2024-12-19 211 views
舒適的環境,裝修似喺戶外露營嘅感覺午餐價格算合理服務員工作高效率而且有禮貌,難得了泰國菜煮得很好吃 例如: 黃咖哩牛舌飯、烤豬肉和雞肉;炸魚餅;冰泰式奶茶; 凍美式咖啡牛舌夠淋,配埋黃咖哩汁同埋蔥油,送飯一流串燒夠香又唔會乾,加埋花生沙爹醬好好味炸魚餅有返魚肉,唔係粉餅,煎香咗似食魚片頭,唔錯飲品正常,奶茶真係泰式風味,good
舒適的環境,裝修似喺戶外露營嘅感覺
午餐價格算合理
服務員工作高效率而且有禮貌,難得了
牛舌夠淋,配埋黃咖哩汁同埋蔥油,送飯一流
串燒夠香又唔會乾,加埋花生沙爹醬好好味
炸魚餅有返魚肉,唔係粉餅,煎香咗似食魚片頭,唔錯
飲品正常,奶茶真係泰式風味,good

• 黃咖哩牛舌飯,串燒豬肉鷄肉,泰式凍奶茶
2024-12-17 226 views
知道有間以露營風作主調的「營足四季」,別具特色!卻不知道餐廳原來烹製泰式美食,十分驚喜!而且餐廳有戶外座可帶愛犬一同前往,星期五六日又有Live Band Show,能在熱鬧氣氛中享用美食!黃咖哩炭燒豬扒將豬扒的肉質與濃郁的咖哩醬結合,肉質鮮嫩多汁。炭燒的工藝為豬扒增添煙熏風味,而咖哩香料則讓整道菜更加豐富。以黃咖哩配上外酥內軟的手抓餅,口感極佳。泰式黑椒焗豬手豬手經過烤焙,外皮金黃酥脆,肉質則非常軟嫩。黑椒的香氣與豬肉的鮮美交融,令這道菜色香味俱全,特別適合與朋友分享。泰式糯米釀雞翼雞翼內部填充香濃的糯米,每一口都充滿泰式風味。雞翼外皮酥脆,內裡的糯米則柔軟彈牙,搭配香料的調味,讓人感受到濃郁的泰國風情。香蒜黑椒炒牛舌粒牛舌粒經過精心炒製,保留肉質鮮嫩。黑椒的辛香與香蒜的香氣交融,令整道菜風味獨特。每一口都是肉香四溢,搭配微微辣味,讓人回味無窮。蒜蓉包外皮酥脆,表面則帶有香濃的蒜蓉醬。每口咬下去,都能感到蒜香的撲鼻而來,讓人忍不住一口接一口,增添用餐的樂趣。凍泰式奶茶奶茶的濃郁與微微的香甜,搭配冰塊,讓人感到清涼。這杯飲品不僅解渴,還能為整餐增添一絲甜美的結尾。營足四季 (觀塘)地址

黃咖哩炭燒豬扒

香蒜黑椒炒牛舌粒

蒜蓉包

凍泰式奶茶

營足四季 (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
2024-12-17 202 views
有時係網上見到啲朋友去戶外露營,連旅行都玩露營,我覺得佢哋好型囉!而我就怕熱、怕有蚊,最多係去啲有露營主題的餐廳。餐牌食泰國野,好似去咗泰國露營。🔸黃咖哩配炭燒豬頸肉飯蝦片脆口,黃咖哩質地濃稠,帶少少的辛辣味,撈飯食真係一流!加咗蔥油仲正!豬頸肉的肉質有咬口,味道帶有焦香和甜味。唔鍾意食飯,加錢轉蒜蓉包或手抓餅又得。🔸蒜蓉包唔想浪費啲黃咖喱,叫咗個蒜蓉包食埋佢。蒜蓉包脆卜卜,有濃厚的蒜蓉味。🔸泰式黑椒焗豬手豬皮香脆,肉質嫩滑,有微微的黑椒味,配上帶甜的泰式辣醬,好味!啲豬手起曬骨又切成一件件,食個陣很方便。🔸泰式糯米釀雞翼雞翼的油香和糯米完全融合,啖啖肉唔駛拆骨超易食。🔸燒菠蘿菠蘿甜中帶酸又冇渣,仲有好多汁。天氣凍凍地,飲杯熱玫瑰花花蜜和泡沫咖啡。一年四季任何時候都可以去露營,真係型足四季!
而我就怕熱、怕有蚊,最多係去啲有露營主題的餐廳。

