2019-07-03 72 views
If everytime I complain about bad food I can get a positive meal back, I would do it. In reality, when I have a bad meal, most likely I just let it slide. Sedap Malaysian Delights was not a particularly bad one, at least the environment was ambient and the servers weren't too rude. The food though... They served the palest 肉骨茶 and the cocnut water fish filet was more than disappointing. Tasteless dinner in Central, and out of all cusine but the most flavorful one. Still ending up paying $150 per
They served the palest 肉骨茶 and the cocnut water fish filet was more than disappointing. Tasteless dinner in Central, and out of all cusine but the most flavorful one. Still ending up paying $150 per head. Why did I help pay for the rent again?

#hungry #香港美食 #pandaeatshk #hkfoodblogger #hkgoodeats #hkfoodblog #hkfoodie #hkigfood #全力食 #hkfoodstagram #飲食日記 #bestfoodhk #topcitybiteshk #fotdhk #hkeat #hkfood #hkrestaurant #hongkongfoodie #ufoodphoto #foodgasm #foodgasmic #相機食先 #香港美食地圖 #吃貨人生 #popyummy #yesfood
2019-06-28 108 views
今日收工去中環接個朋友放工,順便叫佢請我食飯,佢帶咗我嚟中環中心附近嘅SEDAP, 呢間餐廳主要係食馬來西亞野。海南雞 (半隻) $138 份量一d都唔少,雞肉嫩滑,皮又薄,無乜肥膏,真係好好味呀。兩個人share食,份量啱啱好。雞油飯 $18 食海南雞點少得雞油飯,當然要叫返個,咁先夠match!米紙脆春卷 $32 有兩條,開半,即係有四粒,粒粒都好脆卜卜,夠惹味,配合個酸酸地既醬,中和返油膩感,一流。馬來沙嗲雞串 $32燒得唔會乾身,雞肉仲好juicy,表面有好濃郁既沙嗲醬,仲可以配埋個餅食,正呀!馬來西亞肉骨茶 (皇帝骨) $93 肉骨茶味好濃郁,帶有比較強嘅藥材味,仲可以無限refill,抵飲呀!仲可以揀唔同部位嘅骨,我哋今次就試咗皇帝骨,都好多肉呀!咖央多士 $22 烤得幾脆,薄薄的多士,唔會heavy,咖央椰香味重,好有馬來風味。總結來講,呢個價錢係中環食飯都算經濟實惠,知道咁多野,埋單都係三百幾蚊,即係每人百零蚊,都幾抵食呀。

海南雞 (半隻) $138

雞油飯

雞油飯 $18
食海南雞點少得雞油飯,當然要叫返個,咁先夠match!

