2009-08-29 26 views
早上去咗diamond hill做facial,做完都兩點嘞。於是出番jordan 食晏,但去到嘅時候已經係下午茶時般。兩個人,每人各叫一個湯河,再加多個小食拼盤,配青檸soda。青檸soda夠冰凍,酸酸甜甜,幾好飲。我要咗個雞絲湯河。雞絲唔韌,不過有種雞嘅"腥"味,唔知係咪因為新鮮雞嘅關係。河粉份量適中,湯底幾清,唔會太濃味。仲有芽菜同中芹粒。個拼盤有炸魚餅、炸蝦餅、春卷同埋炸南瓜。炸南瓜脆漿薄,炸得金黃香脆,南瓜甜甜的,好味。春卷都好好味,好香脆,裡面有肉碎同粉絲。炸魚餅都幾好,唔腥,不過質地較實。炸蝦餅真材實料,彈牙,不過又係實咗少少。呢度d辣醬料,全部唔夠辣,我落咗好多好多都係唔太辣。下午茶時段只得小貓三兩隻,好靜。服務正常,feel 唔到佢特別好。
於是出番jordan 食晏,但去到嘅時候已經係下午茶時般。

青檸soda夠冰凍,酸酸甜甜,幾好飲。
我要咗個雞絲湯河。
雞絲唔韌,不過有種雞嘅"腥"味,唔知係咪因為新鮮雞嘅關係。
河粉份量適中,湯底幾清,唔會太濃味。
仲有芽菜同中芹粒。

個拼盤有炸魚餅、炸蝦餅、春卷同埋炸南瓜。
炸南瓜脆漿薄,炸得金黃香脆,南瓜甜甜的,好味。
春卷都好好味,好香脆,裡面有肉碎同粉絲。
炸魚餅都幾好,唔腥,不過質地較實。
炸蝦餅真材實料,彈牙,不過又係實咗少少。

呢度d辣醬料,全部唔夠辣,我落咗好多好多都係唔太辣。

下午茶時段只得小貓三兩隻,好靜。
服務正常,feel 唔到佢特別好。
青檸soda
雞絲湯河
小食拼盤
炸蝦餅
$42 (Lunch)
青檸soda
雞絲湯河
小食拼盤
炸蝦餅
2009-08-07 2 views
今次一行九人,係同媽媽慶祝生日,而媽媽一向喜歡泰菜(其實個人都好喜歡)而一向食泰國菜都係去九龍城多,今次因為係平日,各人放工去九龍城有D麻煩,所以睇過 open rice 的食評後決定一試.環境同九龍城比,真係好好多由於係訂檯,所以可以坐圓檯,座位闊落,近窗邊. 服務員好有禮貌,還不停為我門加水(未order食物,淨坐),由於人未齊坐了一陣子才叫了個大拼盤,嘩!份量ok喎!跟全再點了9個餸(包括沙律,冬蔭功湯,咖哩,炒麵,焗飯...) ,其中的兩面黃炒麵,原來同我地食開的肉絲炒麵無嘜大分別,只是肉絲變了雞絲,不過就十分大碟.另外值得一讚的是沙冰,好香芒果味,味道濃郁,不過建議大家要帶定外套至好叫,因為飲完涷到震
環境同九龍城比,真係好好多

2009-08-06
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
2009-07-21 40 views
由於要等埋d相, 所以遲左少少先寫呢個食評行完佐敦, 諗唔到食乜, 朋友話上莊士倫敦廣場睇下有乜好食, 見到呢間, 一於試下喇, 我就第一次黎, 當晚七點鐘, 唔多人, 唔使等位, 侍應好快就帶左我地入去坐, 不過冷氣都幾勁下, 女仕記得帶番件外套仔, 點左芒果海浙沙律咖哩牛筋牛腩(諗住食多d骨膠原保下) 不過唔多牛筋囉, 得果3-4舊仔, 但d汁好好味, 再加法飽 另外叫左碟蝦餅, 都幾有咬口, 彈牙, very good我地點完食物無耐就送上檯, 效率好快, 食物都係熱既, 不過黎得太快, 有d覺得佢好似想趕客走咁, 餐廳入面既裝潢真係幾thai feel, 座位都幾舒服架
由於要等埋d相, 所以遲左少少先寫呢個食評

