2016-11-26 769 views
今日中午, 同事帶我地黎左呢間上海老店, 呢到裝修格局是幾十年前的裝修, 別俱風味!今日叫左幾個餸, 開心share, 樣樣試D. 味道很好, 傳統地道口味, 而家好難食到!經典炒茴蝸肉, 香辣味道適中, 肉片跟椰菜十分入味!麻婆豆腐, 豆腐香滑, 汁調較得很好!魚香茄子, 加左鹹魚煮, 特別香, 好好餸飯。午餐可選酸辣湯或豆漿. 個酸辣湯足料, 夠香濃, 好喝!
經典炒茴蝸肉, 香辣味道適中, 肉片跟椰菜十分入味!
麻婆豆腐, 豆腐香滑, 汁調較得很好!
魚香茄子, 加左鹹魚煮, 特別香, 好好餸飯。
午餐可選酸辣湯或豆漿. 個酸辣湯足料, 夠香濃, 好喝!
2016-11-26
$50 (Lunch)
2016-05-23 1816 views
今天很想吃上海粗炒, 在openrice找來找去, 終於找到這間好像很正宗的老鋪. 鋪外有點舊, 打開門入口沒有什麼裝飾, 好簡單的家庭料理店.  17:45到已有4枱客人.點了上海孖寶 - 有酸辣湯(中) +上海粗炒. 首先, 酸辣湯有兩款, 現成及即煮, 我選了即煮. 用料很正宗, 很喜歡加入少許豬皮的酸辣湯, 酸味適中, 如果再辣些就更好, 味道十分好. 上海粗炒炒得非常好, 豬肉是用豬頸肉, 肉質非常好, 好味.還叫了一份醉雞, 雞肉很滑, 味道很好, 例牌一份80元, 這裡的食物都很平宜, 沙鍋雲吞雞也只是75元, 相對這碟例牌醉雞就好像有點貴, 不過係好味的.最後叫了5個小籠包及5個蒸餃, 小籠包和蒸餃的涵料完全是一樣, 所以下次只叫小籠包便可, 小籠包的皮很厚, 入面比較乾, 而且非常多肥豬肉, 不太喜歡. 蒸餃的皮比小籠包的皮厚很多, 口感非常硬, 所以更不喜歡.如果想食小籠包的話, 可能會失望. 但如果想吃粗炒, 酸辣湯, 上海菜的話, 這裡真是不錯, 好味, 便宜.
2016-05-22
$110 (Dinner)
2016-04-12 1378 views
一間係舊區的家常上海菜,裏頭全是街方格局,冇乜裝修,但係真係好好食!因為唔係去過1次啦!小瓏包😋😋😋😋!酸辣湯要叫即做會好味D! 😋😋😋😋沙窩雞雲吞!雞湯麵!豉椒魚咀煲! 獅子球 真要食,好入味呀😋😋😋😋入囗即融化👍🏻!淸湯幼麵😋😋😋😋!乾身楊州炒飯😋!小瓏包 即叫酸辣湯 雞湯雲吞 雞湯幼麵 豉椒魚咀煲 入口即融獅子球 湯湯幼麵 楊州炒飯

小瓏包

即叫酸辣湯
雞湯雲吞

雞湯幼麵

豉椒魚咀煲

入口即融獅子球

湯湯幼麵

楊州炒飯
做openrice會員咁耐,打第一篇食評上海粗炒》炒面無味,肉就一大陣雪味雲吞酸辣湯面》雲呑入面一堆肥肉,仲要有豬毛送!五粒小籠包》皮厚,肉散,都係用肥豬肉同豬毛整豬扒湯面》豬扒最正常,個面唔知點解有黑色一點點野加料,個外賣碗都有喱間野第次食,都唔會再有下次!食左一餐咁既垃圾,聽日決定幾忙都自己煮!
做openrice會員咁耐,打第一篇食評

上海粗炒》炒面無味,肉就一大陣雪味

雲吞酸辣湯面》雲呑入面一堆肥肉,仲要有豬毛送!

五粒小籠包》皮厚,肉散,都係用肥豬肉同豬毛整

喱間野第次食,都唔會再有下次!

食左一餐咁既垃圾,聽日決定幾忙都自己煮!

