Restaurant: Shanghai Lane (Min Fat Street)
Info:

2018-12-07 404 views
同朋友係跑馬地做完嘢唔知食咩好,之前係中環食過覺得唔錯,好自然就入去咗坐低啦。一向有相機食先嘅習慣,點知個日電話冇電自己有大頭蝦唔記得帶尿袋,正當自己好徬徨嘅時候,坐低之後見到有power bank借,仲係3個port嘅真係好方便啊,食完餐飯就叉完電lu~豆漿甜度適中亦有豆香,有凍同埋熱嘅選擇,食上海嘢都係要配返杯豆漿。菜肉餛飩菜肉餛飩係佢哋嘅招牌,有好多唔同嘅配搭,可以淨咁買走返屋企煮,配麪配酸辣湯或者雞湯都有嘅,但我都係鍾意最簡單嘅上湯餛飩。皮薄得嚟餛飩餡料充足,有豐富嘅菜肉,啖啖肉得嚟亦唔會太肥膩。小籠包同菜肉餛飩一樣都係皮薄餡靚,我試咗幾粒都係夾得起唔會穿,仲要好juicy嘅湯汁。啊娘炒飯係醬油雞肉菜菠蘿同埋煎蛋,平時食泰國嘢就成日食菠蘿炒飯,估唔到上海嘢都會加菠蘿而且食落又幾夾喎。家鄉薰魚其實薰魚係將炸魚沾上甜甜嘅醬油製成嘅,係比較傳統嘅上海菜,有凍食或者熱食嘅做法,而以度嘅做法係凍食嘅。冇腥味得嚟唔會過甜比較乾身嘅,不過我都係鍾意熱吃多啲。豆沙窩餅窩餅皮外脆内軟而豆沙亦唔會過甜。

豆漿

菜肉餛飩

小籠包

啊娘炒飯

家鄉薰魚

豆沙窩餅
窩餅皮外脆内軟而豆沙亦唔會過甜。

今日同M佬懶浪漫咁坐叮叮吹風吹到跑馬地,而跑馬地嘅感覺離不開豪宅同馬場,望住呢度嘅景像,唔知我有無機會入住跑馬地呢?喺我發緊白日夢之際,M佬就話肚餓喇,其實食少幾餐,可能我哋都買得起跑馬地啦!邊行邊搵嘢食,呢間播住老上海情懷嘅歌,就一於試試上海弄堂菜肉餛飩都唔錯。酸辣湯餛飩酸辣湯嘅濃稠度適中,酸同辣嘅配合啱啱好,而最驚喜係材料超多,冬菇最厚肉最好味,而餛飩有成5隻,聽講係全人手包嘅,餡料內嘅菜超多,好有口感,而肉汁令到成個餛飩好juicy!醉雞擔擔麵醉雞嘅酒味好香,雞肉嫩滑,唔太肥膩,可能係跟擔擔麵嘅關系,所以份量唔算多。擔擔麵唔辣,花生味香濃,好惹味。嫩雞煨麵嫩雞煨麵係M佬嘅大愛,麵條係呢個麵嘅精髓,太爽太硬唔得,太淋煮爛又no good,呢度唔算100分,但都唔錯。奶白色嘅湯底,雞香味濃厚,入面仲有青菜同嫩滑雞肉,整體唔錯。上海弄堂菜肉餛飩 Shanghai Lane

