覺得OK, 就係個side dish 炸薯條!

兩日兩夜羅宋湯
神秘魔法花園
爆脆豬扒傳説
滑蛋仔與吉列魚柳之星際冒險記
炸薯條
2024-02-19
$150 (Dinner)
炸薯條
🔸 #迷你豬扒 #炒蛋 #多士 #出前一丁 #阿華田 加$5出前一丁,嗰碟好大,好有儀式感😆🐖豬扒,用咗好多香草去醃製,好重香草味,豬扒質感亦都鬆軟🥚炒蛋,佢用粟米去炒可能我個女想食正常炒蛋,所以佢覺得麻麻地🍞多士,熱辣辣好鬆脆🍜出前一丁,好淡好淡,麵有煮得過分淋,唔值得加價錢食🔸 #吉列魚柳 #太陽蛋 #多士 #出前一丁 #奶茶 加$5出前一丁,嗰碟好大,好有儀式感😆🐟吉列魚柳,脆粉做到外皮鬆脆入邊嘅魚柳,係真係有皮嘅魚柳(正常只會用嚟煎)我又覺得幾特別幾好食,不過當然冇乜魚鮮味有少少腥味同埋鹹味😅🍳太陽蛋,廚房仍然俾咗炒蛋我,廚師話請我食服務生再送多隻太陽蛋嚟服務態度好嘅🍞多士 🍜出前一丁☕️奶茶 講明要少奶嚟到都係咁多奶,服務生好好幫我拎入加茶但加完我都係覺得咁多奶之後佢再分開比一杯茶我加落去全程服務生都非常之好👍
🔸 #迷你豬扒 #炒蛋 #多士 #出前一丁 #阿華田
加$5出前一丁,嗰碟好大,好有儀式感😆

🐖豬扒,用咗好多香草去醃製,
好重香草味,豬扒質感亦都鬆軟

🥚炒蛋,佢用粟米去炒
可能我個女想食正常炒蛋,所以佢覺得麻麻地

🍞多士,熱辣辣好鬆脆

🍜出前一丁,好淡好淡,
麵有煮得過分淋,唔值得加價錢食

🔸 #吉列魚柳 #太陽蛋 #多士 #出前一丁 #奶茶
加$5出前一丁,嗰碟好大,好有儀式感😆

🐟吉列魚柳,脆粉做到外皮鬆脆
入邊嘅魚柳,係真係有皮嘅魚柳(正常只會用嚟煎)
我又覺得幾特別幾好食,不過當然冇乜魚鮮味
有少少腥味同埋鹹味😅

🍳太陽蛋,廚房仍然俾咗炒蛋我,廚師話請我食
服務生再送多隻太陽蛋嚟
服務態度好嘅

🍞多士 🍜出前一丁

☕️奶茶 講明要少奶
嚟到都係咁多奶,服務生好好幫我拎入加茶
但加完我都係覺得咁多奶
之後佢再分開比一杯茶我加落去
全程服務生都非常之好👍
2024-01-13 490 views
接完細路放學,阿仔想响呢度食完去Nintendo shop,就入咗去食,星期六晚飯都唔多客都奇怪坐低叫咗三個餐,先上餐湯~濕米(粟米)湯,粟米味鮮甜香濃,值得一讃👍之後再上埋個栗米鷄球飯,上枱嗰下都有啲期待,因為嗰湯不俗⋯⋯一咬落去,個汁無栗米嘅香同甜,亦唔食到有鮮同味,感覺好似食緊一pat 黃色汁水加栗米粒撈無味鷄球飯,同之前嘅粟米湯嘅味道一念天堂一念地獄,天氣就話不似預期啫⋯⋯點知,杯凍T上到枱,老婆問我做乜叫杯凍田?加咗糖水⋯一啖飲落去,好似飲緊杯色似華田實叫奶茶而無味嘅凍水咁🙄結後⋯⋯完全唔值咁嘅價位⋯ 一次今世無回頭⋯⋯🤦

結後⋯⋯完全唔值咁嘅價位⋯ 一次今世無回頭⋯⋯🤦
呢次同班朋友嚟到呢間食肆,一入門口就聞到撲鼻而嚟嘅食物香氣,簡直心都荷唔住嘞👃!首先,慢煮牛舌鮮茄意粉,真係少見得咁有誠意。牛舌好過癮,外邊煎得啱啱好,入面殘存嘅滋味嘅唔係講笑,吃落去咀感係滑嘅、肉味又足,跟住個鮮茄汁添,真心講,微酸嘅茄汁湯底同牛舌嘅醇厚完美夾到一齊😋。至於招牌炸豬扒飯,話唔埋嘅份量真係夠曬飽,厚實嘅豬扒外層炸到金黃色,鬆脆又唔油膩,入口即溶,仲炸得啱啱好,跟住一啖飯一啖肉,啱哂!🤩而家講吓瑞士雞翼,咬落去嘅時候可以感受到啲肉真係緊緻多汁,個皮似乎都吸滿咗味,微微嘅麻香味,丫嘛唔係一般小店做得出嚟。尖沙咀呢間好似真係冇咁失望,大隻份,口感正,味道有驚喜,週末晚飯嘅選擇其中一間好地方!令人滿足到不得了。下次一定再黎試過其他嘢!🍽️😊 總之,祥仔出品,味道保証無憂!

