2012-07-15 1139 views
步入呢間店就見到10枱佔8枱都係叫火鍋.而且聞到好香.我覺得30幾度高溫.吃火鍋太熱.而鍋實在份量太勁.有機會要叫多一人才試.服務同樣冷淡.加上有少少自助.自己搬椅.自己叫店員落單.店員無論如何也沉默回應.?相反我覺得老閭娘雖則有點串.幾坦白.均真.例如我向店員提出漏了汽水.店員想加單..老閭娘反應:你落左單..同客人傾談時.將店內食物.租金成本.一一告知.生炒骨.:個醬味道做得恰到好處.豬肉也新鮮.雖則醬酸酸.也不失肉的鮮味.肉質入口也香脆好食.蒸魚雲:汁亦不算鹹,魚亦入味.不過我喜愛吃蒸魚啖啖肉,可以試出控制時間同肉鮮味.魚雲只食骨.什麼味道也比濃濃調味蓋過.只要唔腥已算合格.埋單加2個飯亦只是137元...主要是吃火鍋.小菜選擇少,味道的確不俗.價錢合理.客似雲來.總有原因.

Dining Offer
Others
  • 生炒骨
2012-04-05 509 views
今晚有人提議想打邊爐, 本來想去平時食開任食嘅地方, 但因為今時今日百厭仔已經快高長大, 啱啱一米多啲, 任食嘅百厭仔都要收錢, 但佢食得又唔多, 變相唔係好抵. 所以寧願幫襯逐碟叫嘅. 當然事前先上OPENRICE SEARCH一下啦, 搵到呢間只有笑評無喊評嘅飯店, 梗係要試啦.一行三大一細 (兩個大胃男人) 去到17:50, 店內已有兩枱食客. 即時有人奉上茶及碗筷, 但禮貌地講明落單就要等同事食完飯先, 望望之前兩枱食客都係咁等. 況且我哋又唔趕時間, 咪睇住電視等. 到18:10, 店員食完飯開始落單. 上湯豬骨湯底 $65.00--一啲都唔欺場, 有兩大件豬骨. 事後老公清晒, 佢顱豬骨非常入味, 正! 手打墨魚丸 $48.00--一碟有十幾粒, 抵! 彈牙鮮味, 正! 手打鯪魚球 $30.00--一樣係十幾粒, 純魚肉無蔥無香茜, 啱晒我. 鮮蝦雲吞 $35.00--OK 鮮滑牛 $30.00--有牛味, 一啲都唔韌, 掂! 生蠔 (時價, 今晚係$88.00)--一碟十零隻, 新鮮! 細手切肥牛 $78.00-- 唔知係牛嘅邊個部份呢? 食落爽口. 好味! 大美國肥牛

鮮蝦雲吞 $35.00--OK

鮮滑牛 $30.00--有牛味, 一啲都唔韌, 掂!

大美國肥牛 $78.00--唔太肥, OK

鯇魚片 $30.00--新鮮, 美中不足嘅係有些少幼骨.

加一罐可樂 $8.00 埋單$490.00. 價錢唔貴, 食材新鮮, 份量又足. 簡直係平靚正, 超抵!