餐牌食泰國野,好似去咗泰國露營。
🔸黃咖哩配炭燒豬頸肉飯
豬頸肉的肉質有咬口,味道帶有焦香和甜味。
唔鍾意食飯,加錢轉蒜蓉包或手抓餅又得。
🔸蒜蓉包
🔸泰式黑椒焗豬手
🔸泰式糯米釀雞翼
雞翼的油香和糯米完全融合,啖啖肉唔駛拆骨超易食。
🔸燒菠蘿
菠蘿甜中帶酸又冇渣,仲有好多汁。
天氣凍凍地,飲杯熱玫瑰花花蜜和泡沫咖啡。

一年四季任何時候都可以去露營,真係型足四季!
3K
2024-12-16 168 views
今晚去了觀塘一間泰國菜館,裝潢以露營山系設計,非常特別。泰式糯米釀雞翼懷舊菜式啊!記得以前係酒樓食過,現在少見。雞翼燒得香口,糯米炒得乾身,兼有油香,好味。沙嗲牛肉串 / 沙嗲雞肉串傳統泰式風味製作,具馥郁椰香及花生味,蘸著沙爹肉串滋味無窮。燒菠蘿燒過嘅菠蘿,果汁更加豐盛。馬拉盞炒芥蘭苗馬拉盞味道鹹香鮮味,令爽脆嘅芥蘭更加惹味。泰式黑椒焗豬手豬手肉汁嫰滑,滿滿骨膠原。可配以蒜片、辣椒、酸青瓜同吃,再蘸少許甜辣醬汁,味道不錯。
今晚去了觀塘一間泰國菜館,裝潢以露營山系設計,非常特別。

泰式糯米釀雞翼
懷舊菜式啊!記得以前係酒樓食過,現在少見。
雞翼燒得香口,糯米炒得乾身,兼有油香,好味。

沙嗲牛肉串 / 沙嗲雞肉串

燒菠蘿
燒過嘅菠蘿,果汁更加豐盛。

馬拉盞炒芥蘭苗
馬拉盞味道鹹香鮮味,令爽脆嘅芥蘭更加惹味。

泰式黑椒焗豬手
豬手肉汁嫰滑,滿滿骨膠原。
可配以蒜片、辣椒、酸青瓜同吃,再蘸少許甜辣醬汁,味道不錯。
2024-12-16
$250 (Dinner)
2024-12-14 347 views
蕃薯妹同班朋友勁鐘意去露營,平時無得去露營嘅日子就最鐘意搵有露營風格嘅餐廳聚吓。觀塘有間露營主題泰國菜,佢哋嘅裝修同佈置都好正好似去咗露營咁,weekend仲會有live music表演,勁有feel!餐廳內仲有一架露營車仔做小包廂,好特別。♡泰式生蝦(10隻) $98❥超新鮮彈牙!配上酸辣泰式醬汁、生蒜、蘿蔔絲,極好食!♡青木瓜沙律 $68❥爽脆嘅青木瓜絲沙律,開胃。♡泰式糯米釀雞翼(2隻) $76❥雞翼燒到皮脆肉滑又多汁,咬落去係糯米餡,好特別。♡泰式黑椒焗豬手 $178❥要焗25分鐘,超脆皮又好大隻,骨膠原超多勁好食!配菜係大量生蒜片同埋沙律菜,伴有泰式辣汁可以點嚟食。♡泰式香茅焗魚 $238❥要焗25分鐘,魚皮佈滿粗鹽,魚肉已經入晒味,好滑好juicy好好食!等咁耐都值得。♡黃咖哩慢煮牛舌 $128❥咖喱香濃惹味,牛舌好淋口感有啲似午餐肉,未食過呢種質地嘅牛舌。配上三片香脆嘅蒜蓉包,點咖喱食好正。♡馬拉盞炒芥蘭苗 $68❥芥蘭苗好嫩唔苦,馬拉盞風味好似泰國食倒嘅味道。♡飲品有多款手工啤選擇,用露營杯盛載別有一番風味。另外冇酒精嘅選擇亦有泰式飲品同埋港式飲品。❥露啤(香港手工啤)

