2022-07-11 1909 views
今日本來想嚟這附近食日式咖喱飯 最後發覺呢度都有日式料理 難得地無咩人 可以慢慢享受 就選擇這裡試一試 這裡的職員都好熱情和進取 只係在門口看餐牌 就已經不停介紹 不過這是一件好事 可以令我知道假期都有特價午餐 這裡假期和平日嘅午餐價錢只相差五蚊 所以我都覺得假期都可以試一次今次點咗三個餸和一個飯 這個餐就係$85 其實一睇嗰賣相 已經超失望 那嗰飯沒有飯素 沒有味道 應該唔係珍珠米 飯好凍 最灰就係佢係一舊舊 唔係一粒粒唯一一個可以讚 就係夠份量 但這個應該係基本野唔值得講話係優點三個餸份量好唔同 有些只有少少 有些又好足料 唔知佢用咩做準則 酸菜係黃蘿蔔 只有兩件 吉野家都有一包酸薑 真係好肉酸 包一杯茶 那杯茶可以任飲 這個菇有大量黑椒 都好夠味 雖然唔好味 因為凍晒 但起碼都算有味 這個雖然肥到無朋友 但真係算合格 份量都合格 不過都係凍冰冰 只有兩件 好失望 唔好食 凍冰冰 無咩汁 賣相唔靚 唔會再選 因為唔夠食這個餐我懷疑食料都係香港買料 只係食到這間餐廳失敗嘅地方 可能佢哋一早估到晚市唔開 所以根本全部都係之前整定雖然姐姐禮貌都幾好 但老實講 我今次用餐嘅感覺只係覺得好似
今次點咗三個餸和一個飯

這個餐就係$85
唯一一個可以讚 就係夠份量 但這個應該係基本野
唔值得講話係優點
牛油蘆筍炒雜菌

黑糖角煮豬腩肉

雞軟骨丸子

雖然姐姐禮貌都幾好 但老實講 我今次用餐嘅感覺只係覺得好似幫人清食材 將食材焗一焗比你就算
2022-07-01
$85 (Tea)
黑糖角煮豬腩肉
2022-07-04 999 views
今日lunch time黎到灣仔,經過一間宜間日式小店,都幾多人食,出面都有幾個人排緊隊,我就去左睇下有咩食佢宜度有個80蚊lunch set,8款餸可以揀其中3樣餸,同埋可以揀配飯🍚定沙律🥗佢星期一至五都有唔同嘅meun,有唔同嘅餸可以揀,好似幾得意咁🍱我就揀左柚子汁煮牛筋,紙藏雞槌(微辣)同埋紅菜頭紫芋薯餅配白飯隨餐仲會有一杯飲品可以選擇🍵牛筋煮得好稔,好香柚子味,酸酸甜甜幾得意,雞槌有辣味🍗,肉質嫩滑多汁,煮得啱啱好,紫薯餅咬落去脆卜卜,入面就係紫薯蓉,又唔會太膩,幾特別😋

2022-05-17 1195 views
🍱小料理 -$80紅茶豚肉+松煙紫菜王子燒+南瓜薯餅豚肉炆得軟稔,入口接近溶化;玉子燒味道普通,與一般日本餐廳無異;南瓜薯餅餡料豐富,外皮夠脆。唯所有菜式未夠熱度😬呈上菜式時只是微暖…
🍱小料理 -$80
紅茶豚肉+松煙紫菜王子燒+南瓜薯餅
唯所有菜式未夠熱度😬呈上菜式時只是微暖…
2022-05-10 930 views
灣仔lunch時段真係好多人等位,不想等唯有買外賣吃,第一次試下這間一木西京雞+茄子四季豆薯仔味噌炒味道不太濃郁,清清淡淡,幾似家庭口味一木豬軟骨+牛舌味噌燒,同事說個牛舌和豬軟骨煮得好淋,個汁仲可以攞嚟撈飯雖然份量唔大但作為男士都夠哂食
西京雞+茄子四季豆薯仔味噌炒
一木豬軟骨+牛舌味噌燒

