原來已經係第9次嚟「米走雞」食雞煲,今次一於由二家姐發板食乜,無諗過佢居然會Order咗大份嘅雞煲,實現雞煲自由!*此餐廳收取加一服務費。大份火焰麻辣雞煲(單點$258),小辣,表面鋪滿洋蔥、芫荽、辣椒,雞件份量多,肉質嫩滑,雞味濃厚,食落帶有少許酒味,配以秘製麻辣雞煲醬汁食用,辣度3分。半份蟹柳(單點$26),食落有鮮味,略嫌份量比較少。半份芝士腸(單點$26),脆皮芝士腸,芝士流心效果突出,味道鹹香。半份蘿蔔(單點$24),口感腍身、無渣,味道清甜。醬湯(兩人$36),包括有炸蒜、蒜蓉、芫荽、香蔥、麻醬、指天椒、豉油。壺裝冰清熱銀菊露(單點$78),內有菊花、杞子,飲落甜度適中。

*此餐廳收取加一服務費。

半份蟹柳(單點$26),食落有鮮味,略嫌份量比較少。

半份蘿蔔(單點$24),口感腍身、無渣,味道清甜。

• 火焰麻辣雞煲
  • 壺裝冰清熱銀菊露
2024-03-07 22 views
今次同屋企人再次去食打邊爐,真係好開心😳食物唔止抵食,仲食得好舒服又飽🤰🏻揀咗蕃茄粟米湯底,湯底鮮甜,有好多蕃茄🍅同粟米🌽滋味濃郁,好重本💟食落好開胃又暖心!哩個湯底岩哂一家大小嘅口味蟹籽鮮蝦滑,好大粒✳️蝦滑鮮嫩多汁,蟹籽嘅鮮甜味道更加突出!每一口都係鮮蝦滑🦐嘅彈牙口感同蟹籽嘅爽脆感覺,真係好Nice😌接著就係澳洲頂級和牛封門柳🐂肉質嫩滑,每一口都係肉汁噴出!口感豐富🫦味道鮮美,真係食到心坎入面!而西班牙黑豚肉,黑豚肉嘅質感細緻😽肉味濃郁!每一片都好嫩滑,滿口肉香!同埋佢嘅油花分佈得均勻,食落去更加多層次🐽雜菇拼盤🍄包括香菇、秀珍菇同金菇。雜菇鮮美多汁,爽脆彈牙,配合湯底一齊煮,味道更加豐富!每一口都係滋味十足🍄妹妹話一定要點豆卜,豆卜外脆內軟,每一口都係豆香四溢,入口即爽!有湯底嘅加持,味道更加突出!一定要試試啊!🥢
2024-03-07 29 views
打邊爐緊係要先簡湯底,四川麻辣湯,又麻又香辣,辣椒爆炒完再放湯,慢慢滾出辣味,回甘香辣,愈食愈過癮🌶️🌶️之後配料都有好多,相當豐富,海鮮最愛就係日本鮮帶子同虎蝦,帶子好鮮甜好大粒,質地好軟腍,味道香甜,份量都唔少呀🐚虎蝦就更加驚喜,蝦好大隻好鮮甜,蝦肉爽甜彈牙,鮮味滿滿🦐🦐講到火鍋,唔少得嗰啲海鮮珍品🐚。日本鮮帶子和虎蝦就係好多食客必點嘅選擇。日本鮮帶子🐚香嫩多汁,一入口就覺得海洋嘅新鮮味道攪哂全身,而且帶子肉質彈牙,吸滿咗熱湯嘅精華,簡直係一大享受。至於虎蝦🦐,佢哋鮮味十足,煮到啱啱好嘅時候,肉質鮮甜爽滑,每一啖都充滿咗幸福感。想像吓喺個寒冷嘅夜晚,喺齊人哋嘅陪伴下👫,圍繞住嗰個熱騰騰嘅火鍋,見到啲蝦同帶子喺湯底游嚟游去,真係叫人垂涎三尺💧。火鍋嘅溫暖同海鮮嘅鮮美,完美結合,令人暖笠笠嘅感覺由心入面蔓延出嚟,好似被幸福包圍咗咁🧡。所以,一個完美嘅火鍋餐,少不了美味嘅海鮮,尤其係日本鮮帶子同虎蝦,咁先至算係真正品嚐到火鍋嘅樂趣同精髓。下次去食火鍋🍲嘅時候,記得一定要試下呢兩樣海鮮珍品,肯定會令你嘅味蕾感受到無窮嘅喜悅🎉。肉類當然都係重點啦,澳洲頂級和牛封門柳雪花紋清晰,肉味香濃,柔嫩肉質

