2023-02-02 107 views
🎈恩嚐甜品甜品由店主親自主理,製作用心,出品相當有水準❤️食到傳統嘅中式糖水以外,仲有西式嘅焦糖燉蛋、法式煮雪梨等甜品,街坊價錢食到酒店質素甜品,相當有驚喜✨✨🎈法式醬汁煮洋梨啤梨用上比利時洋梨,選材講究醬汁以雲呢拿籽、焦糖煮成,質感輕盈唔會膩,而且表面微微燒過✨食落帶焦香,令味道更有層次🍐啤梨經過烤焗口感軟腍,味道清甜,做到甜而不膩嘅效果,同醬汁可以話係絕配✨🎈招牌朱古力餅 朱古力餅口感幼滑細緻,入口即溶🍫最驚喜係朱古力味香濃之餘帶點黑朱古力嘅甘甜,食得出係用料十足嘅甜品,以$32嘅價錢性價比相當高👍🏽🎈薑湯蕃薯糖水呢款糖水啱晒冬天🤗飲碗薑湯成個人暖笠笠,仲有口感軟綿綿嘅蕃薯🍠甜度適中好想每日都食一碗🤤
🎈恩嚐甜品

甜品由店主親自主理,製作用心,出品相當有水準❤️

🎈法式醬汁煮洋梨
啤梨用上比利時洋梨,選材講究

🎈招牌朱古力餅
朱古力餅口感幼滑細緻,入口即溶🍫

🎈薑湯蕃薯糖水
好想每日都食一碗🤤
TakeAway
呢間係新蒲崗🚇采頤花園嘅恩嚐甜品🍮外賣🥡小店嘅出品絕對係酒店🏨級一流水準👍,但只係街坊價錢💰,性價比極高!門口有好多佢哋嘅🍮甜品相,望落去都好吸引🤤。除咗西式🍰糕餅甜品之外,佢哋亦都有唔少🇨🇳中式糖水🥣供應。我就揀咗🌱雲喱嗱豆焦糖燉蛋🍮、招牌🍫朱古力餅🍰同埋🇫🇷法式醬汁煮🍐洋梨🥰。🇫🇷法式醬汁煮🍐洋梨🥰即叫即整,拎到返屋企🏡仲係暖嘅👍。🇫🇷法式醬汁味道😋濃郁,口感有少少🤏泡沫輕柔嘅感覺,入面用咗好大隻嘅啤梨🍐切片去煮,所以好入味,有啤梨🍐嘅清甜又有🇫🇷法式醬汁 creamy 嘅香甜,平衡度高👍唔會太甜太膩。🌱雲喱嗱豆焦糖燉蛋🍮用咗真正嘅🌱雲喱嗱籽製作,嗰種香味🤤絕對係人工合成嘅雲呢拿油俾唔到你嘅!焦糖燉蛋🍮入口十分之幼滑有蛋🥚香,加上黑色一點點嘅🌱雲喱嗱籽同埋香甜嘅焦糖😋,真係回味無窮😍!招牌🍫朱古力餅🍰全個都係用朱古力🍫忌廉做嘅,冇海綿蛋糕喺入邊,朱古力🍫味好香,入口幼滑🤤,唔會死甜👍而且大大件好抵食!

門口有好多佢哋嘅🍮甜品相,望落去都好吸引🤤。

除咗西式🍰糕餅甜品之外,佢哋亦都有唔少🇨🇳中式糖水🥣供應。

🇫🇷法式醬汁煮🍐洋梨🥰即叫即整,拎到返屋企🏡仲係暖嘅👍。

• 法式醬汁煮洋梨
  • 招牌朱古力餅
  • 雲喱嗱豆焦糖燉蛋
2022-12-15 104 views
Love the vibe and food hereThe portions is reasonable and looks good just like the picture in the menu.Enjoyable experience!
Love the vibe and food here
Enjoyable experience!
2022-12-09 128 views
🌷 @showdessert.hk Happy Friday, OT完一定要買返個甜品惠勞自己🥰🥰 今次喺鑽石山站附近嘅采頣花園試咗幾個甜品:🍐 葡萄白酒燉梨呢度有兩款燉梨,包括法式同白酒燉梨,我揀咗白酒款,仲配埋雲呢拿雪糕🥰 燉梨甜甜的,配埋cream同雪糕好香奶味好好食😋🍓 雜果椰奶涼粉雜果份量爆多! 佢分成一盒雜果,有西瓜🍉、士多啤梨🍓、藍莓🫐、奇異果🥝、芒果🥭等等,超豐富!椰奶涼粉唔會太甜,又香奶味😚 成個甜品營養好豐富咁!🍳 燉蛋白燉蛋白好滑好香,甜度適中,簡單美味!#鑽石山美食 #新蒲崗美食
🌷 @showdessert.hk

🍐 葡萄白酒燉梨

🍓 雜果椰奶涼粉

🍳 燉蛋白
燉蛋白好滑好香,甜度適中,簡單美味!

