2022-05-14 50 views
一向喜歡牛的我,當然也會喜歡吃日式的石燒。記得第一次吃石燒牛,是在日本的沖繩。當年香港仍未有石燒的餐廳。而過兩年多的時間,相信很多香港人也好似我一樣,到日式餐廳用膳就幻想自己到了日本。今次來到位於觀塘的Shack Rakuzaka,一入到店內就有些少日本居酒屋嘅感覺。來到當然要品嚐一下石燒牛,點了澳洲肉眼扒石燒套餐,套餐附送沙律、湯及飯。餐湯是麵豉湯,而沙律比平時吃的石燒餐廳有唔同,不是平日吃的椰菜絲,而是沙律菜。到主角肉眼扒出場,餐廳很細心在牛肉上鋪了一張紙,以免油脂四圍彈。而牛肉想幾熟可以自行控制。肉眼的肉質很嫩,亦有豐富肉汁。可以安安靜靜的吃一頓石燒,真係很滿足。
一向喜歡牛的我,當然也會喜歡吃日式的石燒。
記得第一次吃石燒牛,是在日本的沖繩。
當年香港仍未有石燒的餐廳。

可以安安靜靜的吃一頓石燒,真係很滿足。
2022-05-11
Type of Meal
Dinner
2022-05-13 51 views
久遺了的外出晚市,很想食牛,所以選擇了位於觀塘的Shack Rakuzaka樂舍,原因是好想食石燒牛但又想坐得舒舒服服咁食個晚餐。石燒就選擇咗澳洲肉眼300g,另外再加配咗鵝肝&吉列炸蠔,而套餐就會包埋埋沙律、湯同一碗飯。另外再點咗個Rakuzaka Set嘅香蒜欖油蝦意粉,都有沙律&湯跟埋。首先咗套餐跟嘅沙律、湯同飯湯都有兩款,應該係視乎點咗咩餐一個係麵豉湯,另一個係蘿蔔牛腩湯沙律菜都好新鮮澳洲肉眼肉汁都好豐富,而鵝肝都比想像中大塊。香蒜欖油蝦意粉少少辣辣地又出奇地好味。埋單都只係$546

首先咗套餐跟嘅沙律、湯同飯
湯都有兩款,應該係視乎點咗咩餐
一個係麵豉湯,另一個係蘿蔔牛腩湯
沙律菜都好新鮮

澳洲肉眼肉汁都好豐富,而鵝肝都比想像中大塊。

香蒜欖油蝦意粉少少辣辣地又出奇地好味。

埋單都只係$546
2022-05-11
$273 (Dinner)
2022-05-11 57 views
本身冇諗住要寫食評 所以真係冇點影相 但係真係太難食 忍唔住要寫返…首先石燒方面我哋叫咗個吉列牛柳 同肉眼 但係所有肉都係冇味嘅… 雖然質感都算正常 但係佢應該唔記得咗加啲調味 我哋要自己落鹽😅😅 然後個吉列都係唔脆嘅🥲 跟住我哋加配左個芝士年糕 入面個心係凍嘅… 完全冇外脆內軟嘅感覺…另外我哋加咗炸蠔 未食我哋都驚驚地 放埋上石燒個到燒吓 咬落勁粉 好似食緊一舊粉 完全冇蠔味 … 由於我朋友生日 餐廳都好好送咗蛋糕 但係同飲品一樣 係超級甜… 好似要糖尿病咁所以最後最正常嘅係餐前沙律☺️