今次無食粉麵都好飽, 超滿足!
Other Info. : 如果唔想坐門口, 建議18:15要到, 因18:30已開始多人, 19:00左右已爆. 到我哋埋單走, 聽到四個大人都要坐埋一邊搭枱. 好在我哋早到, 三大一細霸咗張中枱啫.
2012-04-04
Type of Meal
Dinner
  • 手打墨丸
  • 手打鯪魚球
  • 鮮滑牛
2012-03-29 409 views
今次第二次光臨三興, 本想約一大班朋友仔來品嘗這裏出名的豬骨煲, 但可惜人多會很易出現時間不夾的情況, 所以我同相公先賭為快~~~~因上之已經很想吃但實在太大盆了所以放棄, 今次只吃豬骨煲放棄了其他美味的食物.指天椒很辣啊~相公必吃的白飯.這個煲大得像洗面盆一樣很大條的鯇魚不是完全熟透的, 所以要用少許時間, 幸好原來魚的另一面是已起了肉, 即是不足一整條的, 否則我們真是要連盆打包了~開始動手啦~~~~~~~~~~~除了有主角豬筒骨, 鯇魚, 雞腳外還有很多配料, 包括紅蘿蔔, 白蘿蔔, 粟米, 芹菜, 大荳芽, 支竹, 鹹酸菜. 份量真是多得很, 配料越吃越好吃, 因為放湯已有一段時間吸了很多精華, 尤其是白蘿蔔, 鹹酸菜味道適中不會過鹹. 只是覺得湯底本身味道不太夠, 如果胡椒味重一點會更好吃. 鯇魚尾部, 很滑, 魚味十足~雞腳有五, 六隻, 但已變為配角的配角了~豬筒骨大得像碗一樣, 我明白為何三興的碗是比一般的飯店為大, 我想原因是方便用來盛著豬筒骨五舊大豬筒骨給我們擊敗後, 一齊來排隊合照, 其實除了吃骨髓外, 周邊少許的肉都不要錯過, 味道鹹鹹香香的. 我們已經吃到發呆
辣椒豉油
指天椒很辣啊~
白飯
相公必吃的白飯.
洗面盆!!!!
這個煲大得像洗面盆一樣
用料十足
開始滾起來...
鯇魚
鯇魚尾部, 很滑, 魚味十足~
雞腳
雞腳有五, 六隻, 但已變為配角的配角了~
豬筒骨
共五隻豬筒骨
我們已盡力了, 投降~
我們已經吃到發呆了, 決定放棄~~~~~~~~~~~二人實在是不能完全吃清的, 我想加多一位壯男就沒有問題. 雖然已到了頂點, 但都不禁來一回豬骨魚湯...美味~~~~~~~~~~~~~~~~

經過上次坐室內太多人太多煙太焗的情況下, 今次本想坐室外但室外太多煙民又要搬到室內去, 幸好今次沒有上次那麼多人可能當日又開始有點回暖所以人流沒有上次那麼多, 待應服務態度好好我們考慮室內還室外到我們由室外搬到室內都沒有什麼說話廳到和面色給我們看, 還十分有禮貌和友善, 真是一般的飯店, 大排檔都很少見. 雖然我們浪費了一點食物但對著這個洗面盆真是抵檔不住一定要試一試. 下次會一大班朋友一吃再來決戰洗面盆~

值得一題, 這個洗面盆只是$178, 我覺得十分抵, 現在內地物價高漲我相信這個煲可能三興還要比內地抵吃~

2012-03-16
辣椒豉油
洗面盆!!!!
用料十足
開始滾起來...
白飯
鯇魚
豬筒骨
我們已盡力了, 投降~
共五隻豬筒骨
  • 豬骨鯇魚煲
2012-03-14 286 views
入冬之後根本凡係出街開飯,九成九都係打邊爐﹗今晚亦唔例外,去元朗食雞煲再打邊爐﹗地點是元朗的三興飯店。地鋪,裝修簡單陳舊,店內座位不多,食客多坐露天街邊位置﹗是日星期四,未及七點鋪前鋪後街邊座位已擺滿整條大街,廿幾三十張枱迫爆真可說是萬人空巷,咁早都要等去到竟然要等位﹗一行七人,元朗友人話來呢度食飯,係貪佢平靚正﹗這兒出名的是食煲,見有雞煲、魚頭煲、蟹煲、水魚煲、牛腩煲等,最出名好似係豬骨魚頭煲,食完再用煲既汁加水打邊爐﹗點了太平雞煲﹗$168一隻雞,都幾大煲,雞肉醃得入味,微辣中帶酒甜香﹗七個人一人三幾件,唔洗十分鐘已掃哂﹗這兒食物價錢平之餘仲相當大碟,手打墨魚丸一碟十幾粒﹗咬落有墨魚粒,香口,$40咁大碟真抵食﹗手切肥牛大碟$98﹗牛肉色水殷紅新鮮,可惜的是牛味偏淡﹗手打鯪魚球﹗這個不可不試,又是$40有10幾粒,淥起後腍身卻煙韌彈牙,魚味濃吃得出自家打得用心,好味﹗大家也很滿意,最後點了兩碟也一陣便清哂呢﹗手切牛吃得不暢快,再點多個美國肥牛,這個$78大碟,反而有驚喜﹗唔會煙肉似的肥得作吐,油脂紋理平均,牛味濃,雖然質地偏韌,但比手切肥牛好吃呢﹗大魚頭當然無我份,不過友人啜到合哂
入冬之後根本凡係出街開飯,九成九都係打邊爐﹗
今晚亦唔例外,去元朗食雞煲再打邊爐﹗
三興飯店
地點是元朗的三興飯店。
地鋪,裝修簡單陳舊,店內座位不多,食客多坐露天街邊位置﹗

