2007-01-26 12 views
果日係星期六,都幾多人a,好彩我d friend book左..雖然有,但真係好細lor,都唔係點擺到野,>.< 都冇所謂....但佢地上菜好快,好似要趕住趕我地gum檥.算la,都唔緊要la,可能因為係星期六,生意旺d gra..但最失望ge係d野食都原全無改善ge,真係唔好食.d野一樣好細碟,唔夠熱...有d仲要加$10wor....今次去食多次係因為上次有張coupon送左,今次用番,係生日旦糕o黎,因為果日係我生日^^.另一樣係上次o黎d服務好好a.我最記得有一個男staff叫做samuel(唔知係唔係gum串lei?)(哈哈,因為佢同我男朋友一樣名,聽到佢地d staff叫佢,所以先記得),一個女staff叫做karen(都唔知係唔係gum串lei?)(因為佢同我一樣名)佢地都好有禮貌,好有笑容a..其他他人都ok a,之不過唔知佢地叫邊個...今次o黎到都見到佢地.兩個a,佢地兩個ge服務都同上次一樣,都好好人呀!! 但d野食,真係.....算啦!!!冇下次架啦!!!
2006-12-25 15 views
之前去過一次,覺得好味,專登係平安夜去多一次,個christmas's eve set dinner $298,有3個appretizers,2個main courses,有湯有甜品,超正!最好味係個鵝肝同蟹肉白菌,仲有個homemade 開心果雪糕,令我地喜出望外!very good!!
之前去過一次,覺得好味,
專登係平安夜去多一次,
超正!
最好味係個鵝肝同蟹肉白菌,
仲有個homemade 開心果雪糕,
令我地喜出望外!
very good!!
星期六同friend book咗枱食飯,兩個人叫咗2個diamond set (3 appetisers + 2 main).頭盆:1. 芒果蝦盒- 隻蝦勁硬、個friend話d菜苦2. 鴨胸伴青瓜- 唔知係未因為個汁問題,覺得個鴨胸有d酸"叔"味3. 田螺伴薯仔- 除咗唔夠熱,都算ok主菜1. 黑豚扒- 都算ok,切唔開係把刀o既問題2. 龍蝦墨汁麵- 之前起中環舊食過,同中環舖爭d,同樣問題唔夠熱甜品er head 俾多10蚊o既火焰蛋糕,除咗着火嗰下外,無驚喜友人評語:d野好"行"冇特別(雖然好多嘢揀).......其實我覺得餐廳方針有問題,完全係「周身刀、冇張利」o既版.......吃後感:被剔出Restaurant list
頭盆:
1. 芒果蝦盒- 隻蝦勁硬、個friend話d菜苦
3. 田螺伴薯仔- 除咗唔夠熱,都算ok
主菜
1. 黑豚扒- 都算ok,切唔開係把刀o既問題
甜品:
Per head 俾多10蚊o既火焰蛋糕,除咗着火嗰下外,無驚喜
友人評語:d野好"行"冇特別(雖然好多嘢揀).......

吃後感:被剔出Restaurant list
2006-12-01 2 views
前晚跟朋友來食晚飯. 這店好像幾有情調, 不過看不到外街. 不過這裡的餐\\\好豐富. 我已經叫了最細的一個餐\\\, 有一個飽, 三個appetizers, 一個龍蝦湯, 一個main course, 有甜品和飲品. appetizer 我選了田螺, 蠔, 吞拿魚腩. 田螺& 蠔都quite good, 不過吞拿魚腩個汁怪怪地. main course 我選了羊架, 一流. 甜品法式燉蛋好好味....^^...不過dark chocolate就苦咗d. 不過杯奶茶就有d失望啦!..
2006-11-19 0 views
d野幾好味,不過而家招牌既前菜同main course都要加錢,不過都值既,加錢果d真係好味好多,生日月仲有火焰雪山送添,特別要提一提,有個唔知係老闆定係manager個樣幾似Solar!!!!好nice,非常滿意呢度既服務,食都食得好開心好舒服~~~嗌左3個jade set,1個crystal set,最好味個芝士飽,焗蠔,同個焦糖燉蛋,食到好飽好滿足!
2006-11-05
假日找地方為壽星女慶祝生日,揀這裡是因為清靜舒服,而且可以預訂火焰雪山蛋糕,希望可以營造驚喜! 假日午餐可選一頭盤、一主菜,連餐飲甜品收費$68。幾個人,當然是試多幾款食物啦: 頭盤試了香芒大蝦沙律塔、紅酒焗田螺伴薯蓉、焗蟹肉帶子酥皮卷、黑松露什菌多士。最後兩樣味道不錯,但份量真的很少,幾乎可以一口清掉...主菜試了燒汁黑豚肉意粉、黑椒牛柳天使麵、南瓜忌廉汁多寶魚等,個人很滿意自己揀的多寶魚(圖),因為很滑又可口細膩;其他就一般。甜品是意式奶凍,幾滑卻帶一點酸味,餐飲就普通。最後上火焰雪山蛋糕,味道比預期中普通,不過食蛋糕從來都是開心事,氣氛至上! 食物水準有中間偏上,食完我剛好夠飽;但問題是我食滯了都才覺得just right,胃口正常的朋友就會不夠了,更不說肚餓來食呢!以每人$90的消費來說(由於假日,生日蛋糕都要收費),不算抵食,大概不會有第二次了!

