2022-07-04 251 views
朋友請食飯👩🏻‍🤝‍👩🏼🍵宇治抹茶班戟➰$108 梳乎厘即叫即整,晚餐食等15mins,上枱係熱既,食到香軟蛋香,而且唔會死甜,因為要加埋紅豆既甜食,所以梳乎厘本身唔會太甜,落埋果個抹茶奶蓋,提升左個梳乎厘的味道,再加埋抹茶雪糕,實在好滿足,一熱一冷,層次分明。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍛咖喱吉列豬排蛋包定食➰$98吉列豬排外皮金黃色,好脆口,內面的豬排有肉汁同埋嫩。咖喱汁係日式甜甜地果種,配上滑蛋包住d日本米。雖然呢個配搭好多日式餐廳都有,但呢個都有一定水準,唔會令人失望,屬中上等好味。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍗汁燒雞排+飯團🍙 ➰$68+$28呢個雞排餐+$28先有飯團🍙同沙律🥗菜,不過可以食完免費🆓送多入飯團沙律。雞排個皮唔脆,個汁正常水準,d雞肉有啲乾,唔算好食。飯團只係純粹用日本整🍙三角形,冇特別。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
朋友請食飯👩🏻‍🤝‍👩🏼

🍵宇治抹茶班戟➰$108

宇治抹茶班戟

🍛咖喱吉列豬排蛋包定食➰$98

咖喱吉列豬排蛋包定食

🍗汁燒雞排+飯團🍙 ➰$68+$28

雞排個皮唔脆,個汁正常水準,d雞肉有啲乾,唔算好食。
飯團只係純粹用日本整🍙三角形,冇特別。
汁燒雞排+飯團

2022-07-04
宇治抹茶班戟
咖喱吉列豬排蛋包定食
依家海之戀商場越嚟越多嘢食, 今日同老公行完donki 見到依間都幾靚嘅日本餐廳 就決定試試佢餐廳選擇都算多 我哋升級左套餐仲可以要多次烏冬 𣎴過實在太飽 最後我地都冇添食到🤣我地叫左個咖喱炸蝦蛋包飯 份量都相當之多 滑蛋好滑 同咖哩汁真係絕配加左個小食炸餃子 估唔到又幾好食 餃子好juicy 配合埋佢地個餃子醬 好好食野飲方面我哋叫左杯紅豆朱古力牛乳 飲得出佢係用靚牛奶同紅豆 好滑 又唔會話好甜最後當然叫左個佢地既招牌菜 鳳梨班㦸❤️❤️圖文相孚!! 同餐牌既樣一樣架 勁大份 d鳳梨好甜好好食 班㦸配埋焦糖漿 真係絕配 好好食 大力推介!!!!

最後當然叫左個佢地既招牌菜 鳳梨班㦸❤️❤️

茶寮京都仁王門講咗咁耐要返鄉下, 結果暑假都仲未開放畀旅客唔緊要, 總有辦法慰(餵)藉到自己。京都和菓子老店京榮堂係荃灣海之戀開嘅茶寮京都仁王門, 雖然沒有和菓子甜點賣, 但係就有我大愛既日式梳乎厘班戟 , 咖哩蛋包飯同埋甜點蛋糕,源用日式做法製作,鹹甜食都有,個人去唔到京都姐, 但味蕾就好似番左鄉下咁啊~-店鋪裝修簡潔, 以木系襯灰色坐椅, 感覺溫暖,整體感覺令人放鬆。-焦糖鳳梨梳乎厘班戟 $118一黎不如就先叫餐廳夏季主打的焦糖鳳梨梳乎厘班戟吧~店員送上黎果陣已經感受到夏日的氣氛焦糖鳳梨輕輕燒過更帶香甜配梳乎厘班戟夠fluffy 啊🤩搖下搖下又動L 充滿空氣感加上鳳梨汁新鮮帶點微酸, 甜度適中口感好豐富真係好治癒啊🥰-宇治抹茶班戟$108另一份班戟叫左宇治抹茶班戟, 呢份班戟望落去仲開心啊~除左班戟, 仲有抹茶雪糕, 紅豆同埋蕨餅,最正係特調抹茶漿, 倒落抹茶班戟味道有蛋香味, 也有抹茶的甘香蕨餅好香茶味, 紅豆大粒又香甜, 簡直係番左鄉下咁~-28辛京都風咖喱吉列豬扒蛋包定食 $98除左甜食, 呢到都有咸食啊~咖喱吉列豬扒蛋包飯定食有埋湯同凍綠茶吉列豬扒即叫即炸, 大大件豬扒炸到

