2024-03-16 834 views
友人們相約飯局,想食經典的中菜,所以就揀咗呢間剛搬往上址的傳統老店——生記飯店。幸好之前有預訂座位,即使今天是星期二,已經沒有Walk in,全店滿座。實而不華的裝修,舊式酒樓的味道,是完全想像不到,這是連續10年米芝蓮的推介食店。蒜香九肚魚做前菜,好似大排檔的椒鹽九肚魚,新鮮炸完即上枱,外脆內軟,熱辣辣有軟骨但好安全,不會哽喉。第二道菜名為即燒BB豬因為點了例牌份量,所以只得6片,真係少食多滋味,豬味濃郁,外皮脆,少油脂,沒有油膩感,只是每人得一片,少了一點。跟住上枱嘅就係紅燒妙齡乳鴿叫得乳鴿就一定係小鴿,仲要妙齡,就知道佢有幾嫩滑。冇試佢嘅例湯,反而叫咗個韭黃瑤柱魚肚羹。用料足,冇味精,加少許胡椒粉,十足滋味。之後有原個砂煲上既砵酒焗蟮球,大大嚿啖啖肉,又冇骨,有薑蔥炒過,送飯一流。跟住黎一碟小食,懷舊蝦多士。熱辣辣脆卜卜,完全零油膩感,大蝦彈牙,同麵包簡直係絕配。最後,再來多一碟家傳手藝生煎蓮藕餅。食落去,好有細過媽媽親手烹調嘅感覺,一塊係大到可以送返一碗白飯。要多碟清清地既山根炆豆腐。已經肚飽飽,熱情嘅夥計,仲要喺埋單後送上一碟白糖糕,將整個懷舊香港dinner昇華到頂點。嚟緊
友人們相約飯局,
想食經典的中菜,
所以就揀咗呢間
剛搬往上址的傳統老店——生記飯店。

