2021-01-15 1341 views
特登出深水埗搵食當然要去埋生隆餅店買d餅食,一去到已經見到條排隊小龍,即刻走埋去排。眼見有好多餅揀,都好吸引!最後揀左自己鍾意食嘅皮蛋酥同白糖糕。返到屋企先食白糖糕,可能因為天氣凍既關係,白糖糕有d乾,不過甜度適中,冇酸餿味,係好食既。另外皮蛋酥,一咬就feel到陣陣紅薑味同埋好大粒皮蛋😂.未食過皮蛋酥咁大粒皮蛋,感覺好足料。可惜我愛甜如命,層蓮蓉少得可憐,如果可以加返多d蓮蓉就perfect la。

紅薑皮蛋酥

2020-12-26 2376 views
好出名嘅舊餅鋪,經過黎試下,姐姐都好耐心咁介紹好多人推薦花生糯米糍,比我買到最後一粒🤣的確係爆哂餡而且皮唔厚,但就無乜花生香反而好鐘意豆沙燒餅😋外皮一樣咁煙韌,餡唔會太甜,蓮蓉都唔錯好似食緊月餅咁🤣老婆餅ok核桃酥就比較一般😕食唔出核桃,雖然係好酥脆但就食得出好明顯蘇打粉味😕唔推薦
好出名嘅舊餅鋪,經過黎試下,姐姐都好耐心咁介紹

豆沙燒餅

老婆餅ok
老婆餅

核桃酥
核桃酥
豆沙燒餅
2020-12-12 1678 views
次次買襯都好多人買嘅呢間中式唐餅店,最鍾意食佢果個光酥餅,今次仲買左一大一小添,兩個都非常鬆軟,唔會太乾身"確"喉,每一次都要食幾個先停到口; 另外再買左幾個燒餅,10蚊3個 好抵食,有蓮蓉 豆沙同原味,個人最推薦豆沙,燒餅外面燒到香口加埋入面微甜嘅紅豆,用黎做下午茶或者飯後甜品無得彈!

2020-12-06 1304 views
一直都想試試這家生隆的花生糯米糍,沒想到花生餡料竟然這麼足,裡面有好多花生碎,甜度也剛剛好,不過一顆個頭不大,一口可以吃一顆,別的都沒買、下次有機會還可以去試試!
2020-12-03 918 views
前幾日去咗深水埗搵食,臨走返屋企嘅時候就經過呢一間係北河街體育館, 街市附近嘅生隆餅家 而家呢啲舊式唐餅店 因為製餅過程繁複 越嚟越少 淨返落嚟 又賣得好食嘅 ,真係所淨無幾 ,生隆餅家絕對係其中一間出名嘅老字號 ! 舖頭有賣好多傳統嘅中式餅,例如摩囉酥 白糖黃糖糕 芝麻卷 砵仔糕 南乳酥 ,款式五花八門 ,每日新鮮製造今次就試咗光酥餅 入口非常 細緻鬆軟,唔會好乾 即使擺到第二日朝早食 ,依然保持到個口感 , 細細哋一兩舊 用嚟做早餐 或者做個下午茶點 配埋杯中式茶

而家呢啲舊式唐餅店 因為製餅過程繁複 越嚟越少
今次就試咗光酥餅
2020-11-27 1309 views
試完「家後」,行下行下去到北河街街市附近,見到黃既生隆餅家!忍唔住過去睇睇😅唔記得以前有冇幫襯過,不過見到有好耐冇食既砵仔糕就忍唔到手,要整返盒試下!鴛鴦砵仔糕 $15一盒 8個,都算好抵食喇掛!個樣好正咁,返到屋企即刻開黎食!黃糖同白糖都好味!唔算甜!紅豆數量適中!整體口感、味道都掂呀!「平靚正」!要多D幫襯先得!有機會要試埋佢既芝麻卷先得!應該話要試晒佢既野先岩呀!IG : f.nbreak
鴛鴦砵仔糕 $15
一盒 8個,都算好抵食喇掛!
個樣好正咁,返到屋企即刻開黎食!
黃糖同白糖都好味!唔算甜!
紅豆數量適中!

整體口感、味道都掂呀!
「平靚正」!要多D幫襯先得!

有機會要試埋佢既芝麻卷先得!應該話要試晒佢既野先岩呀!

