2023-09-28 174 views
同朋友食飯已經食厭西餐同日本嘢🤣經過The forest 見到呢間cafe竟然食正宗馬來西亞菜同星加坡菜🇲🇾菜式好多選擇而且配搭創新😍 餐具顏色好colorful 🤪食落有驚喜,而且服務態度好友善~好似係第一次喺香港食檳城炒粿條😍一上枱就feel到好有鑊氣🔥 粿條軟嫩彈牙,醬油味濃郁☺️味道咸甜中又帶點辣味,夠晒香口🌶️ 配料都好豐富,有蝦仁、豆乾、洋蔥、綠豆芽等等🤩另一個印象好深刻就係馬來奶油咖喱雞🥘賣相好精緻同吸引🥰 咖喱香氣四溢,雞肉鮮嫩👍🏻另外叫左油酥手抓餅點咖喱食🫓手抓餅外脆內軟,搭配著濃郁嘅奶油咖喱醬汁,口感豐富滿足😌小食叫咗娘惹蒜米酥脆魷魚🦑魷魚外層炸得黃金酥脆,入面鮮嫩彈牙🥹每啖魷魚都食到蒜香🙌🏻 飲品叫左桔仔酸梅水同椰皇🍹絕對係消暑好選擇🤪桔仔酸梅水清涼解渴💦酸酸甜甜好飲💕椰皇都好清甜🥥檳城炒粿條 $118馬來奶油咖喱雞 $118油酥手抓餅 $52娘惹蒜米酥脆魷魚 $78桔仔酸梅水 $36椰皇 $42

另外叫左油酥手抓餅點咖喱食🫓
手抓餅外脆內軟,搭配著濃郁嘅奶油咖喱醬汁,口感豐富滿足😌

檳城炒粿條 $118
馬來奶油咖喱雞 $118
油酥手抓餅 $52
娘惹蒜米酥脆魷魚 $78
桔仔酸梅水 $36
椰皇 $42

2023-09-22
$200 (Dinner)
  • 檳城炒粿條
  • 馬來奶油咖喱雞
  • 油酥手抓餅
  • 娘惹蒜米酥脆魷魚
  • 桔仔酸梅水
  • 椰皇
2023-09-25 239 views
Weekday 同幾個朋友行街, 見到有新餐廳開張就入去坐低試試。可能新開未有人知,入位唔洗等~兩個人叫咗燒雞翼、沙嗲、炒粿條、蒜蝦飯粒、炒蜆同埋咖哩蟹肉。雞翼好味!個皮有啲脆脆哋。同埋有斬開,食嘅時候方便啲。沙嗲就中規中矩啦。蒜蝦飯粒幾過癮,同以前喺馬六甲食啲海南雞飯粒一樣啲飯係一粒粒!期望下次會有海南雞~個咖哩蟹肉一定要配簿餅食!味道都有啲驚喜,如果有原隻蟹仲好!有個 friend點咗熱海南茶,我叫咗凍嘅海南茶。結果都係熱好飲啲。無位食甜品,下次同再試個美綠多士!結論,味道好味!份量都幾啱 share !! 服務都幾好,侍應都有埋嚟介紹下餐牌。
沙嗲就中規中矩啦。
無位食甜品,下次同再試個美綠多士!

