2023-06-01 553 views
中午和朋友一行兩人,到荃灣 Citywalk 1期中庭旁邊,一間叫Sensu既西日餐廳食lunch。餐廳裝修簡約,以流行的木系色調為主,很適合朋友相聚和打卡。我們叫了三款食物,包括全新限定餐牌中既日本 A5和牛旋風蛋包飯,有兩個size,分別係 100g & 150g。我地見餐牌張相咁靚,就索性叫咗個大size。和牛採用肉眼上蓋,煎得剛剛好,大約五至七成熟,非常有牛味,很嫩口。滑蛋也非常高水準,夠滑唔太厚,調味的醬汁也很出色。第二款係慢煮雞胸三色藜麥柚子沙律,雞胸夠嫩,沙律內有橙和西柚,微酸口味很適合夏天炎熱天氣享用,而且整體份量相當多。最後一款為芝士海鮮冬陰功意粉,冬陰功醬配芝士味道相當不錯,海鮮的份量也很多。整體環境及食物質素相當高,很期待下次再光顧。

餐廳裝修簡約,以流行的木系色調為主,很適合朋友相聚和打卡。

整體環境及食物質素相當高,很期待下次再光顧。

日本 A5和牛旋風蛋包飯 150g
慢煮雞胸三色藜麥柚子沙律
芝士海鮮冬陰功意粉
日本 A5和牛旋風蛋包飯 150g
慢煮雞胸三色藜麥柚子沙律
芝士海鮮冬陰功意粉
  • 日本 A5和牛旋風蛋包飯
晚餐時段,見到有免費沙律吧。主菜有限量供應和牛系列,價錢Okay 就諗住試吓,點知中伏沙律吧免費的,所以見到得咁少配料,我都無所謂了。本來就無期望😅黎到重點:A5和牛旋風蛋包飯!見到實物已經心知不妙… 1. 旋風蛋包肉眼睇已知道好乾身、煮得太熟、好老… 食之無蛋味,而且唔熱、無油水,推斷係一早整好咗、有人點餐先加熱再放上個飯。所以呢塊蛋包異常地乾身… 平時茶記 / 其他連鎖店食 滑蛋飯,一定係即叫即煮,好少可搞到連雞蛋都可以咁難入口…2. 飯底睇賣相以為係炒飯底?誰知食落口又中伏,毫無鑊氣、無油水、粒粒分明。會出現呢個情況只會係微波爐叮叮飯盒,因為微波爐抽乾曬食物水份。真係非常難食,好難入口。(事後職員仲堅稱係電飯煲筆出黎、用珍珠米所以會咁…)唉… 電飯煲就算閂埋蓋擺一日,打開都會有水氣,個飯點可能會咁乾身… 好明顯係一早煮好,有人要就叮返熱上菜…3. 拌飯香鬆Less is more… 個飯底已經夠難食,再配搭呢種添加的飯素,簡直味覺災難。乾身嘅蛋、乾身嘅飯、你再曬一炸乾身嘅飯素…. 真係好難入口… 加上飯素本身嘅味道 同埋 「騎呢醬汁」(下面會再講) 本來已經唔夾…4. 騎尼醬汁呢

1. 旋風蛋包

2. 飯底

3. 拌飯香鬆

4. 騎尼醬汁
呢份看似足料的肉碎醬汁,食落就知大伏。
首先設計餐牌果步已經錯曬。你賣點係和牛,何解要配呢個肉醬去搶Fo?簡簡單單伴日式燒汁/ 洋蔥汁、炒個野菜、蘑菇就可以。唔需要為加而加既「飯素」。

其次,呢個醬汁食落口都無咩味,似溝淡咗既羅宋湯底再加肉碎,而且水稀稀… 賣相真係搞唔掂。不過重點都係個味道同飯、牛肉、飯素完全唔夾。

5. 和牛
成碟飯惟一可以入口就係和牛… 係食材發揮本身既作用,有牛味、有肉汁,算合格。在連環錯配既組合下倖存。但呢樣真係完全同烹調技巧無關。

總結而言,呢碟飯似係組合式工場製作。完全唔係即叫即煮。除咗和牛似係即時燒煮外,其餘都係一早整好再翻熱上碟。毫無鑊氣、毫無油水、浪費雞蛋食材,完全唔值 $158 (未計加一) 絕對係人生中食過最難食既 蛋包飯。希望大家入去之前三思,唔好被門面裝修包裝呃到。