幸好之前有預訂座位,
即使今天是星期二,
已經沒有Walk in,全店滿座。

實而不華的裝修,
舊式酒樓的味道,
是完全想像不到,
這是連續10年米芝蓮的推介食店。

蒜香九肚魚做前菜,
好似大排檔的椒鹽九肚魚,
新鮮炸完即上枱,外脆內軟,熱辣辣
有軟骨但好安全,不會哽喉。
蒜香九肚魚

第二道菜名為即燒BB豬
因為點了例牌份量,所以只得6片,
真係少食多滋味,
豬味濃郁,外皮脆,少油脂,沒有油膩感,
只是每人得一片,少了一點。
即烤BB豬

跟住上枱嘅就係紅燒妙齡乳鴿
叫得乳鴿就一定係小鴿,
仲要妙齡,就知道佢有幾嫩滑。
妙齡乳鴿

冇試佢嘅例湯,反而叫咗個韭黃瑤柱魚肚羹。
用料足,冇味精,加少許胡椒粉,十足滋味。
韭黃瑤柱魚肚羹

之後有原個砂煲上既砵酒焗蟮球,
大大嚿啖啖肉,又冇骨,
有薑蔥炒過,送飯一流。
砵酒焗蟮球

跟住黎一碟小食,懷舊蝦多士。
熱辣辣脆卜卜,完全零油膩感,
大蝦彈牙,同麵包簡直係絕配。
懷舊蝦多士

最後,再來多一碟家傳手藝生煎蓮藕餅。
食落去,好有細過媽媽親手烹調嘅感覺,
一塊係大到可以送返一碗白飯。
生煎蓮藕餅

要多碟清清地既山根炆豆腐。
山根炆豆腐

已經肚飽飽,熱情嘅夥計,
仲要喺埋單後送上一碟白糖糕,
將整個懷舊香港dinner昇華到頂點。
懷舊白糖糕

嚟緊同屋企人食飯,又多一個選擇啦!
蒜香九肚魚
生煎蓮藕餅
山根炆豆腐
懷舊白糖糕
2024-03-15 227 views
今晚約左個女仔朋友,一齊嚟生記飯店係灣仔嘅新舖食晚飯!飯店歷史悠久,喺咪芝蓮出名嘅港式酒樓推介之一👍出名嘅小菜有好多,今晚叫左廚師推介嘅⭐雞油鹹肉蒸海馬友$368- 海馬友用雞油鹹肉蒸,肉質爽還又夠未⭐足料靚湯$138- 老火靚湯,份量足,四個人飲都得⭐菠蘿生炒骨$148⭐涼瓜菜脯煎蛋$108⭐馳名肉松梅菜蒸菜芯$118- 全部小菜都好夠鑊氣,而且味道份量都啱啱好⭐甫魚鮮菇乾燒伊麵$128- 伊麵係我同朋友嘅最愛,唔會太油膩,仲炆得好入味添😋雖然搬左新舖 ,但整體環境好舒服,食物質素都keep得住水準👍
今晚約左個女仔朋友,一齊嚟生記飯店係灣仔嘅新舖食晚飯!

飯店歷史悠久,喺咪芝蓮出名嘅港式酒樓推介之一👍

出名嘅小菜有好多,今晚叫左廚師推介嘅
⭐雞油鹹肉蒸海馬友$368
- 海馬友用雞油鹹肉蒸,肉質爽還又夠未
⭐足料靚湯$138
- 老火靚湯,份量足,四個人飲都得
⭐菠蘿生炒骨$148
⭐涼瓜菜脯煎蛋$108
⭐馳名肉松梅菜蒸菜芯$118
- 全部小菜都好夠鑊氣,而且味道份量都啱啱好
⭐甫魚鮮菇乾燒伊麵$128
- 伊麵係我同朋友嘅最愛,唔會太油膩,仲炆得好入味添😋

2024-03-05
2024-03-15 660 views
朋友回港渡假,吃飯聚舊理所當然,選了間歷史悠久的中菜館,回味一番!門前掛滿了累積多年的米芝連推薦餐廳獎狀,證明實力非凡,味道有保證。是夜的幾道家常小菜,平凡中有著不平凡,百吃不厭!先上豉汁豆腐蒸魚雲 $188,魚雲滑嘟嘟的,過足口癮;有豆腐墊底,增添咬口,豉汁惹味,完美配搭第二道菜是古法荷葉蒸雞 $238生記烹煮的雞,一向馳名;點了荷葉雞,雞肉嫩滑,有淡淡的荷葉香味,配料如金針、雲耳紅棗等,恰如其分!連紅棗也不能放過的佳餚 😂😂再來梅菜蒸菜芯 $118,份量適中菜芯吸了梅菜的鹹味,挺不錯的!蒸過的菜心,夠軟腍,是一道簡單好味的家常菜飯後送上甜品,是久違的白糖糕,鬆軟的口感夾雜著白糖獨特的微酸,很懷舊的甜品。吃得痛快,聊得愉快,非常滿意的一頓晚餐!

是夜的幾道家常小菜,平凡中有著不平凡,百吃不厭!

