2024-12-23 4776 views
好開心,Rosie開到嚟鰂魚涌,令到太古坊返工嘅我,放工都可以嘆靚靚意粉同嘢飲。Rosie喺葵芳已經好受歡迎,佢係以平民價錢食高檔意粉聞名,設計同出品都好特別,同一般連鎖意粉店唔同。不過我知道,飲品係佢另一個秘密武器…藍水母 $68用上蝶豆花、鮮奶同咖啡造成嘅超現實飲品。一層層嘅顏色化開,影相真係一流。最重要係飲落相當唔錯,唔會好甜,咖啡味亦足夠。朱古力鮮奶 $48另一杯強力飲品,朱古力上面鋪滿朱古力粉同白朱古力,比一般拉花嘅咖啡更靚仔。飲落熱辣辣嘅鮮奶同朱古力,喺冬天真係會令人舒服好多。龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198呢度嘅名物。與其話係汁意粉,不如話係用濃味嘅龍蝦湯做湯底,再放一個墨魚意粉同蟹肉帶子上上面。咁樣講係因為龍蝦湯本身已經又多又夠味,係可以就咁飲。襯埋味道相近嘅蟹肉同帶子,其實一定係好食。辣芝士醬明蝦扁意粉 $138如果話龍蝦湯已經夠晒濃味,咁呢個辣芝士醬就係超濃味。辣度唔算好高,但食落係會感覺到,芝士醬濃厚之餘係非常多,鍾意重味人士真係啱晒。朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 $88咁嘅組合,唔使形容之好食啩?但佢仲有啲儀式感,會拉起個包裝等啲開心果忌廉跌落嚟。開心果雪糕算係

不過我知道,飲品係佢另一個秘密武器…

藍水母 $68

朱古力鮮奶 $48

龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198

辣芝士醬明蝦扁意粉 $138

朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 $88
咁嘅組合,唔使形容之好食啩?但佢仲有啲儀式感,會拉起個包裝等啲開心果忌廉跌落嚟。開心果雪糕算係幾有味道,加上粒粒嘅開心果,比雲呢拿味會更豐富。心太軟就正常發揮了。

可以收工喺附近食個靚意粉,飲靚嘢飲,喺咁舒服嘅環境同朋友傾吓偈,都可以緩和一下返工嘅壓力😌。
2024-12-23
$300 (Dinner)
好耐之前食過葵芳分店覺得佢地嘅意粉甜品同飲品都好出色 擺盤同呈現都好靚❤️不過係葵芳真係太遠 好少機會會去到依家終於係港島區開啦 仲要咁近我返工 即刻去試下先😍選址係鰂魚涌 走小清新風格嘅裝修 一眼就見到香草牛油封門牛肉汁意粉上枱嘅時候職員會用火槍燒溶表面嘅牛油帶出牛油同rosemary嘅香氣封門柳好香牛味 保留到肉汁濃汁法式黑松露蘑菇貓耳朵粉好濃郁黑松露嘅味道 醬汁好creamy 掛滿係貓耳朵上面 口感好好😋蒜香雞翼雞翼好香口 外脆內嫩 又夠入味朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕朱古力軟心好幼滑 開心果手工雪糕味道香濃一冷一暖極緻享受 一餐飯始終要有甜品先圓滿😌青檸薄荷綠茶好鍾意青檸同薄荷嘅配搭 好清新好啱食完重味嘅食物之後飲😋整體黎講性價比都好高用親民價食到高檔意大利 pasta鍾意食pasta嘅朋友真係要黎試下😚
好耐之前食過葵芳分店

