2017-01-12 1498 views
今晚老闆請食飯,嚟到29樓食日式鐵板料理入到嚟就見到窗外係跑馬地馬場靚景,有埋賽事嘅話一定睇得好清楚!師傅即場為我哋烹調多道菜式呢味鐵板金鯛燒到兩邊脆卜卜,連埋魚鱗食,金香脆口!仲有「西班牙紅蝦四食」,係呢間餐廳嘅重點推介,你睇吓啲紅蝦幾大隻?師傅用盡紅蝦每個部份,分別為我哋整唔同嘅菜式先嚟蝦腳炒到脆一脆,用嚟做小食佐酒。原來蝦腳真係食得架!不過我牙力軟,比較少食。再來蝦身做「鐵板西班牙紅蝦」,師傅話只係落咗好少鹽,蝦肉彈牙結實,仲好原汁原味!再來師傅將蝦頭同蝦膏分開,超多膏!蝦膏用嚟做「西班牙紅蝦燴稻庭烏冬」,每條烏冬都好有濃郁蟹膏味,我超喜愛,而家諗返都係咁回味無窮!最後蝦頭用嚟做麵豉湯,再食埋日本蜜瓜,呢餐超滿足!相片篇幅有限,出唔到太多相。我好想講日本A5和牛厚燒,入口鮮嫰多汁,佢仲配埋炒蒜片,好似食緊薯片咁爽脆,正呀!因為太多好嘢食,相反「大蝦皇飯卷」就變得一般了~
今晚老闆請食飯,嚟到29樓食日式鐵板料理
師傅即場為我哋烹調多道菜式
呢味鐵板金鯛燒到兩邊脆卜卜,連埋魚鱗食,金香脆口!
鐵板金鯛
鐵板西班牙紅虾蝦
再來師傅將蝦頭同蝦膏分開,超多膏!
西班牙紅蝦燴稻庭烏冬
最後蝦頭用嚟做麵豉湯,再食埋日本蜜瓜,呢餐超滿足!
蝦頭麵豉湯
2017-01-11
Dinner
鐵板金鯛
鐵板西班牙紅虾蝦
西班牙紅蝦燴稻庭烏冬
  • 西班牙紅蝦四食
阿姐請食team lunch,去了新開的鐵板燒餐廳,我們一行十人,坐滿了一張鐵板bar枱。28/F有3張鐵板bar枱,而且餐廳其景觀開揚,可望見馬場,在這環境下食晏真是一流。芒果蟹柳沙律  造型賣相一流,以冰船盛著沙律,創意滿分,而且沙律也新鮮好味。鐵板燒食材新鮮,虎蝦,帶子,三文魚,廣島蠔樣樣也十分美味可口, 而且師傅也很熟手, 不用等好內便有得食了。哇……阿姐還order了長腳蟹及西班牙紅蝦……實在太正了!隻西班牙紅蝦重大過隻碟,超巨呀!師傅好好,將紅蝦整了4食給我們,包括:1)蝦頭:面鼓湯 – 雖然湯沒什麼蝦味, 但本身面鼓湯好夠味, 整體ok。2)蝦身:鐵板燒 – 蝦肉彈牙, 夠厚身, 鐵板燒帶出Drill的香味3)蝦膏:炒烏冬 - 蝦膏炒烏冬還是第一次食, 蝦膏炒後很香, 配上軟硬度剛好的讚岐烏冬, 口感一流4)蝦腳:煎香脆口小食 –沒有加任何調味已經很香口, 但是應該很熱氣。長腳蟹超好味燒得剛剛好,肉質好嫩而且多汁,加上燒過的香味,真是好好味。哇……午餐食呢d,會唔會霸氣左少少呢!原來而家午市做緊6折,唔怪之得阿姐咁豪氣啦!不過咁講,6折真係超抵食,重平過去日本食添呀,極力
阿姐請食team lunch,去了新開的鐵板燒餐廳,

我們一行十人,坐滿了一張鐵板bar枱。

造型賣相一流
,以冰船盛著沙律,創意滿分,而且沙律也新鮮好味。
芒果蟹柳沙律
鐵板燒食材新鮮,虎蝦,帶子,三文魚,廣島蠔
廣島蠔
虎蝦,帶子,三文魚
哇……阿姐還order了長腳蟹及西班牙紅蝦……實在太正了!

隻西班牙紅蝦重大過隻碟,超巨呀!
西班牙紅蝦
師傅好好,將紅蝦整了4食給我們,包括:

蝦膏炒烏冬 & 煎香脆蝦腳
蝦膏炒烏冬
長腳蟹超好味
長腳蟹
燒得剛剛好,肉質好嫩而且多汁,加上燒過的香味,真是好好味。
長腳蟹
哇……午餐食呢d,會唔會霸氣左少少呢!

