本身想落地下食pizza,但個日無開所以上平台試下,望入去乾乾淨淨,出面貼左個餐牌係芝士配抄飯,睇落吸引,唔就入左去。係張橙硬左,其他感覺都ok。叫左一個石頭飯,叫左一個出面芝士抄辣豬肉飯(佢個名好似靚d),個抄飯佢連埋個爐一齊上,又幾好味,又可以keep住熱。石頭飯都係有d飯焦好味道。我見隔離d人食部隊鍋,下次都想試下

係張橙硬左,其他感覺都ok。

我見隔離d人食部隊鍋,下次都想試下
2015-09-11
  • 芝士抄辣豬肉飯
2015-07-20 785 views
放工超大雨,同媽咪行到日本城避雨避到餓,滯留大元村揾食,入呢間野ge 原因單純因為想食韓菜,單睇人流,講真係不抱太大期望只求醫肚 xd人參雞鍋要試一間韓國餐廳係過江龍定本地(扮) 蟹,試人參雞就即刻現形!而好明顯地,呢間野就真係三教九流~~一上枱,鍋so call 人參雞雞一啲人參味都冇,仲唔知點解會滾到起晒白泡,個湯好濁,完全唔係個回事!放隻雞脾落去滾兩滾就叫人參雞鍋,實在貽笑大方!韓式辣年糕吸收咗人參雞ge 經驗,之後我追加ge都係係穩穩陣陣算~個年糕就幾靚仔,有咬口而煮ge時間亦啱啱好~辣味夠,如果你唔好甜咁呢個就啱晒你,但Lizzy 我鍾情辣中帶甜,所以呢個都係一般啦!
人參雞鍋
韓式辣年糕
2015-04-15 1006 views
與朋友一行4人到嘉道理農場遊玩後,由我這個大埔地膽帶友人到大元街市平台搵食. 平台未裝修前有很多平價食肆,當年仍住在大埔的我很喜歡到膳藝吃店家自製的餐包,不過一切已成絕響了. 這次到大元平台本想到100米台式餐廳的,以前最愛光顧海寶花園的100米,現在有間裝修雅致的分店在大元平台,很想與友人分享我愛的小店. 記得從網友口中得知,大元平台的100米可叫隔鄰的韓式食品到該店享用的. 當日100米要等位,我親口問過100米的男店員可否於韓國餐廳入坐,再叫台式食品,他告訴我是可以的,怎知在Running Korea安坐後,店員說不可以order鄰店的食品到他們店吃. 當時的我可是十分失望,如果只有我一人,我必定會離開該店的. 不過為免朋友在炎夏要與我到鄰店等位,我居然忍氣吞聲!!!當時接近下午三點,店內只有我們一枱客人,原來靠近收銀台那些我以為是客的原來是店員來的,假日的店居然只有我們一枱,實在有點中伏的味道. 鄰店客人駱驛不絕,這店竟只有我們4人,對比之大,實在令人驚訝!這店是自助形式的,自行付錢後,食物由店員送上. 午市套餐$4x,送2款韓式配菜及例湯,可加$8韓式飲品,轉配飲品後要$5x

這店是自助形式的,自行付錢後,食物由店員送上. 午市套餐$4x,送2款韓式配菜及例湯,可加$8韓式飲品,轉配飲品後要$5x一個午市套餐,以大埔地區來說,這價位絕不吸引,怪不得客人那麼少.
韓式配菜

泡菜夠酸,辣度輕盈.

菠菜偏鹹,味道一般.
韓式牛肉跟飯 $44

牛肉炒椰菜夠熱,是即炒的,內裡牛肉不多,但椰菜則相當多,味道正常,還有大量白飯,男人都足夠飽肚了,女生可以叫少飯,以免浪費.
梅子特飲 (餐加$8)

細小一瓶的梅子汁不夠凍,雖然梅子汁夠酸,但太細瓶不夠解喝.

P.S. 其後入坐的客人有下午茶餐牌的,原來下午茶2:00pm後供應,但店員只給予我們午市餐牌,真過份! 食物偏鹹,個人不太喜歡,亦沒有提供清水 (我不知道店家其實有沒有清水供應). 以$5x在大元平台吃個這麼差勁的午餐,本以為可點鄰店的台式吐司甜品,現在只能吃韓式食物,我是被鄰店店員騙進來的,生意是這樣做的嗎?

2015-04-04
$52 (Lunch)
2015-04-11 674 views
朝早去完大元村街巿入糧, 中午時間上平台搵食, 揀左呢間韓風既快餐.... 餐牌上既選擇不多, 我地叫左2個午巿套餐, 1個係牛肋骨湯(跟飯), 另1個係韓式紫菜包飯便當.... 服務員效率都几高, 又可能係冇乜人啦, 我朋友出去買單都未開始行番埋枱, 就服務員已送上前菜同埋湯.... 先上枱既係牛肋骨湯(跟飯), 試左一啖清湯, 真係淡如冇味, 加入少少辣醬就吊番少少牛味出黎, 然後試左1啖白飯, 咦, 咁難食既? 我曾經聽朋友講, 韓國米好好食, 唔通就係呢D 味? 係有一陣我唔熟識既味道, 如果真係要我形容, 可能就係一陣 "焊" 味....... 之後成碗撈入湯度食先減輕左呢D味... 但牛肋骨勁靱同埋冇乜味.....韓式紫菜包飯便當, 是日係什錦包飯配炒粉絲, 什錦包飯冇乜特別, 用韓國油油地既紫菜, 整我地小學時期自製既壽司咁, 唔係難食.... 但個炒粉絲就唔掂喇... 又油又太甜....真係唔好食! 終於2個餐每樣都食左一半就唔食唔落... 唯有留肚食下午茶.....
Other Info. : 韓風快餐, 還是明洞EXPRESS 比較有質素.....
2015-04-04
$50 (Lunch)
2015-04-07 618 views
郊遊完畢, 回到了大埔市中心, 本來打算吃隔壁的台灣茶, 但已經一位難求, 轉移到隔壁屬於同一集團的韓國餐廳- Running Korea. 聽說兩家餐廳是互通的, 即在台灣餐廳可以點隔壁韓國餐廳的食物, 反之亦然. 但直至在韓國餐廳坐下時被告知是不能的, 有點失望! 人家想在那個moment吃蜜糖吐司呀!!! (抓狂抓狂)點了午餐 , 附送兩款配菜, 泡菜辣度適中, 怕辣的我也接受得到! 帶微酸, 爽口, 很好下飯! 另一款我選了菠菜, 充滿麻油香, 簡單而好吃!炒雞肉(跟飯)$43- 雞肉是連皮的, 算是頗嫩滑, 雞肉份量不算多, 但加入了椰菜, 洋蔥, 胡蘿蔔搭救, 正好可以”送”到旁邊一大堆的白飯. 味道是一般韓式醃肉汁的味道, 富有醬油的鹹鮮而略帶水果香. 但碟底的醬汁及油份多得嚇人!加錢配了韓式樽裝果汁, 我戲稱它為韓國Oppa梅子汁, 有Oppa相伴, 味道是不是會好一點? 其實是普通梅汁的味道, 酸酸甜甜但又不會過酸, 生津解渴首選!