茶寮京都仁王門
講咗咁耐要返鄉下, 結果暑假都仲未開放畀旅客
唔緊要, 總有辦法慰(餵)藉到自己。
京都和菓子老店京榮堂係荃灣海之戀開嘅茶寮京都仁王門,

雖然沒有和菓子甜點賣,
源用日式做法製作,
鹹甜食都有,個人去唔到京都姐, 但味蕾就好似番左鄉下咁啊~
焦糖鳳梨梳乎厘班戟 $118

一黎不如就先叫餐廳夏季主打的焦糖鳳梨梳乎厘班戟吧~
店員送上黎果陣已經感受到夏日的氣氛

焦糖鳳梨輕輕燒過更帶香甜
配梳乎厘班戟夠fluffy 啊🤩

搖下搖下又動L 充滿空氣感

加上鳳梨汁新鮮帶點微酸, 甜度適中口感好豐富
真係好治癒啊🥰
宇治抹茶班戟$108

另一份班戟叫左宇治抹茶班戟, 呢份班戟望落去仲開心啊~

除左班戟, 仲有抹茶雪糕, 紅豆同埋蕨餅,
最正係特調抹茶漿,

倒落抹茶班戟味道有蛋香味, 也有抹茶的甘香
蕨餅好香茶味, 紅豆大粒又香甜, 簡直係番左鄉下咁~

28辛京都風咖喱吉列豬扒蛋包定食 $98

除左甜食, 呢到都有咸食啊~
咖喱吉列豬扒蛋包飯定食有埋湯同凍綠茶

吉列豬扒即叫即炸,

大大件豬扒炸到金黃色, 香又鬆脆!

咖喱色澤夠深沉、旨味濃之餘辛味較平淡, 小朋友食都幾唔錯啊~
炒蛋味濃又滑, 無得彈。
最後仲叫左日式章魚燒$26同焙茶黑蜜豆乳36

日式章魚燒外表燒得香口, 係日本的味道

焙茶黑蜜豆乳夠香濃, 加點點黑蜜仲加添了豆乳的層次呢~
2022-06-27 183 views
呢間餐廳睇住佢開 想試好耐 俾佢地既梳乎厘吸引左 bookmark左咁耐 今日星期日放假就黎試下 大約晏晝一點去到餐廳 已經坐滿人 等左陣好快就有位 見到好多人都係食蛋包飯同梳乎厘為主 我地就叫左人氣料理 汁燒雞扒 加$28轉左做set 個set會有湯 前菜 時令水果 沙律同埋飯團或者烏冬 呢個set唔錯 份量啱啱好 雞扒燒得好香口 個雞扒汁食落甜甜地 幾好味 前菜 時令水果 沙律都好新鮮 甜品叫左梳乎厘 佢地既梳乎厘味道選擇都有好多 都幾難揀 好多味道都好吸引 最後揀咗期間限定焦糖鳳梨梳乎厘 製作都需要啲時間 都等左二十至三十分鐘 一上到枱賣相真係好令 岩晒打卡 但食落真係唔掂 食落偏甜 完全冇空氣感 好似食梗蛋糕咁 好失望 個汁食落啲味好怪 唔落好過落 鳳梨酸酸甜甜 正正常常 如果特登嚟食梳乎厘既話就唔太建議飲品叫左杯抹茶煉乳奶昔 其實即係沙冰咁 大大杯 個杯型係好令 好岩打卡 味道都好好味 飲落好重抹茶味 又唔會太甜 上面仲有兩粒抹茶蕨餅同埋紅豆 抹茶蕨餅好煙韌 紅豆甜甜地 成個配搭好夾 叫梳乎厘加$40蚊優惠價大大杯好抵飲整體黎講 主菜飲品都好好味 係梳乎厘唔得 但呢間餐廳好適