2016-04-03
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$65 (Dinner)
大角嘴好多好野食,小弟又喜愛食上海野,當我知道呢間又抵食又有老店氣味的上海飯店,開心死了,第一次是朋友介紹,佢住果頭,食開已有信心保證,一定唔會難食.....不過最好早小小去,果度地方唔大,一晏d就多人要搭檯,大部份食客望落都似街坊,價錢就真係抵到不得了!!!!! 佢地有幾set套餐,有上海粗炒+酸辣湯+飲品,價錢好抵,d客飯小菜都係好平,我就叫了我至愛的上海粗炒+酸辣湯套餐,再加10隻小籠包,兩個人食,埋單$100加多幾蚊.....呢個質素同價錢,真係無野好講,小籠包$38有10隻..豬肉塞得滿滿,肉夠鮮味~雖然同果d乜乜豐皮薄的式小籠包風格完全不同, 但係對我來講,質+量+價錢拉平均來講,真係無得彈...好味好味好味好味好味好味好味上海粗炒穩陣之選,一定實食無走雞,酸辣湯每次個酸辣感都有d唔同,可能我食得濃味,不過整體都係好味~加上傳統老店的氣味,係去果d大集團俾唔到我的....老板同伙記都係無乜表情,不過上網search過,老板同佢過左身的老婆,圍繞住呢間上海飯店,有一個感人的愛情故事..........每次見到黑面的老板,再想起個故事,都會覺得佢黑面都黑得感性過人.....同有

加上傳統老店的氣味,係去果d大集團俾唔到我的....

老板同伙記都係無乜表情,不過上網search過,老板同佢過左身的老婆,圍繞住呢間上海飯店,有一個感人的愛情故事..........每次見到黑面的老板,再想起個故事,都會覺得佢黑面都黑得感性過人.....同有d感動.....
2015-09-26
$50 (Dinner)
2015-09-12 635 views
媒體對人的影響力很大,這是個事實,即使你認不認同都好,也不能改變這個事實。因此某些劇集的對白經常會突然在街頭巷尾流行起來,有時又會無意間就選擇了經常賣廣告的品牌,亦會因為旅遊節目而嚮往到某些國家去。所以,人其實只要半個不留神就會被各種媒體操控了自己的行為。我也不例外,不過主要吸引我的不是旅遊,也不是某些品牌,而是食物,尤其是動畫裡的食物,我記得以前看叮噹的豬扒飯,咖哩飯;數碼暴龍的蛋包飯;飄零燕的芝士麵包;櫻桃小丸子的關東煮;天空之城的煎蛋麵包(少數令我覺得嘔心的是千與千尋裡,那些會令人變豬的食物),真的想想看也流口水。人大了自自然然就會去實現這些小時候的欲望,想起來以前曾經期待一嘗的幻想美食都已經想得七七八八。不過這並不代表所有的目標都已經達成了,始終我沒有停止接觸媒體,所以想吃的東西反而愈來愈多了。其中一道菜是『青椒肉絲』,來源的作品我都已經忘記了,只記得劇情中的日本男人用了這個方法來吃這道菜。「這個方法」是怎樣?看看下圖就知道了。這並非上菜時原始的模樣,而是經我加工的,一看就知覺得美感十足對吧?不要問我為什麼白飯會長成這個樣子,我才不會這麼無聊,為了製造出雪白的雙峰兩叫多碗白飯,

所以,人其實只要半個不留神就會被各種媒體操控了自己的行為。
不要問我為什麼白飯會長成這個樣子,我才不會這麼無聊,為了製造出雪白的雙峰兩叫多碗白飯,全都是因為這飯店本來就是每個小菜都會奉送白飯兩碗,我可有圖為證。
好了,談談有關味道方面的。
這道菜一看就知油香十足,完全為撈飯而設,每一口也能感受到米飯的香甜,青椒的爽脆,充份吸收了油份的芽菜入口鮮香,配上帶有油脂的肉絲更是錦上添花,每一口飯也能感受到清爽與邪惡的油香,讓人吃得過癮。
而美中不足的地方還是有的,就是青椒的份量不夠,而且切得太粗,在撈飯期間更顯得不合群。
整體來說還是不錯的。不過我還是會繼續尋找令人滿意的青椒肉絲。
其實由古到今,媒體對人的影響力也是無容置疑的。
可幸來到現在這個時代,我們所接觸的媒體已不像從前那般狹窄,我們不用因為電視,報紙的錯誤消息搞得一頭煙。
全因為網絡出現了。它將世界的距離都拉近了,伸手可得的訊息量已經不是上個世紀能夠比擬,例如我想知道哪裡有好吃的青椒肉絲,從前就只能問人,靠電視報紙收音機推介,現在我只需要上網就能找到充足的情報,方便多了。
但可能還是有人會想,其實只是操控的人換了,我們還是難逃操控的魔爪。
但事實上並非這樣,網絡並非由一個人構成的,而是由千千萬萬個人組成的。
這樣一來,我們不是也有權力去『選擇』自已應該相信什麼嗎?
2015-08-11
2015-07-19 516 views
前一段时间去的。身为上海人,就为了看看附近哪里能有家乡的味道。结果大失所望。请问食评中说赞的,这是你们生平第一次吃上海菜吗?小笼包全是猪油肥肉味道,单这一点就让这个店名名不副实了。宁愿走远一点吃上海电心了。
本人係大角咀舊街坊,呢間店同我都有莫大關係...事關我親戚睇錢份上幫佢打工打左十幾年了... 所以都好清楚呢間店的事情。眼見好多食評都係唔錯... 係...幾年前就係,不過佢年幾前已經換左個廚房佬,個個街坊都話食物質素差左... 尤其係佢個小籠包... 普通酒樓都好食過佢...因為佢係用肥豬肉整的,咬落皮厚,無汁,只有豬油,唔太岩年輕人口味。鮮肉鍋貼貼樣皮厚... 肉唔覺係鮮... 無口感,只係真係睇到一粒粒白色豬膏的肥豬肉...無汁... 又係唔太岩年輕人口味。題外話,個老板出左名臭脾氣架啦,罵走左好多伙記了,以前佢老婆都會係鋪幫手,佢成日打老婆,老婆唔敢出聲,幾年前仲因為癌病走埋。老板成日向舊客同伙記話自己個仔係總督察,好威水。d伙記話佢真係會罵客,例如你落單左揀右揀、食野顧住玩電話等等,佢都會唔客氣罵你走,話唔做你生意,仲叫你走快點。不過佢真係唔憂做,佢都只係打發下時間做落去姐...不過佢又真係好平,無得要求咁多ge ...

