Restaurant: Satay Inn (Hong Kong Gold Coast Hotel)
Info:

2023-05-02 470 views
近排朋友們頻頻約我吃星馬菜,是要激起我飛一轉獅城的決心嗎?星洲的米芝蓮三星Odette、型格的炭烤餐廳Burnt Ends好像在呼喚著我。說遠了,這天我與好友來了黃金海岸的沙嗲軒,一嚐地道星馬風味。相比起昔日尖沙咀及北角的沙嗲軒,這裡來得更加開揚舒服,尤其是日天公造美,眼前唔少一家大細來玩來吃。懶得諗食乜,就來一份二人套餐,兩客一人餐,大家分甘同味。先來星洲蝦羔什菜沙律,青紅蘋果的爽,結合醒胃,為水果而設的Rojak醬,在炎炎天氣吃這個來打開胃口,錯不了。說起肉骨茶,有人愛星洲的白水版本,也有人偏好馬來西亞藥材味較濃的款式。大家口味不同,沒有誰勝誰負之分。呢度既套餐,直頭有晒兩款俾你,讓大家可以一次過滿足兩個願望。平日的我會喜歡馬拉風情多一些,不過呢兩款之中,胡椒味重的白水就更討我歡心。而兩者的一字骨都很鬆化易離骨,沾上濃杰的醬油,不錯吃。香港吃沙嗲串燒,始終不能與東南亞的炭火燒去相提並論,這個已經收貨。海南雞幾嫩滑,油飯亦係值得讚的項目。三款醬汁之中,我永遠覺得黑漆漆的甜醬汁,是海南雞之元匹。粉絲蝦煲,蝦肉隻隻爽彈,湯汁更是吸引,撈飯或者是跟咖喱的薄餅,同樣滿足。咖喱牛腩,不論是那國
近排朋友們頻頻約我吃星馬菜,是要激起我飛一轉獅城的決心嗎?

懶得諗食乜,就來一份二人套餐,兩客一人餐,大家分甘同味。
咖喱牛腩,不論是那國的風情,汁醬才是重點。可配飯或薄餅,是次我哋要左後者。
喇沙偏新加坡路線,微辣中滲出椰汁味。麵底不是參參,而係像賴粉,伴以充足的麵碼,值得一試。
海鮮炒飯都係好香好足料,可是大家戰鬥力有限,唯有打包。
飯吃不下,但蔬菜可以食幾條,芥蘭爽脆,以蒜茸加埋咸魚去炒,當然惹味,重口味既我表示滿意。
是的,甜品是另一個胃,清香的斑蘭蛋糕,涼快既嚤嚤渣渣,仲有雲尼拿雪糕,全部可以吞得下。
嘆埋杯拉茶,夠晒氣力應付之後既一連串活動!
如果你想吃一頓好味的新加坡菜,又想有舒適的用餐環境,可以外望滿眼翠綠的園林景致,還想有周到的招呼,而且價錢還要合理而不貴,這間餐廳應該就是最適合你的地方了。信和集團旗下的老牌星洲餐廳「沙嗲軒」,尖沙咀老店我在多年前已經去過,但這間位於屯門黃金海岸酒店內的新店,我還是第一次光顧。這間 「沙嗲軒」環境好極了,地方寬敞開揚,落地玻璃透著自然光,坐在這裡用餐,可以看見窗外的綠色環境,加上室內以大自然木色為主調的設計,感覺相當舒服。這天天公造美,陽光充沛,風和日麗,坐在裡面用餐,甚是寫意。這裡的「新加坡嚐味套餐」,菜式豐富而好味,兩位用才不過 $638,已可品嚐到多款正宗新加坡菜,實在相當抵食。特色頭盤包括「沙嗲豬肉串」、「沙嗲雞肉串」和「燒釀豆卜」三款小食。兩款串燒中,豬肉串較為好吃,至於釀豆卜,無疑是較特別的,不過我就喜歡串燒多些。「鴛鴦肉骨茶」相當特別,一次過把新加坡風味的「白肉骨茶」和馬來西亞風味的「黑肉骨茶」共冶一爐,客人既可以嚐到胡椒味重的「白肉骨茶」,又可吃到藥材味重的「黑肉骨茶」,魚與熊掌,兩者可以一次兼得,確實甚好。主菜有三款選擇,分別是「招牌海南雞飯」、「參巴海鮮炒飯」和「椰
主菜有三款選擇,分別是「招牌海南雞飯」、「參巴海鮮炒飯」和「椰香咖喱牛腩配印度千層油酥餅」。這天和與朋友就試了海南雞飯和咖喱牛腩兩款。

