2009-11-07 21 views
冇幾可出街食 ~星期日~等位等左成個鐘~為左食餐好!!!!入到去!舉手冇人理落左幾個菜小籠包 雲吞雞 水煮魚高力豆沙小籠包 ~味道係最好!水煮魚~鐘意辣~正高力豆沙~感覺新鮮(第一次食)食物水準唔錯~唔怪得咁多人等位喇

冇幾可出街食 ~
星期日~等位等左成個鐘~為左食餐好!!!!
入到去!
舉手冇人理

落左幾個菜

雲吞雞
水煮魚
高力豆沙

小籠包 ~味道係最好!
水煮魚~鐘意辣~正
高力豆沙~感覺新鮮(第一次食)

食物水準唔錯~唔怪得咁多人等位喇
2009-10-25
$70 (Dinner)
2009-10-28 10 views
十月十六日﹙金﹚在家附近的餐廳,都已經吃得無驚無味了,是日午餐又是煩惱的時候,想起這裏的上海菜,之前吃過晚巿不錯,不知午巿會是如何水準,就決定走到較遠的巿廣場試一試。三樓一眾食肆,這裏和隔鄰的河鮮專門店可算是永遠最受歡迎的,幾乎任何時段也有一群人圍在店子門口輪候,幸好午巿流量快,等了一會就入座了,被安排坐到闊闊的卡位中,相當舒適。看看午巿餐牌,在屯門區來說其實也蠻高價,套餐價錢由最低的40元左右至最高的72元也有,任選其好。喜歡吃羊的小弟二話不說就選了蔥爆羊肉的套餐,吃上海菜又怎能少得永恆的主角—酸辣湯呢?各套餐也可選一碗老火靚湯和酸辣湯,不用多說吧,一眾人也要上後者。自己加配了一杯豆漿,就是最上海風味的組合。酸辣湯先送到,雖然小弟吃辣的程度相當弱,但卻偏愛吃這個,母親略嫌不夠辣,但對我來說卻來得正好,太辣的話我就吃不下了。及後各餸和飯也送到桌上,餸的份量比想像中來得多得多,單吃餸也能吃得飽是絕對沒誇張。先試一件羊肉,肉味香及帶點最愛的「酥」味,這個菜對小弟來說羊肉其實是配角,最滿意就是切得薄薄的大蔥及那些醬汁,用來配飯絕對是完美的組合,如果肚餓的話,這份量相信送上兩三碗白飯也不是難事
十月十六日﹙金﹚

酸辣湯先送到,雖然小弟吃辣的程度相當弱,但卻偏愛吃這個,母親略嫌不夠辣,但對我來說卻來得正好,太辣的話我就吃不下了。及後各餸和飯也送到桌上,餸的份量比想像中來得多得多,單吃餸也能吃得飽是絕對沒誇張。先試一件羊肉,肉味香及帶點最愛的「酥」味,這個菜對小弟來說羊肉其實是配角,最滿意就是切得薄薄的大蔥及那些醬汁,用來配飯絕對是完美的組合,如果肚餓的話,這份量相信送上兩三碗白飯也不是難事。很快整碗白飯便一掃而空,但碟上還剩不少餸,吃不下這麼多飯,為免浪費,單吃菜也相當美味,吃得最後也捧著肚子了。

傳統的上海飯店,總是殘舊擠迫不多受年輕一代歡迎,看準年輕一代往往講求舒適的環境,這類「豪裝」倒是把上海菜在新一代人們心目中的型像煥然一新,就當天所見也有不少學生及年輕SALES們到來光顧,成功把上海飯店打入年輕人的社會,食物水準又不錯,的確難怪長期坐無虛席的。
2009-10-16
$45 (Lunch)
  • 蔥爆羊肉﹑酸辣湯
(Non-member)
2009-10-25 6 views
其實係屯門黎講 呢間上海館 算唔錯..今晚吃左個小籠包 婆婆粒粒炒飯 雲吞雞 蒜泥雲白肉 .同高力豆沙 ..呢5樣野 比較喜歡 雲白肉 佢個D汁 加埋落D粉皮度好正 又D粉皮 又好滑 冷盤黎講可以一試小籠包 好多汁 不錯...婆婆粒粒炒飯 好香 好似"蠟"尾飯咁 ^^雲吞雞 個金華火腿湯幾清 又有雞 同云吞吃 幾好^^高力豆沙 ...有D糖少係上面 甜甜地 又好鬆化..甜品必選雖然等位耐左少少 但係可以值得一試....價錢算合理
其實係屯門黎講 呢間上海館 算唔錯..
今晚吃左個小籠包 婆婆粒粒炒飯 雲吞雞
蒜泥雲白肉 .同高力豆沙 ..呢5樣野
小籠包 好多汁 不錯...
婆婆粒粒炒飯 好香 好似"蠟"尾飯咁 ^^
雲吞雞 個金華火腿湯幾清 又有雞 同云吞吃 幾好^^

