2021-09-23 301 views
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!搵到呢間環境幾好既甜品小店!呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶賣相豐富精緻, 豆腐花好滑溜有豆香, 紅豆餡好香甜 加上濃郁抹茶甜味雪糕夠曬甜蜜綠豆沙配豆腐花煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!消費$88九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!
搵到呢間環境幾好既甜品小店!
呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~
紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花
豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶
綠豆沙配豆腐花
煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!

消費$88
九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
2021-02-24 498 views
放寛番晚市堂食🤩除咗晚餐第一時間衝去甜品店😆好耐冇係出面餐廳食完晚飯再食甜品🥄嚐樂店舖細細 位置並唔近九龍城區最旺嘅中心點🧐係打鼓嶺道嘅街尾位置 相信較多為街坊或者熟客仔幫襯💛特色點品多到數唔晒 睇到眼花撩亂🤣每次去都要諗一陣揀咩好😝今次嗌咗黃金島($40)雖然望落好似楊枝甘露🤩但其實內有乾坤🌟入面仲有柚子果凍🌿味道清新開胃夾埋芒果🥭西柚同西米一齊食🤩口感豐富🥄酸酸甜甜💛朋友嗌咗星星茶莊($38)外觀吸引😆影相打卡之選📸抹茶雪糕味道濃郁🍵面頭亦灑上抹茶粉碗內嘅抹茶果凍味道有驚喜🍃配搭蜜糖星星苦甜夾雜😛多重口感抹茶控一定唔會失望之選💚嚐樂出品新穎💖甜品設計用心非一般坊間常見🧐想試特色甜品必到🌟
放寛番晚市堂食🤩除咗晚餐
第一時間衝去甜品店😆
好耐冇係出面餐廳食完晚飯再食甜品🥄

嚐樂店舖細細 位置並唔近九龍城區最旺嘅中心點🧐
係打鼓嶺道嘅街尾位置 相信較多為街坊或者熟客仔幫襯💛

特色點品多到數唔晒 睇到眼花撩亂🤣
每次去都要諗一陣揀咩好😝

今次嗌咗黃金島($40)

雖然望落好似楊枝甘露🤩但其實內有乾坤🌟
入面仲有柚子果凍🌿味道清新開胃
夾埋芒果🥭西柚同西米一齊食🤩
口感豐富🥄酸酸甜甜💛

朋友嗌咗星星茶莊($38)

外觀吸引😆影相打卡之選📸

非一般坊間常見🧐想試特色甜品必到🌟
  • 黃金島
  • 星星茶莊
2020-11-29 626 views
食完淋上大量甜味「瑞士汁」作為主要調味醬料的「車仔飯」食品之後,我準備徒步沿着「打鼓嶺道」跟「樂善道」,一路返回「新蒲崗」跟「采頤花園」,準備乘坐專綫小巴返回「西貢」。途中我走到「打鼓嶺道」途中期間,意外發現到有甜品店「嚐樂」,我總算成功找到食甜品的地方,食完甜品才乘坐專綫小巴,返回「西貢墟」。不過我發現「嚐樂」本身廚房製造和提供的甜品,大多都是港式甜品為主,相反近年在日本、韓國流行的甜品,在「嚐樂」裡面都欠奉,只有提供近年在香港大受歡迎的「芋圓」甜品而已。所以對「芋圓」一向缺乏興趣的我,只能夠在餐牌裡面的其他甜品作出選擇。結果我選擇了享用「反傳統糖水」,以及以新鮮水果「芒果」果肉為主興甜品「芒果達人」。「嚐樂」所謂的「反傳統糖水」,其實即是混合糖水甜品,食客從兩部分不同類型的糖水甜品裡面,各自選擇一款糖水甜品,最後「嚐樂」將兩者合而為一給食客享用。其實「反傳統糖水」裡面的甜品材料,都是來自於一般傳統中式糖水甜品,只是將它們互相混合的過程,比較讓人感到有點出乎意料而已。我選擇了「嚐樂」冰凍「紅豆沙」,混合「西米露」,作為我的版本「反傳統糖水」甜品。「紅豆沙」裡面的「紅豆」口感被「嚐樂」