豉汁豆腐蒸魚雲

第二道菜是古法荷葉蒸雞 $238

連紅棗也不能放過的佳餚 😂😂

再來梅菜蒸菜芯 $118,份量適中

敬送白糖糕

吃得痛快,聊得愉快,非常滿意的一頓晚餐!
豉汁豆腐蒸魚雲
敬送白糖糕
2024-03-14 228 views
生記飯店搬了新地方,三湘大廈好近會展站,超方便蜜汁叉燒-梅頭肉,一食入口夠淋,仲有炒少少肥,入口即溶但又硬身感覺😍梅菜扣肉-邪惡,但偶爾去食就整之回味。扣肉忟得夠火候,香鬆帶香,梅菜吸收精華,不咸又香口,送白飯一流椒鹽九肚魚-香口,粉漿不厚,肥美九肚魚配上炸蒜惹味金銀蒜蒸魚頭-魚頭大,蒸時間恰到好處,魚頭香滑,加上蒜頭帶出鮮香。底部茄子放底爽晒啲魚汁,一流薑蔥蠔-大大隻,薑蔥炒最香口,蠔無宿水又無蠔腥,咬口豐富。高質食品頭抽乾炒牛河-河粉炒至乾身,分明,牛肉份量多,頭抽炒更鮮香,令人食指大動👍🏻整體感覺良好,平日都坐滿,最好先訂位。
生記飯店搬了新地方,三湘大廈好近會展站,超方便
蜜汁叉燒-梅頭肉,一食入口夠淋,仲有炒
少少肥,入口即溶但又硬身感覺😍
椒鹽九肚魚-香口,粉漿不厚,肥美九肚魚配上炸蒜惹味
整體感覺良好,平日都坐滿,最好先訂位。
有47年歷史嘅🌃粵菜餐廳🌟生記飯店🌟,搬咗去灣仔三湘大廈🎉,佔兩層樓,地方更大,可招待更多客人👏🏻!🐓生記招牌古法鹽焗雞 $195/半隻雞皮稍脆,而且香氣十足!隻雞好肥美,出晒黃油,肉質軟嫩可口,不愧為招牌菜!🔥紅燒妙齡乳鴿 $78/隻燒到皮脆肉嫩,仲要勁爆多汁,水準之作!🍆魚香茄子煲 $128砂煲上熱辣辣,香氣四溢!去皮茄子加埋由蔥蒜堆疊嘅香氣,鹹香感滿分,真係惹味到不得了!即刻要order白飯!🍍菠蘿生炒骨 $148人氣菜式之一,幾乎枱枱遊客都會嗌!⚪七味脆豆腐 $68以滑溜為主調嘅前菜!🍺藍妹啤酒(大支裝) $45/支🍚絲苗白飯 $18/碗🫖茶介 $15/位

🐓生記招牌古法鹽焗雞 $195/半隻

🔥紅燒妙齡乳鴿 $78/隻

燒到皮脆肉嫩,仲要勁爆多汁,水準之作!

🍆魚香茄子煲 $128

🍍菠蘿生炒骨 $148

人氣菜式之一,幾乎枱枱遊客都會嗌!

⚪七味脆豆腐 $68

以滑溜為主調嘅前菜!

🍺藍妹啤酒(大支裝) $45/支

🍚絲苗白飯 $18/碗

🫖茶介 $15/位
2024-03-12 595 views
生記飯店開業 47 年,榮獲 12 屆米芝蓮推薦,一直都想帶爸爸嘗試,今天終於有機會。我們平日晚上七點左右來到,相信全場滿座,十分受歡迎,一定要訂位才來的。紅燒妙齡乳鴿$78坊間吃乳鴿的餐廳多,但要吃到好吃的不容易,這間就做到了出色的紅燒乳鴿,咬下去皮薄而香脆,包著嫩滑多汁的乳鴿肉,而重點是乳鴿肉有鮮味而不過鹹,令人回味無窮。雙蒜銀絲蒸元貝$78/隻大大隻元貝肉質鮮美,蒸得剛剛好不會過老,配上金銀蒜及粉絲味道更香,而粉絲吸收了鮮味更是不容錯過。家傳手磨生煎蓮藕餅$128絕對要試這個充滿心機的手作蓮藕餅,蓮藕經過精心手磨,餅皮煎到金黃脆香,未吃已聞到香氣,而內裡餡料細緻,吃到啖啖蓮藕,帶點鹹香,適合拌飯吃,有家常風味。生拆泥鯭肉丸粥$188首先讚嘆粥底煮得綿密順滑,泥鯭去皮拆骨,加上手工的肉丸,每一口粥同時品嚐到魚和肉的鮮甜和米香,肉丸口感細滑,充滿肉香,二人吃每人有兩大碗,也感覺意猶未盡,吃粥的最高境界。雲腿銀魚仔蒸勝瓜$138吃過濃味的餸菜,來配搭這個較清淡的就取得平衡,勝瓜清甜無渣,雲腿及配搭銀魚仔及薑增添口感味道。白糖糕最後送上白糖糕,口感鬆軟濕潤,傳統的味道。吃過之後覺得米芝蓮