一行七人,元朗友人話來呢度食飯,係貪佢平靚正﹗
太平雞煲
點了太平雞煲﹗$168
一隻雞,都幾大煲,雞肉醃得入味,微辣中帶酒甜香﹗
七個人一人三幾件,唔洗十分鐘已掃哂﹗
手打墨魚滑
這兒食物價錢平之餘仲相當大碟,手打墨魚丸一碟十幾粒﹗
咬落有墨魚粒,香口,$40咁大碟真抵食﹗
手切肥牛,味道淡
手切肥牛大碟$98﹗
牛肉色水殷紅新鮮,可惜的是牛味偏淡﹗
手打鯪魚球
手打鯪魚球﹗
大家也很滿意,最後點了兩碟也一陣便清哂呢﹗
美國肥牛
大魚頭
大魚頭當然無我份,不過友人啜到合哂眼,吃完一件又一件,大叫又滑又香,應該好好味﹗
椒鹽雙魷,惹味
這兒的椒鹽也很不錯,椒鹽雙魷蒜味濃,香脆惹味,送啤酒是無敵﹗

加多幾個菜籃,最後七個人飲左成廿支籃妹,埋單位位只係$180,真係抵食﹗怪不得高朋滿座﹗元朗區抵食推介﹗

Other Info. : 廁所衛生比較差,建議10:00pm前可到旁邊的大快活借個方便﹗
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
椒鹽雙魷,惹味
  • 雞煲
  • 手打鯪魚滑
  • 椒鹽雙魷
2011-12-15 121 views
經過朋友熱烈推介坑腩才知有三興, 看見食評不多但即管一試, 朋友說平日的晚上未到七時已有人在門外等位, 我心想不是吧那有這麼誇張呢. 但剛好星期日約七時半路過三興真是有很多很多人在門外等候, 而門外的枱也有不少, 友人說對面街的枱也是三興. 所以放工後我便急急腳到達希望不用等位和不想坐室外. 由於三興不是在大街真是要找一找雖然找錯了地方但最後都找得到原來是大街一直入便是了. 來到大約六時四十五分, 室內已有很多枱客人, 兩人已需要搭枱, 我不想坐室外所以就搭枱了吧. 幸好有一枱細枱吃飽飽我便立刻轉枱. 乖乖的看餐牌等相公來到. 點了細羊腩煲, 原來細都那麼大, 份量以三至四人的. 羊腩每一件都不會太大, 肉質比較稔身可惜羊味不夠, 羊肉跟腐乳醬點在一起還不錯, 腐乳醬不會稀稀的. 配料方面有馬蹄、芹菜、支竹、筍、紅蘿蔔等等, 比較特別的是沒有冬菇而有紅蘿蔔, 但原來這樣也不錯. 支竹方面真是多得很啊~~~~~~~~~吸了煲內的湯真是和味~~但其實略為咸了一點, 我們很努力的清掉煲內的美食, 但最終都要放棄, 真是太大煲了.友人推介的椒鹽坑腩, 真是非常好味, 很稔身牛味一流不會被椒鹽蓋
多款鍋類、小菜的飯店
羊腩煲(細)
滾滾滾
嫩滑的羊腩
非常嫩
友人推介的椒鹽坑腩, 真是非常好味, 很稔身牛味一流不會被椒鹽蓋住, 份量亦不少. 只可惜咸了點~~~~~~~~如果味道沒有那麼重我想我自己也可吃了一整碟. 我邊說咸但又邊繼續狼吃. 很快很快我自己已清了半碟了
椒鹽鵝腸
炸粉厚鵝腸不爽
再來多一碟椒鹽美食, 因為這兩款椒鹽美食並不是一般大排檔或飯店都有, 感覺新奇. 雖然熱氣但都不理了, 可惜................炸粉太厚鵝腸又不爽, 味道亦跟椒鹽坑腩差太遠了. 我們竟然還剩下大半碟, 真是很浪費, 但實在沒有法子因真是非常差的一款椒鹽系列的食物. 很失望.
一煲兩餸
其實價錢偏貴, 但味道嘗算不錯, 份量又多.