米紙脆春卷

雞油飯
米紙脆春卷
馬來沙嗲雞串
2019-06-27 53 views
今日在中環等舊同事放工,大家聚一聚,傾兩句,講講近況。我們選了「Sedap」,因為同事喜歡吃馬來西亞菜,而且它又近中環地鐵站,地點非常方便🤗「Sedap」地方大、樓底高,空間感十足,木屋頂配搭吊扇,加上燈光效果,很有南洋風味,令客人猶如置身在東南亞的感覺😍餐牌除了列出了十大最受歡迎的菜式,還有其他不同的菜式,但特點是提供馬來西亞特色食物,加上價錢合理,令我們毫不猶豫的叫了多樣東西來吃😜馬來西亞沙嗲雞串燒$32,附生青瓜、紫洋蔥和薄餅,雞串燒得金黃焦香,雞肉嫩滑,加上惹味帶少甜少辣的沙嗲醬,十分美味,怪不得是這裡的Top1食物👍🏻海南雞飯 $78都是人氣食物Top9,也是我的至愛,精緻的樣子,幼滑的雞肉,配上可口又粒粒分明的黃油飯,再加上三種海南雞醬汁及芽菜,真開胃,好吃到停不了口🤗香港不是很常可以吃到炒粿條,今次來到一定要試,我們叫了鮮蝦炒粿條$72,有鑊氣、顏色吸引,不油膩,配上鮮蝦、魚片、蛋塊賣相夠豐富。特別一提,我們會要求一碟他們的特別辣醬,再拌勻一起吃,就是畫龍點睛,這樣才叫好味道😋黃金飯配吉隆坡咖哩雞$74,有半隻蛋和筒形的脆薄餅,少辣的咖哩汁味道調教得很好,咖哩香濃帶南洋風
黃金飯配吉隆坡咖哩雞$74,有半隻蛋和筒形的脆薄餅,少辣的咖哩汁味道調教得很好,咖哩香濃帶南洋風味,再配上一隻大雞腿和大雞塊,令我們吃得很滿足。黃金飯也粒粒分明更帶少許甜味,很特別👍🏻
馬拉棧炒通菜,夠鑊氣,樣子翠綠,特色的醬料令整個菜味道提昇,帶少辣又不會太鹹,夠惹味,不錯😍
香滑的凍拉茶$32、咖央多士$22是馬來西亞食物中的典型代表,所以也要一試。多士夾上咖央醬,再烤焗成香脆的多士,作為飯後甜品真不錯,結果最後大家都把肚子撐得好飽,哈哈!😜
2019-06-26 49 views
香港馬來西亞嘅餐廳唔多,上次黎中環經過見到呢間餐廳已經好想試🤤叫咗我最鍾意食嘅串燒先,馬來沙嗲雞串燒 ($32/2串) 馬來沙嗲豬頸肉串燒 ($36/2串) 串燒燒得好香,但係食落又唔會覺得好乾🤤 最鍾意係上邊嘅沙嗲汁🤣馬拉少爺豆腐 ($62) 呢個豆腐食落幾有驚喜,好似豆腐釀魚肉嘅味道,好住家飯嘅感覺,而且係外脆內軟,係我鍾意嘅味道🥰馬來風光 ($58) 即係馬拉盞炒通菜,但係呢個同泰國餐廳食到嘅通菜有少少唔同,呢個食落比較辣😹 怡保咖喱海鮮叻沙 ($70) 呢個叻沙食落好辣,食到少少椰汁味,但係可以再多少少去中和返個辣味~ 同埋我自己最鍾意食喇沙係因為有油麵同米粉,食落就唔會覺得好單調。大蝦都夠新鮮彈牙!最後要叫返一個甜品~ 揀咗印度飛餅配香蕉 ($52) 飛餅好有咬口好好食🤤🤤 煙煙韌韌然後入邊夾啲少少香蕉蓉,唔會好甜味道啱啱好👍🏻

2019-06-21 57 views
SEDAP位於中環中心附近的The L. Place,是中環靜中帶旺的位置。趁今日放假便約好朋友到這間主打馬來西亞的餐廳晚飯兼聊天。 2人共叫了6樣,包括:肉骨茶、愛他愛他、海南雞例牌、吉隆坡辣湯板麵、馬拉盞炒通菜、沙嗲雞串燒,份量非常足夠,其實是有點多,但好多樣都想試,奈何胃容量不夠大。 肉骨茶用料特別,除了標準的一字骨及豬肉外,還配上了豬肚、雞腳、杞子等,用料講究,份量充足。 愛他愛她即係烏打(馬來文tak-otak),是一種以魚肉泥與各種香料混合,放進香蕉葉或亞答葉包裹拿去炊蒸或烘烤的食品,在東南亞一帶非常常見,也是馬來西亞的代表性美食。有濃濃的葉香味,很惹味。 海南雞例牌 雞肉很滑,味道也不錯吉隆坡辣湯板麵平時在東南亞食店中多數order叻沙,今次就選了平時比較少order的湯板麵。口感其實幾似刀削麵,甜辣甜辣,非常開胃。 馬拉盞炒通菜馬拉盞炒通菜永遠都是我哋最愛,小辣好香口好有鑊氣,真的好吃。 沙嗲雞串燒串燒是粗粗一串,落足料,回本。呢度環景舒適,傾計唔錯的地方😆仲有好多野想食,下次要再來吃其他東西😌