酸辣湯餛飩

醉雞擔擔麵

嫩雞煨麵

上海弄堂菜肉餛飩 Shanghai Lane
2018-11-22
有個晚上有機會到跑馬地附近攞D野,差不多八點鐘了,搵野食先...地點:跑馬地綿發街10號地舖環境:坐了一個鐘,餐廳一直播著「老上海」情懷歌曲,好懷舊,好舒服服務:有善親切食物:一人套餐、一客麵、一客點心、一客甜品一人套餐 $88小食 - 菜肉餛飩四隻雲吞非常皮薄又滑,咬落去好多汁呀...滿口都係蔬菜同豬肉汁,食得出食料係非常新鮮,加上包得出色,四隻好快就食晒啦主菜 - 陳年花雕醉雞 醉雞睥同雞翼都好入味,一上枱已經聞到好香的花雕味...雞肉嫩滑到不得了...最想讚係雞皮薄身彈牙,唔怕食到肥膏配白飯/菜飯/湯麵我就選擇+$10轉擔擔麵好細心呀有剪碎兩下炒得香濃惹味的豬肉碎,少肥膏比較健康...手打的麵的彈牙配上香濃的湯底,值得介紹係湯底並不是花生醬湯底比一般食到得更有味道+$5 可配豆漿一杯小籠包 /4隻 $38一籠四隻熱辣辣的小籠包,皮薄多汁...一口咬落鮮甜的豬肉汁彈出,肉質不多肥膏更覺得清新爽口排骨擔擔麵 $69非常香口好味的豬扒,炸到皮脆肉嫩肉質鬆化,一D都唔油膩,咬落去有肉汁彈出黎嫁,一碟豬扒加上個麵的份量都好多嫁豆沙鍋餅 $40即叩即做熱辣辣的豆沙窩餅,煎到金黃色的皮入面有飽
有個晚上有機會到跑馬地附近攞D野,
差不多八點鐘了,搵野食先...

地點:跑馬地綿發街10號地舖
服務:有善親切
食物:一人套餐、一客麵、一客點心、一客甜品

一人套餐 $88
小食 - 菜肉餛飩四隻
雲吞非常皮薄又滑,咬落去好多汁呀...
滿口都係蔬菜同豬肉汁,食得出食料係非常新鮮,
加上包得出色,四隻好快就食晒啦
一人套餐-陳年花雕醉雞
主菜 - 陳年花雕醉雞
醉雞睥同雞翼都好入味,
一上枱已經聞到好香的花雕味...
雞肉嫩滑到不得了...

最想讚係雞皮薄身彈牙,唔怕食到肥膏

配白飯/菜飯/湯麵
擔擔麵
我就選擇+$10轉擔擔麵
好細心呀
有剪碎兩下
炒得香濃惹味的豬肉碎,少肥膏比較健康...
手打的麵的彈牙配上香濃的湯底,
值得介紹係湯底並不是花生醬湯底
比一般食到得更有味道

+$5 豆漿一杯
+$5 可配豆漿一杯
小籠包 /4隻 $38
一籠四隻熱辣辣的小籠包,皮薄多汁...
一口咬落鮮甜的豬肉汁彈出,
肉質不多肥膏更覺得清新爽口

排骨擔擔麵 $69
非常香口好味的豬扒,炸到皮脆肉嫩肉質鬆化,

一D都唔油膩,咬落去有肉汁彈出黎嫁,
一碟豬扒加上個麵的份量都好多嫁
豆沙鍋餅 $40
即叩即做熱辣辣的豆沙窩餅,
煎到金黃色的皮入面有飽滿的紅色蓉,

紅豆味自然不會太甜,兩個人食岩岩好...

坐左一個鐘...
原來呢度有唔少街坊Walk in叫外賣拎走食物架
呢度仲有外國人一家大細入黎食野啦
又有年輕ABC、又有單身漢黎食勁大碟上海粗抄
真係可以作一篇「眾生相」文章