所以最後最正常嘅係餐前沙律☺️

2022-05-09
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-05-10 60 views
晚市終於都開返,終於可以約朋友去食飯,揀咗起佢公司附近嘅一間餐廳餐廳有一半地方俾人包咗場,所以去唔到露天嘅地方。希望下次有機會可以坐露天嘅位置,因為睇相好似幾靚餐廳都幾寬敞,有石燒扒餐或者唔同嘅西式日式套餐供應。⚫️石燒自選餐 澳洲牛肉眼 100g $109追加越南虎蝦$39 日本帶子 $49上枱大概3成熟左右,按自己嘅喜好用石燒板燒到自己喜好嘅熟度。肉眼軟淋重牛味,虎蝦爽口彈牙,帶子鮮甜。套餐附送沙律、蘿蔔牛腩清湯⚫️西班牙伊比利亞黑豚丼Spanish Iberico Pork Rice Bowl $119伊比利亞黑豚爽口,配搭甜甜嘅和風醬汁、洋蔥,用流心蛋撈埋珍珠米飯🍚超好送飯的套餐附送沙律同麵豉湯加 $10 有飲品~ 特飲另外收費最後值得一提嘅係佢哋嘅其中一位女士應非常之好禮貌。仲有細心咁提我記得拎遮

餐廳都幾寬敞,有石燒扒餐或者唔同嘅西式日式套餐供應。

⚫️石燒自選餐
澳洲牛肉眼 100g $109
追加越南虎蝦$39 日本帶子 $49
套餐附送沙律、蘿蔔牛腩清湯

⚫️西班牙伊比利亞黑豚丼
套餐附送沙律同麵豉湯

加 $10 有飲品~ 特飲另外收費

2022-05-06 48 views
上星期在公司附近的  樂舍 Shack Rakuraka, 午餐食過 set lunch, 感覺滿意.    政府剛放寬堂食可以有晚市,  今日放工急不急待 約女友去食燒肉.  餐廳地方大, 有酒吧, 開心可以慢慢飲.座位有隔離, 整齊清潔.牆上有最新推介 .   有 酒有肉.先來啤酒, Asahi,  連套餐價只賣 $28-  抵飲啊.於是叫了兩客 抵食套餐(牛, 豬).     各包例湯 ,   今晚是冬瓜湯有助消暑.   味道清甜.又送什菜沙律, 沙律菜好爽口, 新鮮, 開胃.兩份石板燒餐用紙蓋著送上, 好熱 !!   店員有經驗,  又細心, 叫我們小心別碰熱石板.我的套餐是 澳洲牛肉眼 200g ($149) ,   追加鵝肝($69),  越南虎蝦 ($49),  日本帶子($39) 鵝肝肥美, 帶子鮮甜, 澳洲牛肉眼更吸引.澳洲牛肉眼燒至五成熟,  牛肉香味相當突出,  軟淋淋, 仲有啲燒烤香味.越南虎蝦, 好肉又大隻.飯用上日本米,  入口香滑.   有紫菜, 蛋粒和芝麻,  口感豐富.  一口燒肉,  一口飯,  真滋味! 女友比較細食.   叫了加拿大豬柳 200
餐廳地方大, 有酒吧, 開心可以慢慢飲.
座位有隔離, 整齊清潔.
牆上有最新推介 .   有 酒有肉.
又送什菜沙律, 沙律菜好爽口, 新鮮, 開胃.
鵝肝肥美, 帶子鮮甜, 澳洲牛肉眼更吸引.
越南虎蝦, 好肉又大隻.
女友比較細食.   叫了加拿大豬柳 200 g ($119) ,  追加越南虎蝦 ($49),  日本帶子 ($39).
越南虎蝦 , 日本帶子好食,  鮮味 好食冇得輸.
豬柳大大件, 慢慢煎.  石板熱力十足, 燒起好熱.
她切了半件給我.   豬柳肉質也不錯.
店員介紹朋友多, 可以預訂豪華房,
吸煙者又可以出露臺座位.
食材足料,  價錢抵食.  餐廳舒服.
$280 (Dinner)
  • 澳洲牛肉眼
  • 鵝肝
  • 越南虎蝦
  • 日本帶子
  • 加拿大豬柳
恢復晚市堂食第一擊 ,來到觀塘食高質石燒澳洲牛,最平一款只需99元!多得老友帶路,呢日行完 Apm ,來到附近的樂舍Shack Rakuzaka 開餐。餐廳空間闊落有格調,仲有室外大陽台,重點係呢度有我最愛既鵝肝食,好開心!🌸澳洲牛西冷 300g $179牛西冷煎至4成熟香噴噴上枱,底層火山石超過攝氏300度,打完卡要盡快食!牛扒色澤誘人,肉味香濃,極多汁!!價錢仲包埋白飯,牛肉湯,沙律,夠晒飽肚😋🌸澳洲牛肉眼 100g $109上枱4 成熟既肉眼扒同樣煎至格紋,可見用心,入口肉質滑嫩,口感香甜,比西冷更為美味。🌸加拿大保濕豬柳 200g $119豬柳煎至全熟上枱,入口依然富肉汁,鬆軟有口感,美味程度不輸牛扒,令人頗有驚喜。🌸匈牙利鵝肝 $69鵝肝2面煎至香脆,口感順滑,油脂慢慢在口中化開,好好味!!🌸士多啤梨奶昔 $38酸酸甜甜,開胃又減低食扒的油膩感 ~✨Shack Rakuzaka 樂舍✨觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號鋪🌙月光太太
恢復晚市堂食第一擊 ,
來到觀塘食高質石燒澳洲牛,
最平一款只需99元!

