SAVVY

2022-07-17 1797 views
成日經過海港城呢間新餐廳,門口裝修得好靚,原來係做半自助餐,訂枱好full, 今次终於book到位,入面環境好靚,好舒服,服務都OK, 但出面選擇少,海鮮有凍蝦,青口同蜆,凍蝦同青口都大隻但吾鲜甜,反而青口有驚喜,肉質都厚,味道吾錯,同埋有3款芝士,意式火腿同辣肉,都幾好食,另外一邊有中,西式湯,中式青紅蘿蔔豬骨湯,好正,西式係南瓜湯都吾錯,其他就係沙律,冇興趣,主菜有中,西,印,日俾你揀,我揀咗焗鱸魚,肉質都可以,我表妹揀咗日式燒汁牛肉丼,味道一般,冇驚喜,我地兩個食完吾夠飽之後再去食甜品,所以應該吾會再特登再去食😆 有海港城coupon 抵食嘅
2022-07-15
$195 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
每次星期六日經過,都見排曬長龍等入場,心諗一定係好抵食或者好好食,於是星期三專登嚟食個半自助午餐,$265位(12:00-15:00),另加蛋糕$38。*食物質素正正常常, 最值得讚賞就係佢地嘅中湯已避油,感覺健康良好。*主餐外觀好靚,有增加食慾感。甜品真係不過不失,以前加20蚊還可以,如今$38可以不用了。*咖啡好飲,唔Hea。*餐廳環境美麗,但係比較嘈吵。*識員收碟殷勤。呢個收費可以有更多選擇。

*主餐外觀好靚,有增加食慾感。

*咖啡好飲,唔Hea。

*餐廳環境美麗,但係比較嘈吵。

*識員收碟殷勤。

呢個收費可以有更多選擇。

2022-07-04 1424 views
went here for lunch today. arrived at 1210. visited their salad bar twice, choices were rather limited. two kinds of soup were both disappointing. seabass as the main course was okay. the best was the dessert, mont blanc, well worth the extra $38.this is the worst part. on the way out around 115pm, I saw mini lobsters out on the salad/appetizer section. that means they put it out late, probably after 1230!customers expect restaurants (buffet or semi buffet) to put out everything right at or sh

customers expect restaurants (buffet or semi buffet) to put out everything right at or shortly after opening. the fact that I did not get to taste it is definitely a management oversight.
2022-06-27 1744 views
未試過海港城既餐廳如此差. 以為有咩咁特別就試試. 食物質素比預期差好遠又咸又重好味. 好失望.  仲激氣係俾侍應串我地用 DINNING COUPON. 宜家有邊個去唔係用 COUPON 200減100 架. 唔會再去. BADLIST 左佢!
未試過海港城既餐廳如此差. 以為有咩咁特別就試試.
食物質素比預期差好遠又咸又重好味. 好失望.

仲激氣係俾侍應串我地用 DINNING COUPON.
宜家有邊個去唔係用 COUPON 200減100 架.
唔會再去. BADLIST 左佢!
Other Info. : 價錢係入去食裝修既. 對唔住朋友既生日飯, 影響哂!! 盡慶去食, 失望而回.
2022-05-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-06-27 1525 views
呢一間buffet最抵最正嘅位 一定係可以住任食龍蝦🦞😌真係每一次出就即刻比人搶晒….龍蝦好新鮮 超多蟹肉蟹膏 爽口彈牙 超鮮甜💕🤤甜品吧嘅甜品都超級豐富 甜品控一定啱🍮
超級滿足既lunch semi-buffet!$268一位, 自助頭盤配主菜,加$20可以要一件甜品,可以用海港城$100蚊coupon添呀~ 2位用埋單都唔駛$400, 超值呀!頭盤﹕種類都算多,蝦爽口,青口鮮甜,泰式蜆酸酸辣辣非常惹味!主菜﹕焗香草三文魚扒配西蘭花薯蓉及香草汁三文魚扒鮮嫩,薯蓉creamy,賣相及味道一流!鮮露荀腰果炒海蝦露荀爽嫩唔會有渣,海蝦爽口,美中不足係腰果比較淋甜品﹕每位可以加$20蚊揀一款甜品,甜品賣相太吸引,最後都要用正價$48加多一件^^法式栗子蛋糕 - 3款蛋糕之中最好食呢個,無論甜度、味道都一流,喜歡栗子的人,一定要試呀~藍莓芝士餅 - 酸甜適中,芝士味道亦恰到好處香濃朱古力蛋糕 - 朱古力香濃,係好食但太膩,食少少就已經覺得好滯餐飲﹕每位包一杯餐飲,齋啡香醇
超級滿足既lunch semi-buffet!