紅燒妙齡乳鴿$78

雙蒜銀絲蒸元貝$78/隻

家傳手磨生煎蓮藕餅$128

生拆泥鯭肉丸粥$188
生拆泥鯭肉丸粥

雲腿銀魚仔蒸勝瓜$138

白糖糕
最後送上白糖糕,口感鬆軟濕潤,傳統的味道。

吃過之後覺得米芝蓮推薦真是實至名歸,它的菜式選材新鮮,製作有心機,做出傳統粵菜風味,推介泥鯭肉丸粥和乳鴿。而令我難忘的,還有職員殷勤的服務,雖然客人很多忙到團團轉,他們都很有禮和主動,幫我們換碟和盛載粥。另外價錢都很合理,性價比高,是會再想來吃的餐廳。
生拆泥鯭肉丸粥
  • 家傳手磨生煎蓮藕餅
  • 紅燒妙齡乳鴿
生記飯店是港島老牌的粵菜酒家,聽父母言最早的生記在1976年創立於灣仔道國泰戲院旁邊,創立至今已近半個世紀,近十年都取得米芝蓮美食指南中的必比登推介,是性價比相當高的粵菜廳,年初搬至新址,特意帶家人來回味一下香港老味道☺️新店分了左右兩邊大廳,中間走廊放著多年的得獎榮譽,整潔亮麗,意想不到週一晚上食客也甚多,相信不少都是老主顧,店員和客人閒話家常,有濃郁人情味💯家人一打開餐牌就很驚喜,因為不少手工菜式都是坊間少見🤩以紮實的烹飪技藝,與現在其他以花巧和豪華食材作招徠不同,平實的地道粵菜風味🌟蜜汁叉燒 $188首先登場的是新店才有的燒味之王叉燒,外皮帶著糖香和燶邊,肉質肥瘦適中帶肉汁👍🏻🌟梅子豉汁蒸爽鱔 $328爽鱔於鹹淡水交界所捉,特點是肉質爽彈之餘不用擔心有泥味🤤梅子有獨特酸甜香,和豉汁的濃香一起令魚肉口味更鮮滑惹味🌟生記招牌古法鹽焗雞 $195這道菜是生記的鎮店招牌菜式,幾張檯上都會見到它的身影,入口有鹹香味道,濃而不重,雞皮更帶點脆口,肉質可稱嫩滑有雞味🥰🌟家傳手磨生煎蓮藕餅 $128這道菜由創辦人黃老太傳下,做法是將蓮藕切粒再經過精心手磨,混合豬肉後煎得金黃均勻,外層香脆藕粒爽口😋

🌟蜜汁叉燒 $188

🌟梅子豉汁蒸爽鱔 $328

🌟生記招牌古法鹽焗雞 $195

🌟家傳手磨生煎蓮藕餅 $128
這道菜由創辦人黃老太傳下,做法是將蓮藕切粒再經過精心手磨,混合豬肉後煎得金黃均勻,外層香脆藕粒爽口😋層次感極豐富

🌟菠蘿生炒骨 $148
相信是每位小朋友的最愛粵菜之一😆我從小就愛這道酸甜開胃的菜式,酸甜醬的酸香細緻,排骨肉粒外層酥脆,內裏肉質鬆化,搭配新鮮的菠蘿粒非常醒胃

🌟蝦籽薑蔥撈麵 $128
所用的麵細但很有勁道,尤其是那點爽脆,帶點略重的鹹味,麵香十分夠味,最特別的是灑上的蝦籽有鮮味,如果更多就更香濃出色🙈
2024-03-04
$400 (Dinner)
今次係我第一次食魚腸,本來無打算食,不過上到枱聞到好香,所以破例試下。魚腸不油膩,完全沒有腥味,味調得幾好。其餘三碟(咕嚕肉、梅菜菜心、薑葱牛肉)味道不錯,唯薑葱牛肉再炒香啲會更好。食物煮得有心思,價錢合理,服務正常,會再來的。