招牌海南雞飯」果然不錯,海南雞皮光肉滑,油飯也做得出色,配以正宗的三色醬料,絕對值得一吃。
友人的「椰香咖喱牛腩配印度千層油酥餅」,咖喱牛腩甚多,而且相當軟腍,油酥餅我雖沒試,看來也挺對辦。
粉絲蝦煲」份量慷慨,足有四隻大蝦,多肉彈牙的大蝦和底下的粉絲,索了美味的醬汁後,教人不禁想來碗白飯佐吃。
我雖不太喜歡吃芥蘭,但這天的「蒜蓉鹹魚炒芥蘭」炒得甚好,下了蒜蓉和鹹魚的炒芥蘭惹味可口,讓我也吃了不少。
最後的甜品是「斑蘭蛋糕伴雪糕」,扳上一身綠衣的軟熟蛋糕,甜美柔滑的雲尼拿雪糕,配以色彩艷麗的雜莓,是挺不錯的甜品之選。
餐廳正在推介兩款一冷一熱的「小清新特飲」,我就揀了當中的熱飲「金盞菊花茶」($58)做飲品。這特飲以楊協成菊花茶配以金盞花調配而成,味甜潤喉,生津解渴,感覺舒服清新。
黃金海岸對我來說無疑是有點遠,不過有機會的話,我還是會再來,在優美的環境下再次享用美味的新加坡菜的。
Type of Meal
Lunch
  • 鴛鴦肉骨茶
  • 招牌海南雞飯
  • 粉絲蝦煲
  • 斑蘭蛋糕伴雪糕
2022-12-25 888 views
今日食評✍🏻沙嗲軒@黃金海岸酒店試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·大時大節一定要訂枱我哋冇訂枱要等幸好店員配合安排我哋又乖乖食得安靜食得快1830入座1900埋單走·始終帶住個bb假如要等成個鐘不如叫外賣🥡·今餐食得急但出品一啲都唔求其我哋點唔切聖誕餐了只好散叫1️⃣魚片米粉誠意推介魚片滑唔腥湯底好鮮甜我忍唔住飲咗好多啖米粉都爽口2️⃣海鮮星洲炒麵海鮮配料一般但麵底ok3️⃣咖喱雜菜粉絲好好味嘅一道雜菜將平平無奇嘅食材變得好味咖喱汁功不可沒4️⃣橙汁正常5️⃣凍milo好飲甜度適中大節日房客都冇折連加一$44x·以食物水準同店員的服務態度值👍🏻·疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋bw.foodie幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
沙嗲軒@黃金海岸酒店
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
大時大節一定要訂枱

