2020-05-03 779 views
Rons kitchen 同時叫 I-cuisine(愛海軒)一啲都唔好食食物質數基本上就同超市買嘅冷藏食品加熱一樣完全無心思技巧可言肉醬意粉 衰過大家樂Pizza 硬過石頭西多士 無味炸到膠袋咁總之 去的話自求多福基本上科學園佢唔算貴一分錢一分貨 唔好食環境係好 踏開單車嘅係海旁幾方便不過一定唔值得係開車搵佢食服務尚可以啦 坐出便基本上叫天不應埋單就好快食物經已唔好食仲要等勁耐半個鐘問服務員被回答等下啦 勁串 中晒伏 失敗
一啲都唔好食

半個鐘問服務員
被回答等下啦 勁串
中晒伏 失敗

2020-04-25 509 views
今日又尼科學園hea下,揀左衣間係海邊既餐廳食lunch,平日午餐時段都幾多人,不過唔洗等位。午餐選擇幾多,又有牛扒,豬扒,fish and chips,又有burger意粉湯麵,岩晒同朋友尼大家揀自己想食既野我叫左北歐烤脆豬肉,其實係燒腩仔,好似食緊放大版燒肉咁,好得意,不過就怕肥豬肉既就咁好揀啦配菜有薯菜,意粉同飯揀,我揀左薯菜,中意佢真係比薯仔,唔係薯條,不過薯仔同菜份量唔多,想食飯d建議叫就飯或意粉,個肉配左白汁,唔驚太乾

2020-03-26 634 views
科學園沿海有多間餐廳,但我每次經過也發現這餐廳是較多食客的。餐廳室內部分有冷氣,炎熱天氣時人較多,而室外部分算是賣點之一,食客可面對著無敵大海用餐而不需額外收費,感覺如置身外國般享受生活,單車客也可直接把單車泊左坐位旁。食物方面相當有水準,牛肋條羅宋湯烏冬,湯底非常足料,番茄味道濃,牛肋條也有數條,烏冬彈牙,整碗麵食有95分,值得推介一下。而我也留意到附近的食客,通常也點了炸雞髀薯條,賣相也不錯的,雞髀偏大只配粗薯條,我也想試試,但怕太熱氣,還是留給年輕人吧!
2020-03-24
$65 (Tea)
2020-03-16 459 views
趁着假日去科學園享受下陽光同新鮮嘅空氣, 由於前一晚臨時決定, 見呢間餐廳可以OpenRice訂座就一於試下。龍蝦汁燴海鮮意粉($85): 整頓午餐最高水準嘅主菜, 絕對可以話香港平民餐廳嚟講數一數二有水準嘅意粉。首先, 海鮮份量絕對唔孤寒, 有齊青口、蝦、墨魚仔、蜆肉、帶子粒! 另外, 意粉烹調時間控制得好好, 做到al dente效果之餘, 掛汁能力亦好高。漢堡包薯條($85): 雖然賣相唔係特別吸引, 即炸薯條熱辣辣, 最啱小朋友, 漢堡扒亦juicy。朋友叫嘅其他主菜質素都好高, 絕對會再嚟科學園回味一下。

朋友叫嘅其他主菜質素都好高, 絕對會再嚟科學園回味一下。
2020-03-14
$100 (Lunch)
2020-02-27 502 views
睇到個標題就知呢間餐廳係位於海邊🌊,坐喺露天位就可以吐露港景色,有啲海風吹住,好寫意咁。🌬室內嘅環境亦都好舒服,絕對唔會好逼,餐廳裝修簡潔,有落地玻璃,就算喺室內都可以睇到出面嘅景色。喺日頭仲有啲陽光曬入嚟☀️,好舒服!😚餐廳環境就100分喇,食物嘅質素絕對唔差。由於每次都係食lunch...每次可以點嘅食物有限,所以我特意食多幾次,試多啲唔同嘅菜色再打呢篇食評。🌟(評分:5⭐️為最高)龍蝦汁燴海鮮意粉(評分:⭐️⭐️⭐️)意粉嚟講,呢個就真係冇乜特別嘅。海鮮亦唔會有冰鮮味,青口亦冇沙。份量適中,唔會太少。炭燒肉眼扒配意粉(黑椒汁)(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)肉眼扒係成個lunch menu最貴嘅一款,承惠$138咁當然要試試啦。同普通扒房一樣,肉眼扒可以揀幾多成熟。我今次就揀左5成熟,肉眼肉質唔錯,不過有啲筋位就比較韌,切唔開又咬唔爛。意粉不過不失,正常烚意粉。黑椒汁唔會太辣。👍🏽炭燒肉眼扒配薯條(黑椒汁)(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)肉眼扒同上面嘅描述一樣,想講講佢個炸薯條。可能因為太多人叫薯條嘅關係,所以啲薯條食落都似係啱啱炸起,亦都無翻炸過。丹麥馳名烤雞半隻配忌廉焗薯(雜菌汁)(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)呢個烤雞嘅賣相

