2021-07-29 697 views
今日去咗海港城濕平,可能係暑假關係,間間食肆都大排長龍,經過幾間食肆都起碼要等一小時或以上,行下行下,居然見到shake shack 冇乜人,之前又未食過,決定試吓😆😆我叫左一個單層shack burger,炸雞粒同薯條🍟埋單總共一百蚊鬆dShack burger 🍔 🍔 - - 係幾好食,各方面都好夾,牛肉高質素,同埋個醬汁好Juice,但🍔size略嫌偏細🤣脆炸雞粒🐥- - 外層炸得唔夠脆同d炸粉太厚,雞肉好乾,非常一般😥附送的BBQ醬亦偏咸🤭波浪薯條🍟- -開頭見到薯條個外型好吸引,點知..好大陣油味,唔知係咪翻炸😓食左幾條已經冇食總括來說🙆🏻‍♀️😬下次可以再試吓其他款式的burger

Shack burger 🍔 🍔

炸雞粒🐥

波浪薯條🍟

總括來說🙆🏻‍♀️
😬下次可以再試吓其他款式的burger

2021-07-08 750 views
假日來到海港城, 仲有好多消費優惠券未用完, 襯過期之前盡量希望用到, 瘋狂shopping 之前搵間餐廳坐低食下嘢。突然間睇到呢間漢堡包店,原來喺海港城都有分店, 銅鑼灣初初嗰陣,要大排長龍。 好彩今日都唔使等好耐。走年青時尚路線,裝修簡潔座位舒服, 每樣都order少少試下。漢堡包 ,新鮮生菜和番茄 水潤多汁, 牛肉 鬆軟又juicy, 加埋芝士味道實在不錯。雞翼炸到金黃鬆脆, 夠曬入味 咸道適中, 雞肉嫩滑又多汁。最正就係黃金薯條配芝士汁, 薯條外面鬆脆, 入面薯蓉香甜綿滑, 薯仔味濃郁, 加上充滿芝士味的醬汁, 好快就食曬。

雞翼炸到金黃鬆脆, 夠曬入味 咸道適中, 雞肉嫩滑又多汁。

2021-06-23 713 views
點左Shack Burger同Shack Stack,Shack Stack就係多左夾住流心芝士嘅大啡菇,整體兩款都ok嘅,波浪薯條普普通通,本身想點milkshakes 但又覺得太heavy,所以都係嗌個Apple juice,甜甜酸酸,唔會咁濟
2021-06-23 470 views
Harbour City Coupon 食shake shack 真心快靚正。Shackburger - 正!漢堡包夠軟熟,芝士半溶🤤。Fries - 炸到好乾身好脆Cheese fries - 淋上芝士醬,令到薯條變淋,建議分開上。
Shackburger - 正!漢堡包夠軟熟,芝士半溶🤤。
Fries - 炸到好乾身好脆
假日係特別多人,但好彩等左一陣就有位,職員都勤快,好快手黎執餐盤、抹枱。男友出去排隊點餐付款,等左10mins左右,就可以取食物,都好快,成盤滿滿嘅美食,好吸引。Shack Burger雙層牛肉好有肉感,蕃茄、芝士、生菜都好乾淨新鮮,而且係最夾最好味。麵包唔會好大個,入口鬆軟有彈性,吸左牛脂嘅汁,連麵包都咁香。Smoke Shack揀左單層牛肉,牛味濃郁又多肉汁,仲好有油香,肉質鬆化,加埋好香好脆嘅煙燻煙肉,仲有櫻桃辣椒同特製醬汁,味道口感都豐富。Chick'n Bites with Honey Mustard Sauce我地點左6粒,用左雞胸肉,但肉質都幾嫩,輕輕炸過,唔會乾身,沾蜜糖芥末醬,香甜帶微辣好惹味。Cheese Fries係波浪形薯條,薯味都重,芝士醬好creamy好濃,非常滋味,加埋蕃茄醬,食唔停口。Mango Shake 海港城限定好有果香,有芒果香甜,熱情果的酸味,清爽解膩,奶昔好細滑,仲有粒粒涼粉好彈滑。Milk Tea Shark 香港限定奶茶味好港式,茶咁夠重,奶香茶滑,而且係奶昔嘅又凍又香滑,令人回味。

