2024-01-18
今晚放工之後,揀咗一間地點非常方便,就位於皇室堡商場3樓嘅西餐廳<ROYAL INN>,試下新野。餐廳以歐陸式宮廷感覺嘅風格設計為主,正門望入去,已經見到一個非常之華麗嘅羅馬噴泉。餐廳無論裏面嘅裝修設計,同埋佈置格局,都充滿歐式宮廷華麗嘅風味感覺。食物種類選擇都幾豐富,有扒類、配菜、頭盤、湯類、沙律、意粉、意大利飯、甜品、特飲,應有盡有。法式芝士蒜蓉焗生蠔都係28蚊一隻,非常抵食,我哋叫咗五隻,二人分享。焗蠔上枱都幾大隻,而且上面嘅蒜蓉芝士非常惹味,咬落去亦充滿鮮味,而且多汁,非常好食。<紅酒燴牛肋肉意大利飯>意大利飯非常之正宗,咬落去飯質帶煙韌感覺,牛肋肉炆得非常軟熟,而且非常入味,非常好食。<煙三文魚香草忌廉戒指意粉>餐廳用上原條嘅三文魚柳,魚肉煎得外皮香脆,肉質依然保持嫩滑,配埋特製嘅香草忌廉醬汁,同埋戒指意粉,入口creamy,味道濃郁惹味。<Apple Crumble>餐廳做嘅Apple Crumble 同樣做得非常出色,外面嘅蘋果金寶餅面做得非常香脆,入面嘅蘋果肉香甜好味,絕對不能錯過。
<紅酒燴牛肋肉意大利飯>
<煙三文魚香草忌廉戒指意粉>