整體黎講 主菜飲品都好好味 係梳乎厘唔得 但呢間餐廳好適合打卡 食物飲品都擺得好令 服務員既服務都好好 好有禮貌 好滿意 可以一試 不過一次就夠
汁燒雞扒
抹茶煉乳奶昔
焦糖鳳梨梳乎厘
汁燒雞扒
抹茶煉乳奶昔
2022-06-26 165 views
之前行開荃灣見呢間茶寮 有各種日式料理同甜品 一直都好想試 最近終於試咗 好彩有去食🤤咖哩吉列大蝦蛋包飯定食 $108定食配埋麵豉湯同凍綠茶 麵豉湯唔會太鹹 日式咖哩甜甜地唔會好辣佢嘅蛋炒得好滑身 唔會過老 唔會特別驚艷正常好食嘅蛋包飯期間限定 焦糖鳳梨班戟 $118叫甜品個陣 可以叫後上 即製大概需時30分鐘一上碟有陣好香嘅蛋味漂過黎班戟唔會好實好軟熟 味道好香 帶點甜味 落埋酸酸地嘅菠蘿汁好清甜 菠蘿幫你切好哂 食落甜甜的整體好食咖啡tiramisu $32tiramisu 嘅份量好大好正 表面有一層甜甜嘅咖啡粉 下面係一層厚厚而且好滑嘅cream 中間係比較軟熟嘅咖啡味蛋糕咁嘅感覺 咖啡味好出 32蚊食到咁大又好食嘅tiramisu 好抵豆乳香蕉奶昔冰沙 $52呢個非常有驚喜 奶昔上層有一層cream 整體非常之滑 香蕉味道非常之突出 配埋豆乳味 兩個加埋非常之夾 好飲黑松露沾醬薯條 $42一食落口感覺到薯條係即製 熱辣辣 黑松露醬味道亦好出
之前行開荃灣見呢間茶寮