頭盤﹕
種類都算多,蝦爽口,青口鮮甜,泰式蜆酸酸辣辣非常惹味!

主菜﹕
焗香草三文魚扒配西蘭花薯蓉及香草汁
三文魚扒鮮嫩,薯蓉creamy,賣相及味道一流!

鮮露荀腰果炒海蝦
露荀爽嫩唔會有渣,海蝦爽口,美中不足係腰果比較淋

甜品
每位可以加$20蚊揀一款甜品甜品賣相太吸引,最後都要用正價$48加多一件^^
藍莓芝士餅 - 酸甜適中,芝士味道亦恰到好處

餐飲﹕
每位包一杯餐飲,齋啡香醇

2022-06-21
$200 (Lunch)
朋友介紹下去咗呢間尖沙咀海港城嘅西餐廳食brunch buffet 。餐廳好似唔係開咗好耐,裝修幾靚。今次食呢個𝖥𝗋𝖾𝖾 𝖥𝗅𝗈𝗐 𝖡𝗋𝗎𝗇𝖼𝗁 𝖡𝗎𝖿𝖿𝖾𝗍 $468 一個人,加10%服務費。由12:00nn 供應到3:00pm。另外淨係星期六日同公眾假期先有㗎咋❗️.餐廳8000尺,空間感好大,分為bar, lounge, dining 3大區域.海鮮有龍蝦、麵包蟹、蝦、泰式炒蜆、青口同螺肉最有驚喜一定係龍蝦🦞,每次一出基本上1分鐘內就俾人清光🫣龍蝦肉質彈牙,幾重海水味,仲有膏添!另外蝦同泰式炒蜆都唔錯,食到鮮味🧡.沙律以泰式為主🥗,佢哋嘅泰式扎肉沙律、青木瓜都充滿東南亞特色,酸酸辣辣好開胃。.熱葷方面有齊中西印泰唔同菜系,款式唔算多以印度菜最突出🇮🇳,有印度廚師駐場,所以佢哋嘅胡椒餅、印度烤雞、印度蝦咖喱同串燒味道都唔錯。中西熱葷選擇有限,味道正常水準,但烤牛扒真係比較乾😣🥩。.甜品corner賣相非常精緻,用咗大量鮮花做裝飾🌸有蛋糕🍰、牛角包🥐、酥餅🍩、曲奇🍪同生果蛋糕全部一口size,味道真係唔錯😋應該滿足到甜品控嘅期望❣️我哋基乎試晒所有款式,妹妹最鍾意brownie中間加咗合

海鮮有龍蝦、麵包蟹、蝦、泰式炒蜆、青口同螺肉

熱葷方面有齊中西印泰唔同菜系,款式唔算多

甜品corner賣相非常精緻,用咗大量鮮花做裝飾🌸
有蛋糕🍰、牛角包🥐、酥餅🍩、曲奇🍪同生果
蛋糕全部一口size,味道真係唔錯😋
應該滿足到甜品控嘅期望❣️
我哋基乎試晒所有款式,妹妹最鍾意brownie
中間加咗合桃同提子乾🍇,有口感又好食!
另外佢嘅朱古力蛋糕、忌廉窩夫筒、熱情果蛋糕都唔錯!