IG : f.nbreak
2020-10-20
TakeAway
$20 (Dinner)
  • 砵仔糕
2020-11-24 1435 views
📌 生隆餅家~深水埗今次介紹呢間係食過無數次嘅花生糯米糍😋見到呢間係深水埗長期排長龍 好受街坊歡迎👍🏻老字號餅店售賣多種傳統特色糕點 鋪面好懷舊傳統 黃色招牌紅色鋪名🎞掛起紅色嘅字條列出售賣嘅糕點 有砵仔糕、白糖糕、黃糖糕、馬蹄糕、黑芝麻糕、紅豆糕等等😍之前食過燒餅都唔錯 賣相迷你餅皮煙韌不過最鍾意嘅都係佢嘅花生糯米糍😂1️⃣ 花生糯米糍(三粒) $𝟭𝟬 (𝟵/𝟭𝟬)個皮真係不得了 好薄又軟糯🤩餡料超級足料 好似爆曬餡咁😋入邊好多花生粒 甜度唔高🥜餡料好香 有少少椰絲口感好正十蚊有三粒 物超所值!另外仲有紅豆餡 但我都係鍾愛花生餡~較為香口同好食🤤💡整體嚟講 花生糯米糍真係超級推薦😍最欣賞佢個皮夠軟糯又抵食 經過嘅一定要買嚟試吓(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)仲有好多其他特色糕點 價錢都唔貴仲要係良心小店 值得支持💛✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨整體味道😋: 8/10性價比💵: 9/10 打卡指數😍: 6/10 環境服務🥂: 7/10 推薦指數👍🏻: 9/10✄------------------------------✄ 🍴: 生隆餅家📍: 深
📌 生隆餅家~深水埗

今次介紹呢間係食過無數次嘅花生糯米糍😋
見到呢間係深水埗長期排長龍 好受街坊歡迎👍🏻
老字號餅店售賣多種傳統特色糕點
鋪面好懷舊傳統 黃色招牌紅色鋪名🎞
之前食過燒餅都唔錯 賣相迷你餅皮煙韌
不過最鍾意嘅都係佢嘅花生糯米糍😂

1️⃣ 花生糯米糍(三粒) $𝟭𝟬 (𝟵/𝟭𝟬)
個皮真係不得了 好薄又軟糯🤩
餡料超級足料 好似爆曬餡咁😋
入邊好多花生粒 甜度唔高🥜
餡料好香 有少少椰絲口感好正
十蚊有三粒 物超所值!
另外仲有紅豆餡 但我都係鍾愛花生餡~
較為香口同好食🤤

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 9/10
🍴: 生隆餅家
📍: 深水埗北河街68號地下
🔍: 07:00-20:00(Mon-Sun)

2020-11-21 1534 views
好少出深水埗,咁岩出去考試,PASS左決定好好獎勵自已!想吃甜野,但又唔想堂食於是上網睇睇有咩簡意外先知原來SSP有間老字號傳統糕點😍諗住好耐都冇食過呢種點心,所以就去試試~😋去到發現都幾熱鬧,都幾多人排隊買糯米糍(5/5)因為自已實在太愛糯米糍😋忍唔住買左幾個,價格非常平!10蚊有3件有紅豆同蓮蓉簡~個皮好薄,餡都好足!因為一日食唔曬我仲過左2日再食,口感竟然仲可保持軟糯!😍😍燒餅(4/5)雖然唔係成日經過SSP,但如果有機會下次都會專登去買
意外先知原來SSP有間老字號傳統糕點😍
諗住好耐都冇食過呢種點心,所以就去試試~😋

去到發現都幾熱鬧,都幾多人排隊買

糯米糍(5/5)
因為自已實在太愛糯米糍😋
忍唔住買左幾個,價格非常平!10蚊有3件
有紅豆同蓮蓉簡~個皮好薄,餡都好足!
因為一日食唔曬我仲過左2日再食,口感竟然仲可保持軟糯!😍😍

燒餅(4/5)

花生糯米糍

雖然唔係成日經過SSP,但如果有機會下次都會專登去買
2020-10-30
2020-11-08 1158 views
中秋節食過月餅,不錯呀。 嚟開深水埗又想試下其他食品吧蛋卷20蚊一包,有8條 唔會太甜 都夠鬆化 無乜蛋味花生糯米糍,10蚊3粒 比較細粒 皮好痴韌 好好味 饀料都多 最重要係無椰絲

中秋節食過月餅,不錯呀。 嚟開深水埗又想試下其他食品吧

蛋卷20蚊一包,有8條 唔會太甜 都夠鬆化 無乜蛋味

2020-11-08 936 views
深水埗必食推介,👍🏼👍🏼門口經常有街坊排隊,白糖糕唔太酸好好味,所以未影相已忍唔住食先😅😅芝麻糕彈牙香濃唔太甜,椰汁紅豆同樣出色,豆沙燒餅也好好味😋
深水埗必食推介,👍🏼👍🏼

芝麻糕彈牙香濃唔太甜,椰汁紅豆同樣出色,豆沙燒餅也好好味😋
2020-11-04 1344 views
呢間黃店應該大家都唔會陌生,之前中秋都有唔少人試食佢地D月餅🥮,所以佢地暫停左賣糕點。依家回復正常之後就去買左幾樣野試下。🐒原味燒餅💰$10*3件食呢個係淨係食皮,因為入面係冇餡既,岩哂我呢D煙韌控。🐒蓮蓉燒餅💰$10*3件蓮蓉好滑,同個皮都好夾,一啖食落去好滿足。🐒花生糯米糍💰$10*3件皮薄,個餡都好足料,入面好多花生粒,係好中意個種類型既糯米糍,唔係好甜但又好實在- 呢三件都係迷你SIZE,可以一啖食哂,岩哂D想試多D唔同款既人。🐒紅薑皮蛋酥💰$10個人第一次食皮蛋酥,所以唔知點為之好食既皮蛋酥,不過呢個一食落口就有好重既薑味,入面有半件皮蛋同少少蓮蓉同紅薑,食落個咸味出過甜味,我就唔太識欣賞。評分:🌕🌕🌕🌕4/5好味:🌕🌕🌕🌕4/5性價比:🌕🌕🌕🌕4/5

