2020-12-29 969 views
熱情芒芒   33元   4.5/5分記憶中我是第2-3次飲熱情芒芒吧? 非芒果當造季節下依然品嚐出清甜的芒果香,更遇上季節性的折扣,實屬難能可貴。水靈桃桃   33元   4.3/5分水蜜桃同樣是夏季盛產的水果,今次卻在秋冬季來試,我覺得會比芒芒稍為低0.1-0.2分,不是不好,只是有更好的選擇,哈哈~娘娘喫茶的特色就是定期會有特定的折扣以海報形式貼在門外,還有自家製的涼茶及+5元變成大杯裝的優勢。每次來到都希望多飲幾杯特色飲品,可是胃部容量有限~建議飲品都選擇微糖少冰,既顧及健康,又可以品嚐到飲品本身的甜度,半糖已經很甜了~請多多支持黃店及同路人,謝謝。
熱情芒芒   33元   4.5/5分

水靈桃桃   33元   4.3/5分

每次來到都希望多飲幾杯特色飲品,可是胃部容量有限~
請多多支持黃店及同路人,謝謝。
熱情芒芒與水靈桃桃
2020-12-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$33 (Dinner)
熱情芒芒與水靈桃桃
2020-12-02 356 views
娘娘駕到(о´∀`о)次次飲呢間都好似公主病發作咁覺得本宮要駕到黎品茶了今次品嘗左西柚加蘆薈水果茶由於本宮想Keep Fit本身諗住叫走甜但係細心既御膳房宮女溫馨提示話唔好走甜(唔好意思係靚女店員)因為西柚水果茶走甜既會帶點西柚本身既苦澀味所以建議本宮少甜就算啦千萬不要走甜當然本宮都係從善如流地批准左啦一拎上手就覺得好大杯呀老實講間間都有西柚水果茶但係唔係間間都好飲呢間就一般正正常常中規中矩西柚味都好出程度係可以再飲唔係其他舖頭嗰啲不可一不可再既味蘆薈都比得好足幾好食如果有下次機會想試吓佢個娘娘養生系列
娘娘駕到(о´∀`о)
次次飲呢間都好似公主病發作咁
覺得本宮要駕到黎品茶了
今次品嘗左西柚加蘆薈水果茶
由於本宮想Keep Fit
本身諗住叫走甜
但係細心既御膳房宮女溫馨提示話唔好走甜
(唔好意思係靚女店員)
因為西柚水果茶走甜既會帶點西柚本身既苦澀味
如果有下次機會
想試吓佢個娘娘養生系列
  • 西柚水果茶
2020-11-06 278 views
今日行經北角見到呢間娘娘喫茶,看看有什麼款式,我本身鐘意食芒果,就叫左一杯芒果乳酪走甜試吓,滿心歡喜諗住會有濃濃嘅芒果味,點知只得酸味,沒有芒果味,很失望,沒有下次了
芒果乳酪
2020-11-06 193 views
幾個月前去過呢間小店飲佢哋嘅茶同埋乳酪,覺得好掂!去開嗰頭就緊係要encore飲返杯啦😎😋 滋潤雪梨茶 $20呢個係夏日系列,係小編早排仲係夏日嘅時候去嘅😹 講真呢個年代20蚊買到高質飲品真係唔易,呢杯雪梨茶真係勁消暑,一飲落口就好香雪梨味,清新到想唔停口一直飲到尾🤤 雪梨嘅味係天然味,飲落唔太甜。不過唔知係咪因為雪梨味太重,茶味唔係好出。

😋 滋潤雪梨茶 $20
滋潤雪梨茶

滋潤雪梨茶
芒芒乳酪   30元(+5元變大杯)  4/5分上次應該是2個月前來,可惜賣光了乳酪,無緣再試,今次問清楚才來,哈哈~首先我會提提大家盡量選大杯裝,只需要+5元就可以,划算值得。今次的芒芒似乎比較酸,應該是過了時令季節的原因吧? 乳酪就一如既往入味,好飲~繼上次5月告急後,今次9月再次來到支援,希望各位手足有空過來幫幫手飲1杯,你一定不會失望。門口的海報: 醫護有折扣、飲品即叫即做有保證、自家制好味飲品等等,今次就給大家欣賞。我會建議先選茶蓋或乳酪系列,有機會再來就試其他吧,還可以見到靚靚溫柔的小店員妹妹,值得值得。
芒芒乳酪   30元(+5元變大杯)  4/5分

