2024-07-01 59 views
今日嚟到旺角 搵好嘢食, 旺角太多太多各國唔同嘅美食, 行咗成個鐘終於揀定咗 申子居酒屋, 呢間居酒屋 喺黑布街嗰頭, 地鐵站行過去只需六分鐘地點好方便, 我哋叫咗壽喜燒、極上鹽燒牛舌心、蓬鬆玉子、新鮮蟹肉粥,仲有兩杯乳酸梳打!🍽️壽喜燒湯底甜甜地 唔會好油膩, 牛肉厚身嫩滑重牛味,配日本蛋嘅蛋汁食更嫩滑 ,另外有冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐做配菜,正👍🏻🍽️極上鹽燒牛舌心牛舌心好特別好好味, 外面微焦香內面肉質軟嫩爽口,厚切啖啖肉,好有口感!🍽️新鮮蟹肉粥蟹肉粥鮮味十足, 入面好多蟹肉配上蟹子好夾好好味😋🍽️蓬鬆玉子玉子煮得好味,濃郁嘅蛋香,軟滑嘅質感,廚師調教火候拿捏得非常好,配面頭嘅日燒醬汁及沙律醬,正!另外埋單嘅時候先知道飲品買一送一🤣好有驚喜😚
今日嚟到旺角 搵好嘢食,
旺角太多太多各國唔同嘅美食,
行咗成個鐘終於揀定咗 申子居酒屋,
呢間居酒屋 喺黑布街嗰頭,
地鐵站行過去只需六分鐘地點好方便,
我哋叫咗壽喜燒、極上鹽燒牛舌心、蓬鬆玉子、新鮮蟹肉粥,
仲有兩杯乳酸梳打!

🍽️壽喜燒
湯底甜甜地 唔會好油膩,
牛肉厚身嫩滑重牛味,
配日本蛋嘅蛋汁食更嫩滑 ,
另外有冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐做配菜,正👍🏻

🍽️極上鹽燒牛舌心
牛舌心好特別好好味,
外面微焦香內面肉質軟嫩爽口,
厚切啖啖肉,好有口感!

🍽️新鮮蟹肉粥
蟹肉粥鮮味十足,
入面好多蟹肉配上蟹子好夾好好味😋

🍽️蓬鬆玉子
玉子煮得好味,濃郁嘅蛋香,軟滑嘅質感,
廚師調教火候拿捏得非常好,
配面頭嘅日燒醬汁及沙律醬,正!
另外埋單嘅時候先知道飲品買一送一🤣
好有驚喜😚
2024-06-30 37 views
今次和詩班朋友一齊唱歌前食飯🫧葱拖羅卷拖羅吞拿魚製作成蓉狀估唔到鮮味濃郁沒有腥味配上壽司飯不錯😙😙🫧愛女魚刺身新鮮刺身由於切得薄特別爽口愛女魚味比較淡加上酸汁和蔥提升鮮味😊🫧壽喜燒濃味好多蔬菜🥬又有菇好多湯到要叫個烏冬想飲埋個湯🫧全場所有酒都買一送一我們飲了柚子燒酌和檸檬🍋燒酌🫧但吃飯時間只有90分鐘就比較趕急又催你埋單明明無客等位想飲多杯酒都吾可以最後都會趕你走😣😣另外性價比不高平均偏貴

今次和詩班朋友一齊唱歌前食飯

最後都會趕你走😣😣

另外性價比不高
平均偏貴
  • 壽喜燒定食
幾個fd都話呢間申子居酒屋嘅食物一流,尤其係串燒,所以先book枱,果然有口皆碑,好滿意成個體驗呀!✨串燒類✨$18-$128🐮極上鹽燒牛舌芯超好食,軟滑而又唔肥膩,口感一絕!值得嚟試🐷 舞茸豚肉卷,肉質軟嫩,半肥瘦豚肉片包住個汁爆香嘅舞茸,係必試嘅菜式之一🎏汁燒活白鱔同大蔥雞肉串燒都好好味,白膳肉質超彈牙,表皮燒得香脆,雞肉香口嫩滑,配大蔥口感清爽,我哋仲忍唔住叫多咗串蔥✨料理✨$148-$168🎏汁煮左口魚群邊極鮮嫩,以魚子點綴,鮮味更突出🦀蟹肉粥好濃郁,唔單止蟹肉好鮮甜,仲以菇菌同魚子嚟提味,份量都幾足夠,兩個人一齊食啱啱好~✨ 燒飯糰✨$58最後先上嘅飯糰有兩款揀,外脆內軟,飯焦同燒得乾身嘅明太子好夾,仲有漬菜點綴,正!PS居酒屋本身都好清靜舒適,staff友善體貼,仲叫我哋唔洗急住交枱~可以話系一間筍呼呼嘅居酒屋!

