ROYAL INN

Restaurant: ROYAL INN
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
2024-09-10 653 views
今日係銅鑼灣見完客後。不經意巧遇前女朋友。就為了敍舊。再續前緣下。搵了一間特別餐廳。**西班牙黑毛豬鞍架**這道菜品以其豐富的肉質和獨特的風味,黑毛豬的肉質鮮嫩多汁,外皮烤至金黃酥脆,散發著誘人的香氣。每一口都彷彿在品味著西班牙的陽光,肉汁在口中溶化。搭配著微微的海鹽與香草,讓人感受到大自然的純粹與奢華。**藍莓醬巴斯克芝士旦糕配雪糕**則是一道甜品的絕妙結合。巴斯克芝士蛋糕的濃郁與藍莓醬的酸甜相互輝映,形成了一種完美的對比。藍莓醬則為其增添了一抹清新的果香,搭配一球香滑的雪糕,冰涼的口感與蛋糕的溫暖形成了奇妙的平衡,讓人感受到甜蜜的幸福。**香草牛油焗田螺**則是一道令人驚喜的開胃菜。田螺在香草牛油的包裹下,經過焗烤後散發出誘人的香氣,肉質鮮美,口感滑嫩。每一口都充滿了海洋的氣息,加上嫩滑薯蓉配上酸種麵包更是滿口豐富。

2024-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
之前經過皇室堡見到依間Royal Inn好靚同朋友已經心心眼想試~今日趁住可以早食lunch, 趁12點無咩人就黎試下~門口個噴水池已經好吸睛~店內有好多綠色植物,bling bling水晶燈, 法式藤椅😍好靚,.勁打卡able, 加埋落地玻璃窗, 採光度十足, 好開揚~坐得好舒服👍🏻店員話每個星期都會update Set Lunch Menu~下次黎食可能會係其他野Lunch Set 包餐湯/ 沙律、主菜、飲品。我地揀左蘑菇湯, 都幾香濃~順滑意大利煙腩肉蕃茄意粉 $158法式寶雲酥羊架 $188羊架好淋,無咩脂肪,唔錯~同埋羊味唔會太濃,無騷味餐飲包左$28或以下飲品, 或者補差價轉其他飲品~我揀左熱Mocha +$24朱古力好香濃, 唔會得個甜字~ 朋友杯Green Tea Latte +$23 抹茶latte唔會好甜, 幾香茶味
今日趁住可以早食lunch, 趁12點無咩人就黎試下~

Lunch Set 包餐湯/ 沙律、主菜、飲品。

我地揀左蘑菇湯, 都幾香濃~順滑
意大利煙腩肉蕃茄意粉 $158

法式寶雲酥羊架 $188
羊架好淋,無咩脂肪,唔錯~同埋羊味唔會太濃,無騷味

法式寶雲酥羊架

餐飲包左$28或以下飲品, 或者補差價轉其他飲品~
我揀左熱Mocha +$24
朱古力好香濃, 唔會得個甜字~
意大利煙腩肉蕃茄意粉

朋友杯Green Tea Latte +$23
抹茶latte唔會好甜, 幾香茶味

2047 views
2024-09-09 519 views
西班牙火腿鹹香搭配密瓜清爽甜味,加埋黑醋既酸,係幾開胃,但密瓜份量較少。地中海風味藍青口用茄汁去煮,茄汁既濃味又冇完全蓋過青口既鮮甜。龍蝦濃湯都濃郁滑順,麵包蟹肉蟹膏意大利飯就相對出色,不會太爛,食落有咬口,有煙韌口感。主菜既安格斯10oz肉眼扒七成,肉質都嫩滑多汁,但感覺烹調過程落得太多油。法式班戟配草莓醬,甜而不膩。呢間餐廳絶對係打卡必選,拍拖慶祝既好地方。令我想起elegance in simplicity 呢個英文。