我選擇了「嚐樂」冰凍「紅豆沙」,混合「西米露」,作為我的版本「反傳統糖水甜品。「紅豆沙」裡面的「紅豆」口感被「嚐樂」煮得頗為軟腍,加上「紅豆沙」煮熟再被雪藏,「紅豆沙」整體口感變得很冰涼,很解熱。

至於「西米露」裡面的「西米」實際口感,也被「嚐樂」廚房煮得很軟,把「西米露」放入口裡面的品嚐,沒有形成任何生硬感覺,擁有「椰汁」甜味的「西米露」,跟軟腍「西米」合而為一,屬於不錯的中式糖水甜品

至於「芒果達人」裡面的「芒果」果肉味道已經完全成熟,「芒果」味道也都非常之甜,沒有食到任何的酸澀感覺。「芒果達人」表面有甜味芒果雪糕,底層有一些口感軟綿綿,又有彈性感覺,類似「啫喱」的「淺黃色」食材。

後來我用匙羹,把那些「淺黃色」「啫喱」撥起,才發現原來是甜味的「芒果布甸」,「芒果布甸」令「芒果達人」整體味道都變成了感覺非常勻循,沒有夾雜酸澀感覺的「芒果」甜味。

下次我如果再來「九龍城」光顧「嚐樂」,再選擇享用甜品的話,我還是比較想食「芒果」甜味感覺貫徹始終,有甜味「芒果布甸」的「芒果達人」甜品

當然,「反傳統糖水」裡面的冰凍「紅豆沙」也不差,只是「紅豆沙」混合「西米露」,在我眼中並非什麼天馬行空的破格甜品,下次再享用的意欲始終不及「芒果達人」。

紅豆沙西米露

芒果達人

2020-11-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$72 (Last Night Supper)
紅豆沙西米露
芒果達人
2020-06-09 703 views
🛒 apps / 外賣自取 一講九龍城糖水,大家都可能即刻諗起龍崗道嗰兩間,不過原來行遠少少都有間糖水黃店,以後食完泰菜要食甜品嘅話就唔使再諗食邊間喇😗 😋 黃金島 $38 呢個黃金島無大頭菜嘅,但就有鮮芒果、鮮西柚、貴妃甘露同柚子果凍。貴妃甘露即係西米露,頭幾啖覺得無乜特別,因為都係食芒果肉同西柚肉,但再食落去就feel到不得了!下面個柚子果凍超超超好食😝 超濃嘅柚子蜜味,同芒果同西柚加埋又幾夾喎~ ⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🛒 apps / 外賣自取

😋 黃金島 $38
黃金島

⭐️評分⭐️(5⭐️為滿分)
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-06-06 365 views
減肥唔可以去糖水舖?只要你將呢個當做晚餐🍨而唔係飯後甜點就OK了!~~~🍵綠子($34)抹茶雪糕加埋紅豆呢個配搭,真係永遠不敗,紅豆唔會煮得太甜,唔會食到好漏。豆腐布甸都算幾香,但質感偏硬,口感可以更浠,更滑溜溜。~~~⛑小紅帽($40)呢款甜品味道就比較清新,雲呢拿雪糕同士多啤梨醬都係Perfect Match!加上消暑必備嘅西瓜同啫喱糖,食落真係好爽!柚子啫喱食落清香,但都係太實,可以減少魚膠。
減肥唔可以去糖水舖?
只要你將呢個當做晚餐🍨
而唔係飯後甜點就OK了!
~~~

🍵綠子($34)
抹茶雪糕加埋紅豆呢個配搭,
真係永遠不敗,紅豆唔會煮得太甜,
唔會食到好漏。
豆腐布甸都算幾香,但質感偏硬,
口感可以更浠,更滑溜溜。
~~~