亦希望呢間店盡早反省煮食態度,尊重食材。或者無心經營就執咗去,讓返間鋪位俾其他人…
2023-05-28
$173.8 (Dinner)
2023-05-20 334 views
咁啱行開荃灣,諗住搵間舒舒服服嘅餐廳解決午餐,見到呢間日式西餐廳望落去幾光猛幾chill,就入去試吓,估唔到出乎意料地好食。我哋兩個大人,叫咗一個主菜加一個薄批,兩杯飲品,佢哋仲可以免費升級任食沙律🥗!仲要好多配料,食沙律都可以食到飽😂。主菜:日本 A5 和牛旋風蛋包飯超正超好食,必叫!啲和牛好嫩,好juicy!薄批:章魚燒風味薄餅好有趣嘅日式同西式Crossover,味道啱啱好,唔會好鹹,仲要超多章魚🐙!飲品:冰白桃烏龍鮮奶☕️見白桃陪烏龍幾特別,就叫黎試吓,點知出乎意料好飲!兩隻味好夾。荔枝檸檬梳打清新解渴,有荔枝味但係唔算話好甜,所以啱晒熱天時嚟飲。👍🏻

主菜:日本 A5 和牛旋風蛋包飯
超正超好食,必叫!啲和牛好嫩,好juicy!

薄批:章魚燒風味薄餅

飲品:
冰白桃烏龍鮮奶☕️

荔枝檸檬梳打
清新解渴,有荔枝味但係唔算話好甜,所以啱晒熱天時嚟飲。👍🏻

日本 A5 和牛旋風蛋包飯
章魚燒風味薄餅
飲品
自助沙律
2023-05-20
$150 (Lunch)
日本 A5 和牛旋風蛋包飯
章魚燒風味薄餅
飲品
自助沙律
2023-05-10 428 views
#chowweisik鹹#chowweisik荃灣見到OpenRice做緊優惠,只要單點煮食餐牌就可以有免費沙律吧任食~個Menu嘅菜式都係全日供應,同埋座位都好似幾舒適就book 了😌食嘅時候侍應都好急住收碟,感覺都比較趕急~🙈一🐾琥珀合桃配fetacheese 有機紅菜頭意大利飯|$128意大利飯質感比較creamy但係調味並不是特別突出🙈靠琥珀合桃同芝士增添層次感一🐾炸魚薯條|$98炸魚薯條,正常發揮勝在上枱嘅時候,都仲熱辣辣魚嘅質地都滑溜👍🏽一🐾任食沙律吧|$沙律菜,大概有三款仲有啲西瓜青瓜,蕃茄仔,粟米紅,腰豆同埋啲蒜蓉包粒、Bacon粒整體都新鮮一 🚏 SENSU (荃新天地一期) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG78號舖