2006-09-12 1 views
俾喊面不是價錢的問題, 而係味道太過差. 幾平都無用.早兩日行美麗華, 見森巴竟然仲健在, 都係要整個過期食評, 讓大家小心小心.只記得叫了兩個水晶餐, 又頭盤, 又主菜, 又甜品, 點知上完頭盤上埋湯, 都未有包, 上菜又快又亂, 食都食唔切.森巴芝士麵包: 7分, 得而個算好味, 有點點芝士香, 熱辣辣.其他菜色: 3分(包括龍蝦湯, 香煎鵝肝伴焦糖蘋果汁, 紅酒燴田螺拼薯蓉, 香草汁燒羊架), 全部唔惦. 鵝肝唔夠熱, 田螺唔鮮, 味道相當一般.其實價錢唔算平, 服務又一般, 食物就大部分唔好食.唔好同自己的肚皮作對.
俾喊面不是價錢的問題, 而係味道太過差. 幾平都無用.

其實價錢唔算平, 服務又一般, 食物就大部分唔好食.

唔好同自己的肚皮作對.
2006-09-10 1 views
放工成班朋友去森巴食晚飯,志不在食好野,只是想找個舒服的地方食飯傾計,而這裡的地點又就大家方便,所以揀了這裡。點了六個Crystal Set (三頭盤一主菜),我要的頭盤分別是煎蠔、羊膝和煎鵝肝。先來的煎蠔是好的,好大隻,煎得好香同好有味,怪唔知人人都會點這頭盤。煎鵝肝比較遜色,欠缺了那鵝肝應有的味道,不值再試。之後的羊膝亦屬一般,雪味幾重,但伴碟既菜就加番小小分。湯我要南瓜湯,夠熱,但南瓜味唔重,味道普通。最好的也是芝士麵包,熱騰騰,很香的芝士味,再加上芝士醬,好想encore。主菜清清地要銀雪魚,份量比想像中細好多,和頭盤的不大分別。而且新鮮的魚味欠奉,質素只可和茶餐廳比較。確實有點點失望。甜品我選了Tiramisu,送上來時被牠的賣相嚇了一跳,估唔到這類中檔餐廳既出品賣相可以差成咁。幸好,味道還算可以,起碼唔係有太重既朱古力味。朋友有Coupon,可換一個"火焰雪山蛋榚"。Waitress把蛋糕送來時餐廳更播出生日歌,雖然當時在座冇人生日,但我地都一齊唱生日歌,之後大家飲杯!都好開心。蛋糕普通啦,不過我一向都唔多欣賞這火焰蛋榚,覺得佢花巧多過實際。坐成晚,食咁多野,雖然部分食物味

坐成晚,食咁多野,雖然部分食物味道一般,都可以算是一間ok的餐廳既。
2006-09-04 26 views
見上幾個食評,都比森巴喊面,有點替它不值。其實這一間餐廳有幾度菜做得非常好,只是以上幾位都叫了一些不是這餐廳的拿手菜,才會有喊面的經歷吧~上星期五友人請食生日飯,兩個人都叫了一個Crystal Set$148 + 10% 包括以下食品:湯:龍蝦湯(很對口味,不會水汪汪,也不會死命的苦)巴西芝士麵包(其實是麵包店的芝士波,不過100個燙手)三份前菜:友人叫了蘋果醬煎鵝肝+ 三文魚TarTar + 香芒大蝦塔我就叫了蘋果醬煎鵝肝+ 森巴特色煎蠔+ 香芒大蝦塔一個主菜:友人要了香草汁燒羊架我要了煎大蝦意大利飯甜品:叫了一個Tiramisu + Warm Chocolate Cake還送了一個火燄雪山(我其實是上一個月尾生日的,朋友說服了經理送我們一個,哈哈XD)鵝肝和煎蠔真的不能不試!蠔有整整一個手板咁長(不是誇張的),用來煎蠔的那一個汁提起了蠔裡頭的鮮味,十分精彩!至於鵝肝,絕對不遜色於酒店的貨色,皮脆甘香,很好。比較一般的,會係兩個主菜和那個三文魚TarTar。可能頭盤的水準高,來到主菜,份量又少,味道又冇之前咁好,有一點失望。甜品還算是不過不失。其實從Menu上的圖也可以大概分得到這裡
見上幾個食評,都比森巴喊面,有點替它不值。