多得老友帶路,呢日行完 Apm ,
來到附近的樂舍Shack Rakuzaka 開餐。

餐廳空間闊落有格調,仲有室外大陽台,
重點係呢度有我最愛既鵝肝食,好開心!

🌸澳洲牛西冷 300g $179
牛西冷煎至4成熟香噴噴上枱,
底層火山石超過攝氏300度,
打完卡要盡快食!

牛扒色澤誘人,肉味香濃,極多汁!!

價錢仲包埋白飯,牛肉湯,沙律,夠晒飽肚😋

🌸澳洲牛肉眼 100g $109
上枱4 成熟既肉眼扒同樣煎至格紋,
可見用心,入口肉質滑嫩,口感香甜,
比西冷更為美味。

🌸加拿大保濕豬柳 200g $119
豬柳煎至全熟上枱,入口依然富肉汁,
鬆軟有口感,美味程度不輸牛扒,
令人頗有驚喜。

🌸匈牙利鵝肝 $69
鵝肝2面煎至香脆,口感順滑,
油脂慢慢在口中化開,好好味!!

🌸士多啤梨奶昔 $38
酸酸甜甜,開胃又減低食扒的油膩感 ~

✨Shack Rakuzaka 樂舍
✨觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號鋪

🌙月光太太

$201 (Dinner)
  • 澳洲牛西冷
  • 加拿大保濕豬柳
  • 澳洲牛肉眼
  • 鵝肝
2022-05-01 752 views
樂舍係一間主打食石燒嘅日式西餐,除左多款石燒肉同海鮮,佢地仲有定食、丼飯同意粉供應。餐廳店面好大,座位非常闊落坐得舒服。門口位同收銀有糖果可以隨便拎。我地叫左一個晚餐同一份石燒,晚餐有跟沙律同湯,湯係味噌湯,都夠熱唔會太鹹。沙律係火箭菜同車厘茄,火箭菜特有嘅香別好突出,但唔會太苦,怕苦嘅可以再加多啲醬汁。石燒都有跟沙律、牛肉湯同白飯.牛肉湯入都幾足料,入面有大大舊牛肉同白蘿蔔,蘿蔔清甜冇渣,牛肉軟腍唔痴牙,湯都好清甜。澳洲牛肉眼($149/200g)+越南虎蝦($39) - 石燒牛肉眼嘅份量有100g、200g同300g選擇,前兩者相差$40,但後兩者就相差$60,所以我地就揀左200g,另外再追加左越南虎蝦。牛肉眼上枱時放喺熱石上,只有表面輕煎過,中間仲係生嘅,食客可以等牛肉眼燒到自己鍾意嘅熟成度先食。不過因為熱石真係非常熱,快快影完相都已經接近五成熟,所以就算未食都最好反一反佢先,仲要時刻留意住佢嘅熟成度,如果夠熟又未食住就最好將佢從熱石拎開,否則好快會燒到又乾又燶。越南虎蝦都幾大隻有睇頭,肉質結實,燒完蝦味更突出,唔錯。香蒜欖油蝦意粉($108) - 意粉因為係用欖油煮,所以食落