2020-09-25
5 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
2020-09-12 260 views
炮台山的第二站就係去買嘢飲,小妹喜歡邊行邊看邊食嘢的日子什麼時候會來到呢,我連喺街邊飲一啖水都好似偷偷摸摸咁,因為唔想做罔顧他人生命安全嘅無良大叔大嬸。所以呢對街邊飲品店生意亦大不如前,同路人行過路過唔好錯過啊~記得慷慨解囊幫助小店幫得就幫。有冇看官好似小妹咁帶咗兩三個鐘頭口罩一定要除罩休息吓,去餐廳飲杯嘢,如果唔係會好頭痛好似缺氧徵狀一樣,頭痛到快裂開,炎炎夏日戴口罩真係非常唔舒服,到底應該怪誰?相信大家心中都有答案。唔通個個帶罩,個個都想戴口罩咩⋯⋯買一杯夏日限定蜜桃冰沙涼浸浸,係街上仲可以堅持多一陣味道係非常清爽嘅蜜桃味,不會太假的味道間中飲下涼曬,我見比較多人點飲珍珠奶茶,或黑糖鮮奶,果茶類比較少人點~ 見到有幾買醫療酒精消毒棉片收益捐612 ,喜~歡🥰這就是小妹幫襯的理由可以嗎?老實說小店嘅位置又唔近黨鐵站,亦唔係人來人往嘅英皇道,都係坐下附近啲街坊生意仔,再次呼籲同路人行過記得支持下!中女係長氣啲~ 哈哈 ,希望靠大家的力量雞蛋係城牆下可撐多幾回。

見到有幾買醫療酒精消毒棉片收益捐612 ,喜~歡🥰
這就是小妹幫襯的理由可以嗎?

水蜜桃冰沙
水蜜桃冰沙
2020-09-09 149 views
💛 #黃色經濟圈 係北角整完野想搵間黃店懲罰下但又唔太餓所以就搵左呢間個名好得意嘅茶飲🤣究竟我係娘娘定係兵先飲得😯🍴水靈桃桃($38)桃控表示每次見到有桃嘅product都會好想試🤤今次都唔例外🤣底層係桃嘅沙冰面層係奶蓋~飲落好香桃味而且仲唔會好假❤️最適合而家咁熱嘅天氣飲飲落去透心涼🤤面層奶蓋都幾滑幾厚~見到鋪頭係選用台灣茶葉~大家去到都可以試下其他茶類飲品😋鋪頭整個道草牆好適合打卡野飲拼落去好靚🤣📍 娘娘喫茶 (北角)北角電氣道308號聯和大廈地下C4B號舖就
💛 #黃色經濟圈

🍴水靈桃桃($38)

📍 娘娘喫茶 (北角)
北角電氣道308號聯和大廈地下C4B號舖就
  • 水靈桃桃
奶蓋火龍果  33元  4.4/5分晚上七時左右到達,剛好沒有其他客人,今次又有緣遇到青春的娘娘在店。第4次來到娘娘喫茶,我最喜歡的就是這店的乳酪飲品,配上新鮮水果,飲完都會令我第2天通便舒服。不過,原來最近缺貨,所以沒有乳酪。在門店思考一會兒後,看到奶蓋火龍果有特價33元,通常此店都會提供不同的優惠,所以建議大家可以看看門口的海報,大多是比較受歡迎的飲品。然後再多點一杯20元的雪梨茶,相當建議大家+5元變成大杯,好飲又划算。由於即叫即做的關係,所以等了7-8分鐘左右,其他新來的客人就要耐心等待,但黃手足大多會遵守秩序。買完就拿回家品嚐。奶蓋火龍果的外觀相當漂亮,不需要用飲管,直接用口飲就可以同時飲到奶蓋及火龍果沙冰的混合,,絕對好飲又大杯,比大陸的喜茶出色。因此,娘娘喫茶目前仍然是我在香港飲過最好味及划算的台式飲品店頭3位,希望大家多多支持黃店^^
奶蓋火龍果  33元  4.4/5分

奶蓋火龍果
2020-07-31
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
奶蓋火龍果
2020-07-29 128 views
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食.行到大汗淋漓🥵,最想飲杯凍飲🥤降溫,娘娘喫茶一直都想試下,趁住今次機會一於試試。.叫左杯茉莉綠茶🍵少甜,飲落茉莉幾香綠茶味適中,互相唔會搶左大家嘅味道,唔錯唔錯!超消暑解渴,瑩瑩一口氣飲左1/3 杯🤣。另外有儲分卡,只要消費滿$28, 就可以有一個印花,儲夠10個可以當$28使用👍🏼.好味指數:😋😋😋3/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.😋 娘娘喫茶 (北角)📍北角電氣道308號聯和大廈地下C4B號舖
#為食妹日記 #瑩瑩周圍食