豆乳香蕉奶昔冰沙 $52

黑松露沾醬薯條 $42
一食落口感覺到薯條係即製 熱辣辣 黑松露醬味道亦好出
2022-06-22 85 views
平時行過呢間京都過江龍👉🏻仁王門,成日比佢既餐牌吸引住!咁啱上星期三放假,就約左我既fitness coach一齊下午茶,攞正牌開心cheating ( ᵒ̴̶̷̤⌔ᵒ̴̶̷̤ )✧*。/下午茶時間迷你班戟一份$68,仲有杯冷日本茶送,都幾抵食架!冇咩期望之下,估唔到班戟幾有蛋香幾好食,空氣感比兩大班戟專門店相比實在一點,但整體都唔錯♡₊⁺/排名分先後:🍵抹茶班戟我們都最喜歡抹茶口味,奉送一球冷冰冰且甘甜的抹茶雪糕。還配以蕨餅、紅荳和抹茶忌廉醬,非常豐富👏🏻👏🏻/🍓雜果班戟雜果班戟有滿滿的香甜水果:藍莓、士多啤梨、香蕉、密瓜和哈密瓜,配忌廉和草莓醬也很不錯!/🍂焙茶班戟吃完兩份我們意猶未盡,忍唔住叫第三份🤭連店員也驚歎我們的食量lol焙茶大致上與抹茶的配搭差不多,配黑芝麻雪糕味道挺新鮮的。除了果醬較杰身,需要花點耐性倒出來外,整體都很可以喔~/二人平均消費$112。餐廳有空間感,當天人客不多,我們可以慢慢坐和閒聊🥰再加上地理位置優越,想吃班戟的時候來吃個下午茶也不錯,有機會更想試試定食呢(๑˃̵ᴗ˂̵๑)♡
排名分先後:
🍵抹茶班戟
🍓雜果班戟
🍂焙茶班戟
  • 宇治抹茶班戟
2022-06-21 1253 views
【Background】以前去親日本,都必定會買啲手信返嚟香港派。如今連擁有69年歷史,京都和菓子老店旗下嘅茶寮京都仁王門都過江黎香港插旗,足不出香港,亦能品嚐到日本地道風味,連手信都可以慳返😂────────────────────【吉列廣島蠔蛋包定食 $108】與一般蛋包飯不同,「茶寮」的蛋包飯,選用日本雞蛋,炒至金黃嫩滑,充滿蛋香之餘,口感幼滑細嫩,既有口感,亦吾會過杰或過稀😍 而咖哩方面係28辛京都風咖哩,咖哩味香濃,辣而不搶🥰炸廣島蠔外層被脆漿及麵包糠包圍,入口酥脆鬆化,同時蠔味新鲜,口感嫩滑飽滿😈.【吉列豬排蛋包定食 $98】同樣都係日本米飯,嫩滑蛋及28辛京都風咖哩,豬扒呈黄金色,有光澤感之餘,外脆內軟,配上咖哩汁食,又香又脆,滿滿既日式風味😎.【焦糖鳳梨班戟 $118】黎到甜品環節,當然係必食佢地既招牌斑戟!選左期間限定既焦糖鳳梨斑戟😘斑戟口感比蛋糕更軟綿鬆化,質地挺身但依然柔軟,入口係滿滿既蛋香🥰頂層加上杏仁片,忌廉增加柔滑度,更有層次感👍淋上鳳梨蓉汁及鳳梨啫哩,調節酸度,更開胃😎再配上焦糖燒鳳梨,既可充當水果亦可balance膩感😍.【抹茶黑蜜豆乳 $36】購買定食
【Background】

────────────────────
【吉列廣島蠔蛋包定食 $108】

【吉列豬排蛋包定食 $98】

【焦糖鳳梨班戟 $118】
黎到甜品環節,當然係必食佢地既招牌斑戟!

【抹茶黑蜜豆乳 $36】
購買定食可以半價換購京都豆乳特飲系列
豆乳撞上抹茶,濃濃既豆乳香帶上沉穩既抹茶香,入口好順滑呢😘

【Remark】
✔️ 加一服務費

Type of Meal
Dinner
2022-06-19 117 views
今日去荃灣,見海之戀入面有間餐廳叫茶寮 京都仁王門,係出名食日本京都pancake,就入去一試。今次order左28辛京都風咖哩吉列豬排蛋包定食、汁燒雞扒+$28升級套餐(配烏冬、 麵豉湯、時令水果、日本茶)、焦糖鳳梨pancake,飲品可用優惠價追加仁王門冰沙要咗白熊冰沙。咖哩吉列豬排外脆內軟,豬排夠厚又juicy,加埋嫩滑蛋包飯食有吾同口感,咖哩汁使用京都唐辛子等供28種香料製成, 地道嘅京都風咖哩。人氣料理汁燒雞扒超嫩滑,大大塊吾肥,雞扒點埋秘製醬汁食一流,配上烏冬一齊食好有日本京都feel。焦糖鳳梨pancake好鬆軟,梳乎厘打得好輕身,而且一d都吾膩,甜度又適中,值得推薦。白熊冰沙絕對清甜解渴,又係打卡之選。