雖然份量唔大但作為男士都夠哂食
2022-04-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2022-04-29 849 views
晚餐set完全唔抵食,倒貼都要考慮下。首先杯茶完全唔知咩用左咩茶葉,超級難飲。其次,個廁所冇開抽氣扇,又焗又臭,夏天去真係人生一大享受。到食物既部分,100蚊三個餸加前菜系灣仔黎講唔算貴,但係前菜跟嗰個醃蘿蔔鹹到嘔,加錢($20)嗰明太子玉子燒腥到嘔。嗰三個主菜包括紅茶豚(屋企媽媽的味道,完全唔需要係到叫)、雞軟骨團子(+$20,完全唔熱,靠嗰醬油調味)、同埋築前煮(甜到嘔),完全顛覆我對日本菜既印象,可以話係我有史以黎食過最難食既日本菜,亦都係我第一次留食評。其次料理配搭九唔搭八,每道菜似係放左好耐凍曬,柚子汁牛筋實更有腥味,好彩冇叫其他單點品。最後埋單250蚊,唔算貴但係半價我都唔會再食,可能我唔識品嘗,但每道菜式完全唔夾,裝修就似模似樣,但食物就唔得啦,仲有人訂位?不可一不可再!
晚餐set完全唔抵食,倒貼都要考慮下。

首先杯茶完全唔知咩用左咩茶葉,超級難飲。

其次,個廁所冇開抽氣扇,又焗又臭,夏天去真係人生一大享受。

2022-03-07 1012 views
「一木小料理」 < 灣仔> 週末本身諗住去灣仔搵Cafe,但又要等又肚餓,就隨便找了一間日式家庭料理店$85/weekend lunch set有啲似而家唔少日式Cafe嘅「一汁多菜」便當🍱不過呢間嘅擺盆就冇咁特別(禁晚市下N餸飯大熱,我成日覺得呢類型既🍱就係日式3餸飯😗)🔹Lunch set (選3餸 + 日本米飯)$85柚子汁煮牛筋紅菜頭紫芋薯餅✔️牛油蘆筍炒雜菌✔️🔸 Lunch set 選3餸 $85三文魚南蠻漬✔️ (因為係凍食 幾特別)雞軟骨丸子豚肉生薑煮✔️明太子茶漬飯 +$20兩個人食,成6款餸 😂6款既味道都唔差,份量亦唔少,飽到唔係點食到個玉子燒茶漬飯ok ge, 但點咗比較多可以撈飯既餸,變咗有少少唔match至於$85一個set 貴吾貴,你唔好當自己真係食緊3餸飯啦🔹鰻魚玉子燒 $58點解menu冇,隔離枱有得食?我唔制我又要!幾好味,點解唔放落個set menu 內比人揀😛#一木小料理📍灣仔廈門街27號地舖
「一木小料理」 < 灣仔>

$85/weekend lunch set

🔹Lunch set (選3餸 + 日本米飯)$85
柚子汁煮牛筋
紅菜頭紫芋薯餅✔️
牛油蘆筍炒雜菌✔️

🔸 Lunch set 選3餸 $85
三文魚南蠻漬✔️ (因為係凍食 幾特別)
雞軟骨丸子
豚肉生薑煮✔️
明太子茶漬飯 +$20

兩個人食,成6款餸 😂
6款既味道都唔差,份量亦唔少,飽到唔係點食到個玉子燒
至於$85一個set 貴吾貴,你唔好當自己真係食緊3餸飯啦

🔹鰻魚玉子燒 $58
點解menu冇,隔離枱有得食?我唔制我又要!
幾好味,點解唔放落個set menu 內比人揀😛

#一木小料理
📍灣仔廈門街27號地舖
灣仔lunch試極都有新野😂,呢次去左遠少少試呢間一木。平時同事話都要排隊,但可能呢期多人wfh少左人食lunch,都係等左一陣就入得。Menu八款小料理揀三款,附有飯/沙律加埋茶,$80午市免加一。🔅豚肉生薑燒(微辣)平時幾鐘意食生薑燒,豚肉都唔鞋唔會太肥,幾鐘意洋蔥夠晒入味🤤。🔅紙藏雞槌(微辣)雞槌幾嫩,孜然味幾香👍🏻。🔅辛味番茄流心蛋(微辣)戳穿左流心蛋撈埋番茄蓉唔錯,有好微既辣味幾特別。平時唔太食番茄既我倒黎撈飯都可以食晒!💬叫完5min都唔使食物就到,雖然快不過都係暖暖地,如果熱辣辣上好啲。性價比唔算高,叫外賣便當會平啲,不過一次食到三款日式小料理都唔錯。

