2018-10-15 64 views
超抵食正宗四川菜👍🏻我地去左間抵食嘅正宗四川菜, 一定要介紹下!! 🤪 呢間小店環境唔算大, 乾淨四正, 員工有禮貌!睇完menu, 覺得價錢勁抵, 樣樣都想試下, 所以我地order左好多野, 埋單都只係$172!!!! 佢好多菜式都可以揀辣度, 任君選擇! 首先上菜嘅係麻辣手撕雞, 已經立即聞到好香嘅麻辣味, 雞肉鮮嫩, 醬汁一流! 山城牛肉麵, 我哋揀咗紅薯粉, 牛肉好香好入味, 半肉半筋, 好爽口! 燃情刀削麵, 麵食落有質感, 煮得軟硬適中! 不得不介紹嘅係紅油抄手, 四川雲吞配以秘方辣椒油, 大大粒, 好香口! 再黎多個蒜泥白肉, 勁多蒜蓉, 五花腩肉爽口彈牙! 最後仲order左冰粉, 我地第一次試咋^^ 原來因為利潤唔高, 好多餐廳都唔再做, 好開心可以食到呢樣家鄉地道野食! 冰粉入面有提子乾同埋山楂餅, 食落甜甜地, 滑嘟嘟, 好得意, 仲可以解辣添!!
超抵食正宗四川菜👍🏻
2018-10-15
$85 (Dinner)
2018-10-06 122 views
午餐時間,來一頓四川菜吧!大埔比較少有川菜餐廳,這次也是透過外賣速遞公司,先在手機選擇好喜歡的菜式,預約好接收時間,再完成電子付款程序,一切準備就緒,等待食物的到來…我點選的是"食勻山城二人餐"$144,套餐非常豐富包括有,"山城牛肉刀削麵(微辣)加雞翼"丶蒜泥白肉丶尖椒皮蛋丶老麻紅油抄手丶紅糖冰粉丶養生銀耳羹丶汽水兩罐"。山城牛肉刀削麵(微辣),吃一口刀削麵,可能因為分湯的關係,麵身十分硬,感覺稍稍沒有煮透的感覺,牛肉滷得入味,肉質頗軟滑,湯底是微微的辣味,比較多油。老麻紅油抄手,抄手外皮比較厚而硬身,味道不俗。雞翼味道普通。蒜泥白肉,蒜泥配上薄片的豬肉,香濃惹味,這款比較辣一點,味道可以。尖椒皮蛋,夾起便碎了,懷疑是過份烹煮,味覺算是可以。紅糖冰粉,起初不知道什麼是冰粉,上網搜尋一下資料,原來冰粉是用一種叫做「假酸漿」的植物種子做出來的,在夏季四川街頭特別常見的一種傳統甜品,,我先是吃一了口,然後就是一口接一口的吃著,味道香甜,既清熱又涼快。養生銀耳羹,銀耳羹就像"銀耳粥"一樣,也是甜品的一種,綿綿的銀耳配上糖水,吃一口,沒甚甜味,潤喉好吃。

山城牛肉刀削麵(微辣),
老麻紅油抄手,
抄手外皮比較厚而硬身,味道不俗。
雞翼味道普通。

蒜泥白肉,
蒜泥配上薄片的豬肉,香濃惹味,這款比較辣一點,味道可以。

尖椒皮蛋,
夾起便碎了,懷疑是過份烹煮,味覺算是可以。
紅糖冰粉,

養生銀耳羹,

2018-10-06
$78 (Lunch)
來自重慶的老闆娘主理,健談, 口味正宗。新店, 環境舒適, 衛生, 坐得自在.平日晚餐時段到達, 剛好不用排隊, 等了一會就有位子.食品質素和量都很不錯, 酸辣粉很大碗, 可選擇酸辣的程度, 女生可能吃不完一碗.自已叫了碗山城湯麵, 腩肉和排骨也很入味, 麵條好像是新鮮製造,口感也QQ. 辣椒好像是從重慶入貨的, 那些辣油和麵很搭配.那郊外油菜不知是用什麼醬汁的,聽說是地道重慶師傅調味, 很好吃, 一定要叫一份.還有重慶甜品--紅糖冰粉🥃,味道特別, 很清新, 必需一試,香港好像很少地方能吃到.
來自重慶的老闆娘主理,健談, 口味正宗。
新店, 環境舒適, 衛生, 坐得自在.
平日晚餐時段到達, 剛好不用排隊, 等了一會就有位子.

食品質素和量都很不錯,
酸辣粉很大碗, 可選擇酸辣的程度, 女生可能吃不完一碗.
自已叫了碗山城湯麵, 腩肉和排骨也很入味,
麵條好像是新鮮製造,口感也QQ.
辣椒好像是從重慶入貨的, 那些辣油和麵很搭配.

