2013-11-18 278 views
有事要黎荃灣,見無人等位就食呢間。枱面張紙唔同左,無左野食,轉左要睇餐牌,不過好似少左好多野食,同埋大部份我食開既都售罄。避風塘軟殼蟹呢個係必食,平時會叫加倍,但老公喉痛所以叫正常就算。一樣咁脆同juicy,但好似無咁入味,唔知係今日失手定已經變差左。牛油雞翼又係煎炸野,但呢個又係好好味,好香牛油味,雞肉又夠滑。保持水準脆蝦棒今日淋左少少,唔太夠脆,但有啖啖蝦肉撘夠。沙嗲豚肉粉絲黎沙嗲王梗係要食沙嗲,雖然白咖哩豬扖飯出名d。但呢個都好好味,粉絲索哂沙嗲汁,不過豚肉少左d,得幾塊仔。印度薄餅我最鍾意食印度薄餅,呢度夠平仲跟咖哩汁,有啲餐廳唔跟咖哩汁要自己再叫碟咖哩。咖哩汁都夠大兜足夠點2塊薄餅,但今日個薄餅麻麻地,太濕。
有事要黎荃灣,見無人等位就食呢間。
避風塘軟殼蟹
牛油雞翼
脆蝦棒
今日淋左少少,唔太夠脆,但有啖啖蝦肉撘夠。
沙嗲豚肉粉絲
印度薄餅
Other Info. : 總體都唔錯,但相比以前野食係差左
2013-11-08
$130 (Dinner)
2013-11-12 290 views
沙嗲王是大學時代的飯堂,但畢業後就很少吃了。這天回憶起白咖哩的味道,決定去探訪一下老朋友。晚市時份餐廳的客人也不算少,要等一會才有位。跟大學時相比,餐廳的餐牌也作出了不少改動,有新加入的石鍋飯、薄餅等,但少了東南亞食品和一些海鮮小炒(我喜歡豉椒炒聖子呢...),不過總的來說選擇還是不少的,不難找到自己想食的東西。我們兩個人叫了沙嗲雞扒拉麵、白咖喱香茅豬扒飯、脆蝦棒,加了$20的餐湯和餐飲組合。最先上來的是餐湯和脆蝦棒。餐湯是忌廉湯,比普通茶記貨式好一點,加了一些蟹柳,不過餐湯一向不寄予厚望,不難喝就好了。脆蝦棒其實是蝦春卷,每條都有蝦肉,新鮮炸起,味道不會錯。之後再來沙嗲雞扒拉麵。沙嗲本身不辣,帶點甜味。湯底加入足夠的花生醫,不會糊口卻滿有花生香,雞扒有三塊都是剛炸好的,麵是幼、直身的拉麵,不會很索湯,我想應該是中式的拉麵。這碗因太快吃完忘了影相。最後白咖哩豬扒飯都登場了。一直都覺得白咖哩是有趣的東西,看起來微黃,一點不辣的樣子其實還是有一點辣度的,對我來說是輕量級,但不吃辣的朋友仔還是要邊吃邊喝水解辣。香茅豬扒也是剛炸起的,浸在白咖哩汁中格外美味,很喜歡這裡給咖哩汁都很慷慨,絕對夠撈

脆蝦棒其實是蝦春卷,每條都有蝦肉,新鮮炸起,味道不會錯。
脆蝦棒

最後白咖哩豬扒飯都登場了。一直都覺得白咖哩是有趣的東西,看起來微黃,一點不辣的樣子其實還是有一點辣度的,對我來說是輕量級,但不吃辣的朋友仔還是要邊吃邊喝水解辣。香茅豬扒也是剛炸起的,浸在白咖哩汁中格外美味,很喜歡這裡給咖哩汁都很慷慨,絕對夠撈一大碗飯。
白咖哩豬扒飯
事隔多年,還是對白咖哩情有獨鍾。

2013-11-11
20 Minutes (Dine In)
$75 (Dinner)
白咖哩豬扒飯
Went to Satay King with my girlfriend and was looking to have a light lunch. I was expecting chicken satay and the usual popular Thai, indonesian, malay food but food was a fusion of Cantonese/Chinese with Malay? The menu is full of deep fried food, they don't have satay on the menu or any salad options, 2 vegetable dishes. The White curry we had was mild, it was a thick gloopy sweet sauce that tasted very average. I definately wouldn't recommend this place but if you are looking to fill a hole in the stomach its better than McDonalds, although more expensive for the quality.