轉彎直行出大馬路就有叮叮出銅鑼灣,
再黎跑馬地既話...會黎再食過呀
$140 (Dinner)
一人套餐-陳年花雕醉雞
擔擔麵
+$5 豆漿一杯
2018-09-13 290 views
系跑馬地做完野收工 唔知食乜好 就食上海弄堂小店經營的感覺 別有一番味道 入到去位子不多 但可能做外賣多 堂食無乜人一人套餐全日供應 有好多選擇 今次揀咗酸辣湯 花雕醉雞配菜飯酸辣湯都好多料 酸酸甜甜好開胃由於太肚餓 即刻食咗幾啖飯先記得影相醉雞啲酒味都重 雞肉好滑 至於菜飯炒得好 唔會油朋友叫咗個砂鍋雲吞雞 雲吞皮薄餡多配上小棠菜 個湯底鮮味十足 忍唔住成煲食晒值得推介最後當然要叫甜品啦 再食豆沙鍋餅 熱辣辣新鮮炸起 豆沙爆漿 值得一讚 店員經常主動為我地加茶
系跑馬地做完野收工 唔知食乜好 就食上海弄堂

• 砂鍋雲吞雞
  • 醉雞
  • 豆沙鍋餅
2018-07-30 191 views
今日同朋友約好左去跑馬地馬場跑步,所以先去跑馬地搵野食打爆個油箱先我地行左上去跑馬地綿發街上海弄堂菜肉餛飩入到去店員就安排好座位打開餐牌先睇下食咩野先我地今日叫左醉雞菜飯,紅燒肉菜飯,小籠飽,紅油抄手個內在環境都幾舒服,感覺都幾好小籠飽--熱辣辣,夠晒好味,入面汁都幾多,幾好食紅油抄手--都辣辣地,不過整體都幾好味醉雞菜飯--少少酒味,不過帶出雞既鮮味紅燒肉菜飯--個肉都幾入味,好好味,配合菜飯一起食真係唔錯
我地行左上去跑馬地綿發街上海弄堂菜肉餛飩
入到去店員就安排好座位

打開餐牌先睇下食咩野先
我地今日叫左醉雞菜飯,紅燒肉菜飯,小籠飽,紅油抄手
個內在環境都幾舒服,感覺都幾好
小籠飽
小籠飽--熱辣辣,夠晒好味,入面汁都幾多,幾好食
紅油抄手
紅油抄手--都辣辣地,不過整體都幾好味
醉雞菜飯
醉雞菜飯--少少酒味,不過帶出雞既鮮味
紅燒肉菜飯
紅燒肉菜飯--個肉都幾入味,好好味,配合菜飯一起食真係唔錯
2018-07-29
$126 (Dinner)
小籠飽
紅油抄手
醉雞菜飯
紅燒肉菜飯
2018-07-28 126 views
晚上來到這間跑馬地的小店喉晚餐!記得中學時代常常來這裡吃正宗好吃的上海午餐,突然好想吃上海菜便回來試試。點了兩個1人套餐,前菜選了上海春卷和菜肉雲吞。即炸春卷入面有雞肉絲,香脆但不油膩。上湯菜肉雲吞湯的湯很濃,雲吞皮很薄!主菜點了陳年花鵰醉雞,花鵰酒很入味,雞肉亦十分鮮嫩最驚喜是菜膽獅子頭!!!肉球沒有煮得太實,調味不太重剛剛好,就連菜也十分好吃!!!由於實在太滿意這份晚餐,決定再試試他們的甜點!點了黑芝麻湯丸和桂花酒釀丸子,令全份晚餐很完整!

點了兩個1人套餐,前菜選了上海春卷和菜肉雲吞。
即炸春卷入面有雞肉絲,香脆但不油膩。

上湯菜肉雲吞湯的湯很濃,雲吞皮很薄!

