2021-05-08 1230 views
今天去左MCL睇戲,時間唔夠食正餐,只好週周圍行下睇有有咩買黎食。剛好見這間麵包舖,就買左個咖喱牛肉包同芝士火腿千層超好食,特別係咖哩牛肉包超有驚喜 可惜食完先想起未影相
可惜食完先想起未影相
2021-05-08
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
2021-04-20 1464 views
自從之前食過四喜嘅月餅之後,一直好想再幫襯下小店🥰 點知天意弄人,某星期日去完D2 Place市集,專登行過去,點知原來星期日唔開🥺 今次平日經開長沙灣又再過去😚終於買到啦🥳🥳🍫 泡芙 ($15/2)泡芙勁大個好吸引😍😍有分原味皮同朱古力脆皮,而餡就一樣嘅🤣 每樣要咗一個,泡芙外皮唔算太酥軟,所以有朱古力脆皮既加持下會比較出色🤪入面似普通舊式麵包舖嘅蛋糕cream,就唔算好驚喜😛 但就真係超級大個,食一個都好飽😂有機會都想再試下小店既蛋餅😋😋好似都幾多好評😍

🍫 泡芙 ($15/2)

有機會都想再試下小店既蛋餅😋😋好似都幾多好評😍

2021-04-15 1546 views
上網見有人推介呢間長沙灣街坊麵包店,咁啱經過就買嚟試試啦。店內裝潢充滿舊式麵包店風格,不過光線就暗左啲啦😂今次無買麵包,試左佢地嘅甜品大福先~🔸 大福(芒果味/朱古力味) (HK$14)雖然叫大福,其實都可以叫雪媚娘😆出面層糯米皮煙煙韌韌,因為皮偏薄,容易痴住出面張紙,要好小心咁meet🤣入面好多cream,無論係香味定口感,完全就係港式傳統個種忌廉味(大家應該想像到😂)。就睇你個人中唔中意呢款風味嘅cream啦~芒果個款,入面搭配原味海綿蛋糕以及芒果果肉🥭果肉唔算超多,不過勝在幾甜。而朱古力個款就入面係朱古力cream同朱古力海綿蛋糕,食落就單調左啲,如果有埋黑林林蛋糕個種啫喱就更正啦🤪

🔸 大福(芒果味/朱古力味) (HK$14)
大福

大福

2021-04-01 1526 views
💛 四喜麵包西餅•想試呢間好耐果然冇令我失望🥰一路拎返屋企嗰陣都聞到好香😻仲要一打開都幾大個❗️返到屋企焗返佢嚟食,一出爐 勁香🤩🍤兩個個酥皮嘅厚度覺得啱啱好!🥰薄薄地,就唔會好油,又唔會有油益味😋❶ 西蘭花鮮菇蛋批 $22西蘭花唔算好多🥦反而就有好多冬菇!而且啲冬菇係有啲菇味添😋雖然有啲喺面頭焗到乾左啲但都好食🤣又有啲喺中間仲有啲冬菇肉感🤣食真啲,個蛋都竟然食到有少少蛋味🍳仲要啲蛋一啲都唔老❗️都算係幾嫩🤤❷ 三文魚蛋批 $26啲三文魚喺哂尖尖位,而因為好多三文魚堆左一齊所以第一啖就好鹹🤔雖然個三文魚都好鹹下🥴但如果分返開唔痴埋一舊,成個味就岩岩好😚仲有好多切左一條條嘅洋蔥🧅而三文魚+清甜嘅熟洋蔥+酥皮一齊食,成個口感好豐富🥰三文魚批嘅雞蛋反而就咁食就會feel到有啲水出左黎 可能因為洋蔥都易出水(?!)🤣不過整體黎講都係好好食!😆整體嚟講🌟兩個批都好足料調味幾好🥧好食!🥰
💛 四喜麵包西餅

❶ 西蘭花鮮菇蛋批 $22

❷ 三文魚蛋批 $26

整體嚟講🌟兩個批都好足料調味幾好🥧好食!🥰
2021-03-16 1040 views
呢間麵包店係我返工附近,每朝早都一定要買佢哋一個包返去食。🌕菠蘿油呢個係我最常買嘅包,因為真係好好食。菠蘿包個皮好脆,麵包鬆軟 ,牛油都好大嚿。如果唔鍾意食菠蘿油嘅朋友仔仲可以試吓菠蘿包。
呢間麵包店係我返工附近,每朝早都一定要買佢哋一個包返去食。

