2024-05-16 585 views
行過見到$58午餐咁抵食就試吓仲要包汽水,仲有得免費加辣菜圃,有店員招呼唔洗自己攞呢樣攞果樣,有多種付款方法,都幾方便,蔥油撈飯好好味😋雞扒正常、下次唔會叫多飯,食唔晒🥹
蔥油雞排飯
$58 (Lunch)
蔥油雞排飯
同朋友們去呢間小店食晚市串燒同鍋物,覺得佢地幾有Heart,自家製多款特色串燒及調配醬料,而且食材新鮮,醃料及調味亦做得唔錯,必須要推介一下!Menu及其他照片會另外upload~【串燒】- 燒雞皮:雞皮燒得好薄,好似食緊薯片咁!必點!- 燒馬友:第一次食用日式燒嘅方法去燒馬友,就咁食已經好好味!另外沾自家調製嘅醬汁都非常夾!- 燒椰汁糯米飯:食咗呢個燒糯米飯,大家都覺得好驚喜!味道香甜,糯米燒完一啲都唔乾!- 生菜豚肉卷:店家有試過唔同嘅包裹生菜份量得出呢個完美比例,估唔到燒完啲生菜仲係咁脆!- 芫荽豚肉卷:荽控必點,芫荽好爽脆!- 免治雞肉串配蘭王雞蛋:淋上自家製燒汁令味道昇華咗,再加埋蘭王雞蛋不得了!- 燒雞翼:食得出醃製嘅醬料味道唔錯,雞皮燒得香脆,唔需要加任何調味已經好好味!- Wasabi雞肉串:芥末唔算好嗆口,雞肉Juicy!- 勁辣青椒:好似抽獎咁,而我揀中咗條最辣嘅🤣【晚市小食及鍋物】- 涼拌話梅蕃茄仔:除咗蕃茄仔仲有苦瓜,估唔到咁!而且非常入味,話梅亦係小店親自挑選過,啱食仲有零售嘅話梅可以買走!- 日式燒豆腐:正常發揮,習慣表示如果可以再多啲醬汁就好啦!- 豚肉鍋

【串燒】
燒雞皮

- 燒雞皮:雞皮燒得好薄,好似食緊薯片咁!必點!
燒馬友

燒椰汁糯米飯

生菜豚肉卷

- 芫荽豚肉卷:荽控必點,芫荽好爽脆!
免治雞肉串配蘭黃蛋

- Wasabi雞肉串:芥末唔算好嗆口,雞肉Juicy!

- 勁辣青椒:好似抽獎咁,而我揀中咗條最辣嘅🤣

【晚市小食及鍋物】
話梅蕃茄仔

日式燒豆腐

豚肉鍋

- 豚肉鍋:鰹魚湯配雜菜非常鮮甜,加配飯或烏冬,Perfect!

【飲品】
手打檸檬茶

而家好興嘅手打檸檬都有,見到店員真係逐杯逐手杯打出嚟!
愛話梅 & 桔仔燒

另外亦非常推介兩杯特色Cocktail,愛華梅及桔仔燒!女士應該會喜歡愛華梅,Whisky底,有話梅嘅香味,而且甜甜地!桔仔燒就係燒酒再加清新嘅桔香~

味道: 9/10
服務: 9/10
環境: 9/10
推介值:9/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⊃✎⁾⁾喜歡呢個分享可以俾”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛

Type of Meal
  • 免治雞肉串配蘭王雞蛋
  • 愛華梅
  • 手打檸檬
  • 芫荽豚肉卷
Lunch經過,原本想食星馬野,無都唔緊要,就試下其他,當捧下場叫左個叉燒炒蛋飯,熱檸茶個飯細都唔緊要,叉燒又細片又薄同埋好多濃晒,個炒蛋又係薄到,同佢D相完全唔同咁既質素+熱飲,收86蚊,仲要寫住鎮店叉燒,真係好大穫
叫左個叉燒炒蛋飯,熱檸茶

咁既質素+熱飲,收86蚊,仲要寫住鎮店叉燒,真係好大穫
一心想去食大細腳手黑油撈,去到見餐牌無,唔通今日無做?都叫左叉燒蛋撈烏冬同牛肉撈烏冬。叉燒好食,豬肉肉香,偏瘦,啱我口味。牛肉烏冬正常無咩好平價。正式份量偏少,我個小朋友都唔飽,不過佢係可以叫多麵,因為我本身唔知佢有幾大份所以叫正常份量。最後比錢時問點解無大細腳個啲,侍應話已經無做... 唉...
一心想去食大細腳手黑油撈,去到見餐牌無,唔通今日無做?
都叫左叉燒蛋撈烏冬同牛肉撈烏冬。
叉燒好食,豬肉肉香,偏瘦,啱我口味。
牛肉烏冬正常無咩好平價。
2024-03-30
$80 (Lunch)
2024-03-06 940 views
餐廳主打串燒,放工後想食宵夜嘅不二之選,食得出很用心燒,「厚切牛舌芯」和「厚切豚肉」超好味😋鎖住哂肉汁,另外因為都鍾意芫荽,所以「芫荽豚肉」我都好鍾意。希望北角多d呢d有水準的小店。
2024-03-05
$400 (Last Night Supper)
Celebration
Anniversary
螢光魷魚
大蔥厚切豚肉
免治豬肉+蛋
燒油甘魚鮫
觀塘名物拿督冰室喺北角重開❤️‍🔥午市要排長龍🥹排咗一個鐘先食到,到底值唔值得呢?1. 炆大細腳黑豉油乾撈麵 $58大細腳即係豬腳+雞腳,炆得又腍入味!😆豬腳嘅皮好黏口,係滿滿骨膠原✨粗麵麵質爽口彈牙,每一條都沾滿黑豉油,好邪惡🫣撈麵整體都比較油膩,會推介俾鍾意食濃味嘢嘅朋友仔🙌🏻2. 馬拉鮮桔仔水 +$10桔仔嘅份量毫不吝嗇,酸酸哋好fresh好解渴✨可以中和撈麵嘅油膩感🙈整體嚟講,味道偏濃但啱我口味😋而等候時間對打工仔嚟講較長,如果lunch break得一個鐘嘅話,建議提早叫定外賣🥲