法式班戟配草莓醬,甜而不膩。

位於皇室堡新開的〔Royal INN〕餐廳,一踏入店內已經可以看到法式許願水池及華麗水晶吊燈,浪漫氣息濃厚,還有一排落地大玻璃可欣賞窗外景色,華麗別緻的環境,打卡真是一流。餐廳主打多款傳統法國料理、西餐料理和甜品等菜式,店內亦有不少Cocktail及酒類飲品選擇。【火焰雪山】(HK$168)侍應很耐心地等我們拍完照才淋上酒點著火,火焰視覺效果令甜品更有儀式感,焰燒雪山後外層的忌廉帶少少焦香,入口酒味非常濃郁,中間藏了朱古力雪糕,內冷外熱的口感很特別。【燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉】(HK$188)手製戒指粉外型相當特別,口感煙靭可口,配上香草忌廉醬汁,每粒手工戒指意粉都掛上醬汁,而店員更說燒三文魚是用上挪威刺身級的三文魚,非常講究。【流心布袋芝士紫薯意大利飯】(HK$158)意大利飯加入了紫薯汁飯,令飯變成紫色,顏色變得更特別,米飯粒粒分明帶點濕潤及口感煙韌有嚼勁,素食者好選擇。 【牛油果沙冰】(HK$58)牛油果沙冰上鋪了忌廉及灑上開心果碎碎,入口一點都不膩,亦只是少甜的味道,飽肚又清新。〔ROYAL INN〕🇭🇰香港銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖Shop 313

【火焰雪山】(HK$168)
【燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉】(HK$188)

【流心布袋芝士紫薯意大利飯】(HK$158)

【牛油果沙冰】(HK$58)

牛油果沙冰
〔ROYAL INN〕
🇭🇰香港銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖
Shop 313-314, 3/F, Windsor House, 311 Gloucester Road, Causeway Bay, Hong Kong
2024-09-01
Type of Meal
Dinner
牛油果沙冰
2024-09-08 475 views
這個下午和好姊妹去了一家歐陸花園式設計的餐廳high tea,氣氛真的特別放鬆。餐廳的花園設計帶來了歐陸風情,環境清幽而雅緻,感覺就像在小歐洲花園裡度過一段輕鬆愉快的時光。我們聊天聊得很愉快,時間過得飛快,一邊享用精美的三層架下午茶點,一邊品味著特製飲品,這樣的下午真是完美。下午茶精選 ROYAL TEA SET MENU:精緻甜點巴斯克芝士蛋糕:濃郁,入口即化。迷你鮮果撻:酸甜爽口,清新不膩。柑橘瑪德蓮蛋糕:香氣撲鼻,質地濕潤。七彩馬卡龍:外脆內軟,味道驚喜。鹹點拼盤巴馬火腿蜜瓜:鹹甜交融。芝士餅乾:酥脆濃香。鴨肝慕斯配無花果:細膩,甜美對比。海鮮小點龍蝦多士:酥脆鮮甜。蟹肉三文魚子鬆餅:鮮美豐富。黑魚子煙三文魚西米薄脆:鮮鹹層次。香煎北海道帶子:外脆內嫩。

下午茶精選 ROYAL TEA SET MENU:

精緻甜點
巴斯克芝士蛋糕:濃郁,入口即化。
迷你鮮果撻:酸甜爽口,清新不膩。
柑橘瑪德蓮蛋糕:香氣撲鼻,質地濕潤。
七彩馬卡龍:外脆內軟,味道驚喜。

鹹點拼盤
巴馬火腿蜜瓜:鹹甜交融。
芝士餅乾:酥脆濃香。
鴨肝慕斯配無花果:細膩,甜美對比。

海鮮小點
龍蝦多士:酥脆鮮甜。
蟹肉三文魚子鬆餅:鮮美豐富。
黑魚子煙三文魚西米薄脆:鮮鹹層次。
香煎北海道帶子:外脆內嫩。

2024-09-03
$220 (Tea)
2024-09-08 404 views
昨日去食set dinner menu,等左好耐都未上菜,其他枱就好趕咁,好快上哂。french oysters 4 pcs (+$58):口感不太好,「林林地」,不太新鮮。blue mussels:味道ok,但有沙。lobster busque:唔熱,暖。grilled beef ribeye(main dish):涼,上面塊牛油都唔溶。scallop+餃子(main dish):涼,扇貝好腥,餃子造型係一粒糖,但皮硬+涼,點食frebch crepe:味道已經算最好(加一後約$950/2人)之後同經理講,問佢地食物係咪以暖為主,佢就say sorry,幫我地換左兩個main dish,但之後都係暖D,唔可以叫熱,牛油都係唔溶,扇貝腥,餃子皮硬。最後經理同我地再say sorry,話一早已經知道有問題,會同廚房講。之後埋單俾左8折我地。(我心諗:咁死得啦,知道有問題都照俾客食。)待應味train好,黑口黑面,收碟又嘈,差。
blue mussels:味道ok,但有沙。
lobster busque:唔熱,暖。
frebch crepe:味道已經算最好
(加一後約$950/2人)