豚肉生薑燒(微辣)
🔅豚肉生薑燒(微辣)

紙藏雞槌(微辣)
🔅紙藏雞槌(微辣)
雞槌幾嫩,孜然味幾香👍🏻。

辛味番茄流心蛋(微辣)
辛味番茄流心蛋(微辣)
🔅辛味番茄流心蛋(微辣)

2022-01-04 704 views
喺灣仔返工真係好多嘢食 今日經過開一間叫傳統嘅日本料理小店 佢嘅午市套餐揀三款小食都只係$100有找 覺得好吸引就決定試吓🤤我揀咗牛舌味增燒 柚子汁煮雞肉 三文魚南蠻潰😎套餐配一個白飯 少少前菜 同埋一杯嘢飲🤩牛舌味增燒超好食 推薦 牛舌煮得好淋 有種入口即溶嘅感覺 個汁仲可以攞嚟撈飯👍🏻三文魚都唔錯 係凍食 幾特別 而且仲要去晒骨😄至於柚子汁煮雞肉就比較差 個人認為雞肉比較鞋 冇咩味道 較為乾身🥲飲品就不錯嘅☺️順帶一提呢個餐份量都幾多🥴
我揀咗牛舌味增燒 柚子汁煮雞肉 三文魚南蠻潰😎
套餐配一個白飯 少少前菜 同埋一杯嘢飲🤩
三文魚都唔錯 係凍食 幾特別 而且仲要去晒骨😄
飲品就不錯嘅☺️
順帶一提呢個餐份量都幾多🥴
2022-01-01 429 views
呢間日本小店裝修得好簡潔🥰主打日本家庭式小菜可以揀前菜 兩款小菜 同飯或沙律🥗擺盤好靚好豐富🔥好似係日本食飯呀💖不過就份量偏少.🌟明太子玉子燒蛋好厚帶點甜味🥰明太子滿滿💕仲有少少辣👍🏻.🌟三文魚三文魚係凍食加左醋調味🧡食到有魚油香 有醋就食落都唔會膩🥰.🌟藜麥南瓜煮南瓜煮得好綿密🎃加左調味更甜❣️藜麥有口感感覺更健康💕
呢間日本小店裝修得好簡潔🥰

感覺更健康💕
  • 明太子玉子燒
  • 三文魚
2021-12-20 471 views
咁岩今日要去利東街工作,lunch當然係附近食啦!其實好幾次經過呢間餐廳都想試下,今次機會黎啦當然要食佢啦!基本上12:30開始就開始有人龍排隊,好在我都算早排左一陣就有位😌講返先佢每日都有幾款唔同既餸俾你選擇既,跟一杯凍或熱飲,有飯同沙律選擇。我就選擇左飯同加左個麵豉湯😋食飯其間唔覺意聽到有人添飯,我估應該唔洗加錢既~講下先佢個南瓜餅真心好食,樣樣味道都唔錯!不過最後我買只係食晒d餸無食晒d飯😅個d添飯既人應該好食得下🤣真心推介值得一試❤️

真心推介值得一試❤️

3餸飯+麵豉湯
2021-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
3餸飯+麵豉湯
2021-12-12 453 views
📍 一木小料理在灣仔找到一家60多元而有三餸的餐廳少之又少這是一木小料理的Lunch Set多餸小飯😌柚子雞以及茄子四季豆味噌炒都很好吃😚而且每日lunch set的餐單都不一樣每天來吃也不會厭倦。.店舖整體設計及細節都很美麗碗碟的選購都很符合日本風格Photo by: eatwithsin.
📍 一木小料理
在灣仔找到一家60多元
而有三餸的餐廳少之又少
這是一木小料理的Lunch Set多餸小飯😌
柚子雞以及茄子四季豆味噌炒都很好吃😚
而且每日lunch set的餐單都不一樣
每天來吃也不會厭倦。
店舖整體設計及細節都很美麗
碗碟的選購都很符合日本風格
Photo by: eatwithsin
2021-11-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-10-26 1022 views
之前食過幾次都ok,諗住再食唔會中伏,點知….中午時段門外依然有幾丁友排隊,不過好快就會排到。係排隊期間,店員已經幫我地落左單,所以一入餐廳基本上坐企兩分鐘已經有野食。兩個人分別叫左六個不同既餸,諗住share黎食。一食就知餐廳犯左大忌,就係食物完全唔熱….凍冰冰叫人點食…如果食物唔熱,味道幾好都無用!好彩叫左杯熱杯暖一暖胃…食物味道而言,薯仔牛肉的薯仔比較咸,薯波因為落左紅菜頭,會有d草青味。Anyway,唔推介…
之前食過幾次都ok,諗住再食唔會中伏,點知….