Shack Burger

Smoke Shack

Cheese Fries

Mango Shake 海港城限定

Milk Tea Shark 香港限定
2021-06-20
Dinner
2021-06-12 479 views
Shake stack 個包唔知係咪煎過...油但唔脆,件牛味道ok但比較散,芝士大啡菇啲芝士比想像中少🤔 Chocolate milkshake 夠凍又濃朱古力味👍🏻兩樣都肥膩,食完有啲濟......
兩樣都肥膩,食完有啲濟......
2021-06-09 427 views
名氣大過味道,從來未食過咁乾嘅burger... 難食,最基本塊肉要juicy. 個奶茶shake 喝了兩口也⋯⋯ 我試過兩次之後也不打算買這家burger了,其實其他比他們平的店都比佢好食。
2021-05-30 544 views
呢間係🌊海港城🏯嘅 Shake Shack 🍔 我覺得其中一個吸引🤩我嘅地方係佢有個無敵維港景😍!食個 burger 🍔 都有呢個景都算抵晒啦! 呢度嘅 burger 🍔 都幾 juicy,材料質素亦唔錯。Milkshake 🥤好夠杰身👍係我中意嘅 texture 🤤,而且奶🥛香味十足😍!至於炸薯條🍟方面就相對無 five guys 咁香,但係佢係粗薯條🍟,外面炸🔥得夠酥脆,入面又夠粉嫩,其實都👌唔錯。

Dinner
2021-04-26 993 views
大啡菇burger本身諗住大啡菇都係個啲味,好難有突破,點知佢嘅大啡菇係有炸過、我take away過左15mins 先成,都幾脆口,提升左成個burger嘅口感,唔係淨係得軟林林嘅菇。不過,個菇嘅調味都無乜特別,有啲淡口,好嘅就係食到菇原汁原味,得食開有牛油/蒜調味嘅菇,就會覺得唔夠惹味。個burger比我想像中細。芝士薯條薯條係粗嘅薯蓉薯條,過左15mins 先食個口感都無變淋。芝士醬夠味,但整體唔係好有層次嘅味道,好易食厭。
大啡菇burger

個burger比我想像中細。

芝士薯條

2021-04-06 1069 views
今年的復活節假期選住酒店,換個環境充充電,今日check out後,就跟男友在附近的海港城吃個午餐。海港城最近的泊車優惠非常吸引,每消費$100,就可以有1小時免費泊車,以公眾假期來說,優惠確實吸引。今次我們不吃韓國菜、不吃西餐、不吃中菜,反而選吃快餐。大約12點左右到達,食客已坐滿九成,我們幸運地找到卡位座,以快餐來說頗舒適,不錯!跟普通快餐店一樣,由找座位、點餐和提取餐點、餐具等,都是自助形式,唯一不同就是它的價格稍高,而且沒有套餐,所有品項都是單點的。另外,點餐時如遇上外籍店員,便有機會要以英文對答。漢堡款式不是太多,基本只分了牛肉漢堡、雞扒包、啡菇扒漢堡和熱狗,小食主要有薯條跟炸雞塊,反而甜品和飲品款式比較多,光是奶昔和雪糕已有好幾款,除了基本口味外,還有些特別口味,感覺蠻吸引。餐點等候時間不是太久,還算有效率;而且餐點上都貼有提示字句,例如「Contains Nuts」和「Caution: Hot!」等,無疑是一份貼心。ShackBurger($54) 基本款牛肉漢堡,芝士漢堡夾有生菜,蕃茄及醬汁,男友不愛太花巧,所以他點了這款。我沒吃過它就不加個人評論了,但聽他說漢堡有牛味

ShackBurger
($54)
基本款牛肉漢堡,芝士漢堡夾有生菜,蕃茄及醬汁,男友不愛太花巧,所以他點了這款。我沒吃過它就不加個人評論了,但聽他說漢堡有牛味,味道不錯。

Shack Stack
($89): ⭐⭐⭐
不知道選牛肉漢堡,還是大啡菇漢堡才好,所以我就選了Shack Stack,它同時包含牛肉漢堡和香脆大啡菇扒,一次滿足兩個願望。

漢堡包的配料如蕃茄和生菜都很新鮮,不錯!