法飽
另外叫左碟
蝦餅, 都幾有咬口, 彈牙, very good
炸蝦餅....好味呢
咖哩牛筋牛腩配法飽
2009-07-02
炸蝦餅....好味呢
咖哩牛筋牛腩配法飽
  • 蝦餅
2009-07-05 10 views
weekend同兩個friends gathering,心情特別輕鬆!! book咗 7:00 pm, 我同別外個friend 一早喲 7:10 已經入座,等到7:40 左右先叫第一道菜 - 泰式炒雜菜, 諗住邊食邊等個開OT個friend, 點知道菜 7:55 已經到;開OT個friend就 响8:05趕到!!!之後再order 咗咖哩蟹 (好大隻, 好有肉地), 泰式珍寶串燒拼盤 (嘢味),再加個薄餅 (我就無食到, 個賣相唔錯; 兩個friends 都食得好開心…即係 good la)其實向入座後等friend, 點菜及要求多多求助拍照的我們,過程中, 服務員D 態度都keep 得唔錯, well done!!!
weekend同兩個friends gathering,
心情特別輕鬆!!

等到7:40 左右先叫第一道菜 - 泰式炒雜菜,
開OT個friend就 响8:05趕到!!!
蟹 - sample & size
咖哩蟹
泰式珍寶串燒拼盤
薄餅
2009-07-03
$150 (Dinner)
蟹 - sample & size
咖哩蟹
泰式珍寶串燒拼盤
薄餅
2009-02-10 6 views
我同BF都係好鍾意周圍搵好野食既人平時同BF諗唔到食乜就上黎OPENRICE睇下有乜好介紹咁尋晚都係咁既情況啦...想食THAI FOOD又唔知邊間好...上黎呢道見到呢間D食評都唔錯就同BF黎呢間"泰屋"試下啦但呢道既服務真係唔要得 !!! 搞到我同BF都冇晒心情食野 !!滿心歡喜咁上到去首先一出lift我同bf企左係門口成5分鐘都冇人招呼 冇人帶位(其實除左係food court or fast food shop,基本上餐廳都有人帶位,呢d係對客人基本既禮貌)咁企左咁耐都冇人理算啦 自己入去搵位坐低左係window seat跟住就有個著黑色制服 類似經理既男人行過黎叫我地起身 坐番去餐廳既中間 因為有d侍應已經收左工要將客人combine係中間 易d上菜(咁點解我地企係門口果陣又冇人帶位, 到我地坐低左先講呢?)雖然果陣已經慶慶地 不過佢個解釋都算合理咁我地就起身坐去餐廳既中間啦之後order完食物 叫左1)生菜包2)咖哩蝦 跟 蒜蓉薄餅3)鹹魚炒芥蘭4)蠔仔蛋先黎左個 蠔仔蛋連大排檔水準都不如好似食緊炒蛋咁 一d蠔仔味都冇蠔仔蛋下面有d芽菜係底 但係d芽菜仲多d蠔仔蛋
我同BF都係好鍾意周圍搵好野食既人

又再"吹"啦
真係要"吹"先至黎 但只係黎左個咖哩蝦
隔多陣我又好不厭其煩咁"吹"個 蒜蓉薄餅
咁好明顯係missing order

樣樣野都要"吹"
"吹"左咁多次..都冇心機食野..
咖哩蝦 -
仲以為係虎蝦 黎到先知係蝦毛仔
仲要得幾隻 10隻手指數得晒

d咖哩甜到喊 !! 一d spicy都冇

反而個 蒜蓉薄餅 就唔錯
好香口 食得最多就係呢個薄餅
食到都差唔多11點 (未夠11點)
連埋我地仲有3台客係到食緊野
d侍應開始收工
個經理係我地身邊行黎行去...
跟住仲要坐係隔離台睇住你食 !!!
即係點先 ?? 你趕收工都唔係咁既態度呀 ??

