2024-03-15 51 views
呢幾日天氣又凍返,緊係要捉緊冬天嘅尾巴去打邊爐啦😋見到米走雞新出左呢個花膠桃膠雞鍋啱晒女仕同埋養生人士😍即刻試下佢先😋*****😍金湯花膠桃膠雞鍋 $208🐮澳洲和牛M8肩胛肉眼片 $108 / 例牌🍢竹笙 $48🥬菠菜 $28 / 半份🍋熱檸水 $22🥤凍檸茶 $22🍳醬湯費 $18 / 位呢個鍋用左原隻嘅油雞😍店員會係你面前將成隻雞剪成適合食嘅小塊🥰鍋入面仲有好多花膠同桃膠,勁足料架😋另外叫左個澳洲和牛,例牌細細份啱晒2人份~肉質都好嫩滑架☺️*****

*****

*****
2024-03-12
  • 湯花膠桃膠雞鍋
2024-03-15 32 views
冬天打邊爐暖笠笠就最開心, 呢間@@米走雞@@我地次次都要約呢度!餐廳系商業大廈入面,店內相當大, 店內採用輕奢簡約風,比人感覺乾淨舒服。~~~~~特級雪花肥牛給我留下了深刻的印象。肉片的質感非常正,既有柔軟的口感,又有微妙的嚼勁。配上醬料的蘸取,更是美味無比。🥳😍🤗~~~~~金湯桃膠花膠雞湯,🥳😍🤗湯味道鮮美,清潤爽口。湯底濃鬱而不膩,充滿了雞的鮮甜味道。桃膠和花膠的加入使湯的口感更加滑嫩,同時也增添了豐富的口感層次。~~~~~蒜拍青瓜,🥳😍🤗它的簡單做法卻能帶來出乎意料的美味。青瓜經過拍打後,更容易吸收調味料的滋味,蒜的香氣與青瓜的清甜相互襯托。~~~~~花枝片,以鮮嫩的花枝片為主材,經過簡單的炒製,保留了花枝的鮮甜口感。花枝片的質地細軟,搭配上鮮嫩的蔬菜和香料,口感更加豐富多樣。推薦:☀☀☀☀☀味道:☀☀☀☀☀位置:☀☀☀☀☀

推薦:☀☀☀☀☀
味道:☀☀☀☀☀
位置:☀☀☀☀☀
2024-03-14 30 views
放假同朋友黎左太子行街,凍凍地就想打邊爐,見到有米走雞,好耐之前已經好想試,今次一試果然冇失望黃金芝士雞煲一開蓋已經聞到好香既芝士味,芝士碎佈滿係面,金黄色芝士已經令人口水流🤤芝士偏向杰身,芝士多到把雞件厚厚地包住😆澳洲頂級和牛封門柳真係不得了,睇落好大一件同埋好厚切,淥一陣好快已經熟,食落真係入口即化,牛肉油香好重👍🏽鮮蝦雲吞皮薄透明而有彈性😃包著兩三隻爽滑彈牙既蝦仁,混以豬肉餡有爽滑多汁的感覺特選花膠筒大大舊滑嘟嘟,係啖啖骨膠原嘅感覺,滋潤又養顏🥰