(我心諗:咁死得啦,知道有問題都照俾客食。)

待應味train好,黑口黑面,收碟又嘈,差。
2024-09-07
2024-09-07 359 views
我今日放假,約同閨蜜去聚會傾密計,佢揀左位於銅鑼灣告士打道311號皇室堡3樓313-314號舖的Royal Inn 食午餐,裝修豪華有特色,中間噴水池係人氣打卡位。我點左我點左個 Lunch Set $188,Starter 係 Smoked Salmon Salad 煙三文魚沙律,Main 係 Provencal Lamb Rack 法式寶雲酥羊架,餐飲係熱 Long black 咖啡;閨蜜都係點左個 Lunch Set $188, Starter 都係煙三文魚沙律,Main 都係 Provencal Lamb Rack 法式寶雲酥羊架,餐飲就揀左 cold lemon tea 凍檸檬茶。法式寶雲酥羊架賣相不錯,羊肉味道濃郁,有咬囗,伴菜豐富;煙三文魚沙律份量不少,沙律菜新鮮好味,配煙三文魚好食;Long black 咖啡味濃好飲。

• 煙三文魚沙律
  • 法式寶雲酥羊架
2024-09-05 447 views
今晚到銅鑼灣皇室堡逛街,喺商場裡見到有間西餐廳嘅裝修極具歐洲式設計,入口已經有個羅馬式噴泉和歐洲式水間吊燈,深深被這間餐廳吸引著,馬上走入去試菜。➿ 法式龍蝦湯龍蝦湯的口感非常濃厚,而且龍蝦味尤其突出,兼且有奶油的醇厚和順滑,而且配上一塊蒜蓉多士,烤到脆卜卜,好香口。➿ 煙三文魚香草忌廉手工戒指意粉第一次食手工戒指意粉,呢個介子意粉都幾彈牙兼有咬口,而煙三文魚煎到好香脆兼有些微煙熏味,魚肉又夠嫰滑,配合埋香草忌廉汁提升咗整道菜嘅香味。➿ 法國香烤油封鴨脾呢個油封鴨脾用咗傳統嘅做法,係用黃豆一起烹調,而油封鴨脾嘅外皮烤到非常酥脆,而裡面嘅鴨肉又保持到鮮嫩多汁,還有濃郁嘅咸香味。

➿ 法式龍蝦湯

➿ 煙三文魚香草忌廉手工戒指意粉

➿ 法國香烤油封鴨脾

2024-09-02
  • 燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉
  • 法國香烤油封鴨脾
2024-09-04 482 views
Weekend黎嘅,黎到見到環境真係同網上面嘅相一樣咁靚,座位好好,唔怪之得7點已經9成full。食物同服務質素都屬中上 今晚食左幾樣野都幾好食。好似香辣嘅香蒜大蝦意粉,有心煮,蒜絲同蝦嘅焦香份外香濃,意粉彈牙,係有誠意嘅意粉~法式大蒜蘑菇忌廉烤雞,本身會跟一籃牛油烤酸種麵包,但個包太好味啦,而且個汁唔漏又香滑,決定要叫多客麵包點黎食。甜品係重點,焦糖香蕉榛子朱古力班㦸 - 甜糯之中咬到杏仁片,有榛子香,朱古力同香蕉嘅甜,香脆焦糖,口感味道好豐富。完全符合今晚嘅expectation!
香蒜大蝦意粉
食物同服務質素都屬中上 今晚食左幾樣野都幾好食。
牛油烤酸種麵包
法式大蒜蘑菇忌廉烤雞
,而且個汁唔漏又香滑,決定要叫多客麵包點黎食。
焦糖香蕉榛子朱古力班㦸
香蒜大蝦意粉
牛油烤酸種麵包
焦糖香蕉榛子朱古力班㦸
2024-09-04 402 views
早在社交平台見過這間餐廳,一直未有機會試,今天終於可以試到。全店採用宮廷風設計,在門前早被這個噴水池所吸引。Chicken Fricassee法式大蒜蘑菇忌廉烤雞這是法式傳統的烤雞,烤雞肉質嫩滑,忌廉汁加入茴香籽;大蒜刨絲再炸,令口感更脆更香。烤雞配搭酸種麵包,沾上忌廉汁,也是較為大眾化的吃法。Grilled Salmon Tubettini燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉餐廳採用挪威刺身級三文魚,先慢煮,再煎香,所以在品嚐三文魚的時候,三文魚依然嫩滑,不會煮得很乾;手工戒指意粉口感煙韌Q彈,要趁熱吃,放太久會變硬。Chocolate Fondant With Ice Cream朱古力心太軟配雪糕雖然心太軟要等大約20分鐘,但我們還是想一試😋 朱古力不會太甜,朱古力軟心香濃幼滑,而且朱古力流心澎湃,一口蛋糕,一口雪糕,甜甜的幸福感為一頓晚餐畫上完美句號。餐牌參考:
全店採用宮廷風設計,在門前早被這個噴水池所吸引。
Chicken Fricassee
法式大蒜蘑菇忌廉烤雞

