2017-12-06 125 views
最近time square有snoopy展覽睇!身為fans既我又點會錯過咁岩前一日喺fb見到新麻蒲推岀呢個聖誕大餐就決定同屋企人去試下!環境唔錯 幾闊落 都坐得幾舒服架!佢呢個係二人餐黎 會有蟹籽三文魚同埋帶子做前菜都叫做幾大粒幾肥美架~成個set好多野食!有韓牛啦龍蝦啦鮑魚啦護心肉啦!食到我地飽一飽!真係物超所值!特別係個龍蝦同鮑魚完全值回票價~好新鮮 燒完都仲係好鮮甜!!最後仲有個蛋糕仔送返架造型夠哂盞鬼!勁有聖誕氣氛
最近time square有snoopy展覽睇!
身為fans既我又點會錯過

咁岩前一日喺fb見到新麻蒲推岀呢個聖誕大餐
就決定同屋企人去試下!

環境唔錯 幾闊落 都坐得幾舒服架!

佢呢個係二人餐黎 會有蟹籽三文魚同埋帶子做前菜
都叫做幾大粒幾肥美架~
成個set好多野食!有韓牛啦龍蝦啦鮑魚啦護心肉啦!
食到我地飽一飽!真係物超所值!

特別係個龍蝦同鮑魚完全值回票價~
好新鮮 燒完都仲係好鮮甜!!

最後仲有個蛋糕仔送返架
造型夠哂盞鬼!勁有聖誕氣氛
$400 (Lunch)
2017-11-27 144 views
韓燒岩岩係香港hit既時候,真係好貴😪去到依家只係得翻幾間有翻甘上下質素既餐廳係市區今日就黎到cwb呢間一試,2個人叫左個侍應推薦既餐,燒既野方面都幾多,有幾款牛,豬,蝦,蔬菜甘。仲有部隊鍋,燒牛肉壽司,飲品同韓冰,每人差不多300都叫接受到。叫完食物好快就上前菜,沙律同包肉既生菜都幾新鮮,最中意食佢既海帶勁開胃!燒野方面,最中意係蝦,勁新鮮!同唔同既蔬菜,食得出唔係隔夜非冰鮮野!☺肉方面,牛脊肉汁多d會好味d!食既時候包生菜爐邊蛋同蘿蔔會有口感同冇甘膩!部隊鍋同壽司都唔錯,唔會因爲係set去hea整😏💁🏻韓冰方面,當然要左綠茶味,佢每層都會有煉奶,唔會得面層有醬,真心正!飲品要左blue lemonade ,唔太甜,配燒肉食一流!

部隊鍋同壽司都唔錯,唔會因爲係set去hea整😏💁🏻

2017-11-25 132 views
天氣凍左除左想打邊爐都會想食下燒肉,咁岩朋友想去食新麻浦我就一齊去喇,呢度除左前菜仲有邊爐蛋,個爐邊蛋係幾正,加左泡菜辣辣地,煮耐少少可以做到邊脆內軟效果叫左個豬加牛既,都幾多款式,除左肉仲有蝦有菜,肉醃得好入味,而且唔韌,護心肉特別正,好軟。蝦大大隻都係新鮮貨,肉色澤靚雪花分佈好平均,豬肉都唔錯,因為好多時外邊既豬肉燒完又乾又硬,呢度就唔會野飲試左梅子汽水,幾特別,甜中帶少少酸,梅味都幾出,飲完都幾解渴

2017-11-22 103 views
呢排好想食韓燒,來到見有間叫新麻蒲BBQ,聽到電視播韓風歌曲,裝修又簡潔似足在韓國食野。當朋友叫了個牛 + 豬套餐,用韓式燒爐,其中有新麻蒲護心肉、特級霜降牛肉、秘製牛排骨、特選什錦拼盤(年榚、豬肉香腸、磨菇...),豬肉燒度熟透仍保持到肉質鮮美,簡直不能想像的滑身是好好的食法,將牛排骨燒時肉汁多到出來了是好令人流口水,果真食到牛肉肉感是這麼簡單燒到美味的一餐,實在好愉快樂趣。而且其中特色是鐵燒圓爐邊的坑位加熱可用作蒸雜菜肉蛋,蒸出的蛋同樣都美味。紅色辛辣湯可算是其中主要韓式火鍋湯底,今次有韓式拉麵、新鮮生菜、腸肉餐肉,肥牛、竹塊及菇菜等,將之浸落滾熱辣的湯底煮一煮,吃落口嫩熟香滑滋味,熱湯當然更好。飲了冰凍的藍天檸檬汽水。