$148 + 10% 包括以下食品:

湯:
龍蝦湯(很對口味,不會水汪汪,也不會死命的苦)
巴西芝士麵包(其實是麵包店的芝士波,不過100個燙手)
三份前菜:
友人叫了蘋果醬煎鵝肝+ 三文魚TarTar + 香芒大蝦塔
我就叫了蘋果醬煎鵝肝+ 森巴特色煎蠔+ 香芒大蝦塔
一個主菜:
友人要了香草汁燒羊架
我要了煎大蝦意大利飯
甜品:

其實從Menu上的圖也可以大概分得到這裡甚麼會弄得好,甚麼會比較一般(我想用料也要拉上補下先可以維持成本吧~)

有食評指這裡份量細,其實我認為以那個價錢,換這麼多口味,物有所值。而且看得出這裡的廚師是有心機做好每一度菜。一個人最少都有五六款,碟碟都靚仔,實在唔簡單。要吃大份的,去美國餐廳好了~

總括o黎講這裡不是樣樣都好,熱盤和扒比較好,而且是一間有誠意o既餐廳。Waitress都是靚女來的,收碟收得好急,哈哈~

我會再光顧的!
2006-07-28 3 views
當是見識過「低處未算低」,想浪費時間也得慎而選擇的教訓。要的是Crystal Set(三前一主):森巴芝士麵包:最好吃的,攤了5 分鐘仍熱辣辣;加埋on-side 的芝士醬,百份百「芝士波」味。吞拿魚配蕃茄莎莎(salsa)沙律:黑椒生吞拿魚,有黑椒,無黑椒味;有吞拿魚,無吞拿魚味;有吞拿魚,無吞拿魚口感;有粉絲,但浸未開;有蕃茄莎莎,但少得可憐又無味...食o左都嫌徙quota;紅酒燴田螺拼薯蓉:似「甜茄汁燴螺肉」多些...食o左都嫌徙quota;香煎鵝肝伴焦糖蘋果汁:焦糖蘋果汁果然好「焦」,鵝肝似滑版豬紅...食o左都嫌徙quota;龍蝦湯:少「回魂」- 強烈酒味;薑汁煎鴕鳥肉:果然夠「薑」- 豬腳薑味既少薑版;鴕鳥肉尤如薄切梳打牛...食o左都嫌徙quota;芝士蛋糕:離譜- 未叉先散(上檯之時已是)...未食都嫌徙quota。頭一次因為「食物」而俾喊面;食物分只給「森巴芝士麵包」。
當是見識過「低處未算低」,想浪費時間也得慎而選擇的教訓。

要的是Crystal Set(三前一主):
龍蝦湯:少「回魂」- 強烈酒味;