食物煮得有心思,價錢合理,服務正常,會再來的。
$360 (Dinner)
2024-03-08 263 views
生記飯店係香港老牌嘅酒樓,喺米之戀蓮推介過嘅餐廳。之前原址係灣仔協生大廈地舖,而家搬左嚟呢個新地址,雖然已經轉左樓上舖,但今日嚟食飯都依然見到人流不絕,有大把捧場客!嚟到一定要飲佢地足料嘅靚湯,每晚都有吾同嘅靚湯!再炒左兩個小菜,有菠蘿生炒骨同涼瓜菜脯煎蛋,夠曬鑊氣;菜就叫左加馳名肉松梅菜蒸菜芯,甜甜的梅菜好好食;當然仲有出名嘅雞油鹹肉蒸海馬友就一定要叫,馬友肉質夠滑又夠鮮味;最後就係甫魚鮮菇乾燒伊麵,份量夠又好味!
生記飯店係香港老牌嘅酒樓,喺米之戀蓮推介過嘅餐廳。

嚟到一定要飲佢地足料嘅靚湯,每晚都有吾同嘅靚湯!
再炒左兩個小菜,有菠蘿生炒骨
同涼瓜菜脯煎蛋,夠曬鑊氣;
2024-03-07
  • 雞油鹹肉蒸海馬友
餐廳從燒味、湯羹、海鮮、古法手工菜到新加的香辣惹味川菜都有,看得眼花繚亂,今晚點了8道菜,正月和長輩聚還還是取個好意頭💯以下幾款特別推介:1. 叉燒一客大約有8-9件,都幾厚身,入口鬆化回味無窮🤤2. 蝦籽古法扣柚皮絕對經典的廣東手工菜,第一次有機會品嚐,蝦籽柚皮軟身入味,入口即化,柚皮淡淡甘香和蝦籽鹹香擦出火花,叫人難忘☺️家人亦十分驚喜,因為這道菜由準備至製成最少要4-5天功夫,愈來愈少見3. 雙蒜銀絲蒸元貝,熱辣辣上菜,$78/隻,金銀蒜碎粒鋪在大隻元貝之上,和元貝甘美鮮甜爽口感相當匹配,裙邊和肉身分開,有雙重享受😎最後奉上懷舊白糖糕,清甜得來又鬆軟,帶點微酸解膩一流,不愧為自家秘製

以下幾款特別推介:
1. 叉燒一客大約有8-9件,都幾厚身,入口鬆化回味無窮🤤

2024-03-02
Type of Meal
Dinner
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐨𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐲 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐜𝐞 @ 🌟 生記飯店《👽食神大媽食粵菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Signature Salt-Baked Chicken HKD 195Braised Pork Belly with Preserved Vegetable HKD 148Stir-Fried Sirloin Beef with Bitter Melon & Garlic in Black Bean Sauce HKD 148Fried Rice with Diced Abalone and Diced Chicken in Clay Pot HKD 168White Sugar Sponge Cake.👽 大媽相信要數經典老字號嘅粵菜餐廳,大家一定會諗起位於灣仔有四十幾年歷史嘅「生記」。由細幫襯大,最近佢搬咗新舖,當然要嚟食飯支持吓啦。.🐔 去得生記點可以唔食佢嘅「招牌古法鹽焗雞」?!雞皮係焗到脆身㗎,每件雞都好肥大美味,調味一流,絕唔會死鹹。.🍖 仲有呢度嘅「家鄉梅菜扣肉」個汁係非常之正,梅菜係好新鮮,
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

