2019-12-15 736 views
身邊啲朋友都知道我最鍾意食日本拉麵,老實講,豚王,一蘭嗰啲真係食到有啲悶,間唔中試吓啲小店,分分鐘仲有意外驚喜。今次跟朋友一齊嚟長沙灣呢邊搵食,個friend話有好野介紹,實啱我咁話。我哋喺深水埗黃金嗰邊行兩三個街口,大概10分鐘左右就到。原來嗰度仲有另一間鼎鼎大名嘅粥底火鍋店㖭。拉麵店非常有日式風格,我哋去到嗰陣係平日嘅六點幾,所以人唔多。呢度嘅拉麵基本上只分三種,醬油清湯,豚骨濃湯,同沾面。朋友推介我食呢度嘅豚骨濃湯拉麵,或啱晒我呢啲鍾意重口味嘅人士~櫈櫈櫈櫈~拉麵來到了,淨係睇到拉麵湯底嘅顏色已經知道非常濃味。入口試一啖,簡直好似飲緊成舊豬骨嘅精華咁。我覺得比出面其他嘅豚骨湯濃厚多三倍。至於佢哋嘅麵條係比較粗身,同有咬口,所以掛湯一流!另外佢哋呢度嘅叉燒同溫泉蛋都非常之有質素,價錢又唔算貴,呢餐食得非常滿足!

2019-11-21 359 views
長沙灣開業了好一會的拉麵店。豚骨醬油拉麵 $78配料也不少,有烤叉燒,筍,半熟蛋,木耳絲,青蔥,白蔥京蔥。 如需加這些配料,約$10。可加麵$15。由於這是5月時候吃的,與現在未必能作準。翻看評價,現在的評價好像較好。(4,5月好像較多負評)其實味道和價錢合理,但現在太多拉麵店,競爭大,吃下去相對較為遜色。餐牌沒有選擇臉軟硬的程度, 個人喜愛 硬的拉麵。 這款不夠硬身。而心目中的醬油拉麵是帶甜度,當然知道這款是豚骨醬油, 湯仔正路但沒突出。 整體味道也是中規中矩, 如果可以交較濃郁就更好了。朋友叫了雞湯魚介拉麵,記得感想也是一般。 總之沒有說下次再來吃。如果是味千拉麵橫行年代,會是很優異的拉麵,但現在太多好拉麵店,希望會再進步。
長沙灣開業了好一會的拉麵店。

豚骨醬油拉麵 $78
可加麵$15。

2019-05-10
長沙灣呢間拉麵小店賣點係拉麵係由日本拉麵師傅主理,所以夠日本風味🇯🇵小店唔算好大,但係座位都唔算少。拉麵揀咗醬油拉麵及豚骨湯底拉麵,個人比較喜歡食醬油拉麵,因為醬油拉麵湯底唔會好鹹,而且幾香醬油味,呢度嘅拉麵係比較粗身,份量都幾多。拉麵軟硬度及粗幼度都係冇得選擇,全部係由師傅主理。拉麵都尚算幾彈牙,但係一碗份量都幾飽。糖心蛋整得唔錯,拉麵仲有蔥及筍。豚骨湯拉麵相對地湯底較「結」較creamy,比較濃味,適合鍾意濃湯或口味較重既人。小食叫咗一份細嘅炸雞,有四件。炸雞都幾大件,炸得幾香脆;仲有檸檬及沙律醬。餃子煎得好靚,個底脆脆地。可以一試日本師傅嘅傳統手藝。

小店唔算好大,但係座位都唔算少。

可以一試日本師傅嘅傳統手藝。
2019-11-01 198 views
往長沙灣看牙醫,受完折磨後,隨意在附近找了家樣子滿隱世的拉麵店。整家麵店一個師傅,身兼多職的他,竟然可以兼顧炸物,餃子跟拉沾麵,令人欽佩食物:小食餃子$32先到,如傳統的日式餃子,皮夠薄而且肉被打成蓉,底部連成一片,加醋吃不俗炸雞$32非常滾燙,熱辣juicy,咬一半還出煙!意外地竟然配了椰菜沙律,平衡一下油膩感,四件一個人吃完!沾麵$123+泡菜$20非常大盤的沾麵,份量十足。這裡的沾麵只有一種,不提供冷熱湯選擇,也沒有粗幼選項,但正宗的拉麵店全都是這樣,讓師傅專心煮理他的強項。沾麵麵質彈牙,沾湯濃而不油,蒽段滿多,普通拉麵叉燒有三塊,入口瘦而不帶多餘脂肪,炙燒西班牙豚腩比較厚,燒炙過的表面跟一層肥一層瘦的口感,的確是很讚!不過叉燒份量不夠吃呢!另加的泡菜比較一般,可點可不點整體來說沾麵小食都高於平均,附近的朋友不妨試試。