🌕菠蘿油
2021-03-09 1203 views
建議:食前焗一焗,再攤一陣先好食😋個皮鬆脆好多👍一餅難求既四喜,今年多左好多渠道買到,仲分左4個時段送貨。一衆試伏專員一齊夾單,幫襯左同人辦館~7月訂 😂 大家都記錯以為揀左A時段8月尾有得食,但其實係訂左D時段,9月尾先有😌 等到頸都長, 終於等到四喜既來臨👏🏻👏🏻今日先試 花生醬月 同 伯爵茶月,細細舊開心 share 唔覺膩 🤗 放入焗爐之後,阿媽👩🏻不斷話:嘩,姐係食一啖花生醬姐,有咩特別~點知砌開,已經率先食第一舊😌💆🏻‍♀️阿媽👩🏻食評:伯爵茶月,有伯爵茶味。花生月好濃花生味。(結論係阿媽既評價夠直接。唔知大家既阿媽係咪都係甘🤣💆🏻‍♀️)入番正題 🌝: 伯爵茶月,第一次試😳 真係好香伯爵茶味,食完過左陣仲有啲茶味係口🤤 食落唔會成口油,好想食多個👍🤩花生醬月,作為花生醬控🥜真係必食~ 好好味呀.jpg ☺ 唔知大家有無食過花生酥,細細個成日當零食食,依個🥜月既餡就係花生酥味
建議:食前焗一焗,再攤一陣先好食😋個皮鬆脆好多👍

入番正題 🌝:

Delivery
2021-03-03 1156 views
-{黃店💛長沙灣餅店😛}呢粒大福係我食lunch之前買嘅😂佢賣相同價真係好吸引😋買完即食😎🤤朱古力大福🤤 ($14)勁大粒而且價錢好平🥰入面好多朱古力cream朱古力海綿蛋糕同埋朱古力粒 糯米糍皮係薄嗰種但超級煙韌😍就咁齋皮已經好好食☺️👖褲評: 8.3/10咁大粒仲要咁平真係唔話得 當日係年三十晚得返好少野 希望日日都咁好生意啦😆好想試佢哋嘅平價蛋糕~性價比: 8.8/10服務: 8/10環境: nil🚩四喜麵包西餅🚩地址: 長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖
{黃店💛長沙灣餅店😛}

🤤朱古力大福🤤 ($14)

👖褲評: 8.3/10

地址: 長沙灣青山道500號百美工業大廈地下B6-8號舖
朱古力大福
朱古力大福
2021-02-21 4121 views
星期六因為要去長沙灣的工業大廈拿點東西,所以走之前就順道去了 四喜麵包西餅 買下午茶&早餐。說來在這前還只是吃過這間的月餅呢 今次終於是買了其他來吃吃看囉!葡撻 ($8) - 外層很酥脆,吃起來不會很油膩。蛋味香甜,一次吃兩個也沒有問題!菠蘿包 ($5) - 味道來說就普普通通吧但皮上的脆皮倒不像平時的那麼容易掉落。朱古力酥 ($12) - 可能是放了一夜的關係?!口感變得有點韌,而且朱古力是一片片的,感覺要是朱古力醬那種應該會開心點?咖哩牛肉包 ($8) - 沒想到這個的咖哩那麼辣!但很惹味很好吃 (*´з`*) 內餡也很豐富!除了這些外,還有袋裝麵包 、曲奇之類的,如果下次再經過可以試試其他。
星期六因為要去長沙灣的工業大廈拿點東西,
所以走之前就順道去了 四喜麵包西餅 買下午茶&早餐。
說來在這前還只是吃過這間的月餅呢
今次終於是買了其他來吃吃看囉!