食到最後餐廳會為每台食客即席整兩款甜品,包括係火焰芝士蛋糕🍰🔥同朱古力脆皮Haagendazs雪條。有專人喺面前表演的確係幾有gimmick❤️‍🔥

食物款式方面冇想像中咁多,大路款式例如刺身壽司🍣同煙三文魚都欠奉。海鮮反而唔錯,大部分都有鮮味🦐🦞,甜品亦幾好食🍮。鐘意飲酒仲加$188享用free flow嘅𝖶𝗁𝗂𝗌𝗉𝖾𝗋𝗂𝗇𝗀 𝖠𝗇𝗀𝖾𝗅🥂!

🔥由而家起去到26/6/2022,每位成人仲可以帶1位11歲或以下嘅小朋友免費一同用餐‼️有小朋友嘅家庭超抵🔥!
2022-06-20 990 views
📍尖沙咀海港城Bar Lounge Savvy @savvyhongkong近期經過海港城見到依間門面黑黑哋超有feel✨🤍行到入去先知道原來咁大 同埋入邊嘅風格係超級啱我呢種睇重儀式感嘅人(*ˉ︶ˉ*)🦐泰式冬陰功湯 $138首先就咁睇第一條片就知道店員係十分重顧客嘅體驗 會問你想唔想錄條片🤣🤣!跟住佢就會將湯淋落去冬陰功嘅配菜上~ 味道方面我覺得幾濃味而且配料都幾多 不過我覺得偏鹹咗少少 隻蝦有少少梅 不過蝦膏好食!🥗帶子煙三文魚沙律 $78我覺得呢個沙律麻麻地 因為汁方面唔係平時用開嘅沙律醬 或者黑醋 係用橙汁來做底 個人來講就唔係好鍾意水果撈埋落去主菜度食😂😂😂不過如果喜歡食橙嘅朋友都可以一試 味道好fresh~ 另外菜方面亦都唔係普通嘅沙律菜 係用菠菜做底嘅 出邊都好少會食到 唔錯唔錯✨✨🤍🍝Pad Thai 泰式炒粉 $98呢個pad Thai同出邊嘅泰式餐廳炒得差不多 味道唔錯!而且好開胃🫶🏼🫶🏼同埋都幾足料下!有三四隻蝦🦐🦐😍🐥泰式咖喱烤雞 $78 呢個咖喱係稠身質地🐥幾啱送飯或者配上印度薄餅!其實都可以零㗎不過我同朋友就覺得有啲飽(。・ω・。)下次有機會再試囉!除咗嘢

🦐泰式冬陰功湯 $138

🥗帶子煙三文魚沙律 $78

🍝Pad Thai 泰式炒粉 $98

🐥泰式咖喱烤雞 $78

除咗嘢食之外最尾嗰幾幅相就係餐廳嘅環境 唯一想讚嘅就係個廁所 超級超級靚(*ˉ︶ˉ*)!

尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3209A號舖
————
#gluttonlifecafe #gluttonlife尖沙咀
#尖沙咀 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill #hotdog #dogfriendlyhkrestaurant
  • Pad  thai
2022-06-20 914 views
近排餐廳有優惠,3-11歲小童免費。星期日自助午餐12-3點,夠晒時間慢慢嘆。餐廳內裝潢優雅,而且闊落。食物款式不太多,但都有見用心。海鮮類有麵包蟹龍蝦,補給的速度也很快。有即煮意粉, 但只有三文魚白汁。有東南亞小食- 主打印度菜,各種印度咖喱、印尼炒飯,串燒味道都很好燒牛肉 -有點失色,偏靭。甜品以西餅為主 - 全部細細件,可以一次過試唔同款式。不會太飽,全部都好味。最特別嘅就係有兩款廚師推介, 有車仔去到你座位旁邊即場製作,10分有誠意Häagen-Dazs 手作雪糕 -每位乘客一枝,用朱古力醬沾上三款不同的配料,由第一枱去到最尾一枱,足足用上大半小時才完成雪糕派送。小朋友等到好心急但係亦好開心。火焰橙酒芝士蛋糕 -啱大人口味,又很重味嘅橙酒。
近排餐廳有優惠,3-11歲小童免費。
星期日自助午餐12-3點,夠晒時間慢慢嘆。