2013-06-16
$100 (Lunch)
2013-10-09 65 views
5-10-2013(Sat)約女友人WK陪我買手提電話,我o地約o係荃灣等,見面後我問佢使唔使食晏?佢答可以食又可以唔食.唔…都係食吧.而佢提議沙爹王,呢間沙爹王開左都都起碼10年,但我從未o黎過,咁好啦.由於WK o既放工時間好早,所以我o地o黎到時都未多人,重可以揀位.我o地坐低後睇menu,冇lunch set,全部要散叫,不過消費超過$26.00,特色飲品就可以半價.我o地點o左:5. $29.00o既青檸柑梅蜜(半價)呢杯大大杯,但顏色淡淡,飲落,只飲到淡淡o既話梅味,其他材料o既味都飲唔出,似飲話梅水,唔係好甜.味道: 0.5分6. $33.00 o既紅豆鮮芒椰汁(半價)呢杯係WK o既,佢應該之前飲過,所以再叫,佢冇任何comment.3. $32.00o既奶油津白見到汁都唔係好多,但竟然有薄切臘腸,呢個係廣東版嗎?食落,津白味道淡淡的,一向唔食臘腸o既我,被迫要夾埋薄切臘腸食至有味;不過幸好呢隻臘腸唔肥,同鹹香味道唔錯,咁就可以.味道: 2分4. $46.00o既凍食札肉雞絲檬粉呢個面上都舖有腰果,檬粉爽口,但雞絲唔係雞絲,係雞柳,不過冇乜味,一定要加魚露同食至美味.味

5. $29.00o既青檸柑梅蜜(半價)
味道: 0.5分

6. $33.00 o既紅豆鮮芒椰汁(半價)

3. $32.00o既奶油津白
味道: 2分

4. $46.00o既凍食札肉雞絲檬粉
味道: 3分

1. $26.00o既脆蝦棒
薄外皮脆,內裡蝦肉雖然豐富,但我食唔出鮮味,呢個有少少失望.
味道: 2分

2. $22.00o既印度薄餅兩件送咖喱汁
薄餅軟綿綿,咖哩汁味道算幾濃唔太辣,亦唔稀,算唔錯.
味道: 3.5分

衛生:
大致上冇乜問題,但侍應放低o個兩杯水都有好多塵定油,我o地完全唔飲.

環境:
估唔到都幾靚,而且卡位居多,舒適.

其他:
唔o黎都唔知,原來呢o度重有做多國菜,pizza,日式,西式,韓國菜都有,再唔似以前,只有沙釘食.

抵食分係2.72分
2013-10-05
$86.35 (Lunch)
2013-07-22 146 views
         1:45pm左右到達,幸好唔駛等位,多數只開2/F俾客人入去食野,但想不到今日連3/F也開放,所以唔駛等位,雖然3/F餐廳面積唔大,餐桌只有約20張,相信用左好大空間黎做廚房,最唔開心o既係我想食o既石鍋飯係6pm後才開始供應,嗚嗚…..睇完個餐牌,心思思想試下個蟹粉豆腐鍋,圖片影到個鍋火紅紅似的,以為一定係辣,點知問過之後原來係唔辣的 蟹粉豆腐鍋 $32大約等左30min多才上菜,當時真係有d想cancel左佢就算… 不過相職員一定話好快整好架喇,等多陣唔會俾我地cancel的….滿滿的蟹粉湯+豆腐粒,口感幾好,豆腐又夠軟滑,正呀,個蟹粉湯帶少少蛋味+少少杰身,很不錯的味道!具鮮甜的蟹味!如果再叫個白飯已經可以當係set lunch tim,同時我也order左 白咖哩 黑豚肉飯 $38個飯球真係幾大個,所以都可以用部份的白飯用黎沾上豆腐鍋的醬汁來吃, 黑豚肉的份量真係有好多片(約7-8大片),不錯~三分之二為瘦豬肉,幾好味~個白咖哩的質素仍是不錯,好吃~醬汁又夠多~用成個葉形的器皿盛著,白飯與白咖哩汁(附洋蔥片,香蒜粒及蔥花)分開真係很好全部特飲一律半價都幾抵,記