紅糖冰粉
2018-08-30
$60 (Dinner)
紅糖冰粉
2018-09-01 162 views
今日OT收晏左,同唔到老婆食飯,就走嚟呢間小店食麵之前都食過一次,覺得D麵幾有水準,所以今次食過番尋味呢度有套餐,我就叫左個麵餐+小食+飲品我鍾意食擔擔麵,辣辣地又有D肉香小食配左個雞翼另外再叫左個蒜泥白肉跟餐仲有野飲呢度食物好有質素,老婆睇完相都話想去,下次會再同屋企人一齊嚟開餐
今日OT收晏左,同唔到老婆食飯,就走嚟呢間小店食麵

之前都食過一次,覺得D麵幾有水準,所以今次食過番尋味

呢度有套餐,我就叫左個麵餐+小食+飲品

我鍾意食擔擔麵,辣辣地又有D肉香

小食配左個雞翼

另外再叫左個蒜泥白肉

跟餐仲有野飲

2018-09-01 147 views
五香雞翼麵($35)麻辣手撕雞($28).之前見到OpenRice有好多好評見今日甘岩經過 就試吓佢兩點鐘嘅時候都唔係太多人個人覺得個餐牌有點兒複雜睇左好耐先揀到嘢食小食上得好快麻辣手撕雞值得推介 個面等咗大概20分鐘 然後我食嘅五香雞翼麵雞翼好難食 又乾又鞋 好似食緊煲湯渣甘刀削麵就幾好食最後我哋加多個麻辣手撕雞 因為個麵好少餸🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️全程食飯都聽到啲侍應姐姐喺度嘈泥嘈去服務好差 落單又慢而且好混亂整咗來講食物質素冇乜大問題只係服務明顯需要改善不過我諗我唔會再去幫襯lu🙄.

五香雞翼麵($35)
麻辣手撕雞($28)
之前見到OpenRice有好多好評

整咗來講食物質素冇乜大問題
只係服務明顯需要改善
不過我諗我唔會再去幫襯lu🙄
2018-09-01
$70 (Lunch)
好耐無去過大埔,有一次朋友介紹懷仁街新開一間麵店,話好ok,所以得閑就過去揾食試下。朋友發版order幾樣招牌菜,試過之後果然樣樣都好ok!擔擔麵不同於外面的麵食,唔會啖啖花生醬和芝麻醬味道,反而比較小清新又有足夠的醬味道,麵非常爽口!涼麵可以選擇辣or走辣,辣涼麵真的非常適合夏天!青瓜絲俾得好夠,減低了辣椒帶來的辛辣,又帶來好清爽的味覺體驗,麵質地不同湯麵,有少少{簡}水味。紅油抄手!一級推薦!!手工包的抄手大大粒,加埋香味十足的辣油,真係食完想再encore!老闆娘說抄手是跟足重慶包法,讓醬汁可以充分被兜住,咬落去的時候痲香、辣香交織在口腔裏,真係好想推薦俾全世界!燃情刀削麵也是拌麵,刀削麵筋道十足,好似去了強國大西北食手拉麵的感覺。呢個我地叫小辣,食到肉燥非常香!食完真係好滿足隱藏菜單出現!!超級酸菜魚! 呢道菜當時在菜單並無出現,是熟客先可以預定的,托朋友的福我地可以試到。酸菜魚非常滑,酸菜味道十足,裏面的配菜例如金針菇和豆卜吸曬湯汁,非常夠味。想食的朋友記得問下老闆娘點樣預定啦!!
朋友發版order幾樣招牌菜,試過之後果然樣樣都好ok!
擔擔麵
涼麵

紅油抄手
燃情刀削麵
酸菜魚
想食的朋友記得問下老闆娘點樣預定啦!!
2018-07-20
擔擔麵
紅油抄手
燃情刀削麵
酸菜魚
  • 紅油抄手、刀削麵、酸菜魚
2018-08-08 177 views
整體感覺不錯。不過本身叫左中辣都唔夠辣(本人唔食得太辣)如果鐘意食辣既人叫大辣都唔過分不過口水雞冇乜味 入唔到辣味 應該冇醃過隻雞翼不過會再黎既 大埔川味既地方好少有。
整體感覺不錯。
不過本身叫左中辣都唔夠辣(本人唔食得太辣)
如果鐘意食辣既人叫大辣都唔過分
不過口水雞冇乜味 入唔到辣味 應該冇醃過隻雞翼

不過會再黎既 大埔川味既地方好少有。

2018-08-08
$60 (Tea)