不過佢又真係好平,無得要求咁多ge ...

2015-06-30
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)
  • No
2015-04-01 499 views
今晚唔想煮飯,老公話未試過呢個上海飯店,咪同佢食下囉,連佢都話好味精叫左一個芽菜炒鱔糊客飯$46,一個客飯有一碟餸,兩個白飯同一個湯,芽菜鱔糊,好夠味,炒得好香,伴飯一流,酸辣湯又夠味,配料又多。鮮肉小籠包$25,五隻,肉好多但無肉汁雞絲湯年糕,d雞肉好似雪左好耐咁食完好口乾。味精太多了
鮮肉小籠包$25,五隻,肉好多但無肉汁
雞絲湯年糕,d雞肉好似雪左好耐咁
食完好口乾。味精太多了
雞絲湯年糕
2015-04-01
2014-10-29 665 views
大角咀小店很多 一直未有機會一一到訪這次去的是上海飯店 見到食評幾大差別但仍然要一試 叫了幾款必叫小食 1.小籠包 $25 5粒 (2/5)一看就知道皮太厚 如果expect皮很薄的小籠包 就一定會令你失望湯汁也比一般的少 只能說肉的份量較多 頗足料2. 酸辣湯 $48 (中) (3.5/5)索價不菲 可惜的是沒有細size選擇幸好的是湯用料豐富 而且夠酸有點點的辣 確實開胃 但2個人飲就太多了經已飽到不得了3. 回鍋肉 ~$44 連2個飯 跟湯或飲品 (3.5/5)辛口惹味 油分多了一點 但撈飯仍很滋味份量也很足 加上有椰菜 感覺不會太肥膩價錢公道 食物的類型算多不過座位不多 空間有限來一試也無妨
大角咀小店很多 一直未有機會一一到訪
這次去的是上海飯店 見到食評幾大差別
但仍然要一試 叫了幾款必叫小食

1.小籠包 $25 5粒 (2/5)
湯汁也比一般的少 只能說肉的份量較多 頗足料

2. 酸辣湯 $48 (中) (3.5/5)
索價不菲 可惜的是沒有細size選擇
幸好的是湯用料豐富 而且夠酸有點點的辣 確實開胃
但2個人飲就太多了經已飽到不得了

辛口惹味 油分多了一點 但撈飯仍很滋味
份量也很足 加上有椰菜 感覺不會太肥膩

價錢公道 食物的類型算多
不過座位不多 空間有限
來一試也無妨
$70 (Lunch)
2014-08-12 702 views
今日專程去試試.叫左:回鍋肉客飯,酸辣湯,上海粗炒,鮮肉小籠包回鍋肉客飯:鑊氣十足,醬汁勁濃香辣野味,餸飯極品,份量都唔小,重要跟兩碗飯,超飽!酸辣湯:辣味十足,十分美味.上海粗炒:超大碟點,肉絲好多,油左小小,不過都幾好味.鮮肉小籠包:好特別,個皮好厚,似食鍋貼,肉汁鮮味,似食獅子頭,以椰菜葉墊蒸籠底,跟一般以紙墊有別.整體:唔錯,平凡小店,真的不平凡!
今日專程去試試.
叫左:回鍋肉客飯,酸辣湯,上海粗炒,鮮肉小籠包