白咖哩 黑豚肉飯

很大的飯球~

蟹粉豆腐鍋

蟹粉豆腐鍋 $32
同時我也order左
白咖哩 黑豚肉飯 $38

全部特飲一律半價都幾抵,記得set lunch附送的贈飲不太好味,例如芒果紅茶裡面的jelly狀過甜….不好喝..所以唔ORDER

Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
白咖哩 黑豚肉飯
蟹粉豆腐鍋
2013-07-05 12 views
平日出荃灣食,都不用排隊的,不知怎的今日要攞籌排位,仲足足排咗廿分鐘。同朋友嚟慶生,點了兩個主食再隨興點些小吃,先講主食:沙嗲雞扒飯: 真係不錯!沙嗲汁很惹味!雖然不夠馬來西亞串燒那些正統,但這種辣度及花生香實在不得了!令人懷緬起東南亞的風情呢。焗厚切豬扒飯: 很明顯的給個餐名誤導了,實在看不出這塊豬扒厚在哪裡,跟本同XX樂的焗豬扒飯沒兩樣嘛!不過啲醬汁又真係幾唔錯既!蒜香雞翼: 外皮炸得很鬆脆!而且調味真的很好!可值得吃!烤薄餅: 當然好吃!其實我真的沒吃過不好吃的烤薄餅咯!(在餐牌中還說是十大受歡迎的小食),伴隨的咖喱卻給我們冷落了,用來蘸沙嗲雞扒飯的汁還好吃~焗迷你扇貝 論食材,扇貝隨了瑤柱肉之外的東東都切棄了,反而用來調味的芝士真的很有風味!用來墊底的薯蓉都給我吃清光了
平日出荃灣食,都不用排隊的,
不知怎的今日要攞籌排位,
仲足足排咗廿分鐘。

同朋友嚟慶生,
點了兩個主食再隨興點些小吃,
先講主食:

焗厚切豬扒飯:

蒜香雞翼:
 外皮炸得很鬆脆!而且調味真的很好!可值得吃!

烤薄餅:

焗迷你扇貝
Other Info. : 點了杯啤酒,我以為佢會有啲酒杯,或什麼的, 點知係畀個罐畀隻膠杯嚟, 响呢一點真係可以改善一下
2013-07-02
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2013-07-03 81 views
難得來到我的老地方-荃灣,一於重溫回味一下當年經常吃的餐廳,沙嗲王。蟹粉豆腐窩其實真的吃不出有蟹粉的味道,而是濃濃的旦黃味,而豆腐也新鮮,伴飯一流,害我連吃了三碗飯:(炒蟶子 HK$88份量頗多,十分抵吃,豉椒也十分香口,伴飯也是一流。隨餐的沙律,日式的,一般吧,當是開胃菜是不錯的。白咖哩豬扒飯招牌菜。果真非常美味!豬扒十分鬆軟入味,白咖哩也十分香口,兩者加起來又是送飯的良伴。
炒蟶子 HK$88
份量頗多,十分抵吃,豉椒也十分香口,伴飯也是一流。
沙律
隨餐的沙律,日式的,一般吧,當是開胃菜是不錯的。
2013-07-27
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2013-06-23 60 views
        因事要到荃灣順便去沙嗲王食午飯點知沙嗲王竟然無串燒沙嗲食喎鮮芒果蝦沙律,雖然蝦無乜蝦味,但爽口而且醬汁醒神開胃五殼杏仁,一般啦白咖哩豬扒飯及青蘋果綠茶,白咖哩好好味呀,豬扒好有口感印度薄餅加咖哩汁,薄餅好健康,因為唔多油所以覺得乾左d囉沙嗲牛肉粉絲及糖心蛋,粉絲唔夠爽口,牛肉過熟北海道芝心餅,有驚喜呀,外脆內軟,正斗好味贈品沙嗲王XO辣椒醬
五殼杏仁