愛他愛她即係烏打(馬來文

海南雞例牌
雞肉很滑,味道也不錯

吉隆坡辣湯板麵

馬拉盞炒通菜

沙嗲雞串燒
串燒是粗粗一串,落足料,回本。

呢度環景舒適,傾計唔錯的地方😆
仲有好多野想食,下次要再來吃其他東西😌

Type of Meal
Dinner
2019-06-21 762 views
今日,另一半工作到非常晚。在中環區工作的她,差不多要成 8點才放工,如果要再出去其他地方食飯,肯定會累得很。所以,我就找她工作附近的地方,看看有什麼比較好的餐廳。見到距離中環地鐵站只有5分鐘步程的,被我發現到一間好東西。事關我其實超級超級喜歡食馬拉菜 (馬來西亞菜),我今次就自私一點,自行決定去位於中環中心的 Sedap Malaysian Delights。既然我這麼喜歡馬拉菜,當時襯機會學多一點。餐廳名字叫 SEDAP,心想這一定是馬來語,於是上網一查,就發現「SEDAP」馬來語的意思就是「好吃」,所以可能與馬拉朋友食好野時,可以跟他們說說 Sedap Sedap!Bringing Malaysian culture to the World,看到 Sedap 的牆身裝飾,已經讓人很期待。除了上面大大隻字的展示牌,餐牌內亦有Top 10 熱門菜式,大多都是馬來西亞最著名的食物。看過Top 10 熱門菜式,其實與我想吃的幾乎如出一轍。有了Top 10 的加持,令我加倍信心,可以馬上點餐。⤧ 1.馬來沙嗲雞串燒, $32東南亞的沙嗲絕對是最頂級,各國有各種不同的風味。馬來西亞的,我個人
⤧ 1.馬來沙嗲雞串燒, $32
東南亞的沙嗲絕對是最頂級,各國有各種不同的風味。馬來西亞的,我個人認為沙嗲醬料會較濃郁,鹹香味較強。這裡都不例外,雖然只有兩串,但餐廳仍會配上一些伴菜,不會只有兩條串燒太單寡。串燒有時候會烤得不好,但Sedap 的火爐就燒得剛剛好,雞肉非常稔軟。美中不足的是,隨伴的沙嗲醬不足,因為沙嗲太好吃的關係,令人不禁想一口肉一口沙嗲醬,如果餐廳能夠添加多點沙嗲醬,那絕對會更加 Sedap !
馬來沙嗲雞串燒
⤧ 2. 愛他愛她 (Otak-otak), $32
愛他愛她,看到這個名字,我和另一半都不禁笑起上來。我們實在是個大鄉里,又要上網查一下愛他愛她是個什麼東西。原來,愛他愛她正寫是 Otak-otak,這道小食是以魚肉與各種香料混合,放進香蕉葉或亞答葉包裹拿去炊蒸或烘烤的食品,在馬來西亞一帶非常常見,亦是柔佛州(Muar)的代表性美食。我吃了一口,真的是充滿馬來西亞娘惹風情,可以吃得出有咖哩粉、辣椒、椰漿的味道,絕對是個特色小食。
⤧ 3. 細滲 (肉骨茶), $82