特選花膠筒大大舊滑嘟嘟,係啖啖骨膠原嘅感覺,滋潤又養顏🥰
2024-03-14 17 views
米走雞🐔係一家非常用心和認真做菜的火鍋店,提供新鮮的食材和多種新菜式。我係忠實粉絲,這家不論邊款湯底,湯底材料同埋所有配料都係用心製作,而且店員服務都有耐心同友善!打邊爐🍲湯底好緊要就梗架啦!我呢d又怕熱氣又要打邊爐既,就叫返佢個招㊙️杞子花膠膠原鍋㊙️吧!感覺好滋補養顏!我真係被呢個鍋深深吸引住🥰點呢個湯會係視覺同味覺的一大享受😋大大塊花膠係湯入面滾呀滾,愈滾膠質愈濃😍正到不得之了😗老公至中意食手工丸☺️唔食牛既我就點咗🐷豬肉丸~是人工手打,係師傅用心製造。一咬下去餡料飽滿,十分大粒😋味道好經典,香濃鮮美。肉汁豐富 ,富有嚼勁!再點了~白鱔片🐠係我至愛💗💗將鱔片切薄片係好考師傅嘅刀工。賣相夠哂靚輕輕焯一焯,入口軟腍。好開胃,又fresh又清新🌱第一次打邊爐落😎紫菜,味道十分好入味,咸香突出。講下環境同服務先💖 座位並不狹窄,空間舒適寬敞,不會讓人感到擁擠!最重要的是,枱上及餐廳地下十分整潔,不會感到癡立立🥰呢啲對於打火鍋來說非常重要‼️
打邊爐🍲湯底好緊要就梗架啦!
我真係被呢個鍋深深吸引住🥰
正到不得之了😗
老公至中意食手工丸☺️
再點了~白鱔片🐠係我至愛💗💗
將鱔片切薄片係好考師傅嘅刀工。
第一次打邊爐落😎紫菜,味道十分好入味,咸香突出。

呢啲對於打火鍋來說非常重要‼️
2024-03-14 18 views
1️⃣涼拌五香牛肉呢度除佐雞煲火鍋仲有小食,唔同小食都好吸引咁,我地就叫佐呢個涼菜。牛肉片好煙韌有嚼勁,一咬開就好入味,食到濃濃牛肉味,同時亦食到好重既五香調味,味道有層次,凍凍地幾開胃!2️⃣黃金芝士雞煲食完小食就係主角登場既時候,雞煲!仲要係芝士雞煲!雞件本身已經炒香佐再放入煲去煮,雞肉肉質嫩,味道都有啲焦香,再加上滿滿既芝士碎,等啲芝士熱溶果陣就會包住啲雞肉,味道超級濃香,咸香香甜,仲有啲洋蔥,真係食到番唔到轉頭呀!3️⃣澳洲和牛m8肩胛肉眼片+花枝片雞煲食夠就係火鍋啦!火鍋配料好多,當中牛肉一定要試啦!佢地既澳洲和牛m8肩胛肉眼片肉質真係好好,肉眼好腍身,質地柔軟,加上係和牛,味道更加香,油花更多,質地更軟嫩,不得了!另外既花枝片亦係好香甜,好柔嫩既質地,又有啲爽口彈牙,味道好好呀!
1️⃣涼拌五香牛肉
2️⃣黃金芝士雞煲
3️⃣澳洲和牛m8肩胛肉眼片+花枝片
2024-03-14 13 views
惹味沙爹湯沙嗲湯果然就是偏重口味的,身為重口味人士表示很滿意,而且湯底有少少花生🥜係會更提味,配牛肉豬肉食真的超正!牛柏葉打邊爐點可以缺少的配料啦,必須要叫啦🩵牛柏葉也幾大片的!手打五寶拼盤實在揀唔到要食咩丸好所以就直接叫咗一個拼盤🙌🏻快而正🙂一共有5種款式,每樣一粒有墨魚丸,蝦丸就豬肉丸,M5和牛丸,鯪魚丸。最愛是蝦丸,啖啖都食到蝦肉!黃金炸饅頭每次見到炸饅頭都忍唔住會叫來食!今次都係叫了,炸饅頭岩岩炸好,熱辣辣🥵外脆內軟,重點要配上煉奶食先係最好食啦。真的一定要食啦!
惹味沙爹湯
牛柏葉
打邊爐點可以缺少的配料啦,必須要叫啦🩵牛柏葉也幾大片的!
手打五寶拼盤
黃金炸饅頭
2024-03-14 9 views
前幾日天氣轉凍,最岩同朋友記去打邊爐,我地揀咗呢間係太子既米走雞💚惹味沙爹湯💚湯底好重花生味,亦會食到花生碎,但又唔會搶focus👍🏽第一啖入口,有驚喜😎味道香濃唔會太鹹微微辣咁,個湯仲越煮會越濃💚手切霜降牛頸脊💚份量都算多,脂肪分佈均勻,厚薄適中,牛肉味濃,有入口溶化嘅口感😋💚鮮製五拼餃💚鮮蝦雲吞: 雲吞皮薄大大粒蝦鮮甜😍鳳城水餃: 含大隻的蝦肉作餡料,鮮甜無比,非常足料👍🏽鮮製韭菜餃: 超大隻😁皮薄餡多,菜肉比例剛好,吃起來口感脆嫩仲有M5和牛餃同菠菜豬肉餃都好好食💚虎蝦💚虎蝦好大隻,淥起上嚟好好肉,勁好食🤤