飲了冰凍的藍天檸檬汽水。

Type of Meal
Dinner
2017-11-20 100 views
食過新麻浦的醬油蟹,總讓我會想念它,不能夠馬上飛去韓國,新麻浦已經是最直接最方便的選擇了。首先是一開始就會有前菜,還有加了泡菜的爐邊蛋。牛+豬的燒肉是三層的,有點像是去HIGH TEA,有少許蔬菜還有蝦,霜降牛肉,護心肉,牛排骨,全都已經調過味,已經都很軟,不會很韌,最喜歡護心肉,加上蔥絲和生菜更減少油膩感,能夠吃更多,而蝦也很彈牙。還有個部隊鍋,有腸,年糕,公仔麵和午餐肉,不會太辣.味道都濃郁,而且飽肚。當然有我一直想的醬油系列,醬油蝦帶黏性,膠質帶甜味,還有醬油的咸鮮味,而且蝦SIZE都算大。

首先是一開始就會有前菜,還有加了泡菜的爐邊蛋。

2017-11-18 96 views
同朋友行街買野,都肚餓了是時候午餐,在銅鑼灣區的「新麻蒲BBQ」是有韓式膳食餐款,那當然不能缺少韓燒,吸引了我們視線。店員推介左個套餐,韓式燒的餸料主要是以新鮮的醃味牛肉豬肉、牛扒豬扒、蝦肉腸肉等,燒出熱辣香味濃郁的肉味來,惹味得很。當然洋蔥、菇類、瓜類及芋類食品亦可燒而熟食,一樣咁好及清腸胃。鮮牛肉壽司(四件一碟),乃是以迷你石油氣體式噴火以直接燒熟壽司面上的生肉,方便快捷安全,再於肉面上加黃色奇妙醬,整個壽司入口。還有不同種類的韓式沙律(以蕃茄粒新鮮生蔬菜香醬作配料),入口鮮味潤喉清腸胃,乃為最佳的辛辣火鍋韓燒的額外食品。

Type of Meal
Lunch
2017-11-17 77 views
新麻蒲 BBQ地點方便,地鐵站一出就到。上2樓。食韓燒,一定有豐富既前菜,新麻蒲既kimchi好好味,唔太辣,爽口。酸蘿蔔好開胃。圍住爐旁邊既蛋有kimchi,好惹味,套餐有新鮮大蝦,冬菇,蔬菜,牛肉,豬肉,部隊鍋。朋友很喜歡吃部隊鍋,成個食哂,聞到部隊鍋好香。豬肉,牛肉都好甜,好柔軟,芝士腸好大條。今日無醬油蟹,食醬油蝦。無醬油蟹咁咸,同醬油蟹既味道完全唔同感覺。呢個前菜沙律,汁不多不少,好味道。
新麻蒲 BBQ地點方便,地鐵站一出就到。上2樓。
圍住爐旁邊既蛋有kimchi,好惹味,

套餐有新鮮大蝦,冬菇,蔬菜,牛肉,豬肉,部隊鍋。
朋友很喜歡吃部隊鍋,成個食哂,聞到部隊鍋好香。
豬肉,牛肉都好甜,好柔軟,芝士腸好大條。

呢個前菜沙律,汁不多不少,好味道。
2017-11-17 56 views
呢排project一件疊一件,難得清左淨1個deadline就同同事黎食親邪惡既去彌補心靈上既缺陷☺☺☺☺2個人叫左個2牛加豬餐,有2杯野飲,迷你部隊鍋,牛壽司,唔同既肉同甜品😍 $548,價錢算中上,接受到🤔👍🏻先講下迷你部隊鍋,食落唔算辣,公仔麵有半份,仲有腸仔午餐肉年糕等😂湯飲落甜辣,算好味套餐包有菇,蝦,2款牛,1款豬。最值得講既係牛排骨,燒完好入味,唔會難咬,勁juicy😍另外2款肉都算好味,又唔會un,包生菜同爐邊蛋食一流!牛肉壽司黎到問左你要幾成熟先燒,味道唔算出眾,但ok由於唔想食黃豆粉同紅豆,就加$12要左綠茶,唔算甜,好味😍