餐廳內仲有一架露營車仔做小包廂,好特別。

泰式生蝦

♡泰式生蝦(10隻) $98
❥超新鮮彈牙!配上酸辣泰式醬汁、生蒜、蘿蔔絲,極好食!

青木瓜沙律

♡青木瓜沙律 $68
❥爽脆嘅青木瓜絲沙律,開胃。

♡泰式糯米釀雞翼(2隻) $76
❥雞翼燒到皮脆肉滑又多汁,咬落去係糯米餡,好特別。

♡泰式黑椒焗豬手 $178

泰式香茅焗魚

♡泰式香茅焗魚 $238

黃咖喱慢煮牛舌

♡黃咖哩慢煮牛舌 $128

♡馬拉盞炒芥蘭苗 $68
❥芥蘭苗好嫩唔苦,馬拉盞風味好似泰國食倒嘅味道。

露啤

❥露啤(香港手工啤) $48
❥椰油冰 $32
❥凍桂花花蜜 $32
❥熱桂花花蜜 $28
桂花花蜜
2024-11-30
$280 (Dinner)
泰式生蝦
青木瓜沙律
泰式香茅焗魚
黃咖喱慢煮牛舌
露啤
桂花花蜜
2024-12-11 348 views
朋友介紹這間餐廳,孩子考完試,就帶他來慶祝一下。踏進餐廳孩子已經很興奮,露營的設計和感覺總給人興奮的心情。🍴牛油果蟹肉他他脆餅🥑🦀有別於一般的牛油果蟹肉他他,今次把牛油果和蟹肉搞拌一起,兩者味道十分夾。加上少量黑椒拌在當中,十分醒胃。脆餅超薄身,口感爽脆,兩隻非常配合。🤤🍴烤雞墨西哥taco🌮這款墨西哥taco造型十分吸引,烤雞、蕃茄、洋蔥等材料全部切粒,加上順滑的醬汁,這一切被薄脆的餅包裹,咬上一口,帶點微辣,不能吃辣的人都可以接受。作為開胃菜或者小食有十分吸引。🤤🍴泰式拼盤🥬🍗🍖去露營或者朋友聚會,拼盤是絕不能少的!這個拼盤材料豐富,有豬、牛、雞各兩串串燒,還有燒菠蘿、沙律和蝦片,更有生菜包肉碎,是派對美食必然之選!串燒肉質嫩滑,我家孩子也能吃了好幾串。我個人很喜歡他的肉碎,炒得夠乾身,不會油膩。👍🏻🍴烤無激素春雞配薯條沙律🍟🍗半隻春雞皮脆肉嫩,而且十分入味,相信醃了相當長時間。半隻雞的份量剛好,配上薯條沙律,十分滿足。👍🏻🍴菠蘿海鮮炒飯🍍這個炒飯味道有少許甜,材料十分多,有鮮蝦、蜆粒、魷魚、提子乾及肉鬆等,小朋友最愛!最喜歡大大塊燒菠蘿,十分清甜!😍
🍴牛油果蟹肉他他脆餅🥑🦀