食物:
小食
沾麵$123+泡菜$20
非常大盤的沾麵,份量十足。

另加的泡菜比較一般,可點可不點

整體來說沾麵小食都高於平均,附近的朋友不妨試試。
Type of Meal
Dinner
2019-10-29 118 views
朋友喜歡吃拉麵,成日都會周圍找小店吃,今次她就找了一間覺得不錯而又捉我一起去吃晚餐,可能我們太早了所以不多人,之後食的途中就開始多人了,餐紙選擇清楚而且價錢比心目中平,今次我地二人就叫了二個拉麵再加餃子和汽水。一番拉麵和醬油拉麵,湯底是豚骨濃湯和清湯,濃湯是用不同的豬部位整成所以味道好濃又香,清湯就味道剛好比較清。入面都有义燒切得好薄身不肥帶豬肉香,半熟蛋仲有流心好濃蛋香,這裡仲可選擇要不要青蔥和味筍,都幾窩心。小食就叫了羽根餃子有分大中小,我地二人叫了小,微脆而餃子皮滑又多料好味道。汽水是樽裝汽水勁有氣,不喜歡飲汽水的朋友仲有烏龍茶和清水選擇。

2019-10-28 48 views
長沙灣順寧道近新落成住宅區一帶,不乏食店,應有盡有,剛剛又開業一間雞煲店,而附近一間拉麵店都肖肖地開業,主打濃厚湯頭,重視煮食用水,大量日本進口材料,價錢親民貼地,由日本拉麵師傅主理,非常有吸引力。「一番拉麵豚骨濃湯」湯底屬於濃厚類型,非常香濃厚稠,聽說店家把西班牙產放牧豬的豬骨,以12小時熬製湯底,再加入高級背脂,製成豬骨濃湯,湯呈乳白色,湯面有漂亮自家制背脂,湯味濃郁,令人回味,吃多多都不覺膩。拉麵則由日本產小麥做,質感厚實,口感彈牙。「羽根餃子」好的日式羽根整塊不裂,用筷子一戳,就卡的一聲斷開,這裡完全做到了,讚讚,撿羽根碎來吃,都很香脆,餃子本身都做到皮薄軟綿綿,非常不錯。「日式炸雞」真的做到了金黃色,炸得皮薄肉嫩,真心讚。服務超群,提到一位年輕男店員,有空會幫我們fill水,拉麵店有這樣的服務,太skr。