好味指數:😋😋😋3/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
😋 娘娘喫茶 (北角)
📍北角電氣道308號聯和大廈地下C4B號舖
2020-07-09
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
最近天氣咁鬼熱🔥,搞到🐖日日都好想飲凍嘢降下溫❄,上下IG見到哩間飲品店告急,又係番工附近,😉當然要番工前幫襯下啦! 極度懷疑google map個地點有錯,因為🐖去到係完全見唔到佢,仲搵咗好耐,各位搵嘅時候記得要再向北角方向行多陣,咁先搵到佢。😢————————————————————舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7.5/10)抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10)————————————————————珍珠奶茶($28)半糖趕時間霎時間又諗唔到飲咩又花多眼亂,🐖決定還原基本步飲最中意嘅珍珠奶茶。一向飲開半糖,佢應該比出面平時嘅冇咁甜,因為🐖飲落冇平時嘅咁甜,淡淡哋覺得啱啱好,茶同奶味嘅比例都係啱啱好,應該一半一半冇話邊樣特別重,飲落真係似係台灣飲嘅奶茶味,珍珠幾大粒下,😋咬落煙韌幾好食。佢仲有好多唔同類型飲品,有芝士水果沙冰丶鮮果乳酪丶水果益力多丶水果茶丶芝士茶丶純茶丶朱古力同養生系列等等,就好似🐖朋友們飲嘅😆👉🏼茉莉綠茶丶芝士白桃烏龍同埋季節限定無花果雪梨茶佢哋都話好好。如果你諗唔到飲咩好⁉️💡可以叫老闆推介,老闆好nice,真係會為你度身訂做,甚至可以飲到啲為你特製,menu上冇

————————————————————
舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7.5/10)
抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10)
————————————————————
珍珠奶茶($28)半糖

如果你諗唔到飲咩好⁉️💡可以叫老闆推介,老闆好nice,真係會為你度身訂做,甚至可以飲到啲為你特製,menu上冇嘅茶添嫁,咁體貼細心嘅服務去邊度搵呀?😗 仲飲喜茶?不了!👋✋😏
2020-06-25 731 views
話說大約上年年尾的時候,我曾經光顧過位於北角「電氣道」的台式手調飲品店「娘娘喫茶」,當時在「娘娘喫茶」負責看店的年輕女店員,給了一張印花卡,儲滿印花可以換售價二十八元的飲品。我本來一直保管印花卡,等候到現在香港即將接近夏天,最適宜享用「水蜜桃」的暑假季節,立刻坐車回來平日很少會來到的「北角」和「炮台山」,再次光顧「娘娘喫茶」。怎料當時在「娘娘喫茶」裡面看店的女店員,一看見我手上的印花卡,就話食店已經停用印花卡,但是我手上的印花卡本來還未到達作廢日期,「娘娘喫茶」女店員說印花卡及相關換領安排已經取消,急着收回印花卡。我只能夠說句話回應上次我在「娘娘喫茶」食評裡面,光顧「娘娘喫茶」卻不幸遇上「水蜜桃」飲品材料缺貨停售,就算等到水蜜桃做材料的「水靈桃桃」飲品,印花卡卻已經被收回,冥冥中有些東西本來就不屬於我的。說回上次不幸因為「水蜜桃」未到當造季節而未能供應,被迫暫停售賣一段時間的芝士奶蓋「水蜜桃」飲品「水靈桃桃」,飲品實際造型和顏色,跟其他飲品店的奶蓋水蜜桃飲品相似,都是白色奶蓋加上淺粉紅色水蜜桃沙冰。至於「水靈桃桃」芝士奶蓋水蜜桃飲品實際製成品裡面的重點,就是被「娘娘喫茶」廚房預先切成一

至於「水靈桃桃」芝士奶蓋水蜜桃飲品實際製成品裡面的重點,就是被「娘娘喫茶」廚房預先切成一粒粒備用的「水蜜桃」果肉,果肉被切體積很小的粒狀,隱藏在「水靈桃桃」沙冰飲品的底層。