🍴菠蘿海鮮炒飯🍍

烤雞墨西哥taco
烤無激素春雞配薯條沙律
2024-12-11 213 views
去觀塘露營主題餐廳chill 下感受下camping環境下食lunch🏕️入到餐廳有露營車,用上露營枱凳,裝修有戶外露營感覺而且地方寬躺,營造氣氛好舒服🚍店內有露營車可以坐到8-人左右,好啱聚會🏠 餐廳有露天茶座,好多人帶狗仔食野🍝泰式辣椒膏海鮮蔥粉(香辣)意粉軟硬適中,泰式辣椒膏入口唔會好辣,加上鮮味海鮮都幾好惹味🔥泰式小食拼盤小食拼盤真係好大份,有齊我最鐘意小食!有蝦片、燒菠蘿、泰式生菜包、沙嗲牛肉串、豬肉串、雞肉串!全部都好惹味好好食!🍍特別燒菠蘿juicy 無渣🥤梳打咖啡咖啡加上透心涼,配泰菜一流❤️Overall 不論食物環境定店員質素都好,仲好chill

🚍店內有露營車可以坐到8-人左右,好啱聚會

🏠 餐廳有露天茶座,好多人帶狗仔食野

🍝泰式辣椒膏海鮮蔥粉(香辣)

🔥泰式小食拼盤
🍍特別燒菠蘿juicy 無渣

🥤梳打咖啡
咖啡加上透心涼,配泰菜一流

$200 (Lunch)
2024-12-10 243 views
今次同朋友食嘅呢間餐廳超級有特色,餐廳佈置成露營既格局,枱、凳、餐具都係平時出去露營會用嘅物品,而且仲放咗一部1:1露營車🚌,好似真係去咗camping一樣。牛油果蟹肉他他脆餅餐廳好大方,蟹肉他他超大pat,蟹肉味濃郁,再配埋三文魚子,非常鮮味,作為前菜,非常醒胃👍泰式拼盤由張相都可以睇到,個拼盤係超級大個,有好多種類嘅嘢食,包括雞肉牛肉豬肉串燒、炸蝦片、燒菠蘿、生菜包。我覺得呢個拼盤真係必要,一次過滿足晒所有願望🥰🥰菠蘿海鮮炒飯熱辣辣嘅菠蘿炒飯好有泰國風味,海鮮亦好足料,有蝦、魷魚、蜆等等👍整體嚟講,呢間餐廳嘅氣氛超級好,真係好有露營嘅感覺,好適合啲相去露營但係又冇工具又或者怕曬怕熱嘅人,快啲去試吓啦👍👍

2024-11-20
$250 (Dinner)
2024-12-09 238 views
食過好味所以帶媽咪再來食🤫每年我生日都會請番媽咪食飯😍我生日就係佢受難日🫣1️⃣海鮮冬陰功酸辣豐富味道加上濃郁香氣,湯是蝦肉及青口的鮮味加上青檸的清新酸味,再以椰奶中和辣椒的辛辣,味道豐富複雜又濃郁,再以香茅引出惹味香氣。2️⃣泰式糯米釀雞翼糯米雞翼表皮炸至金黃色,外表飽滿;既可食到香脆雞翼,入面糯米飯又軟硬適中,具有雙重口感3️⃣黃咖喱配炭燒豬頸肉豬頸肉燒至金黃焦脆,肉質嫩滑😋而黃咖喱食落溫和惹味!好適合唔食辣的人士👍🏻醬汁很好下飯!一瞬間就吃完了🫣4️⃣烤無激素春雞配薯條沙律肉質鮮嫩多汁,香味濃郁。外皮燒至焦黃香脆可口,鎖住肉汁!加上淋了泰式醬汁份外惹味👍🏻5️⃣朱古力牛角包窩夫配雪糕

