2013-08-04 126 views
星期五與朋友相約系葵芳食飯結果選擇系上海婆婆食午餐可能系12點關係無需等位侍應小姐帶我地入去卡位坐地方舒適,環境亦清淨叫左兩個午市套餐一個系擔擔麵配小籠包另外一個系干煸四季豆加老火湯唔知點解用手提電話寫食評post唔到相所以卑唔到大家睇個擔擔麵唔算太辣,湯底好香花生醬味味道不錯小籠包個皮夠薄,d湯食落去感覺都好新鮮個四季豆唔算太多汁,個味食落去都ok下次會再來試下其他食物架
星期五與朋友相約系葵芳食飯
結果選擇系上海婆婆食午餐
可能系12點關係
無需等位
侍應小姐帶我地入去卡位坐
地方舒適,環境亦清淨
叫左兩個午市套餐
一個系擔擔麵配小籠包
另外一個系干煸四季豆加老火湯
唔知點解用手提電話寫食評post唔到相
所以卑唔到大家睇
個擔擔麵唔算太辣,湯底好香花生醬味
味道不錯
小籠包個皮夠薄,d湯食落去感覺都好新鮮
個四季豆唔算太多汁,個味食落去都ok
下次會再來試下其他食物架

$54 (Lunch)
2013-08-01 112 views
下班後,在葵芳這個中途站先醫肚再回家。人太累,在直走到巴士站的幾十步路程中只有上海婆婆一間餐廳吸引了我。然後點了一個下午茶,侍應帶了我到一個走廊旁的雙人位置,左面和前面都是快步走的侍應,令我感到身在街邊一樣,然後面前更坐了一個經理般的男人在一邊陰濕地觀察員工表現一邊寫appraisal,天呀!我放了工呀,拜託不要讓我捲入你們的工事好嗎?感覺實在極差,完全不能專心品嘗美食。擔擔麵不錯,而麵是師父新鮮弄出來的!要多咀嚼以試真口感呀!素餃不好食,皮很厚,涵料的味道也不好。