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-12-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-12-13 800 views
又係時候解下旅行癮😆今次去左試好出名既沙嗲軒,聽過身邊有好多朋友都推介呢間新加坡菜餐廳,不過今次我就第一次試🥳💓✨佢地而家做緊既係《新加坡嚐味套餐》,人均約$𝟛𝟘𝟘就可以試𝟞款野食,我地唔想諗就直接叫左呢個套餐🙆🏻‍♀️🍖特色頭盤:黄金脆炸魚皮、沙嗲豬肉及雞肉串💓兩款沙嗲串燒都超好味😋燒得好香,香料味好出,而且一咬落去真係會有肉汁咇出黎💦而佢地既沙嗲醬裡面係有花生粒,配埋一齊令口感提升之餘,更加咸香🥜🤤❌黃金炸魚皮係咸蛋黃撈炸魚皮,除左有好多係碎哂,有一半仲好淋,味道一般😢🥣肉骨茶呢款係加藥材熬煮既肉骨茶,隨碟附上脆卜卜既油炸鬼粒👍🏻藥材味好濃,排骨都好入味,熱辣辣飲落好舒服✨不過飲到底就好苦澀😂如果回甘出啲就更好🍚招牌海南雞飯❌呢款有啲期望過高🥲每塊雞皮下面都有一層厚厚既脂肪,而且雞肉都唔夠嫩滑😫但係個油飯就好正,夠入味,每啖飯都食到好濃縮既油香味🐓個人覺得口感黏左少少🤏🏻🍤蝦 (胡椒)有麥皮牛油同胡椒兩款口味選擇💁🏻‍♀️我地就揀左胡椒蝦💓蝦既size都唔細喎,而且已經起左肉,輕輕一挑就可以食到啖啖肉😋😋大蝦新鮮炸起熱辣辣,肉質緊實又多汁,配埋辛辣胡椒,超惹味❤️‍🔥🤤🌶️🥗香辣通菜呢個炒

🍖特色頭盤:黄金脆炸魚皮、沙嗲豬肉及雞肉串

🥣肉骨茶
肉骨茶

🍚招牌海南雞飯
招牌海南雞飯

🍤蝦 (胡椒)
胡椒蝦

🥗香辣通菜
呢個炒到好好食,好爽脆👍🏻辣度稍高,好香口,醬汁亦唔會過油,最快清哂🥢
香辣通菜

🥄燕窩椰香黑糯米
甜品黎講好飽肚😂可以揀熱或者凍食,我揀左熱食,但個椰漿同黑糯米香味都差啲啲🤏🏻
燕窩椰香黑糯米

🍹鹹檸檬七喜
套餐係無包野飲既,我地另外加左餐飲,都算大杯,但鹹檸檬無乜味🫣
鹹檸檬七喜

胡椒蝦
香辣通菜
燕窩椰香黑糯米
2022-11-17 683 views
🇸🇬新加坡嚐味套餐(二人餐) $600(另收加一)本來諗住去黃金海岸睇日落🌅、影下相,可惜天氣麻麻☁️🤧不過秋天黎散下步真係幾舒服🥰女朋友話掛住沙嗲軒既海南🐔飯,於是就趁今日得閒去食💕雖然今日星期六,好彩下晝去到book夜晚都有位🤣我地叫左個[🇸🇬新加坡嚐味套餐],二人份量,睇落都幾多野食🤣首先第一樣上菜既係肉骨茶🥣我自己就覺得佢唔夠藥材味🌿可以再濃啲😛,但女朋友就幾鐘意飲,因為佢唔苦😋跟住頭盤就係沙嗲豬肉🐖、雞肉🐥串燒同埋鹹蛋黃炸魚皮,個人認為豬肉好食過雞肉,但整體味道都唔錯🤤但之後幾道餸就keep唔到個水準🥲海南雞既雞肉同飯都比太多油浸住,雞肉雖然係滑,但唔算好香🙁而香辣通菜🥬個味道都不錯,但啲菜就唔係好新鮮🤫,比較多渣🤢麥皮牛油蝦🦐就不過不失,可惜凍左,令到佢又扣左唔少分🥲最後甜品燕窩椰香黑糯米就揀左熱既♨️唔係好甜,所以都ok🤣總括而言,呢個餐只可以話係合格🤕雖然係酒店餐廳,但呢個價錢黎講,性格比唔算高🤧女朋友話個海南雞冇以前咁好食🥲希望下次再黎可以食得番好食既海南雞~
🇸🇬新加坡嚐味套餐(二人餐) $600(另收加一)

