雖然今個冬天真係唔算凍,但係落雨同友人又無帶遮,淋完變左兩隻落湯雞都想食d 辣野暖下身呢間餐廳友人之前食過,佢話念念不忘想encore,咁就encore啦~繁忙時間每檯限時90 分鐘上圖係毎位都會有既茶,茶錢$11。呢杯茶好多料,除左茶葉,仲有龍眼、杞子同有d 好似炒米咁既野(?)飲落除左茶味仲有甜味,$11 茶錢都叫俾得鋸。因為呢杯茶係其他地方係飲唔到既。而且茶既味道都唔錯。但當然都係個人口味啦,鐘意飲傳統中茶既就可能接受唔到呢度除左大brand 既啤酒仲有d 未見過既啤酒,所以我同友人都叫左一杯黎飲呢杯啤酒叫another one,酒精好低只有3.3%,$63有500ml,價錢唔貴首先要講既係啤酒既温度,因為呢杯啤酒係冰涼,但唔係雪到凍既啤酒。啤酒serve 既時候都唔會凍到杯面有層水汽飲開啤酒既人應該都會不滿呢個酒度都好意思serve俾客但係呢隻啤酒既味道同飲開既大brand 係唔同,唔苦(或者可以話唔甘),菓香濃,同埋味道有d 酸酸地飲落去係唔似啤酒雪到好凍一大啖飲落去個種「爽」既感覺,相反我覺得似一杯飲品多d 泡打到好綿,飲落口唔會好似飲空氣,d 泡都已經飲到呢杯酒既香氣係呢

繁忙時間每檯限時90 分鐘

Another One

飲開啤酒既人應該都會不滿呢個酒度都好意思serve俾客

係呢類餐廳飲到呢個質素既啤酒我覺得好surprise

唔飲開酒既都可以叫杯another one 試下

例牌水煮牛

例牌水煮牛($168)

呢道菜份量真係好大,因為除左水煮牛仲可以免費㨂多四種配料,我地分別叫左:薯粉、雞脾菇、牛柏葉同埋娃娃菜

因為有薯粉,所以我地都無叫飯送呢個餸了
水煮牛with 配料

辣度可以自己選擇左,五個辣為最辣,我地叫左兩個辣。雖然只係兩個辣,但係都食到辣味,尤其係薯粉同娃娃菜呢類咁索汁既配料,食多兩啖都ok 辣,要飲啤酒解下辣

牛係用牛肩肉,所以好滑,唔會浸耐左就揩

呢個餸highly recommend,好濃好香,好惹味架!
霸王辣子雞

霸王辣子雞($135)

呢個又係需要highly recommend 既菜

無辣度選擇,同個兩個辣椒既水煮牛相比辣好多,有d 嗆喉,我諗應該係大概三個辣椒既辣度

呢個雞好值得講,因為炸得好好,d 雞入面係完全無死油係度,炸到乾身、雞皮都係脆既

但係唔會因為乾身而柴皮,肉質都好鬆化

係一個好好送酒既餸

我地兩個就叫左以上咁多野,無論飲品定係食物都好高質,味道好好!