想又食又飲? 最好的當然是整個馬來西亞肉骨茶。這裡有許多種類,見到有個細滲,是適合二人份量的,英文是 Small Combo,那就肯定是個什麼都有的肉骨茶。結果,雞腳、豬肚、豬腩肉、豬骨以及藥材應有盡有,浸滿了整個肉骨茶,餡料非常豐富。原本還擔心因為材料太多的關係,肉骨茶湯會因而減少,誰不知原來餐廳是會免費任添茶湯,店員會常常問須不須要續添,非常貼心,值得一讚!
細滲
⤧ 4. 鮮蝦炒粿條, $72
很多人都分不清楚粿條和河粉的分別,我就比較喜歡粿條的口感,會比河粉少了一點韌性,吃起來比較細膩。其實,在香港亦有點難會食到粿條,真的要在馬來西亞/ 新加坡的餐廳才會遇到,所以來到 Sedap 都要一試。這裡的鮮蝦炒粿條,非常大碟,材料充足。這碟粿條用的醬油非常惹味,配上大量雞蛋以及蝦仁來炒,粿條細膩得來又富有鑊氣。
⤧ 5. 怡保咖哩海鮮叻沙, $70
咖哩叻沙,重點依然是湯底。馬來西亞餐廳,一向湯底都是非常濃郁,Sedap 都不例如。咖哩叻沙,味道較為濃郁,內裡充滿椰子和咖哩香味,有著淡淡的甜味,亦帶點香辣感覺,令人愈飲愈多。其次,海鮮叻沙的餡料亦非常豐富,不得不讚的就是其大蝦,充分吸納了湯底的鮮味,差點連殼都不放過。
怡保咖哩海鮮叻沙
⤧ 6. 拉茶, $32
拉茶,起源地就是馬來西亞。另一半對這個豐有期待,因為她看過一些飲食節目,拉茶都是用兩個子遠距离倒來倒去,而且“拉”得越長,泡沫越多,味道就會好。雖然我們看不到師傅 "拉" 的過程,但確實拉茶的泡沫非常多,另一半都說非常甜滑。
拉茶
⤧ 7. 紅豆珍多冰 (沙冰), $38
我相信,很多人都會問珍多冰上面綠色一條條的是什麼。其實這些叫做 "煎蕊",是用糯米粉所製成,并以斑蘭葉等食用色素染色,甜甜的很有咬感。紅豆珍多冰是以沙冰的形式,在大熱天時加上馬來西亞的香辣食品之下,一飲確實會非常爽朗,而且紅豆的甜味非常適中,不會像其他飲品有太多的椰糖。
紅豆珍多冰
吃到這裡,我不禁向另一半說了句: Sedap Sedap。
2019-06-18
馬來沙嗲雞串燒
細滲
怡保咖哩海鮮叻沙
拉茶
2019-06-21 55 views
v gd experience..其實一般好少食馬來西亞餐廳。因為以前去過浮羅交怡潛水所以返到香港之後好少再去。餐廳裝修雅致,由牆上malay裝飾點綴,到天花垂落嘅燈,都富有濃厚藝術色彩,新年後開市,當然唔少得揮春炮仗等等嘅飾物,到達餐廳時,已經有唔少人光顧,現場有大圓枱又有卡位,無論三五知己,抑或一家老少,都適合光顧餐廳主打malay菜,午餐時段更有不同午餐,點餐紙上有嘅食物,都可以任點任食,茹素還是喜歡吃肉人士絕對可以盡情大快朵頤值得一提海南雞飯非常到位,白切雞雞肉非常鮮嫩。加上他們獨有的凍檸茶簡直就係perfect match肉骨茶可謂去到色香味俱全。
v gd experience..