牛肉壽司黎到問左你要幾成熟先燒,味道唔算出眾,但ok

由於唔想食黃豆粉同紅豆,就加$12要左綠茶,唔算甜,好味😍
2017-11-15 65 views
上一年去完韓國心癢癢,今次去到CWB一間韓燒,環境好有當地韓國韓燒店FEEL,係韓國玩既感覺番哂黎。今次就食左$500幾既牛加豬套餐,有新麻蒲護心肉同特級霜降牛肉,超正!首先係爐邊蛋,爐邊蛋加上泡菜,味道少少酸酸辣辣,加上我至愛食既蛋,幾特別,要小心地煮到滑滑地不要太老,兩條友快快手食哂周邊既泡菜蛋。前菜先有泡菜、芽菜、海帶,味道清新,泡菜酸酸辣辣,但迎合到香港人口味,不會太辣。燒烤類除左有護心肉同霜降牛肉,仲有秘製牛排骨同特選什錦拼盤,拼盤裡面有年糕,蘑菇,豬肉腸,大蝦,部分肉係有醃同冇醃,醃左個D甜甜地幾好食,護心肉燒好之後肉味濃郁而口感豐厚,十分好吃蝦肉彈牙夠哂大隻,蘑菇就好香菇味,豬肉腸燒香左都非常之正其實餐廳有附上生菜配燒肉食,不過淨係食燒肉都已經好好味啦,一兩舊夾埋黎食都唔錯,生菜乾淨爽脆,令燒肉不會太濟火灸霜降牛肉壽司,即上即燒,霜降牛肉入口就溶,充滿油脂,壽司細細舊,一口一啖部隊鍋,入面有腸、韓國拉麵、牛肉、午餐肉等等,辣辣地好好食,雖然都知食呢個係玩速食,但真心真係越自暴自棄就越吸引越好食。雪花冰我地加錢轉左個綿花糖雪花冰,見到店員用火槍燒到D綿花糖溶溶地,再加埋D雪

蝦肉彈牙夠哂大隻,蘑菇就好香菇味,豬肉腸燒香左都非常之正

雪花冰我地加錢轉左個綿花糖雪花冰,見到店員用火槍燒到D綿花糖溶溶地,再加埋D雪花冰,一熱一凍,加上溶溶地既口感,出乎意料的感覺

原來生日正日前後一日向店員出示證明就可以拎到呢個Rainbow Cocktails,下次如果有朋友生日黎呢到就可以拎埋呢個free的Cocktail,淨係睇個樣都覺得好靚
2017-11-15 60 views
在銅鑼灣購物玩樂之外點少得食嘢呢!而呢間韓燒店舖嘅性價比唔錯。當然我哋一入到去服務員嘅態度好好,隨即附上餐牌同埋為我哋介紹餐廳有啲乜嘢主打菜式,咁我哋就叫咗個豬肉套餐。呢間韓燒比較特別,除咗可以燒肉之餘仲可以打邊爐烚吓烚吓,每一張枱都有兩個老一個係打邊爐一個係燒肉嘅。話咁快啲嘢食一一到齊。最令人注目嘅係餐廳服務員為我地嘅霜降牛肉壽司用火槍炙燒。當然牛肉入口即溶味道一流。當中滬深肉我覺得係最好食嘅,同埋開銷最重要嘅係享受自己將食物燒成熟嘅過程。所以每一樣食物經由自己炮製而成感覺口感都十分滿足,別有一番風味。而且仲叫咗個青提梳打,味道雖然同一般嘅梳打汽水差唔多,不過配合燒肉黎食簡直係大快朵頤。到最後當然包括唔可以小嘅甜品啦!呢碗芝士藍莓沙冰用料十足,沙冰配搭藍莓芝士放入口入邊入口即溶,擁有不同層次嘢食感。對於今日嘅晚餐滿意十足!下次有機會一定要再食過!

