同大家分享下間位於太子嘅米走雞!佢個裝修乾淨,環境好有feel!👍♦️ 蒜蓉トト蜆鍋 ♦️ 首先我哋試嘅就係蒜蓉トト蜆鍋,好香嘅蒜蓉味同新鮮嘅蜆,搭配芫荽、少少辣椒圈,非常美味!一飲落去,口感順滑,感覺好滋潤。我飲完都覺得全身好舒服,不得不再來一碗!🙆🏼‍♀️。♦️ 蝦丸♦️雪白晶瑩嘅蝦丸,口感爽口彈牙,滿滿蝦肉鮮味。♦️ 金針菇♦️金針菇已經處理清洗過,搭配鮮甜湯底,碌一彈就食得,口感清爽健身!♦️ 響鈴♦️必食響鈴!響鈴外皮香脆,放落湯底淥三到五秒,完全吸收湯底精華!總括嚟講,米走雞呢間餐廳,食物質素都非常出色,值得大家黎試下啊!

♦️ 蒜蓉トト蜆鍋 ♦️

♦️ 蝦丸♦️
雪白晶瑩嘅蝦丸,口感爽口彈牙,滿滿蝦肉鮮味。

♦️ 金針菇♦️

♦️ 響鈴♦️

專程拉埋男朋友過嚟太子,就係要食返間我推崇已久嘅米走雞。一出太子站,沿路走,就會見到呢間港式雞煲火鍋小店。自家秘製火鍋底必食✅。🍲金湯桃膠花膠雞湯🍲,熬得好入味,濃濃雞味同點點花膠香,喺口腔好滿足🤤🤤。連我唔飲湯嘅男朋友都稱讚不絕!CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋🐠白鱔片🐠,每片鱔魚都切得精細細薄,見到廚師嘅功夫。白鱔片清甜,加上鍋底,簡直係完美📣📣📣📣!CP值🔋🔋🔋🔋🔋💫青花椒牛舌💫,呢個創新組合,花椒香令牛舌味道提升,驚喜連連🎶🎶。CP值🔋🔋🔋🔋🔋

CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋

CP值🔋🔋🔋🔋🔋

CP值🔋🔋🔋🔋🔋
親身試過佢哋嘅午市火鍋,留下超級正面嘅印象😉快快嚟試吓~今晚同老公準備再去米走雞食個痛快🍲。首先要介紹嘅就係我哋嘅最愛🍲『金湯桃膠花膠雞湯』,湯嘅味道非常醇厚,桃膠同花膠嘅口感滑溜溜,飲落去溫暖而舒服👏🏻啲雞肉用嘅係真材實料,每一啖精華都足,肯定滿足你嘅味蕾👍🏻!跟住係🍤虎蝦🍤,新鮮食材就當然唔少得佢。蝦肉飽滿,色澤鮮艷,口感鮮嫩,真係好難忘🕺🏻。🍴再嚟推介一款獨特嘅小食 - Wasabi墨魚丸🍴。墨魚丸好有嚼勁,帶有少量wasabi變得爽口開胃。每一啖都係驚喜嘅享受😌!跟住就使我哋嘅黑豚肉🍖。西班牙黑豚肉口感極佳,食慾大開💦。

跟住就使我哋嘅黑豚肉🍖。西班牙黑豚肉口感極佳,食慾大開💦。
2024-08-26 359 views
男朋友帶我嚟咗太子嘅「米走雞」食飯啦🎁,欣喜若狂! 呢 度 嘅 食物 真係 非常好味,餐廳佈置好特別,有種港式酒樓嘅味道🏮, 環境簡單又舒適,仲可以一邊食嘅時候睇住師傅煲仔火鍋👍🤤。一入坐就嚟咗個「杞子花膠膠原鍋」,又滋潤又鮮美, 上黎一碗湯飲落去就已經覺得整個人又滿精神。然後係「黃金炸饅頭」,食落好有口感,脆皮嘅外層包裹住內裡軟綿綿嘅麵包,口口令人留念。再嚟個「虎蝦」,大隻龍蝦一般嘅虎蝦,Q彈帶甜,每口都充滿海味。跟住就係「牛柏葉」,肉質鮮嫩,蘸上店家特製嘅醬汁,香味四溢,令人大呼過癮!「菠菜豬肉餃」,彈彈牙又香口, 我本身自己好鍾意食餃子,呢一個餃子非常之入味,而且肉汁豐富!