餐廳內裝潢優雅,而且闊落。
食物款式不太多,但都有見用心。

海鮮類有麵包蟹龍蝦,補給的速度也很快。

有即煮意粉, 但只有三文魚白汁。

燒牛肉 -有點失色,偏靭。

Häagen-Dazs 手作雪糕 -

火焰橙酒芝士蛋糕 -
啱大人口味,又很重味嘅橙酒。

2022-06-18 809 views
第一次嚟海港城食自助餐🍽 原來成日行過都唔知呢度有間餐廳😹 環境都算舒適開揚 雖然嘢食種類唔算超多 但係味道不錯😌  夏日炎炎最適合飲爽脆嘅Rosé🍾 超級refreshing入口帶蜜桃香🍑🥰  難怪Château d'Esclans 嘅Rosé係被譽為全球賣得最好嘅Rosé🤭 仲只需要加$188 就有free-flow *優惠期到7月31日* hahahahaaa
Savvy 一間面積有8000尺的餐廳好有空間感,環境舒適我食咗啲咩,就同大家分享吓。虹吸泰式大頭蝦冬陰功 $296 份量夠四個人飲。Thai Sea Bass Salad。泰式香料燒雞 $218。Tandoor Tiger King Prawns $140 (兩隻)。星加坡牛肉沙嗲 (5pcs) $75。Grilled Hokkaido Scallops $288。Pan-fried Breaded Veal Schnitzel $228仲有甜品。Yuzu Meringue Pie。Mango Sticky Rice有啲名中文唔記得咗😂樣樣都幾好食㗎呢間餐廳仲可以用海港城消費券✌🏻
Savvy 一間面積有8000尺的餐廳
好有空間感,環境舒適
我食咗啲咩,就同大家分享吓

。虹吸泰式大頭蝦冬陰功 $296 份量夠四個人飲

。Thai Sea Bass Salad

。泰式香料燒雞 $218
。星加坡牛肉沙嗲 (5pcs) $75

仲有甜品
。Yuzu Meringue Pie
。Mango Sticky Rice

有啲名中文唔記得咗😂
樣樣都幾好食㗎
呢間餐廳仲可以用海港城消費券✌🏻
2022-06-05 1027 views
今次去咗太子酒店入面新開嘅餐廳食物質素好 但一半食物都漏單漏單嚴重嘅程度 都算一生第一次遇見一開始Order咗5樣食物職員可能規定要靠腦記 唔可以mark低第一次覆單時 已經錯 即時糾正完 佢就去落單 (最後5款食物 漏落兩款)之後再另外落兩杯飲品 最後只有一杯到 另一杯到埋單都無蹤影(Check單有寫我杯飲品 應該水吧漏單)之後黎咗3款食物之後坐等好耐 再追單幾次 發現兩樣食物漏單其中一樣仲要後期再落錯(我後期追單 要咖喱羊肉薄餅 但佢落咗烤大蝦配薄餅)基本上所有食物 不論賣相 價錢 同質素都係值得一讚 但不斷等待同追單嘅過程 加上窗邊位冷氣太強 令到我地心情都有d暴躁埋單前有諗過試唔試佢嘅甜品但呢餐飯已經搞到兩個半鐘 先黎齊野食(最後走嗰刻 見到隔離枱都少少發火追佢地嘅甜品 就慶幸自己無叫到甜品)最後check單 掛住叫佢cancel返我杯飲品 點知睇漏咗佢收多咗我一份大蝦配薄餅(佢落錯 而我無食過嘅)
今次去咗太子酒店入面新開嘅餐廳
食物質素好 但一半食物都漏單
漏單嚴重嘅程度 都算一生第一次遇見

一開始Order咗5樣食物
職員可能規定要靠腦記 唔可以mark低
第一次覆單時 已經錯
即時糾正完 佢就去落單
(最後5款食物 漏落兩款)

之後再另外落兩杯飲品
最後只有一杯到 另一杯到埋單都無蹤影
(Check單有寫我杯飲品 應該水吧漏單)