1. 炆大細腳黑豉油乾撈麵 $58

2. 馬拉鮮桔仔水 +$10

馬拉鮮桔仔水

馬拉鮮桔仔水
2024-02-25 738 views
由觀塘到今日嘅北角,就係同拿督餐廳嘅緣份只欠一點點!之前疫情,觀塘熟食中心無開,到重開,又無時間去,直至熟食中心關閉!之前聽聞又再在某處重開,今日的起心肝上網揾,原來喺北角開半日,於是馬上就過海試試!坐低睇睇餐牌,點解嘅…….點解無我想食嘅黑醬油撈麵………一問之下,先知原來主事人陳太要休息,由2月開始就已經再無出嚟,全日就由晚上做串燒嘅主理人做午市!我又錯過咗!😭反正都已經嚟到,咁就試試啦,叫咗叉燒炒蛋配蔥油撈烏冬,蔥油燒雞扒飯。叉燒係每日自己做,用五花腩醃,肉質稔,汁香。燒雞扒層皮脆,可惜肉有啲乾!蔥油好好味!總算有少少收穫!😋希望拿督餐廳可以再現!🙏🏻
由觀塘到今日嘅北角,就係同拿督餐廳嘅緣份只欠一點點!
希望拿督餐廳可以再現!🙏🏻
2024-01-24 827 views
本來都唔太寄望有機會LUNCH 時間食到呢間麵館,因為鋪頭位置唔多,每次都要排好耐隊先入到去食,點知同事做到野一早去霸位,去到竟然可以入埋房 (6人台) 到食。聽講呢間野係先前觀塘搬過來的,而且素有名氣,必點次選係「黑豉油」乾撈麵😄⭐️黑豉油咖哩牛筋腩幼麵四方形的擺盤,份量比較少,味道岩岩好,可惜既係咖哩牛腩冇咩咖哩味同肉質有D 柴🥲撈麵感覺都係配粗麵好D,而且佢冇送麵湯,食完油膩感高D⭐️黑豉油咖哩牛筋腩粗麵呢款係我同事叫的,睇樣個黑鼓油撈粗比較上色,麵筋掛汁,亦都係呢間店出名既菜色。同樣地咖哩腩有好大進步空間。

⭐️黑豉油咖哩牛筋腩幼麵

⭐️黑豉油咖哩牛筋腩粗麵
2024-01-23 591 views
🇭🇰上上籤·呢間我之前喺觀塘返工嘅時候已經食過架啦 我覺得佢個黑豉油撈麵好好食 所以知道佢係北角開返嘅時候我就即刻bookmark咗啦😎·星加坡咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵$62 l 燒香茅雞扒胡椒湯麵$65我覺得佢個黑豉油撈麵仲係好味既 質感好好 但係唔知係咪因為我地揀左少油 我感覺上佢依家食落無以前觀塘嘅時候咁惹味🤔🤣🤣之後佢呢度個豬軟骨係炆到淋晒 一咬就化個種黎既 如果佢多少少軟骨既膠質應該會更加好食 不過依家都正既😈🐷之後佢個胡椒湯麵我自己就覺得無咁特別 雖然佢個胡椒湯真係好濃胡椒味 但係食落冇咁有驚喜🫢😂·#rbyeat#rby東南亞菜#rby北角·📍北角琴行街5號華禮大廈地下G14-16號舖
🇭🇰上上籤
星加坡咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵
燒香茅雞扒胡椒湯麵
#rbyeat
#rby東南亞菜
#rby北角
📍北角琴行街5號華禮大廈地下G14-16號舖
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$64 (Lunch)
星加坡咖喱豬軟骨黑豉油乾撈麵
2023-12-30 621 views
之前見大排長龍,滿心期待的去試試最後有點失望我點的是豬頸肉撈麵從menu 上顯示圖,份量係大而事實上豬頸肉,得幾「條」一般街外豬頸肉有彈牙感,薄切「片」,而佢沒有食落去唔似豬頸肉,或許切得太幼,或許係調味汁太多,唔識欣賞另外,撈麵太油太鹹職員係友善,食物要改善一下
之前見大排長龍,滿心期待的去試試
最後有點失望
我點的是豬頸肉撈麵
從menu 上顯示圖,份量係大
而事實上豬頸肉,得幾「條」
一般街外豬頸肉有彈牙感,薄切「片」,而佢沒有
食落去唔似豬頸肉,或許切得太幼,或許係調味汁太多,唔識欣賞
另外,撈麵太油太鹹
職員係友善,食物要改善一下