#chowweisik鹹
#chowweisik荃灣

食嘅時候侍應都好急住收碟,感覺都比較趕急~🙈

意大利飯質感比較creamy
但係調味並不是特別突出🙈
靠琥珀合桃同芝士增添層次感

🐾炸魚薯條|$98
炸魚薯條,正常發揮
勝在上枱嘅時候,都仲熱辣辣
魚嘅質地都滑溜👍🏽

🐾任食沙律吧|$
沙律菜,大概有三款
仲有啲西瓜青瓜,蕃茄仔,粟米紅,腰豆
同埋啲蒜蓉包粒、Bacon粒
整體都新鮮

🚏
SENSU (荃新天地一期) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地UG樓UG78號舖
2023-05-07 1192 views
假日與家人來吃頓午餐,餐廳有限時,入座計90分鐘。以前來過吃層架下午茶,當時的裝修有一間佈置漂亮的房給客人打卡,今次去已沒有這佈置,但店內的裝設仍是很文青,有些位可望到街景。這店近期推出惠顧單點餐牌主食或春之感謝祭餐牌可以免費升級享用自助沙律吧。沙律吧雖然規模不大,不過在一條長條直角的木檯上供應的食品選擇都有十款以上,蔬果新鮮,醬汁也有四款。餐廳用掃碼下單,點餐後就出去拿沙律吃。漬三文魚籽意大利蕃茄蓋飯賣相十分漂亮,紅彤彤的文魚籽和蕃茄佈滿整個飯面,還加上一些綠色苜蓿菜和黃黃紫紫的食用花擺放,整個飯十分吸晴,蕃茄味清新鮮甜,中和了漬三文魚籽的鹹度,吃起來十分相配,意大利飯粒粒分明,濕度恰當。芝士海鮮冬蔭功意粉,以為冬蔭功會有些辣,但我吃不到辣的味道,反而芝士味很濃郁,海鮮有青口,蝦,魷魚,食材質量也不錯。意粉彈牙爽口。慢煮西班牙豬胺焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬,慢煮的豬胺保存了濕度,肉質滲透著油光與肥瘦均衡的比例,肉質爽口鬆軟配上黃莓辣椒醬同吃,味道不錯。菠蘿面層有一層薄薄的焦糖蓋著,入口甜蜜,水份豐富。白桃鳥龍鮮奶咖啡,深啡伴上白色心型拉花,賣相不錯。咖啡口感濃郁綿密烏龍味道突出,不過白桃味

餐廳用掃碼下單,點餐後就出去拿沙律吃。

漬三文魚籽意大利蕃茄蓋飯

白桃鳥龍鮮奶咖啡,深啡伴上白色心型拉花,賣相不錯。咖啡口感濃郁綿密烏龍味道突出,不過白桃味就飲不到。
沙律
芝士海鮮冬蔭功意粉
慢煮西班牙豬胺焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬
焦糖菠蘿
白桃鳥龍鮮奶咖啡
2023-05-01
$188 (Lunch)
沙律
慢煮西班牙豬胺焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬
白桃鳥龍鮮奶咖啡
2023-04-24 542 views
我点的櫻花蝦帶子麵及 魚生丼, 與menu 一樣舖設, 味道很惹味, 待應有禮.p s. 一個月前在沙田店亦点了櫻花蝦帶子麵, 味道一樣, 但賣相絕對與相片不符, 送來時傻眼了, 還以為送錯, 而且早2天已book 枱, 去到只坐了一半客, 卻安排坐在門口位, 所以絕不會再去沙田店
2023-04-22 490 views
Salad Bar平均每樣都唔錯 多配料選擇,味道比想像中好👍🏼 Candied Walnut Feta cheese Risotto ($128)我同屋企人都好評🎈❕而且賣相吸引,有啲得意嘅爆谷感覺,好食✌🏼 Hokkaido scallop dried sakura shrimp Mentaiko linguine ($138) Smoked salmon linguine ($108)煙三文魚好食 So Smooth ($58)我真係非常少可會因為賣相吸引叫咁凍嘅飲品嚟打卡😶🤔對我嚟講冰沙實在太凍不過鍾意飲凍飲嘅人 夏天很適合 ;)酸味味果汁之選🔴🟣賣相真係好正,個底係鑽石形狀 唔好唔記得擺咗落枱會倒瀉曬!⛔
Salad Bar
平均每樣都唔錯 多配料選擇,味道比想像中好👍🏼

Smoked salmon linguine ($108)
煙三文魚好食
So Smooth ($58)
不過鍾意飲凍飲嘅人 夏天很適合 ;)
酸味味果汁之選🔴🟣