雖然等位耐左少少 但係可以值得一試....價錢算合理
2009-10-24
一段時間沒有入去屯門,今天約了叁個朋友在屯門聚餐,我知道屯門有間上海婆婆,便提意不妨去試下,大約7:15分去到,一看門口已有很多人排隊,諗住攞飛先,不久有位服務員在門口派豆漿,,這間餐廳想得幾周到哦,.是晚我們Order左砂鍋雲吞雞,小籠包,水煮魚片,婆粒炒飯,干扁四季豆,,賣單$350到,值得贊是雲吞雞個湯好濃,好香,d料好足,干扁四季豆好好味,夠淋,小龍包皮夠簿,肉汁夠鮮味,食得辣ge話,水煮魚係一個唔錯ge選擇.總括來講一個字.讚!讚!讚!
2009-10-22
$88 (Dinner)
  • 砂鍋雲吞雞
  • 小籠包
  • 水煮魚片
2009-10-22 2 views
去開屯門探表妹,,必定會請她吃飯,呢間之前都試過兩三次,味道都ok咖!!!但係今次試味道差左好多,,由其是小籠包!!!!!我們等左好耐先有位,,想落單時其中一個待應生扮見唔到我哋,,直行直過!我們叫左下面五道菜:小籠包:皮厚,豬肉略鹹,蒸得過火,好dry~~~~~明乎其實乾柴烈火小籠包葱爆牛肉:牛肉無鮮味、好油又多葱!!!擔擔麵:湯底唔夠香濃,但几大碗算抵吃婆婆粒粒炒飯:多腊味,、炒得几香口!餃子: 認真麻麻, 皮厚且不滑, 味不夠鮮總括來說.差左好多都唔知点解多人排隊

葱爆牛肉:牛肉無鮮味、好油又多葱!!!
擔擔麵:湯底唔夠香濃,但几大碗算抵吃

婆婆粒粒炒飯:多腊味,、炒得几香口!
餃子: 認真麻麻, 皮厚且不滑, 味不夠鮮

總括來說.差左好多
都唔知点解多人排隊

2009-10-17
$100 (Dinner)
  • 婆婆粒粒炒飯:
2009-10-20 1 views
開佐咁耐,間唔中都有食,一直都覺得普普通通還過得去。今晚七點半左右去等位,問過職員有無限時,職員答沒有。八點二左右入座,坐下五分鐘有位男職員首先過來問要可點餐未?我們答要看一看MENU。轉頭又有另一位女士問我地可點餐了嗎?於是我們先點了肴肉、雞絲粉皮和帶子小籠包作前菜。(因為我們一行六人有一位未到)食物很快來到,正開始食的時候,該位女士再過來問我地需要點其他嗎?我們都有點愕然,因食物才剛上。我們說等一會,我們還有一位未到。她就說因食物要等至少20分鐘,你可以ORDER佐先。我地說不用。她問你的朋友要幾耐先到?於是我問你們有限時嗎?她竟說繁忙時間有,我話佢知我攞飛時你同事說沒有限時的,我們還要等一等,這她才肯走開..我真的想問問她怎樣算是繁忙時間,再者我們由坐下至前菜來到都唔超過15分鐘,就算真限時個半鐘,我想我們時間還算充裕。我明白你地想快d翻枱多做一輪生意,但見出面只有少數人在等,你又何必要催我地呢!講返食物吧!肴肉 - 似金華火腿般,有幾舊咬唔開tim帶子小籠包 - 未食過試下,但搵唔到帶子粒wo雞絲粉皮- 花生醬夠撈晒粉皮,很香很滑醬燒茄子- 好淡味,好油婆婆粒粒炒飯 - or
開佐咁耐,間唔中都有食,一直都覺得普普通通還過得去。
今晚七點半左右去等位,問過職員有無限時,職員答沒有。

講返食物吧!
肴肉 - 似金華火腿般,有幾舊咬唔開tim

帶子小籠包 - 未食過試下,但搵唔到帶子粒wo

雞絲粉皮- 花生醬夠撈晒粉皮,很香很滑
醬燒茄子- 好淡味,好油
婆婆粒粒炒飯 - order時叫了走蝦,但上碟時仍然有蝦.... 色水好深,但係其實淡而無味...