由於「水靈桃桃」飲品裡面的切粒水蜜桃果肉,實在被切得太細小了,所以即使我認真細味感受水蜜桃的味道與口感,粒狀水蜜桃果肉最後仍然順着我的食道而自然滑落吞嚥下去,要飲到才能仔細感受它的口感。

「水靈桃桃」裡面的細小切粒水蜜桃果肉,水蜜桃果肉除了口感非常之軟腍之外,水蜜桃果肉裡面的甜味都隨著時間已經到了五月尾,而變了接近成熟階段,水蜜桃甜味已經完全掩蓋酸味,非常成熟濃厚的甜味水蜜桃沙冰。

至於「娘娘喫茶」水蜜桃沙冰飲品「水靈桃桃」,跟其他口味的「娘娘最愛芝士沙冰」飲品一樣,頂層有芝士奶蓋。芝士奶蓋的實際味道,仍然像以前的芒果奶蓋飲品「熱情芒芒」一樣,味道仍然很鹹。

雖然「娘娘喫茶」廚房製造的手調芝士奶蓋水果沙冰飲品,無論是芒果「熱情芒芒」,抑或是水蜜桃「水靈桃桃」,兩者裡面的實際水果製成品,沒有像我期望那麼大,水果實際口感也不及我期間那麼大和有充實感覺。

又或許可能因為「娘娘喫茶」廚房裡面的女店員,把大部分芝士奶蓋水果飲品裡面的新鮮水果,都切到體積非常細小的形狀,導致食客不知不覺間,已經把水果跟沙冰直接吞嚥,來不及細心感受水果的實際口感。

經過我前後兩次光顧「娘娘喫茶」,購買了兩杯手調水果沙冰飲品,最後卻彷彿發現難以透過牙齒咀嚼水果,和透過舌頭去徹底感受「娘娘喫茶」手調水果飲品裡面的完整新鮮水果甜味和爽脆口感。

經過最近半年有多以來的等候,我終於能夠等候到,和購買到鹹味芝士奶蓋加上甜味水蜜桃,價錢不算便宜的沙冰飲品「水靈桃桃」,卻始終食不到大塊一點,味道最濃厚一點的甜味「水蜜桃」。

「水靈桃桃」沙冰飲品給我的整體感覺,就好像一個痴情的戇男,為一個曾經錯過的女子而苦等多年,甚至曾經拒絕主動追求他的其他女子。

這個痴情的戇男苦等很長時間,好不容易才等到那女子回心轉意跟他在一起。但是希望越大,失望越大,戇男那時才發現當日激情已經減退,那女子也不是他最愛,最愛的女人反而是外表平庸,經常吵架但溫柔善良的女鄰居。

經過我終於成功等候到「娘娘喫茶」新鮮手調水蜜桃沙冰飲品,飲品裡面的材料「水蜜桃」終於當造,但是試飲才發現芝士奶蓋「水蜜桃」沙冰飲品,甜味始終不及「水蜜桃紅茶」那麼濃厚。
水靈桃桃

偏偏我平日居住的「西貢」,就有飲品店製作和售賣不同容量版本,而且擁有濃厚甜味的台式手調冰凍「水蜜桃紅茶」紅茶飲品,價錢也比較便宜。

反而「娘娘喫茶」裡面廚房製作的手調水蜜桃沙冰飲品「水靈桃桃」,「水靈桃桃」裡面的水蜜桃果肉甜味,跟底層飲品裡面的實際濃度,都完全比不上走「味覺系」風格的「水蜜桃紅茶」甜味那麼實際。

再加上「娘娘喫茶」飲品店的實際選址,跟港鐵站有一段不短的距離,手調甜味水果沙冰飲品裡面的甜味跟口感,都有點不似我預期那麼濃厚和有驚喜。

所以,除非將來我還有機會光顧「炮台山」或者「北角」的食店,否則在最近短時間之內,我應該未必再有機會回來「炮台山」,光顧「娘娘喫茶」了。
2020-05-25
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$38 (Dinner)
水靈桃桃
2020-06-20 115 views
大熱天時經過北角想飲杯野🤣夏天就會瘋狂飲呢d 勁消暑🥵熱情芒芒 $38🥭係芝士奶蓋芒果沙冰😍 好耐冇飲過啦🥰 平時都覺得好貴唔捨得飲😭呢杯我覺得真係唔錯(๑˃̵ᴗ˂̵)و 各方面都好高分 奶蓋標榜係用Anchor夠滑又夠濃(我自己整會失敗😂) 沙冰唔會一粒粒芒果味都幾真 但係就冇新鮮芒果肉( ・᷄ὢ・᷅ ) 如果有埋我真係會成日飲🤣 叫咗半甜啱啱好🥳見到佢其他飲品都好吸引 尤其是茶係台灣入口😍 好想瘋狂懲罰💛
大熱天時經過北角想飲杯野🤣夏天就會瘋狂飲呢d 勁消暑🥵