Signature Salt-Baked Chicken

🍖 仲有呢度嘅「家鄉梅菜扣肉」個汁係非常之正,梅菜係好新鮮,完全唔會老同乾,做得唔好嗰啲咬落會好鬼渣。扣肉更加唔使講,大塊半肥瘦夠嫩滑!我平時係唔食梅菜扣肉嘅人都忍唔住不停撈飯食。

🥒 呢度嘅「豉蒜涼瓜爆西冷牛肉」又係由細嘅至愛,啲牛肉好鬼嫩,係唯一令到我肯食苦瓜嘅一道菜。同埋碟頭夠大,幾個人分都夠食。

🥘 不過你問我最鍾意食嘅,一定係「砂鍋鮑魚雞粒焗飯」。啲配料好足之餘,最緊要係個調味真係好鬼濃郁,食兩碗飯都仲得。

🥧 全晚以超經典好難起出面餐廳遇到嘅「白糖糕」作結,鬆軟綿密,酸同甜度平衡恰當,正呀!

White Sugar Sponge Cake

😋 每次週末如果要去生記都有一定要訂位,好彩今次都有訂位,因為成場爆滿呀!
📍 灣仔駱克道353號三湘大廈3樓
📲 +(852)2575-2236
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$363 (Dinner)
Signature Salt-Baked Chicken
2024-03-06 156 views
獲得12 屆米芝蓮推介嘅生記飯店 以傳統粵菜為主打 開業已經有47年🇭🇰唔少客人都係幾十年來嘅回頭客 最近佢哋搬咗去駱克道新舖 裝修更加寬敞舒適 仲有包廂可作私人宴會🍽️落單後先奉上花生眉豆瘦肉湯 啱晒最近潮濕嘅天氣飲👍🏻祛濕健脾ꕥ 家傳手磨生煎蓮藕餅第一樣必點嘅係呢度其中一款招牌菜 蓮藕餅煎至金黃色✨入口爽脆清新不肥膩 中間混合芫荽/蔥 食落更香 ꕥ 生記招牌古法鹽焗雞 雞皮金黃乾爽 夠香脆🐓雞肉嫩滑多汁 滲出鹹香又不失雞嘅鮮味 啖啖肉 好滿足ꕥ 馳名肉崧梅菜蒸菜心超好下飯嘅一道菜😆梅菜質地細嫩無渣 配肉崧甜香開胃 菜心亦好新鮮嫩口 食呢個時會有種家常感覺 令我諗起媽咪以前煮嘅梅菜菜式❤️ꕥ 七味脆豆腐個人好鐘意嘅中式小食 小豆腐磚色澤金黃 食落香口惹味🥢上枱記得盡快食 保持外脆肉嫩口感食完仲有白糖糕做飯後甜點🥹好耐冇食過啦

ꕥ 家傳手磨生煎蓮藕餅

ꕥ 生記招牌古法鹽焗雞

ꕥ 馳名肉崧梅菜蒸菜心

ꕥ 七味脆豆腐

食完仲有白糖糕做飯後甜點🥹好耐冇食過啦
屹立香港半個世紀· 榮獲12屆米芝蓮推介新址重新開業· 以載譽歸來來形容最為恰當不過位於灣仔的生記飯店一直以紮實功架· 平民價錢擁獲一眾食客愛戴·再重新開業當然要一嚐傳統滋味溫馨提示· 訂位是個好東西!♡懷舊蝦多士($148/4件)港式經典小食怎能錯過蝦多士上滿灑滿芝麻· 蝦滑超厚身彈牙香脆而不油膩· 建議必點!♡椒鹽鮮魷($168)鮮魷切得大件· 炸皮薄而酥脆椒鹽很加分· 送酒必備♡麻婆豆腐($128)絕對是滅飯神器· 豆腐嫩滑咸香惹味記得要叫碗靚仔相伴· 不然單吃調味稍重♡家傳手磨生煎蓮藕餅($128/8件)店家人氣菜式之一蓮藕手磨再拌入肉餡· 保留蓮藕爽脆口感實屬功夫菜色!♡新記招牌古法鹽焗雞($195/半隻)基本上每枱必叫雞皮焗到金黃酥脆·而雞肉仍富有肉汁咸香油香剛好· 難怪是必點系列