最近喺網上見到好多人都在講呢間新開嘅港式雞煲火鍋米走雞,今日特意去太子試吓。💥皮蛋芫茜湯💥首先上枱嘅係火鍋湯底:皮蛋芫茜湯,你只係一睇就知道呢個湯滲入咗滿滿嘅精華🍲,飲入口瞬間,湯底既滑既香真係一流👍🏽。💥黑松露蟹籽魚麵💥跟住就係黑松露蟹籽魚麵,賣相精緻,魚麵彈牙有口感,重點係黑松露帶出嚟嘅香味令人難以抵擋。💥烏卒卒黑松露手打鮮墨丸💥烏卒卒黑松露手打鮮墨丸,早就聽聞名號,今日縂算福至心靈,墨丸食落口感扎實,切身體驗到黑松露嘅香氣,真係各種意義上嘅美味。💥白蘿蔔💥最後再嚟個白蘿蔔蘿白,新鮮得黎就已經咬落去既有層次又富口感,加上風味獨特嘅醬料👍🏻食完呢一餐,我同朋友都大感滿足。如果你都鍾意火鍋,你一定要去試一試呢間位於太子嘅米走雞,我相信你一定會愛上佢嘅👍🏽😋。

💥皮蛋芫茜湯💥

💥黑松露蟹籽魚麵💥

💥烏卒卒黑松露手打鮮墨丸💥

💥白蘿蔔💥

同朋友傾計去完健身房💪🏻之後,喺太子區嘅時候就見到米走雞呢間餐廳🏢,聽聞佢地港式雞煲火鍋🍲香辣可口,就決定落去試下。首先,就揀咗份四川麻辣湯🌶️同美國桶蠔🇺🇸🦪。湯底辣得剛剛好,真系適合打邊爐!美國桶蠔肥美滿口, 本身我自己都係一個好鍾意食蠔嘅人,呢度嘅桶蠔真係啱晒我心水,大大隻,每一隻桶蠔都好飽滿,而且一啲都唔會覺得有怪味,仲有豐富嘅海鮮味道,非常之值得推介!然後,我朋友鐘意嘅菠菜豬肉餃、澳洲頂級和牛封門柳🇦🇺🥩就上咗台。菠菜豬肉餃鮮嫩彈牙,每一啖都有爆汁嘅感覺。最出奇嘅就係澳洲頂級和牛封門柳,只係初試就已經覺得牛味十足,調製之後口感更佳!令我地食得愈來愈夠喉😋。

2024-08-24 323 views
今日午餐被啊姐拉去銅鑼灣,話佢要食餐港式雞煲火鍋先翻去做嘢😀,(唔使出錢嘅飯點會唔好食呢)。我哋今次嚟到米走雞,唔知點改今日同平時唔同,可能唔系lunch time,平時呢間餐廳人流好多,每次見到的時候全部嘅枱已經客滿😃前菜:♥炸魚皮,口感驚人脆口,用新鮮魚皮炸得香脆可口😀主菜系列:黃金芝士雞煲,濃郁嘅芝士覆蓋住個煲令人食指大動。每日限量,新鮮雞肉配上芝士,食左會震撼到你嘅味蕾!西班牙黑豚肉,口感好嫩爽口,豚肉好juicy,首選!蒙古羊肉片火候剛好,肉質保持咗口感有彈性,非常爽口啲羊肉味道香!♥澳洲牛舌,搭配特製醬汁,都好香・加埋時令蔬菜每一口都好清爽,有口福啦!都話,價錢嚟講,算超値,真係好多謝啊姐呀!每款食物都有佢特別之處,米走雞絕對唔係普通嘅火鍋店,你係超值又極具創新!