整體黎講性價比都好高
用親民價食到高檔意大利 pasta
鍾意食pasta嘅朋友真係要黎試下😚
6 day(s) ago 0 views
餐廳以木系裝修為主,色調柔和好舒服佢哋d意粉好特別,除咗賣相精緻同打卡able之外,意粉整法都同其他連鎖店好唔一樣👍🏻其中一個係香濃芝士卡邦尼扁意粉,個意粉係用傳統做法做所以好香濃有多芝士同鋪咗好多煙肉☺️ 建議嚟到之後盡快撈勻佢咁每條意粉都可以沾到芝士同蛋香👍🏻 扁意粉真係好有咬口,掛汁力強另一個係龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,成碗意粉用湯浸住嘅好處,就係令到意粉完全吸晒湯底嘅精華☺️ 呢個意粉好特別,食落去有墨魚汁味👍🏻 出面少有湯底用上龍蝦湯好濃郁,平民價錢食到高質鮮味有驚喜🌟 而意粉上面鋪咗一層滿滿嘅蟹肉同埋帶子,賣相非常精緻😋無激素雞胸明蝦藜麥沙律如果想食返啲蛋白質,買呢個沙律就啱啦😍 入面有雞胸、蝦仁、牛油果🥑藜麥、藍莓、蕃茄仔、果仁碎同埋冬瓜,嘅食材都比較健康👍🏻👍🏻 勁欣賞佢個流心蛋做得好好😍 中和返意粉嘅油膩感抹茶鮮奶紫薯鮮奶野飲正常,有得走甜
餐廳以木系裝修為主,色調柔和好舒服

湯底用上龍蝦湯好濃郁,平民價錢食到高質鮮味有驚喜🌟

而意粉上面鋪咗一層滿滿嘅蟹肉同埋帶子,賣相非常精緻😋

無激素雞胸明蝦藜麥沙律

抹茶鮮奶
紫薯鮮奶
野飲正常,有得走甜
2025-02-19 0 views
聽朋友講Rosie嘅意粉係勝價比高,但無奈佢係位處葵芳,所以就無緣一食。知道佢係鰂魚涌開左分店,所以就相約太古坊返工嘅細妹去食個豐富午餐啦!餐廳空間非常寬敞,坐得舒服,而裝修都好有風格,令人有一種文青嘅感覺,好啱一班朋友邊食邊傾,仲好啱打卡添。先嚟兩杯飲品,我嘅牛奶咖啡,咖啡拉花非常之靚,而且咖啡好香,口感好順滑。而細妹嘅就係蜂蜜水蜜桃果茶,水蜜桃清甜荐香而甜度仲可以自行調較。我就點了一客龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,果然係餐廳嘅招牌菜,一上枱就已經睇到嘩嘩聲,有嚼口嘅墨魚麵上鋪曬滿蟹肉,蟹肉嘅份量真係非常之多,同時超濃嘅龍蝦湯做湯底再加埋煎香嘅帶子,襯埋一齊食真係視覺同味覺一大享受。細妹就點了香草牛油封門牛肉汁意粉,以香草牛油封門牛肉汁為基底,上菜時店員即席以火槍燒炙牛油,之後再撈勻一齊食,令到牛肉濃味升格不少但又唔會好膩,牛肉味香濃而嫩滑,意粉硬度亦剛剛好,絕對係高水準之作。一場嚟到又點少得甜品,我地就嚟一個朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕。店員上枱時會拉起個包裝等啲開心果忌廉跌落嚟,嗰刻好治癒視覺一大享受。心太軟又唔會太甜,好食得來又唔膩。開心果雪糕都好重開心果味,入面仲有啲開心果碎,整體
一場嚟到又點少得甜品,我地就嚟一個朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕。店員上枱時會拉起個包裝等啲開心果忌廉跌落嚟,嗰刻好治癒視覺一大享受。心太軟又唔會太甜,好食得來又唔膩。開心果雪糕都好重開心果味,入面仲有啲開心果碎,整體上可以話好好食,係大愛呀!
2025-02-10
Type of Meal
Lunch
  • 朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕
  • 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
之前一直想試Rosie,知道有間好多人去嘅分店喺葵芳,好開心最近喺鰂魚涌開左分店,夜晚收工都嚟到😚Cafe行木系小清新風格,環境休閑舒適,坐得好舒服🌾 Staff服務態度不錯,會keep住refill茶~ 價錢非常親民!同朋友2人叫咗3碟,南瓜意大利飯雖然睇落細細份,但其實好足料,整體creamy,南瓜係一口size,食落都好甜🎃✨ 我最鍾意係個青口大管粉,啲汁調得好好味,鍾意食意粉嘅話一定要去呢間試吓🧡 而蟹黃天使麵嘅蟹肉有好多,淡淡都有蟹,仲好貼心咁有一杯薑茶!呢間嘅意大利粉同其他連鎖店嘅口感完全唔同🤗好欣賞佢有唔同嘅小食可以加,啱曬想試多啲野嘅人😆 慢煮無激素雞胸有成四片咁多,調味好好,唔會太鹹~ 蒜香炒蘑菇好香口,係四個小食入面我地最impressed的😍 另外流心蛋同法式薯蓉都唔錯!🤍