最後甜品燕窩椰香黑糯米就揀左熱既♨️唔係好甜,所以都ok🤣

2022-10-22
$330 (Dinner)
小朋友考晒試,所以放假都可以好輕鬆四圍去玩,四圍去食好嘢。冇得去旅行,唯有去出面品嚐其他國家嘅美食當去咗旅行啦~今日帶住小朋友一齊嚟咗屯門黃金海岸酒店入面嘅沙嗲軒到食下午茶。因為知道佢哋7月至8月31日期間,每逢周末及公眾假期都會有Merli主題新加坡下午茶。呢個下午茶餐有齊九款新加坡著名的鹹甜小食。包括小金杯(Kueh Pie Tee)、辣椒蟹肉醬配炸饅頭、彩虹糕(Rainbow Kueh Lapis)及班蘭椰絲卷(Kueh Dadar)等,而價錢係港幣$320 (兩位用)。另設加一服務費。串燒嘅肉唔鞋,肉質好嫩滑,有雞肉串同埋豬肉串。斑蘭蛋糕好香好軟滑!!另外,仲有兩款特飲,我哋都叫左。^ 荔枝水配洛神花特飲^ (左) 楊協成菊花茶配金盞花 (熱飲)雖然係熱飲,但係炎熱天氣飲,都有消暑感覺。忍唔住另外叫左個椰青,仲爽!!食呢個下午茶餐,仲會送Merli環保袋一個!
小朋友考晒試,所以放假都可以好輕鬆四圍去玩,四圍去食好嘢。
冇得去旅行,唯有去出面品嚐其他國家嘅美食當去咗旅行啦~

呢個下午茶餐有齊九款新加坡著名的鹹甜小食。

串燒嘅肉唔鞋,肉質好嫩滑,有雞肉串同埋豬肉串。

斑蘭蛋糕好香好軟滑!!
另外,仲有兩款特飲,我哋都叫左。

^ 荔枝水配洛神花特飲
^ (左) 楊協成菊花茶配金盞花 (熱飲)
雖然係熱飲,但係炎熱天氣飲,都有消暑感覺。

忍唔住另外叫左個椰青,仲爽!!

食呢個下午茶餐,仲會送Merli環保袋一個!
2022-07-16
$150 (Tea)
2022-07-09 1371 views
來到黃金海岸staycation ,行5到8分鐘已經到商場有好多間餐廳,又有多個外送apps,包唔包餐已經唔係最重要一環呢次bk 33 hrs plan 包200蚊dining credit ,問過幾個朋友意見一致建議去沙嗲軒!DC只可堂食或外賣自取,有小朋友還是返房食方便,叫餐後行一陣十五分鐘有取,幾個盒都用錫紙包好上房一陣都仲暖㗎!➡️海南雞飯新加坡菜無理由唔試下,份量充足雞肉好多件,肉質非常滑嫩但略嫌真係只有嫩而無味,配以3種醬汁及湯,最正狂於油飯,唔會過油有淡淡鹹味調味,好想encore!➡️福建炒麵本身打開蓋見到好似齋炒油麵有啲愕然,食落先驚喜萬分,調味適中惹味,好多隻大蝦,雞蛋嫩滑,魷魚切成同麵差不多粗幼,夾一撮放入口,有唔同層次口感,好驚喜!埋單$28x,正常唔扣 DC 住客有8折,值得一試

➡️海南雞飯

➡️福建炒麵

埋單$28x,正常唔扣 DC 住客有8折,值得一試

TakeAway
  • 福建炒麵
2022-02-01 1574 views
星期日12點去到,完全唔洗等位,簡直係完全冇人。因為餐廳喺黃金海岸酒店入面,環境好好,非常舒適。食物質素都唔錯,好滿意。招牌海南雞飯 $168雞肉非常序滑,雞皮同雞肉中間有一層薄薄透明啫喱,好好味!油飯好香,但個湯有少少鹹,美中不足。棷香咖喱牛腩 $130個咖喱真係非常之「棷」味。我揀咗最少辣,結果真係完全唔辣。如果食得少少辣嘅朋友,建議揀普通或以上嘅辣度。牛肉肉質稱唔上好淋,但都唔韌,整體嚟講不過不失。