「一番拉麵豚骨濃湯」

「羽根餃子」

「日式炸雞
真的做到了金黃色,炸得皮薄肉嫩,真心讚。

一番拉麵豚骨濃湯
羽根餃子
日式炸雞
一番拉麵豚骨濃湯
羽根餃子
日式炸雞
2019-10-25 48 views
[ 長沙灣隱世拉麵店🍜]就係呢日,放工食完個拉麵之後,返屋企途中跌左落樓梯😢隻腳痛到依家都仲痛緊🤦🏻‍♀️講返碗麵,男朋友好鍾意食拉麵,但我地好耐都無食過啦!⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹豚醬油叉燒拉麵($102)⭐️7.5/10好多塊叉燒搭住碗邊,都成7-8塊🐷叉燒雖然薄薄地,但都幾大片,塊肉仲好嫩👍🏻湯底偏濃味,都OK!啲筍爽脆無渣,隻溏心蛋熟度岩岩好,個黃正呀🤤麵線粗身,我自己就嫌佢煮得淋左啲,我鍾意硬啲🍜-🔹匠豚骨濃湯沾麵($123)⭐️7/10男朋友叫左沾麵,配料排哂出黎幾有睇頭😆有兩塊叉燒、筍、溏心蛋,叉燒有兩款,一塊係燒叉燒同一塊係嫩叉燒🐽我試左一啖,麵條好掛湯,湯以沾麵黎講都唔算濃,不過味道幾好~-🔹羽根餃子($58)⭐️6/10$58係8粒餃子,煎得幾脆口,內餡係菜肉🥟-🔺呢間餐廳都幾full,臨收工都坐滿😮
[ 長沙灣隱世拉麵店🍜]
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹豚醬油叉燒拉麵($102)⭐️7.5/10
好多塊叉燒搭住碗邊,都成7-8塊🐷
麵線粗身,我自己就嫌佢煮得淋左啲,我鍾意硬啲🍜
🔹匠豚骨濃湯沾麵($123)⭐️7/10
🔹羽根餃子($58)⭐️6/10
$58係8粒餃子,煎得幾脆口,內餡係菜肉🥟
🔺呢間餐廳都幾full,臨收工都坐滿😮
$120 (Dinner)
2019-10-24 35 views
夜晚同朋友去食晚飯,心血來潮想食拉麵,我地去左長沙灣一間拉麵店,入面好有日本既感覺。呢度有5款麵,另外可以自己再加配菜,亦都炒飯同埋小食。我地分別叫左拉麵同埋沾麵。拉麵就揀左一番叉燒拉麵,入面有六塊叉燒同埋一隻溏心蛋,個湯底好濃郁,麵既質感亦都好好!沾麵就得一款,就係沾麵匠豚肉濃湯。呢個沾麵係我既大愛啊,佢既湯底比拉麵既湯底更濃,而且有好香既柴魚味,麵就彈牙爽口。我地仲叫左4隻餃子,佢地有層薄脆痴埋一齊,好得意。
呢度有5款麵,另外可以自己再加配菜,亦都炒飯同埋小食。
我地仲叫左4隻餃子,佢地有層薄脆痴埋一齊,好得意。
2019-10-16 46 views
上次喺對面食野見到呢間日本人主理嘅拉麵店 今次順路一於過黎食佢😋我到嘅時間尚早係閒日嘅六點 所以享受左半餐時間嘅包場😂環境好日式點左個一番拉麵豚骨濃湯入面有叉燒、青蔥、味荀同埋半熟雞蛋個濃湯不得了!第一啖入口覺得超~好~味~麵質我個人係鐘意偏硬身,佢呢度嘅程度很對我胃口👅叉燒嘅厚度同樣係我喜愛嘅,肉味香濃而且口感軟嫩👍🏻我仲加$20加配泡菜份量唔算多,不過醃得好夠味,超開胃的前菜😍小食揀左羽根餃子好鐘意呢種會煎到一塊過脆卜卜嘅餃子,表皮香脆微焦,但入面保留住水份,充滿肉汁💦整體滿意而且價錢好合理,值得一試😋👍🏻

點左個一番拉麵豚骨濃湯
入面有叉燒、青蔥、味荀同埋半熟雞蛋

我仲加$20加配泡菜
份量唔算多,不過醃得好夠味,超開胃的前菜😍

小食揀左羽根餃子

整體滿意而且價錢好合理,值得一試😋👍🏻
在拉麵店食鰻魚飯 有驚喜朋友食完係咁推薦叫我黎試下,咁啱喺附近探完屋企人,於是就黎個一人晚餐😋黎之前做過下功課,知道呢度多數人食拉麵,但都有鰻魚飯。入到去見menu冇得叫,問問店員原來真係可以叫😳莫非係hidden menu🤭鰻魚御骼定食 $138定食內容好豐富,有3款前菜,1款沙律,麵豉湯同鰻魚飯。前菜包括蜆肉、漬物同黃金魷魚蜆肉味濃鮮美,黃金魷魚就有少少偏咸,漬物酸度適中,作為前菜夠哂開胃👍🏻沙律嘅醬汁十分酸甜開胃,不消廿秒已被我極足KO😂麵豉湯好暖胃,我鐘意食完飯留待最後先飲😋鰻魚飯相當足料,鰻魚份量舖滿於飯上,淋上鮮美嘅鰻魚汁,每一啖肥美嘅鰻魚配日本米飯及醬汁🤤心靈馬上得到了滿足💓除此之外,仲叫左個京都炸雞$38炸至外脆內裡卻鎖住了肉汁,擠上檸檬汁中和左肥膩感,如果鐘意嘅仲可以沾上沙拉醬,酸甜味道令炸雞更好味!果然,朋友冇介紹錯,今晚嘅一人晚餐相當滿足😌
在拉麵店食鰻魚飯 有驚喜