我決定下次一定要再來, 為了椒鹽坑腩之餘, 還很想很想試豬骨煲, 看見每一枱都是豬骨煲, 尤其是多人的一枱, 二至三位的多數是羊腩煲, 因豬骨煲實在太大了. 但看見豬骨真是很大隻, 待應說其實不太大內有四至五舊豬骨其餘都是芹菜、蘿蔔等等的配料, 但我們真是怕會吃剩了很多所以都放棄了, 好彩只點了羊腩煲我們點了細的都吃剩了很多. 由於天氣寒冷所以十分旺場, 感覺有一點點焗因為每一枱枱上都煙霧迷漫~~~一定要約一大伙兒來這裏試豬骨煲啊
Other Info. : 下次冬天要著短袖衫來吃吧^^
2011-12-12
羊腩煲(細)
滾滾滾
非常嫩
一煲兩餸
2011-03-06 142 views
晚餐本來想去加勒比, 滿座, 再轉去咖喱, 又滿座, 經過三興飯店, 見到加台至整條街, 超多食客, 又見火鍋很特別, 有整條的魚鍋, 老闆娘說只等一張台, OK就得一下, 就點隔離台的魚鍋, OH...老闆娘還有良心的說真的很大鍋, 我們只2個人可能太多, 聽取意見, 改要半隻醉雞鍋, 湯底很香藥材的味道, 雞更很現今香港菜館都好難吃到, 彈牙, 沒有一層啫喱肥膏, 好合格, 可能是新鮮雞? 還加了滑牛, 魚腩, 菜, 一雙藍妹, $247, 不算便宜, 不過吃得津津有味很開心侍應比較COOL, 沒甚笑容, 不過一招手也很快有人應你, 而且點啤酒也很快速送上, 在這種類似大棚檔的菜飯, 合格的了一定要再去吃魚鍋

一定要再去吃魚鍋
2011-03-05
2010-11-19 57 views
平時去元朗多數食大大件壽司, 串燒等美食。呢晚, 突然心血來潮想食D特色餐廳。後尾見到呢間餐廳, 門外超多人打邊爐, 眼見D食物又大份, 個煲D料又足。同老闆娘拿了票號, 等左一陣剛好有位。若遲一點過來, 真係唔知等到幾時。最攪笑係有D人問老闆娘要等幾耐先有位?老闆娘風趣地說:「我點知D客人會坐幾耐呢? 我夠想你地個個入來快快吃,我可快快收錢落袋!」老闆娘講得好, 打邊爐呢家野, 大家都係想舒服服地慢慢吃, 老闆又何來得知客人吃多久?除非好似旺角那種有張時間的打邊爐, 吃的人吃得唔自在, 好似被人趕埋單, 食得好無癮。問既人自己若想早有位置吃, 就應該比D耐性。我明白因果呢樣野, 個人習慣吃完野就埋單, 特別係見到餐廳出面仲有好多人未食飯,仲等緊位。自己食完仲係度慢慢吹水,懶理外面正在等位的食客, 真係難過本人良心。講返呢間餐廳D食物。今次叫了"豬骨煲"。豬骨煲一到來, 真的有 "嘩.好大又滿滿一煲的感覺"。豬骨煲內有香芹、白蘿蔔、紅蘿蔔、勁多支竹、雞腳、粟米、豬皮、勁多豬筒骨(想必目前在大陸都未必可吃到這個質素),份量好足。 雖然開始時D湯味道不算咸, 原本還打算加鹽。誰知煲左20