北海道芝心餅

白咖哩豬扒飯及青蘋果綠茶

印度薄餅加咖哩汁

沙嗲牛肉粉絲及糖心蛋

鮮芒果蝦沙律

因事要到荃灣順便去沙嗲王食午飯
點知沙嗲王竟然無串燒沙嗲食喎

鮮芒果蝦沙律,雖然蝦無乜蝦味,但爽口而且醬汁醒神開胃

五殼杏仁,一般啦

白咖哩豬扒飯及青蘋果綠茶,白咖哩好好味呀,豬扒好有口感

印度薄餅加咖哩汁,薄餅好健康,因為唔多油所以覺得乾左d囉

沙嗲牛肉粉絲及糖心蛋,粉絲唔夠爽口,牛肉過熟

北海道芝心餅,有驚喜呀,外脆內軟,正斗好味

贈品沙嗲王XO辣椒醬
Other Info. : 如果將軍澳新都城設分店就very good喇
2013-06-22
$81.4 (Lunch)
北海道芝心餅
白咖哩豬扒飯及青蘋果綠茶
鮮芒果蝦沙律
  • 白咖哩豬扒飯
2013-06-19 26 views
好多年無食沙嗲王, 今次lunch gathering 就約左食呢間, d 菜式帶俾我唔少新鮮感!賣相極佳, 熱辣辣出黎, d 黄色的蟹粉汁送飯一流, 而且好有鮮味, 但個豆腐就滲唔到d 蟹粉汁入去, 比較淡 ~呢個炒飯的海鮮以蝦為主打, 雖加左XO醬, 但都係好少辣;個炒飯炒得唔係好油, 算幾健康, 但d 米本身就唔太靚, 唔係好適合用黎炒飯呢個菜式對於我黎講幾特別, 芝士白汁配餃子, 之前從來未試過!一食落去, 好夠熱, 個芝士白汁好入味, 但個汁好傑, 同餃子格格不入, 有d 唔match, 個芝士白汁好似要同餃子分開食咁, d 汁好難包住成隻餃子!又係幾特別ge 一個菜式黎, 白咖喱有咖喱的香味, 但唔辣ge ~個豬扒炸到好油, 放埋落d 白咖喱度上菜, 搞到成個白咖喱仲油,豬扒同d 白咖喱分開兩個容器上會好好多!Service 同餐廳環境都ok, 3個人坐4人枱, 好寬敞, 係gathering, 聚舊傾計ge 好選擇!
石頭鍋蟹粉豆腐配白飯 ~
但個豆腐就滲唔到d 蟹粉汁入去, 比較淡 ~
XO醬海鮮炒飯 ~
呢個炒飯的海鮮以蝦為主打, 雖加左XO醬, 但都係好少辣;
個炒飯炒得唔係好油, 算幾健康,
但d 米本身就唔太靚, 唔係好適合用黎炒飯
芝士白汁焗餃子 ~
一食落去, 好夠熱, 個芝士白汁好入味,
但個汁好傑, 同餃子格格不入, 有d 唔match,
個芝士白汁好似要同餃子分開食咁, d 汁好難包住成隻餃子!
白咖喱豬扒飯 ~
豬扒同d 白咖喱分開兩個容器上會好好多!