結論,味道好味!份量都幾啱 share !!
服務都幾好,侍應都有埋嚟介紹下餐牌。
2023-09-20
$250 (Dinner)
  • 蒜蝦飯粒
2023-09-23 174 views
行完波鞋街梗係揾地方醫肚,上到呢商場見有新餐廳,一於試下先。原來係星馬菜,叫個豬肉沙嗲試一試,豬肉唔嚡口又juicy,加個邪惡嘅咸蛋黃肉鬆薯條,開咗個胃之後點正餐.......咖哩鷄配手抓餅,炒棵條加碟馬拉盞通菜,性價比中上,如果個咖哩鷄多啲汁點手抓餅仲完美,而且商場冷氣勁咗啲,影響食物溫度。少少寒意,試下杯貓山王榴槤咖啡,咦,榴槤同咖啡冇互搶大家嘅味道,好心思好工夫。最後試個焗蘋果金寶甜品作結尾,完滿。
話梅桔仔水
咸蛋黃肉鬆薯條
咖哩鷄
炒粿條
貓山王榴槤咖啡,大家無搶大家風頭,完美示範👍
2023-09-23
$250 (Dinner)
話梅桔仔水
咸蛋黃肉鬆薯條
咖哩鷄
炒粿條
貓山王榴槤咖啡,大家無搶大家風頭,完美示範👍
2023-09-23 171 views
係旺角逛開街見到間星馬餐廳,比裝修吸引咗入去🦁️推薦勁似炸魷魚其實係炸無骨鳳爪😂仲有個蝦湯鍋巴😍😍湯底好正😋至於四大天王就見仁見智啦😆😆味道好既..但四種蔬菜我自己有兩種唔食🙈朋友就食得好開心😅😅甜品反而好多選擇🤩最後揀咗milo toast!絕對係香港邪惡toast頭五位,牛油+ kaya + 朱古力醬+ milo =超級無敵邪惡 🤣🤣 1/3投降
係旺角逛開街見到間星馬餐廳,比裝修吸引咗入去🦁️
推薦勁似炸魷魚其實係炸無骨鳳爪😂
仲有個蝦湯鍋巴😍😍湯底好正😋
至於四大天王就見仁見智啦😆😆味道好既..
但四種蔬菜我自己有兩種唔食🙈朋友就食得好開心😅😅

今日我地去嗰陣餐廳應該係啱啱開張無幾耐,嗰果籃都仲係到。啲員工完全唔掂,明明假日唔應該俾平日午市套餐,佢又俾我地睇,到我地想落order嗰陣發現qr code無午市套餐,先知原來假日無得點午市套餐🙂🙂。同埋其實得我地一枱客,有成5-6個侍應企曬係到吹水,無嘢做,又唔會話主動斟下水嗰啲,服務態度真心麻麻地,係去到後期佢地先會主動斟下水。嘢食黎講就唔錯嘅,蝦麵有成4隻大蝦,仲有隻烚蛋同幾舊油炸鬼。蝦麵有油麵同米粉,即係摻摻黎🤤🤤。湯底好重蝦味,幾鮮甜。我地試左沙嗲雞串燒,串燒就普普通通,無咩特別。蒜蓉蝦球飯粒,其實就係飯糰咁,不過係油飯整成嘅飯糰,賣相就真係唔多吸引🥹🥹。勝在蝦球都有成4粒,啲蝦球食落都幾爽口。美祿咖央多士值得一試😋,美祿味好濃,有厚厚一層咖央同牛油,多士都好脆身,不過多士就真係凍左少少,所以有啲扣分。

我地試左沙嗲雞串燒,串燒就普普通通,無咩特別。

2023-09-21 184 views
行經波鞋街個商場,係佢地下果層聞到好勁、但唔知係蝦醬定蝦湯味。上去一樓買完野時發現有間新既星馬菜餐廳,聽店員介紹原來只係開左幾日,樓下聞到果陣味係佢地煮蝦湯既味。聽佢咁講完,就入去坐低食個lunch。佢地都有lunch set, 有叻沙、檳城蝦麵、炒棵條之類既typical 馬拉野,另外有幾款唔係好常見到既,不過忘記左影個menu。比個蝦湯味吸引左我興趣,所以點左個檳城蝦麵加杯龍眼茶,$72。蝦湯的確出色,好濃既蝦味,但個湯又好清香,唔係死咸果隻,麵既份量都足。今日個肚唔太舒服,未試杯海南茶,下次有機會再試。

檳城蝦麵
2023-09-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
檳城蝦麵