烤雞配搭酸種麵包,沾上忌廉汁,也是較為大眾化的吃法。
Grilled Salmon Tubettini
燒三文魚香草忌廉手工戒指意粉

朱古力心太軟配雪糕

餐牌參考:
2024-09-03 338 views
新裝修既ROYAL INN裝橫別緻,感覺高貴得來好舒服~餐廳闊落,下午時間人唔算多,可惜坐咗喺近門口位,欣賞唔到入邊大玻璃窗嘅風景。食物一流,好食。———————————————————-🥯 牛油烤酸種麵包 $38充滿牛油香氣,微焦口感堅韌有咬口,麵包唔會太硬,值得一試!🐷西班牙黑毛豬鞍架 $268必叫之選!烤制時間理想,好好食!豬鞍份量好足夠,脂肪分布均勻,肉質鮮嫩,口感豐富加上特製醬汁,令人回味。** Set lunch **🥗 STARTER: 煙燻三文魚沙律三文魚份量多,蔬菜新鮮!加上新鮮檸檬吊起清新嘅酸甜味,特別開胃!🍖 MAIN COURSE: 法式寶雲酥羊架 $188雲酥羊架外皮焦香,羊架面上散上香脆碎蒜頭,加上內裡鮮嫩肉質,口感豐富。香料與草本相互交融,風味獨特~🍹DRINK $28 以下:凍檸檬水檸水有加微甜,甜度適中,意想不到~不得不提,main course 中side dish 的蔬菜蘆筍,小薯等烤度剛好,十分好吃~
———————————————————-
🥯 牛油烤酸種麵包 $38
充滿牛油香氣,微焦口感堅韌有咬口,麵包唔會太硬,值得一試!

🐷西班牙黑毛豬鞍架 $268

** Set lunch **
🥗 STARTER: 煙燻三文魚沙律

🍖 MAIN COURSE: 法式寶雲酥羊架 $188

🍹DRINK $28 以下:凍檸檬水
檸水有加微甜,甜度適中,意想不到~

2010 views
2024-09-02 329 views
今次黎到銅鑼灣royal inn食飯😍每次都會俾個噴水池吸引住😝- 法式龍蝦濃湯龍蝦湯濃稠 味道香濃麵包經過烘烤過口感香脆😝食落仲有啲似曲奇添- 法式鵝肉醬伴鵝肝慕絲賣相十分精緻上面仲有啲鮮花作點綴❤️鵝肝慕絲配上麵包 加埋少少醬汁食落中和咗膩嘅感覺😝- 松露蒜香炒蝦扁意粉大蝦爽口彈牙 😍而且份量都幾多意粉帶有松露香氣炒得乾身 仲唔會好油添- 流心布袋芝士紫薯意大利飯意大利飯好有咬感芝士十分香濃 配上淡淡嘅紫薯味食落十分creamy😝
今次黎到銅鑼灣royal inn食飯😍