2012-06-19
$65 (Lunch)
石頭鍋蟹粉豆腐配白飯 ~
2013-06-10 13 views
今天我和家人去沙嗲王食lunch~叫左石鍋海鲜湯,味道好極了!重有香茅豬扒,也好吃的,豬扒好入味。沙爹牛肉粉絲,都好吃的.另外又叫左白咖喱豬扒飯,還有个三文魚沙律卷。白咖喱做得不错,豬扒老左啲!但那个三文鱼最難食了。整体感覺還可以!餐廳的装修很有特色,服務也可以!重送了小禮物
今天我和家人去沙嗲王食lunch~
叫左石鍋海鲜湯,味道好極了!
重有香茅豬扒,也好吃的,豬扒好入味。
沙爹牛肉粉絲,都好吃的
另外又叫左白咖喱豬扒飯,還有个三文魚沙律卷。
白咖喱做得不错,豬扒老左啲!
但那个三文鱼最難食了。
整体感覺還可以!
餐廳的装修很有特色,服務也可以!
重送了小禮物
2013-06-24
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2013-05-03 55 views
其實一直都好喜歡沙爹王,覺得又平又好食,今次朋友話想食避風塘軟殼蟹,就諗住黎試一試,一黎,menu上有top10食物,我地點左三個都係top 10既。蒜香牛油雞翼,呢個好好食呀,牛油同蒜蓉味都好香,不過我曾經食過間越南野更加香,不過呢到都好正,個雞亦好脆,推介。茄汁豬扒飯,朋友問同一哥焗豬扒飯有咩分別,我覺得呢到既冇咁乾身,入面好多雜豆,我同朋友都唔中意食,d豬都好林,茄汁好鮮,唔錯。到左今日既主角,但係最令人失望的一個,.同普通日本餐廳既炸軟殼蟹冇咩分別,唔算好辣,味道唔出色,,朋友都有點失望飲品我叫左玫塊柚子蜜,玫瑰味好香,柚子味好甜,唔錯,雖然冇影相,但係佢用個勁卡通既杯蓋cup住,有d怪@@原來呢間野食過無數咁多次,先知佢同奧巴馬有關,大鄉里添
蒜香牛油雞翼,

原來呢間野食過無數咁多次,先知佢同奧巴馬有關,大鄉里添
2013-04-29
$85 (Dinner)
Dining Offer
Others
2013-03-25 12 views
之前有次一個人食沙爹王,咁就有張兩蚊劵,咁今日又要一個人食,就見過期用埋佢啦,見到有個新野喎,係日式蕃茄雞扒米線配半隻糖心蛋,咁其實我唔係好明,有冇得轉餸同面呢?不過我冇問,反正我覺得呢個配搭啱我口味,咁送普通的餐茶。因為下午茶時段冇咩人,野食都好快黎到啦,個湯好紅喎,亦好大碗,先試試個湯,係好濃既蕃茄味,仲有好多蕃茄肉食,個湯底好正呀,雞扒份量亦都唔少,我成日覺得雞扒係信心既保証,因為佢一般都唔會唔好食,哈哈,所以都幾好食.糖心蛋好夠流同夠甜,不過可能食慣拉面,突然咁樣配都係第一次,不過都ok,呢個米線最值得推介係個蕃茄湯底,好好飲,我會再食的and,職員d笑容好似差少少,,直頭好似唔係好開心咁,,唔知咩事呢
,好好飲,我會再食的

2013-03-24
$49 (Tea)
2013-02-09 24 views
由上年開始已掛住沙嗲王的白咖哩香茅豬扒飯,就算好多次出去有沙嗲王分店的地區遊玩,友人們都對沙嗲王總是不感興趣,但我自己則對沙嗲王一直都富有好感,只怪自己所住的地區沒有一間分店,所以一直都食不到,只能令我日思夜又想。其實今天可以不外出的,但我實在不能再等其他人肯回頭與我同行了,便專程搭車出荃灣的沙嗲王。XD當大部份人正路專登去新店吃﹑試新物或是回味古早店之類,我反而只是去一直令我心裡痕癢難耐的白咖哩,呵呵。到達的時候正正一點,已經有不少人在等位。我站在門口看了一陣餐牌,見到午餐有我期待已久的白咖哩香茅豬扒飯,其實我未肚餓但又好想快點有得食呀(腦和胃正苦惱與交戰中!)。還是問問負責派位的店員有關下午茶的優惠﹖哦~原來點正價粉麵飯便會送一杯飲品,即時婆仔上身的我,發現午餐絕對是抵玩得多呀,便決定早點食飯,立即拿張飛仔,等等位。等了十分鐘才上得去,上到二樓並沒有一位店員是有時間帶位的,我企在收銀機前,隔一陣後才有經理行過時看到我,她叫我行入去坐,但她沒指明正確位置,期間我見到有個半疏化二人卡位便自行坐下了。每個位都放有一大張餐紙作墊枱紙,看到色彩豐富的食物相,簡直令我口水流(!),有很多食物都