其實一般好少食馬來西亞餐廳。
因為以前去過浮羅交怡潛水所以返到香港之後好少再去。

肉骨茶可謂去到色香味俱全。
2019-06-17 60 views
今次來到中環吃飯,吃晚餐o(^▽^)o,其實很久以前已經來過了,今天 因為我對他的海南雞飯念念不忘,決定晚餐在這裏解決!這裏的環境10分舒服,而且環境寧靜,感覺很放鬆!(。・ω・。)ノ從下單到上菜只需要10分鐘的時間,對於都市人來說真的很好,省時間(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)!在中環相對於其他餐廳,這裏的價錢其實十分高性價比,價錢也比較貼地!我選擇了海南雞飯,油飯,選擇海南雞飯就是因為沒有骨,進食方便(●°u°●)​ 」飯的份量和雞的份量剛剛好,也沒有太油膩的感覺。雞也感覺很新鮮!我很滿意他附送一碗熱的白蘿蔔湯,這個湯能為整頓晚飯昇華!

2019-05-22 121 views
餐廳係中環,都算幾近地鐵站,行大約5分鐘就到,裝修好似去左馬來西亞咁,由其係個地板整得好靚。今次夜晚去唔算多人,對比同區餐廳,呢度餐牌野食又唔算貴。首先叫左怡保海鮮鮮啦沙,海鮮方面有蝦,蜆,魷魚,用茄子腐皮做配料,湯底就當然係咖哩,因為有海鮮加持之下,湯底好濃郁先甜。菜方面都係馬拉盞通菜啦,通菜鮮嫩,馬搵盞味道足夠,口。馬來沙嗲甜甜地幾開胃最後少不了肉骨茶,而且加配左豬肚同埋生菜。肉骨茶用料十足,好有藥材味,排骨又大舊,豬肚都好清爽。

菜方面都係馬拉盞通菜啦,通菜鮮嫩,馬搵盞味道足夠,口。

馬來沙嗲甜甜地幾開胃

ins:eatwithsirui🔹中环上环午餐好去处,L place 一楼,一般等位10分钟左右,店内很宽敞。🔸海南鸡饭:鸡肉滑嫩可口,不过米饭鸡油的味道没有很浓郁,整体水准一般。🔸芽菜:凉拌豆芽,食材新鲜,酱料不是特调,和海南鸡一起是很好的搭配。🔹人均100,环境9/10,服务8/10,口味7/10。
ins:eatwithsirui
🔹人均100,环境9/10,服务8/10,口味7/10。
2019-05-04 153 views
朋友介紹下嚟呢度食馬拉菜位置可能要離地鐵行一陣,但ok嘅唔難搵個門面大大隻字餐廳名內面靚版茶餐廳格局叫左杯美祿恐龍 , 應該就係一杯美祿加左好多粉,甜甜地好好味。千期唔好大力吸d粉,會咳死嚟到緊係要試肉骨茶,第一次見甘多款配搭兩個人叫左個細滲, 原來係有雞腳豬肚豬豬腩肉, 個湯底係我中意既藥材味, 但就淡左少少, 濃d會正d重點係d湯有得refil,送飯一流呢度係例牌份量既海南雞, 主要都係雞脾位,好滑啖啖肉。叫左個好特別既飯, 個飯真係有d食用蘭花配咪椰漿好夾下, 周邊配飯既花生魚仔乾都好脆好香口, 仲有秋葵同蛋,主角蝦好爽口面既醬汁好多送飯下次再食呢個紙巾飛碟就要遲d先order, 唔係就好快凍就會林咗唔脆了, 但呢個當甜點真係好特別, 面已經有淋到練奶, 個底就有好多美祿粉加練奶點黎食, 唔會太甜又脆真係不錯👍🏻不過記得食快少少,好快凍晒!整體好欣賞呢間餐廳好多款式食物, 店員又友善, order後又唔會等好耐,價錢好實惠又好食,一定會再幫襯
朋友介紹下嚟呢度食馬拉菜
位置可能要離地鐵行一陣,但ok嘅唔難搵

個門面大大隻字餐廳名

內面靚版茶餐廳格局
美祿恐龍

肉骨茶- 細滲

嚟到緊係要試肉骨茶,第一次見甘多款配搭
重點係d湯有得refil,送飯一流
海南雞-例牌

呢度係例牌份量既海南雞, 主要都係雞脾位,好滑啖啖肉。
蘭花椰漿飯配蝦

紙巾飛餅

2019-04-11
$150 (Dinner)
美祿恐龍
肉骨茶- 細滲
海南雞-例牌
蘭花椰漿飯配蝦
紙巾飛餅
2019-04-29 108 views
突然好掛住上年係馬來西亞食的馬拉菜,上網搵一搵,終於搵到呢間正宗馬拉菜蜆(甘香) $68朋友好鍾意食海鮮,呢個菜上菜時的香味好濃,而且啲蜆亦都無沙馬來沙嗲牛串燒 $48呢個沙嗲牛串燒同馬拉食的味係一樣,而且肉亦都好易入口米紙脆春卷 $32呢個春卷入面好多餡,食落好有口感好豐富怡保咖哩海鮮喇沙 $70呢個海鮮喇沙用料好豐富,好辣! 辣勁十足!馬來風光(馬拉盞炒通菜) $58好喜歡吃東南亞風味的通菜,當然呢個都唔例外啦參峇豬頸肉 $32豬頸肉燒得香口最重要,好食!呢間食店好經濟,抵食!