主菜點了陳年花鵰醉雞,花鵰酒很入味,雞肉亦十分鮮嫩

2018-07-19
Type of Meal
Dinner
2018-07-07 180 views
近來鍾情上海菜,對小籠湯包更是愛不釋手,今晚老公說要去跑馬地開會,我便自告奮勇說接他收工,實情是想吃那邊的「上海弄堂菜肉餛飩」。這間是openrice的熱門店,去到時幾乎坐滿客人。幸運地找到位,頃刻坐下,店員隨即招呼我們。晚市有套餐,幾抵食,$86起包1小食1主菜1飯或麵。陳年花雕醉雞配擔擔麵 $86特別鍾情香口野既我小食點了「上海春卷」,新鮮炸起,還泛起微微油光的皮極脆口,餡料豐富,配上醋和蒜酸醬,非常惹味。主菜的「陳年花雕醉雞」是凍食,雞肉實且嫩滑,掛滿花雕酒香,味回甘,做法正宗。「擔擔麵」香而不辣,麵身煙靭有咬口,份量多。回鍋肉配菜飯 $98老公選了「酸辣湯」,都幾辣下,十分足料。「回鍋肉」非常有鍋氣,炒得好香,用了肥豬肉片、青椒、紅椒、黃芽白及豆片,味濃但不鹹,不油膩。大力推介!菜飯亦有滿滿的菜,絕不欺場。小籠飽(4個) $38小籠包湯汁不算配滿,但肉餡嫩滑,亦似上海做法般皮較厚,但不靭,味道可以。。。跑馬地絕對是高尚住宅區,地價指數高,舖租想必不便宜,此店既能提供質素高而價錢親民的食物,殊不簡單,努力及靭力均缺一不可。

陳年花雕醉雞配擔擔麵 $86

回鍋肉配菜飯 $98
小籠飽(4個) $38

2018-07-07 83 views
獅子頭出水,炒鱔糊太多油老婆禮貌地向侍應反映,男侍應殺回答:「下次你要叫小油!」老婆很失望,低頭細聲說:「沒有下次。」跑馬地餐廳選擇不多,街坊生意,撞口撞面都是熟人。上海弄堂是我和老婆多年來經常光顧的餐廳,價廉物美。幾十蚊一個套餐,包小食,一碟餸及菜飯或麵。作為街坊,一直以來,跟侍應相處融洽,關係雖然平淡,但日積月累是有感情的。衷心希望上海弄堂可以改善食物的質素和與顧客相處的態度。「沒有下次。」不代表以後不會再去,希望這次不快的經歷沒有下次。
獅子頭出水,炒鱔糊太多油

老婆禮貌地向侍應反映,男侍應殺回答:「下次你要叫小油!」

老婆很失望,低頭細聲說:「沒有下次。」

衷心希望上海弄堂可以改善食物的質素和與顧客相處的態度。

2018-07-05 66 views
香港地咩都有得食,四川菜,印度菜,日本菜,上海菜..........但有得食又唔代表係正宗,今次呢間上海菜已經係第二次嚟,之前食過一次已經發覺佢啲餸式上海味好重,但又唔咸。酸辣湯,辣同酸嘅味做得剛剛好,而入面啲菜于同木耳好爽口。炸卷,炸得剛剛好,出嚟熱辣辣,好膽口魚,冇乜骨,汁入晒入魚骨,而魚嘅肉係好爽口。回鍋肉超正,呢個餸我去到每間上海店我都會食。我好鐘意食辣,呢個辣度剛剛好,而每一塊肉唔算太肥。
酸辣湯,辣同酸嘅味做得剛剛好,而入面啲菜于同木耳好爽口。

