2018-07-27 773 views
其實,我係好中意食🥐🍞🥖包,其本上,我早餐係一定會食包,所以,我對麵包都有一定既要求。*而呢間麵包店,來自日本,用湯種來做包,鬆軟好食又QQ, 今次買咗2款✌🏽*蒜香煙肉湯種包 $23🥖新產品,保持QQ水準,又香,好食,不過都係覺得甜味係會夾翻個包多d*提子條 $16🍇較為乾身咗d, 如果做得厚身d 會更好食!*呢間店的必食推介係芝士餃子包,綠茶黑豆湯種包同紫薯湯種包!包保您一試愛上!😋😋*
蒜香煙肉湯種包 $23🥖

提子條 $16🍇

較為乾身咗d, 如果做得厚身d 會更好食!
2018-07-19 440 views
今日都是有預謀地經過, 只因聽說這邊有款特濃朱古力軟心餃子包。$13一個包其實不算便宜, 不過為了那'特濃朱古力軟心´, 也總得一試! 另外還買了月島軟心芝士餃子。特濃朱古力軟心餃子麵包軟綿綿, 跟平常麵包的鬆軟感略有差別, 餃子邊緣位置軟中帶點微煙韌, 口感有趣。 朱古力軟心餡料偏甜, 略嫌朱古力味不夠香濃醇厚, 整體一般。月島軟心芝士餃子麵包同樣軟綿綿, 不過芝士味太淡, 奶味亦稍微重了一點。 這款不合我口味, 還是比較喜歡帶鹹香味的芝士。總體而言, 餃子系列其實一般般, 如果你問我會否再試其他款式的麵包, 答案是不會。
餃子系列

特濃朱古力軟心餃子
特濃朱古力軟心餃子

月島軟心芝士餃子
月島軟心芝士餃子

Type of Meal
Lunch
2018-04-23 500 views
在商場到處逛逛,走着走着肚子實在餓到不行了,剛好走到一田超市附近,決定買個麵包先醫醫肚!店面不大但整潔,麵包整齊排列在陳列櫃中,並附有牌子。牌子上除了麵包的名和價錢外,還列出了麵包的主要成份。這不但方便顧客選擇自己喜歡的麵包,對於某些食物敏感或偏好的顧客更是貼心的舉動。走了一圈,最後決定嘗試日式牛乳燒($9)。麵包的表面圓滑,帶點微焦,拿在手上感受到微暖。一咬下去,麵包的表面很鬆脆,裡面卻很軟熟,形成強烈的對比。味道方面,麵包表面有輕微的甜味,中間帶有淡淡的牛奶香,兩者取得了平衡。於我而言,個人最喜歡食的就是麵包底部的邊緣(因為這是最香脆的部份)。高質素的麵包,良好服務的店員,整潔的店舖環境,相當合理的價錢,下次可以再嘗試一下其他出品!
走了一圈,最後決定嘗試日式牛乳燒($9)。
)。

• 日式牛乳燒
本身是螞蟻嘅我,有朱古力嘅食物對眼實發光!今日見到糧友賣”三重朱古力流心包”,即俾錢面: 朱古力脆皮包: 黑炆炆嘅朱古力包餡: 流心朱古力醬三個字……無得輸,必定回購
本身是螞蟻嘅我,有朱古力嘅食物對眼實發光!
今日見到糧友賣”三重朱古力流心包”,即俾錢
面: 朱古力脆皮
包: 黑炆炆嘅朱古力包
餡: 流心朱古力醬