鰂魚涌新開手工意粉店 ROSIE ⭐️平時放工好多cafe 已經閂咗門🥲🥲比我發現左最近港島區開左新pasta 店( 另一分店在葵芳), 就算夜晚收工都嚟到🥰🥰仲要用親民價食到高檔意大利 pasta 💖真係好開心✨環境係木系設計, 感覺非常chill  同舒服, 食物仲好打卡able ✨.⭐️ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵⭐️Must order 意粉✨✨ 龍蝦濃湯 🦞非常入味同濃郁 ,而且同墨汁意粉非常之夾💖 加埋超多嘅蟹肉同帶子, 真係非常之好味同一定要叫😋.⭐️ 炙燒黑豚肉醬意粉⭐️其實佢有少少似肉醬意粉🍝, 夾埋芝士🧀非常香口,而且黑豚肉醬係自己整, 份量非常豐富🥰 真係一啖肉醬一啖意粉😋.⭐️海鹽雪糕蜜糖吐司⭐️呢個都係must order 甜品🥰 佢喺法式吐司下面充滿咗熱辣辣嘅蛋漿💖 上面就是海鹽雪糕🍨, 加埋個糖漿🍯, 一凍一熱實在好正🥰.⭐️ 百香果梳打梳打入面充滿着粒粒百香果🍹顏色係非常之打卡able ✨.⭐️雜莓沙冰酸酸甜甜的雜莓沙冰🍓🫐, 好味又解渴✨.
鰂魚涌新開手工意粉店 ROSIE ⭐️

⭐️ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵⭐️

⭐️ 炙燒黑豚肉醬意粉⭐️

⭐️海鹽雪糕蜜糖吐司⭐️

⭐️ 百香果梳打
梳打入面充滿着粒粒百香果🍹顏色係非常之打卡able ✨

⭐️雜莓沙冰
酸酸甜甜的雜莓沙冰🍓🫐, 好味又解渴✨

• 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
2025-02-07 582 views
今日放工嚟到鰂魚涌, 餐廳裝修得好靚而且店內環境舒適~香草牛油封門牛肉汁意粉, 上枱嘅時候放封門牛肉上面有啲又有牛油, 店員會用火槍燒一燒上邊嘅牛油, 儀式感滿, 牛肉味濃郁而且意粉醬汁用牛肉汁做基礎所以做得幾好味推薦😋蒜香雞翼 大量炸蒜 炸得夠晒香口好味江蘇蟹黃天使面,特製嘅中式醬汁配上大量蟹肉,淋上天使麵仲配埋薑茶添 甜番薯條 份量幾多好食😍朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 儀式感滿滿 店員一拎起個透明器皿大量嘅cream留落嚟😋
今日放工嚟到鰂魚涌, 餐廳裝修得好靚而且店內環境舒適~

蒜香雞翼 大量炸蒜 炸得夠晒香口好味

甜番薯條 份量幾多好食😍

2025-02-07 462 views
鰂魚涌分店新開張啦😍 期待而久呀😍😍 岩晒我地返工一族,Rosie (Quarry Bay)平民價錢食到高質素的餐廳☺️ 環境優雅悠哉悠哉打卡傾偈,而且食物🥘好味😋每一啖都食到用心💕我同同事收工即過去😆 當晚嘗試左龍蝦濃湯蟹肉帶子麵🍝 。蟹肉出奇地多😍 鋪晒系面,濃郁既湯底充滿了龍蝦鮮美,蟹肉同大大粒帶子既搭配更是令人驚喜,系海水既鮮味🥰另外系香草牛油封門牛肉汁意粉🍝店員送上黎後即場用火槍燒溶牛油同燒香迷迭香香草🌿 令到牛肉入晒牛油同香料香味😍 意粉又入晒牛肉香味😋 口感味覺👅好豐富同埋佢哋既小食蒜香雞翼外皮酥脆入邊香滑肉嫩配埋蒜香,簡直是無法抗拒既美味。最後一定要有個甜品先完美朱古力心太軟**搭配開心果意式手工雪糕🍦幼滑既朱古力清新的冰淇淋,人間極品而飲品我地分別朱古力鮮奶同蜜糖🍯玫瑰花茶☕️ 飲品都好好味呀🥰呢間我自己都會book mark 食多次😍