⛑小紅帽($40)
呢款甜品味道就比較清新,
雲呢拿雪糕同士多啤梨醬都係Perfect Match!
加上消暑必備嘅西瓜同啫喱糖,
食落真係好爽!
柚子啫喱食落清香,
但都係太實,可以減少魚膠。
喺九龍城區想食甜品, 幾乎每一條街都梗有一間喺左近, 今晚特登search有特色嘅甜品鋪, 行左黎打鼓嶺道街頭第一間👣. 入到去抬頭一望, 擺滿Marvel嘅figures🤩, 店內海報仲畫得非常之靚呢. 揭開menu第一頁已經係夠哂吸引嘅雪糕甜品, 原本想食中式糖水都放棄左.🍨黑炭頭 (HKD38)有cookies n cream雪糕, oreo餅碎, 甜涼粉. 最搞笑係䇯低頭食雪糕個鼻會chi左oreo粉🤣(堆到成座山咁高), 咁熱嘅天氣食涼粉勁消暑, 成個黑炭頭都好好味.🍨黑咕嚕 (HKD38)老公嘅黑咕嚕啲可可球多到一”𢳂“雪糕就差啲爆哂出黎🤪. 朱古力雪糕夠哂大scoop, 咖啡jelly甜甜地👍🏻.🍨One man band嘅店主原來係咁接外賣call, 人地想同佢講啲figures好正架嘛🥺.

🍨
黑炭頭 (HKD38)
黑炭頭

🍨
黑咕嚕 (HKD38)
黑咕嚕

2020-05-04
黑炭頭
黑咕嚕
2020-04-03 364 views
✨九龍城必食甜品店🍧😍✨———————————————————💛#littlefatwest良心小店 💛#littlefatwest九龍城黃店 ..係藍店極多既九龍城搵黃店係好難😂有傳係雨革時期就派糖水俾手足💛呢間甜品小店既雪糕有好多款😍好吸引佢地舖頭唔大 而家仲要隔1.5米其實根本冇乜位做生意😟驚佢地捱唔住希望街坊多啲去懲罰 叫下糖水外賣 ———————————————————🍧香芋丸子 $40 (8/10)雪糕既芋頭味幾香濃☺️底層係牛奶布甸 好滑 小丸子幾煙靭加埋雲尼拿忌廉好夾 面頭仲有脆米增加口感🤤.🍨黑糖奶茶王 $38 (8/10)奶茶果凍好特別 有茶香又幾滑雲尼拿雪糕淋上黑糖漿 再加曲奇碎😍如果加幾粒黑糖珍珠就正🤣
✨九龍城必食甜品店🍧😍✨
———————————————————
係藍店極多既九龍城搵黃店係好難😂
有傳係雨革時期就派糖水俾手足💛
呢間甜品小店既雪糕有好多款😍好吸引
佢地舖頭唔大 而家仲要隔1.5米
其實根本冇乜位做生意😟驚佢地捱唔住
🍧香芋丸子 $40 (8/10)
雪糕既芋頭味幾香濃☺️
底層係牛奶布甸 好滑 小丸子幾煙靭
加埋雲尼拿忌廉好夾 面頭仲有脆米增加口感🤤
🍨黑糖奶茶王 $38 (8/10)
奶茶果凍好特別 有茶香又幾滑
雲尼拿雪糕淋上黑糖漿 再加曲奇碎😍
如果加幾粒黑糖珍珠就正🤣
2020-03-27 260 views
同朋友難得去到九龍城食晚飯無理由唔食埋個甜品先走既🤪特登check下邊間係黃店先去💛甜品舖唔近旺個邊店舖唔大貼滿好多文宣💛可能疫情關係唔係好多人食甜品舖都有幾多選擇攪到心大心細諗唔掂揀咩最後揀左榴槤水晶甘露$45榴槤味好濃郁😍有一舊榴槤肉🤤水晶珠夠爽口小丸子煙韌🍡不過就唔係好食到西米露整體黎講係好味既 唔漏😋心太軟$49🍫第一次食心太軟配兩舊雪糕🙈朱古力味香濃可惜唔夠流心😖價錢唔算貴繼續支持黃色經濟圈💛
同朋友難得去到九龍城食晚飯