每個位都放有一大張餐紙作墊枱紙,看到色彩豐富的食物相,簡直令我口水流(!),有很多食物都想食呀...但基於只得一個人,還是乖乖地點午餐好了。剛好有店員行過,為免一陣無人得閒,便拿拿聲落單。
雖然正值超繁忙的食飯時間,但餐食很快就來到呢。先有百香果紅茶(跟餐可選19元飲品,如有差額再補付),店員說此飲品沒有得走甜,幸好沒走的甜度都只屬輕微,對我來說很合心意啊~淡淡的百香果甜配以微微紅茶香,既清新又解渴。最喜歡在沙嗲王飲台茶的,因為飲品中會附加啫喱一大件,實在高興。
午餐可以選炒菜或甜品,我當然選菜,清炒時菜都幾豐富,有翠肉瓜﹑椰菜﹑紅蘿蔔及雲耳,帶點蒜蓉的香味,食落不覺多油,輕易地完成一飯碗的份量菜。
期後便是等了年多的主角,登登登登,白咖哩香茅豬扒飯,由於太愛它的關係,它的左右面都要影張相先。
米白色的咖哩汁味道多年都是保持不變,香甜而不膩,個人認為要用來撈飯吃才是最夾呢﹗(上次食白咖哩湯粉絲硬是差一點點...)
三片大小差不多的豬扒,純肉無肥膏,豬扒有著濃香的香茅味,肉質鬆化不死實也不淋糊,很好吃﹑很好吃﹗
白飯有成兩飯碗,食到好飽﹗
那個神奇無線叫喚器雖然對食客來說很是方便,不過當成村店員是忙得不可開交時,它跟本毫無作用似的...最後自己叫人來才最實際。

超~滿足地離開此地。只要花一點時間便可以完成一個簡單願望(只是平時我真是好懶出街),所以要自己快樂,有何其難﹖
2013-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$51.7 (Lunch)
  • 白咖哩香茅豬扒飯
2012-12-02 23 views
周六和朋友來了荃灣<<沙嗲王>>午餐, 當時人不多, 不用等位便可入座我們研究一輪, 決定每人點一主食, 另外再加小吃我點了最喜愛的白咖哩粉絲 $41 配日式厚切豬扒 另加$4看這個日式厚切豬扒賣相炸得金黃, 實在令人胃口大增, 而且吃下感覺鬆脆而白咖哩湯底香濃味甜帶椰香, 配上吸湯力強的粉絲, 每口都滋味非常小吃我們點了新品宮崎南蠻炸雞 $39炸雞件淋上一層酸汁和沙律醬, 此配搭酸咪咪的既開胃又香口, 是個下飯好餸
我們研究一輪, 決定每人點一主食, 另外再加小吃
我點了最喜愛的白咖哩粉絲 $41 配日式厚切豬扒 另加$4
小吃我們點了新品宮崎南蠻炸雞 $39
2012-11-03
$50 (Lunch)
Dining Offer
Others
*今日專程來食招牌白咖哩豬扒飯,午市跟埋雪糕杯及自選凍奶茶*成份午餐價$44及收加一 白咖哩 依舊注滿椰香,惹味非常 滿足豬扒 數數也是統一化三件,豬扒肉質鬆化充滿香茅味 非常好白飯 叫了少飯,來到也是大大碟,白飯幾香軟 正常雪糕 雀巢產品,選了朱古力味 可以凍奶茶 唔夠凍,茶底好削,奶少糖水多 非常差
成份午餐價$44及收加一
白咖哩 依舊注滿椰香,惹味非常 滿足
豬扒 數數也是統一化三件,豬扒肉質鬆化充滿香茅味 非常好
白飯 叫了少飯,來到也是大大碟,白飯幾香軟 正常
雪糕 雀巢產品,選了朱古力味 可以
凍奶茶 唔夠凍,茶底好削,奶少糖水多 非常差
$49 (Lunch)