葡撻 ($8) - 外層很酥脆,吃起來不會很油膩。
蛋味香甜,一次吃兩個也沒有問題!
葡撻

菠蘿包 ($5) - 味道來說就普普通通吧
但皮上的脆皮倒不像平時的那麼容易掉落。
菠蘿包

朱古力酥 ($12) - 可能是放了一夜的關係?!
口感變得有點韌,而且朱古力是一片片的,
感覺要是朱古力醬那種應該會開心點?
朱古力酥

咖哩牛肉包 ($8) - 沒想到這個的咖哩那麼辣!
但很惹味很好吃 (*´з`*) 內餡也很豐富!

除了這些外,還有袋裝麵包 、曲奇之類的,
如果下次再經過可以試試其他。
2021-02-20
Type of Meal
Breakfast
葡撻
2021-02-01 1512 views
四喜係出咗名嘅良心麵包店,雖然位置吊腳,喺荔枝角站出仲要行多一段路才到。但經開的話,就一定要買來試下。個人非常推薦呢個伯爵茶合桃包,因為真係好好食。佢嘅伯爵茶味道超濃厚,配上淡淡的蜂蜜甜味,味道好夾。麵包鬆軟,但絕對唔係空氣包,而且入面重有粒粒合桃,加強左個包嘅口感,而且d粒粒合桃都好香脆,完全冇油溢味。呢間店舖除咗賣麵包之外,原來仲有好多其他產品,例如:蛋批,甜品,曲奇,沙律等,下一次可以買來試吓。不過去前最後睇下開店時間,同太晏去可能俾人賣晒。
不過去前最後睇下開店時間,同太晏去可能俾人賣晒。
2021-02-01
$17 (Tea)
2020-12-28 2135 views
泡芙($8)雖然大件,但幾難食個表皮有少少燶咗搞到有啲苦,入面完全係蛋糕嗰啲cream,所以漏得黎又冇味,同自己平時食開嘅泡芙完全係兩回事黎,呢個真係唔知食緊乜,如果好似我咁唔鍾意蛋糕啲cream就建議唔好試個朱古力嘅包唔太甜,上面灑咗少少糖霜,食曬成個都唔會覺得漏,都ok可試煙肉洋蔥蛋批真心唔錯返屋企再整返熱更好食,如果再有機會經過呢間店會試埋其他味個蛋批好厚實,煙肉唔會太咸,大件得黎抵食,自己食一件做早餐或者下午茶已經會飽芝士條就普普通通
泡芙($8)雖然大件,但幾難食

煙肉洋蔥蛋批真心唔錯
返屋企再整返熱更好食,如果再有機會經過呢間店會試埋其他味
煙肉洋蔥蛋批

芝士條就普普通通
芝士條

2020-12-04
煙肉洋蔥蛋批
2020-12-27 1240 views
聖誕當然要吃聖誕蛋糕🎅🏻 買蛋糕送了聖誕老人裝飾,好可愛呢😍士多啤梨蛋糕 (迷你$68)三個人吃剛剛好。四喜餅店是一間傳統💛餅店,除了蛋糕外,還有不少麵包,很好吃的,價錢不會很貴。除了士多啤梨蛋糕外,還有黑森林蛋糕及雜果蛋糕,蛋糕甜度適中,咬落鬆軟好吃,咬下去中間還夾了少許士多啤梨,忌廉好多😋😋。 裏面還有曲奇,不同類型的麵包,cake,方包,價錢是跟普通餅店差不多,但是麵包的款式很多,我還喜歡吃合桃方包。
士多啤梨蛋糕 (迷你$68)
三個人吃剛剛好。

2020-12-17 1670 views
路經荔枝角一定要幫襯的麵包店, 由於店內有太多選擇,除麵包之外還有沙律和蛋餅及甜品,但因為已經食左中午飯,今次就買住曲奇和泡芙試試。曲奇我買了最小份量,20元,大約有8至9塊,我要了朱古力味和綠茶味。曲奇是正方形的,口感是脆口紮實的經典口感。朱古力曲奇, 唔甜有少少微苦,餅入面有粒粒朱古力, 如果鍾意食苦朱古力這個應該會啱你。綠茶曲奇, 有淡淡綠茶味入面有粒粒朱古力,但朱古力粒粒太濃朱古力味,變咗朱古力味重個綠茶味,但整體都好食泡芙大大件,外層夠酥脆,內裏的忌廉就是普通蛋糕上的忌廉 ,味道普通,但性價比高, 8元一件,15元兩件 ,值得一試。這麵包店還有很多種類的食物選擇,絕對值得再幫襯。

