本身諗住試嗰間餐廳竟然休息一日😭所以就喺附近搵吓有咩好食,咁啱就俾我哋發現到泰屋🏠即刻上去試吓~🧾泰式炸魚餅💰$80非常熱辣辣地上枱🔥味道微辣,有口感,點埋酸甜醬食真係一流啊~🧾泰式蛋包金邊粉伴蝦💰$98明明睇落嗰碟都係正常size,但唔知點解嗰量好似越食越多,食極都食唔完咁🤣超級抵食!味道方面都係正常泰式炒金邊粉嘅味道,不過麵都算幾濕潤,麵嘅質感唔錯🍜🧾印尼海鮮炒飯💰$88咁大塊炸蝦餅擺喺度,當然第一啖就要食咗炸蝦餅先啦🦐~蝦餅好脆,又無出面自己買嘅咁鹹🤤煎蛋仲係流心㗎~撈埋足料嘅海鮮炒飯🦐都係唔錯嘅選擇🙂‍↕️

泰式炸魚餅

印尼海鮮炒飯

🧾印尼海鮮炒飯
💰$88
2024-06-17
$180 (Dinner)
泰式炸魚餅
印尼海鮮炒飯
2024-06-24 472 views
同朋友在旺角行街,朋友突然想食泰國菜。知道附近有一間在網上好評如潮的泰國餐廳,就決定去試一試。踏入餐廳餐廳的裝修幾靚,餐枱座位寬闊。泰式炸蝦餅蝦餅新鮮上枱,外皮脆內裏彈牙。炸蝦餅亦有濃濃的蝦味,配上泰式辣醬滋味一流。(美味推薦指數10/10)必食 椒鹽魷魚薄薄的一層脆漿包住鮮魷魚,味道野味,但略嫌份量較少。與中式的椒鹽魷魚有一點分別。但本人都喜歡中式的椒鹽魷魚多點。(美味推薦指數8/10)蒜蓉法包發包外脆內軟,表層亦有厚厚的蒜蓉醬,充滿蒜蓉的味道,喜歡蒜蓉粉絲點。一份4 件法包,剛剛好一人一件。(美味推薦指數9/10)串燒沙嗲(牛/雞)雞肉串嫩滑及牛肉串軟腍,串燒的火候剛剛好不會過熟,令肉質變硬。再配上味道一絕的沙嗲醬,滋味一流。(美味推薦指數10/ 10)黃咖喱(豬)咖喱適合香港人並不是十分辣,咖喱味道不俗。但豬肉是豬肉片並不是我心中的豬扒。(美味推薦指數8/10)馬拉盞炒通菜通菜略嫌過淋,而馬拉盞的味道有點特別,並不是傳統馬拉盞的味,但並不難食。我有少少喜歡,但朋友不喜歡。(美味推薦指數7/10) 芒果蟹肉炒飯普通的芒果蟹肉炒飯,飯上的芒果很甜,但炒飯中有蟹殼,食的時候要好小心。

泰式炸蝦餅
(美味推薦指數10/10)必食

椒鹽魷魚
(美味推薦指數8/10)

蒜蓉法包
(美味推薦指數9/10)

串燒沙嗲(牛/雞)
(美味推薦指數10/ 10)

黃咖喱(豬)
(美味推薦指數8/10)

馬拉盞炒通菜

芒果蟹肉炒飯

泰式濕炒河
炒河又過分多芡汁,但係粉底鑊氣十足。
(美味推薦指數7/10)

飲味:泰國椰青,最愛飲椰青
(美味推薦指數10/10)