1️⃣海鮮冬陰功

2️⃣泰式糯米釀雞翼

3️⃣黃咖喱配炭燒豬頸肉

4️⃣烤無激素春雞配薯條沙律

5️⃣朱古力牛角包窩夫配雪糕
朋友介紹觀塘有間頗有特色的泰菜餐館,我就去試試,整間餐廳的環境佈置,真的幾特別,以露營為主題,感覺好時尚年青,而且好舒適,還有戶外座位,一邊食品一邊看泰國MV,幾好feel。泰式生蝦,一份有十隻,份量幾多,生蝦不算好大隻,但相當新鮮,入口爽脆鮮味,配上泰式海鮮汁更美味,不會太辣。碳燒豬頸肉撈檬,豬頸肉燒得幾香口,檬粉可選多量或少量,頗人性化,重點是魚露酸汁味道調得好好,令整碗檬粉增色不少。泰式拼盤,與一般的很不同,平時食的拼盤多是炸物,而這拼盤有生菜包、各種肉類串燒、燒菠蘿、蝦片等等,好豐富,串燒肉質嫩滑香口,不會乾,還有肉汁。黃咖喱雞扒配手抓餅,黃咖喱味道濃厚,不會過辣,手抓餅酥香微脆,蘸上咖一齊食,令人回味。馬拉盞炒通菜,都幾大碟,價錢不貴,十分惹味,通菜不會炒得過火,能保持爽脆感。煙三文魚薄餅,三文魚鋪滿餅面,餅底鬆脆,口感好好,不會覺得膩,脆中有軟,不錯。芒果菠蘿沙冰,色彩吸引,有淡淡的芒果和菠蘿的果香,冰冰涼涼,依些帶辣味的食品最合適。

• 泰式生蝦
  • 碳燒酪頸肉撈檬
  • 黃咖里難求配手抓餅
  • 馬拉盞炒通菜
  • 煙三文魚薄餅
  • 芒果波羅沙冰
2024-12-07 187 views
呢間泰菜以露營為主題真係室內都可以露營🤣除此之外 佢地仲有埋室外 夠晒心思 而且佢地仲係Pet Friendly添🩷我地坐係露營車出面原來露營車都可以坐入去架🩷不論係枱櫈定報置都充滿露營感覺岩晒打卡👍🏻▪️泰式拼盤 $238食親泰國野我就最鐘意食泰式拼盤 貪佢咩都有齊晒而呢到既泰式拼盤有生菜包 燒菠蘿同埋沙嗲串燒中間仲放左D蝦片 份量都大 2個人食真係好夠而且泰式拼盤有生菜包都係第一次見 又幾抵食wo▪️香蒜黑椒炒牛舌粒 $68牛舌炒得剛剛好 保持鮮嫩多汁 微微咬口香蒜加微辣既黑椒香 好開胃👍🏻▪️黃咖哩炭燒豬頸肉手抓餅 $115+$20豬頸肉燒得幾靚,外層微微焦香 入面仲好Juicy而黃咖喱香得黎唔會死辣 另外加配左手抓餅 點咖喱食一流
呢間泰菜以露營為主題

▪️香蒜黑椒炒牛舌粒 $68
牛舌炒得剛剛好 保持鮮嫩多汁 微微咬口
香蒜加微辣既黑椒香 好開胃👍🏻

▪️黃咖哩炭燒豬頸肉手抓餅 $115+$20
豬頸肉燒得幾靚,外層微微焦香 入面仲好Juicy
而黃咖喱香得黎唔會死辣
另外加配左手抓餅
點咖喱食一流

2024-12-06 171 views
So Pho tasted and smelled great but the noodles were way over and a bit fall aparty. My wife's ox tongue was great as was the lettuce with minced pork.Need tissues or napkins if serving finger food.No diet drinks like coke zero which is very disappointing if you can not take the full fat sugar.Some of the seats are like normal tables afew are like sun chairs and low tables. For these it is great to have drinks and snacks but very awkward to eat.So mixed bag.
So mixed bag.
2024-12-06
$140 (Lunch)
2024-12-05 156 views
每次經過都深深被呢度嘅露營設計吸引住‼️今晚特登約埋🐻一齊嚟食dinner~~餐廳內有一架露營車,真係好有feel原來呢度係主打泰國菜,同一般嘅露營餐廳好唔同「泰式香茅焗烏頭」鹽焗烏頭可以鎖到啲肉汁,令到魚肉一啲都唔乾肉質好嫩滑,散發出陣陣香茅&檸檬葉嘅香味❤️「黃咖喱炭燒豬頸肉」炭燒豬頸肉燒到有啲燶邊,特別香口,好岩我口味 入口充滿油香,加上口感好爽嫩反而個咖喱就無咩特別,唔算好有記憶點~~「蒜蓉魚露炒芥蘭苗」呢個炒菜一嚟到,出奇地吸引到我哋因為炒得勁香,又夠鑊氣‼️每一條芥蘭苗都好入味,估唔到咁簡單嘅一個炒菜可以令我哋咁讚歎
每次經過都深深被呢度嘅露營設計吸引住‼️
今晚特登約埋🐻一齊嚟食dinner~~