白熊冰沙絕對清甜解渴,又係打卡之選。
海之戀有一間日式餐廳,成個感覺都好清新咁。而且見到Menu價錢都好合理,一於入去試一試!佢哋比較招牌菜式係咖喱蛋包飯系列同埋疏乎厘pancake,比較有日本風味。我哋就嗌咗個蛋包飯同Pancake share,另外都叫啲小食一齊開心食嘢傾吓計。28辛京都風咖喱吉列豬扒蛋包定食 $98呢個吉列豬扒蛋包飯真係幾正,首先牛肉咖喱係甜甜地,幾清香,裏面仲有蘿蔔,薯仔等配料。另外個蛋包飯表面個蛋都好滑嫩,仲有金黃香脆的吉列豬扒,裏面肉質同樣唔乾,讚讚!焦糖鳳梨梳乎厘班戟 $118呢個pancake好鬆化,可以震下震下,而且旁邊有香甜鳳梨,可以自由加上焦糖令整體味道更加甜香。本身已經好有蛋香,鬆化好似一陣風!抹茶拿鐵$48 @兩杯都有唔同特別嘅拉花圖案,好靚,打卡一流,而且抹茶味道清香濃郁。枝豆$28章魚燒$28除此之外都叫啲日本必備小食,章魚燒個外皮都比想像中香脆。Menu

28辛京都風咖喱吉列豬扒蛋包定食 $98

焦糖鳳梨梳乎厘班戟 $118

抹茶拿鐵$48 @

枝豆$28
章魚燒$28
除此之外都叫啲日本必備小食,章魚燒個外皮都比想像中香脆。

Menu
自己本身好鍾意食pancake🥞所以bookmark左唔少有pancake食嘅餐廳今次趁住去荃灣西donki掃貨可以嚟呢間試🥰🌟28辛京都風咖哩吉列大蝦蛋包飯佢哋嘅咖哩標榜用咗28種香辛料熬製😳入口果然惹味非常 味道亦比平常嘅日本咖哩更有層次炸蝦粉漿略厚但依舊脆口😌配上香辛料重嘅咖哩大大減低油膩感🌟真夏之芒果班戟Pancake輕盈空氣感重☁️蛋香撲鼻 入口creamy 係滿滿嘅幸福感💕配上夏天當造嘅芒果🥭口感倍添清新🌟味醂魚乾去居酒屋必點嘅烤魚乾估唔到呢度都有得叫甜甜地嘅味醂魚乾作為餐前小食一流😋🌟抹茶煉乳奶昔打卡度一流嘅飲品😎🤳上面放滿紅豆同蕨餅紅豆粒粒飽滿 入口粉糯輕盈嘅忌廉上灑滿抹茶粉🍵下面嘅奶昔香濃綿密🌟焙茶蕨餅白玉豆乳加上甘香嘅焙茶 仲有寒天粒 每一啖都充滿口感白玉煙韌 配上香甜蕨餅作為餐後甜點剛剛好😌-Pancake即叫即整 需時約30分鐘落單嘅時候店員好貼心咁提醒我哋一度過落單會同咖哩飯一齊上餐建議我哋主菜食到一半先叫佢哋整成個用餐體驗好好👍🏻值得下次encore試吓其他味嘅pancake

自己本身好鍾意食pancake🥞

作為餐後甜點剛剛好😌
Pancake即叫即整 需時約30分鐘
落單嘅時候店員好貼心咁提醒我哋一度過落單會同咖哩飯一齊上餐
建議我哋主菜食到一半先叫佢哋整
自從疫情去到依家為止,都唔知經歷左幾左波,人生起起跌跌,呢排又撞啱d事而煩擾,可能係我塊面度表現晒出黎,於是乎老友就話帶我去食好西,食d甜野會心情愉悅點~因為我自己本身好少嚟荃灣搵食嘅,但係呢間餐廳都好算易搵,嘅位置就係喺海之戀商場裏面,餐廳環境畀人一種都幾有日系感覺而且仲帶點和風味,有dd返左鄉下既感覺咁。食物方便都算唔錯,賣相黎講都吸引到人既~今餐黎講我最鐘意就係食個班戟,食完心情真係會好返好多嫁~