肉類當然都係重點啦,澳洲頂級和牛封門柳雪花紋清晰,肉味香濃,柔嫩肉質,差啲做到入口即化🐄🐄

其他雜菌同麵食都相當唔錯,夠晒新鮮份量又足,真係值得二訪呀!
2024-03-03 59 views
🐥米走雞 🔍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓-----一排冇食雞煲,發現呢一間好鍾意嘅雞煲餐廳由3樓搬咗上嚟。新鋪場地比以前細少少,但更加新淨舒適,暗黃燈光,整體用餐環境感覺幾舒服。餐牌大致上同以前分別不大,主打依然係麻辣同埋芝士雞煲,不過就多咗啲打邊爐嘅特色湯底,打邊爐食材選擇都好多。🥢火焰麻辣雞煲:雞煲上枱,店員熟練地加入玫瑰露並點火,火焰藉著煲底冉冉升起。麻辣汁隨之加入,店員炒勻雞肉,整個過程熟練又迅速,香氣四溢。洋蔥、中芹、芫荽同辣椒乾,平凡嘅調味料卻是雞煲的靈魂,令雞肉香麻爽辣,而且帶有芹荽清香,整體都好正,作為鎮店之寶確係有原因嘅。🥢火鍋料:食完雞煲之後就食火鍋,雖然佢哋主打係雞煲,不過火鍋料都用得好唔錯,推介佢哋嘅海鮮,試咗鮮蝦、帶子、鯇魚腩等等,三款都唔錯,鮮蝦彈牙非常,帶子亦貝柱肥厚,鯇魚腩骨有少少多,不過魚脂都豐腴。人均約$320
🐥米走雞
🔍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
-----

🥢火焰麻辣雞煲

🥢火鍋料:

人均約$320
2024-03-03 33 views
返工壓力大我就會嚟呢度食返個麻辣雞。在上個星期四晚上,下班感到有些疲憊不順心,所以就來了這間我最喜歡的雞煲,讓自己心情變得愉快起來。.到達餐廳時已經接近八點,餐廳幾乎滿座,幸運的是我提前訂了座,所以不要等。.餐牌上有芝士雞煲和麻辣雞煲可供選擇,我們選擇了後者,並選擇了稍高的辣度。雞煲中加入了大量的芫荽和芹菜,使雞煲味道濃烈而不膩口,帶有一種獨特的清新感。經過玫瑰露的炒製,雞肉變得非常滑嫩香口,惹味。.吃完雞煲後,可以加湯打邊爐。餐廳提供多種湯底選擇,我們選擇了清湯,並用匙羹去除了表面的辣油,讓湯底變得香而不油膩。.至於火鍋料,我們選擇了鳳城水餃、稻庭烏冬、魚麵和脆皖片等。由於雞煲的份量已經相當大,所以我們並沒有點太多的配料,以免吃得太飽。.鳳城水餃的皮薄餡足,裡面有豐富的蝦肉、豬肉和木耳絲等,吃起來口感爽脆。.另外脆皖片的味道亦鮮美,不過我最喜歡的還是魚麵,彈牙非常的口感,吃前點一點濃郁的蟹籽蟹膏,很不錯。