💚惹味沙爹湯💚
💚手切霜降牛頸脊💚

💚鮮製五拼餃💚

鮮蝦雲吞: 雲吞皮薄大大粒蝦鮮甜😍
鳳城水餃: 含大隻的蝦肉作餡料,鮮甜無比,非常足料👍🏽
仲有M5和牛餃同菠菜豬肉餃都好好食
💚虎蝦💚

虎蝦好大隻,淥起上嚟好好肉,勁好食🤤
2024-03-14 6 views
最近老媽子嘅新竉—太子嘅<咪走雞>,裝修又靚又座位寬闊,所以放工約埋老爸同呀妹一齊去試試老媽子大推嘅手打鯪魚丸🐟,色澤金黃,鮮嫩彈牙🫨佢哋嘅手工製作真係好有心機,食落去仲有一種滿足感,真係令人欲罷不能💋蟹籽丸🦀正常發揮,但份量好多,入口之後就嚟一陣蟹籽嘅濃郁味道👅再追加咗澳洲和牛M8肩胛肉眼片🥩呢啲嘅肉質鮮嫩多汁,每一片牛肉都好入味,質感細緻💟到少得最重要嘅惹味沙爹湯😳呢個湯底辣味十足🌶️加上香料同調味料嘅融合,帶嚟一種香辣鮮美嘅滋味。每一口都令人嘴巴癢癢,辣得心癢癢,真係令人回味無窮♾️️總括而言,哩個餐廳無論係湯底定配料都大讚🫶🏻唔怪得成為我媽嘅新竉❤️‍🔥我都佩服。下次可以約朋友黎食🤘🏻

今日好開心,移民到外國嘅朋友返咗嚟香港,當然要食餐好嘅慶祝一番同聚吓舊啦🎉朋友話最掛住港式火鍋,外國食嘅都唔夠港式,咁就一於去打邊爐🍲最港式嘅湯底莫過於係🌿皮蛋芫茜湯🌿,清清地但芫茜味突出,皮蛋溶化落湯底之中,令到成個湯都有皮蛋味,真係港式邊爐先會有嘅味道🥹邊爐嘅Best friend一定係🥩特級雪花肥牛🥩,油脂豐沛,肉質細膩可口,要每人食一碟先夠喉😝墨丸就食得多,加咗Wasabi 嘅鮮墨丸真係未試過🤔佢粒墨丸好鮮甜,有咬口彈性高,中間嘅Wasabi 唔會太搶戲,我哋都幾鍾意💕🦀蟹柳🦀就係朋友指定要order的,佢話始終係香港嘅蟹柳先食得慣,係情意結😚
2024-03-11 78 views
好凍阿➰忽然心血來潮想食熱野➰最好就係有個鍋係度➰大家一齊食➰是但係太子搵了一間食火鍋➰地點好近好方便➰食完仲可以係附近飲杯野➰即刻call埋班中學同學一齊食➰食完先知呢間原來係好出名➰同埋有分店➰之前一直都無留意➰而家發現到都未遲🔽🔽蒜蓉トト蜆鍋🔽🔽鍾意食海鮮既我➰睇到有卜卜蜆就必定會食➰成個鍋既份量好大➰職員好小心咁幫我地放好➰然後仲較埋溫度➰好細心➰仲有同我地講煲一陣就可以➰煲一陣就嗅到蒜蓉既香味➰卜卜蜆都漲開晒➰蜆肉好鮮甜➰實在太好食🔽🔽手切霜降牛頸脊🔽🔽平時都係食傳統既湯底➰好少見呢個咁特別既湯➰呢個湯加埋牛肉仲正➰成個鍋都多一份牛味➰呢種牛真係好大好靚➰好紅潤➰睇上牛頸脊既花紋➰就睇得出係特級靚料➰仲要係手切➰一塊一塊親自動手➰認真有心機阿🔽🔽皇帝菜🔽🔽最開心係呢度有皇帝菜➰皇帝菜既菜味好濃➰好濃既青草味道➰食左好多好多➰皇帝菜好鮮好嫩➰淨係加湯一齊食都已經好夠味🔽🔽竹笙🔽🔽呢份竹笙就係朋友介紹➰比佢講到話好食,我上網一睇➰原來佢既營養價值好高➰有豐富蛋白質、21種氨基酸➰又富含維生素B群及維生素A、D、E和多種礦物質➰味道方面一般唔會太重➰會吸收好多湯汁🔽🔽可樂 🔽🔽可口
🔽🔽蒜蓉トト蜆鍋🔽🔽
🔽🔽手切霜降牛頸脊🔽🔽
🔽🔽皇帝菜🔽🔽
🔽🔽竹笙🔽🔽