兩個人分別叫左六個不同既餸,諗住share黎食。

好彩叫左杯熱杯暖一暖胃…

Anyway,唔推介…
在灣仔附近經過這間日式小店 🗾 聽同事說以前已經想試但一直未有機會 決定今次來試一下🥰🔻🔻🔻🔻🔻我選了一人前料理 ($108) ✨ 明太子玉子燒前菜會先有2件玉子燒🍳玉子鬆厚有蛋香 但略嫌明太子份量不夠飽滿~-✨秋葵木耳山藥紫蘇柚子汁🌱清新開胃的一道菜式 夏天就是想要吃清新一點健康一點~份量同樣也是偏少 木耳爽口 柚子汁令秋葵和山藥都變得開胃 我想對女生來說是足夠的 但恐怕男生要再加料-✨ 一木豬軟骨 🐷👍👍👍3款菜式最推介這款 豬軟骨煮得軟腍入味 有陣陣日本醬油甜味 肉汁更可以用來送白飯🤤 好吃😚-另外值得一提 欣賞店鋪選用的和風碗碟 會有種要客人們慢慢享受和品嘗美食的感覺🤍不捨得一大口就把所有東西吃光🤣🔺🔺🔺🔺🔺🔸環境:🌕🌕🌕🌕🌑🔸價錢:🌕🌕🌗🌑🌑🔸服務:🌕🌕🌕🌑🌑🔸回頭度:🌕🌕🌗🌑🌑🔸等候時間:🌕🌕🌗🌑🌑 (平日晚上要等候約5-10分鐘)-📍 一木小料理 (灣仔)🗺 灣仔廈門街27號地舖

🔻🔻🔻🔻🔻
我選了一人前料理 ($108)

✨ 明太子玉子燒

✨秋葵木耳山藥紫蘇柚子汁🌱

✨ 一木豬軟骨 🐷

🔺🔺🔺🔺🔺
🔸環境:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸價錢:🌕🌕🌗🌑🌑
🔸服務:🌕🌕🌕🌑🌑
🔸回頭度:🌕🌕🌗🌑🌑
🔸等候時間:🌕🌕🌗🌑🌑 (平日晚上要等候約5-10分鐘)
📍 一木小料理 (灣仔)
🗺 灣仔廈門街27號地舖
2021-09-30 621 views
根本就係三餸飯,頂盡都係有包裝過的三餸飯去形容佢。附近好多其他餐廳都係水準之作,相比下一木係好似無咩突別,只係格調走左個簡約風同似台或日式的路線,真係會呃到班後生仔食一兩次,回頭率就唔太高啦

2021-09-11 842 views
今日過黎食午餐 一個人食飯最自由,可以隨心食 行過見到呢間食健康料理既小店午市有定食套餐 場內都係女生為主 可能因為食法比較整齊同賣點係健怡少油鹽定食套餐包括 豬軟骨一份 沙律一份 煎三文魚2件 炸小雞槌3隻 日式漬物小碟 麵豉湯一碗走飯改沙律一樣咁豐富 日式風味炸雞槌 啖啖肉炸到好脆口 醃料又夠香辣惹味滷豬軟骨已經入曬味,食到甜甜地既豉油味道 連軟骨都食得好軟淋帶點脆口感麵豉湯夠濃香仲有好多配料在內唔會好單調既味道煎三文魚2片 魚油甘香夠肥美 肉質嫩沙律新鮮爽脆,只有少許沙律汁調味唔會太濃味份量加加埋埋都幾飽 結尾有咖啡或茶 日本綠茶夠清新解油膩消費$100評分7/10一木小料理灣仔廈門街27號地舖
麵豉湯夠濃香仲有好多配料在內唔會好單調既味道
煎三文魚2片 魚油甘香夠肥美 肉質嫩
沙律新鮮爽脆,只有少許沙律汁調味唔會太濃味
份量加加埋埋都幾飽 結尾有咖啡或茶 日本綠茶夠清新解油膩
消費$100