擔擔麵
不錯,而麵是師父新鮮弄出來的!要多咀嚼以試真口感呀!
素餃
素餃
不好食,皮很厚,涵料的味道也不好。
2013-08-08
$40 (Tea)
2013-07-17 53 views
來到新都會,本打算選一品螞蟻,但中午又經常去紅螞蟻,見到晚餐餐牌不太合口味,又沒有人招待,所以走到了上海婆婆,屯門的上海婆婆不見了,好長時間都沒有來,我本身都喜歡上海菜的,接待是小女生,態度一般,無尾音入到店內,安排了一邊梳化的位置,剛好左邊的人走了,可以坐得鬆動一點,周圍超嘈,想即時走的衝動,但不好意思令朋友麻煩走來走來,就坐下了點了黃金炒飯,超快上菜時間,好像5mins ,飯炒得乾身,但不說都不知是黃金炒飯,可以點,但不出色友人點的甜酸蝦球,沒有期望過,冰鮮加無味,煎鍋貼,我每次都要點旣的上海食物,咬下去,入面充滿肉汁,可以的,要趁熱食,擂沙湯圓,20mins 上菜,豆沙味夠,不過不失,店子很大,但好像店員太少?晚上他們都表現疲倦,是體量的。下次想和朋友聚會,西餐吧。
來到新都會,本打算選一品螞蟻,
我本身都喜歡上海菜的,
接待是小女生,態度一般,無尾音
入到店內,安排了一邊梳化的位置,
剛好左邊的人走了,
點了黃金炒飯,超快上菜時間,
友人點的甜酸蝦球,沒有期望過,冰鮮加無味,
煎鍋貼,我每次都要點旣的上海食物,
咬下去,入面充滿肉汁,
可以的,要趁熱食,
擂沙湯圓,20mins 上菜,豆沙味夠,不過不失,
店子很大,但好像店員太少?
晚上他們都表現疲倦,是體量的。
下次想和朋友聚會,西餐吧。
等位等左十分鐘. 呢間野提供好多菜式選擇, 好似都幾ok~~醉雞味道 : 好香酒味, 味道ok, 雞的編排好好, 佢一碟醉雞, 晤係得一part, 好似我食果碟, 就有雞翼, 雞脾, 雞胸, 呢幾部分都有一至兩舊. 不過雞肉口感比較霉, 雞皮都無口感, 可能係用雪藏雞.賣相 : 面頭有紀子做點綴, 雞塊都排得幾青見. 不錯!無錫排骨湯拉面味道 : 湯比較淡, 面的質地爽口. 無錫排骨入味之餘, 半肥瘦, 食落ok. 肉質一咬就食到, 一d都晤韌. 連軟骨都可以容易咬碎. 味道ok~賣相 : 有d亂糟糟, 同埋晤知點解要放荷蘭豆, 怪怪的…鹹肉碎奶油湯津白味道 : 幾好, 比起普通ge奶油津白無咁”溜”. 個菜好清甜. 不過勁大顆菜, 好難咬, 如果佢可以切細顆d就好…賣相 : ok高力豆沙味道 : 製作需時20-25分鐘…… 的確, 上桌好新鮮, 熱辣辣… 有口感, 小小彈牙. 不過就勁油! 成個碟底都係油! 好明顯係無頃乾d油or無用吸油紙吸過油先上碟… 呢個係甜品黎的…賣相 : 麻麻地, 一舊大一舊細, 仲超油tim…Overall: 環境幾好, 有d類似係Asian art Fe
醉雞
賣相 : 面頭有紀子做點綴, 雞塊都排得幾青見. 不錯!
無錫排骨湯拉面
賣相 : 有d亂糟糟, 同埋晤知點解要放荷蘭豆, 怪怪的…
無錫排骨湯拉面
賣相 : ok
高力豆沙
賣相 : 麻麻地, 一舊大一舊細, 仲超油tim…
高力豆沙
Overall: 環境幾好, 有d類似係Asian art Festival見到ge畫做裝飾, 檯凳都有design過, 仲有櫥窗望住廚師係度拉拉面. Service ok, d 上菜超快!
2013-06-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2013-03-19 42 views
星期日陪表妹一家到葵芳行街十平, 晚飯時間度度都咁多人, 最終揀了去 - 上海婆婆, 依間舖幾間分店永遠都好多人排, 所以今次都係第一次試.個人黎講, 上海菜我不太喜好, 不過當中都有些我喜歡的食物o既...就如鎮江肴肉, 喜歡佢的肉配上jelly般的口感, 今次依間較實口, 點上醋味道更佳. 蒜泥白肉 - 唔好見咁紅以為好辣, 實在一點都不辣, 醬料偏甜, 配上薑絲與粉皮亦不錯, 肉片肥瘦有序, 只是唔夠辣亦唔夠蒜味.上海炒飯 - 炒得粒粒晶瑩香口, 配上臘肉更野味.肉香茄子 - 醬汁甜甜地, 我喜歡.鍋貼 - 我無食, 依類皮厚的上海食品一向不是我杯茶.沙鍋雲吞雞 - 雲吞不錯, 湯濃, 感覺味精重了點, 雞拆肉碟上, 配湯食無咁諧.總觀是一間我比較喜歡的上海菜, 坐位舒適寛落.

上海炒飯 - 炒得粒粒晶瑩香口, 配上臘肉更野味.
肉香茄子 - 醬汁甜甜地, 我喜歡.
鍋貼 - 我無食, 依類皮厚的上海食品一向不是我杯茶.
總觀是一間我比較喜歡的上海菜, 坐位舒適寛落.