原來而家午市做緊6折,唔怪之得阿姐咁豪氣啦!

不過咁講,6折真係超抵食,重平過去日本食添呀,極力推介呀!

而且餐廳服務很好,很多時你還未開口,例如加茶,毛巾等,

服務員已經自動幫你做了,十分細心。讚!
Other Info. : 原來29樓是包房設計的,下次人多聚會,搞生日會都可以包房試下喎!
2016-11-18
Lunch
廣島蠔
虎蝦,帶子,三文魚
西班牙紅蝦
蝦膏炒烏冬 & 煎香脆蝦腳
蝦膏炒烏冬
2016-11-20 1449 views
朋友介紹下一行4人黎試新野餐廳有兩層28/F 或29/F,LEE到既環境都好舒服,可能係高層既關係啦加上仲可以睇到成個馬場今日我地坐鐵板COUNTER,而阿俊師父做我地既鐵板主廚,佢係一個細心既師父,不斷會了解客人的食物喜好首先叫左一D前菜:磯煮東風螺,之後叫左2個鐵板餐,1個壽司餐再加個刺身餐壽司刺身SET係超新鮮,超值既選擇,discount後$150/set,相信0係lee區咁低既價錢配咁高既質量非常難搵虎蝦蝦肉彈牙,蝦頭超多膏,超LIKE銀鱈魚煎得夠香脆薄燒牛肉口感滑而帶油脂,一d 都唔乾特式炒飯係用高菜炒而無加入蛋,味道非常特別好味,師父話香港無乜邊到會食到牛奶奶凍係師父既新創作,我地有幸有得一試,超滑溜,成功lunch 而家做緊6折promotion,抵抵抵一定再番黎!!!!
朋友介紹下一行4人黎試新野

首先叫左一D前菜:磯煮東風螺
,之後叫左2個鐵板餐,1個壽司餐再加個刺身
前菜沙律
蒸蛋
虎蝦
虎蝦蝦肉彈牙,蝦頭超多膏,超LIKE
銀鱈魚
銀鱈魚煎得夠香脆
牛肉薄燒
薄燒牛肉口感滑而帶油脂,一d 都唔乾
鹽澤炒飯
牛奶奶凍
牛奶奶凍係師父既新創作,我地有幸有得一試,超滑溜,成功
lunch 而家做緊6折promotion,抵抵抵

一定再番黎!!!!
$220 (Lunch)
蒸蛋
虎蝦
銀鱈魚
牛肉薄燒
鹽澤炒飯
牛奶奶凍
2016-11-17 5115 views
數數手指,今日唔食日本嘢就要等到兩個星期後先有得再食,於是點都要今日走嚟食食.....鰻魚飯 ($160)以白色碟承載嘅鰻魚飯,冇蛋絲。鰻魚即叫即燒,燒得好靚,魚皮有少少焦香,但又有啲膠質煙韌,魚肉厚嫩,食到滿口魚油,不過有啲骨。食食吓,店員遞上山椒粉,話曬上鰻魚會更好味,但我覺得啲粉有啲搶,都係就咁食好味啲!醬汁味美,醬油香唔油膩,撈埋軟腍嘅飯,份量充足茶碗蒸整體係好味嘅,尤其是蛋味香濃,但最敗筆嘅就係粒白果好苦!近排食過另一間日本餐廳又係咁喎,明明個蛋好地地,又係衰喺粒白果上!之不過,嗰粒捲成幾個圈嘅新鮮蝦肉就真係非常鮮甜!攞返啲分啦,否則呢個茶碗蒸就真係完全唔合格㗎喇吞拿魚腩刺身 (2件$200)話說差唔多食完嘅時候,店員突然請我填意見表,原來lunch全單食物6折!!!!我入嚟嗰陣冇人話我知😑 早知一個人食兩個set😐 不過唔緊要,即刻叫兩件吞拿魚腩先。減價後2件$120,其實唔expect會有幾大件,點知!哇我隻手指指住嗰度係塊刺身嘅側面嚟㗎,出乎意料之外咁大件啊!肉厚肥美!雖然唔係最肥最肥嗰part,但肉質超好超有嚼勁,吞拿魚味喺口腔久久不散,越食啲油香就越濃,正啊!芝麻雪
鰻魚飯 ($160)

茶碗蒸

吞拿魚腩刺身 (2件$200)