前菜:
♥炸魚皮,口感驚人脆口,用新鮮魚皮炸得香脆可口😀

主菜系列:

西班牙黑豚肉,口感好嫩爽口,豚肉好juicy,首選!

蒙古羊肉片

火候剛好,肉質保持咗口感有彈性,非常爽口啲羊肉味道香!

我一直都有mark住米走雞呢間餐廳,今次終於有機會嚟到太子食晚餐啦!🔔四川麻辣湯四川麻辣湯真係非常正‼️‼️湯底帶辣,又香又麻又辣🔅完全就係四川風味,正到爆。食落去感覺好暖胃,開胃添!像我呢啲鍾意食辣嘅人點會錯過?! 😻😻鴨血我知道鴨血可能人唔太鍾意,但係你試過米走雞嘅鴨血未呢?咬落去超滑,少咗普通鴨血嗰種腥味,真係非常新鮮嫩滑!😺😸跟住湯底輕輕一煮,仲要有少少辣味,真係完全handle到!😚😚哈哈蝦中寶哈哈蝦中寶係令人心動。大隻嘅蝦仔肉飽滿,每一個都煮到恰到好處,超級新鮮!再配合上香香既麻辣湯,正!菜心苗雖然看似簡單,不過絕對係火鍋嘅精選,好甜,而且湯底好夾~~
四川麻辣湯

鴨血

哈哈蝦中寶

菜心苗

雖然看似簡單,不過絕對係火鍋嘅精選,好甜,而且湯底好夾~~
2024-08-21 305 views
最近「米走雞」喺網上引起一陣熱潮,餐廳位處太子區,交通便利 。今次終於搵到機會同三五知 己相約去享受個澎湃嘅雞煲火鍋之夜 。我哋一行六人揀了以下嘅美食:《杞子花膠膠原鍋》 湯底醇厚,啲花膠肉質緊密,杞子又加添咗甜味。一啖湯落肚,好似滋補咗成個人咁,爽啊!《牛柏葉》 牛肉味道濃郁,熱量低,牛肉紋理分明,入口即化,食落口感覺十足。《蝦丸》 呢款蝦丸真係特別,蝦肉鮮甜,且有咬勁。每啖都係沖滿海洋嘅滋味。《蘿白》 蘿白燉得熟透,吸收咗湯裡頭嘅精華。食落口清甜爽口,真係好再品嚐。我哋嘅姊妹們都大讚喺「米走雞」食嘅好飽好滿足 ,食物新鮮,價錢公道,每位等於唔洗$400就 搞掂晚餐。而且地點好方便,就算你住得遠喲,坐MTR到太子就到喇

2024-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-08-21 235 views
最近我同朋友談到中意食港式火鍋,我就建議去太子嘅米走雞,一行四人等咗大概15分鐘就有位喇。同大家介紹吓我哋點嘅飯菜:金湯桃膠花膠雞湯:首先喺湯,呢個湯底清香營養,真係飲落非常滋潤,仲有微微嘅花膠味,你飲咗一啖就會相當喜歡架喇。來我哋就揀咗白鱔片:肉質彈牙,味道豐滿,唔值得㗎,完全補充咗我今晚嘅能量!接著嚟嘅就係牛柏葉:喺全部嘅飯菜之中,呢個算係非常香口同美味,牛肉片食落口又滑好有口感,真係食過知道味道好。我哋仲有嗌澳洲頂級和牛封門柳:和牛嘅味道真係無得頂我,充滿味道,肉味香滑,再配埋我哋嘅金湯桃膠花膠雞湯,真係美味無窮嘅。再來嗰個蘿白:整體做得係煮得剛剛好,唔會過熟仲保持口感,仲有感覺好惹味,同我哋嘅其他飯菜一齊食應該係非常之美味架喇。夜晚晚餐見到大家都好滿足。呢間米走雞,味道好,環境好,每人大概支付$350,人均價值,真係好物超所值!
同大家介紹吓我哋點嘅飯菜:

金湯桃膠花膠雞湯:

來我哋就揀咗白鱔片:
肉質彈牙,味道豐滿,唔值得㗎,完全補充咗我今晚嘅能量!