2024-03-01 44 views
今次去「米走雞」唔想食雞煲,所以揀咗卜卜蜆😬😬.蒜蓉トト蜆鍋🍲🍲🍲濃郁蒜蓉湯🧄加上白蘿蔔🥕豆卜、萵苣、芹菜、芫荽🌿令湯底增添清甜味道🤤🤤蜆肉雖然細隻🥺🥺但勝在新鮮🐚.日本廣島蠔(6隻)🦪🦪🦪廣島蠔大隻鮮甜😛😛😛而且無雪藏味😉😉.雞脾菇🍄大大片😍軟滑又Juicy😋😋😋.清熱銀菊露🌼金銀花同菊花十分清香☺️☺️解毒明目👍🏻👍🏻.津路烏龍茶🫖
今次去「米走雞」唔想食雞煲,所以揀咗卜卜蜆😬😬
雞脾菇🍄大大片😍軟滑又Juicy😋😋😋
清熱銀菊露🌼金銀花同菊花十分清香☺️☺️解毒明目👍🏻👍🏻
津路烏龍茶🫖
  • 蒜蓉トト蜆鍋
2024-03-01 25 views
今日天氣好凍❄️同老公一齊去打邊爐,環境衛生又好舒服,上菜速度好快,店員又好人,仲要抵食到爆!🤗🕹️手切霜降牛頸脊牛肉新鮮彈牙,入口即化!每一片牛肉都好嫩滑,真係好享受!🥩🕹️澳洲頂級和牛封門柳真係頂級呀👹肉質嫩滑,每一口都係幸福感滿滿!食落去真係有種融化嘅感覺,好過癮啊!🐮🕹️藥膳滋補湯底濃郁,滋味香濃,令人心暖身暖!加埋啲草藥同滋補材料,真係滋補又暖胃!喝落去真係好暖心啊!🍲🕹️金菇呢個係我最愛嘅💛金菇鮮甜多汁,口感爽脆,真係好開胃!一口接一口都停唔到!see you tomorrow 👻🕹️響鈴好多人都愛食嘅一款!響鈴卷煎得金黃酥脆,每一口都係驚喜!係爐到616,外脆內軟,滿滿嘅精華,味道更加豐富!🌀🕹️脆鯇腩啲鯇魚腩香氣四溢,入口即溶,又新鮮,唔多骨,味道鮮美🐟
🕹️手切霜降牛頸脊
牛肉新鮮彈牙,入口即化!每一片牛肉都好嫩滑,真係好享受!🥩
🕹️澳洲頂級和牛封門柳
🕹️藥膳滋補
🕹️金菇
🕹️響鈴
🕹️脆鯇腩
啲鯇魚腩香氣四溢,入口即溶,又新鮮,唔多骨,味道鮮美🐟
任食火鍋店開到盛行盛市,但我始終都係buy一分錢一分貨,寧願俾多少少錢,make sure食到最優質食材👍🏻銅鑼灣依間「米走雞Deluxe」喺湯底同食材上都俾足心機,對食火鍋有要求嘅朋友要book mark低🙆🏻鍾意食清清地湯底,揀「蕃茄粟米湯」就無錯~原個蕃茄拎去煲,粟米粒粒飽滿清甜,大人小朋友都啱食🫶🏻肉類要讚一讚「蒙古羊肉片」,份量十足堆到好高🙋🏻質地柔軟帶點爽口,重點係絕無羊腥燥味,可以話係近期食過最top嘅羊肉片!火鍋配料同樣有心機,「手打豬肉丸」肥瘦肉比例恰當,一咬開肉汁泌哂出嚟👏🏻想健康揀「芋絲」取代麵類,順滑又吸湯,全粒都係精華💁🏻最後仲有新鮮即劏「花枝片」,淥到佢開始變孿就食得,沾蒜蓉豉油食已經足夠🫶🏻
2024-02-28 29 views
今日一家人過嚟米走雞食飯,凍冰冰當然係打邊爐最正!最鍾意就係呢間餐廳嘅湯底真材實料原汁原味,食過翻尋味!我哋叫嘅係金湯桃膠花膠雞湯,非滋補養生的湯底。湯汁濃郁,入口順滑,入面充滿了雞肉,桃膠和花膠的鮮味。喝下這碗湯後,身體感到溫暖和滋補,用黎打邊爐嘅同樣一流,食左讓人感覺精力充沛。🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲火鍋材料食咗完金菇、響鈴、蟹籽鮮蝦滑、澳洲頂級和牛封門柳都係好推介的美味1️⃣金菇鮮嫩,帶著淡淡的香氣,讓人一口接一口。它的質地柔軟,散發出獨特的香味,為整道菜品增添了豐富的層次感。2️⃣響鈴的口感酥脆,充滿了滿滿的滿足感。吸左濃郁又滋味嘅湯汁,又脆又柔嫩嘅口感,令人實在一食再想食。3️⃣蟹籽鮮蝦滑,蟹籽的鹹鮮和蝦滑的幼滑鮮甜完美結合,口感鮮美,味道鮮明。每一口都能感受到海鮮的鮮味,令人回味無窮。4️⃣澳洲頂級和牛封門柳是這一餐的重頭戲。咬下去,肉質鮮嫩多汁,脂肪在口中融化,釋放出豐富的牛肉香氣。這頂級的和牛肉質細膩,口感絕佳,給人一種奢華的享受。
🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲
2024-02-26 49 views
今日同朋友shopping完,勁餓~記得上次有推介嘅「咪走雞」我哋決定去打邊爐,呢間鋪真係打卡一流啊!📸先嚟一份手打五寶拼盤⭕️,有蝦丸、牛肉丸、鯪魚丸、豬肉丸同墨魚丸,都係現場手工製作㗎,質地彈牙,入口即化!尤其係墨魚丸,啲海鮮嘅味道真係令人念念不忘!🦑而凉拌五香牛肉,勁開胃啊🤤牛肉切得好薄,加埋五香調味,口感爽脆多汁,而且味道好鮮美✨酸辣無骨鳳爪都好入味👍🏻鳳爪無骨,方便食又唔使擔心咬到骨頭,酸辣嘅味道更加提升咗個菜嘅風味!我哋都超愛呢個,秒清碟🤣係霜降Prime牛板腱‼️切得好薄,質地好滑嫩,入口即化🥩油脂分布平均🉐四川麻辣湯係重點😈辣味濃郁,麻辣味道刺激口腔!入面有好多辣椒🌶️湯底入味而且好開胃!真係一碗讓人上癮🌶️真係有驚喜又滿足嘅一餐,食材新鮮就一定啦,仲要衛生💕下次要同屋企人再黎食過🤡
2024-02-23 45 views
天氣開始凍啦,老公忍唔住今晚再去打邊爐🍲之前去都係食芫茜湯底,今次就試下蒜🧄蓉卜卜蜆鍋。濃濃的蒜蓉湯,令到蜆的鮮香之餘夾雜住蒜香,味道令我口水直流😋😋😋蜆的清爽口感岩岩平衡咗湯的鮮度。🌪️🌪️🌪️脆炸哈蝦餅,它們的外表金黃色,咬落脆卜卜,再咬一口更加香酥鬆脆味濃。沾上醬汁又不會過膩,非常咸香,即食或者試過放沾少少湯底都好正~點食都咁好味😋日本鮮帶子💥隻隻都好飽滿,食落唔痴牙😚配合埋湯底一流!入面係裝得好滿滿,而且有埋金菇菜伴菜💕,有驚喜!澳洲牛舌☄️一定要試!牛舌的味道非常濃郁、嫩滑和多汁,豐富的脂肪分佈,使得肉質更加柔軟和香濃。這種高質脂肪的分佈使得肉質更加嫩滑,並賦予了獨特的口感。五香鮮牛肉☄️話到明係鮮肉,新鮮之選。肉質細膩富有油脂,這為肉品帶來了豐富的口感和香氣!它的脂肪在滾既過程中會緩慢融化,使肉質更加滋潤。這種肉質和完美脂肪的組合使得牛肉的味道相當獨特,猶如高級牛肉的極致享受之一⚡️✨餐廳仲有好多選擇,今次2個人食唔曬咁多種款式🤭仲有好多款都冇試!下次叫埋班frd嚟食埋佢😋
天氣開始凍啦,老公忍唔住今晚再去打邊爐🍲
之前去都係食芫茜湯底,今次就試下蒜🧄蓉卜卜蜆鍋。
蜆的清爽口感岩岩平衡咗湯的鮮度。
日本鮮帶子💥
澳洲牛舌☄️一定要試!
這種高質脂肪的分佈使得肉質更加嫩滑,並賦予了獨特的口感。
五香鮮牛肉☄️話到明係鮮肉,新鮮之選。