🔽🔽可樂 🔽🔽
可口可樂夠凍➰飲得好暢快!!
食過先知咁好食➰食完仲諗緊幾時再食➰真係小心會食上癮➰
2024-03-11 52 views
一大班朋友都係極度鍾意食辣的關係,當然湯底都係要叫辣的!四川麻辣湯就是最好的選擇,未加食物之前飲咗一啖都算係麻辣的,麻味會相對重過辣味!個人對牛肉沒有太大的興趣,就唔多介紹了。反而個人鍾意食豬頸肉,肥肉的部份唔算好多,而且都幾腍吓配醬汁食好正!第一次打邊爐叫紫菜,朋友話打邊爐浸上紫菜係超級好食的!第一次嘗試真係幾特別的,紫菜可以融入到湯底,就好似響鈴咁吸晒湯底的精華。另一個又可以吸晒湯底的精華就是腐竹,個人係鍾意食煮耐啲嘅腐竹,又淋又吸到湯底的辣味,爽!最後,小食叫咗一個酸辣無骨鳳爪,冇骨嘅鳳爪就是啖啖肉,再配上酸辣醬汁真係超級開胃,食唔停口!
2024-03-11 39 views
一大班朋友一齊去食飯,當然係選擇可以容納一大棚人的餐廳啦(´・ω・`)米走雞之前食過環境都幾大下,加上價錢都唔算好貴,除返開每一個人大概$150左右V(^_^)V係可以接受的範圍,每一個人都食得好飽,性價比都算幾高!湯底揀咗皮蛋芫茜湯,有大量的皮蛋和芫茜,鐘意愛芫茜一定會超鐘意(*´∀`)♪而皮蛋都超豐富!!白蘿蔔都幾清甜的而且都冇咩渣的,又幾爽口的。哈哈蝦中寶朋友們一致都十分喜歡,最愛一定係蝦寶上面的蟹籽啦,係很多的説,大愛啊(^_−)−☆蝦𣁽部分也很大拍的!還叫了兩個小食分別是蒜拍青瓜同花雕醉雞翼。青瓜頗辣的但青瓜很爽口,雞翼酒味剛好o(^▽^)o其實仲有其他食物就下次再講啦!
2024-03-11 31 views
老公今日帶我去了一家打邊爐,有驚喜又舒服😌他訂了枱,也拜托了奶奶幫助照顧孩子,我們可以去約會👩🏻‍❤️‍👨🏻🌿 腐皮,外酥內軟😗入口即化,口感非常獨特。搭配上醬料,真是美味至極,一口接一口的吃個不停👅🦪 海膽丸也是一個不可錯過的選擇👍🏻這個丸子外脆內嫩,咬下去的瞬間,海膽的鮮甜滋味立刻散發開來🌊🦆 鴨肝M5和牛丸也是他們家的招牌之一🥇鴨肝的香濃加上牛丸的彈牙口感💥真是絕配!每一口都能感受到肉汁的鮮美,讓人回味無窮🙆🏻‍♀️🥩 特級雪花肥牛,紋理細膩👀入口即化,肉汁澎湃,配上他們家的湯底,真是絕配‼️🔥 最欣賞的是火焰麻辣雞煲🍲這道菜以鮮嫩的雞肉為主,搭配上辣椒🌶️和各種香料,真是辣味十足!每一口都能感受到火辣的刺激,讓人嘴巴癢癢的🥴總的來說,這家餐廳的打邊爐真的是非常值得一試✅他們的食材新鮮,味道鮮美,讓人吃得津津有味。我給這家餐廳的評價五顆星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-03-08 67 views
一直被朋友力捧的呢間火鍋店🍲,之前聽朋友講佢邊爐材料新鮮同埋好大碟!今日專程嚟,終於可以同老公品嚐到啦😆 入到店內店員都好nice帶我哋入座,亦都講解邊款人氣湯底或了解下我地鍾意嘅口味,推介唔同款式俾我哋選擇😘💟杞子花膠膠原鍋💟個花膠湯超足料既湯底❤️有好多花膠同杞子而製,花膠厚身膠質重,一啲都唔鞋有咬口。湯底被膠質包圍住好濃郁,加上淡淡杞子味好暖胃,連老公都忍唔住都飲左好多碗湯。見有新奇嘢,無理由唔嗌喎。Wasabi 鮮墨丸💡質感彈牙,絕不是橡筋口感!滑嫩墨魚丸及份糧十足。Wasabi口感十分有趣🤭虎蝦💖整體味道清甜,不乏蝦的鮮味。十分適🈴️打邊爐滾滾下。虎蝦份量很多,肉質新鮮嫩滑。值得一試✨✨薯仔🥔唔好睇少佢🫡 呢個相當出色,冷凍的薯仔切成薄片,當每一塊都沾滿花膠湯,十分滋補。整體來講冇嚟錯呢度👍🏻湯底夠味、食物新鮮、店員服務好非常之細心!呢間打邊爐空間亦好大,同隔離枱仲有一段距離,非常好!終於明白點解成為人氣餐廳🤭
今日專程嚟,終於可以同老公品嚐到啦😆
💟杞子花膠膠原鍋💟
個花膠湯超足料既湯底❤️
見有新奇嘢,無理由唔嗌喎。