芝士十分香濃
配上淡淡嘅紫薯味
食落十分creamy😝
2024-09-01 382 views
一直都Bookmark左呢間人氣打卡西餐廳,比佢既法式裝修吸引,好似去咗外國咁,最近朋友轉左新工,又成功過咗試用期,所以就book咗呢間餐廳食晚飯慶祝🥂🍾🩵小食:白松露薯條$78好快就上咗枱,熱辣辣嘅粗薯條配上松露醬,無敵絕配,真係忍唔到手一條條咁食🫣🩵主食:炭燒12oz安格斯西冷牛扒$368安格斯西冷牛扒叫左5成熟,牛扒肉質結實,牛香味濃郁,配菜忌廉千層薯用左酸洋蔥忌廉醬去焗,焗薯做成一片片,口感綿密,非常creamy😍😍🩵主食:松露蒜香炒蝦扁意粉$168扁意粉松露味好香好突出,炒大蝦爽口彈牙,配菜有露筍、香蒜提味,食落鮮味滿滿😚🩵飲品:凍檸檬茶$28飲落茶底唔會太濃太苦澀,配上檸檬香,酸酸甜甜,最適合食大餐飲🍋

🩵小食:白松露薯條$78

🩵主食:炭燒12oz安格斯西冷牛扒$368

🩵主食:松露蒜香炒蝦扁意粉$168

🩵飲品:凍檸檬茶$28
2024-08-30 449 views
今晚陪人去皇室堡買完嘢,見到間餐廳,又羅馬柱又噴泉又剩,好似好靚咁,就走咗入去…“ROYAL INN”好似頭先咁講,餐廳嘅裝修典雅,入到嚟好似做咗皇室嘅一份子咁,可能因為咁附近嘅人食嘢都好靜,咁係坐得幾舒服嘅。我哋都唔餓,唔係叫咗好多嘢食。法式芝士焗洋蔥湯 $88 - 呢個通常係正統法國菜先有嘅菜式,我一見到就話要叫嚟試。首先佢係相當夠熱,芝士同酥皮嘅味道均衡,洋蔥湯鮮甜濃厚,帶有好濃嘅牛肉味。特別要講洋蔥,因為我係唔食洋蔥嘅😂,但佢係鮮甜到我可以食晒。招牌威靈頓羊架 $328 - 同樣道理見到呢啲咁難整嘅菜式,我就即刻想要嚟試吓。威靈頓牛已經夠勁,仲要係羊架。威靈頓最重要就係肉類嘅成熟控制,其次就係蘑菇泥同酥皮。以上嘅條件今次亦做得唔錯,特別係蘑菇泥係幾濃味,我幾欣賞。自家製藍莓醬士多啤梨班戟 $88 - 有一個法式料理。我會着重試佢所謂嘅自家製藍莓醬。佢係做得好濃厚,藍莓味嘅酸度相當高,可以中和返水果同其他嘅甜味。Crepe本身就正常,但配搭起唔同嘅水果同藍莓醬。感覺都幾清新。Green Tea Latte $46 - 呢個抹茶latte嘅水準,個人認為相當高。除咗夠熱之外,佢用嘅

“ROYAL INN”

Green Tea Latte $46 - 呢個抹茶latte嘅水準,個人認為相當高。除咗夠熱之外,佢用嘅抹茶粉回甘力好大,個人好鍾意呢種感覺。因為咁,佢落咗糖去稍為中和個甘甘地嘅味道,如果唔鍾意甜嘅,可能要同侍應講聲。

睇裝修、環境、菜式,ROYAL INN嘅定位明顯比普通Cafe高規格。有時想優雅啲食個正式西餐,呢度係幾好嘅選擇。
2024-08-26
  • 威靈頓羊架
2024-08-29 386 views
Tea Time知道多人來為了宮廷式 design,而我……鐘意多片大玻璃,自然光,視覺開揚些藍莓醬巴斯克芝士蛋糕 配雪糕好eye-catching,colourful🥰巴斯克芝士蛋糕 口感好軟熟,texture 好rich,唔會好甜,生果份量算多,有blueberries, strawberries, raspberries焗蘋果金寶 配雲尼拿醬熱哄哄,蘋果焗得好鮮甜,就咁食可以食到個原味,配雲尼拿醬食,有另一番滋味熱情果薄荷 soda鐘意唔係咁甜,又夠 fresh
Tea Time

知道多人來為了宮廷式 design,而我……
鐘意多片大玻璃,自然光,視覺開揚些

藍莓醬巴斯克芝士蛋糕 配雪糕
好eye-catching,colourful🥰

焗蘋果金寶 配雲尼拿醬

熱情果薄荷 soda
鐘意唔係咁甜,又夠 fresh

Type of Meal
Tea