話咁快啲嘢食一一到齊。

2017-11-15 44 views
而家韓流迫近梗係要影下潮流去試吓食韓燒啦。而依間係 cwb 位置好好!估唔到原來都有好多菜式,一入店舖服務員態度好好,見到唔同枱啲食客台面上都擺滿曬林林總總嘅美食。而我就迫不及待睇吓個餐牌,首先服務員為我地帶來啲韓國傳統嘅小食,包括左泡菜韓式沙律同埋一啲豆苗以及開胃嘅蘿蔔。咁我哋就叫咗個豬肉套餐,當中最為令人流口水嘅就係招牌嘅五花腩肉,服務員好耐心咁同我地講解五花腩肉要係第二款嘅燒板上燒先至冇咁油膩。喺嘆美食嘅同時亦都可以獲取燒烤嘅知識。我哋仲品嚐左除套餐附送嘅灼燒牛肉壽司,入口即溶。而五花腩肉燒得火候合時食落口感更加不俗。我哋仲叫咗個青提梳打汽水添!仲有另一個鍋係用作打邊爐係燒肉嘅同時可以喺另一個爐烚吓烚吓,個感覺真係非同凡響。傳統嘅芝士年糕彈牙嘢味,煙銀嘅口感令我好想不斷嘗試!最後套餐附送左個藍莓芝士雪花冰,適合芝士愛好者。因為用料十足,鋪滿左芝士同埋藍莓醬。整體來講呢餐令我感受到美食嘅享受。有唔同嘅烹調方式帶出嘅唔同食物都有唔同嘅口感!

傳統嘅芝士年糕彈牙嘢味,煙銀嘅口感令我好想不斷嘗試!

2017-11-07 3810 views
返工之後同家姐得閒撐枱腳既機會唔常有 難得有就食返姐姐既最愛🇰🇷韓國菜 地點唔難搵而見menu有個二人套餐 大家又費事諗咁多 就直接嗌黎食😋BBQ Set既內容都幾豐富 首先有兩杯飲品 我地都簡咗藍天檸檬汽水🍹之前都飲過 好似波子汽水 有清香既檸檬味🍋 淡淡既酸味 飲落都好開胃解渴👍🏻跟餐有一個細款既部隊鍋🥘份量雖然唔大 但叫做有齊各款食材 包括部隊鍋常見既牛肉 餐肉 香腸 辛辣麵 芝士 金菇😚煮既時間唔需要太長 我地兩個每人都可以分到一碗 味道都幾好食 微辣加上可以自己控制時間✌🏻好似自己做咗個小廚師 都幾得意👨🏻‍🍳我地覺得幾特別係套餐包咗一碟四件既火灸霜降牛肉壽司🍣 餐廳可以比我哋當場簡熟既程度 分為全熟同半熟 我地就怕太過生所以就簡咗半熟😬 會即場係我地隔離燒 望落都幾得意 食落都唔錯 牛肉大片之餘幾重肉味 燒完好香 上面既醬汁都幾夠味😍主角就係三層架牛肉同豬肉🐮🐷 最上層係以海鮮同蔬菜為主 有大蝦 香腸 翠玉瓜 金菇❤️中間個層就係有護心肉同霜降牛肉 份量唔細 最底下就係秘製牛排骨😋各款肉都醃得好夠味 燒完都相當夠味 肉汁有被鎖住 juicy💯用生菜包住黎食係絕佳既配搭 而三款

藍天檸檬汽水
火炙霜降牛肉壽司
主角就係三層架牛肉同豬肉🐮🐷 最上層係以海鮮同蔬菜為主 有大蝦 香腸 翠玉瓜 金菇❤️中間個層就係有護心肉同霜降牛肉 份量唔細 最底下就係秘製牛排骨😋各款肉都醃得好夠味 燒完都相當夠味 肉汁有被鎖住 juicy💯用生菜包住黎食係絕佳既配搭 而三款肉之中我最鐘意食牛排骨 油脂度唔會過多 食落又夠牛味🐮每件既份量又岩岩好 調味調得入味😊食完成餐我同家姐都飽到攬住個肚走 滿足✌🏻
藍天檸檬汽水
火炙霜降牛肉壽司
2017-11-06 130 views
以前食韓燒係有幾多食幾多,唔理食物質素,因為哩類韓燒比較平。但而家發現有啲韓燒餐廳唔止食物質素有保證,價錢仲好合理。我上星期同女朋友去咗新麻蒲BBQ食,好鐘意入面好多卡位,私人空間非常足夠。值得一提嘅係餐廳既一部份係韓國人,但佢哋嘅英文都好好,會一路guide住你點燒,我先知原來燒牛肉要加塊厚板先燒,其餘牛肋排五花肉就直接用個網燒。佢哋提供嘅小菜真係令人嘆為觀止,又有海帶又有沙律又有泡菜,味道仲要唔錯。食完啲比較清新既小菜係時候食烤肉啦!我地叫咗個牛肉套餐,主要有霜降牛肉、牛肋排、五花肉,一啲配料同部隊鍋。我哋有底層燒起,首先係五花肉,非常香口,脂肪比例平均。然後就係將個霜降牛肉同牛肋排,各有各特色,霜降牛肉無咩筋,肉質相當幼嫩,燒到外皮香脆更正。牛筋排牛味較重。最後就係一啲配菜,有蘑菇,香腸、大蝦和年糕。份量出乎意料地多,味道一流。未完架,套餐仲有一個部隊鍋,湯底泡菜味好濃,唔太辣,配料亦都好足夠,公仔麵加上年糕、金菇、午餐同肉腸仔,兩個人食埋個部隊鍋真係好飽。以後想食韓燒一定會再嚟新麻蒲BBQ。