屹立香港半個世紀· 榮獲12屆米芝蓮推介
新址重新開業· 以載譽歸來來形容最為恰當不過
位於灣仔的生記飯店
一直以紮實功架· 平民價錢
擁獲一眾食客愛戴·再重新開業當然要一嚐傳統滋味
溫馨提示· 訂位是個好東西!

♡懷舊蝦多士($148/4件)
港式經典小食怎能錯過蝦多士
上滿灑滿芝麻· 蝦滑超厚身
彈牙香脆而不油膩· 建議必點!

♡椒鹽鮮魷($168)
鮮魷切得大件· 炸皮薄而酥脆
椒鹽很加分· 送酒必備

♡麻婆豆腐($128)
絕對是滅飯神器· 豆腐嫩滑咸香惹味
記得要叫碗靚仔相伴· 不然單吃調味稍重

♡家傳手磨生煎蓮藕餅($128/8件)
店家人氣菜式之一
蓮藕手磨再拌入肉餡· 保留蓮藕爽脆口感
實屬功夫菜色!

♡新記招牌古法鹽焗雞($195/半隻)
基本上每枱必叫
雞皮焗到金黃酥脆·而雞肉仍富有肉汁
咸香油香剛好· 難怪是必點系列
2024-03-03 383 views
以前細細個,老豆都有帶我去生記飯店食飯,多年來屹立不倒,最近就搬了去灣仔,味道依舊,多款傳統手工菜式味道一變,今次就到我帶老豆去開飯。是日都非常爆滿,訂了位都要等一陣,到大約9:30走人都還有人入座,建議大家一定要訂位。鮮雜菌乾燒豆腐:豆腐炸至金黃,吸收了醬汁雜菌味,豆腐嫩滑。脆皮燒腩仔:原本想食金錢雞及叉燒,可惜全部沽清,燒腩仔皮脆肉嫩,肥瘦均勻,而且不會太咸。蝦子古法扣柚皮:柚皮完全無苦澀味,柚皮吸收了上湯鮮甜味,加上蝦子的鮮香味,柚皮炆至入口溶化。手拆泥鯭肉丸粥:泥鯭粥是這裏的招牌菜,粥底煲至很綿,每啖都食到泥鯭鮮甜味,肉丸是自家手工製,新鮮肉鮮味滲入粥內。最後送上香甜白糖糕。

鮮雜菌乾燒豆腐:豆腐炸至金黃,吸收了醬汁雜菌味,豆腐嫩滑。

最後送上香甜白糖糕。
2024-03-01 289 views
這間位於灣仔的【生記飯店】,主打廣東菜,餐廳有四十多年歷史,曾多次榮獲米之蓮推介的餐廳。懷舊蝦多士蝦多士表面舖滿了芝麻,蝦膠脹卜卜,多士炸至金黃香脆,蝦膠彈牙。菠蘿生炒骨 生炒骨每件都剛好掛汁,不會過多或過少,入口十分香脆,肉質爽口,酸甜度適中。順德蜆芥鯪魚球鯪魚球炸至金黃色,新鮮熱辣,十分彈牙,蜆芥汁加了些薑葱,完全無腥味,而且不會過咸。手拆泥鯭肉丸粥粥底綿滑,而且泥鯭鮮甜味完全溶入粥內,肉丸新鮮爽彈,鮮味無比。最後店員送上自家製的白糖糕作甜品,白糖糕鬆軟好味。

菠蘿生炒骨

順德蜆芥鯪魚球

手拆泥鯭肉丸粥

最後店員送上自家製的白糖糕作甜品,白糖糕鬆軟好味。