之後我同bf醒水知道咩事
我就放慢黎慢慢食 (鬼叫你miss左我地既order 上菜上得咁慢?)
跟住之後我同bf都係好明顯咁feel到凍左好多
咁我地梗係知咩事啦
開大冷氣趕客咁cheap都做得出
呢間餐廳d service有幾好都不言而喻
埋單$467
就算係埋單時送左好多張coupon
都唔會再有下一次
$230 (Dinner)
2009-01-24 10 views
餐廳的環境有點像美食廣場感覺狹窄也很嘈吵食物的價錢是averagesize 也頗大最好吃是生菜包其他的是平平無奇青咖哩不夠香, 太重椰味椰青焗飯的飯太淋身海鮮沙律的海鮮份量太少了所以不太值得推介
餐廳的環境有點像美食廣場
感覺狹窄
也很嘈吵

食物的價錢是average
size 也頗大

最好吃是生菜包
其他的是平平無奇
青咖哩不夠香, 太重椰味
椰青焗飯的飯太淋身
海鮮沙律的海鮮份量太少了

所以不太值得推介
$120 (Dinner)
2009-01-02 16 views
我和女朋友都認爲這裡的泰國菜味道不錯,至少在尖沙嘴一帶是最好和最多選擇的泰國餐廳之一。特別是中午,lunch set 更加抵食,連老火湯,飲品,甜品,最平的炒金邊粉都不用30, 仲好過去 附近的food court 而且他的青檸蘇打比 Food Court 的好10倍啦。而女朋友就喜歡金柚沙律,味道不錯,不過 蝦就好細。另外吃個午餐,仲有晚飯coupon送,例如送炒通菜,散叫都要65。(如果要吃晚飯,專程來吃過中午都有jetso)經常去的原因還有一個,假日Lunch的時間這裡很少人, 一定有位,可以和女朋友悠閒享受午餐,之後到尖沙嘴行街。

2009-01-01 82 views
Eaten last night 31st Dec...food no flavour cannot believe from Thailand....... sate overcooked and very dry. Tom Yam soup not spicy also no flavour.... pad tai noodle, like fried noodle with ketchup.... if only pay $100 can accept but nearly 400.... No good!!!!
No good!!!!
2008-12-27 6 views
今日小弟同朋友唱完 k 之後, 去佐泰屋食 Dinner! 但今日冇拎相機, 相片久奉我地叫佐印尼海鮮炒飯, 洋恖烤餅, 蝦餅, 冬陰公, 馬拉盞通菜, 咖喱雞同埋一碟雜菜 大致上食物都好好味呀! 而且環境好好, 坐得舒適!我特別鍾意咖喱雞~~~~咖喱汁好正!!!!!好少食到D咁靚o既咖喱汁, 洋葱,雞肉同薯仔都多, 好好"送"飯冬陰公都好好飲呀!!! 印尼海鮮炒飯都不俗, 係嫌細佐DD啫!我地六人行, 叫佐咁多嘢食, 只係每人一百, 價錢合理公道!值得再去試試!!!!!
大致上食物都好好味呀! 而且環境好好, 坐得舒適!
我特別鍾意咖喱雞~~~~
咖喱汁好正!!!!!

冬陰公都好好飲呀!!!
印尼海鮮炒飯都不俗, 係嫌細佐DD啫!
值得再去試試!!!!!