炸卷,炸得剛剛好,出嚟熱辣辣,好膽口

魚,冇乜骨,汁入晒入魚骨,而魚嘅肉係好爽口。
2018-06-29
2018-06-26 686 views
上次寫過一篇食評,是關於吃「分子料理亅小籠包的,題為「只愛陌生人」, 今日吃了好味的傳統上海小籠包,心血來潮 。。。不如用同一個主題,再寫一篇 !上海菜是我由細到大都很喜歡吃的一種地方菜, 可能是除了粵菜之外吃得最多的中菜。 上海菜的款式變化包羅萬有,由清淡的包點類、到濃油赤醬如「紅燒獅子頭」的濃味之選都應有盡有。今日趁星期天天氣轉晴,特地約了兒時好友來到跑馬地 這個特式社區 ,品嚐同事推介的傳統上海料理, 輕談淺酌, 享受一個寧靜的下午。來吃熟悉的東西,當然是找熟悉的兒時朋友相伴! 相濡以沫,不如相忘於美食!今天。。。一於「不愛陌生人」!。。。🦉上海小籠包(四隻)皮薄餡靚。一咬下去,滿嘴都是鮮甜的肉汁湯,吃得我們很有滿足感啊!上海弄堂招牌菜肉雲吞(八隻)很喜歡店家的多肉少菜版本,很健康。 咬開都是新鮮白菜切琢而成的小塊,佐以肉粒,雖然味道較為清淡, 但是一啖一隻,空口吃也不會覺得太鹹,很有家庭feel,吃完很有滿足感。酸辣湯( 小辣) 酸辣湯的配料很多,真材實料。而我最喜歡吃吸收了酸辣湯精華的豆腐。酸辣湯的調味偏向酸, 初喝時朋友 覺得太酸,有點不慣。 我倒是愛他的味酸且濃, 用來伴

來吃熟悉的東西,當然是找熟悉的兒時朋友相伴!

相濡以沫,不如相忘於美食!

今天。。。一於「不愛陌生人」!

。。。🦉

上海小籠包(四隻)

上海弄堂招牌菜肉雲吞(八隻)

酸辣湯( 小辣)

酸辣湯的調味偏向酸, 初喝時朋友 覺得太酸,有點不慣。 我倒是愛他的味酸且濃, 用來伴吃淡口的菜雲吞,非常搭配!

醉雞配擔擔麵

醉雞充滿著濃濃的花雕洒香味! 冰得凍凍的雞肉, 沒有多餘的調味 ,在炎熱的夏天吃,十分清爽開胃。

擔擔麵每一啖都充滿著花生的香味, 麵條煮得剛剛好,一方面能夠讓味道滲透入到麵條裏面,另一方面卻不會煮得太淋, 吃起來柔韌度剛剛合適,口感 perfect!

酒釀小丸子

這個是今天的亮點! 一送來的時候,桂花及酒釀混和在一起的湯 ,已經香氣撲鼻, 令人垂涎欲滴!小丸子煙煙韌韌, 佐以桂花酒釀一起吃,簡直是人間美點!為我們這餐平凡的上海菜,添加了 神來的一筆!!

。。。🦉

今午吃的,都是由細到大吃慣的口味, 沒有fusion,沒有crossover。 今天要吃的,就是正正宗宗的上海小點。

陌生的東西,有它神秘吸引之處。 偶一嚐之,新奇刺激又好玩 !但是熟悉的味道, 卻是可以每天吃,百嚐不厭。 就好像媽媽弄的菜餚, 永遠都是那麼好味道!這家上海弄堂雖然不是什麼名店, 但是吃起來卻能給人一種溫馨幸福的感覺!

正如有時在週末庸懶在家 ,只是平平淡淡的伴在媽媽身旁,快寫一篇食評, 也是一種平凡生活的小確幸啊!

2018-06-24
$128 (Lunch)
  • 酸辣湯
  • 桂花酒釀丸子
  • 菜肉餛飩
2018-06-04 92 views
作為8年常客也忍不住其下滑的質素,可能因為廚房太忙於做外賣生意,而沒有弄善的管理。就剛剛星期日晚為例:1)酸辣湯上桌時是稀稀的,又不夠熱2)嫩雞煨麵只有兩三條雞胸絲,比較像是素菜煨麵,給予回饋,廚房回答:「係咁㗎!」3)煎餃,上桌時有兩個破了餃皮,差過我自己煎4)另一碗同一時間下單的雪菜肉絲麵,和其他餸菜遲了40分鐘,我問了三次才到,樓面的態度也是 「話知你」嗰種!今次的單一經驗,足以令我完全blacklist!
1)酸辣湯上桌時是稀稀的,又不夠熱
3)煎餃,上桌時有兩個破了餃皮,差過我自己煎

今次的單一經驗,足以令我完全blacklist!