• 泰式炸蝦餅
呢間位於旺角鬧市中的樓上泰國🇹🇭菜,booking都算幾full,上到去都得返幾張吉枱!一入到去店員都幾熱情去招待我地坐低嘅,但後來覺得啲店員嘅服務就真係麻麻,會寧願企埋傾計都唔會主動去睇下客人有咩需要🥲104泰式炸蝦餅(四件):蝦餅係會幫你切開八件,蝦餅一上枱熱辣辣,好好食,再配埋餐廳特色泰式辣醬,簡直一流!103椒鹽鮮魷:份量細,四個人嚟講唔太夠,味道一般,呢碟有啲唔抵食!113蒜蓉法包:我自己有啲好鍾意食蒜蓉包嘅人,呢個蒜蓉包軟硬適中,上面嘅蒜蓉係真係好有蒜蓉味。而且上枱每人可以有一件!份量大小剛剛好,又唔會阻住你食其他嘢嘅胃口!120串燒沙嗲:我哋就叫咗牛同雞,每份會有兩件,呢間餐廳嘅沙嗲真係超好食!食過返尋味,十分推薦!401炒通菜馬拉盞:通菜十分惹味,馬拉盞唔會特別好辣,我自己係一個唔太食辣嘅人,但呢個馬拉盞通菜我都接受到!707黃咖喱:咖喱我就叫咗豬肉肉片,但豬肉片就會比較韌,但唔影響我食呢個咖喱,入面啲薯仔十分入味,吸曬黃咖喱嘅味!必食813香芒蟹肉炒飯:原粒的芒果好甜,同炒飯嘅味道相輔相成,炒飯10分夠鑊氣,但蟹肉就有少少減分,食到啲一兩粒蟹殼,食嘅時候要小心啲911

104泰式炸蝦餅(四件):

103椒鹽鮮魷:
份量細,四個人嚟講唔太夠,味道一般,呢碟有啲唔抵食!

113蒜蓉法包:

120串燒沙嗲:

401炒通菜馬拉盞:

707黃咖喱:

813香芒蟹肉炒飯:

911泰式炒濕河:
呢個就係我屋企人好鍾意食,我自己覺得味道比較濃,入面好足料有唔同嘅配菜,例如西蘭花、肉片、生菜等!

950泰國椰青:
椰青水十分甜,椰肉都好滑好甜!

推介指數:7/10🔥
2024-06-20 270 views
✨旺角平價泰菜✨椰香海鮮邂逅記🍤一走進店就被滿滿的泰式风情所吸引🤩.🥥進店必點——原個椰盅海鮮焗飯!一上桌,那股濃郁的椰香就撲面而來,彷彿整個人被包圍在溫暖的東南亞風情中.🍤除了香脆的腰果、蝦、青口和魷魚,表面還有一層炸得香脆的椰絲😍😍😍😍咬一口就能聽到“咔嚓”的聲音,超級滿足!.💖心得:這家店的原個椰盅海鮮焗飯真的是物美價廉,口感豐富多變,值得一試!在旺角地點又很方便🌟🌟🌟
✨旺角平價泰菜✨
椰香海鮮邂逅記🍤
一走進店就被滿滿的泰式风情所吸引🤩

🥥進店必點——原個椰盅海鮮焗飯!
一上桌,那股濃郁的椰香就撲面而來,
彷彿整個人被包圍在溫暖的東南亞風情中

🍤除了香脆的腰果、蝦、青口和魷魚,
表面還有一層炸得香脆的椰絲😍😍😍😍
咬一口就能聽到“咔嚓”的聲音,超級滿足!

💖心得:這家店的原個椰盅海鮮焗飯
真的是物美價廉,口感豐富多變,值得一試!
在旺角地點又很方便🌟🌟🌟
2024-06-17
Type of Meal
Dinner
  • 原個椰盅海鮮焗飯
今期呀太一期一會,我哋揀咗位於旺角彌敦道好就腳嘅地方聚會,就係向旺角彌敦道726號既《泰屋》嘆泰國菜啦🥳🥳🥳細細聲話俾大家聽🤫我哋4個呀太其實好大食架,今次我哋叫到成枱野食👇🏾👇🏾👇🏾💚泰式生蝦刺身 $112新鮮🤤鮮甜💚泰國金柚鮮蝦沙津 $98金柚甜、蝦爽口彈牙💚泰式珍寶拼盆(細) $148細盆分量都好大份、每款食物有4件,我哋剛剛好每人1件,我最鍾意佢嘅蝦餅,熱辣辣好香口💚椒鹽魷魚鬚$78椒鹽好惹味,但係個炸粉略為硬咗啲,唔夠脆口💚紅咖喱豬 $88咖喱汁香濃惹味,用嚟點油酥餅Perfect👍🏾💚泰式香茅燒雞(半隻)$138呢味麻麻地,雞燒得比較乾身,肉質唔夠鮮嫩💚香蔥蒜蓉包 $38一般般,唔夠蒜💚印度油酥餅(2件)$38都係麻麻地,不過不失飲品方面,正正常常🍹龍眼冰 $38🍹珍多冰 $38🍹椰汁冰 $38🍹草園薄荷青檸梳打 $38推介指數:7.5/10