2024-03-07 40 views
今日同老公過嚟太子食火鍋,餐廳喺南華之城2樓,我哋安排坐喺落地玻璃旁邊,一路望街景一路打邊爐,悠悠閑閑真心好正!🍲四川麻辣湯,湯底以豐富的辣椒和各種香料熬煮而成,散發出濃郁的辣味和麻香氣。一口下去,辣椒的刺激感在口腔中迅速蔓延,更有一陣暖意。鮮製五拼餃,每款餃子都有獨特的口味和食材組合,餃子的外皮薄而有彈性,內餡則是鮮美可口。🥟鮮蝦雲吞🥟鳳城水餃都是以新鮮的海鮮製成,吃起來鮮甜味美。🥟M5和牛餃則是以優質的和牛肉為主要原料,肉質鮮嫩多汁,帶來豐富的肉香。🥟菠菜豬肉餃🥟鮮製韭菜餃則分別帶來了菠菜和韭菜的獨特風味,讓人嘴角不由自主地上揚。🫔特選花膠筒花膠筒口感滑嫩非常大隻,食落去好有肉感。每一啖都充滿膠質,仲有吸左麻辣火鍋湯嘅刺激香味。🥩手切霜降牛頸脊牛頸脊超正,肉質鮮嫩且充滿油花。經過手工順牛肉的紋理切,能夠保持肉質的纖維,令肉食起嚟原汁原味,每一口都帶來濃郁的牛肉香氣,讓人回味無窮。
🥟鮮蝦雲吞
🥟鳳城水餃都是以新鮮的海鮮製成,吃起來鮮甜味美。
🥟菠菜豬肉餃
🫔特選花膠筒