✨串燒類✨$18-$128
🐮極上鹽燒牛舌芯超好食,軟滑而又唔肥膩,口感一絕!值得嚟試

✨料理✨$148-$168
🎏汁煮左口魚群邊極鮮嫩,以魚子點綴,鮮味更突出

✨ 燒飯糰✨$58

• 極上塩燒牛舌芯
  • 汁煮左口魚裙邊
想傾計又食好西 申子係唔錯既選擇慢慢食慢慢傾 旺角街頭一走進申子進入左另一個空間🍳蓬鬆玉子想食大阪燒 又唔想太飽呢個係最好選擇整到勁滑唔覺意咁樣一啖一啖勁快食晒🤤👅燒牛舌每次黎都要食呢個燒牛舌,佢呢個厚度,可以燒到勁嫩滑,真係變成左我頭號至愛食品。🐟伊佐木魚成日見到時令刺身啲魚都唔太認識🫣今次膽粗粗叫職員介紹有咩刺身好食就介紹咗呢隻伊佐木魚脂肪比例偏高入口即溶配搭埋日本紫蘇花一齊食🪻增添香味🍤巨大蝦球鍾意去飲宴食蟹鉗嘅朋友,絕對唔可以錯過呢個大蝦球,切開嗰下熱辣辣,爆曬芝士汁,食完好滿足。🦐大蝦讚岐烏冬湯底好鮮味,又濃蝦味,成碗食哂再可以飲哂啲湯🤤🐠左口魚裙邊柚子醬油汁配搭脆嫩左口魚,燒一燒左邊位令到更香,香濃油脂又唔膩 💯 今次冇飲酒清清地飲下乳酸梳打青蘋果🍏蜜桃🍑唔會太甜入口清新啲職員又有禮貌又可愛☺️
想傾計又食好西 申子係唔錯既選擇

呢個係最好選擇
整到勁滑
唔覺意咁樣一啖一啖勁快食晒🤤

👅燒牛舌
每次黎都要食呢個燒牛舌,
佢呢個厚度,可以燒到勁嫩滑,
真係變成左我頭號至愛食品。

🐟伊佐木魚
入口即溶
配搭埋日本紫蘇花一齊食🪻
增添香味

🍤巨大蝦球
鍾意去飲宴食蟹鉗嘅朋友,
絕對唔可以錯過呢個大蝦球,
切開嗰下熱辣辣,
爆曬芝士汁,
食完好滿足。

🦐大蝦讚岐烏冬
湯底好鮮味,又濃蝦味,
成碗食哂再可以飲哂啲湯🤤

🐠左口魚裙邊
柚子醬油汁配搭脆嫩左口魚,
燒一燒左邊位令到更香,
香濃油脂又唔膩 💯

今次冇飲酒
清清地飲下乳酸梳打
青蘋果🍏蜜桃🍑
唔會太甜入口清新

啲職員又有禮貌又可愛☺️
上次介紹過呢間居酒屋嘅晚餐好多朋友睇完相都話覺得好正🤍今次就帶個朋友去食佢哋嘅午餐🙌🏻佢哋嘅午市套餐有買一送一優惠超級抵食 而且款式好多😍⭐️豚肉壽喜燒非常罕見嘅豚肉壽喜燒對於唔食牛嘅我黎講係福音❤️⭐️原條鰻魚玉子蛋飯超級大條嘅鰻魚😍最驚喜嘅係中間包住嘅玉子燒超級厚😍⭐️拖羅蓉脆米餅超級推薦呢個前菜😍基本上每次嚟都會叫佢哋嘅前菜擺盤出色得來每樣都好好味呢個拖羅蓉脆米餅份量好大😍啲拖羅蓉多到一口咬唔晒😍😍⭐️明太子山藥加咗炙燒芝士之後非常香口😍
上次介紹過呢間居酒屋嘅晚餐