2023-04-08
$188 (Lunch)
2023-04-19 1901 views
17.04.2023 星期一 晚SENSU (荃新天地一期)這一晚約了朋友在荃灣聚餐,之前已經幫襯過沙田的SENSU,印象不錯,今次見荃灣也有分店,而且最近還做春の感謝祭優惠,「凡於惠顧春の感謝祭餐牌 或 單點餐牌主食可免費升級自助沙律吧(原價$88)」,看來很吸引,於是上Open Rice訂枱。據說餐廳走文青路線,以森林為題,營造綠野仙蹤的感覺,之前見OR大家都在餐廳拍了不少照片,但到餐廳時只見一角有青蔥茂密的樹葉佈置之外,之前一棵大樹在餐廳中央或其他樹木裝飾已經不見了。職員說因為裝修所以減少了佈置。雖然有點失望,但那職員仍然很落力拍照,實在很感激呀。餐牌主要是餐湯兩款、沙律、小食、招牌吐司、薄餅,主菜有原條魷魚、三文魚、原隻燒春雞豬肋骨和安格斯西冷。另外還有各款意粉和飯。餐廳其中一個招牌就是旋風蛋包飯、竹炭咖喱炸雞蛋包、見隔枱也有叫,賣相吸引,傳來陣陣香味。自助沙律吧除了沙律菜兩款,還有不少選擇,西瓜、番茄仔、青瓜、粟米、紅腰豆等,全部都很新鮮,另有幾款醬汁調味,這個小型沙律吧,免費來說已很不俗。龍蝦蟹肉湯 $58香濃的龍蝦蟹肉味道,又不會太鹹慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬$1
17.04.2023 星期一 晚
SENSU (荃新天地一期)

沙律😋

龍蝦蟹肉湯 $58
香濃的龍蝦蟹肉味道,又不會太鹹
龍蝦蟹肉湯

慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬$188
主菜用黑色板盛托著,日系感覺賣相漂亮吸引。朋友叫這個豬鞍,豬胺配上大件新鮮焦糖菠蘿,很不錯呀。
慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬

麵豉漬三文魚配山葵薯蓉及子薑 $168
三文魚經過微煎,魚皮香脆,魚肉甜滑,另外加上子薑、很大件的黃蘿蔔,酸甜野味,配襯得宜。

麵豉漬三文魚配山葵薯蓉及子薑

原本在OR有The Food Story $100 九折現金卷,幾間食肆也可以使用,如祥仔、幸匠燒、幸福鳥等。之前已經詢問過在埋單時購買也可以,但最後卻又忘記了,哈哈,下次真的要牢牢記住。

餐廳用餐時間90分鐘,入場前職員有提醒,但一直人流不多,坐了差不多兩小時,職員主動叫埋單,再次提醒用餐時限,其實這樣很奇怪,既然餐廳餘下很多空位,根本無必要跟客人再次提醒。

時限原意是騰出座位讓其他客人光顧,但根本沒有客人等候,又餘下很多座位,這樣好像要把人客趕走的感覺,實在有點過猶不及、矯枉過正。

除了以上小問題,餐廳平日晚上坐得舒適,食物美味滿足,大家有興趣可以試試。
2023-04-17
$270 (Dinner)
沙律😋
龍蝦蟹肉湯
慢煮西班牙豬鞍焦糖菠蘿配黃莓辣椒醬
麵豉漬三文魚配山葵薯蓉及子薑
2023-04-18 374 views
出咗荃新天地行街街,見到Sensu環境好靚好吸引好有森林Feel,就入咗去試下🍴◾先嚟龍蝦湯及沙律簡直靚到好似幅畫咁🖼️真係唔捨得食🤤◾香煎三文魚🐟魚皮煎得好香,肉質幼嫩亦好Juicy,只是嫌魚精緻咗啲😅◾龍蝦意大利飯🦞🥘用龍蝦汁煮嘅意大利飯味道係夠既,但米有小小硬👍◾水牛城雞翼🐥香香辣辣,炸得酥脆,食得好滋味🌶️😋◾特飲同熱飲都好吸引仲有飯後甜品雪糕球🍨為這餐畫上完美句號😋
出咗荃新天地行街街,
見到Sensu環境好靚好吸引
好有森林Feel,就入咗去試下🍴