$100 (Dinner)
  • 咖喱雞;冬陰公
2008-12-23 3 views
不知為何泰屋那麼多好評?整體來說,食物的味道似乎過於本地化,完全沒有泰國菜的精粹,不辣、不酸,較淡口,對於怕辣而又想吃泰國菜的人,這裡有可能是你的"飛佛"。併盒(小):分量都算多,蝦餅與炸南瓜條最好吃肉碎生菜包:不辣不酸不夠味冬陰公(例):不辣不酸,更不熱,最後要侍應額外開個爐給我們加熱南瓜海鮮咖哩:賣相靚,但海鮮cheap海南雞(free):雞冇雞味,皮又厚脆薄餅:等好耐,又唔抵食環境裝修雖然ok,但太嘈,完全清楚聽到隔離檯的人的對話,很騷擾!
不知為何泰屋那麼多好評?

併盒(小):分量都算多,蝦餅與炸南瓜條最好吃
肉碎生菜包:不辣不酸不夠味
南瓜海鮮咖哩:賣相靚,但海鮮cheap
海南雞(free):雞冇雞味,皮又厚
脆薄餅:等好耐,又唔抵食

併盒(小)
南瓜海鮮咖哩
冬陰公
肉碎生菜包
$106 (Dinner)
併盒(小)
2008-12-22 11 views
泰國菜係小金魚同小貓都十分鐘意食的東西,雖然知道九龍城D泰國菜舖係唔錯,不過我同小貓都嫌出入九龍城唔係太方便(小金魚係條只係識搭地鐵的魚,搭巴士的話成鬼日暈浪,長短程都會~)。小貓成日話想食泰國野,所以上個星期五同小貓年尾一齊大出血時,就同佢去泰屋食晚飯啦.....因為上到去時都已經9點半有多啦,所以雖然係星期五,但係人客真係唔多。只得幾枱客,所以初時個待應諗住叫我地坐二人枱,另一個人就話可以坐四人枱鬆動d~~因為行街時我同小貓已經食咗少少野,而且又只係得二個人(雖然我地都係大食型),再君又夜啦費時食得太飽啦,所以都係唔好叫太多野啦~~~咖喱蟹:GOOD~GOOD~GOOD~呢度個咖哩蟹真係好好食,大大隻肉蟹 + 好好味的咖喱汁,隻蟹真係啖啖肉,小金魚試過某些地方的咖哩蟹唔係用肉蟹,呢度連個蟹鉗全部都係肉呀,而個咖哩汁係有落蛋去煮的,所以好香又滑但又唔會好杰,雖然唔辣(老少咸宜啦),加上又夠多汁~攞嚟撈飯or沾烤包嚟食真係"正"呀。如果你唔鐘意食蟹or嫌食蟹麻煩,食咖喱蝦都係一個唔錯選擇~~菠蘿炒飯:本嚟我係叫辣肉碎生菜飽,點知後嚟個待應同我講"唔好意思,d生菜買矖啦~~"(咁好生意~
)。

菠蘿炒飯:本嚟我係叫辣肉碎生菜飽,點知後嚟個待應同我講"唔好意思,d生菜買矖啦~~"(咁好生意~~~),小貓見個菠蘿炒飯睇圖好似好"得"咁,就改咗做菠蘿炒飯,上枱時睇樣都唔錯喎,有海鮮同少少肉鬆撈埋嚟食,飯入面有D什豆 + 提子乾 + 菠蘿粒,但係D飯太濕啦,炒得唔夠乾身
,再加上小金魚本身就唔鐘意食"軟飯"的
,更加覺得唔係咁好食,而且佢係有味飯,淋咖喱汁無咁好食。(最後食唔矖叫小貓打包返屋企,再炒炒佢嚟食可能會好d呱~~~)
紅豆冰 x 2:呢度d紅豆冰係用一隻好高身的杯嚟裝,份量又唔係話多好多,不過咁高身杯飲起上嚟唔係好方便,味道就"麻麻"。紅豆唔夠"淋",加上佢唔係落椰汁而係椰奶,椰奶有少少"酥"味,唔係人人都接受到(小金魚就係其中之一啦),改用椰汁or花奶可能會好少少。
烤包 x 2:好似有三種味道,原味 + "算"蓉 + ???,有一隻味道我忘記了,但係我地叫咗"算"蓉味,上枱時係熱辣辣(熱到辣手呀
),配咖喱蟹d汁真係無得彈呀~

service方面,都ok呀~加水同換碟都會自動自覺,我地叫咖喱蟹都會自動攞埋個鉗比你用。
聽講屯門個間會平d~(呢度我地食咗四百幾呀),不過咁遠,要我呢條"容易暈浪的金魚"游到咁遠去食,點會吖,都係貴d食佐敦呢間算啦。