啲拖羅蓉多到一口咬唔晒😍😍

⭐️明太子山藥
加咗炙燒芝士之後非常香口😍

2024-06-26 57 views
今日終於有時間同新同事出去搵食😍去咗旺角黑布街食日式居酒屋😋餐廳充滿神秘氣息🫣入門口之後入座喺樓上一樓🤣格局同日本居酒屋非常相似😍😍😍 午餐時段非常抵食🤩叫一個午市定食會另外再送一set🤑我哋叫咗壽喜燒牛肉定食同埋鰻魚肉子丼😝兩個定食都會有麵豉湯同埋前菜沙律仲有牛舌漬物! 午餐嚟講真係物超所值👍🏻首先壽喜燒牛肉仲會配生雞蛋, 白飯嘅份量亦都好多一定夠飽😆牛肉嘅肉質非常唔錯🤤絕對唔係求其整👍🏻另外鰻魚玉子丼 亦都份量十足👍鰻魚啖啖肉配上鰻魚汁撈飯一流😋 另外小食方面我哋叫咗串燒雞翼同埋蓬鬆玉子😍蓬鬆玉子入面加上芝士😋香氣四溢😱價錢亦都非常相宜👌🏻串燒雞翼方面配上檸檬汁解膩👍🏻

2024-06-25 80 views
餐廳一共有兩層,以日式居酒屋裝修風格為主。經過旺角又想食日本嘢,可以考慮一試🍴▪️汁煮左口魚裙透 $148左口魚上面放了黑色和橙色的魚子,魚肉油脂感十足,廚師輕炙了魚邊位提升了香味,用汁煑頗有新鮮感。▪️申子新卷 $248申子新卷上面有吞拿魚蓉、海膽和魚子,飯入面加左魚皮,口感豐富有層次。▪️極上鹽燒牛舌芯 $128牛舌芯厚切,咬落去幾有口感。我喜歡沾上旁邊嘅胡椒柚子醬和少少蔥花一齊食😋▪️火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168主食點了個熱辣辣嘅烏冬作結尾🍜烏冬麵條幾滑,櫻花蝦和大蝦湯底好夠味。隻火焰大蝦肉質都唔錯,睇個樣都吸引啦!▪️荔枝 highball $78 去居酒屋飲返杯酒就最適合不過。酒精飲品仲做緊買一送一優惠,想飲少少甜甜地有果味嘅酒,就可以試吓highball。有幾款唔同口味可以選擇。▪️白桃 highball $78
▪️汁煮左口魚裙透 $148

▪️申子新卷 $248

▪️極上鹽燒牛舌芯 $128

▪️火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168

▪️荔枝 highball $78

▪️白桃 highball $78
2024-06-25 60 views
呢間人氣居酒屋想試好耐,知道而家做緊午市套餐優惠買一送一好抵食,放假終於去食咗。刺身定食 $298刺身定食配有兩款前菜、海帶麵豉湯。前菜係柚子牛舌粒同埋蟹肉蟹籽沙律,牛舌口感爽口,柚子味清新。沙律蟹肉份量都幾多,配埋蟹籽味道幾鮮味。刺身就有帶子、三文魚子、赤蝦、三文魚、赤身、油甘魚,每款兩件,刺身新鮮,份量都幾足。呢個定食配有湯烏冬,唔好睇個湯烏冬平平無奇,個湯應該係鮮魚湯,好鮮甜,配上稻庭烏冬煙煙韌韌,掛滿湯汁好好食。鰻魚玉子呢個就係送嗰個餐,一啲都唔會氣場,同真正俾錢嗰個餐一樣大,一樣配有兩款前菜,一碗湯。鰻魚都大大件,肉質都幾肥美,冇細骨而且唔腥,鰻魚燒汁。好好味,用嚟撈飯一流。墊底嘅玉子都好柔軟,而且好厚,口感好好,甜甜地充滿蛋香。極上鹽燒牛舌芯 $88呢個牛舌芯不得了,燒得外面少少焦香,裏面充滿肉汁,咬落去口感少少爽脆,跟住中間柔軟多汁,食嘅時候揸少少檸檬汁,再沾啲鹽同埋少少蔥花,味道更加提升。

刺身定食 $298

鰻魚玉子

極上鹽燒牛舌芯 $88
Type of Meal
Lunch
申子居酒屋已經食過好幾次,呢次係第二次嚟旺角分店,熱鬧依舊,餐牌多咗唔少新菜式~依家做緊優惠,晚市酒精飲品買一送一‼️酒鬼就唔好錯過✨🌟蓬鬆玉子 $108餐廳其中一道招牌菜,的確係我食過數一數二嫩滑嘅玉子💛每一次嚟食都冇令我失望😌雞蛋切開呈半熟狀態,蛋味重之餘仲食到少量芝士,配埋上面嘅大阪燒醬汁味道更有層次🥰🌟申子新卷 $248卷物上面放上吞拿魚蓉、海膽同三文魚籽,欣賞嘅係海膽味道鮮甜,而且中間有香脆嘅炸魚皮,刺身嘅軟滑配上中間脆卜卜嘅口感的確係唔錯嘅配搭🤓🌟壽喜燒鍋 $328呢個就真係略為失望🥹蔬菜份量好多,但重點係冇諗過壽喜燒牛上枱感覺似廉價嘅肥牛🥹食落味道都係一般,但呢個價錢真係太overprice🥹