◾先嚟龍蝦湯及沙律
簡直靚到好似幅畫咁🖼️
真係唔捨得食🤤

◾香煎三文魚🐟
魚皮煎得好香,肉質幼嫩亦好Juicy,
只是嫌魚精緻咗啲😅

◾龍蝦意大利飯🦞🥘
用龍蝦汁煮嘅意大利飯
味道係夠既,
但米有小小硬👍

◾水牛城雞翼🐥
香香辣辣,炸得酥脆,食得好滋味🌶️😋

◾特飲同熱飲都好吸引
仲有飯後甜品雪糕球🍨
為這餐畫上完美句號😋

2023-04-15 348 views
春日之際主題推廣任何單點食品會免費享用自助沙律吧不過款式就唔多,只有一碟水果,其他都係羅馬生菜車厘茄青瓜同豆類,不過免費就唔要求咁多😆單點左竹炭炸雞蛋包飯及炸魚柳薯條蛋包飯入邊嘅飯都幾乾身,而炸魚薯條係熱辣辣條魚都好大條。埋兩個人$300唔使,會推介大家去食👍🏻
春日之際主題推廣
任何單點食品會免費享用自助沙律吧
單點左竹炭炸雞蛋包飯及炸魚柳薯條
2023-04-01 548 views
荃灣分店限定嘅免費升級沙律吧,確實係我今次第一次光臨嘅原因,香港好少地方有沙律吧可以食到咁多蔬菜吧🥬🥗,所以都係一個吸引之賣點👍🏻喺沙律吧嘅蔬菜、配料和dressings種類都各有幾款,而且都好新鮮乾淨,讚👍🏻主菜叫咗fish & chips, 反而就一般,因為係炸本身油份高嘅龍脷柳,所以食落好油膩… 薯條和魚的炸粉炸得太過火,喜歡食好脆的人應該唔會介意,不過我唔鍾意。自製tartare醬,港式口味吧。負責我坐嘅位置嘅一位男員工,略嫌不夠醒目,眼見客人枱面上已經有食完嘅剩碟,都唔會自動自覺收拾,可能係打算等到客人埋單嘅時候先一次過收啩,省時慳力。

自製tartare醬,港式口味吧。

炸魚薯條
$108 (Dinner)
2023-03-21 498 views
荃灣的文青cafe越來越多,位於荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖(SENSU),文青之餘又能打卡。😳Menu上都是新穎的配搭,我最喜歡就是蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯。🤤燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料原條魷魚🦑一樣啖啖肉,仲好新鮮。😋😋蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯原條鰻魚肉質柔軟,啖啖肉。🤭黑咖哩蛋包飯非常特別,第一次食真的令我有驚喜。青森蘋果濃縮咖啡清新有果香,醒神又醒胃的濃縮咖啡☕

燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料
原條魷魚🦑一樣啖啖肉,仲好新鮮。😋😋

蒲燒原條鰻魚黑咖哩蛋包飯

青森蘋果濃縮咖啡
清新有果香,醒神又醒胃的濃縮咖啡☕
2023-03-20 367 views
今日起荃灣做facial 就起附近搵野食見到呢間餐廳又可以坐下同野食都幾岩我原來環境都好靚,可以打卡成個餐廳裝飾到森林咁香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯好有創意將原本泰式肉碎炒飯夾日式蛋包飯味道依然出色大蝦新鮮彈牙肉碎少少辣得黎好惹味蛋包飯做到好嫩滑青森蘋果濃縮咖啡呢杯咖啡好有驚喜青森蘋果既青新酸中和咖啡既苦味真係好岩女仔飲燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 朋友揀左呢個魷魚配薯蓉魷魚真係勁大條用香料燒得好香口魷魚新鮮唔會太韌燒既味道濃郁肉質夠爽彈
今日起荃灣做facial 就起附近搵野食
見到呢間餐廳又可以坐下同野食都幾岩我
原來環境都好靚,可以打卡
成個餐廳裝飾到森林咁