三個字……無得輸,必定回購
三重朱古力流心包
三重朱古力流心包
2018-03-30 472 views
$12等我預告下先嚟緊幾日都會係麵包post仲要全部都係糧友嘅包包🤣因為糧友嘅麵包實在太吸引喇忍唔住買咗好多個😙我覺得呢個紫薯一丁目唔太重紫薯味但係勝在夠滑同埋甜度啱啱好☺️反而麵包部份有驚喜估唔到佢地嘅湯種麵包係咁軟熟㗎🤤 $11雖然紫薯一丁目比較受歡迎但係個人嚟講係比較鍾意黃薯一丁目嘅🤣因為都係湯種麵包所以都係非常軟熟😙而黃薯餡比起紫薯餡更香蕃薯味所以我鍾意呢款多啲☺️講真兩款都好出色下次再買嘅話都係會兩款買曬🤤 $11呢個包無一丁目咁軟熟抹茶味都幾乎唔存在🤣但係其實幾好食所以係值得一試嘅😙紅豆餡食落唔算太甜食食下仲覺得有啲紅豆沙嘅甘苦味☺️不過最鍾意都係啲煙煙韌韌嘅黑豆除咗煙韌仲帶啲好特別嘅香味🤤 $11呢個包又係無咁軟熟又係無紫薯味嘅🤣但係入面嘅餡好好食份量又好足😙比起黃薯一丁目呢個包嘅黃薯餡有更多料除咗黃薯仲有啲紅蘿蔔喺入面☺️另外啲餡有好多黃薯粒咬落好有口感🤤
[紫薯一丁目] $12
除咗黃薯仲有啲紅蘿蔔喺入面☺️
另外啲餡有好多黃薯粒
咬落好有口感🤤
2018-03-10 320 views
買左好多隻不同既麵包。去到糧友,其實已經有好多款揀。個個款都想試下,所以就買左好幾個😀😀呢個真係好似話係必食既款 紫薯包包呀🤤呢個好攪笑呀 有唔到既人樣hahaha款款都好軟咁既樣😋最後,我揀左 紫薯包包 、朱古力包包(中下) 、偽菠蘿麵包、芝士撻,同埋海鹽包包。睇相真係睇唔出個種軟熟,真係試過先知。好好味 香濃既朱古力味 加上會上癮既軟綿綿既麵包。食完會想繼續食仲有呢個必食既紫薯蕃薯包包😀超重既蕃薯味呀 而且好足料 唔似某啲地方既包 中間既料得小小。呢個真係滿滿的👍🏼
呢個真係好似話係必食既款 紫薯包包呀🤤

呢個好攪笑呀 有唔到既人樣hahaha款款都好軟咁既樣😋

TakeAway
$20 (Tea)
2018-03-08 264 views
有一田coupon所以決定去糧友買面包返屋企開個面包派對😂面包款式超多,而且好似日本咁張貼左邊啲係推介或者熱賣包⋯今次就簡左Top2嘅芝士餃子、好似Top4嘅松葉蟹棒炸物仲有半熟芝士撻、紫薯黑豆包、紫薯黃薯盛(1)半熟芝士撻係簡緊面包嘅時候見到半熟芝士撻!而且仲要特價$10一個 超抵!平時其他舖好似$16-18而我個人認為食過咁多間嘅半熟芝士蛋撻,呢間最好味。撻皮好鬆脆唔燶,少少酸忌廉芝士,食完唔漏。好好味😋😋 (2)芝士餃子芝士餃子真係啖啖芝士。因為我下一日先食嘅關係再將佢叮一叮⋯暖暖又溶溶嘅芝士真係超好味而且面包好煙靭,好味!如果你都係芝士控 一定要試呢兩款另外仲見到有藍莓芝士餃子 🥟 我諗都會好好味!不過今次冇買 下次再試(3)蟹棒炸物 其實一向怕食炸包。因為好油但見佢係熱賣包之一就試下感覺唔錯!個包一啲都油,入面有蟹沙律 份量都幾多,幾好味!可以一試(4)蕃薯包兩樣蕃薯包都偏甜,唔太係我口味⋯不過面世山鬆軟好香蕃薯味!鍾意蕃薯又喜愛偏甜面包嘅你 都可以試啊!
有一田coupon所以決定去糧友買面包返屋企開個面包派對😂

面包款式超多,而且好似日本咁張貼左邊啲係推介或者熱賣包⋯
(1)半熟芝士撻

(2)芝士餃子
而且面包好煙靭,好味!

如果你都係芝士控 一定要試呢兩款
另外仲見到有藍莓芝士餃子 🥟 我諗都會好好味!
不過今次冇買 下次再試

(3)
蟹棒炸物
其實一向怕食炸包。因為好油
但見佢係熱賣包之一就試下

(4)蕃薯包
半熟芝士撻
2018-03-04
TakeAway
$20 (Tea)
半熟芝士撻
2018-03-03 885 views
終於食到糧友啦🙆🏻‍♀️襯有時間特意從油麻地行過黎買麵包!面對我呢個麵包怪,就算店舖幾遠 好食我都會去買架!糧友標榜日本直送食材,石窯烘焙技術,發酵更好更平均令到麵包更軟滑🤤店舖開放式格局,感覺行得幾隨意輕鬆!每個麵包櫃都好大個所以揀包食都揀得好爽😍.基本上我會揀軟綿綿嘅湯種麵包但亦都會對菠蘿包樣既外型有d偏好☺️今次都係買左2,3個👉🏻日式菠蘿格 $8 •同港式菠蘿包感覺有一分相似,菠蘿皮脆卜卜但口感真係唔同既😌好想跟住d格格咬落去!👀包身味道微甜,面頭有些糖粒但還是感到太空氣喇😔!味道其實是不錯呢👅越打越肚餓好想再去食其他款啊😭👉🏻軟心芝士餃子🧀 $12•看到這個外型像就覺得咬落去一定軟腍腍!佢脹卜卜的超級可愛💗以湯種製法目的就是令麵包具濕度,質感更濕潤軟熟,麵包非常鬆軟啊!咬開便見滿滿的香滑軟心芝士呢陣乳酪醬味好滑好香,大大個又重手😌用料十足👉🏻日式菠蘿格 $11•這個我沒有吃呢只知道糧友的蜜瓜包是採用植物牛油!比起用豬油的傳統的菠蘿包卡路里會低點喔🙊其實仲有好多款值得一試🤤