🌟蓬鬆玉子 $108

🌟申子新卷 $248

🌟壽喜燒鍋 $328
旺角申子居酒屋原來做緊午市定食買一送一,每set 都有前菜..燒牛粒和魚籽沙律和麵豉湯等…壽喜燒 …蔬菜種類多,牛肉新鮮,而且份量都不少⋯⋯湯底夠鮮甜,蔬菜入晒味👍👍水母刺身 …口感似海蜇,不過原來海蜇也是水母🤪😂😂😂不過個水母刺身更加爽口,所以幾好食👍角切魚生丼 …買一送一,呢個set也是normal set😂😂丼飯上面鋪滿魚生粒粒,而且余生都好新👍最後叫埋個梅子燒雞翼串大滿足😚😚

最後叫埋個梅子燒雞翼串大滿足😚😚
2024-06-23 56 views

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️❶申子新卷 $248
卷物包住帶點徵脆嘅魚皮🐟面頭仲鋪左大量嘅吞拿魚蓉同一細舊海膽🦭賣相嚟講都無得輸📸吞拿魚經過加工成蓉狀後 鮮味濃郁濃郁😆而且質地柔軟滑嫩 同時又無腥味💯而海膽口感柔軟綿密 鮮味十足🦞❷雞肉天婦羅 $138雞肉經過炸製變成天婦羅後🔥表面會形成一層酥脆的外皮🍗不過個人就略嫌炸衣太厚😶‍🌫️遮蓋咁雞肉本身嘅味道😕❸極上鹽燒牛舌芯 $128係牛舌係最軟腍最軟滑嘅位置🐮食落軟腍同時又爽脆🥩一份大約有8️⃣粒
每粒都大大粒 食落超有口感🤤食之前不妨輕輕沾上海鹽調調味🥰❹日式醬油炒飯 $128炒飯嘅米粒粒粒分明🎌入口散發著住微微嘅焦香🍚加入咗蛋絲、香蔥等等材料一齊炒🖖🏻醬油味突出 份量十足👀❺青蘋果Highball $78 (買一送一)❻巨峰提子Highball $78 (買一送一)嘢飲做緊買1️⃣送1️⃣嘅優惠 兩杯total都只係78蚊🍹呢兩杯嘅分別在於唔同嘅果味🍇個人就比較like青蘋果味🌟 酸酸甜甜味 飲落幾清爽🍏略帶酒精味 又唔算好強烈🍺 連我平時唔鍾意飲酒嘅人嚟講都覺得OK🍸

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

食之前不妨輕輕沾上海鹽調調味🥰

❹日式醬油炒飯 $128
炒飯嘅米粒粒粒分明🎌
入口散發著住微微嘅焦香🍚
加入咗蛋絲、香蔥等等材料一齊炒🖖🏻
醬油味突出 份量十足👀

❺青蘋果Highball $78 (買一送一)
❻巨峰提子Highball $78 (買一送一)
嘢飲做緊買1️⃣送1️⃣嘅優惠
兩杯total都只係78蚊🍹
呢兩杯嘅分別在於唔同嘅果味🍇
個人就比較like青蘋果味🌟
酸酸甜甜味 飲落幾清爽🍏
略帶酒精味 又唔算好強烈🍺
連我平時唔鍾意飲酒嘅人嚟講都覺得OK🍸
2024-06-23 56 views
好耐冇食申子, 見到多左D新野,  野飲仲有買一送一!!是日既鮮魚刺身, 薄切入口清爽, 白身魚味較淡配搭酸汁吊起鮮味, 不錯。今次好食之最係廣島蠔春卷, 入面有紫蘇葉仲有大大蠔, 咬落去脆卜卜跟住粒蠔仲係juicy既, 哩個配搭好match! 巨大蝦球堅巨大, 要用刀叉切開! 吉列皮包住蝦膠而且內裡係充滿流心芝士, 芝士控必食。居酒屋燒賣幾得意, 顛覆左我對燒賣既想像。鰻魚既油香滲埋入飯, 好香! 鰻魚汁同紫菜碎更添香味。野飲買一送一咁抵點都要嗌番杯, 居酒屋必飲Highball! 抹茶鮮奶都好夠濃。
好耐冇食申子, 見到多左D新野,  野飲仲有買一送一!!