總之,祥仔出品,味道保証無憂!
2023-12-07 433 views
前幾日去,叫左個鴛鴦叉燒煎蛋飯。味道同口感都唔錯,叉燒偏腍唔hi, 調味除左甜左少少都幾平衡,有油香。但係難以想像一間名廚開既餐廳竟然犯左個最基本既錯誤,就是叉燒唔熱,只是微暖,一邊食一邊覺得到喉唔到肺。一個食物就算幾好味都好,唔熱既話個味道會即時減50分。不如去敏華食。另外嗌左個羅宋湯,太酸,酸到拿喉。布丁一般,試一口無想再食既衝動,寧願出去旁邊甜品店買。唯服務態度不錯。可惜。
2023-12-05
Type of Meal
Dinner
2023-11-22 394 views
餐廳環境唔錯,相對寬落,枱面夠大,員工服務唔錯。跟住點了餐廳signature嘅炸豬排飯,先嚟個餐湯,唔熱只係和暖,凍奶茶,可以話係奶水,無茶味。到主菜,豬扒係厚切,但同啲飯和湯一樣,都係唔熱。味道一般般,完全唔值呢個價錢,個人决定只此一次,下不為例。
第一次與同事聚會覺得不錯於是再來上次吃不到的粟米星斑飯今次終於吃到以名廚作招徠,竟然水準差到一個點,失望而回。星斑 - 又乾又硬,明顯整定一盤等落單就夾上碟粟米汁 - 調味不足,一灘稠身白汁呢個價錢有更多好選擇,唔會再幫襯啦
第一次與同事聚會覺得不錯於是再來
上次吃不到的粟米星斑飯今次終於吃到
以名廚作招徠,竟然水準差到一個點,失望而回。

星斑 - 又乾又硬,明顯整定一盤等落單就夾上碟
粟米汁 - 調味不足,一灘稠身白汁

呢個價錢有更多好選擇,唔會再幫襯啦
第一次來的時候在7月份,店外有人龍,店內有一大幅老闆和食物嘅相片做生招牌作招徠;環境服務一般,但食物質素還可以。本來想試鎮店推介粟米星斑飯,可惜賣晒,唯有下次再試。過了三個月,上星期路過K11便入去試上次吃不到的推介星斑飯。今次店外冇人龍,店內老闆張相已經換了多個青年人嘅相片,唔知係咪轉咗手呢🧐今次終於吃到所謂「推介no.1」,咁嘅價錢做啲咁嘅質素俾客食,同樣價錢在外面有大把選擇,以後唔會再嚟啦!星斑👎🏻👎🏻👎🏻:唔新鮮,又乾又腥又有雪味粟米汁👎🏻👎🏻:冇調味,只係一灘濃稠冇味白汁

星斑👎🏻👎🏻👎🏻:唔新鮮,又乾又腥又有雪味
粟米汁👎🏻👎🏻:冇調味,只係一灘濃稠冇味白汁

2023-10-10 446 views
第一次來食k11 祥仔,因為身體唔太舒服,點下午茶餐想叫杯凍青檸梳打走冰,態度奇差地拒絕為客人走冰。。。還在高聲議論。。令人感覺很不舒服食物質素方面也是強差人意。。不會再來
食物質素方面也是強差人意。。不會再來

2023-10-10 344 views
餐廳環境一般,粟米黑豚肉粒飯味道ok,栗米星斑飯味道ok,焗海鮮意粉味道一般,瑞士雞翼味道一般,薯角一般,菠蘿特飲ok,檬茶一般,奶茶一般,服務員態度ok,全部ok
2023-10-09
$139 (Dinner)
2023-09-17 388 views
就算喺尖沙嘴,就算喺K11咁嘅價錢同質素擺明喺只想搵遊客錢食物質素之劣令人懷疑人生一個簡簡單單嘅叉燒碟頭飯佢賣過百都算但喺餐點居然唔喺即時整好懷疑個主理收咗錢已經乘黃鶴飛去上番地面大把茶記各位千祈唔好貪方便祝佢早日結業😊
就算喺尖沙嘴,就算喺K11
各位千祈唔好貪方便
祝佢早日結業😊
鴛鴦叉燒煎蛋飯
2023-08-18 526 views
在尖沙咀滿街遊客的地方,想食一個簡單好味的午飯不容易。三個人叫了三個午餐,兩個飯和一個意粉。carbonara 一如既往好味. 粟米雞球和黑椒牛肉,味道都可以,但是飯就煮爛了,一Pat Pat. 糊了。真的食不下去。我當時諗是否可以叫廚房換過碟飯,最後也只是吃完餸,白飯留低埋單就走.