可惜唔夠流心😖
價錢唔算貴
繼續支持黃色經濟圈💛
2020-03-23
$47 (Last Night Supper)
榴槤水晶甘露
2020-03-26 173 views
九龍城黃店糖水💛⁣⁣打開menu見到好多選擇令到有選擇困難嘅我都15 16左好耐😂最後我揀左食榴連😏有無榴連控啊?🙋🏻‍♀️⁣⁣. 榴連水晶甘露 . <$45>⁣以為係榴連加楊枝甘露😂查實就榴連+西米露+小丸子+水晶珠+榴連漿😚榴連味都幾濃, 都有一舊仔榴連, 小丸子幾煙韌, 但唔係好食到西米露只係食到d幾爽口嘅水晶珠, 如果可以加埋榴連雪糕就正🤤⁣⁣. 心太軟 . <$49>⁣最特別係佢有兩個雪糕球😛個心太軟都幾濃朱古力但唔係幾流心😹亦都無其他配料屬一般⁣⁣推介: 🌟🌟🌟 (最高5星) ⁣
九龍城黃店糖水💛⁣

. 榴連水晶甘露 . <$45>⁣

. 心太軟 . <$49>⁣

推介: 🌟🌟🌟 (最高5星) ⁣
2020-03-08 207 views
同朋友食完飯搵間黃糖水舖食下。睇相好吸引,嗌左雪糕鮮什果涼粉,朱古力獎門人,提拉米蘇同埋黑武士。食物嚟到嘅時候都算幾靚但唯獨朱古力獎門人就出事!所謂嘅布朗尼紙咁薄,得餐牌嘅三分一厚度!好啦唔緊要,可能食落好食呢!一食落去,又乾!又鞋!冇朱古力味,想問下老細有冇食/見過布朗尼,嗰塊野只係普通蛋糕再拎去烘一烘。如果個甜品係側重嗰兩球雪糕嘅話,嗰兩球雪糕要好高質,但係個雪糕真係好普通。。。其他3款甜品都係普通野,份量較少,唔值4x。環境俾唔到分,因當日係喺街開枱。總結:黃店唔係大哂,俾啲成意好冇?
同朋友食完飯搵間黃糖水舖食下。
好啦唔緊要,可能食落好食呢!

其他3款甜品都係普通野,份量較少,唔值4x。
環境俾唔到分,因當日係喺街開枱。
總結:黃店唔係大哂,俾啲成意好冇?
2020-03-07
$40 (Last Night Supper)
2020-03-04 173 views
之前已經試過幾間9龍城甜品舖今晚再試一間新ge~之前幾次食都係有d歷史~大部分都係我讀中學已經係度~lee間算係新開~舖頭細細~但好多人排隊啊~雖然係小店~但款式都好多~好多雪糕杯!!反而中式糖水少d~因為個日想食暖嘢所以都集中係中式糖水方面~芝麻糊加小丸子芝麻糊好香好滑!一d都5係溝水開~小丸子就不過不失去啦!🌟桂花馬蹄露加蛋哇!lee個有驚喜!桂花好香!好清新!5太甜!可惜係蛋原來整隻5係蛋花~如果蛋花就好啦~🤤🤤🤤🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟值得一試!下次再試其他嘢!!btw個晚去到仲見到catgirl都排隊食🤣🤣🤣
之前已經試過幾間9龍城甜品
今晚再試一間新ge~
之前幾次食都係有d歷史~
大部分都係我讀中學已經係度~
lee間算係新開~
舖頭細細~但好多人排隊啊~
雖然係小店~
但款式都好多~
好多雪糕杯!!
反而中式糖水少d~
因為個日想食暖嘢所以都集中係中式糖水方面~

芝麻糊加小丸子
芝麻糊好香好滑!
一d都5係溝水開~
小丸子就不過不失去啦!