居酒屋燒賣幾得意, 顛覆左我對燒賣既想像。
鰻魚既油香滲埋入飯, 好香! 鰻魚汁同紫菜碎更添香味。
表姐聽日返英國了,所以今晚再同佢食飯,真係唔知下次見面係幾時🥹佢話以前經常去幫襯旺角一間穩世日式居酒屋~申子居酒屋🏮今晚就同佢去食晚飯🤗🌟今日點左以下菜式:✨福岡牛腸鍋 燉牛腸鍋是日本福岡地區的特色菜,使用了高級的福岡和牛及牛腸以及秘製的湯頭,肉質軟嫩鮮美,湯汁濃郁,口感層次豐富✨極上現燒牛舌芯現燒牛舌軟嫩多汁,帶有牛肉香氣,搭配上獨特的醬汁,讓整個口感更加鮮美動人✨海葡萄冰菜沙律清爽的海葡萄和脆嫩的冰菜,配上酸甜的醬料,這道沙律清新可口,非常適合消暑解膩✨油楊腐皮熱烏冬熱騰騰的烏冬配上軟滑可口的油楊腐皮,簡單但卻很有層次。
表姐聽日返英國了,
所以今晚再同佢食飯,
真係唔知下次見面係幾時🥹

✨福岡牛腸鍋

✨極上現燒牛舌芯

✨海葡萄冰菜沙律

✨油楊腐皮熱烏冬
熱騰騰的烏冬配上軟滑可口的油楊腐皮,簡單但卻很有層次。

2024-06-13
Type of Meal
Tea
2024-06-19 76 views
申子居酒屋放在我的必試清單中已經很久很久了。只怪他們一直太火爆,一桌難求。這次我是星期六的六點鐘到訪,驚訝內裏也是座無虛席,在今時今日實在難得啊!看來這家標榜互相幫助、香港精神的日本餐廳還是魅力不減。先來前菜「帆立貝刺身」。新鮮的帆立貝切片,肉質細緻彈牙,新鮮無雪藏味。特別喜愛上面一顆顆飽滿的魚子。「極上鹽燒牛舌芯」是他們家招牌菜之一,厚切的牛舌經過精心料理,外層燒得呈現金黃色澤,咬下去能感受到濃郁的牛肉香氣。內芯保持了嫩滑多汁的質地,搭配簡單的鹽調味剛剛好👍🏼主菜方面我們選了「廣島蠔鍋」。新鮮的廣島蠔質量上乘,以清雅的高湯和蠔肉為底慢煮,濃濃的湯頭蛋白質豐富又滋潤,蠔隻卻又保持得鮮甜可口。這份醇厚鮮美很有記憶點,加上精美的擺盤,讓這道菜成為居酒屋的人氣美食。最後來個「日式醬油炒飯」,也是鐵鍋呈上,一開蓋香味湧至。飯粒炒至恰到好處,既不乾硬也不過於軟爛。雜菌的香氣縈繞其中,與醬油的鹹香交織,別有風味。當然我們不忘點了燒酌特飲,在美食和店員熱情的款待下,渡過了美好的傍晚😎

2K
2024-06-18 91 views
🍱午市買一送一優惠🍱-朋友話我知 黑布街呢間居酒屋有午市買一送一優惠 由星期一到星期七 份量冇減材料冇變 咁即係半價食好嘢👏 👏 👏-🍱美國肉眼扒定食件肉眼扒有八安士 賣相一般 不過肉味濃郁 七成熟冇血水 無論蘸燒汁 淨食抑或蘸岩鹽 各有各好味 配菜燒蘆筍🎋一樣得😋-🥚鰻魚玉子丼朋友食牛 我order丼飯 一樣跟湯有小食同胡麻沙律🥗 玉子成寸厚好似件扒咁🤭 蛋味濃空氣感十足 鰻魚厚身肥美 燒汁濃稠 甜甜地幾時都咁好下飯 不過食完之後好口渴-🥔明太子燒山芋山芋本身冇味純粹食口感 有芝士🧀明太子嘅鹹香滑溜 味道變得豐富-🍠烤甜薯番薯上面嗰層甜薄脆 有啲似creme bulee -📍申子居酒屋旺角黑布街74號藝興大廈地下1號舖
🍱午市買一送一優惠🍱
🍱美國肉眼扒定食