接著嚟嘅就係牛柏葉:

我哋仲有嗌澳洲頂級和牛封門柳:

再來嗰個蘿白:

夜晚晚餐見到大家都好滿足。

2024-08-13
Type of Meal
Dinner
一見呢間專賣港式雞煲火鍋嘅舖頭就知道要一試!同時餐廳非常考慮到顧客體驗採用掃QR code方式落單,超便利!實在是新世代必備!☺❣️杞子花膠膠原鍋❣️令人驚艷的是它的湯底,足足的濃厚味道飲落去感覺無比暖身!湯中的杞子混合花膠的口感更是爽滑,每一口都感受到豐富的肉質和膠原蛋白,十分滿足!☘❣️沙白蜆❣️超新鮮的蜆肉,味道鮮甜俱全搭配沙白,經過煮熟後的蜆,味道正正正,好難忘!🥳❣️M5和牛餃❣️味道足晒!和牛餃肉味濃郁配上細緻的麵皮和醬料,一口咬落去,肉汁四溢,真心推介!🔥❣️蒙古羊肉片❣️羊肉片有淡淡的羊味,口感非常好入口即化,非常香滑潔膩。嚐一口羊肉片, 真係食過就忘不了!❤️‍🔥❣️唐生菜❣️唐生菜獨特的脆口感同清新的口味,再撈上一啲料,味道剛剛好,既清新又美味!飽餐一頓,「米走雞港式雞煲火鍋」絕對值得大家去試試!無論是火鍋控還是鍾意食肉的你,我想呢度一定可以滿足到你!我已經感到大滿足等待有朝一日再約大家一齊嚟食!💖
一見呢間專賣港式雞煲火鍋嘅舖頭
就知道要一試!同時餐廳非常考慮到顧客體驗
採用掃QR code方式落單,超便利!實在是新世代必備!☺

❣️杞子花膠膠原鍋❣️
令人驚艷的是它的湯底,足足的濃厚味道

❣️沙白蜆❣️
超新鮮的蜆肉,味道鮮甜俱全
搭配沙白,經過煮熟後的蜆,味道正正正,好難忘!🥳

❣️M5和牛餃❣️
味道足晒!和牛餃肉味濃郁
配上細緻的麵皮和醬料,一口咬落去,肉汁四溢,真心推介!🔥

❣️蒙古羊肉片❣️
羊肉片有淡淡的羊味,口感非常好

❣️唐生菜❣️

飽餐一頓,「米走雞港式雞煲火鍋」絕對值得大家去試試!
等待有朝一日再約大家一齊嚟食!💖
2024-08-17 322 views
喺OpenRice發現位於太子嘅港式雞煲火鍋""米走雞""真係火爆人氣🔥!有朋友嚟訪,自然要約埋佢哋一齊食火鍋,大嘆「滋」味東西,食到大滿足😆🌟我哋首先選咗一個蒜蓉トト蜆鍋做開胃菜🥂。蒜蓉香氣撲鼻,再配上新鮮嘅蜆味,清甜可口,無比惹味~之後就黎到牛柏葉和M5和牛丸嘅登場時刻,每一件肉片均鮮嫩唾手可得,肉質細滑,放進口裡即溶,鮮美無比,配埋我哋嘅秘制醬汁,真係無得輸🍻!🌟我哋仲揀咗一份西班牙黑豚肉 ,熱鍋冷油,輕輕滑過,回甜的豚肉芳香四溢,入口即化,鮮甜美味,令人停唔到口!❤️🌟再黎就係清熱降火的金針菇,一鍋熱騰騰的湯底熬煮出金針菇固有的甘甜,滋味絕佳,食落真的超過癮! 飽餐一頓過後,我哋都讚唔絕口,個湯底嘅香氣已經深入心肺,味道更是讓人回味無窮。仲要表揚下我哋嘅服務員,服務超級好,我哋一直叫,佢都做得好快,真的值得一百分💯!