熱情芒芒 $38🥭

2020-06-14 91 views
食完拉面就過來娘娘喫茶,已經第3次來,因為告急,所以一定會再支持,希望盡力幫忙~草莓乳酪  30元   4.5/5分1. 本身是30元標準裝,告急所以減5元變成25元。原來可以加大,所以我又加5元,最後是30元買超大杯乳酪抵到爛~2. 草莓不算太甜,但混合乳酪就會好夾,不會太甜又好飲,每次飲完第2日上廁所特別通便,非常推薦的飲品!無花果雪梨茶   25元  5/5分1. 同樣是20元本身標準裝,加5元變大杯2. 超級好飲,清甜又冰凍,今次我是買外賣回家第2天才飲,依然出色,絕對是我飲過最好飲的涼茶之一其他推薦的有所有芒果飲品,因為芒果都是新鮮水果非常好,價錢真的不算高,大約中上吧,可以接受~難得有1間好飲的茶飲店在香港島,希望手足支持,讓她繼續生存下去~~~

草莓乳酪  30元   4.5/5分

無花果雪梨茶   25元  5/5分

1. 同樣是20元本身標準裝,加5元變大杯

草莓乳酪
無花果雪梨茶
2020-06-11
5 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
草莓乳酪
無花果雪梨茶
2020-06-09 68 views
今次遇到娘娘之娘,應該是老闆娘吧?健談搞笑,沒想到跟她聊天呢~有文宣的小小店,我們必須要支持!芒果乳酪  30元   4/5分上次飲恨沒有機會試的芒果飲品,芒果作為娘娘的主打,一家要試。點完之後即場即製,等了小時間才有,完成飲得出是新鮮芒果泡製而成,未必會好甜,但絕對是一杯高質素的乳酪,跟印度的LASSI相當似呢,必須要試的飲品!無糖鐵觀音茶  13元特價   5/5分等了十分鐘才泡完的鐵觀音茶,相信很少人會選無糖茶吧,所以才要即場泡。茶葉不錯,所以茶味好飲,咁大杯好抵食~打包回家第2天才飲,解渴又消暑。原來此店告急,始終位置較差及處於藍區,所以更需要手足支持,希望各位前往支援,多買2杯飲品,打道回府品嚐,此店質素之高實屬罕有~不希望再少一間有質素的黃店了~

芒果乳酪  30元   4/5分

無糖鐵觀音茶  13元特價   5/5分

打包回家第2天才飲,解渴又消暑。

芒果乳酪無糖鐵觀音茶
無糖鐵觀音茶
2020-06-04
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
芒果乳酪無糖鐵觀音茶
無糖鐵觀音茶
2020-05-26 122 views
收到娘娘喫茶告急之後,小編即晚去到北角試一試,試完發現佢哋啲出品真係真材實料,茶味超濃,絕對稱得上係隱世高質黃店!大家快啲帶多幾個朋友去買杯試吓! 娘娘係咁話呢杯會有啲酸,驚我哋唔鍾意🧐 但又唔係喎,個茶味超濃,加埋百香果真係好夾,唔酸仲好好飲☺️ 乳酪系列琴日先推出,我哋就試咗,個感覺好似印度餐廳嗰啲Mango Lassi,可能係因為用嘅芒果唔同,呢度嘅芒芒乳酪應該更加啱我哋口味,小編叫咗正常甜但飲落都唔係好甜,啲甜味係嚟自啲新鮮芒果,所以無啲假芒果味,非常抵讚😆鐵觀音味好香!食飽飯飲杯茶消滯真係唔錯,仲要$13一杯,超抵! .去娘娘喫茶買嘢飲除咗有得儲娘娘喫茶嘅印花,仲可以儲埋山下黃舍嘅印花,仲有yellcard抽!除咗賣嘢飲都仲有賣埋杯套,大家如果要外賣就可以環保啲唔好用咁多膠袋喇~
情迷百香果水果茶

頂級鐵觀音

2020-05-05
5 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
情迷百香果水果茶
頂級鐵觀音