💚泰式生蝦刺身 $112
新鮮🤤鮮甜

💚泰國金柚鮮蝦沙津 $98
金柚甜、蝦爽口彈牙

💚泰式珍寶拼盆(細) $148

💚椒鹽魷魚鬚$78
椒鹽好惹味,但係個炸粉略為硬咗啲,唔夠脆口

💚紅咖喱豬 $88
咖喱汁香濃惹味,用嚟點油酥餅Perfect👍🏾

💚泰式香茅燒雞(半隻)$138
呢味麻麻地,雞燒得比較乾身,肉質唔夠鮮嫩

💚香蔥蒜蓉包 $38
一般般,唔夠蒜

💚印度油酥餅(2件)$38
都係麻麻地,不過不失

飲品方面,正正常常
🍹龍眼冰 $38
🍹珍多冰 $38
🍹椰汁冰 $38
🍹草園薄荷青檸梳打 $38

推介指數:7.5/10
2024-06-16 990 views
在6月15日這個下午與朋友往這個多人稱讃地方去泰屋下午茶⋯⋯當到此餐廳第一種感覺好唔舒服。在職員好似懵查查咁,朋友說book左枱但個位所謂高級少少職員好似不知道🤷‍♀️。另外一坐低之後發覺每位服務員態度令我非常驚訝十分十分差、尤其是幫我哋落order嗰位職員黑口黑面語氣10分唔好冇笑容、我問自己入嚟食嘢啫唔係睇人面口㗎嘛,我從來好少寫食評㗎,但係呢間泰屋嘅職員10分差另外有一位唔係呢度職員有個小朋友係間餐廳走來走去嗰啲危險性呢係冇意識囉,唔知道係咪餐廳職員嗰啲親戚啦⋯⋯當我哋離場找數啦各位黑口黑面嘅職員先同我哋講態度好啦有笑容啦我從來未試過呢去一間食肆見到咁差囉。我們一致認為不會再出现此地方
2024-05-15
2024-06-11 908 views
6月9號晚餐母親生日去泰屋食 (之前朋友介紹已經食過兩, 三次) 所以有信心保證, 母親也特登生日再選來這裡食作為佢既生日飯 ! 但係今次真係好失望 , 食物質素差左好多比之前, 是否換了廚師? 我不知道! 我只是知道我不會再來及介紹朋友來吃! 食物評價~~~~~~·海南雞半隻~ 似白切雞( 但好彩肉唔算韌) 但一定唔係海南雞嘅雞咁·串燒沙嗲半豬半雞(正常)·肉碎包生菜 🥬( 正常, 肉鹹咗啲)·海鮮菠蘿炒飯( 最正常) · 生蝦(還可以, 不過太貴)· 冬陰功湯( 個湯好重味精,同埋鹹)· 燒魷魚( 好似冇燒過咁,上枱又唔熱,魷魚好似放咗落滾水度,烚完攞上嚟咁, 是但搵啲火燒吓佢咁就叫燒左)·燒羊架 ( 肉韌、 整體差)· 燒鱔( 全場最失望嘅一道餸 , 之前又肥又厚嘅鱔, 而家變得又薄又瘦) 仲要唔平一份得四舊!·豬肉濕炒河( 啲汁好似湯咁樣、 啲河粉黐埋一推咁樣 ) ·炸蝦餅(差咗,冇咁彈牙)