2024-02-23 38 views
同男朋友黎米走雞食火鍋,餐廳係渣甸中心3樓,地方頗大,裝修以復古風位主,座位係沙發座,坐得好舒服。🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤蕃茄粟米湯搭配竹笙、䈑筍、蟹籽鮮蝦滑,以及霜降prime牛板腱和日本鮮帶子,絕對是一個豐富又美味的火鍋。湯底篇🍲首先,蕃茄粟米湯的底是以新鮮的蕃茄🍅熬製而成,散發出濃郁的番茄香氣,添加了粟米🌽,賦予了湯的口感豐潤和甜味,讓整道湯更加濃郁美味。蔬菜篇🥬接下來,竹笙吸左湯汁,每一口竹笙就有一啖湯,滋味多重。䈑筍鮮嫩爽脆,味道清新。竹笙的脆爽口感與䈑筍的鮮嫩相輔相成,帶來層次豐富的食感。手製丸篇🍡蟹籽鮮蝦滑彈牙又爽滑,入面更有粒粒蝦肉。蟹籽為蝦滑帶來了微微的鹹香,配上番茄粟米湯的酸甜味,令蝦滑更加鮮甜。肉篇🥩最後,霜降prime牛板腱和日本鮮帶子的加入提升了這道湯的豪華感。霜降prime牛板腱的肉質鮮嫩多汁,與湯的口感形成了絕佳的搭配。而日本鮮帶子的鮮美和鮮甜的口感,使湯更加豐富且令人驚艷。
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

湯底篇🍲