2023-12-28 505 views
星加坡咖哩牛筋腩配黑豉油乾撈粗麵好一般,咖哩無味,牛筋腩唔夠淋。撈面可揀粗麵或油麵,個豉油幾香口,幫成碟野力挽狂瀾。熱星加坡白咖啡對咖啡無研究,但味道同平時啲咖啡幾唔同
星加坡咖哩牛筋腩配黑豉油乾撈粗麵

熱星加坡白咖啡
對咖啡無研究,但味道同平時啲咖啡幾唔同
星加坡咖喱牛筋腩配黑豉油乾撈麵,熱星加坡白咖啡
2023-12-28
$78 (Lunch)
2023-12-07 582 views
觀塘拿督餐廳重開-北角上上籤之前有聽過觀塘碼頭有間叫拿督餐廳,原來佢執左之後拍住一間串燒店捲土重來,淨係做午市。間舖頭細細位於北角琴行街,我地LUNCH排左一陣就有位了,叫左個招牌大細腳胡椒湯米同埋咖哩豬軟骨黑豉油撈麵,再加個菜。飲品就order左個美褖恐龍同奶茶。味道濃郁岩哂我口味,Yummy🤭! 提提大家呢個一定係lunch先有得食架,要預d時間等位啦😬
觀塘拿督餐廳重開-北角上上籤

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-11-30 449 views
收工想食宵夜,見呢間新開冇耐入去試下。店鋪比想像中大,有一間6人房,我們3個人坐房,當日星期一晚上8點幾都滿座,所以有房坐。QR code落單有圖片(餐牌無圖片)。店員很有耐性講解食物煮法(熱食)和介紹,價錢中等,但食物質素高,我覺得「豚肉五花腩片」、「厚切牛舌心」必試,「芫荽豚肉卷」在其他串燒店比較少見,所以試下,點知又有驚喜喎,「燒飯團」也燒得很香脆,店員還提議幫我們1開3,很細心,還有好幾款串燒未試到,期待下次試埋其他會有驚喜
厚切五花腩片
燒飯團
燒雞翼
雞軟骨+雞皮
燒大蔥
2023-11-28
$300 (Last Night Supper)
厚切五花腩片
燒飯團
雞軟骨+雞皮
燒大蔥
  • 厚切牛舌心
  • 芫荽豚肉片
2023-11-01 786 views
之前有睇YouTube 就bookmark 咗呢間,終於有機會嚟試.平日lunch hour,大約等咗20分鐘到.點咗一份大細腳黑豉油撈麵,胡椒蘿蔔牛丸湯,同埋個豬頸肉.大細腳黑豉油撈麵-個黑醬汁我個人就覺得無咩特別,個粗麵唔知點解無咩彈性. 大細腳就炆得幾好,相對上冧同入味豬頸肉-燒得唔係特出色.唔乾,但無應有既juicy,勁多醬胡椒蘿蔔牛丸湯-超重胡椒味,我就唔好彩,我食蘿蔔嗰頭兩嚿都勁多揸,之後我朋友食就話冇咩揸,好入味總結,如果我係附近返工或者耐唔耐都有機會食,但就唔需要特登過嚟試啦

點咗一份大細腳黑豉油撈麵,胡椒蘿蔔牛丸湯,同埋個豬頸肉.

豬頸肉-燒得唔係特出色.唔乾,但無應有既juicy,勁多醬

2023-10-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-10-15 1224 views
看見 youtube 介紹,便山長水遠(不管車程要70分鐘 )都要去試試,原來午餐時間是 12 至 3 點,我們去到差不多 2 點,看見有 6-7 人排隊,店旁是冷巷,所以啲人就排在冷巷內,但頭頂正在大廈維修,是否會有冷氣水滴💧下來 ,既然來了,點都要排隊,好在只排十多分鐘便有位,進去后,發現坐位有啲擠逼。我們叫咗,咖哩雞飯(少少辣,少少咖哩味),豬腳+雞腳胡椒湯米粉(胡椒不算好辣,湯味道都唔錯,就係米粉有時碎,豬腳同雞腳口感不錯),香茅豬扒撈粗麵(個黑豉油不會太咸,粗麵口感非常正,可惜豬扒煎過頭,有啲燶,但沒有想到豬扒口感竟然沒有變差),炸魚多士(賣相特別),胡椒煎魚餅(呢個胡椒味太重,麻麻),燒豬頸肉(味道都不錯),薑汁奶茶(少少薑味,好特別,不算甜,唔知可否加糖,我比較喜歡甜些)
看見 youtube 介紹,便山長水遠(不管車程要70分鐘
,我比較喜歡甜些