餐廳店面好大,座位非常闊落坐得舒服。

門口位同收銀有糖果可以隨便拎。

沙律 & 味噌湯
石燒都有跟沙律、牛肉湯同白飯.
牛肉湯 & 白飯
牛肉湯

澳洲牛肉眼

香蒜欖油蝦意粉($108) - 意粉因為係用欖油煮,所以食落幾清爽仲有少少彈口,蒜香味幾重,大蝦有四隻,蝦肉扎實,食落唔差得過其他西餐廳。
香蒜欖油蝦意粉

清新檸檬柚子梳打($38) - 梳打加左檸檬同柚子汁,飲落酸酸甜甜咁幾開胃,唔會太甜。
清新檸檬柚子梳打

總結,無論係熱石燒定意粉唔錯,地方好闊落坐得舒服,因為地方大有好多座位,可以慢慢食慢慢傾,以環境同食物質素黎講性價比非常高。
$162 (Dinner)
沙律 & 味噌湯
牛肉湯 & 白飯
牛肉湯
清新檸檬柚子梳打
2022-05-01 33 views
五一中午路過見阿姐派傳單, 便上去一試. 環境唔錯, 卡位很闊落. 點了吉列石燒牛柳+鵝肝, 賣相同味道都好好, 放了一段時間D肉仍嫩. 前菜沙律菜非常新鮮, 湯是清湯腩,用料佳. 另外點的安格斯丼, 牛都好軟身, 但汁醬多D會更好. 餐茶需加$10, 可以接受. 店員服務好,值得推介

石燒牛柳
石燒牛柳
1K
2022-04-29 79 views
以前約朋友食飯, 多半喜歡去旺角,  為的是交通方便, 食肆又多選擇.  現在改變了,  發現官塘區的餐廳地方面積更大, 坐位更舒適.今晚朋友介紹好地方食石燒  Shack Rakuraka 樂舍.  乘地鐵至官塘站,  再步行四分鐘.樂舍,  在商廈樓上四樓, 座位設計獨特.有大型酒吧, VIP 豪華房兩間, 還有露台雅座,  餐廳環境好, 裝修也特別,   適合放工去飲食, 減壓.食物選擇多, 石燒好吸引.      我們點了 澳洲牛肉眼 200g.,  加拿大保濕豬柳 200g.   越南虎蝦, 日本帶子, 飲品只加$10.  套餐附 送沙律, 湯及飯.  先送上飲品,    可樂, 附有冰杯, 好服務.套餐附 送沙律,  什菜沙律,  新鮮, 混合了酱汁, 口感好爽,  又醒胃.例湯 ,  內有冬瓜, 夏天幫助消暑,  正 !約 15分鐘,  食物盤送到.   店員提醒小心石板熱,  留心聽, 果然燒到  " 吱 吱"  聲 幸好有白紙蓋住, 每人也 送了圍裙.拎開白紙,   澳洲牛肉眼 200g.,  加拿大保濕豬柳 200g.   越南虎蝦,  日本帶子, 一起送到另每人一

樂舍,  在商廈樓上四樓, 座位設計獨特.
有大型酒吧,
VIP 豪華房兩間,
還有露台雅座,
餐廳環境好, 裝修也特別,   適合放工去飲食, 減壓.
先送上飲品,    可樂, 附有冰杯, 好服務.
套餐附 送沙律,
什菜沙律,  新鮮, 混合了酱汁, 口感好爽,  又醒胃.
例湯 ,  內有冬瓜, 夏天幫助消暑,  正 !
每人也 送了圍裙.
另每人一 碗白飯,  這白飯面上加了海苔及調味碎料, 非常好食.
 加拿大保濕豬柳 200g.,  越南虎蝦,  日本帶子,  份量理想,
豬柳大大件,   肉厚,  油脂唔太多, 燒後超香, 吾會乾,   自己可以在火石上控制熟度, 吃到最合心意的豬扒.
 澳洲牛肉眼 200g., 好味熱辣辣,  牛肉味頗濃郁, 五成熟便可, 吃時滑滑啖啖肉,  松化, 相當滿足.
日本帶子     大形,  厚肉.  肉味鮮美, 肉質濕潤柔軟, 味道令人滿意.
越南虎蝦,   肉質肥美, 爽口彈牙.
岩鹽, 黑胡椒, 也齊備.  可以自己調味.