之後黎咗3款食物之後
坐等好耐 再追單幾次 發現兩樣食物漏單
其中一樣仲要後期再落錯
(我後期追單 要咖喱羊肉薄餅
但佢落咗烤大蝦配薄餅)

基本上所有食物 不論賣相 價錢 同質素

(最後走嗰刻 見到隔離枱都少少發火
追佢地嘅甜品 就慶幸自己無叫到甜品

最後check單 掛住叫佢cancel返我杯飲品
點知睇漏咗佢收多咗我一份大蝦配薄餅
(佢落錯 而我無食過嘅)

2022-05-28 1133 views
俾各大 youtuber 老點左,又話有好多海鮮(大頭蝦,炒蟹等等),一心諗住去食餐好野,打去訂位,都要成個月後先有位,點知大頭蝦,炒蟹等等一樣都無,超失望同搵笨,價錢方便,連埋加1,500幾蚊,d食物款式仲少過d 3,4星既200-300既lunch buffee,cp 值勁低,完全唔值5百幾蚊要食炒飯先飽,甜品無舊好食,水果得菠蘿,西瓜,西湯好似水禁稀,熟食種類都非常少,真係煲下次,就算有coupon 都唔會再去食,唯一讚既地方係環境幾令
2022-05-25 753 views
值得一試最好飲嘅冬陰功湯。夠足料,成隻大蝦🍤、微酸唔係太辣。少少甜味適中。本來點一份兩個人分。飲完我都忍唔住要 encore 多一份。重走出廚房前叫廚師👩‍🍳比我影咗相先叫侍應生倒比我。之後點咗三文魚扒。超低食 $100 都唔使係海港城搵到。重要係高級餐廳🍴。真係有啲令我懷疑人生。希望呢間餐廳唔會執笠。甜品點左檸檬蛋糕同埋白雪蛋糕🧁賣相一流,打卡必備。呢間餐廳一定有下次再幫襯。因為見到隔籬枱甜品芒果糯米飯賣相仲吸引。可惜已經飽到嘔。值得一讚帶位小姐Leslie 態度親切。
值得一試

• 冬陰功
2022-05-20 949 views
生日就喺要食食食🤤今次嚟海港城試新餐廳早一個月前喺openrice book 定🤭果然我係有計劃嘅 咁樣先安心 呢間餐廳真係勁推😍好鍾意啊❤️ 食物高質素 服務貼心 環境優雅絕對會再嚟試吓其他菜式🙊開枝酒🍷同朋友聊天聚聚😙(今日就先飲果茶啦☕️)鮮蘆筍腰果炒智利鱸魚柳 $218😍愛上呢道菜式 鱸魚柳好滑帶子煙三文魚沙律 🥗 $78芝士焗西蘭花🥦 $68澳洲和牛西冷(8安士)$398平時真係唔會捨得食咁貴😛媽咪批准再另一個講法啦肉質鮮嫩 配上黑椒 口感層次再提升輕煎挪威三文魚柳(5安士)$98Raspberry Nectar $65食得差唔多就請服務員幫我哋上甜品嚕一嚟甜品我有啲surprise 🥹 雖然我係openrice 訂座有揀返係慶祝生日 但我到餐廳完全冇提及到呢件事 服務員亦好貼心❤️有幫我放埋生日牌同點蠟燭🎂 真係覺得服務質素好好👍🏻士多啤梨蛋糕🍰 $48松露朱古力蛋糕 $48高品質嘅菜式 舒適環境 貼心服務 絕對會再約朋友嚟呢度食飯聚聚🥰
生日就喺要食食食🤤
今次嚟海港城試新餐廳
早一個月前喺openrice book 定🤭
果然我係有計劃嘅 咁樣先安心

呢間餐廳真係勁推😍好鍾意啊❤️
食物高質素 服務貼心 環境優雅
絕對會再嚟試吓其他菜式🙊
開枝酒🍷同朋友聊天聚聚😙
(今日就先飲果茶啦☕️)

鮮蘆筍腰果炒智利鱸魚柳 $218
😍愛上呢道菜式 鱸魚柳好滑