2012-06-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2013-03-10 29 views
上海婆婆無論開在何處都甚受歡迎,葵芳如是,屯門如是。發現它的口味並不是百分百上海味,但是auntie們總愛大讚上海婆婆,而食物質素ok,所以都樂意相陪。鎮江肴肉一道涼菜,咸肉咸香,不會過咸,清爽的一道鮑絲拌拉麵汁響微甜,這個可以叉子燒餅,伴肉末粒粒切得細碎,伴入香菜,肉末,松子等,香口,有口感,伴燒餅吃一流炸脆鱔醬汁黏稠,蜜味濃重,略咸了點,鱔塊太乾太硬上海婆婆雖並非百分百正統上海菜,不過也是個開飯的好地方
上海婆婆無論開在何處都甚受歡迎,葵芳如是,屯門如是。

鎮江肴肉
一道涼菜,咸肉咸香,不會過咸,清爽的一道

鮑絲拌拉麵
汁響微甜,這個可以

叉子燒餅,伴肉末

炸脆鱔
醬汁黏稠,蜜味濃重,略咸了點,鱔塊太乾太硬

上海婆婆雖並非百分百正統上海菜,不過也是個開飯的好地方
2012-09-10
2013-02-18 13 views
新一年到了,恭喜發財!今天到了葵芳上海婆婆食飯,人不算太多,我們一家五口約七時到齊,約五分鐘便有位了!我們叫了小籠包(皮薄,多湯),松子王魚(賣相好,味道酸酸甜甜),雲吞雞(湯好有雞味,一點都不似味精湯.飽了.甜品下一次先試!環境較暗,座位尚算舒適,各服務員亦忙碌著.總括環境服務尚可.
2013-02-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$107 (Dinner)
  • 雲吞雞
2013-02-02 26 views
知道男朋友都做野做夜左,去左葵芳搵佢一齊食飯。大家都好攰,想搵個坐得舒服的地方食個飯。行左一個圈新都會,想食的地方都要等位,所以最後都去左"上海婆婆"食個晚飯。見都有十幾人等位,以為等好耐。點知好快就有位入坐,呢點係幾好ge...門口都有3-4張椅子比等候中的客人。入坐後都好快可以揀到野食。星期四都算好多人來食,環境都幾嘈吵等左一陣,嘈到好煩,去左個廁所回來就有得吃(食物相同其他食評影ge差不多)鮮炒年糕望落去好似冇咩顏色咁,以為冇味tim la...食落都唔錯,年糕都幾彈牙,料都幾充足。蒜泥白肉原來係豬肉...入口係幾好味,不過味道入口後keep得都唔算耐,一陣子就變淡了,咀嚼後好似冇咩味。炸醬麵唔知點解中間有一條粗麪,都可以接受的。小籠包好過普通酒樓的點心,都可以接受的。侍應們成日掛住開枱、收枱,都幾忽略食更的客人需要。埋單:$195(連加一、茶錢$3@)男朋友話臨訓前肚子開始有點唔舒服,今早我地兩個都開始唔對路啦!肚痛,一日痾左五、六次,整天成個人都冇咩力。食呢間搞到自己一日都冇精神,真係好唔抵!一日以來只有同男朋友食過呢間野,大家才出事。根據推斷,應該係呢間野搞到出事...

門口都有3-4張椅子比等候中的客人。
入坐後都好快可以揀到野食。

星期四都算好多人來食,環境都幾嘈吵
等左一陣,嘈到好煩,去左個廁所回來就有得吃

(食物相同其他食評影ge差不多)
鮮炒年糕
蒜泥白肉
炸醬麵
唔知點解中間有一條粗麪,都可以接受的。
小籠包
好過普通酒樓的點心,都可以接受的。

侍應們成日掛住開枱、收枱,都幾忽略食更的客人需要。
埋單:$195(連加一、茶錢$3@)