牛肉漢堡較薄,質感有點鬆散,而且沒牛味,調味都較淡,還好漢堡肉汁豐富,吃起來完全不會乾嚡;以味道來說一定不是最好,但肯定是我吃過的牛肉漢堡中最多肉汁的。

相比牛肉漢堡,大啡菇反而有驚喜,大啡菇扒是以兩塊薄啡菇夾住芝士,外層以炸衣包裹。炸衣做得不錯,很薄且香脆,但不會太硬和口;啡菇扒內層的芝士有拉芝效果,啡菇則多汁,菇味雖不太濃,但跟內層芝士和外層炸衣合起來,味道不錯呢!

整體來說,牛肉漢堡扒質素麻麻,但炸啡菇扒就有小驚喜,值得一試,下次主力叫Shroom Burger (大啡菇漢堡)就好。

TST Traffic Jam
($42): ⭐⭐⭐
賣相不錯。簡單點說,就是雲呢拿雪糕再加點士多啤梨玫瑰果醬、酥餅、糖漬士多啤梨和粉紅朱古力捲。我們吃完漢堡和薯條後才食雪糕,雪糕外部都只是溶了一點點,內部質感仍是結實的。

酥餅帶點酥脆,但吃不到味道,都被果醬蓋過了,果醬沒玫瑰香,雲呢拿雪糕的雲呢拿味亦不是太濃,其實有點失望,不過同時也沒「人工」的雲呢拿味,更不會死甜,所以搭配較甜的果醬,味道其實還好,不過以這個價位來說,沒有很大驚喜,因為這味道跟某快餐店的士多啤梨新地味道很相近,不試沒損失。

花生醬奶昔
($42): ⭐⭐⭐⭐⭐
聞說它的奶昔不錯,所以要了一杯跟男友分享。奶昔稀稠度很合適,口感順滑,即使只用幼飲管飲,也不用花太大力氣吸啜,很好!

花生醬味奶昔,味道有點像港式夾餅內的花生醬,花生味好香,不會太甜,即使喝掉整杯都不會很膩,非常推薦。

波浪薯條
($28):⭐⭐⭐
薯條炸得香脆,不過略嫌薯條較幼,薯條肉不夠多,所以只是外脆但不夠內軟,口感一般般。

整體來說,食物方面,炸大啡菇扒和花生醬奶昔最令人驚喜,其他就一般般吧!

餐點份量方面,其實跟平常的薯條和漢堡包差不多,基本都能吃飽,是次兩人共吃了$255,定價稍高,但尚可接受,畢竟在這個地段都差不多了。

環境方面,店內面積不是太大,但點餐和取餐櫃位,以及座位設計都沒有絲毫擠迫感,反而很有空間感,走廊通道很寬闊,座位不太密集(但同時座位數目不多哦!),周遭環境亦不會很嘈吵,舒適寧靜;另外店內有部分座位可以看海景,感覺看似不錯呢!

下次一定會再來encore它的花生醬奶昔!