餐廳內有一架露營車,真係好有feel

原來呢度係主打泰國菜,同一般嘅露營餐廳好唔同

「泰式香茅焗烏頭」
鹽焗烏頭可以鎖到啲肉汁,令到魚肉一啲都唔乾

肉質好嫩滑,散發出陣陣香茅&檸檬葉嘅香味❤️

「黃咖喱炭燒豬頸肉」
炭燒豬頸肉燒到有啲燶邊,特別香口,
好岩我口味
入口充滿油香,
加上口感好爽嫩

反而個咖喱就無咩特別,唔算好有記憶點~~

「蒜蓉魚露炒芥蘭苗」
呢個炒菜一嚟到,出奇地吸引到我哋

因為炒得勁香,又夠鑊氣‼️
每一條芥蘭苗都好入味,
估唔到咁簡單嘅一個炒菜可以令我哋咁讚歎
2024-12-02
Type of Meal
Dinner
2024-12-04 341 views
星期日和朋友去觀塘食泰國菜,朋友推介這餐廳,好有特色,有戶外露營feel ,餐廳內還設置了一架露營車,一班朋友坐進去進餐,感覺很不錯。泰式拼盤,相當豐富,有生菜包、各種串燒、燒菠蘿、蝦片等等,串燒好好食,燒得又香又惹味,加上黃咖喱更正,而且肉質嫩滑,一點都不會柴。泰式生蝦,份量都幾多,有10隻,好新鮮,入口爽脆,不會太辣,配上生蒜片更美味。清新柚子煙三文魚洋蔥薄餅,餅皮烤得夠香脆,有香濃的麥香,薄餅鋪滿了煙三文魚,入口油潤香脆,加上烤洋蔥的甜味,確實不錯。黃咖喱雞扒配手抓餅,咖喱濃郁,帶微辣,雞扒皮香嫩脆口,這菜式配搭手抓餅最適合,手抓餅吸收了黃咖喱,超香。馬拉盞通菜,食泰國菜怎可少了它,通菜脆嫩,馬拉盞夠惹味,無得輸。

• 清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅
2024-12-01 183 views
📍營足四季 (觀塘)📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖🟡泰式拼盤 $238🟡炭燒豬扒撈檬$85🟡越式牛丸生牛肉河粉$85🟡泰式糯米釀雞翼(兩隻)$38泰式拼盤是經典的泰式開胃菜集合,同平時好多炸物唔同,呢度嘅拼盤有生菜包、燒菠蘿和沙嗲串燒等。每樣小吃的味道都相當到位,生菜包既肉好足味又足料,沙嗲串燒既肉串燒得好香,菠蘿就稍微有啲酸,整體份量相對較多,2個人食哂會好飽!炭燒豬扒撈檬的豬扒得外層焦香內裡柔嫩,脂肪比例適中,撈檬的醬汁酸甜平衡,非常開胃!越式牛丸生牛肉河粉湯底好豐富,帶有濃郁的香茅和牛骨香味。牛丸有彈性,生牛肉切片薄而滑嫩,好讓人滿足。河粉不會過於軟爛,口感剛好!泰式糯米釀雞翼雞翼外皮脆口,內餡糯米的香料味道濃郁且層次豐富,是一道好值得食的小食。餐廳裝潢好似去咗露營咁,好有空間感,服務員態度友善,整體用餐體驗不錯!
📍營足四季 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖

🟡泰式拼盤 $238