鰻魚御骼定食 $138
定食內容好豐富,有3款前菜,1款沙律,麵豉湯同鰻魚飯。

前菜包括蜆肉、漬物同黃金魷魚

沙律嘅醬汁十分酸甜開胃,不消廿秒已被我極足KO😂

麵豉湯好暖胃,我鐘意食完飯留待最後先飲😋

除此之外,仲叫左個京都炸雞$38

果然,朋友冇介紹錯,今晚嘅一人晚餐相當滿足😌
2019-10-02 47 views
今日在家休息在家附近走走就睇到一間幾有日本風味既拉麵店內部裝修不錯播放既日本音樂聲音剛剛好令人好舒服入面可選擇既拉麵款式不多只有一番和醬油而我選擇了一番加一個泡菜整體拉麵不錯但湯底較濃好容易口渴半生熟雞蛋好食但蛋白有點凍肉就麻麻地好容易一拎起就散左整體我覺得有6/10分主要都系食個環境
今日在家休息
好容易一拎起就散左
整體我覺得有6/10分
主要都系食個環境
一番拉麵
鐘情拉麵既我,成日都想試新店,希望有一次試到心中完美嘅拉麵店,今次又試左一間新店,本想支持一下小店,星期六中午十二點令到,見到一個著便服嘅人教緊兩個身穿師父衫既後生仔煮麵,店內得我同另一位客人,我就叫左$98 豚骨燒叉燒拉麵, 但$98 一碗拉麵俾我覺得如food court 快餐出品😰 湯底叉燒份量還可以,不過麵質、半熟蛋 以至叉燒,以$98 計係唔合格 。叉燒無肉味又無調味而且好乾 😫 又浪費左一個拉麵quote
2019-07-20 97 views
原來打算係附近食野,結果無位,見到呢度無人,之後曾經見到排長龍,就入去食下。上菜果陣已經驚嚇,點解叉燒係粉紅色肉,仲有少少血紅,原來係慢煮既肉,都已經覺得「下,日式燒叉燒啵!」算,開食!感覺係,湯底好咸好粉,似用調味粉開既感覺。叉燒好淡,好似無味既蒜泥白肉。麵,鞋口,似係糙麵。我感覺唔到呢碗拉麵有咩野心思同誠意,比自己係屋企沖既包裝拉麵都不如。😩呢d真係叫伏啊!整既人,知唔知拉麵既精髓。最後食左幾啖就無食啦!心諗怪唔之得無人等位啦!
2019-07-14 82 views
食左兩次醬油味,好好味。湯濃度剛好,麵幼。叉燒薄但口感好好。份量都好好但係!千祈唔好加紫菜!$10得兩小片,十分唔抵。除此之外都好好味。+++*..........
食左兩次醬油味,好好味。
湯濃度剛好,麵幼。叉燒薄但口感好好。份量都好好
但係!千祈唔好加紫菜!
$10得兩小片,十分唔抵。
除此之外都好好味。+++*..........
2019-07-07 104 views
呢個雞湯魚介湯底其實好清甜,麵底都唔算差,總體嚟講算係幾好食,但係衰portion細,其實都成$80一碗,但係得一嚿叉燒仲要成嚿都係肥,麵係要食兩碗先夠飽。本身覺得麵細碗都算,嚟埋個餃子,真係有啲火滾,又細隻(平常一半size)又樣衰🤦🏻‍♀️其實開喺長沙灣,都係做街坊生意,咁樣真係唔多掂,所以由兩個月前晚晚排哂長龍到而家夜晚食得兩枱客唔係無道理。#匠一 #算係幾好食但係你唔會想再去幫襯 #長沙彎小店
#匠一
#算係幾好食但係你唔會想再去幫襯