這麵包店還有很多種類的食物選擇,絕對值得再幫襯。
2020-12-16
  • 曲奇
2020-12-10 1530 views
生日蛋糕唔一定要食無良心鋪頭既,其實同路既都有好多選擇☺️今次就試下四喜先😋·10個人訂咗2磅藍莓芝士腰果蛋糕,都喺係openrice先見到呢款蛋糕,有腰果好特別呀!問咗師父好彩都整比我哋😊,有芝士蛋糕食🤤·蛋糕味道都唔錯,原來腰果喺餅底,好鬼正🤤🤤,加咗腰果好香口呀☺️☺️,蛋糕個樣仲好靚仔💛生日牌中文可以寫15個字,我哋都用得好盡下,辛苦晒🙏🏼
生日蛋糕唔一定要食無良心鋪頭既,其實同路既都有好多選擇☺️
今次就試下四喜先😋
問咗師父好彩都整比我哋😊,有芝士蛋糕食🤤
藍莓芝士腰果蛋糕

生日牌中文可以寫15個字,我哋都用得好盡下,辛苦晒🙏🏼
Type of Meal
Dinner
藍莓芝士腰果蛋糕
2020-11-24 1395 views
今天同朋友睇完戲行過,朋友見到四喜即刻話去買包包,我見有煙肉洋蔥蛋餅同西蘭花蛋餅,望落好厚實,咪一樣買一件返屋企做晚餐,一焗爐返熱後,煙肉味香噴噴,西蘭花超大舊仲好香黑椒味,蛋味豐富真心推薦!
2020-11-24 1337 views
之前中秋節,大家都好鍾意食四喜月餅,今次就試吓佢哋平時整嘅餅同麵包啦!.🔷鬆餅口感較乾較厚實,提子鬆餅還好,朱古力味嘅粉味好重,一般般。.🔷蔓越莓五穀包($15)⭐️推介!!估唔到佢咁軟熟!蔓越莓,五穀份量唔算多,但麵包真係好軟熟好香。.🔷曲奇 ($20 1/4磅)🔸黑白芝麻曲奇食咗好多芝麻醉,好有口感,口感較脆較多微粒。🔸杏仁曲奇⭐️奶味重,有少量杏仁碎片,鬆脆。🔸腰果曲奇真係成粒成粒腰果咁樣擺入去,口感硬身啲,冇咁重奶香味。🔸綠茶朱古力曲奇⭐️好多粒粒朱古力,朱古力粒硬,餅滲出淡淡綠茶幽香。🔸朱古力曲奇滿滿既朱古力粒,口感較厚實。🔸牛油曲奇唧花曲奇,超鬆脆,一咬就好多碎跌出嚟,牛油香味重。
之前中秋節,大家都好鍾意食四喜月餅,
今次就試吓佢哋平時整嘅餅同麵包啦!

🔷鬆餅
口感較乾較厚實,提子鬆餅還好,
朱古力味嘅粉味好重,一般般。
鬆餅

🔷蔓越莓五穀包($15)⭐️
推介!!估唔到佢咁軟熟!
蔓越莓,五穀份量唔算多,但麵包真係好軟熟好香。
蔓越莓五穀包

🔷曲奇 ($20 1/4磅)
曲奇

🔸黑白芝麻曲奇
食咗好多芝麻醉,好有口感,口感較脆較多微粒。
🔸杏仁曲奇⭐️
奶味重,有少量杏仁碎片,鬆脆。
🔸腰果曲奇
真係成粒成粒腰果咁樣擺入去,口感硬身啲,冇咁重奶香味。
🔸綠茶朱古力曲奇⭐️
好多粒粒朱古力,朱古力粒硬,餅滲出淡淡綠茶幽香。
🔸朱古力曲奇
滿滿既朱古力粒,口感較厚實。
🔸牛油曲奇
唧花曲奇,超鬆脆,一咬就好多碎跌出嚟,牛油香味重。
2020-09-14
$15 (Tea)
蔓越莓五穀包