(評分:5⭐️為最高)
龍蝦汁燴海鮮意粉(評分:⭐️⭐️⭐️)

炭燒肉眼扒配意粉(黑椒汁)
(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)

炭燒肉眼扒配薯條(黑椒汁)
(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)

丹麥馳名烤雞半隻配忌廉焗薯(雜菌汁)
(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)
呢個烤雞嘅賣相絕對要讚一讚!見到都覺得都流晒口水🤤非常吸引👍🏽可能有雞髀位,所以食落唔會”乾爭爭”,有啲部位仲好滑添。所以真係食得又睇得。仲要價錢比起牛扒同羊扒平好多。🤑

總括而言,呢間餐廳嘅環境同埋食物質素都非常好。唯一缺點可能係有時午飯時間會比較多人,因為附近都係寫字樓,會有好多人食飯。不過總括嚟講,各方面都好好,所以我都好推薦呢餐廳👍🏽
2020-02-24 270 views
揀左成個星期最凍個日去踩單車, 好彩都唔係太凍, 仲頂得順😪途經科學園補充體力pick左呢間餐廳, 仲揀左戶外座位食下西北風🌬Lunch Menu款式多, 豬牛羊雞海鮮咩都有, 選擇困難症, 最後都係嗌完一齊share啦😺<西班牙黑毛豬扒>(戶外座位有個紅色帳幕, 所以啲相...😅) 呢碟最好食, 豬扒好薄, 唔黐牙😬配雜菌汁好味道, 雖然應該係金寶湯💁🏻‍♀️不過呢碟係凍得最快既🥶<紅酒膾牛肋條>配搭既忌廉焗薯有啲失望🙍🏻‍♂️以為係薯蓉質地, 點知好薯仔咬落索索聲個種🥔牛肋條煮得好腍, 份量唔多(一大半係洋蔥來的)<燒美國豬肋排>燒汁好香, 肉都好腍, 碟上面既蘑菇汁貢獻左比黑毛豬扒意粉😅<炭燒肉眼扒>肉質唔錯, 牛味香, 不過唔似5成熟😅------------------------------出面呢個景真係好靚, 不過坐出面預左會大風啲同啲野食好快凍🤡

西班牙黑毛豬扒

Type of Meal
Lunch
西班牙黑毛豬扒
炭燒肉眼扒
喺科學園食飯嘅朋友都會明白,成日喺公司食真係好枯燥,所以阿魚多數出去食都會選擇 Rons Kitchen!因為有得睇海,又可以慢慢坐,慢慢食!.而Rons Kitchen呢排重推出左「羊腩飯」!!!! 啱晒呢啲天氣食 !!!.🐟💬:.餐廳係用碟頭飯嘅形式的,如果用煲會正好多!!!!熱辣辣,暖笠笠!!!.不過即使用碟上都好好食,味道好濃郁,撈飯一流!!!!.羊腩唔un,白蘿蔔入味,唔苦無渣!!!.重有枝竹同馬蹄,好足料!!!.不過價錢就略為貴...98蚊。.🐟📝:8/10.🍽🐟📝📌朗廚坊📍地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12號海濱大樓1座地下S081-S082號舖📞電話:22105080
🐟💬:
不過即使用碟上都好好食,味道好濃郁,撈飯一流!!!!
羊腩唔un,白蘿蔔入味,唔苦無渣!!!
重有枝竹同馬蹄,好足料!!!
不過價錢就略為貴...98蚊。
🐟📝:8/10
🍽🐟📝
📌朗廚坊
📞電話:22105080
2020-01-02
$98 (Lunch)
羊腩飯
坐得舒服 又有海景view嘅餐廳.喺科學園食飯嘅朋友都會明白,成日喺公司食真係好枯燥,所以阿魚多數出去食都會選擇 Rons Kitchen!因為有得睇海,又可以慢慢坐,慢慢食!.而Rons Kitchen呢排重推出左「羊腩飯」!!!! 啱晒呢啲天氣食 !!!🐟💬:.餐廳係用碟頭飯嘅形式的,如果用煲會正好多!!!!熱辣辣,暖笠笠!!!.不過即使用碟上都好好食,味道好濃郁,撈飯一流!!!!羊腩唔un,白蘿蔔入味,唔苦無渣!!!重有枝竹同馬蹄,好足料!!!.不過價錢就略為貴...98蚊。.🐟📝:8/10.🍽🐟📝📌朗廚坊📍地址:沙田白石角香港科學園第二期科技大道東12號海濱大樓1座地下S081-S082號舖📞電話:22105080
坐得舒服 又有海景view嘅餐廳