$210 (Dinner)
  • 咖喱蟹or蝦
2008-12-11 52 views
the restaurant is HUGE!!the environment is reaaaaaaaaaaally nice! warm lighting and comfy seats.Food wise... not bad!! We had the "dong yum gong" soup, curry crab with pancakes, fried vegetables, sashimi shrimps and some others, which I forgot...all of the food meet the stardard but cannot say there is a "WOW" feeling. I love their environment, so I will definitely go again if I want to eat Thai.
the restaurant is HUGE!!

2008-11-16 1 views
喜歡泰屋的原因:1.我們一行十二人,他安排了一張圓桌給我們,感覺很好!!!因為多人食飯長桌,實在行不方便。2.環境很好,空間很大,餐椅很闊,食具很整潔,十分舒適。3.食物不錯,價格合理。4.服務好,有不停為我們加水。推介食物:大拼盤、咖哩蝦、波蘿炒飯、冬陰公湯朋友生日,我在OPENRICE搜尋尖咀泰國棻,見到"泰屋"個COMMENT都幾好,所以去試下。個個朋友都很喜歡,所以我應該盡些責任,給回他一個COMMENT。
喜歡泰屋的原因:

2.環境很好,空間很大,餐椅很闊,食具很整潔,十分舒適。

3.食物不錯,價格合理。

4.服務好,有不停為我們加水。

推介食物:

大拼盤、咖哩蝦、波蘿炒飯、冬陰公湯

$135 (Dinner)
  • 大拼盤、咖哩蝦、波蘿炒飯、冬陰公湯
2008-10-17 4 views
好耐冇食泰國嘢,生日叫朋友仔請我食,見食評幾好同就腳,就嚟試吓。七個人叫咗︰細拼盤 - 蝦餅、炸粟米南瓜條、串燒雞 & 春卷,樣樣都ok蒜茸 & 洋蔥烤餅 - 兩款都唔夠味忌廉咖喱雞 - 食唔到咖喱味,雞有鞋又冇味柚子沙律 - 除柚子外真係咩都冇,個汁都ok0既椰青焗飯 - 自從係小曼谷食過後就愛上咗哩個飯,哩間0既唔唔夠香夠椰子味菠蘿炒飯 - 普普通通冇咩特別炒什菜 - 普通環境唔錯,服務又幾好,但由於全場爆滿,所以好嘈,以為食中菜先咁嘈,原來泰菜都會...泰菜嚟講佢唔算好好味,不過朋友們有請就冇所謂啦(哈)

七個人叫咗︰
蒜茸 & 洋蔥烤餅 - 兩款都唔夠味
忌廉咖喱雞 - 食唔到咖喱味,雞有鞋又冇味
柚子沙律 - 除柚子外真係咩都冇,個汁都ok0既
菠蘿炒飯 - 普普通通冇咩特別
炒什菜 - 普通

忌廉咖喱雞 & 洋恖烤餅
柚子沙律
椰青焗飯
菠蘿炒飯
2008-09-28 2 views
冬陰公湯(例):又酸又辣, 好味!泰式炒雜菜:一般味道咖哩羊︰羊肉唔蘇,無咩羊味。個汁一般。泰式酸辣鳯爪:夠辣野味
冬陰公湯(例):又酸又辣, 好味!
泰式炒雜菜:一般味道
咖哩羊︰羊肉唔蘇,無咩羊味。個汁一般。
泰式酸辣鳯爪:夠辣野味
$150 (Dinner)