晚餐食材新鮮有質素,  價錢經濟抵食.  無得輸 !!   我會介紹朋友.
$280 (Dinner)
  • 加拿大保濕豬柳
  • 澳洲牛肉眼 200g.
  • 日本帶子
2022-04-27 418 views
久違了的太太接收工時間,隨著晚市重開也重來。觀塘區樓上食店眾多,這一次決定試試這間網上好評不少、性價比高的石燒專門店✏️位置: 7/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 7/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於APM附近、巧明街與駿業街交界的商廈4樓,地點算是方便,而且不是位於工業大廈,餐廳外環境相對較好這間店素以性價比見稱,果然200g的石燒套餐真的很化算,而且肉的質素亦很不錯。以下是我們點的食物:🌟澳洲牛西冷 300g - $179首先要讚的是石燒用的熱石夠熱之餘,肉亦不易燒燶。太太選的西冷牛味夠香、肉質夠嫩,帶一點咬勁,食得出比其他石燒店的質素略高🌟澳洲牛肉眼 100g - $109點了一點牛肉眼來試試,肉質更鮮嫩,並不會韌,牛味亦香,可以一試🌟加拿大保濕豬柳 200g - $119個人近來燒肉偏愛豬肉,這間餐廳亦沒令我失望,豬肉香氣十足,肉質相當Juicy易切,吃下去也不會鞋身🌟匈牙利鵝肝 - $69追加了鵝肝,師傅細心把煎香的它放在豬柳上,所以完全不會因熱石而過熟,而鵝肝油香足、帶些微香脆口感,味道亦不錯🌟士多啤梨奶昔 - $38奶昔打得夠幼滑,帶一點士多啤梨香氣,但不會