🐟💬:
不過即使用碟上都好好食,味道好濃郁,撈飯一流!!!!
羊腩飯

羊腩唔un,白蘿蔔入味,唔苦無渣!!!
羊腩飯

重有枝竹同馬蹄,好足料!!!
不過價錢就略為貴...98蚊。
🐟📝:8/10
🍽🐟📝
📌朗廚坊
📞電話:22105080
2020-01-02
$98 (Lunch)
2020-01-01 281 views
平安夜和家人到餐廳晚飯慶祝聖誕節。餐廳環境清幽,食物美味,服務態度非常之好。連婆婆也說火雞出奇的好味道。今晚除夕夜,我們一家人又再到餐廳慶祝,家人聚餐,食物固然重要,但餐廳的服務態度,才令我們再次幫襯。經理親切友的服務態度,對老人家非常好👍,值得高度讚揚,仲為送上婆婆精緻甜品🍮,十分窩心。我們一行十幾人,要求多多,經理都全都做到101分,服務態度激讚🥰。今晚的心太軟比平安夜靚好多,紅酒也是經理推介,正🍷👍。除夕晚餐,全家人都非常滿意。

今晚的心太軟比平安夜靚好多,紅酒也是經理推介,正🍷👍。

除夕晚餐,全家人都非常滿意。
甜品
鵝肝麵包
烤火雞,燒羊脾,菠蘿火腿
薯仔
2019-12-15 396 views
今晚無咩做,同老公揸車遊車河,順便入黎Chill下。。。科學園地面個一排餐廳都係望住個海,好好Feel好好View😍 今晚坐外面好涼爽唔太凍,不過夜晚就無乜景睇我地唔太肚餓,叫左個特別套餐 $298 餐湯:麵包好軟,暖暖地配香草牛油😍 龍蝦湯,不過我唔中意,轉左菠菜忌廉海鮮湯,好足料,好多魷魚蝦粒頭盤:薯蓉芝士焗大蝦 😋好味主菜:美國安格斯西冷7成熟配薯條,西冷不錯,薯條勁脆,配菜有脆肉瓜,茄子,蕃茄都好食甜品:雲尼拿雪糕做甜品茶/咖啡老公仲嗌杯1664 嘆下價錢合理,服務又好👍 中午黎睇日落食個Tea仲正,見佢地Tea Set好抵食P.S. 消費滿$200 免2小時泊車
今晚無咩做,同老公揸車遊車河,順便入黎Chill
今晚坐外面好涼爽唔太凍,不過夜晚就無乜景睇

我地唔太肚餓,叫左個特別套餐 $298

頭盤:薯蓉芝士焗大蝦 😋好味

甜品:雲尼拿雪糕做甜品

茶/咖啡

老公仲嗌杯1664 嘆下

價錢合理,服務又好👍
中午黎睇日落食個Tea仲正,見佢地Tea Set好抵食
P.S. 消費滿$200 免2小時泊車
2019-12-15
Type of Meal
Dinner
話說今日Happy Sunday!😎想Relax一下吹下海風!🍃所今日特登科學園落腳休息下!☺️☺️行下行下就黎到呢間朗廚坊!👅呢度食物尚可!👅仲可以加$28食自助沙律吧!🥗但勝在環境舒服得黎價錢唔算貴!💰有室外坐!👍🏼又可以吹下海風!🚤坐得舒服又涼爽!🍃一坐就坐左成個下午!🥰