咕嚕肉 - 味道不錯,比較出色之作
京蔥炒牛肉 - 普普通通la,京蔥佔一大碟

松子黃魚 - 整晚最失望之一,魚肉只佔碟的3分1,要自己切,切開其實每人只食到一兩舊魚肉,配料極少,係我食過咁多間最差的一間

白飯 - 是否落水過多呢?竟然可以咁爛....
2009-10-19
$80 (Dinner)
Celebration
Birthday
2009-10-12 12 views
間野, 我去過2次, 第一次見門口勁多人, 以為好正. 點知中左招, 位同位之間又迫, 上菜太快,野食一合格, 非常清淡, 沒左上海既特色, 而價格又貴.第2次去, 因為第一次太失望, 直覺上佢沒可能甘差(希望是廚師偶有失手), 點知真係同第一次一樣, 淡而沒味, 真係食出過烏來...唔建議去, 不過如果你係多喜歡同人迫, 甘這間絕對合適你 !
野食一合格, 非常清淡, 沒左上海既特色, 而價格又貴.

當日5點9左右到現場拎籌,... 等到7時才安排入座。由於人太多, 叫籌時有點混亂, 侍應叫了我個號碼, 但其實未有檯, 佢就安排我地企0係側邊等等, 點知... 等極都未到我地, 但眼見佢一路放遲過我既人入去, ... 等左一陣問下個侍應.. .原來我地被遺忙0左.................................地方不太整潔啦, 可能太多客人太忙既關係喇..提提大家0係坐之前要絕對留意椅子上是否okay, 因為我坐0個張滿怖食物碎, 再望望隔離執梗檯既侍應,原來佢地抹檯就咁用毛巾大大力咁掃, 所以咪掃晒落張櫈度囉~ 人地入坐時都差d坐左落去, 不過好彩截得住~~~驚喜在清炒鱔糊, 條條肉都好肥厚, 份量亦算多架~ 酸辣湯一窩咁大都只係$50, 算抵喇掛, 佢好就係好在味道適中冬菇扒小棠菜都幾好, 冬菇夠入味同夠腍.. 又真夠大阿婆肉認真入味,但未去到入口即溶既境界, (因為我曾試過真係入口即溶既阿婆肉)小籠包同粗炒實屬普普通通, 都算standard 好食既~總括黎講, 食物唔算有太大驚喜, 但味道算係好味架~

驚喜在清炒鱔糊, 條條肉都好肥厚, 份量亦算多架~
冬菇扒小棠菜都幾好, 冬菇夠入味同夠腍.. 又真夠大
小籠包同粗炒實屬普普通通, 都算standard 好食既~

總括黎講, 食物唔算有太大驚喜, 但味道算係好味架~
$50一窩酸辣湯, 唔算貴,仲幾足料, 鹹辣適中
呢個外婆肉雖然係好肥,但唔理咁多, d肉夠入味~唔算係入口即溶既境界
真係皮好薄,充滿肉汁0個隻小籠包黎架~
清炒鱔糊~比想像中厚肉
上海婆婆粗炒~非常普通, 只係夠大碟所以覺得okay....
冬菇扒小棠菜~冬菇堅大堅厚堅入味, 菜就冇咩特別....仲賺佢小左d
2008-09-20
$150 (Dinner)
$50一窩酸辣湯, 唔算貴,仲幾足料, 鹹辣適中
真係皮好薄,充滿肉汁0個隻小籠包黎架~
清炒鱔糊~比想像中厚肉
今晚特地山長水遠搭車入屯門睇煙花,點知睇到果些少....嬲嬲地搭回輕鐵去市中心食dinner~搭輕鐵又係這麼多人.....搵了一陣,於是我們去了上海婆婆食飯呢~係門口等位時,有waitress拎了一大盤豆漿給係門口等位的客人,都很細心~我們點了水煮牛肉,小籠包,酸辣湯雲吞,上海炒年糕~水煮牛肉: 初初食落口都不那麼辣,底部比那些辣油浸著的牛肉就辣一點,還有些甜的味道~加上了類似透明的粉係底,吸收了辣汁,好味~(70分)小籠包: 皮薄餡靚,其實我好怕食小籠包一大件肉,但這間店的小籠包餡,比出面的上海鋪整得肥而不膩~一個字,正~(80分)酸辣湯雲吞: 我覺得酸辣湯比較酸,都不算好辣,我覺得適合香港人口味~另外,至於雲吞就遜色了一點.....太滯了,可能太多肉的關係啦.......(70分)上海炒年糕: 味道不錯,年糕炒得好淋,並且不油膩,good~不過要趁熱食,放涼了的話會變腥~(70分)這一餐都算不錯,上來open rice又有這麼多人推介,試到好食物了~今晚嬲嬲地都變回開心~
今晚特地山長水遠搭車入屯門睇煙花,點知睇到果些少....