蜆(甘香) $68
朋友好鍾意食海鮮,呢個菜上菜時的香味好濃,而且啲蜆亦都無沙

馬來沙嗲牛串燒 $48
呢個沙嗲牛串燒同馬拉食的味係一樣,而且肉亦都好易入口

米紙脆春卷 $32
呢個春卷入面好多餡,食落好有口感好豐富

怡保咖哩海鮮喇沙 $70
呢個海鮮喇沙用料好豐富,好辣! 辣勁十足!

馬來風光(馬拉盞炒通菜) $58
好喜歡吃東南亞風味的通菜,當然呢個都唔例外啦

參峇豬頸肉 $32
豬頸肉燒得香口最重要,好食!

呢間食店好經濟,抵食!
2019-04-17
$200 (Dinner)
2019-04-28 112 views
好奈都未食過東南亞餐, 今日經過中環, 就食左個東南亞晚餐餐廳空間感開揚, 座得舒服點左個巴東牛肉, 馬來西亞和新加坡也很受歡迎, 用巴東牛肉醬來煮,口感軟爛,肉汁香濃, 整道菜甜甜辣辣又帶有一點creamy 的濃郁口感,吸收了香料和椰漿的精華,不太辣,超好餸飯,味道一流另外點左個海南雞飯, 一碟雞飯, 配了豆芽菜, 以及三樣調味料, 薑末、辣椒、黑醬油, 海南雞,皮脆肉嫩甜美多汁, 雞汁煮的雞飯,米飯吸了飽飽的高湯雞油粒粒分明
好奈都未食過東南亞餐, 今日經過中環, 就食左個東南亞晚餐

餐廳空間感開揚, 座得舒服

2019-04-27 2176 views
呢到餐廳面積好大,仲有好多正宗星馬菜,例如肉骨茶,椰漿飯,咖央多士等等。但今日就叫左平時較常食既食物。馬來沙嗲雞肉&豬頸肉串沙嗲味道好濃好惹名,雞肉嫩滑,豬頸肉肥瘦均勻,好好食。9/10玻璃魷魚通菜魷魚爽口彈牙,通菜本身無乜味,不過會有大量甜甜地既汁係底,所以絕對夠味。9/10鮮蝦炒粿條有蝦肉,魚片頭,芽菜,蛋花,好夠鑊氣,炒得好香,亦炒得好均勻,好入味。唔錯 8/10怡保咖喱海鮮叻沙海鮮有一隻蝦,蜆,魷魚等等。麵底係油麵加米粉,而湯底我認為太辣了,辣到只有辣味無左其他鮮味,如果多啲鮮味會好啲。 7/10美綠,可能恐龍美綠會好飲啲😂 7/10紅豆珍多冰 原本我以為係珍多冰加左紅豆,原來成杯係紅豆冰加左好多椰汁🥥條。9/10鴛鴦波波分別系係炸榴槤波(熱的)同榴槤糯米糍(凍的),好好味。9/10係中環區黎講,呢到既野食我覺得唔貴,而且有質素,坐得亦好舒服,同埋好乾淨。

但今日就叫左平時較常食既食物。
馬來沙嗲雞肉&豬頸肉串

玻璃魷魚通菜

怡保咖喱海鮮叻沙

美綠,可能恐龍美綠會好飲啲😂 7/10

鴛鴦波波

2019-04-21 103 views
大部分前缐員工都表現懶散,已經好少客, 但都好唔願做咁。落單的女侍應態度差到離晒譜,真係好差,就好似我哋騷擾緊佢咁🤬真係想起身走!😡我冇習慣寫食評,但都激到要寫,因為實在太差!!!食物一般,鋪租貴,重要俾呢啲趕客員工倒米,個老闆真係可憐😏再唔改善,唔知捱得幾耐😏唔想激氣,唔好嚟😤
我冇習慣寫食評,但都激到要寫,因為實在太差!!!
唔想激氣,唔好嚟😤