另外系香草牛油封門牛肉汁意粉🍝

最後一定要有個甜品先完美朱古力心太軟**
搭配開心果意式手工雪糕🍦幼滑既朱古力清新的冰淇淋,人間極品

呢間我自己都會book mark 食多次😍
2025-02-06 621 views
香草牛油封門牛肉汁意粉。這道菜以其濃郁的牛肉汁和香草牛油的獨特風味征服了我的味蕾。麵條煮得剛好,柔韌有彈性,每一口都令人難忘。接著來的是炙燒黑豚肉醬意粉和蒜香炒蘑菇。黑豚肉醬的香氣撲鼻,配上炒得恰到好處的蒜香蘑菇,每一口都是極致的享受。這道菜的搭配非常巧妙,讓人不禁讚嘆廚師的巧思。甜番薯條是我的第三道菜。外酥內嫩的甜番薯條,散發著天然的甜味,搭配上特製的蘸醬,更是錦上添花。這道小吃非常適合當作餐間小點,亦或是與朋友分享。

🍴龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $188好似個湯麵咁,龍蝦湯好濃味味,蟹肉可行香,帶子都鮮甜嘅,個面係物語出面,都幾有彈性, OK好食的!🍴香草牛油封門牛肉汁意粉 $186牛肉煮得比較老,不過好有肉味,有燒一燒先再撈勻,肉醬都好濃郁,不過意粉嘅份量比較少啲!🍴泡沫咖啡 $30咖啡有拉花,非常之靚,咖啡好香,口感好順滑都幾好飲!🍴朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 $88心太軟入邊仲有少少凍,唔算好留心,口感比較實用,不過唔甜幾重朱古力味,開心果雪糕幾重開心果味嘅,配咗個奶蓋都幾香!推薦指數: 8/10味道幾好食嘅,不過意粉嘅份量都係正常,成$200.1個意粉定價比較偏高,比較貴嘅,咖啡好飲甜品都好食嘅,如果可以平返少少就好啦,你中午可以食要排45分鐘隊,未必會再排。
🍴龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $188

🍴香草牛油封門牛肉汁意粉 $186

🍴泡沫咖啡 $30
咖啡有拉花,非常之靚,咖啡好香,口感好順滑都幾好飲!

🍴朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 $88

推薦指數: 8/10
2025-02-03 606 views
Rosie📍地址: 香港鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖🌟 餐廳的食物不僅顏值高,而且每一道菜品都讓人驚喜!😍 ❤️ 餐廳的裝修風格時尚優雅,給人一種文青的感覺,很多靚女來這裡打卡,真的是個拍照的好地方!👩‍🦰✨ ❤️ 餐廳的空間非常寬敞,坐得舒服,讓人可以悠閒地享受美食!👍 ❤️ 下班後來這裡慢慢吃簡直是最佳選擇,特別是他們的營業時間到21:00,讓人不必急著吃完!⏰🍽️ ❤️ 我看到隔壁桌點的意大利粉,賣相精緻,讓我看得出大廚對每一道意粉都下了不少心思,真的很用心!🍝❤️ ❤️ 這裡的意粉和連鎖店的大有不同,不僅僅是卡邦尼意粉和肉醬意粉,還有很多特別的口味可供選擇!🌈 ❤️ 對於愛好意粉的朋友來說,這裡絕對是必試之地,不會讓你失望!🤤💚 🔍 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 這碗面條的濃湯真是太厲害了,龍蝦的鮮味完美融入湯裡,蟹肉和帶子的搭配更是絕妙!🍜🦞 🐔 慢煮無激素雞胸 $20 雞肉嫩滑多汁,搭配清新的調味,吃上一口讓人感覺非常安心!❤️🍗 🍄 蒜香炒蘑菇 $20 這道菜的蒜香味濃郁,蘑菇炒得剛剛好,口感滑順,實在是太好吃了!✨🍽️ 🍗 蒜香雞翼(2件) $20
Rosie
📍地址: 香港鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖

🌟 餐廳的食物不僅顏值高,而且每一道菜品都讓人驚喜!😍

🔍 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198

🐔 慢煮無激素雞胸 $20

🍄 蒜香炒蘑菇 $20

🍗 蒜香雞翼(2件) $20
這些雞翼外脆內嫩,蒜香味讓人食指大動,根本停不下來!😋🍗

🍳 流心蛋 $12
這顆流心蛋的蛋黃簡直是完美,流出的蛋黃搭配其他菜品,讓整個口感更上一層樓!🥚🤤

🥔 法式薯蓉 $20
這道薯蓉綿密滑順,搭配濃郁的醬汁,真是讓人想一口接一口!🥄💖

🍞 海鹽雪糕蜜糖吐司 $98
這款甜品的組合非常特別,海鹽雪糕的鹹香和蜜糖的甜味搭配得恰到好處,讓人驚豔!🍦🍯

🍄 濃汁法國黑松露蘑菇貓耳朵粉 $128
這道貓耳朵粉的味道非常濃郁,黑松露的香氣四溢,吃上一口就讓人瞬間上癮!🍝✨

🍹 百香果梳打 $58
這杯飲品酸酸甜甜,清爽可口!🥤💚

總之,這裡的每一道菜都讓我驚喜不已,真的是值得再來的好地方!🌈🥳

#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #foodporn #instafood #foodies #foodpics

Rosie
📍 Address: Shop 1, G/F, Lung King Building, 6-16 Hoi Tai Street, Quarry Bay, Hong Kong

🌟 The restaurant's food is not only visually appealing, but every dish surprises you! 😍
❤️ The restaurant's decor is stylish and elegant, giving off a hipster vibe. Many beautiful girls come here to take photos; it’s truly a great place for pictures! 👩‍🦰✨
❤️ The restaurant space is very spacious, making it comfortable to sit and enjoy the food at a leisurely pace!

❤️ Coming here to slowly eat after work is definitely the best choice, especially since they’re open until 21:00, so you don’t have to rush! ⏰🍽️
❤️ I saw the pasta ordered at the next table, and it looked exquisite. You can tell the chef puts a lot of thought into each dish, which is really impressive! 🍝❤️
❤️ The pasta here is very different from chain restaurants. It’s not just carbonara and meat sauce; there are many special flavors to choose from! 🌈
❤️ For friends who love pasta, this is definitely a must-try place that won’t disappoint! 🤤💚

🔍 Lobster Bisque with Crab Meat and Scallop Noodles $198
This bowl of noodles with bisque is incredible; the lobster flavor perfectly infuses the soup, and the combination of crab meat and scallops is simply superb! 🍜🦞

🐔 Slow-Cooked Hormone-Free Chicken Breast $20
The chicken is tender and juicy, paired with fresh seasoning, giving you a very reassuring feeling with every bite! ❤️🍗

🍄 Garlic Stir-Fried Mushrooms $20
This dish has a rich garlic flavor, and the mushrooms are stir-fried just right, making them incredibly delicious! ✨🍽️

🍗 Garlic Chicken Wings (2 pieces $20
These chicken wings are crispy on the outside and tender on the inside. The garlic flavor makes them irresistible! 😋🍗

🍳 Runny Yolk Egg $12
This runny yolk egg is simply perfect; the flowing yolk pairs wonderfully with other dishes, elevating the entire experience! 🥚🤤

🥔 French Mashed Potatoes $20
These mashed potatoes are creamy and smooth, perfectly paired with rich sauce, making you want to have another bite! 🥄💖

🍞 Sea Salt Ice Cream Honey Toast $98
This dessert combination is very special; the salty sweetness of the sea salt ice cream and honey blends perfectly, leaving you amazed! 🍦🍯