2022-06-16
Type of Meal
Dinner
2022-06-16 69 views
最近日日都係落雨,約食飯都只想係連埋商場嘅🥲六點幾嚟到可以即刻入坐,環境唔錯防疫做得唔錯,店員係你坐落去之前都係消毒臺&座位,而且都係好親切有禮貌👍焙茶黑蜜豆乳(凍)$36味道比較偏甜,但係散發主好濃嘅豆乳香味。附加的黑密豆可以根據自己接受嘅甜度慢慢添加。原味班戟$88賣相好吸引,忍唔住放低啲主食即刻試下。一共有三個,上層有少許忌廉味道唔算太甜,口感俾我想像中淋班戟本身甜度已經足夠,唔需要加蜜糖都OK。咖喱吉列大蝦蛋包定食$108大蝦一共有四隻,size絕對係大蝦🍤size 🤣,咖喱唔算特別辣用嚟送番食就係啱啱好,大蝦新鮮感覺係似即可叫即炸芝麻雞翼(三件)$4242蚊三件全翼都頗算抵食,雞翼表面焦脆濃郁嘅芝麻香味,除左表皮 內裡嘅肉都夠曬入味汁燒雞扒 $68.0 加$28蚊 加配季節前菜(稻庭烏冬/飯糰、麵豉湯、、時令水果)雞扒香脱可口之餘,又可以保留肉汁,跟餐配嘅飯糰、麵豉湯双椰菜絲均可再添。佢嘅飯糰上檯嘅時候都仲係熱辣辣😋
原味班戟

焙茶黑蜜豆乳(凍)$36
焙茶黑蜜豆乳(凍)

原味班戟$88

咖喱吉列大蝦蛋包定食$108
咖喱吉列大蝦蛋包定食

芝麻雞翼(三件)$42
芝麻雞翼(三件)

汁燒雞扒 $68.0 加$28蚊 加配季節前菜
(稻庭烏冬/飯糰、麵豉湯、
、時令水果)

汁燒雞扒 $68.0 加$28蚊 加配季節前菜 (稻庭烏冬/飯糰、麵豉湯、 、時令水果)

原味班戟
焙茶黑蜜豆乳(凍)
咖喱吉列大蝦蛋包定食
芝麻雞翼(三件)
2022-06-12 145 views
成日經過海之戀商場都被呢個梳乎厘班戟既廣告吸引住,趁今晚屋企冇煮飯,又係Happy Friday,一於係度食埋先返屋企。特盛鰻重呢個鰻魚飯已經包埋季節前菜、麵豉湯、時令水果同埋日本茶(冷),鰻魚燒到好香,而且份量都唔細,有整整一條鰻魚,醬汁偏甜。28辛京都風咖喱吉列大蝦蛋定食呢款28辛京都咖喱係用左京都唐辛子等28種香料製成,係最地道既京都風咖喱,咖喱略帶甜味同辛味,食落香口又唔會覺得辣,蛋好滑,吉列大蝦炸到外脆內爽。真夏之芒果班戟芒果好香甜,梳乎厘班戟好軟熟,咬落去好有空氣感,配埋芒果同忌廉真係好好食。

2022-06-10
$225 (Dinner)
2022-06-12 100 views
叫左個鰻魚飯,d飯係超級乾同硬🙃,亦係凍嘅,鰻魚正常,但$188都唔平,上菜好慢,已經等左好耐,唔敢叫佢換過另外,咖哩牛無咩咖哩味,都幾稀…烏冬正常前菜都唔係特別好味服務係正常嘅,不過唔會再光顧🫠

另外,咖哩牛無咩咖哩味,都幾稀…烏冬正常

前菜都唔係特別好味

服務係正常嘅,不過唔會再光顧🫠
$150 (Lunch)
我真係從來無食過咁難食既pancake, 食完飯就去左呢間日本店食,諗住係日本開過黎,應該唔會差,所以叫左兩份pancake試下, 大約係夜晚9點左右,等左20分鐘,食左兩啖,發覺完全唔對路,我唔係食pancake,我係食緊蛋糕, 食開pancake都知係食佢空氣感,呢間鋪完全顛覆我對pancake既認知,我以為食緊戚風蛋糕,跟住叫個話得事過黎,佢同我講話熟左少少, 根本就係開漿果陣出左問題,跟住睇返食評,原來好多人已經鬧左,如果大家想試下pancake味既蛋糕不妨去試吓
不妨去試吓