2004-08-07 8 views
上星期去看鄭秀文演唱會,事前到紅磡找地方吃飯,走進了梁山泊,換來徹底的失望,愛吃壽司的我竟然對眼前的迴轉壽司提不起興趣。媽媽吃完後還肚痛呢!
2004-06-30 7 views
之前黎個呢個場試,靜,都幾貴(晚飯),都算走中上級日本路線(?),裝修可以,但覺得幾heavy。基本上係有演唱會日子先會旺d,其他日子就......
基本上係有演唱會日子先會旺d,其他日子就......
2004-06-30 33 views
衝著西貢梁山泊的盛名,上星期與朋友試過一次到紅磡店慶祝生日,食物尚可,但價錢略貴,八百多元4位的價錢,大把更好味的選擇,巳打算不再幫襯,但見有$58任食迴轉壽司,又多比一次機會,昨日多試一次。坐下時巳覺招呼比上次更唔掂,食物選擇尚可,但味道就--完全比得上百佳,惠康十蚊四件,鰻魚冇味又乾,吞拿魚,三文魚尚可,其他壽司不吃也罷!咁既食物質素,擺係咁靚既裝修度,簡直係浪費!唔想做平價生意咪唔好做囉!咁樣係施捨嗎?
唔想做平價生意咪唔好做囉!咁樣係施捨嗎?
(Non-member)
上個星期同幾位朋友去試過,食物平平但價錢好貴,侍應服務麻麻(可能重新la)。禽日去開附近再去試清楚la,今次就坐左係壽司bar。o華,擺係前面轉下轉下果D壽司完全唔掂,好似前晚擺到禽晚o甘,唯有寫紙仔order la,點知壽司bar果位金毛哥哥仔就比番係我前面好似垃圾果D壽司比我食,跟住就'橋'埋對手繼續睇電視,雖然話D壽司係平($8-$10),但係都無話o甘無誠意比D垃圾人食架,元綠同元氣都好平呀,D野相對都好食多多聲,其他侍應D態度都一樣好差下,好似覺得你無錢入黎食cheap野o甘,希望各位唔好去試。我係一個好為食又好懶既人,好耐都無寫食評,不過今次呢間野實在太差,忍唔住先寫出黎同各位分享。
2004-04-26 13 views
有冇人食過??最平要成600 幾呀好似.
有冇人食過??
最平要成600 幾呀好似.
2004-03-19 42 views
早兩星期諗住同朋友上去紅勘國際都會食海南雞飯﹐但係原來因為BIRD FLU 所以暫停營業﹐真係可惜。結果漫無目的地漂浮﹐游下游下落到去商場入面﹐見到一間叫梁山泊的日本料理﹐門面睇落好似裝修得唔錯﹐最吸引就係做緊一小時壽司任叫任食﹐只係$69 位﹐兩位起仲送海膽刺身一板﹐心諗﹕如此抵食﹖一於試試。坐低迴轉壽司BAR檯位﹐見到有綠茶粉同熱水龍頭﹐即係要自己沖茶. 仲好﹐I LIKE IT。我地入場的時候未夠鐘下一場(因為係分時段的)﹐侍應姐姐叫我地等陣﹐唔可以食住﹐哦~ OK﹐無問題。一於拎張壽司ORDER 紙睇下有咩食先。基本上都係大路的壽司如三文金槍鰻魚甜蛋墨魚帶子稻荷八爪魚一類﹐都算好齊﹐當然貴價的壽司就無啦﹐如果有又$69 任食﹐一係就過期﹐一係就個老闆係傻佬。等到時間剛好開始﹐已經急不及待遞左張紙俾壽司師傅﹐年青的師傅握壽司的手法當然地唔算正宗﹐未用完的D壽司料仲會亂擺﹐不過算幾快手﹐有好有唔好﹐打個和。壽司味道可以話係超級...........市場水準。一輪急攻之下﹐個肚已經填滿6成﹐當其時只係入座後約20分鐘。正諗緊仲有D咩未食時﹐海膽刺身上檯. 一板的確係一板﹐塊板四隻角都
早兩星期諗住同朋友上去紅勘國際都會
食海南雞飯﹐但係原來因為BIRD FLU 所以
暫停營業﹐真係可惜。結果漫無目的地
漂浮﹐游下游下落到去商場入面﹐見到一
間叫梁山泊的日本料理﹐門面睇落好似
裝修得唔錯﹐最吸引就係做緊一小時壽司
任叫任食﹐只係$69 位﹐兩位起仲送
海膽刺身一板﹐心諗﹕如此抵食﹖一於試試。
坐低迴轉壽司BAR檯位﹐見到有綠茶粉同
熱水龍頭﹐即係要自己沖茶. 仲好﹐I LIKE IT。
我地入場的時候未夠鐘下一場(因為係分
時段的)﹐侍應姐姐叫我地等陣﹐唔可以食住﹐
哦~ OK﹐無問題。一於拎張壽司ORDER 紙
睇下有咩食先。基本上都係大路的壽司
三文金槍鰻魚甜蛋墨魚帶子稻荷八爪魚一類﹐
都算好齊﹐當然貴價的壽司就無啦﹐如果
有又$69 任食﹐一係就過期﹐一係就個老闆
係傻佬。等到時間剛好開始﹐已經急不及待
遞左張紙俾壽司師傅﹐年青的師傅握壽司
手法當然地唔算正宗﹐未用完的D壽司料仲會
亂擺﹐不過算幾快手﹐有好有唔好﹐打個和。
壽司味道可以話係超級...........市場水準。
一輪急攻之下﹐個肚已經填滿6成﹐當其時只
係入座後約20分鐘。正諗緊仲有D咩未食時﹐
海膽刺身上檯. 一板的確係一板﹐塊板四隻角
都齊﹐唔係出面一般餐廳連板切開一半俾你。
但係。。呢度用的係迷你板﹐結果一板都係
同出面半板差唔多(可能仲要少D)....食落都
OK 啦~ 當然唔算好新鮮﹐但都仲食得入口。
見隔離檯個日本仔將呢板海膽當飯扒入口
就知道都唔係太差。
結果我地食多兩輪就已經捧住個肚﹐但隔離個
日本仔仲不停搏殺﹐梗係啦﹐$69 任食﹐等如
900YEN左右﹐係日本真係無咩可能900YEN有
壽司放題
埋單兩位連加一﹐跟平時我同朋友去元氣食
的價錢都差不多﹐可以做一個比較。論味道﹐
元氣當然地勝出﹐而呢度真係麻麻地好食﹐
但係勝在夠抵﹐絕對可以食個夠﹐飽死你都得。
去元氣食呢個價埋單通常都只係六至七分飽。
不過因為我都算幾夜先去(最後一場)
有兩點想提出﹕
1) 可能係最後一場﹐有唔少壽司款式都賣晒﹐
如果想食多幾款﹐要早少少去幫趁。
2) 壽司師傅只有兩人﹐應該唔夠應付繁忙時間
的單﹐如果早去比較多人﹐不妨揀多幾樣先
一次過落單﹐否則等多幾轉﹐未食完都夠鐘了。
另外見到有D職員好似有少少拗撬﹐氣氛似乎
麻麻﹐而服務都係一般過一般﹐唔受得氣的話
要有心理準備。我自己就睇價錢﹐呢個價錢﹐
無乜服務我都無話可說。