🍄 Rich French Black Truffle Mushroom Cat Ear Pasta $128
This cat ear pasta has an intense flavor, with the aroma of black truffle wafting through; one bite and you’ll be hooked! 🍝✨

🍹 Passion Fruit Soda $58
This drink is sweet and tangy, refreshing and delicious! 🥤💚

In summary, every dish here has left me pleasantly surprised; it’s truly a place worth revisiting! All above remarks stem from a trial dining experience at the restaurant, reflecting the author's genuine feelings. This serves as a disclaimer, all comments for informational purposes only, and may not reflect all patrons' experiences.
🌈🥳 👍

• 慢煮無激素雞胸
  • 蒜香炒蘑菇
  • 濃汁法國黑松露蘑菇貓耳朵粉
2025-01-30 616 views
收工想去Cafe食個意粉,但大部份都已經閂咗門🥲。今次去呢間主打手工Pasta嘅Cafe,由葵芳開到嚟鰂魚涌,開到比較夜,夜晚收工嚟都仲有得食,方便勁多!舖頭裝修行木系小清新風格,主打多款意粉,可以用親民價食到呢個質素嘅Pasta,性價比之選👍!-——————————————🐂◖香草牛油封門牛肉汁意粉◗ $196店員會喺你面前用火槍燒溶牛油,望住佢慢慢滲入封門牛柳到,咬落牛油脂香味特別出!意粉就拌入牛肉醬,口感幾爽,整體味道正常發揮~🍝◖龍蝦濃湯蟹肉帶子麵◗ $198呢度嘅招牌意粉,伴上濃郁嘅龍蝦湯汁,用上墨汁意粉,最後加上蟹肉同大大粒帶子,成碟嘢個顏色已經好靚好開胃,咁多款海鮮一齊,成啖食落去鮮味爆發!🍯◖海鹽雪糕蜜糖吐司◗ $98呢個甜品有啲似Dutch Baby Pancake,側邊係類似蛋餅嘅物體,中間再放上一片吐司同海鹽雪糕,一凍一熱嘅口感特別正,呢個甜品配搭真係幾特別!🫖◖蜂蜜玫瑰花茶◗ $45成壺玫瑰花茶放喺蠟燭上面,飲到尾都仲係暖,另外上一杯仔蜂蜜,可以根據個人口味去加🌟Encore指數:8.2/10
-——————————————
🐂◖香草牛油封門牛肉汁意粉◗ $196

🍝◖龍蝦濃湯蟹肉帶子麵◗ $198

🍯◖海鹽雪糕蜜糖吐司◗ $98

🫖◖蜂蜜玫瑰花茶◗ $45

🌟Encore指數:8.2/10
2025-01-28 566 views
平日夜晚收工好想chill下,或者打打卡,最近發現鰂魚涌新開一間cafe Rosie,環境好靚呀!❤️❤️❤️即使是晚上打卡光線都好靚!🥰發現有好多好味既pasta呀!🍝pasta迷必來❤️可以用親民價錢吃到高檔意大利 pasta ,用料都好足好用心!😍龍蝦濃湯蟹肉帶子麵  $218龍蝦味超濃!蟹肉很多,而且很鮮甜,加上新鮮大粒的帶子,麵掛著滿滿的醬汁,太好吃了🤤一口就能吃到三種海鮮的鮮甜,超推薦!✨香草牛油封門牛肉汁意粉 $208上菜後職員在面前融化牛油🧈香氣十足!軟嫩的封門牛肉搭配牛肉汁,每一口都是滿滿牛肉香氣❤️麵條超彈牙!另外加購了慢煮無激素雞胸 ($20)流心蛋($12)營養又好吃🥰甜品🍨朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 ($88)上桌後才打開蓋子,超有儀式感的!上面的cream好滑好creamy,開心果味好濃郁,還有開心果果仁💚搭配暖暖的心太軟,好幸福🥰🪼藍水母(冷) ($68)超美的飲品!💙適合打卡!是香濃Latte的味道🥰
平日夜晚收工好想chill下,或者打打卡,

即使是晚上打卡光線都好靚!🥰
發現有好多好味既pasta呀!🍝

pasta迷必來❤️

可以用親民價錢吃到高檔意大利 pasta ,

用料都好足好用心!😍

龍蝦濃湯蟹肉帶子麵  $218
龍蝦味超濃!