2024-08-16 264 views
咁多次我哋都喺尖沙咀食日本菜,但今晚決定喺太子試下港式雞煲火鍋於米走雞🤗🌟湯底-蒜蓉トト蜆鍋🌟鮮美蜆肉配合飽滿蒜香,整道菜開胃又美味,迫到我追加香脆的法國麵包將湯勾乾💯🌟配料-美國桶蠔🌟蠔仔味道鮮美,肉質厚實結實,充滿口中都係海水嘅鮮味,將焗烤至半熟嘅蠔仔配埋在櫻花蝦炸蒜的伴碟上,好香口💯🌟燒烤-牛柏葉🐮🌟燒烤的牛柏葉多汁而味道濃厚,牛肉的份量和烤制都控制得剛剛好,食落口牛味十足,讓人無法抗拒😋🌟手切霜降牛頸脊🌟手切的霜降牛頸脊賣相誘人,肉質鮮嫩多汁,帶點肥膩感,入口即溶,讓人無法停口🔥以佢嘅食物質素,以這個價錢,是非常之性價比高💯十分值得推介!一定會再來…

🌟湯底-蒜蓉トト蜆鍋🌟
🌟配料-美國桶蠔🌟
🌟燒烤-牛柏葉🐮🌟
🌟手切霜降牛頸脊🌟
我哋最鍾意開新煲,今朝就約咗班friend去太子嘅米走雞,食雞煲火鍋🍲!Book座位,簡直輕鬆得意,同班友仔分享下美食,味道好到十足!🙀🙀🍲首先喺皮蛋芫茜湯,一啖滿足感撲面而嚟!⭐️朋友仔都讚呢款湯泡飯爽口又好吸,透過美食,感受到份量足夠嘅人生滿足啊!😋再黎講緊佢嗰款蝦粥呀,就用咗黑松露蟹籽配上漂亮嘅魚片🐟🦐,朋友仔都一致好評呢個湯,食落去真係太溫暖,美味感覺滲入每個細胞!🥣🔥 💛然後我哋就嚟個M5和牛丸,一試定會迷住啲!我哋兩三口把盤清,朋友仔更係大讚和牛丸嘅口感肥但唔膩!超推薦!🥩💖特登黎都要食返份唐生菜🥬肖亮亮嘅顏色超吸引,而且食落好新鮮!食過之後絕對會令你覺得滿足。

今晚另一半帶我嚟到呢間好出名嘅港式雞煲火鍋,位於太子嘅""米走雞""。首先我地就有個一流嘅開胃菜👉🏻👉🏻金湯桃膠花膠雞湯,滑溜嘅花膠同桃膠大大提升咗湯嘅口感,混合咗雞湯嘅原汁原味,真係令人飲完都仲記掛住嗰種感覺喎!😚其次我地有個沙白蜆👉🏻,新鮮嘅蜆肉炒埋香味撲鼻嘅沙白,蜆肉味道鮮美,沙白更為令整個菜式增色唔少,一食開始,我相信你一定捧住盤子捉下就食晒!🥰之後我地就有好好吃嘅👉🏻黑松露蟹籽魚麵,黑松露嘅香味配埋蟹籽嘅海鮮味同新鮮松脆嘅魚麵,呢一道菜絕對係今晚嘅必點之選。👍🏻我哋都試咗個👉🏻哈哈蝦中寶,每隻哈哈蝦嘅 都好好食,而且鮮味十足,本身鍾意食蝦嘅一定唔可以錯過呢個菜式啦!.仲有,食火鍋梗係唔少得牛肉,真係好好食呀! 食完我哋嘅肚都大咗一圈,好抵食,好滿足,下次會再嚟!