麵豉湯
芝麻雪糕

芝麻味濃,甜度適中,不過入面有啲雪粒
既然6折到月尾,冇理由唔嚟食多次吖
2016-11-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$256 (Lunch)
麵豉湯
2016-11-03 1621 views
今日同班同事去左銅鑼灣一間鐵板燒食lunch, 呢度地方環境都算唔錯,樓上仲有幾間VIP房,一大班friend包房就啱哂! 不過唔記得問點先可以包房……..> < 一坐低就梗係睇下有咩食先, 午餐有2款鐵板餐, 叫左個A餐試下~有大虎蝦,銀鱈魚, 美國牛柳, 仲有跟埋沙津,炒時菜, 味噌湯, 炒飯同埋雪糕做甜品坐係師傅面前,看著師傅親手把東西燒好, 真係口水都流哂出黎! 咁多款食物我覺得牛柳同埋個銀鱈魚最好味, 不過尾聲的炒飯先令我驚喜。呢個炒飯真係正, 師傳由白飯加蛋, 加埋配菜一齊炒, 真係好好味 ! 讚^^不過唔記得左影相……..午餐都食到好飽! 諗住食鐵板燒都會成身油煙味, 不過可能佢抽氣通風系統做得不錯!吃完後身上不會感到油煙味, 而家午市做特價, 真係超級抵食呀! 下次要夜晚同老公黎試下~
今日同班同事去左銅鑼灣一間鐵板燒食lunch,

不過唔記得左影相……..午餐都食到好飽!

2016-10-27
2016-10-11 1828 views
知道Zing!開左間新既日式鉄板燒,依日就同同事來試下。叫左個套餐A,有虎蝦,銀鱈魚同美國牛虎蝦最好味,爽口彈牙另外,2款都不錯。食落去最驚喜係以店名命名既鹽澤炒飯,聽師傅講係加入左高麗菜,酸酸咸咸,好好味最後加埋甜品,就係日本運黎既海鹽雪糕,非常好既完結(可惜無影相)。下次會再黎試其他既野~
知道Zing!開左間新既日式鉄板燒,依日就同同事來試下。
叫左個套餐A,有虎蝦,銀鱈魚同美國牛

虎蝦最好味,爽口彈牙
另外,2款都不錯。
最後加埋甜品,就係日本運黎既海鹽雪糕
,非常好既完結(可惜無影相)。下次會再黎試其他既野~

• 鹽澤炒飯
2016-10-07 1024 views
朋友介紹一星期七日都有午市六折不得不試開業兩月,午市彼為冷清點了壽司定食和鐵板燒A不得了壽司set先來十分滿意,用料新鮮還有烏冬和湯以折後的價值,可能整個港島也沒有如此的性價比鐵板燒也值得一讚雖然驚喜欠奉但食材新鮮,水準不錯午餐六折兩個人飽到嘔也不用$500!!
朋友介紹
一星期七日都有午市六折
不得不試

開業兩月,午市彼為冷清
點了壽司定食和鐵板燒A

不得了

壽司set先來
十分滿意,用料新鮮
還有烏冬和湯
以折後的價值,可能整個港島也沒有如此的性價比

鐵板燒也值得一讚
雖然驚喜欠奉
但食材新鮮,水準不錯

午餐六折
兩個人飽到嘔也不用$500!!
壽司set
壽司set
2016-10-03 835 views
一行7人中午去食午餐,想試新嘢,去咗間新開的鐵板燒,7個人仲包咗間VIP房,望住個馬場景,私隱一流!用料新鮮,物有所值。魚生刺生,新鮮鮮甜。新鮮大大大~~~蝦大蝦銀雪魚帶子刺生A5和牛招牌炒飯炒雜菜超甜蜜瓜
2016-09-30 845 views
同事見到呢間餐廳 like 左FB 有7折, 於是星期五 team lunch 就黎試下 。 一行10 人, 俾左間馬場景大房我地, Menu 價錢由百幾蚊起, 鐵板餐原價就3百幾, 大家都係選鐵板餐。 大房有兩張鐵板枱, 每邊坐到6個人。虎蝦都幾大隻, 有膏, 無雪味, 師傅拆蝦殼會拆埋蝦頭出黎煎, 食到啖啖肉。銀鱈魚就有D 油, 不過不失牛肉有得揀厚切或者薄燒, 我揀厚切, 會配埋蒜片。厚切牛肉味好濃, 無煎得太熟, 唔會乾。 同事食既薄燒就係卷蔥同花生, 佢地話都幾香口。 食到呢度其實已經好飽 , 點知仲有個招牌炒飯, 見師傅落左白飯魚, 仲有d 醃菜飯炒得夠乾, 咸咸地幾得意, 比較少食到埋單有FB 7折, 大家都覺得幾抵食, 下次 team lunch 多個選擇