#鑽石山美食 #新蒲崗美食
2022-11-18 183 views
📌店名:恩嚐甜品       地址: 新蒲崗采頤花園G321號今天要同朋友去新蒲崗食飯, 順路經過呢間甜品店, 細細間,有西式甜品, 價錢不太貴,就試下,可惜不能堂食,如果能夠企喺舖面, 或者喺門口即食最好,因這些甜品新鮮即做,用外買盒打包,回家才食無這麼完美。📌招牌朱古力餅  $32一開盒就聞到陣陣嘅朱古力香味, 朱古力味特濃,我估大約有70度朱古力, 裏面無海綿蛋糕, 一入口 就感覺到軟滑嘅朱古力在口裡蕩漾, 最後甜味慢慢咁滲出嚟。📌葡萄白酒煮梨(凍) $42個梨有好香嘅梨味, 軟滑適中, 入口有少少白酒的香味, 蛋白蛋白軟綿綿入口好像一陣風走了,雪糕都是手工做, 入口有奶香及軟滑的口感。📌雲呢拿奶凍 配 芒果+士多啤梨 菠蘿凍湯 $35新鮮菠蘿汁做凍湯, 花型嘅自製的薄脆(好香牛油味) 裝住啲新鮮 芒果 及 士多啤梨, 奶凍有濃厚嘅鮮奶味道, 好軟滑。
📌店名:恩嚐甜品
       地址: 新蒲崗采頤花園G321號

📌招牌朱古力餅  $32

📌葡萄白酒煮梨(凍) $42

📌雲呢拿奶凍 配 芒果+士多啤梨 菠蘿凍湯 $35
葡萄白酒煮梨(凍)
雲呢拿奶凍 配 芒果+士多啤梨 菠蘿凍湯
招牌朱古力餅
2022-11-18
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
葡萄白酒煮梨(凍)
雲呢拿奶凍 配 芒果+士多啤梨 菠蘿凍湯
招牌朱古力餅
2022-11-13 99 views
突然心血來潮想食糖水,收工途經呢一間小店,問咗店員邊款唔會太甜,(可能好多人都會覺得食得糖水都預咗佢甜),但有啲糖水舖真係甜到嚇死人.最後介紹我食芝麻糊湯圓·急不及待企喺條街度食,出乎意料之外係堅好食,真係估佢唔到。湯圓:以為利x湯圓,但咬落去真係有喜感,完完全全係我想成個一隻款,咬落去好香芝麻味,個皮煙煙韌韌。芝麻糊:係生炒,唔係出面一袋袋整番熱甜到爆果d,由於太好食,趕唔切影相,下次一定會再食,多謝店員幫手問下糖水師傅。太好味了
,多謝店員幫手問下糖水師傅。太好味了
今日去左新蒲崗上堂 放學之後覺得好口乾所以就去左揾甜品食😋呢間恩嚐甜品開左無耐但已經好多同學話正所以我地就去左試下啦🥰-🍫🍨朱古力心太軟伴雪糕 $40心太軟超香🥹🫶🏻焗到啱啱好外皮脆 內心軟 一切開仲有流心添😋雪糕有五種味可以揀:芒果🥭、雲呢嗱🍦、草莓🍓、抹茶🍵、提子冧酒🍹🍇我就揀左出面最唔想見嘅提子冧酒😍😍-🍮🥚雲呢嗱豆焦糖燉蛋 $32朋友見到呢個燉蛋張相咁靚就揀左佢一大開就聞到好香啦😍蕉糖燒得好香脆燉蛋係好creamy同埋好重蛋味好足料😋-🍫🍰招牌朱古力餅 $33最愛朱古力嘅我仲買多左件朱古力餅🫶🏻佢係用左松露朱古力🍫架😍好香好濃朱古力味 蛋糕又夠creamy🥰
今日去左新蒲崗上堂
放學之後覺得好口乾所以就去左揾甜品食😋
呢間恩嚐甜品開左無耐但已經好多同學話正
所以我地就去左試下啦🥰