2018-05-31 81 views
今日同男朋友食飯,去左跑馬地一間上海菜店。環境舒適悠閒,吃個簡單的晚餐。先來醉雞。雞肉香嫩酒味不重,好喜歡雞肶肉質爽滑滋味。擔擔麵更是我最愛,麵條掛湯力高,湯底非常濃香。小籠包湯汁非常重,入口肉鮮味香,沾上醬油和醋味道更是出色。炒年糕是男朋友最愛。咸香糯香豐富的年糕更是香口唔油膩!當然要一試餐廳最出名的雲吞。菜肉餡料豐富清香,皮薄而湯底清甜!最喜歡雲吞皮!菜肉份量比例剛好而不會太飽濟,多吃數粒也是滿足。
小籠包湯汁非常重,入口肉鮮味香,沾上醬油和醋味道更是出色。
炒年糕是男朋友最愛。咸香糯香豐富的年糕更是香口唔油膩!
某晚我同男朋友去呢間餐廳食野,當時只有零星嘅食客。我們點了雪菜肉絲炒年糕同醉雞菜飯,到了上菜時(當時即刻用手機拍低),醉雞菜飯同圖片完全唔同,份量少好多,而且係零碎嘅雞件。當問返員工原因時,態度極無禮貌,對住我們皺眉頭兼唔出聲望住經理。點知連經理都係西口西面,一句「圖片只供參考」就當解決。最令食客難受係,轉頭經理同廚房細聲講大聲笑,不斷對住我地坐嘅方向指指點點。呢間餐廳食物質素已經名過其實,咁樣嘅服務態度更令人髮指。我唔明白,點解可以有咁多好評,極度懷疑係打手所為。總括而言,以。後。唔。會。再。幫。襯!
某晚我同男朋友去呢間餐廳食野,
當時只有零星嘅食客。
我們點了雪菜肉絲炒年糕同醉雞菜飯,
到了上菜時(當時即刻用手機拍低),
醉雞菜飯同圖片完全唔同,
份量少好多,而且係零碎嘅雞件。
當問返員工原因時,態度極無禮貌,
對住我們皺眉頭兼唔出聲望住經理。
點知連經理都係西口西面,
一句「圖片只供參考」就當解決。
最令食客難受係,
轉頭經理同廚房細聲講大聲笑,
不斷對住我地坐嘅方向指指點點。
呢間餐廳食物質素已經名過其實,
咁樣嘅服務態度更令人髮指。
我唔明白,點解可以有咁多好評,
極度懷疑係打手所為。
總括而言,
以。後。唔。會。再。幫。襯!
2018-05-25 65 views
個人食好多唔同上海菜,見網上有甘多好評,一心以為會好好食,叫左個酸辣湯,都唔錯,但紅油抄手,無紅油,皮厚,小籠包係超級厚皮,完全係難食!我唔明甘既水準何來得獎?真心厚皮仲要穿!跟住叫左兩個面,湯面,一個旦旦面,無花生香味,其實無咩味,我仲要自己加醬油同辣醬...另一個係炸排骨湯面,個面湯底完全無味,面煮過熟,發左,個豬扒炸到好甘!我真係好唔明甘既出品,會有獎!厚皮對上海菜已經係好唔合格架啦!仲要穿皮!我唔會再去食!
2018-05-20 60 views
I've been looking forward to some simple and nice shanghainese food, but it does seem hard to find! I understand this place has 4 stores, I wonder if they've done any quality control. The Dan Dan noodle was super watery and their braised vegetable was so hard and tasteless. I didn't find anything I ordered here marginally good. I would not come back to any of its outlets this is hugely disappointing .