✏️位置: 7/10

匈牙利鵝肝

🌟匈牙利鵝肝 - $69

士多啤梨奶昔

🌟士多啤梨奶昔 - $38
奶昔打得夠幼滑,帶一點士多啤梨香氣,但不會太甜,份量亦足夠大杯

榛子鮮奶咖啡

🌟榛子鮮奶咖啡 - $20
鮮奶咖啡價格以堂食來說相當實惠,奶味香濃而榛子味甜,味道很不錯

🍽Shack Rakuzaka (樂舍)
📬地址:觀塘巧明街107號國基集團中心4樓1號舖
2022-04-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$301 (Dinner)
澳洲牛西冷
加拿大保濕豬柳
套餐沙律及牛肉湯
套餐白飯
匈牙利鵝肝
士多啤梨奶昔
榛子鮮奶咖啡
2022-04-27 47 views
首先侍應人數不足,基本上都係收銀帶位同事應一個人做晒落咗order都成半個鐘頭先上到嗌咗嘢飲同炸魚薯條加魷魚圈都需要半個鐘頭先上到之後塊扒就同一時間嚟啦已經冇擺板上面燒好耐,即刻切開咗就落碟但係塊肉係完全冇肉汁,乾到好似擦子膠咁。西冷完全冇味肉眼完全冇肉汁簡直係擦子膠咁之後同個侍應反映佢好似恍然大悟咁,到隔籬枱都係反映同一個狀態之後就見到再遠啲嘅食客都係反映塊扒好柴結果冇食晒食咬咗兩啖就俾錢走了以後都唔會幫襯
首先侍應人數不足,基本上都係收銀帶位同事應一個人做晒
落咗order都成半個鐘頭先上到
結果冇食晒食咬咗兩啖就俾錢走了
以後都唔會幫襯
2022-04-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2022-04-27 33 views
肉眼扒明顯未解晒凍的,肉味肉汁都冇石燒但上石板前塊牛已經燒過,明顯好熟再上塊熱石完全overcook ,即使立即放返落嚟太遲肉眼嘅肉質都韌到爆炸,冇肉味。隔離台唔識得都一齊叫難食,我相信唔係我哋過分挑剔,係真係難食。睇到食評話觀塘Top 10? What a joke!
肉眼扒明顯未解晒凍的,肉味肉汁都冇
石燒但上石板前塊牛已經燒過,明顯好熟
再上塊熱石完全overcook ,即使立即放返落嚟太遲
肉眼嘅肉質都韌到爆炸,冇肉味。
睇到食評話觀塘Top 10? What a joke!
石燒肉眼
🍴咖喱吉列豬扒飯定食 HKD 108定食會跟埋沙律同味噌湯🥗沙律開胃新鮮 每條菜都食到黑醋汁味😂而味噌湯亦都係飲完唔會口渴個種😉到主食啦 咖喱汁都係一般日式咖喱味🍛小小唔同係見到佢有啲有皮既薯仔粒粒🥔比起就咁用咖喱磚多左啲心機😂主角豬扒係非常大塊而且肉質都夠厚身❗️炸粉亦都唔厚又脆脆地😋切開4塊 但因為太大塊 所以share食都絕對夠飽肚阿😛🍴西班牙黑毛豬叉燒飯定食 HKD 128同樣有沙律同味噌湯🥗用黑毛豬黎整叉燒相比平時食開既口感更厚實有咬口😬都算肥瘦均勻👌🏻而且叉燒汁冇咁甜 食落都冇咁膩🙈另外特別既係飯中間會有蛋汁流出 用黎撈飯真係冇得輸🥳
🍴咖喱吉列豬扒飯定食 HKD 108

🍴西班牙黑毛豬叉燒飯定食 HKD 128
2022-04-26 17 views
My wife suggested to have stone grill food for dinner tonight and decided on Shack Rakuzaka. It was located at How Ming Street, couple of minutes walk from Kwun Tong MTR.The ambience was cozy and dim in lighting, having a comfortable seating layout. They specialized in stone grill meat, as well as dinner set and drinks etc. Since it was happy hour now, I ordered a glass of Asahi beer. It was smooth and clear, perfect for eating with stone grill meat. Fresh pineapple special was refreshing, sweet

Fresh pineapple special was refreshing, sweet and sour in taste, with strong pineapple taste.

The set came with salad, soup and rice. Salad was fresh and crunchy, while the beef soup was clear and tasty, able to taste the essence of the beef broth.

I ordered 100g of Canadian acorn pork loin and topped up for a piece of king prawn. Pork loin was very chewy and juicy, with the stone grill at a very high temperature. Prawn was grilled till charred in taste, chewy and fresh in taste.
2022-04-23 35 views
觀塘附近工業大廈真的很多隱世餐廳,知道這裏有露天茶座本身想試吓扮文青,但是因為疫情關係所以就關了,唯有等下次。【前菜】有沙律和麵豉湯,很喜歡沙律的蕃茄仔超清甜。【西班牙伊比利亞黑豚丼】黑豚肉都好香豬肉味,又真是真材實料,份量很充足,調味就相對較少,有別於出邊的日式燒豚肉。【吉列牛柳】很貼心地還附上圍裙,牛柳外面有非常香脆的吉列皮,很有日式料理特式,不過切的時候很難完整一嚿嚿切開,而且本身牛柳亦很熟,再燒就太熟了。基本上可以直接食,這個吃法幾特別。

【前菜】有沙律和麵豉湯,很喜歡沙律的蕃茄仔超清甜。

西班牙伊比利亞黑豚丼

奶茶
凍檸茶
2022-04-10
$140 (Lunch)
西班牙伊比利亞黑豚丼
奶茶