招牌海南雞飯 $168

棷香咖喱牛腩 $130
2022-01-30
$175 (Lunch)
  • 招牌海南雞
2022-01-15 1156 views
早前同家人去黃金海岸,所以就試下Satay Inn。當日我哋下午叫咗咖喱牛肉、沙嗲牛肉、雞肉同豬肉串燒、雞翼、乾炒牛河、海南雞飯、印度千層油酥餅、馬六甲椰汁西米布甸等。佢咖喱同沙嗲味都好重味,所以都好食。雞翼反而一般。而乾炒牛河唔會太過乾身,味道不錯。海南雞飯同印度千層油酥餅都好食,特別係油酥餅,好煙韌,好有口感。最後叫咗碗馬六甲椰汁西米布甸,都算有驚喜,因為佢唔會太甜,啱啱好,攞到個平衡。當日餐廳唔算太多人,每張枱與枱間都有足夠嘅空位,唔會俾人覺得太逼夾嘅感覺。
早前同家人去黃金海岸,所以就試下Satay Inn。

佢咖喱同沙嗲味都好重味,所以都好食。

2022-01-13 837 views
屋企人生日 去咗黃金海岸酒店staycation去完沙灘玩之後覺得好凍 就book咗沙嗲軒食飯 一落樓下就係好方便呢個肉骨茶係白湯 胡椒味比較濃的 不過都幾咸同較油呢個黑湯 藥材味道濃厚啲 我比較鍾意呢一個黑湯燒釀豆卜 豆卜入邊釀左啲青瓜、芽菜、肉末不過成件食落口麻麻哋 感覺好乾涸蒜蓉鹹魚炒芥蘭 主要食中間最嫩口的部位 爽甜!通菜都嫩口無渣胡椒脆雞翼就冇乜驚喜嚕 無咩胡椒味 亦不是很脆 入面肉無點醃過的感覺沙嗲就揀咗一半雞肉一半豬肉兩者都燒得唔乾 咬開都Juicy 有肉汁海南雞方面 做得好 雞肉很嫩滑有肉味,而且雞皮都整得好香 唔會好肥 油飯也煮得很甘香整個飯吃下令人滿足麥皮牛油蝦 非常之香甜 肉質爽彈 外面蝦殼也甜滋滋的亦很香脆 忍不住連殼也吃下 天氣好凍嘅情況下 樓下有一間不錯的食店已經好幸福❤️
屋企人生日 去咗黃金海岸酒店staycation
去完沙灘玩之後覺得好凍 就book咗沙嗲軒食飯
一落樓下就係好方便

呢個肉骨茶係白湯 胡椒味比較濃的 不過都幾咸同較油

呢個黑湯 藥材味道濃厚啲 我比較鍾意呢一個黑湯

燒釀豆卜 豆卜入邊釀左啲青瓜、芽菜、肉末
不過成件食落口麻麻哋 感覺好乾涸

亦很香脆 忍不住連殼也吃下

天氣好凍嘅情況下
樓下有一間不錯的食店已經好幸福❤️

2022-01-03 593 views
同媽咪到黃金海岸酒店staycation ,當然要試吓酒店內的餐廳,我哋下午5:45入座,所以人數不多,可以坐一張很舒服的枱👍🏻我哋點咗….👇星洲炒蘿蔔糕:味道很好,有星馬風味星洲炒飯:賣相吸引,沙爹串好味😋腐皮豬肉卷:腐皮很脆,但豬肉口感唔👌🏻,食完很「漏」見到人食炒通菜,都好想試吓,但因食物份量較大,要等下次先可以再試啦!😋😋酒店住戶有八折,所以都唔算貴,職員態度親切有禮(好過酒店自助餐廳好多)但要記得訂位👍🏻👍🏻👍🏻
我哋點咗….👇
星洲炒蘿蔔糕:味道很好,有星馬風味
星洲炒飯:賣相吸引,沙爹串好味😋
腐皮豬肉卷:腐皮很脆,但豬肉口感唔👌🏻,食完很「漏」