可惜我地都係眼闊肚窄既人,飽到吃不下,兩個餸都只係食左七成就要收手

個水煮既份量真係好大,成個面盆咁,其實兩至三個人食飯都可以只係叫一個例牌份量既水煮item 就夠了

呢餐飯真係食得好滿意!
Other Info. : 呢度既員工打扮可以好前衛,d 職員可以穿環紋身返工,呢一點我好appreciate。 因為服務業好多時對員工都有打扮既rule,其實餐廳既路線唔係fine dining就唔需要規管員工太多啦 每個人都一式一樣成個機械人咁好boring
2018-12-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Another One
例牌水煮牛
水煮牛with 配料
霸王辣子雞
  • another one
  • 水煮牛
2018-12-10 471 views
之前食過晚餐都唔錯,諗住午餐都應該幾好,點知⋯我錯了。周未午餐大約有5個價錢($68-98),每個價錢有3款食物可以簡,包一杯凍檸茶/凍桃茶同另一款唔記得點左最平$68,四川酸辣紅薯粉,凍桃茶,加$18要多個酸辣湯(我真係好鐘意酸辣)先到凍茶同酸辣湯,味道個湯飲左幾啖,仲有超過半碗未飲,碗紅薯粉已經到了等我飲完碗酸辣湯,再飲紅薯粉個湯,立即叫人攞碟生抽黎,我係咪飲緊清湯呢?!再用筷子夾下薯粉,咦,斷曬既?!再攪下個碗底,除左紅薯粉,丁碎肉碎同花生蔥之外,乜都無。驚可能廚房唔記得落材料,又問waiter先知碗粉係真係咁,無芽菜的(圖中係我食左2啖之後影的)以上面依碗淨紅薯粉+凍桃茶,收$68,仲要比$11茶錢,再加一,即係$86.9。你對得住D客嗎最後食左1/3都無,我選擇放棄。我認我係浪費,但對住面前依碗野,地球對唔住丫,你原諒我喇。埋單時,又一次問經理,紅薯粉真係咩配料都無嗎,佢好肯定咁話係。我有向佢表達加芽菜的意願,希望可以改善下
之前食過晚餐都唔錯,諗住午餐都應該幾好,點知⋯我錯了。
先到凍茶同酸辣湯,味道
個湯飲左幾啖,仲有超過半碗未飲,碗紅薯粉已經到了

2018-12-08
2018-12-03 404 views
🌶🐔麻辣雞乾鍋🐓▪️依到個環境幾好,幾寬敞舒適,純粹忽然好想食酸菜😂但反而覺得最普通~依個麻辣雞乾鍋有2~3個辣椒圖案🌶🌶🌶起初都怕好辣,但其實一啲都唔辣🤔見就見到好多紅當當嘅辣椒,但我就最鐘意食d洋蔥青蔥,最索味~雞肉就同個鍋一樣咁乾咁柴,而且真係好細粒好細件,(好似未發育就比人斬左泥食🐥😂)成鍋大部分都係炸薯條🍟😅佔左一半咁多,個底都係墊左好多。🐟酸菜桂花魚紅薯粉🍜依個碗好大,但其實都幾少紅薯粉,不過勝在口感彈牙,幾好咬!桂花魚不算太多小骨,入口都軟腍嫩滑,酸菜就有d失望,好碎,我期待係酸菜 爽口個部分比例多d,但成碗得d葉位,好似梅菜咁無乜口感🙁🍢串燒反而即燒嘅串燒最值得推薦!燒得恰到好處,最正係有4種調味粉比你任落唔嬲,我最愛青辣椒粉,好似紫菜味😂紅色個d就係辣椒la~~重口味d可以試下落多d。鰻魚: 第一口有點東京築地吃即燒鰻魚嘅味道,係醬汁唔夠日本香,但質感好嫩口但又啖啖肉,接近無小骨🤤愛鰻必食~台灣腸: 台灣腸唔同廚師腸,普通脆腸,外皮腸衣會厚d 脆口d,肉質紮實彈牙,味道香甜惹味d👍豬大腸: 依個又係必食之一,好彈牙又唔韌,仲鎖住肉汁🤤一點也不乾!豬大腸中間仲串左粒青辣椒

🌶🐔麻辣雞乾鍋🐓
▪️

🐟酸菜桂花魚紅薯粉🍜
依個碗好大,但其實都幾少紅薯粉,不過勝在口感彈牙,幾好咬!