• 青森蘋果濃縮咖啡
  • 燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料
  • 香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯
2023-03-19 333 views
難得約埋朋友入到黎荃灣做靚靚FACIAL,係落妝之前梗係要搵間靚靚餐廳打下卡,傾下計啦~呢度店鋪裝橫偏向日系,位置寬闊坐得舒適,我地都影左唔少靚靚相📷📷😋 香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128醬汁辣辣哋,肉碎炒得香辣可口,大蝦非常新鮮彈牙!滑蛋超嫩滑,撈埋個飯好好食! ‼️好食指數 8/10‼️推介指數 8/10😋 燒原條魷魚配山葵薯蓉及自家製香料 $168原條燒魷,上枱個陣香噴噴,入口彈牙煙韌,配埋好特別嘅山葵薯蓉,唔會有滑溜溜口感,加上佢地自家製香料,請放心享用!‼️好食指數8/10‼️推介指數 8/10😋 青森蘋果濃縮咖啡 $58超特別嘅飲品,未聽過青森蘋果配咖啡,又估唔到幾夾,值得一試!‼️好食指數 9/10‼️推介指數 9/10🍽 SENSU (荃新天地一期📌荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖☎️ 2885 0968⏰ 星期一至五10:00-22:00星期六至日12:00-22:00

😋 香辣甲拋大蝦肉碎蛋包飯 $128

📌荃灣楊屋道1號荃新天地一期UG樓78號舖
☎️ 2885 0968
⏰ 星期一至五10:00-22:00
星期六至日12:00-22:00
之前食過其他分店,我覺得Sensu性價比幾高好多時有優惠~仲要環境幾好,可以慢慢坐試埋荃灣分店,水準都一樣👍🏻🛎 $158 原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯條鰻魚真係好長好大條🐟厚肉,而且冇骨,可以大大啖食!旋風蛋又好滑🧏🏻‍♂️飯底係炒飯,所有野都好夾~不過個蒲燒汁就鹹咗少少🤏🏻🛎 $208 香煎豬鞍配蘋果梅子醬豬鞍擺盤好靚🤩蘋果梅子醬味道酸酸甜甜咁,幾開胃肉質都幾淋滑仲有啲薯菜伴碟,幾飽肚👍🏻🛎 $138 海鮮明太子忌廉扁意粉足料呀👍🏻海鮮有青口、蝦、魷魚仲有啲蟹籽點綴一下顏色😍特別魷魚係幾爽口🛎 跟餐 餐湯🌐 環境/服務我幾中意呢到地方好大座位亦都好寬敞,講嘢唔會比隔籬枱聽到🙈而且係用手機落單唔洗揮手等店員黎幫手~雖然一開始會話用餐時間限左個半鐘,但其實冇客等位都唔會趕你👍🏻幾適合幾個fd一齊黎食野吹水🫂
之前食過其他分店,我覺得Sensu性價比幾高
好多時有優惠~
仲要環境幾好,可以慢慢坐
試埋荃灣分店,水準都一樣👍🏻

🛎 $158 原條蒲燒鰻魚旋風蛋包飯
條鰻魚真係好長好大條🐟
厚肉,而且冇骨,可以大大啖食!
旋風蛋又好滑🧏🏻‍♂️
飯底係炒飯,所有野都好夾~
不過個蒲燒汁就鹹咗少少🤏🏻

🛎 $208 香煎豬鞍配蘋果梅子醬
豬鞍擺盤好靚🤩
蘋果梅子醬味道酸酸甜甜咁,幾開胃
肉質都幾淋滑
仲有啲薯菜伴碟,幾飽肚👍🏻

🛎 $138 海鮮明太子忌廉扁意粉
足料呀👍🏻海鮮有青口、蝦、魷魚
仲有啲蟹籽點綴一下顏色😍
特別魷魚係幾爽口

🛎 跟餐 餐湯

🌐 環境/服務
我幾中意呢到地方好大
座位亦都好寬敞,講嘢唔會比隔籬枱聽到🙈
而且係用手機落單
唔洗揮手等店員黎幫手~
幾適合幾個fd一齊黎食野吹水🫂