食物評價
~~~~~~
·串燒沙嗲半豬半雞(正常)
·肉碎包生菜 🥬( 正常, 肉鹹咗啲)
·海鮮菠蘿炒飯( 最正常)
· 生蝦(還可以, 不過太貴)
· 冬陰功湯( 個湯好重味精,同埋鹹)
·燒羊架 ( 肉韌、 整體差)
·豬肉濕炒河( 啲汁好似湯咁樣、 啲河粉黐埋一推咁樣 )
·炸蝦餅(差咗,冇咁彈牙)

• 菠蘿海鮮炒飯
2024-06-10 334 views
又食到我最鍾意食既泰國菜 🇹🇭 大概6:00pm,入座率巳經有8成,門口無咩人等位就以為有位啦,點知個staff同我地講巳經full曬啦😭😭😭 不過個staff好好人,問我哋可唔可以7:30pm度交枱,如果可以既話就即刻可以入得 👍🏻👍🏻👍🏻 原個菠蘿海鮮炒飯 $106賣相吸引而且份量十足,有好多肉鬆同腰果鋪係面,飯入面仲會有好多海鮮同配料!!大滿足 😍😍馬拉盞炒通菜 $78馬拉盞係勁香口嘅,又侍應送緊餐過嚟已經聞到香味🤣🤣🤣 通菜炒得幾嫩,好有咬口!菠蘿咕嚕肉 🍍 $92菠蘿青椒等配料都好足,咕嚕肉皮脆肉嫩,加埋酸酸甜甜既醬汁,好食!芒果沙冰 🥭 $42勁多芒果果肉,芒果都好甜,唔會成口都係冰,好大杯,推介! 龍眼冰 $38甜度適中,唔錯

原個菠蘿海鮮炒飯 $106

馬拉盞炒通菜 $78

菠蘿咕嚕肉 🍍 $92

芒果沙冰 🥭 $42
勁多芒果果肉,芒果都好甜,唔會成口都係冰,好大杯,推介!

龍眼冰 $38
甜度適中,唔錯

• 芒果沙冰
  • 馬拉盞炒通菜
  • 原個菠蘿海鮮炒飯
2024-06-05 345 views
今日行開旺角,見有間樓上泰菜價錢幾相宜,所以就走去試下。豬扒越式湯河配青檸梳打豬扒幾淋無雪味,個湯頭幾甜,有少少胡椒嘅辛辣味,幾過癮。咁熱嘅天氣整杯青檸梳打嗝一嗝真係無得輸。炭燒豬頸肉豬頸肉無燒到好嚡,油香十足,個酸汁同豬頸肉都好夾,推薦!椰汁西米糕食泰國嘢點可以唔叫返兩粒食,椰香味夠,西米亦都夠哂綿,甜度適中,用嚟作結真係啱啱好!係旺角鬧市之中難得有間坐得幾舒服嘅餐廳,唔洗係街舖食塵,呢間大家行街行到攰,推介可以上去食。
今日行開旺角,見有間樓上泰菜價錢幾相宜,所以就走去試下。

豬扒越式湯河配青檸梳打

炭燒豬頸肉
豬頸肉無燒到好嚡,油香十足,個酸汁同豬頸肉都好夾,推薦!

椰汁西米糕

2024-06-02 194 views
星期五放工到。。等左好一陣。。好多人。。等左差唔多廿分鐘先入到同兩位朋友入座後叫左椒鹽魷魚,菠蘿飯,同椰汁雞湯係預期中既味道,唔錯既每人一個椰青。。。最後再叫多個芒果糯米飯每人大概二百蚊ok la
同兩位朋友入座後叫左椒鹽魷魚,菠蘿飯,同椰汁雞湯
係預期中既味道,唔錯既
每人一個椰青。。。最後再叫多個芒果糯米飯
每人大概二百蚊
ok la
2024-06-02 165 views