今次都係買左2,3個

Type of Meal
Tea
軟心芝士餃子
2018-03-01 172 views
身為麵包痴既我 最中意就係四出尋找好食既麵包🥖時常係IG見到有Foodie推薦這間糧友麵包工房 決定去旺角MOKO買黎試試麵包店位於一田百貨旁邊 裝修富日本風 🇯🇵不時會有店員搖手鈴示意有麵包試食 麵包選擇多 外型獨特 以日本口味為主 每款麵包都很吸引最後選左藍莓月島芝士包,抹茶波羅包同埋四重芝士熊本米燒🥐 藍莓芝士包好足料! 內裡很多忌廉芝士和藍莓醬抹茶波羅包外脆內軟 富抹茶味最後的四重芝士包都是滿滿芝士餡 呢幾款包包都好滿意

最後選左藍莓月島芝士包,抹茶波羅包同埋四重芝士熊本米燒🥐

藍莓芝士包好足料! 內裡很多忌廉芝士和藍莓醬
抹茶波羅包外脆內軟 富抹茶味
最後的四重芝士包都是滿滿芝士餡 呢幾款包包都好滿意
$30 (Tea)
2018-02-08 233 views
支持行去呢個商場都會黎呢度買麵包雖然價錢一定比出邊貴但係覺得物超所值尤其是如果你好鍾意食芝士一定要食佢嘅芝士餃子包真係好好味從未食過一個包有咁多芝士而且入邊嘅芝士配搭佢嘅包味道簡直係一絕個包係煙煙銀銀而且佢用日本材料整口感同出邊嘅麵包好不一樣
支持行去呢個商場都會黎呢度買麵包

個包係煙煙銀銀

而且佢用日本材料整
口感同出邊嘅麵包好不一樣

2018-01-21 360 views
以前啲人話#糧尾捱麵包,今時今日麵包已經唔係窮L捱生活嘅象徵!一個麵包,分分鐘貴過妳盒飯!😂因為麵包唔再只係牛油麵粉蛋同奶嘅合成品,而係用上日本直送食材,配上自行培植的天然酵母、採用進口石窯烘焙技術去製造,一個手作麵包既精緻味道豐富又多變,已經由充飢變成享受!✨首先要一讚,這家麵包做得非常軟熟,卻不會是空氣包,口感帶點煙韌,感覺幸福又很實在☺️👍🏻.🍞月島軟心芝士餃子 $13招牌之作,滿滿甜蜜帶微酸cream cheese,芝士迷必食😋🍞特濃朱古力軟心餃子 $13濃郁朱古力醬,沒有過甜膩,朱古力迷必食😋🍞紫薯一丁目 $12紫薯蓉爆滿,係真紫薯啊😍味道天然不會過甜,口感軟糯,掂呀!👍🏻🍞熊本四重芝士米燒 $18用熊本縣白米研磨成的米麵粉做包,麵包不帶筋性,口感更煙韌有口感,四重芝士濃香惹味,加上新鮮出爐,掂呀!👍🏻🍞抹茶紅黑達人 $11包有抹茶味,內餡紅豆蓉飽滿,紅豆蓉粉稔沒有死甜配上粒粒黑豆,掂呀!👍🏻🍞日式雜果海綿包 $23麵包口感真係好正,如其名的如海綿般軟熟,豐富麵包香,配上水果乾帶來點點甜蜜,不錯喎!如果再配埋果仁再豐富多啲口感就完美啦😛.雖然普遍size都偏小,不過是真材實料,
以前啲人話#糧尾捱麵包,
今時今日麵包已經唔係窮L捱生活嘅象徵!
一個麵包,分分鐘貴過妳盒飯!😂