講返呢間餐廳D食物。今次叫了"豬骨煲"。

豬骨煲一到來, 真的有 "嘩.好大又滿滿一煲的感覺"。
雖然開始時D湯味道不算咸, 原本還打算加鹽。誰知煲左20分鐘, 一邊吃香口的支竹時, 已吃到陣陣又白又滑的豬骨的濃香。
而且, 這個豬骨煲越煲, 味道越濃,湯越白。(好彩開始時無多手落鹽。)

我同朋友兩個人點了個豬骨煲都夠吃飽。真係令人難忘。

眼見羊肉煲都好香好正,下次一定要再一試!
2010-11-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 豬骨煲、羊肉煲
2010-10-25 45 views
上次食附近菜館時見這間食店超多人係度打便爐,仲要當時天氣都未涼,心想涼的話一定要試試,終於等到了.豬骨魚頭煲 - 這時店有好多菜式煲,最後叫了豬骨魚頭煲,一來時呢煲真大煲,見到就知成煲滿的,試個豬骨,豬骨好多肉,好得,而魚頭經過煎過先放係煲,真係帶出魚肉好鮮,呢煲真係好煲!手打墨魚滑 - 墨魚滑都算好食,但同個煲比真係冇得比,可惜.椒鹽坑腩 - 又爽又好正,送煲真係一流!

椒鹽坑腩 - 又爽又好正,送煲真係一流!

豬骨魚頭煲
2010-10-23
豬骨魚頭煲
2010-10-16 57 views
友人推介三興既"豬骨雞腳煲"+"大魚頭"佢話好正, 一定要試下...7:30pm到達, 已座無虛席, 本來都想去第二間, 不過, 見人頭湧湧, 真係咁好食???等就等啦... 過左一陣有張搭枱, 立即上座~ 天氣涼涼地, 都係羊腩煲吸引 d, 下次至食"豬骨雞腳煲"+"大魚頭"啦枝竹羊腩煲(細) $118味道冇驚喜, 羊皮多過羊肉, 只有少許羊腩, 枝竹頗多, 馬蹄有一粒, 竹筍好硬又多渣 手切本地牛肉 $78色澤鮮明, 味道幾好白飯及汽水各二 $32
友人推介三興既"豬骨雞腳煲"+"大魚頭"

佢話好正, 一定要試下...

等就等啦... 過左一陣有張搭枱, 立即上座~

枝竹羊腩煲(細) $118

手切本地牛肉 $78

色澤鮮明, 味道幾好

白飯及汽水各二 $32

2010-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2010-02-11 53 views
居住於新界西既一班朋友偶爾都會約埋一齊食下飯為求就腳唔係屯門就係去元朗咖喇上一次朋友邀請去元朗三興未能出席所以尋晚專誠同朋友去一試佢地讚不絕口既枝竹羊腩煲先講市況門口人龍非常長入面已經爆晒好多人都要食到出門口想早少少有得食就最好唔好介意搭檯同埋人太多就想搵位真係有少少難度連帶嗌野食都係啦想食食下野中途先再加野食可能又要再等一排你見佢地好生意到呢個地步根本冇乜可能一嗌就好快有得食味道:係中國人口味既就非常之咁啱喇夠惹味尤其係尋晚食果個枝竹羊腩煲料多唔在講而且羊腩夠肥美亦唔會好似好多火鍋咁一大埋骨冇肉食我同朋友兩個人嗌左個大煲$138 不停食不停煲食得非常過癮正常黎講個煲4-6人都夠晒分再黎一碟藕片炒鹹肉又係惹味之作服務:我去食呢一類熱熱鬧鬧既野時就完全唔會關心究竟個侍應有冇耐性有冇禮貌但求唔好漏單、落錯單就心滿意足佢地都幾服務細心既見我同個朋友淨係食羊腩都食到飽左咁滯就畀兩個食物盒我地一個用黎裝湯一個用黎裝枝竹一定會再黎!!!
居住於新界西既一班朋友