🍫🍨朱古力心太軟伴雪糕 $40
心太軟超香🥹🫶🏻焗到啱啱好
外皮脆 內心軟 一切開仲有流心添😋
雪糕有五種味可以揀:
芒果🥭、雲呢嗱🍦、草莓🍓、抹茶🍵、提子冧酒🍹🍇
我就揀左出面最唔想見嘅提子冧酒😍😍

佢係用左松露朱古力🍫架😍
好香好濃朱古力味 蛋糕又夠creamy🥰

2022-10-23
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Dinner)
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2022-10-18 99 views
屋企人早排經開見到呢間甜品店有幾多街坊幫襯,今日就叫我去買小小番屋企試下。🤩真係好多街坊幫襯,Keep住有街坊過黎拎外賣,始終係小店,得一個店員同一個師傳做,所以我都等左一陣先有得拎。😂不過,佢好在有得打電話黎預訂,下次一定會打黎訂左先!👍🏻甜品整得好有心機,即使得一個師傅,都有好多款式甜品揀,好勁。🤭價錢平,份量多,味道好,性價比高,難怪咁多街坊支持!鮮芒果牛奶布丁 ($37)牛奶布丁超級滑,牛奶味突出,布丁好爽口!再配埋甜既芒果,真係超滿足!😋呢個我係超鍾意的。鮮雜果椰汁西米露 ($42)雜果有唔同既生果,有芒果、士多啤梨、奇異果、藍莓、西瓜。生果鮮甜,好食,再撈埋椰汁西米露食真係好夾。👍🏻椰汁好香濃,西米露有質感,唔錯。😋葡萄白酒煮梨 (凍) ($42)呢個我覺得幾特別,第一次試都有驚喜。雖然係甜左小小,但酒加梨原來係好好食,酒香加梨鮮甜。😍仲有球雪糕配搭下,唔錯!👍🏻

鮮芒果牛奶布丁 ($37)

鮮雜果椰汁西米露 ($42)

葡萄白酒煮梨 (凍) ($42)

2022-10-17 74 views
💕恩嚐甜品采頤花園的街坊小店,以親民價錢食到酒店水準嘅甜品🍮除咗中式芝麻糊、西米露等糖水,亦有西式嘅朱古力餅、梳乎厘、心太軟等🤗見到佢地嘅tiramisu 班㦸賣相都好唔錯,真正體驗到高手在民間,出品有水準值得encore小店只提供外賣,如果遲啲搬大鋪有得堂食就好喇🤭🔸法式醬汁煮洋梨即叫即焗,大概等10分鐘就有喇法式醬汁係一個以焦糖煮成嘅醬汁,打至起泡🫧令口感更綿密而洋梨加入呍呢拿籽調味,煮至軟腍,食嘅時候仲有陣陣焦糖香,平時比較少食呢類甜品,但會令人一試愛上🔸招牌朱古力餅以黑朱古力精心打造嘅甜品🍫香滑細緻,入口融化嘅感覺有點似食緊chocolate truffle 🥰朱古力味香濃,帶點黑朱古力獨有嘅微苦,係近期食過數一數二最正嘅朱古力甜品❣️🔸香芋金薯椰汁西米露秋天係食金薯嘅季節🥰西米露相當足料,有軟綿綿嘅芋頭同金薯粒,甜度適中,加上椰汁感覺滋潤
💕恩嚐甜品