我們點了水煮牛肉,小籠包,酸辣湯雲吞,上海炒年糕~

今晚嬲嬲地都變回開心~
酸辣湯雲吞
上海炒年糕
2009-09-19
酸辣湯雲吞
上海炒年糕
  • 酸辣湯
2009-09-18 23 views
其實呢篇食評都幾耐,希望佢地水準可以保持到啦講番正題先,我果日兩個人叫左生煎包,排骨擔擔麵,糖醋排骨,小籠包生煎包做得好好,內面好多汁,擔擔麵就比較正宗,好重花生味,其它都唔係好記得,不過味道比較清,比較健康
其實呢篇食評都幾耐,希望佢地水準可以保持到啦

擔擔麵
排骨(即係豬扒)
生煎包
糖醋排骨
2009-04-19
$75 (Lunch)
擔擔麵
排骨(即係豬扒)
生煎包
小籠包
其實已經食過好幾次,水準都唔錯,睇落又幾衛生,所以都會keep住去首選: 小籠包 - 食上海野一定唔少得, 皮很薄,裡面又夠多汁,Good! 只係差尖沙咀間霸王山莊一d 婆婆粒粒炒飯: okay....夠"wok"氣醉雞: 幾香只係等位通常都要等好耐 Overall: GOOD!!

婆婆粒粒炒飯: okay....夠"wok"氣

醉雞: 幾香

只係等位通常都要等好耐

Overall: GOOD!!
2009-08-25 5 views
首次食, 也是最後光顧的1次. 句句屬實, 有單據, 可對質. (1) 沒有訂枱, 5:40pm 入去, 限1.5 小時交枱. 點菜後, 10分鐘內, 所有食物送到. 食了25分鐘左右, 侍應竟說 "如沒有食物再叫, 你要看時間食, 不可超時!" 嘩! 鬥食比賽咩 !? 咁趕客, 不可原諒!!! (2) 食物質素差極 ! 螞蟻上樹 --- 炸面中, 竟有繩頭 !!! 侍應沒道歉, 只問要不要換新一碟. (3) 碟碟好咸, 好肥膩 酸辣湯 --- 得個酸字, 稀到暈. 婆婆炒飯 --- 油到嚇死你, 蝦霉, 飯不香不乾身 雞絲粉皮 --- 好油膩 (4) 環境不衛生. 好多細蚊仔在飛 真是貼錢買難受呢! "上海婆婆" 已被 OUT !!!
首次食, 也是最後光顧的1次.
句句屬實, 有單據, 可對質.
點菜後, 10分鐘內, 所有食物送到.

嘩! 鬥食比賽咩 !?

咁趕客, 不可原諒!!!
(2) 食物質素差極 !
螞蟻上樹 --- 炸面中, 竟有繩頭 !!!

侍應沒道歉, 只問要不要換新一碟.

(3) 碟碟好咸, 好肥膩

酸辣湯 --- 得個酸字, 稀到暈.

婆婆炒飯 --- 油到嚇死你, 蝦霉, 飯不香不乾身

雞絲粉皮 --- 好油膩

(4) 環境不衛生.
好多細蚊仔在飛

真是貼錢買難受呢!