🌟桂花馬蹄露加蛋
哇!lee個有驚喜!
桂花好香!
好清新!5太甜!
可惜係蛋原來整隻
5係蛋花~
如果蛋花就好啦~🤤🤤🤤
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
值得一試!
下次再試其他嘢!!
btw個晚去到仲見到catgirl都排隊食🤣🤣🤣
2020-02-22 109 views
我第一次食嚐樂係一個好朋友介紹,佢中學時已經幫襯開,由廿零蚊一杯甜品食到三十幾蚊。hahaa 我真係好多謝佢帶我黎食,我食過後,我都有推介俾朋友,真心好味 同埋甜品配搭幾新鮮。我每次黎都係叫黑咕嚕,佢係朱古力雪榚+咖啡果凍+美祿波波😆三樣加埋真係好夾,又脆啦,咖啡果凍又少少苦少少甘。朱古力雪榚我諗佢轉左供應商,因為我頭幾次食係無咁甜的,不過都仲好好食😜店舖內有勁多marvel figure同poster, 等甜品時我都會欣賞下而自2019年6月起叔多左啲pepe 連豬 標語等😉😏

而自2019年6月起叔多左啲pepe 連豬 標語等😉😏
  • 黑咕嚕
2020-01-19 134 views
去開九龍城,當然要食下呢度嘅甜品,咁多甜品舖競爭,質素一定有返咁上下至生存到。我哋試咗中式同西式甜品。西式甜品,佢哋有好多種甜品杯,每杯都由5至6種甜品食材整出嚟,有唔同主題例如綠茶,咖啡,朱古力等等,仲要賣相全部都好靚,花多眼亂,齋睇都已經有幾杯想試😋嚟一次真係唔夠。今次我食咗個榴槤杯,有榴槤肉同榴槤汁,真材實料,配上西米或涼粉,好味。價錢又唔貴,抵食。中式甜品叫咗個雪耳燉木瓜,材料豐富,難得中式甜品都做得咁靚。

2019-12-16 140 views
來到九龍城,意外見到呢間甜品小店,看似多選擇,即刻入去試一試💜從Menu上看得出店主的心機,每款甜品都有圖顯示💜不過我係一個有選擇困難症的人,所以都揀左好耐🤣甜品方面:(1)香芋丸子:Hard copy的menu手上本來係寫藍苺雪糕,不過佢俾左香芋雪糕我地,香芋雪糕似係雀巢三色雪糕的味道,丸子冇咩味,但牛奶布甸有驚喜,濃濃的牛奶味😍好正(2)黃金島:柚子果凍似係Hand made,濃濃柚子蜜的味,都芒果味濃,岩哂鍾意食芒果嘅人😛(3)榴槤水晶甘露:榴槤味好重,仲有一舊小小的榴槤肉係碗入面,水晶甘露好爽口,呢個係必食品!!

甜品方面:

2019-12-07 136 views
打完邊爐鹹鹹地,固之然就想食糖水~Menu 全部都影得好吸引,好似碗碗都好足料咁~最後叫咗最愛吃的芒果味甜品。芒果達人 $40 |賣相同Menu一樣都係咁多料同咁靚,用椰汁西米露做底,入面有芒果雪糕、鮮芒果、芒果布甸~最怕西米露會無西米、好似水咁稀,好彩呢間唔係,不過椰汁唔算好香。布甸其實係奶凍質感,香滑又有小小彈口~芒果肉黎講,呢個季節食竟然唔酸,店家應該好用心揀芒果~雪糕就奶香比較重喔。雪糕貴妃甘露 $40 |必需一讚,呢個貴妃甘露的西柚粒多到就嚟瀉,而且汁底就好出色,有西柚混埋芒果嘅酸甜味,食落好香會好想食多幾啖~40蚊食到咁足料的糖水,好抵呀~好想繼續攻陷呢間舖嘅所有芒果甜品~
打完邊爐鹹鹹地,固之然就想食糖水

芒果達人 $40 |

雪糕貴妃甘露 $40 |