小菜

牛肉拼盤

部隊鍋

以後想食韓燒一定會再嚟新麻蒲BBQ。

2017-10-11
$200 (Dinner)
小菜
牛肉拼盤
部隊鍋
  • 爐邊烤蛋
  • 霜降牛肉
2017-11-05 71 views
同老公加佢 d 朋友去食韓燒點咗一個 set 再加個醬油蟹飯有勁多嘢食呀 😌火炙霜降牛肉壽司入口即化,好好食!醬油蟹好入味個蟹蓋有好多蟹膏,真係好啱撈飯本身醬油蟹撈白飯都已經好正估唔到呢度係比拌飯,更加好食呀仲有張卡仔教你食法 👍🏻烤肉 set 有個好似 afternoon tea 嘅架既慳位又靚個 set 有哂海鮮同豬牛肉㗎 ☺️我哋個 set 都有呢兩隻肉所以都幾抵食護心肉比起普通豬肉濃味同有咬口霜降牛肉唔使燒好耐就食得~食到咁上下仲有個部隊鍋加咗芝士好濃郁,唔會太辣雪花冰好有驚喜!d 冰打得好綿好幼細
同老公加佢 d 朋友去食韓燒
點咗一個 set 再加個醬油蟹飯
有勁多嘢食呀 😌

火炙霜降牛肉壽司入口即化,好好食!

醬油蟹好入味
個蟹蓋有好多蟹膏,真係好啱撈飯
本身醬油蟹撈白飯都已經好正
估唔到呢度係比拌飯,更加好食呀
仲有張卡仔教你食法 👍🏻

烤肉 set 有個好似 afternoon tea 嘅架
既慳位又靚
個 set 有哂海鮮同豬牛肉㗎 ☺️

我哋個 set 都有呢兩隻肉
所以都幾抵食

護心肉比起普通豬肉濃味同有咬口

霜降牛肉唔使燒好耐就食得~

食到咁上下仲有個部隊鍋
加咗芝士好濃郁,唔會太辣

雪花冰好有驚喜!
d 冰打得好綿好幼細
2017-11-03 41 views
今晚同伙記做完o野去食韓燒!揀左個豬+牛套餐,乜都有D!ORDER左就上前菜,韓國菜必備的泡菜同海帶!烤爐坑邊D蛋漿加左小小泡菜,食落更加惹味,而且食完仲可以 REFILL!套餐內GE o野食都放左係架上面燒香GE牛肉,本身已醃好夠晒入味,可以加埋生菜食火侯大小適中,可以慢慢燒,而且店內抽氣都不錯選材新鮮好味!套餐GE和牛壽司,用火槍炙過牛味更濃郁更突岀燒到熱辣辣,最後食埋個韓式刨冰降下溫!揀左LEE款紅豆豆粉雪花冰D冰真係好似雪咁好細好綿,入口即化!有煉奶、年糕同黃豆粉,透心涼之餘又夠晒清甜!

今晚同伙記做完o野去食韓燒!揀左個豬+牛套餐,乜都有D!

ORDER左就上前菜,韓國菜必備的泡菜同海帶!

套餐內GE o野食都放左係架上面

燒香GE牛肉,本身已醃好夠晒入味,可以加埋生菜食

火侯大小適中,可以慢慢燒,而且店內抽氣都不錯

選材新鮮好味!

套餐GE和牛壽司,用火槍炙過牛味更濃郁更突岀