在旺角彌敦道的泰屋,讓我領略到了地道泰式美食的魅力。他們的芙蓉蛋蝦仁肉碎飯$52,每份餐點都會附送例湯和熱飲,讓用餐體驗更加完整。芙蓉蛋融合了蛋、鮮嫩的蝦仁和香濃的肉碎,讓人回味無窮。另外,冬陰公湯肥牛河粉$50,湯頭酸辣開胃,肥牛肉質鮮嫩,搭配嫩滑的河粉,讓人垂涎欲滴。而且還有不同的配搭可以選擇,包括牛肉雞肉等等,粉面也有不同的選擇。最後,小食中的春卷拼蝦餅每份亦$50,春卷外皮炸得酥脆,內餡鮮美可口;蝦餅鮮嫩多汁,每一口都散發著海鮮的鮮香。.總的來說,泰屋的食物不僅味道正宗,而且每份餐點都附送例湯和熱飲,價格約$50,在香港來說性價比不錯。在這裡,我感受到了泰國的熱情和美食文化的魅力。如果你想品尝地道的泰式美食,泰屋絕對是一個不錯的選擇。

• 芙蓉蛋蝦仁肉碎飯
2024-05-30 157 views
泰國菜的特色就係可以令人胃口大開😆雖然我最後都叫左煎餅🍖泰式燒羊架(青咖喱汁)燒羊架本身帶有炭燒嘅香氣,咖喱汁則帶有椰香同辣味,令整個菜色更加豐富多層次☺️啲咖喱汁滲透入咗燒羊肉入面😍令每一口都充滿咗濃郁嘅香辣味道😌呢道菜唔止係辣,仲有啲微微嘅酸味同清新嘅味道😛都幾開胃🥘黃咖喱牛筋腩配薄餅牛筋腩煮得軟滑入味😛搭配上黃咖喱嘅醬汁,咖喱嘅辣味同椰香相互融合😌帶出一種獨特嘅風味🥰咖喱唔會話太辣~啱啲唔係好食得辣嘅人😆薄餅配埋咖喱一齊食😌份量都足夠😚🐚炭燒扇貝扇貝經過炭燒處理,質感嫩滑,配搭咗好多炸蒜😚外層金黃酥脆😆亦都保持到本身扇貝嘅味道~總括而言,呢間餐廳性價比係唔錯的!好有泰式嘅風情😆好適合同一班朋友一齊嚟😚佢嘅椰青都好清甜~有泰國嘅感覺😌
泰國菜的特色就係可以令人胃口大開😆雖然我最後都叫左煎餅

🍖泰式燒羊架(青咖喱汁)

🥘黃咖喱牛筋腩配薄餅

🐚炭燒扇貝

2024-05-28 168 views
同朋友行開金魚街,上網搵到附近有間有火山排骨的泰菜,賣相幾吸引 價錢又唔貴 仲要多選擇。因為在單楝大廈食市,所以一出電梯就是店面。職員好好禮貌帶位,也有介紹菜色,我地點左幾款。第1道菜就是我去泰國餐廳必點的菜色 — 馬拉棧炒通菜。食落夠辣 非常香口 份量也多。明爐烏頭,另外再有肉碎湯另上,有火一直蒸住個爐,keep住個湯熱辣辣,烏頭魚肉好滑,湯底酸酸辣辣。重頭戲來了,火山排骨。去泰國旅遊都必食的餸菜,不論擺盤,味道,份量都跟泰國一模一樣,好岩打卡。排骨真系大得誇張,每條都好多肉,配上佢地特制的酸辣汁,好好味。依到的泰菜價錢相宜,味道與份量也令人滿意,CP值很高的餐廳。

2024-03-17
2024-05-23 164 views