Other Info. : 其實都有諗過打電話去投訴佢地,可是小女對投訴冇咩經驗,冇証冇據,人地都唔會為我做得到D咩。唯有在此與大家分享,以為我諗我會開始我寫食評的習慣。 大家小心d食野啦!好快就到新年,祝大家身體健康!
2013-01-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2013-01-21 21 views
上海婆婆...我去過好幾次,但次次成班FD決定去,今次真係要寫寫評論!我每次食完都唔覺得我食完上海菜,因為真係普通到普通,開連鎖餐廳最唔好嘅就係食物機械化,食唔到用心煮出黎嘅食物味道,只係食到機械化味道. 今次係我男朋友點完之後我先到,所以唔知佢點左咩食物.我一去到先見到獅子頭 : 衣見到賣相OK諗住味道應該還可以,男朋友用快子夾了一夾,佢話:嘩!好實,已經無希望...再試了一啖,由於獅子頭汁還不錯,可以扺到小小唔好嘅印象,再送啖白飯,可以接受不過唔會有下次.我地討論過點解會咁實一點口感都無.原因可能會係:唔夠肥豬肉,口感無咁滑;大部分都用瘦肉,而咋得大實,所以夾開佢嘅時候要大力小小-,-  酸辣湯:好......酸同辣,無野可以形容到,我成碗無再掂過! 小龍包: 唯一一樣我讚好嘅,我張小龍包放左係匙到咬穿左小小,包汁好多,有半個匙咁多,已經好好,再點唶汁好味!而肉嘅肉汁都好多,飽滿左我口裹的牙! 啖啖麵: 我個人好唔鍾意食,因為成碗湯都係花生醬,我男朋友鍾意食,所以佢就點左=,=我先試左一啖,好難食呀,佢話唔係呀麻,佢再試,佢話真係好難食,於是成碗無再掂過Again! 成餐飯我最接受
我每次食完都唔覺得我食完上海菜,因為真係普通到普通,

成餐飯我最接受到只係小龍包同......白飯!還有坐位多,好嘈雜, 下次真係唔想再黎!
2013-01-17
$65 (Lunch)
2012-11-12 24 views
好多年無去葵芳, 今日特別去一次……….變咗好多. 多咗好多食店…..看到一間上海婆婆…….就選呢間啦. 款式都好多, 我地叫咗以下食品醉雞 - 雞好滑,酒味好濃, 我就覺得太濃,有D苦, 但友人就覺得OK韭黃鱔糊 - 鱔糊好多,唔會太油(因一般舊式上海店會有好多油係面的), 汁好濃,帶一點甜味,不錯五香燻魚-第一件好好味,帶甜,魚有D香脆, 再食多件,就覺得太甜. 而且D骨好細,但係又會唔脆到連d骨都食得,所以食時要小心. 蟹粉小籠包 - 有蟹肉,但係唔多見蟹膏,好失望. 一d香濃鮮味都無. 之前係旺角朗豪芳,價錢差唔多,但係人地有蟹肉又有蟹糕的. 食落好鮮味. 唔平呀,成$64得4粒, 普通係$28/4粒, 乾蔥牛肉撈麵- 麵好爽,但係d牛肉就麻麻地, 好多鬆肉粉. 又無牛味. D蔥又少,多d蔥會好d. 但係d汁就好濃好好味.唔駛要餸都得炸菜肉絲湯麵- 係雞湯底, 好香濃, 麵好爽, 也是一樣, d炸菜好少,d肉都係普通酸辣湯 - 醱辣味ok,