🐒原味燒餅💰$10*3件
食呢個係淨係食皮,因為入面係冇餡既,岩哂我呢D煙韌控

🐒蓮蓉燒餅💰$10*3件
蓮蓉好滑,同個皮都好夾,一啖食落去好滿足

🐒花生糯米糍💰$10*3件

🐒紅薑皮蛋酥💰$10

評分:🌕🌕🌕🌕4/5
好味:🌕🌕🌕🌕4/5
性價比:🌕🌕🌕🌕4/5
皮蛋酥
2020-10-24 1038 views
閒日中午路過,見到唔多人,所以即刻去試下呢間深水埗名店。見到店面有好多傳統特色糕點,我一眼就睇中咗呢盒芝麻卷拼馬蹄卷,兩者都係我嘅最愛,而且只賣$12,相當抵食。一直喜歡吃黑芝麻甜品,因為黑芝麻可以滋養頭髮、皮膚,仲有抗氧化、補鈣功用。生隆嘅芝麻卷有香濃嘅芝麻味,口感軟糯。馬蹄據說清熱生津,都係有益食物。呢個馬蹄卷味道清甜,又有馬蹄碎增加口感,作為飯後甜品實在剛剛好,唔會令人有太飽制嘅感覺。下次希望可以試埋佢嘅白糖糕同埋燒餅
閒日中午路過,見到唔多人,所以即刻去試下呢間深水埗名店。

下次希望可以試埋佢嘅白糖糕同埋燒餅
2020-10-18 1025 views
中秋節快樂🎑🏮🥮又係時候食燈籠、玩月餅喇大家今年食咗幾多月餅呢?我今年只係食咗一個奶皇月但本身最鍾意都係傳統蛋黃白蓮蓉今年試吓💛小店生隆餅家嘅月餅專登早一個月前去訂買咗一盒伍仁雙黃、一盒白蓮蓉雙黃不負所望 好好食!蛋黃又大粒又有油!起哂沙!蓮蓉好滑好滑,唔黏牙同埋佢唔太甜暫時係我食過最好食嘅雙黃白蓮蓉月餅🉐伍仁都好食,粒粒果仁好爽口食落好似有啲果乾,幾清新!吖,想講佢哋啲糕點都好好食!砵仔糕、芝麻糕都是超推的😋
中秋節快樂🎑🏮🥮
又係時候食燈籠、玩月餅喇
大家今年食咗幾多月餅呢?
我今年只係食咗一個奶皇月
但本身最鍾意都係傳統蛋黃白蓮蓉

今年試吓💛小店生隆餅家嘅月餅
專登早一個月前去訂
買咗一盒伍仁雙黃、一盒白蓮蓉雙黃
不負所望 好好食!
蛋黃又大粒又有油!起哂沙!
蓮蓉好滑好滑,唔黏牙
同埋佢唔太甜
暫時係我食過最好食嘅雙黃白蓮蓉月餅🉐
伍仁都好食,粒粒果仁好爽口
食落好似有啲果乾,幾清新!

吖,想講佢哋啲糕點都好好食!
砵仔糕、芝麻糕都是超推的😋
2020-10-07 692 views
好耐冇試過為咗個月餅咁瘋狂,突登走去深水埗買月餅!去到完來香港都有好多好痴線嘅人同我一樣 哈哈~突登去買因為阿媽話好耐冇食過自家製月餅,唔想食大集團所以今次就去試吓~食月餅係要咁食一路嘆蘋果一路食月餅😌月餅人手製作,未試過買月餅個月餅係熱嘅真係好新鮮!甜味適中,蓮蓉又白又滑晶瑩剔透好好食。月餅可以一個一個買如要盒加$9,支持環保朕無買盒#好愛港餐廳  #supportappledaily📍 生隆餅家 (深水埗)深水埗北河街68號地下

📍 生隆餅家 (深水埗)
深水埗北河街68號地下
2020-09-29
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2020-10-03 698 views
Nutty Mooncake 🥮 🎈生隆餅家 /This nutty mooncake quite caters to the older generation, even though I learned to admire the value of it./為左滿足長輩們既味蕾 一見到生隆有伍仁現貨出 就撲左去買啦🤪五仁月餅($57)Five Nuts Mooncake 🥜 月餅拎到上手仲系暖暖地 因為當日新鮮出爐嫁😌食落好香口 仲好有咬口添啖啖nutty味 媽媽仲話有陣好香既茴香味😝呢層我就唔知啦甜度唔高 食落感覺唔錯唔錯👵🏻👨🏻‍🦳
Nutty Mooncake 🥮
🎈生隆餅家

為左滿足長輩們既味蕾 一見到生隆有伍仁現貨出
就撲左去買啦🤪

五仁月餅($57)
Five Nuts Mooncake 🥜
月餅拎到上手仲系暖暖地 因為當日新鮮出爐嫁😌