🍞月島軟心芝士餃子 $13

🍞特濃朱古力軟心餃子 $13
濃郁朱古力醬,沒有過甜膩,朱古力迷必食😋

🍞紫薯一丁目 $12

🍞熊本四重芝士米燒 $18

🍞抹茶紅黑達人 $11

🍞日式雜果海綿包 $23
雖然普遍size都偏小,不過是真材實料,價值也算合理,另一方面唸可以一次過試多幾款,輕鬆ko三個不是夢😍
2017-12-26 316 views
日本九州最大麵包連鎖店的Ryoyu Bakery,出名月島軟心芝士餃子,餃子形狀內裡全是流心芝士,滿足喜歡食芝士的我,如果加熱再食應該更好味😋另外試埋藍莓芝士餃子,淡淡藍莓芝士味,如果同樣是軟心會更好。綠色是抹茶紅黑達人,抹茶配紅黑豆不會太甜又有綠茶味,很合適的配搭。
  • 月島軟心芝士餃子
經過糧友都見到唔少客人都買定好幾個甘🤔忍唔住手我都買番幾個先最吸引我就係餃子系列! 全部都流心ga餃子漲卜卜甘排晒係度,好cute!月島軟心芝士餃子 $13餃子外型#超療愈,一咬濃郁嘅流心芝士就湧入口內,幸福感培增,係膩左少少甘多啦!紫薯黑豆包$24大大個,紫心夠夢幻! 絕對可以分兩餐食!紫薯黃薯盛$11包嘅size 偏小,拎上手包本人都係好軟熟重點: 蕃薯爆餡,仲食得到一絲絲嘅真蕃薯! 😍包本人回彈性勁高,入面好軟熟黑豆甜甜地,雖然無餡食落都好滿足!
經過糧友都見到唔少客人
都買定好幾個甘🤔
忍唔住手我都買番幾個先

最吸引我就係餃子系列! 全部都流心ga

餃子漲卜卜甘排晒係度,好cute!

月島軟心芝士餃子 $13
餃子外型#超療愈,
一咬濃郁嘅流心芝士就湧入口內,
幸福感培增,係膩左少少甘多啦!

紫薯黑豆包
大大個,紫心夠夢幻!
絕對可以分兩餐食!

紫薯黃薯盛
包嘅size 偏小,拎上手包本人都係好軟熟
重點: 蕃薯爆餡,仲食得到一絲絲嘅真蕃薯! 😍

包本人回彈性勁高,入面好軟熟
黑豆甜甜地,雖然無餡
食落都好滿足!
2017-12-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$24 (Tea)
  • 月島軟心芝士餃子
2017-12-06 283 views
其實我一直都麵包好高要求,尤其係佢嘅口感同埋餡。係一田超市嘅店舖當中留意到這一間日式麵包店舖。師傅定時新鮮製造麵包,大部份食材均由日本直送,如蘋果、乳酪、芝士、以至紅豆、黑豆、蕃薯、蜜豆、米麪粉、麪粉等,務求為眾食客帶來日本地道風味。而且因為以上嘅食材用咗好多有營養嘅蔬菜和水果,所以覺得呢一間店舖好為客人健康着想。我自己好鍾意食抹茶、紅豆和紫薯。店舖裏面成日都新鮮製造大大嚿嘅有嚼口的麵包,再加上製造不同外型、款式口味,所以對呢間店舖充滿好感!大家經過試吓

大家經過試吓

$30 (Tea)
2017-11-25 349 views
一直好想試下 #糧友麵包工坊 #ryoyubakerystudio終於經過可以食下喇!月島軟心芝士餃子包$13,啲餡嘅味道一般咋喎!芝士係帶咸香。特濃朱古力軟心餃子$13 朱古力味係帶甜而唔係濃囉!不過個包好軟熟同個餡好足!反而四重芝士熊本米燒$18!雖然有啲貴!但好有驚喜!勁芝士。個包又有qq嘅口感!正!食完一個唔夠喉!好想再食!熊本黑麻米燒 $11 都係qq的!都幾香芝麻味!仲買左芝士撻$10新鮮出爐好香!比起出面20蚊個呢個好抵食!
終於經過可以食下喇!

月島軟心芝士餃子包$13,啲餡嘅味道一般咋喎!
芝士係帶咸香。
特濃朱古力軟心餃子$13 朱古力味係帶甜而唔係濃囉!
不過個包好軟熟同個餡好足!

反而四重芝士熊本米燒$18!雖然有啲貴!
但好有驚喜!
勁芝士。個包又有qq嘅口感!正!
食完一個唔夠喉!好想再食!

熊本黑麻米燒 $11
都係qq的!都幾香芝麻味!

仲買左芝士撻$10
新鮮出爐好香!