酸辣湯:辣味十足,十分美味.
上海粗炒:超大碟點,肉絲好多,油左小小,不過都幾好味.
整體:唔錯,平凡小店,真的不平凡!
回鍋肉客飯
鮮肉小籠包
2014-07-23
$40.50 (Lunch)
回鍋肉客飯
鮮肉小籠包
2014-01-08 439 views
今天和家人在大角咀這間上海飯店吃飯   沒想過香港原來還有這樣出色的上海菜 價錢還要十分便宜 特別推介 花雕醉雞  酒味香濃 很入味雞絲海蜇  海折夠爽 芝麻醬應該是秘制的回鍋肉(從未吃過這麽好吃的) 很香口 夠乾身野味豆沙鍋餅 一點都不太甜 皮薄夠脆 豆沙夠多但不太膩  我一定會再幫襯的  店舖雖少 但做得十分出色
雞絲海蜇  海折夠爽 芝麻醬應該是秘制的
回鍋肉(從未吃過這麽好吃的) 很香口 夠乾身野味
豆沙鍋餅 一點都不太甜 皮薄夠脆 豆沙夠多但不太膩
 我一定會再幫襯的
  店舖雖少 但做得十分出色
2014-01-08
$50 (Dinner)
午飯時段, 諗住試一試經常見到的位於大角咀的上海飯店, 因為想尋回這種舊味道. 門面地方裝潢都真的一貫老店風格, 而座上客都只有7, 8成! 叫了酸辣湯, 回窩肉配白飯, 鮮肉窩貼, 小籠包, 還有菜肉雲吞!除了回窩肉外, 其它真的試一口就想放棄!酸辣湯不夠熱, 湯/ 羹類如果不夠熱, 基本已扣了一半分, 再加上這類杰身食物微溫問題變得更甚!唯一可取就是這個小菜套餐(回鍋肉), 味道夠辣夠惹味, 配白飯無問題!以上以鮮肉做餡的我都極力反對大家食, 此店所說的又話鮮肉又話人手包, 但吃下的肉只是 鬆散, 霉, 肥肉. 鍋貼及菜餃還好些少, 因一個是煎變得香口, 另一個有菜在內, 不會只是肉. 但小籠包就真的吃不下去, 吃了一隻已經放棄, 更有想嘔的衝動. 厚皮包住鬆散帶霉的肥豬肉, 裡面全是肥油, OMG! 我真係未食過咁難食的小籠包, 還要在一間所謂的上海老店...... 這裡服務不好, 笑容欠奉, 不瞅不睬, 都是我都預期之內; 但食物素質這麼差, 有資格用這種態度做下去嗎?

除了回窩肉外, 其它真的試一口就想放棄!
鮮肉雲吞
鮮肉鍋貼

2013-09-13
$30 (Lunch)
2013-06-28 287 views
 總體來說好失望!小籠包D肉唔新鮮食起上來好大陣臭豬油味,皮都幾厚!排骨麵D湯完全冇味,不如食豉油面好過,排骨炸到又硬又老!雲吞面仲離譜,除左雲吞差強人意,D面就…!臨走係鋪頭度踩到一舊香口膠不得志,買單果陣打算揾散紙比老細要佢等陣,佢竟然就即刻黑面,惡聲惡氣比面色人睇總之對我來講,尼間真係有D唔得……
總之對我來講,尼間真係有D唔得……
2013-06-22
$42 (Dinner)
2013-03-14 287 views
舊區內的上海飯店已愈來愈少,曾是開得最密集的長沙灣及深水區今已幾近絕跡.偶爾看到總想碰一碰運氣,看看有沒有機會再吃到舊有的味道.這店是百分百走街坊路線,三十元至四十五一個客飯!酸辣湯,菜肉雲吞,加上海粗炒和豆漿才$80,衡量過自己食量,小籠包十隻應該吃不下,還是另外點一籠小的五隻吧!酸辣湯----有趣地分現成及即煮!即煮加十元那就試試即煮的吧.料頭倒是十足豆腐木耳豬肚絲及少許荀絲,味道以酸為主辣的味道不重,其實真是吃不出現成及即煮的分別在那裡?菜肉雲吞----出乎意料的大粒!皮不是十分厚但菜與肉的比例是1:9....菜只像數粒蔥花混在肉裡般,而且肉是呈粉紅色,這用的並不是新鮮豬肉.上海粗炒----顏色偏紅有點奇怪,並不像平常醬油的深褐色.味道倒是還可以,麵條尚算柔軟只是椰菜比肉絲多上了數倍.小籠包----看得到的超厚皮,內裡有點油及肉汁,只是肉又是粉紅色及質感較為鬆散.小菜不必試了,看見價錢已明白到將會吃到的是甚麼,現在百物騰貴,給你30元去街市也買不到甚麼.味道與記憶中的舊店相去甚遠,美味談不上但求飽肚的話必定能滿足.
這店是百分百走街坊路線,三十元至四十五一個客飯!
$55 (Dinner)