小店只提供外賣,如果遲啲搬大鋪有得堂食就好喇🤭

🔸法式醬汁煮洋梨
即叫即焗,大概等10分鐘就有喇
法式醬汁係一個以焦糖煮成嘅醬汁,打至起泡🫧令口感更綿密

🔸招牌朱古力餅
以黑朱古力精心打造嘅甜品🍫

🔸香芋金薯椰汁西米露
TakeAway
很多人會喜歡吃甜品,拿著食譜也會去買材料跟著自家焗及烹調。曾幾何時,也是喜愛者。 很有心機弄時,會成功的; 後來工作忙,技巧越來越生疏時, 便喜歡堂食,或外賣回家慢慢地品嚐。 事實上,吃甜品是抗抑鬱的天然良藥。 每每不開心時,甜品一定令我抑鬱指數減低, 快樂指數即時提升。 回憶那些年時,烘焙材料是很難採購, 因為不是有很多門市烘焙店。 後來逐漸多起來時,也失去了烘焙興趣。 高手在民間,位於新蒲崗的甜品店,由酒店甜品師出品的手作,精緻又美味的甜品。默默地為懂得欣賞的甜品及饞嘴的人,手作出不同酒店級的甜品,活在香港很幸福。#Chocolate Truffle Cake : 朱古力味特濃, 品嚐味道後大約有70-75%朱古力濃度, 全是實心的朱古力,沒有海綿蛋糕在充斥空間, 而是真材實料用上朱古力及黑松露。 很有誠意的Chocolate Truffle Cake.....👍 #Chocolate Truffle Cake  : 全是實心的朱古力,沒有海綿蛋糕在充斥空間 #雲哩嗱豆焦糖燉蛋 : 這款是給老人家吃的, 雲呢嗱豆(雲呢嗱籽),味道及口感比用雲呢嗱香油更厚實及味濃,更天然健康。 愛

#雲哩嗱豆焦糖燉蛋 : 這款是給老人家吃的, 雲呢嗱豆(雲呢嗱籽),味道及口感比用雲呢嗱香油更厚實及味濃,更天然健康。 愛身邊的人,讓她們吃的更健康。
#雲哩嗱豆焦糖燉蛋 :簡單的甜品,實而不俗,濃郁的牛奶(淡忌廉)混合蛋漿再焗,再有薄薄的脆焦糖,熱吃凍吃也可,飯後甜品最好不過了,老少咸宜。很喜歡軟滑口感,老人家吃了逐笑顏開。

#雲哩嗱奶凍配鮮果菠蘿凍湯 : 用了新鮮菠蘿榨汁的凍湯、雲呢嗱籽及濃郁的牛奶, 這款甜品…… 真的在家不會弄的, 一片脆脆餅,在家是弄不了; 要保留脆脆,一定要第一時間吃,口感最佳。 幸好, 回家吃時仍然保持著脆口, 將新鮮的菠蘿凍湯淋在雲哩嗱奶凍,很有趣。 可以點給小朋友實現兩個願望 : 出奇脆 + 有得玩。

#雲哩嗱奶凍配鮮果菠蘿凍湯 :打咭都攞到like~😎 😜 感覺很有趣
好味道
#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#this is a life and not alive in a world

烹調甜品需要時間、心機及興趣,不喜歡廚藝的是不會入廚房。烹調甜品更加需要耐性,心機及自家獨門秘訣,即是在未真正成功完成一件完成品之前,是失敗了無數次~ 無限次的嘗試,最後才可成功完成作品。很佩服敬業樂業的甜品師,讓喜歡吃甜品人有不同口味及自家製手作的甜品; 懂得「欣賞  = 恩嚐」才可有 「口福」!
2022-09-25
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$33 (Last Night Supper)
  • 雲哩嗱豆焦糖燉蛋
  • ChocolateTruffleCake
  • 雲哩嗱奶凍配鮮果菠蘿凍湯
2022-09-23 76 views
十分親民的外賣甜品小店💕 不少街坊排隊買,質素有保證😍 甜品及飲料款式口味多,提供中式甜品、西式甜品、特式飲品、蛋糕,唔怕冇嘢啱食☺️ 製作需時,請耐心等待🤗店員服務態度一流,食物方面 賣相吸引,質素高,價錢偏低,性價比高👍🏻 好可惜沒有提供堂食😣二人消費:$67 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍮雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯 ($35)✨好特別的自家製甜品,推薦!雲呢拿奶凍好嫩滑,十分香甜🥰 芒果士多啤梨粒粒鮮甜,完全不會有酸味👍🏻 最有驚喜是這個容器形狀的餅乾,淋上甜甜的菠蘿湯變得半脆半軟,配搭奶凍及鮮果一口吃下,口感味道滿分!🥰🍮雲呢嗱豆焦糖燉蛋 ($32)✨推薦必食!吃一口便愛上🥰 蛋味濃郁,口感十分嫩滑,表面的焦糖燒得十分香口薄脆😍👍🏻

二人消費:$67 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🍮雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯 ($35)✨

🍮雲呢嗱豆焦糖燉蛋 ($32)✨
2022-09-04 88 views
朋友邀約到她家晚飯,冇理由兩手空空上去,途經她屋企樓下發現一間手工甜品糖水外賣店「恩嚐甜品」它的招牌朱古力蛋糕相當受歡迎,同時供應多款特式飲品,自選凍配甜品,亦有多款中式糖水,即煮蛋白杏仁茶及湯圓等等,價錢由$18起,非常親民。日式軟滑豆腐$18質地柔軟,口感嫩滑,絕對是炎炎夏日裏最令人愉悦的低熱量甜品。鮮雜果椰汁紫米露$42椰香軟糯香甜紫米,有益氣補血,暖脾胃和滋補作用,配上一大碗的士多啤梨🍓奇異果🥝西瓜🍉芒果🥭藍莓🫐,正👍招牌朱古力餅$32豐富的層次感,朱古力在嘴裡慢慢融化。外層可可粉的苦味,接下來便轉為充滿甜味的內餡,口味由苦至甜,口感由硬至軟,完全融化後,回味無窮😋😋
即煮蛋白杏仁茶及湯圓等等,價錢由$18起,非常親民。

日式軟滑豆腐$18
質地柔軟,口感嫩滑,絕對是炎炎夏日裏最令人愉悦的低熱量甜品

鮮雜果椰汁紫米露$42

招牌朱古力餅$32
2022-09-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Other)
2022-07-16 108 views
今日心血來潮 想食甜品 🍮放縱一下😊 放咗工 一於買番啲甜品返屋企 同屋企人嘆吓先😉 呢間小店 好多選擇 又好抵食👍👍 點算呢😌 樣樣都想試😅 🍮雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯$35雲呢拿奶凍超好食😋 好冰涼同Creamy 又唔會太甜 配有鮮甜嘅芒果🥭同士多啤梨 再加新鮮嘅菠蘿湯 口感非常豐富👍 食完個心好sweet 😋🥰 🍮招牌朱古力餅$32呢個餅真係好食 超濃嘅朱古力味 😍😍 口感細緻 甜度適中 啱晒我口味😉 推介👍👍🍮西瓜椰汁西米露$32再揀咗一個大路嘅西米露 西瓜🍉鮮甜新鮮 西米露軟腍適中 椰汁香滑 夏天食超級冰涼😄 爽呀😎😎 小店選擇真係好多 中式 西式都有 用料新鮮 晚飯後 同屋企人一齊嘆下甜品 真係好幸福 好開心😊😊 下次我要試其他😋😋 🎈恩嚐甜品 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下321號舖 kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foo

呢間小店 好多選擇 又好抵食👍👍
點算呢😌 樣樣都想試😅

🍮雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯$35

🍮招牌朱古力餅$32

🍮西瓜椰汁西米露$32

🎈恩嚐甜品 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下321號舖

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 招牌朱古力餅
揸車經過新蒲崗 我想買啲宵夜食 就搵下有咩糖水店 見到呢間價錢幾合理就黎望下采頤花園可以入閘一陣停車去買喺門口見到法式醬汁煮梨呢張相好吸引 店員有推介所以就叫咗店員教左我可以點燉蛋個個醬食 第一次食呢個甜品 梨切好曬一片片 梨好甜好淋 咬落帶啲粒狀梨肉 好特別另外試咗呢款招牌特濃朱古力餅 味道有啲似Meltykiss朱古力 超濃朱古力質感 唔算太甜 有一層薄薄地既餅底仲叫咗個芒果沙冰 外賣左之後個賣相冇咁壯觀 芒果甜 沙冰夠芒果汁 確實係炎夏消暑既好選擇
采頤花園可以入閘一陣停車去買

喺門口見到法式醬汁煮梨呢張相好吸引 店員有推介所以就叫咗

2022-07-11 58 views
炎炎夏日行經過彩頤花園,發現一間甜品小店。鋪頭雖然細間,但係甜品選擇非常多,無論中式甜品、西式甜品、特式飲品,至到蛋糕都應有盡有!雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯 $35一般甜品鋪都未見過既甜品,算係餐廳自家製創新甜品! 雲呢拿味道超級濃烈,口感夠曬QQ,最驚喜係個Cone,夠甜夠脆再放菠蘿湯半濕半脆口感好好味!仲有甜甜芒果同士多啤梨配搭,多重口感夠曬吸引!芒果沙冰 $32夏日消暑系列,初初仲以為杯裝沙冰,結果原來配裝,淋上芒果汁、芒果肉再碎碎既沙冰,非常吸引!價錢親民,支持小店,值得一試!📸 Credit to Instagram: @mroolong

雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯 $35

芒果沙冰 $32

價錢親民,支持小店,值得一試!