酸辣湯 - 醱辣味ok,

2012-11-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 韭黃鱔糊
  • 醉雞
2012-09-28
如不是晚上到葵青劇場的話,要不是不想空肚入場也不會遇上這位上海阿婆!!探頭一看也是人頭湧湧的!煎鍋貼----反轉一看有少許煎過的痕跡才確定這是煎鍋貼而不是蒸的!外皮厚身摺口位又硬,一口咬下爆出的是油不是肉汁.麻婆豆腐----帶點辣味豆腐亦頗滑.是全晚唯一正常味道及質感的食物.排骨粗炒----霎眼一看還以為是來錯了炒鱔糊!極深的顏色加上大量芽菜鋪在上面.麵條不太熟有點硬身,豬扒已不知煎定放在一旁放了多久!乾硬如肉乾,全碟炒麵調味也極淡.真的想不起有做得比這裡差的地方!京蔥牛肉絲----肉質被化學處理得完全失去了正常的牛肉質感,加上極重手的芡汁變得更加滑潺潺!最吊詭的是如此滑溜的肉絲竟然是有筋的!叉子燒餅----乾`硬`凍!這位阿婆的出品有一特式,就是多偏向硬淨及淡味.大部份時間侍應也堅守沉默是金,上菜落單到上錯菜或撞到你也是不發一聲.只是望一望便掉頭走....
探頭一看也是人頭湧湧的!
叉子燒餅----乾`硬`凍!
$125 (Dinner)
2012-09-26 12 views
早兩日前到過新都會廣場的A-1英王餐廳午膳,今日又到新都會廣場的上海婆婆食飯。是次都是在下第一次到這店舖用餐,不知道味道如何。到了午飯時間,新都會廣場的食肆總是人頭湧湧,在這裡用膳實在艱難又迫,幸好今天到上海婆婆,不需要等位便可由服務員直接帶領入座,實屬幸運。甫進入餐廳,就發覺店舖漆黑一片,就像在下較早前去過一遊日本料理的情況一樣,直到店舖盡頭才坐下來。在下坐下以後,環顧四周,前面有得意的大頭BB畫像,在下的右手邊便是看得到的廚房。而坐位全是木製的枱椅向橫伸展,到了店舖中間有剛才所說的大頭BB畫像分隔,而這種就是梳化坐位位置,這間隔前後都有BB畫像掛上。在下看過環境後,便開始看看餐牌上的食物。種類也頗多,包括了上海小菜,飯點和麵點,而且又有食物照片供顧客參考。而在下因為只有一個人,所以只能點選一人份量的午餐,這午餐就是一麵一點的鮮茄牛肉湯拉麵配油葱餅,另加五個大洋就有一杯豆漿。湯麵還未到先來葱油餅。在下看到這葱油餅也赫了一跳,在在下的認知中,葱油餅是薄薄的一塊,餅上佈滿了葱,然後拿去煎的,但是這個葱油餅卻是厚厚的兩個,用麵粉包裹著葱,然後拿去炸。今次是在下第一次這樣吃到的葱油餅,也改變

兩面都掛著BB的圖畫
餐牌
餐具
湯麵還未到先來葱油餅。在下看到這葱油餅也赫了一跳,在在下的認知中,葱油餅是薄薄的一塊,餅上佈滿了葱,然後拿去煎的,但是這個葱油餅卻是厚厚的兩個,用麵粉包裹著葱,然後拿去炸。今次是在下第一次這樣吃到的葱油餅,也改變了在下對葱油餅的觀感,也對食葱油餅的新體驗,而且這葱油餅確是令在下有前所未有的用餐-經驗。這葱油餅令在下感受到它的香脆,也可以品嚐到兩種葱的滋味--一種是普通的葱味道,另一種是像炒燶了的葱,所以每個葱油餅都有其口味。
正-葱油餅
正-葱油餅側面
當在下點選鮮茄牛肉湯拉麵的時候,是有點期望的,這期望是湯底是鮮茄湯,但是當上菜的時候,卻令在下有點失望,因為這湯底不是鮮茄湯底,而是清湯湯底。不過這失望完全消失,因為當在下也想知道這湯底是何方神聖,喝了以後卻令在下有點驚喜,因為這湯底是很清甜,沒有添加任何味精或其他調味料。而麵條卻有點失望,原因是麵條有粗有幼,不知道是否人手生產,抑或是將粗幼麵一起來煮。而這湯麵所用的碗很大,裡面的麵和材料都有一定份量,不過牛肉和蕃茄卻不知道是否因為來貨價貴而少了,不過牛肉仍然是鮮甜而沒有渣。
鮮茄牛肉湯拉麵
至於豆漿呢,在下喝不出有豆味,而且只是一般的豆漿,沒有甚麼可以讓在下寫出甚麼來。
豆漿
整體而言,基於葱油餅和鮮茄牛肉湯麵已經令在下滿足了食慾不少,在下覺得好味之餘,也令在下有新的用餐經驗:葱油餅不油不膩而且鬆脆,碎屑已經爆滿了在下的嘴裡面,而且厚度十足,湯麵裡的湯也十分清甜,沒有加味精,這才是難得的。