蟹肉很多,而且很鮮甜,加上新鮮大粒的帶子,

麵掛著滿滿的醬汁,太好吃了🤤

一口就能吃到三種海鮮的鮮甜,超推薦!✨

香草牛油封門牛肉汁意粉 $208
上菜後職員在面前融化牛油🧈
香氣十足!

軟嫩的封門牛肉搭配牛肉汁,

每一口都是滿滿牛肉香氣❤️

麵條超彈牙!

另外加購了慢煮無激素雞胸 ($20)
流心蛋($12)
營養又好吃🥰

甜品🍨

朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕 ($88)
上桌後才打開蓋子,

超有儀式感的!
上面的cream好滑好creamy,

開心果味好濃郁,

還有開心果果仁💚

搭配暖暖的心太軟,好幸福🥰

🪼藍水母(冷) ($68)
超美的飲品!💙適合打卡!

是香濃Latte的味道🥰
❣️之前已經聽過rosie,不過一直覺得去葵芳太遠,最近知道港島開左分店!❣️個signature龍蝦濃湯蟹肉帶子麵真係好正!超多蟹肉🍝龍蝦濃湯蟹肉帶子麵$210- 推介!意粉浸滿香濃鮮味龍蝦湯,再鋪滿鮮拆蟹肉粒粒,好滿足!🥑牛油果蓉配半熟蛋牛角包$98- 牛角包係扁平款,配上流心蛋,都幾match,不過當然意粉最出色🍄烤大啡菇配班尼迪蛋$78- 厚厚大啡菇🍄‍🟫幾香口✨西柚梳打$58- 真材實料有西柚果肉,夠refreshing✨奶蓋蜜糖咖啡$53- 賣相精緻,面層係奶蓋,咖啡幾濃香有機會要去食下d甜品!

🍝龍蝦濃湯蟹肉帶子麵$210

🥑牛油果蓉配半熟蛋牛角包$98

🍄烤大啡菇配班尼迪蛋$78

- 厚厚大啡菇🍄‍🟫幾香口

✨西柚梳打$58
西柚梳打

- 真材實料有西柚果肉,夠refreshing

✨奶蓋蜜糖咖啡$53
奶蓋蜜糖咖啡

- 賣相精緻,面層係奶蓋,咖啡幾濃香

有機會要去食下d甜品
西柚梳打
奶蓋蜜糖咖啡
2025-01-27 475 views
🌾高質手工意粉店「Rosie」進駐鰂魚涌,非一般連鎖店公式意粉,用heart做好每一碟pasta,價錢仲夠親民。以純白波希米亞風格設計,星期一至六12- 9pm營業,晚餐都可以嘆到📢🧀香濃芝士卡邦尼亞扁意粉(HK$108):煙肉香脆微咸,卡邦尼的蛋黃汁和芝士同樣香濃,意粉十分掛汁於口腔内交纏🍝香草牛油封門牛肉汁意粉(Hk$198):用火槍即席燒溶牛油,牛肉帶嚼勁,肉醬碎意粉光澤油潤🍳流心蛋(Set+Hk$12): 溏心呈糊狀不凝固、半流動滋味🍫朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕(Hk$88): 粒粒開心果有咬口,心太軟配雲尼拿雪糕, 冰火二重享受☕雜莓沙冰(Hk$68):酸甜清爽、果香四溢🍹芒果沙冰(Hk$68): 金黃飽滿芒果香、微酸甜香透心涼(All subject to 10% service charge)📍ROSIE鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下1號舖 (港鐵鰂魚涌站 A 出口, 步行約3分鐘)

🍝香草牛油封門牛肉汁意粉(Hk$198):
用火槍即席燒溶牛油,牛肉帶嚼勁,肉醬碎意粉光澤油潤

☕雜莓沙冰(Hk$68):酸甜清爽、果香四溢

🍹芒果沙冰(Hk$68): 金黃飽滿芒果香、微酸甜香透心涼