但勝在環境舒服得黎價錢唔算貴!💰

2019-10-12 541 views
平日放假,踏單車經過科學園,在這間餐廳吃午餐, 店員很好人安排了店外無敵大海景的位置。炭燒羊扒,$138,有三件,一般;燒美國豬肋排,$78,有六件,小朋友喜歡;漢堡包薯條,$78,漢堡是雙層,很厚,好吃;龍蝦燴汁海鮮意粉,$78,有㸃沙,味道還可以。望住海景,嘆杯茶,一樂也。

炭燒羊扒,$138,有三件,一般;
燒美國豬肋排,$78,有六件,小朋友喜歡;
漢堡包薯條,$78,漢堡是雙層,很厚,好吃;
龍蝦燴汁海鮮意粉,$78,有㸃沙,味道還可以。

望住海景,嘆杯茶,一樂也。
炭燒羊扒
漢堡包薯條
龍蝦燴汁海鮮意粉
$100 (Lunch)
漢堡包薯條
2019-09-30 550 views
科學園入面靠海既餐廳D景真係好靚,今日黎到呢間朗廚房,坐左係出面靠海既位置,但係就有D後悔…… 食完餐飯之後俾D蚊咬到成腳都係蚊爛------------------------------我叫左個牛肋條羅宋湯烏冬,D 牛肋條太UN…….要好辛苦先咬得開……………….個湯就正正常常羅宋湯味,都有幾多菜係入面既…………….. 但D烏冬太林 ,一夾就散------------------------------如果唔係貪佢個景靚應該都唔會黎食……………………….

如果唔係貪佢個景靚應該都唔會黎食……………………….

今天第二次光顧此店午餐,午餐牌中,有一款自助沙拉加午餐湯,68元加一,或其他午餐加28元,自助沙拉,食品質素非常一般,主要是约8款用馬玲薯,蕃薯,意大利粉,生菜,蕃茄,粟米,酸瓜,jelly 糖拼配成。我兩選擇户外位,因我倆食量不多,本想訂一套意大利飯餐和一套自助沙拉午餐,老闆一開始落單,便說此沙拉餐不可互相分享,埋怨之前的客人想佔平宜,我們便應他要求,訂一套漢堡包餐連薯條沙拉78元加一,加28元自助沙拉,再加一套意大利飯餐78元加一,餐飲是2杯熱咖啡,咖啡第一時間到,只有咖啡杯一半水量,當我們向老闆反映,老闆竟然解釋是待應怕熱水,只给客人半杯水份量。漢堡包餐份量對我所言是頗大,我便给老公分享,意大利飯久久未到,老公也分享了沙拉,但我們也只取一碟,埋單時,待應拿了三套餐加一沙拉吧的單子來,我們要再三向待應確認有否分享沙拉,才改回單子,好像我們取了他們什么平宜!老實說,我們根本不需要多訂額外28元的沙拉,只是應老闆說,多訂一点,我們也不是不停回取食物,其實老闆吝嗇那些平價食品,說要成本,我想他應從餐廳管理和營運方法着手,增加顧客,並不是以劣質服務態度,趕走回頭客人。科學園食店不少,人流不
。漢堡包餐份量對我所言是頗大,我便给老公分享,意大利飯久久未到,老公也分享了沙拉,但我們也只取一碟,埋單時,待應拿了三套餐加一沙拉吧的單子來,我們要再三向待應確認有否分享沙拉,才改回單子,好像我們取了他們什么平宜!老實說,我們根本不需要多訂額外28元的沙拉,只是應老闆說,多訂一点,我們也不是不停回取食物,其實老闆吝嗇那些平價食品,說要成本,我想他應從餐廳管理和營運方法着手,增加顧客,並不是以劣質服務態度,趕走回頭客人。科學園食店不少,人流不算多,不知那位老闆是否要多做生意,或心胸窄小地把脾氣發洩在客人身上!上次光顧,見老闆對金髮老外,態度親切,傾談久久不願離枱,沒有想到如此待本地客人。
2019-01-16 2060 views
黎科學園食lunch,見到呢間餐廳環境好似幾好就入咗去。lunch menu 有十幾款,同朋友叫左燒雞同豬肋骨,兩個都係加意粉同燒汁。燒雞幾大隻,味道唔錯。個人偏好豬肋骨多d,夠juicy,肉質唔會太硬,同埋都幾大舊。雖然意粉唔係好多但係因為肉都幾大份,所以完全夠飽。以80蚊黎講,性價比都幾高。整體滿意!