"上海婆婆" 已被 OUT !!!
2009-08-23
$80 (Dinner)
  • 沒有
2009-08-10 3 views
朋友食完讚不絕口,,攪到我都心思思,,,上次到葵芳見到咁多人又廢事排隊,,,今次梨到屯門見到人不多,,等左5分鐘就有枱啦,,,講明只有1個半鍾用餐時間,,無所謂吧不嬲都食得快,,,上海菜當然少不了前菜啦,,叫左個酸辣湯,,,燻魚,,炒飯,,小菜,,粗炒,,年糕,,小籠包,,甜品,,,實行樣樣都試哂佢,,,酸辣湯落單5到3分鐘就有得食啦,,快得驚人,,,但味道一般,,二來太稠了,,台灣出名果間好食得多,,,不過例牌都只係$50蚊一大窩,,都抵食既,,,燻魚大大舊好易咬,,個汁5會太甜,,,婆婆粒粒炒飯偏向甜既,,有臘腸,,幾香既婆婆粗炒姐係上海粗炒,,但味道可以濃一點,,,四川雞柳炒年糕依味不了得啦,,煮得好味既話,,,少少麻辣好香,,但味道就追5上個香味,,,其實樣樣材料都岩哂,,係差左D功力姐個師傅,,,什錦豆腐煲依個反而最好食,,骨湯加上雲腿,,,什錦姐係咩都有,,有D蝦,,雞肉,,海味,,,清清地但由於有雲腿好夠味,,,成煲湯都飲清光,,,水煮牛肉以香港既水準梨講算5錯,,,返過大陸食既話,,佢只係大巫見小巫,,,色香,,又係差味道追5上,,,豆沙煎餅 <--- 200%
朋友食完讚不絕口,,攪到我都心思思,,,
上次到葵芳見到咁多人又廢事排隊,,,

今次梨到屯門見到人不多,,等左5分鐘就有枱啦,,,
講明只有1個半鍾用餐時間,,無所謂吧不嬲都食得快,,,

上海菜當然少不了前菜啦,,叫左個酸辣湯,,,
實行樣樣都試哂佢,,,

酸辣湯
落單5到3分鐘就有得食啦,,快得驚人,,,
但味道一般,,二來太稠了,,台灣出名果間好食得多,,,
不過例牌都只係$50蚊一大窩,,都抵食既,,,

燻魚
大大舊好易咬,,個汁5會太甜,,,

婆婆粒粒炒飯
偏向甜既,,有臘腸,,幾香既

婆婆粗炒
姐係上海粗炒,,但味道可以濃一點,,,

四川雞柳炒年糕
依味不了得啦,,煮得好味既話,,,
少少麻辣好香,,但味道就追5上個香味,,,
其實樣樣材料都岩哂,,係差左D功力姐個師傅,,,

什錦豆腐煲
依個反而最好食,,骨湯加上雲腿,,,
什錦姐係咩都有,,有D蝦,,雞肉,,海味,,,
清清地但由於有雲腿好夠味,,,
成煲湯都飲清光,,,

以香港既水準梨講算5錯,,,
返過大陸食既話,,佢只係大巫見小巫,,,
色香,,又係差味道追5上,,,

豆沙煎餅 <--- 200%推介
甜品師傅好好多,,,
煙韌又5會太乾身,,,
煎到香脆可口,,,
豆沙甜度洽到好處,,,
一份切開8件,,方便多人分享,,,

總結梨講,,視覺享受好過味覺,,,
如果佢D師傅再加把勁既話,,,
以依個價錢都算5錯,,,
另外員工經常加茶,,GOOD SERVICE
$100 (Dinner)
  • 豆沙煎餅
2009-08-09 11 views
約了家人吃飯, 看到這裡的食評不錯, 便來這裡一試雖然等了一個半小時後, 終於有機會食了我們點了擔擔面, 阿婆炒飯, 沙鍋雲吞鷄, 蔥油餅, 津白, 松子魚, 除了炒飯比較油膩外, 每樣食物都好食, 而且價錢合理, 都算愉快呀!!!!!
約了家人吃飯, 看到這裡的食評不錯, 便來這裡一試

雖然等了一個半小時後, 終於有機會食了

2009-08-08
$95 (Dinner)
2009-08-03 1 views
今日去左上海婆婆食下午茶,講真,食下午茶相比起食夜晚真係抵食好多好多,平時食夜晚都要每人$80度,但係下午茶每人都只係唔過$30,真係超抵食。今日叫左排骨粗炒同埋雞絲粉皮,仲送豆漿,都係$42,兩個人share講返d野食先,排骨粗炒d排骨好諗,唔錯,d麵麵唔會好"鞋",但係唔係好夠鑊氣,唔似即該炒,唔知係唔係因為加左d冬菇,攬到d麵有少少酸.....雞絲粉皮d麻醬好正,但係如果d粉皮再凍d,同埋有咬口d會更好送既豆漿我覺得唔係好夠甜,但有豆香,都算唔錯總括黎講,我鍾意佢d小菜多d,下次都係叫小菜加菜飯。

送既豆漿我覺得唔係好夠甜,但有豆香,都算唔錯

總括黎講,我鍾意佢d小菜多d,下次都係叫小菜加菜飯。
2009-08-03
$21 (Tea)