服務:
我去食呢一類熱熱鬧鬧既野時
就完全唔會關心
究竟個侍應有冇耐性有冇禮貌
但求唔好漏單、落錯單就心滿意足

佢地都幾服務細心既

見我同個朋友淨係食羊腩都食到飽左咁滯
就畀兩個食物盒我地
一個用黎裝湯
一個用黎裝枝竹

一定會再黎!!!
枝竹羊腩煲
藕片炒鹹肉
2010-02-10
枝竹羊腩煲
藕片炒鹹肉
2009-08-08 44 views
今日係internship既last day,我地一大班同事去左食晚飯!聽聞元朗有間叫三興幾好,我地就去左元朗!好彩book左兩圍,因為7點幾已經好爆!(一定要book位)老細介紹我地食D招牌靚菜!第一味:蒜香雞肉嫩,不過要問佢先比汁next: 涼瓜魚我鍾意涼瓜,幾甘香,條魚好滑!D汁撈飯一流next: 蝦幾大隻但咸左Dnext: 蓮'牛'腩片我對腩片無咩好感,蓮'牛'都唔錯不過再粉D就好Dnext: 椒鹽尤魚食到最後先影相,,..D尤魚好"un"next: 椒鹽豬扒正!勁熱!推介!食到最後先影相next: 魚香茄子煲上菜時仲係燒緊,我好鍾意呢個!!!又香又熱又有D辣!!next: 鹽焗雞略咸,無咩驚喜最後叫左2個菜,生菜&粉絲煲食到好飽!下次一定會再食!!!PS:見到有好多唔同種類既鍋,EG.醉雞鍋,好大盤,都係128蚊ZA!!

聽聞元朗有間叫三興幾好,我地就去左元朗!

老細介紹我地食D招牌靚菜!
第一味:蒜香雞
肉嫩,不過要問佢先比汁
next: 涼瓜魚
我鍾意涼瓜,幾甘香,條魚好滑!D汁撈飯一流
next:
幾大隻但咸左D
next: 蓮'牛'腩片
我對腩片無咩好感,蓮'牛'都唔錯不過再粉D就好D
next: 椒鹽尤魚
食到最後先影相,,..D尤魚好"un"
next: 椒鹽豬扒
正!勁熱!推介!食到最後先影相
next: 魚香茄子煲
上菜時仲係燒緊,我好鍾意呢個!!!
又香又熱又有D辣!!
next: 鹽焗雞
略咸,無咩驚喜
最後叫左2個菜,生菜&粉絲煲

食到好飽!
下次一定會再食!!!

蒜香雞
蒜香雞
涼瓜魚
魚香茄子煲
椒鹽豬扒
(Non-member)
2009-03-28 22 views
呢間元朗的小菜飯店唔錯!!!!試過覺得價錢好抵多人..好有鑊氣!!試0左個布袋雞窩 xo西蘭花肥牛!!已經覺得好香好野味見到格離台仲叫0左其他菜可惜只係我得2個人去食試唔到咁多!!下次有機會 一於叫多d人去食!!試多幾樣菜好似話已經係元朗開業6年今日試過 真係名不虛傳!!值得一試!!!!
呢間元朗的小菜飯店
唔錯!!!!
試過覺得價錢好抵

多人..好有鑊氣!!
試0左個布袋雞窩 xo西蘭花肥牛!!已經覺得好香好野味

見到格離台仲叫0左其他菜
可惜只係我得2個人去食
試唔到咁多!!
下次有機會 一於叫多d人去食!!試多幾樣菜

好似話已經係元朗開業6年
今日試過 真係名不虛傳!!
值得一試!!!!
2009-03-27
  • xo西蘭花肥牛
  • 三興小炒皇
(Non-member)
2009-03-21 22 views
I'm so happy to find a such nice dinning place. The food is very delicious and yummy.Most imnportantly, the price is very cheap!!The hot pot there is so great!!I enjoying having dinner with my friends there. Resonable price and superb quality of food.Strongly recommand!!!!MUST TRY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Strongly recommand!!!!

• Hot pot!!!!