Lunch
  • 花生醬奶昔
🚩Shake Shack💰價錢:$71.2(app外賣自取價)首先,賣相滿分,蔬菜非常新鮮爽脆。揀咗Shack Shack 即係香脆芝士大啡菇配搭芝士漢堡。呢個size既漢堡原諒我唔可以一啖過食哂,只能分層咬😂。漢堡胚應該係用牛油煎,略嫌麵包油咗啲。漢堡肉我揀咗全熟,肉質正常,牛肉味重,冇咩特別。重點係大啡菇熱辣辣超脆,一切開爆汁,而且中間流心+拉絲既芝士,見到簡直瘋狂了🤤😍再配合埋芝士漢堡,見到塊芝士溶哂係塊漢堡上面,完全唔敢想像熱量有幾高🙈。最後因為驚太肥食咗半個就放棄咗🙄。總括而言,超邪惡既漢堡邊有可能唔好食😂只怕肥得濟唔敢食🤦🏻‍♀️P.S. 職員服務好好,因為我用app提早咗落單,電話通知職員佢地怕漢堡會凍哂,一直幫我放煎pan keep warm,唔知係咪咁既關係搞到漢堡胚底好油。本來外賣,但我突然想堂食,都可以幫我轉返,仲要送咗杯暖水+兩張消毒濕紙巾,服務值得一讚👍🏻
🚩Shake Shack
💰價錢:$71.2(app外賣自取價)
首先,賣相滿分,蔬菜非常新鮮爽脆。

Shake  Shack
Shake  Shack
2021-03-24 634 views
每次心癢想食邪惡熱氣野嘅時候,shake shack一定會係腦海入面飄過~佢嘅burger同薯條的確做到好美式,新鮮即食真係冇得頂,尤其薯條淋上芝士醬,食落個罪惡感大到😂 但係同時又好幸福!Burger真係so far試咁多款口味全部都係好食,不過真係好熱氣,食完熱返多啲水🤣另外有個推介就係佢啲Milkshake,真係好rich好creamy,完全唔係揸流攤,亦都唔會好快溶,但係自己一個飲哂成杯嘅話都幾膩架,最好就係兩個人share飲!

2021-03-18 726 views
星期六難得放閒一朝早去左海港城行街, 疫情下尖沙咀人流真係得以前10分1都冇, 真心行得舒服, 講番野食先芝士漢堡 X 2  味道唔錯, 個包唔似平時老M 用既嘉頓果隻,  依隻香D同會甜甜地, 牛肉唔柴唔話好JUICE 整體上都有70-80分既朱古力奶昔 超級好味 濃滑香 次次都必點薯條 正常 非薯條控可以唔使一定點 炸雞 依個反而有驚喜, 炸到啱啱好, 外脆內軟, 不過個Honey mustard dressing 唔係好正宗, 點茄汁好過下次順路會再去食, 坐係度望下海, 應下D音樂, 同老婆吹下水, 開開心心的一餐
朱古力奶昔 超級好味 濃滑香 次次都必點
薯條 正常 非薯條控可以唔使一定點

2021-03-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 朱古力奶昔
  • 炸雞
2021-03-14 433 views
雖然我影得麻麻,但真係好好吃仲記得第一次吃佢係ifc個間,個時仲未有沙田同海港城分店。慕名而去,點知非常之一般。個包皮濕立立甘,又濕又淋百思不得其解點解甘多人話好吃。吃過沙田同海港城分店幾次就知原來只係咁啱個日整得難食🥲應該係甘!依家佢係我心目中嘅burger 排頭3位個波浪薯條配以芝士真心無敵🤤溫馨提示: 個ShackBurger一定要嗌Double,一定要係雙層先有個種覺得好好味啊~嘅滿足感,單層係唔知點解差甘d口感😅即刻覺得一般左😅
雖然我影得麻麻,但真係好好吃

依家佢係我心目中嘅burger 排頭3位

ShackBurger  Double  & 芝士波浪薯條
ShackBurger  Double

個波浪薯條配以芝士真心無敵🤤
,單層係唔知點解差甘d口感😅即刻覺得一般左😅
Cheese  Fries
TakeAway
$100 (Lunch)
ShackBurger  Double  & 芝士波浪薯條
ShackBurger  Double
Cheese  Fries
2021-02-27 725 views
🍔Shroom shack($68):這是素漢堡,炸物用素芝士、紫菜和磨菇組合,芝士多到可以拉絲🤩,炸物夠新鮮。夾埋蕃茄、生菜和沙律醬,好食過肉漢堡!🍧TST traffic jam ($42): 即士多啤梨新地,但果醬有果肉,帶酸味,同埋有牛油餅乾粒。