頭一次因為「食物」而俾喊面;食物分只給「森巴芝士麵包」。
2006-06-30 5 views
sevice跟環境氣氛不俗食物不好吃而且太少食物不夠鮮味2個人4百多元都不知吃了什麼這個價錢可以找好多比它好的餐廳"老親"做一次就夠啦!!!
sevice跟環境氣氛不俗
食物不好吃而且太少
食物不夠鮮味
2個人4百多元都不知吃了什麼
這個價錢可以找好多比它好的餐廳
"老親"做一次就夠啦!!!
2006-06-29 5 views
雖然係抵食.... 但味道好唔得叫左個焗蟹蓋, 鵝肝, 焗蠔, 龍蝦湯, 牛扒, creme brulee, 同埋一杯紅酒...除左個鵝肝ok 之後...其他都好麻麻o地特別係個扒... 好差..唉唔雖要再o黎!!
雖然係抵食.... 但味道好唔得
除左個鵝肝ok 之後...
其他都好麻麻o地
特別係個扒... 好差..唉
唔雖要再o黎!!
2006-04-12 38 views
我個日係星期五去食飯...8點幾已經full 哂啦...要waiting list ...都係等左大慨半個鐘....咁係等個時個接待姐姐就同我地講下..個set點叫&份量好細同埋有咩creait card 有discount..個姐姐都幾好禮貌..到我地坐低左之後...我地(共6人)order 左6個嘉年華set (5 app, soup, 1 main) 都份量都ok 唔係d人講到咁細份囉.......because有咁多個couses太大份又會食唔曬,到最後我地都好飽...d dessert 都等左一陣先order. 整體上我同我d fd 都覺得app 好食d-個煎蠔好正夠juice,但可惜而家冇得order 鵝肝(因冇得入口)另外個蟹肉薯餅都唔錯好香口,d main 都係牛扒之類所以覺得普通左少少,不過個羊扒都可以一試,個dessert 焦糖燉蛋好好味.夠甜,好滑,值得一試(個人意見)...佢地d waitress 好細心唔會急住上菜一碟一碟上.最後...如果想用creait crad埋單有discount 要用hkbc 既creait crad同埋你地本身唔係order 佢地d
佢地d waitress 好細心唔會急住上菜一碟一碟上.
最後...如果想用creait crad埋單有discount 要用hkbc 既creait crad同埋你地本身唔係order 佢地d set,要散叫先用得......
2006-03-19 3 views
昨日放工同男友黎食lunch. Set Lunch:' one appetizaer + Soup + Main + Dessert / Tea or Coffee. Appetizer 同Main Course 可以從Menu 中有多款選擇. Appetizer我就就叫: 男友叫"焗蟹蓋": 蟹蓋本身已經細, Stuff 更加細. 一小啖咁上下. 有蟹肉( 好實) 同Cheese. 一般;我叫"焗Truffle 雜菌多士". 食唔到咩Truffle. 普通白汁. 個多士本身當然係焗先有啦. 不過配料只係就咁淋上面. 所以不能叫做" Baked Black Truffle Toast "囉! 名稱真係好有誤導成份.餐湯為濃蝦湯也. 味就夠味. 不過就得湯水. 肉都冇粒睇下~!!Main Course, 我叫左鵝肝牛柳.好大陣羶味.牛柳Texture 好"削". NO WAY! 男友開頭就叫左"極黑豬". 不過我差唔多食完自己個份. 一個經理走黎話賣晒. 要我男友再order另一款. 我地當日都幾趕時間嘛. 有冇攪錯呀.早響嘛!我男友唯有order過燒春雞啦. 再Extra 等佢地coo

Appetizer我就就叫:

我男友唯有order過燒春雞啦. 再Extra 等佢地cooking time, 點知. 所謂燒春雞( Well, for my expectation, 叫得春雞份量唔應該太少, 起碼半隻小雞啦) 上檯時竟然得KFC 雞上脾Size 咁上下. ( KFC 仲好肉過佢) . 試問堂堂男子漢食完呢個Lunch 點頂呀?

Dessert 方面. Tiramisu 有番小小水準. Dark Choco. cake 顏色就夠Dark . 不過味道就十分之淡.

一言敝之: 冇下次!
2006-03-07 3 views
其實我係05年12月23日去lee度幫陳, 係為男朋友慶祝生日, 不過依家先得閒寫番個食評.環境方面: 當日好多人, 可能接近聖誕的關係, 其實我已經預早成個幾禮拜book位, 但都係要坐路口位, 餐廳面積好似細左d, 坐位較密.食物方面: 味道唔錯, 我覺得幾好, 頭盤較為出色, 而且一個set, 可以試到咁多唔同食物, 我覺得lee個形式幾好, lee 餐我地兩個都好飽.服務方面: 基本上服務都幾好, 有禮貌, 而且要水有水, 速度快, 亦都有給予客人意見. 唯獨係當日預早訂左蛋糕(是餐廳送的火燄雪山), 本來男朋友係唔知, 點知我地食完整個dinner(包括飲品&甜品), 再坐多30mins.個蛋糕仍未送上, 中途已經借意走開提waiter欠蛋糕, 叫佢地快d送上, 結果等到由暗追, 變明追, 足足等左45mins.先到, 雖然咩驚喜都無, 但係個蛋糕真係做得唔錯, 著晒火, 有名, 又有生日歌.我order左$148 dinner 好似有4個頭盤, 1個main, 1個甜品同飲品. 頭盤: 有鵝肝(麻麻地, 唔好食), 沙律2客(兩個都好好味), 芝士包(ok, 不過無想像

我order左$148 dinner 好似有4個頭盤, 1個main, 1個甜品同飲品. 頭盤: 有鵝肝(麻麻地, 唔好食), 沙律2客(兩個都好好味), 芝士包(ok, 不過無想像中咁好味). 主菜: 要左個有魚, 有鴨胸的意大利飯(味道幾特別, 唔太漏, 幾好), 甜品(total 有5款, 但係8:00 pm 時得番3款, 結果我選了朱古力慕士蛋糕, ok啦, 無咩特別)

男朋友order左$168 dinner + $20 house wine
wine 唔得, 差過係supermarket 買$79/支.
頭盤有6個, main course 2個, 甜品& 飲品, 其實我已經唔記得佢order 左d 咩, 但佢話overall 黎講都幾好, 值得一讚係甜品法式焦糖燉蛋.