服務員的服務不見得差,也很有效率,毋須舉手多次才有服務員服務。而這裡用餐也算得上很抵了。
2012-09-26
$60 (Lunch)
兩面都掛著BB的圖畫
餐牌
餐具
正-葱油餅
正-葱油餅側面
鮮茄牛肉湯拉麵
(Non-member)
2012-08-18 8 views
今天約了朋友在葵芳 , 心想先吃點東西比較好吧 朋友說想吃小龍包 , 所以就來試試上海婆婆 因為有不少朋友也吃過說還不錯 進到店舖後又不用等位 , 環境不錯, 場中有幾幅BB的相 , 很可愛 ______________________________1.上湯小龍包 比我想像中好吃 皮薄多汁 , 一流 2.生煎窩貼 皮一點也不厚, 口感剛剛好 , 咬下去湯一直流出來 3.花雕醉雞 不愧是服務員介紹的 , 很有酒香, 肉質夠滑 4.婆婆粒粒炒飯 很有特色, 裡面有臘腸,有蝦,味道不錯,開始還以為是糯米飯來
今天約了朋友在葵芳 , 心想先吃點東西比較好吧

朋友說想吃小龍包 , 所以就來試試上海婆婆

因為有不少朋友也吃過說還不錯

1.上湯小龍包

比我想像中好吃
皮薄多汁 , 一流

2.生煎窩貼

皮一點也不厚, 口感剛剛好 , 咬下去湯一直流出來

3.花雕醉雞

不愧是服務員介紹的 , 很有酒香, 肉質夠滑

4.婆婆粒粒炒飯

2012-08-18
$100 (Lunch)
2012-08-13 5 views
行過見午餐唔使等,入去叫咗一個辣肉粉絲、小籠包、豬軟骨拉麵。粉絲得一陣油味,小籠包多湯,可惜偏「鞋」,豬軟骨OK,但拉麵未熟,配菜嘅荷蘭豆連根都未搣!如果係普通一間鋪頭都算,但係佢個名咁大就真係令人好失望啦。

• 真係冇!
2012-06-23 12 views
又到星期五,約咗好耐無見面嘅朋友食晚餐。上海婆婆有限時,限時個半鐘,所以我地等齊人先入去。卡位已經無,安排坐喺店中間嘅枱。啲枱擺得勁密,枱同枱之間唔夠過五厘米,我地唯有自行拉開啲…三個人,叫咗幾樣share。蘑菇肉碎豆腐,家常小菜,無難道,味道亦十分家庭式,送飯係唔錯。咸肉津白,津白切得太大,似係一棵津白只成四件,勁大件,食時有啲狼狽…味道唔錯,即使有咸肉都唔會過咸,咸度掌握得宜…素菜餃,一籠三隻,好好味…皮唔太厚,個餡好正,有菜、冬菇同雲耳碎,清清地!擔擔面,麵身好,有咬口,湯底平平,一啲都唔辣,而且個湯底好膩,食完之後好漏…蕃茄牛肉湯麵,我無試…
又到星期五,約咗好耐無見面嘅朋友食晚餐。
上海婆婆有限時,限時個半鐘,所以我地等齊人先入去。
卡位已經無,安排坐喺店中間嘅枱。
啲枱擺得勁密,枱同枱之間唔夠過五厘米,我地唯有自行拉開啲…

三個人,叫咗幾樣share。

蘑菇肉碎豆腐
味道唔錯,即使有咸肉都唔會過咸,咸度掌握得宜…

素菜餃,一籠三隻,好好味…

皮唔太厚,個餡好正,有菜、冬菇同雲耳碎,清清地!

擔擔面
蕃茄牛肉湯麵,我無試…
蕃茄牛肉湯麵
$76 (Dinner)