但要記得訂位👍🏻👍🏻👍🏻
2022-01-02
$180 (Dinner)
  • 星洲炒蘿蔔糕及星洲炒飯
2021-12-07 671 views
實在有好一段日子沒來屯門了,近日靜極思動,懶骨頭居然想郁動一下,老遠跑到屯門見工。見工過程尚算順利,但成功與否倒是平常心,甫出門口,心下一鬆,便覺肚餓,沿著黃金海岸的海邊緩跑徑,信步去到酒店找老朋友敍敍。大堂因為近月迎接聖誕來臨,酒店以動漫「比卡超」作擺設,佈置成多個打卡點,喜歡「比卡超」的朋友可不要錯過。中菜廳食了好幾次,同名沙嗲軒菜色只在尖沙咀店品嚐過,屯門店多年來都是擦身而過,正好來個輕食午餐。啱啱 interview 完,天氣又乾燥,口渴到一個點,即時來杯薏米水,清潤甜滑,正好。餐前小食是「黃金魚皮」,即炸即食熱辣辣,入口時仍感到一陣咸蛋香及熱氣,咬落脆卜卜,送啤酒真係絕配。五香腐皮豬肉卷($78)外層又係炸得香脆,未食已傳來五香粉的氣味,豬肉夾有少許肥肉,油香令口感及味道增添吸引力,蘸點帶甜的黑醬油會更惹味。沙嗲雞及豬(半打/$138)店名稱得沙嗲軒,串燒沙嗲當然有水準。朋友是免牛族,只點了雞及豬串燒,邊位有焦香,甜甜地又有花生香的沙嗲是靈魂所在,令味道提升了不少。海南雞飯($168)用上新鮮雞,雞味比冰貨好多了,雞肉嫩滑,尤其是有三色醬提供,相當對辦。雞油飯粒顆分明,而油份

五香腐皮豬肉卷($78)

沙嗲雞及豬(半打/$138)

店名稱得沙嗲軒,串燒沙嗲當然有水準。

海南雞飯($168)

雞油飯粒顆分明,而油份又足,食得人心花怒放,配上一小碗雞湯當然是加分點,因為坊間好多食肆求其加碗不知名例湯就胡混過關,但如果是雞雜湯我會更欣賞。
蒜蓉咸魚炒芥蘭($98)

吃得太多肉類,想食點菜蔬清清腸胃,朋友二話不說,就來個蒜蓉咸魚炒芥蘭,菜炒得嫩綠,每條都有咸魚的香味,食落亦翠嫩,但略嫌油份偏多。

未知他日會否在附近上班,整個Lunch Time 就在說說笑笑中度過!

2021-10-01 1061 views
不過不失,酒店內的其中一間餐廳算係咁。菜式不多,餐牌只有三頁(如果圖文並茂更佳),但係頁頁都係好吸引嘅東南亞菜式,不過我認為只有海南雞飯做得比較特出。價格尚算可以(用埋信用卡優惠)。
不過不失,酒店內的其中一間餐廳算係咁。
價格尚算可以(用埋信用卡優惠)。
2021-08-04 1596 views
去黃金海岸酒店 staycation, 早左 check-in 未有房, 又唔想行得太遠, 咁就近近地喺酒店大堂沙嗲軒食個 lunch 等有房丫🤭叫左兩個主食🥘香辣星洲炒飯 nasi goreng都幾惹味😋 有兩大片蝦片, 兩串雞肉沙嗲串燒, 雞肉炒飯配流心蛋, 少少辣🌶️ 超級非常惹味! 食完都仲想再食😅🥘招牌海南雞飯有一碗清湯, 油飯好香唔油膩, 雞肉雖然幾滑, 但份量略少, 同雞皮超級肥同比較多! 所以好似無咩點食過雞肉咁😅

叫左兩個主食
🥘香辣星洲炒飯 nasi goreng
🥘招牌海南雞飯
2021-08-01
$120 (Lunch)
2021-06-26 1470 views
母親節去過中港城上面的沙嗲軒,兩個人第一次試,因為係午餐,食得少,很多菜式都冇食到。於是今日約埋朋友去黃金海岸酒店呢間沙嗲軒一齊食,食咗好多款出名嘅新加坡特色菜,海南雞飯、雞肉豬肉串燒、印度薄餅、鹹魚炒芽菜、新加坡肉骨茶等等。大家都覺得好有驚喜。
  • 海南雞飯