喺旺角區揾間正宗又好味嘅泰國菜?我絕對推介你去「泰屋」!呢間餐廳唔單止環境有泰式風情,座位亦都好舒適寬敞。而且佢哋嘅菜式唔單止質素高,分量亦都豐富。你可以揀選不同款式泰式美食,咖哩、串燒等各種美味!我地點咗泰屋嘅醃肉碎生菜包。呢個菜式真係好美味,醃肉碎鮮美多汁,配上新鮮嘅生菜包裹,一口咬落去,肉汁同埋蔬菜嘅清甜完美結合!🥬🌯另外,泰式沙爹串燒(豬及牛各三串)亦都係一個值得推介嘅選擇。串燒烤得香口嫩滑,配上香辣嘅泰式沙爹醬汁,真係味道一流!🐷🐮🍢如果你鍾意咖哩,一定要試下佢哋嘅青咖哩雞。雞肉煮得剛剛好,咖哩醬濃郁香辣,配上新鮮嘅蔬菜同埋香氣四溢嘅椰奶,絕對係一道令人回味無窮嘅佳餚!🍗🍛🌶️咖哩當然要配搭油酥餅。呢款餅煎得香脆,外層酥脆內裡鬆軟,配上香辣嘅咖哩,絕對係一個開胃又美味嘅小吃!🥞🌶️最後,泰式上湯粉都係一個不容錯過嘅湯粉選擇。湯底鮮甜,一碗熱辣又滿足嘅湯粉,絕對可以令你舌頭享受到泰國嘅風味!🍲🍤總而言之,「泰屋」係一間值得一試嘅泰國菜餐廳!佢哋嘅菜式多樣化,味道正宗,令人垂涎三尺!😋🍽️

2024-05-22 299 views
天氣又熱又潮濕,心血來潮想吃泰國菜,不期然想起這間之前朋友推介的。餐廳在黃金地段的樓上,空間寬敞,座位擺設舒適,一列大玻璃窗,採盡天然光,加上天花植物 🌿🌱和一幅花卉🌻🌸🌺牆的裝飾,一入嚟就已經很放鬆,非常適合一家大小或良朋歡聚,驟眼看身邊附近就已經有兩三枱大飯局 ,叫滿一桌子食物大吃大喝 🍻!打開個餐牌,各款泰國菜式應有盡有,選擇困難症又來襲 🤪!青木瓜沙律味道酸酸甜甜而小辣,夠晒醒胃,絕對是前菜的不二之選。迷你小食雙拼(蝦餅、素春卷、魚餅3️⃣選2️⃣ )蝦餅外皮炸得金黃鬆脆,蝦🦐肉彈牙爽口。素春卷每條卷到肥嘟嘟餡料爆棚,外皮鬆化,真心驚喜。兩款小食點埋個甜酸醬食,絕!不由分說,呢碟迅速被KO!辣椒🌶️膏肉碎炒金邊粉碟頭夠大,份量十足。金邊粉軟硬剛剛好,有咬口不會過腍,肉碎香辣惹味,配料有芹菜、洋蔥、椰菜、秀珍菇、粟米BB、紅綠燈籠椒,中和油膩感之餘也倍感健康。鮮芒果糯米飯一睇到有齊黑白糯米,😍已經當堂彈出!芒果🥭肉新鮮香甜是基本,加上煙煙韌韌嘅糯米,點埋個香滑厚身嘅椰漿,每一啖都是幸福的滋味 😋😋!芒果沙冰有別於其他沙冰會飲到很多一粒粒的冰沙,呢杯沙冰嘅口感係香滑細膩嘅,像濃濃綿密的芒果汁

打開個餐牌,各款泰國菜式應有盡有,選擇困難症又來襲 🤪!

青木瓜沙律

青木瓜沙律
味道酸酸甜甜而小辣,夠晒醒胃,絕對是前菜的不二之選。

迷你小食雙拼(蝦餅+春卷)

迷你小食雙拼(蝦餅、素春卷、魚餅3️⃣選2️⃣ )

辣椒膏肉碎炒金邊粉

辣椒🌶️膏肉碎炒金邊粉

鮮芒果糯米飯

鮮芒果糯米飯

芒果沙冰

芒果沙冰
有別於其他沙冰會飲到很多一粒粒的冰沙,呢杯沙冰嘅口感係香滑細膩嘅,像濃濃綿密的芒果汁,唔會稀「寥寥」,鍾意食到冰沙的可能唔啱,我本人就非常 like,是繼春卷後另一驚喜,真係每一啖都要在口腔內回盪一遍細味品嚐。

由前菜食到甜品,食盡泰菜經典菜式,味蕾大滿足!

位置、用餐環境、服務、食物質素,以這個價錢,真心抵食,推介👍!下次一定叫埋大班朋友來飯聚,食埋今次未食到嘅美食先 😁!
2024-05-19
$190 (Dinner)
  • 芒果沙冰
  • 鮮芒果糯米飯