大房有兩張鐵板枱, 每邊坐到6個人。

銀鱈魚就有D 油, 不過不失

食到呢度其實已經好飽
, 點知仲有個招牌炒飯, 見師傅落左白飯魚, 仲有d 醃菜
飯炒得夠乾, 咸咸地幾得意, 比較少食到

$300 (Lunch)
2016-09-10 1152 views
同 Ex-Boss食晩飯,補祝他生日,為了隻西班牙大紅蝦一客4食,去了一間新開張銅鑼灣的鹽澤鐵板燒試菜,誰不知價錢非常唔抵食👎🏻,食物種類、款式又唔多👎🏻,冇乜特別👎🏻,味道同服務只是麻麻地,一d都唔性價比😢 ,搞到我都冇乜點影相,又唔記得同老闆影返張相😪,大家睇吓我食咗啲乜,竟然埋單找數要兩千幾😪,你哋話值唔值啦😪
2016-07-23
$1200 (Dinner)
2016-08-30 1227 views
朋友推薦一間銅鑼灣新開鐵板燒, 上星期lunch time孖住同事一齊搵食。一到餐廳, 職員立即安排座位, 眼前180度馬場景, 未食先興奮.我點左午市鐵板套餐A, 有大虎蝦, 銀鱈魚, 美國牛柳, 套餐仲包括沙律, 蔬菜, 味噌湯, 鹽澤炒飯及甜品…好好好豐富廚師細心問大家口味喜好, 用心烹煮食材...like上菜!!!大虎蝦…爽口…鮮味銀鱈魚…皮脆肉嫩….唔腥, 滿滿魚油香味美國牛柳…多汁細嫩…A5和牛(可加$升級)脂肪肉質較佳, 但美國牛味濃, 有吸引之處鹽澤炒飯…脆魚干加高麗菜…招牌菜…一定要試甜品….柚子味雪葩….refresh ….真心想encore...可惜唔記得影相飯後感, 值得一試!!!
廚師細心問大家口味喜好, 用心烹煮食材...like

上菜!!!

大虎蝦…爽口…鮮味
銀鱈魚…皮脆肉嫩….唔腥, 滿滿魚油香味
鹽澤炒飯…脆魚干加高麗菜…招牌菜…一定要試

甜品….柚子味雪葩….refresh
….真心想encore...可惜唔記得影相

飯後感, 值得一試!!!
2016-08-22
Lunch
  • 虎蝦
  • 銀鱈魚
  • 鹽澤炒飯
  • 柚子味雪葩
2016-08-29 792 views
朋友介紹銅鑼灣開左新既日本餐廳, 星期日訂檯試下. 今天order 西班牙紅蝦烏冬and 剌身定食.先上個刺身定食, 魚生很新鮮, 份糧比一般日本餐廳大好多. 輪到西班牙紅蝦烏冬, 賣點當然係隻紅蝦, 比虎蝦大好多, 長過隻手掌. .隻紅蝦既肉質比較軟, 唔算彈牙, 但係蝦味很豐富; 蝦膏用來炒烏冬, 見師傅(用鐵板)炒除左用蝦膏之外, 只係落左好少其他調味料, 但係食落好有鮮味, 用鐵板另一個好訖係唔油膩得黎好香口. 最後上埋用蝦頭煮既miso soup, 正!. 個人認為最有驚喜係蝦腳, 煎香後送酒一流!一

個人認為最有驚喜係蝦腳, 煎香後送酒一流!

西班牙紅蝦烏冬
刺身定食
2016-08-28
$250 (Lunch)
西班牙紅蝦烏冬
刺身定食
2016-08-28 468 views
服务态度非常好,食材新鲜好味,餐厅位置也很方便,很适合逛完街后过去吃,推荐清酒煮鸟贝,师傅把汤点火烧,熄灭后的汤好像感觉没有了清酒味,非常鲜甜,推荐 他家的烧玉米也是棒棒的,和平时吃的玉米有点不一样,比较甜,玉米肉也比较粘一点,喜欢
清酒煮鸟贝
清酒煮鸟贝
2016-07-29 1544 views
Took our family here for a wonderful birthday dinner and booked a nice VIP room that can fit up to 6 people.The room has a very nice view and we saw the sunset while enjoying the performance of the teppanyaki chef. It was especially good for us since our kids could run around inside the VIP room without disturbing other guests.Definitely recommend this for friends and family gathering!

2016-07-24 1291 views
星期五到了一間日式鐵板燒餐廳吃午餐 ~ 鹽澤。我們到了二十九樓的包箱入座,環境清淨,私隱度高,對住大球場景觀,不錯。食材是日本空到港,十分新鮮好大隻蝦呀 之後仲有和牛呢!好有牛味, 入口即溶隻蝦除左煎之外,仲會將頭部既蝦羔炒烏冬蝦味濃郁, 肉質彈牙蝦腳都唔放過架, 佢地都抄D蝦腳好香, 好脆口, 有少少咸味, 正魚皮脆口, 肉質好嫩

食材是日本空到港,十分新鮮
好大隻蝦呀

之後仲有和牛呢!
好有牛味, 入口即溶
隻蝦除左煎之外,仲會將頭部既蝦羔炒烏冬
蝦味濃郁, 肉質彈牙
魚皮脆口, 肉質好嫩
2016-07-15