🍢串燒

豬大腸: 依個又係必食之一,好彈牙又唔韌,仲鎖住肉汁🤤一點也不乾!豬大腸中間仲串左粒青辣椒,辣得好過癮。
2018-12-01 407 views
今日訓到王朝八晏先起身,出門搵野食時已經係下午茶時間。經過呢間餐廳時見到有下午茶menu, 仲要主打四川菜,無辣不歡o既我已經垂涎三尺🤤下午茶好抵食呀,我簡既套餐$75已經包任選三款小涼菜,一個地方主食同埋特飲一款。酸菜桂花魚紅薯粉之前番大陸食過好好食既酸菜魚,一直對果種味道念念不忘,食過呢間餐廳o既酸菜魚紅薯粉之後,好開心之後唔一定要番大陸先搵到果種味道啦!!😆 一百個like ar! 👍🏻d桂花魚肉大大舊,好滑好有鮮味,最重要係魚肉好入味,酸菜湯底滲晒入魚肉裡面。有時食完D湯麵番到屋企會覺得好口渴,要飲好多水,但呢個唔會,個湯底調味濃淡得宜,我食到最後差D連湯都飲晒🤭。 紅薯粉係我o既至愛,呢隻紅薯粉好優質呀,比較粗身,晶瑩剔透,QQ彈彈,軟硬適中,因為下午茶既關係,薯粉o既份量岩岩好,唔會太多。主食上菜前可以任簡3⃣款小菜,我簡左尖椒皮蛋、酸辣水晶粉皮同埋麻辣雞腎,3樣o既味道都好有四川風味, 加埋呢3碟小菜令成個套餐既味覺享受提升左一個層次⬆!!!食辣梗係唔少得一杯凍飲,我簡左青蘋果冰茶,味道清新,唔會太甜,都幾解辣架😚每檯仲附送熱八寶茶, 唔飲得凍野o既你都可以飲茶解辣🍵唔食辣

酸菜桂花魚紅薯粉

唔食辣o既你其實都可以簡呢個套餐,因為侍應好貼心咁問洗唔洗走辣🙅🏻‍♀。呢間四川餐廳淨係下午茶都咁有水準,真係要搵日去品嚐下佢o既午餐或者晚餐呀!😍
  • 酸辣魚
2018-11-21 386 views
><午市嗌套餐會包埋有自助沙律吧 目測都有唔少選擇 啱唔啱胃口又係另一回事皮蛋豆腐 牛肚絲 蓮藕片 茄子 湯羹 沙律菜 水果調味當然走四川風 麻辣 重酸味霸王炒飯 ($78)有落櫻花蝦一齊炒炒飯粒粒分明 味道都ok ge四川串燒拼盤($98)雞牛豬羊 墨魚鬚 鰻魚可以望到廚房燒緊串燒一路轉一路灑調味粉另外會再畀4種辣椒孜然粉因應個人口味而再加><><><><><><><><><><><><霸王川莊元朗元龍街9號形點一期2樓2041號舖
午市嗌套餐會包埋有自助沙律吧
目測都有唔少選擇 啱唔啱胃口又係另一回事
皮蛋豆腐 牛肚絲 蓮藕片 茄子 湯羹 沙律菜 水果
調味當然走四川風 麻辣 重酸味
霸王炒飯
霸王炒飯 ($78)
有落櫻花蝦一齊炒
炒飯粒粒分明
味道都ok ge
四川串燒拼盤
四川串燒拼盤($98)
雞牛豬羊 墨魚鬚 鰻魚

元朗元龍街9號形點一期2樓2041號舖
Lunch
四川串燒拼盤
2018-11-21 286 views
我地三個女仔好耐無聚會,就聽其中一個話中環分店的霸王川莊好味,晚飯就一心去元朗分店試一下。點知未食就成肚氣。本身訂左5:45,我地6點先到,咁無左張訂位枱我地明白,但個埸係空嘅,都好似吾想比我地入去,侍應提左3👌次話只坐90分鐘,仲要由5:45分計起計數真叻。入坐點菜,一個侍應面口好吾太友善,態度差勁地幫我地落單,(當中幾個都服務差) 叫了二人餐加一個涼拌粉皮,叻再加個水煮牛肉。無一樣好食,水煮桂花魚起咸,個水煮牛仲用了美國肥牛,送到枱上,一夾成舊痴實嘅肥牛,真係太差差差,所有菜都得個咸字,都吾知食到咩味。食到大半,我地枱上未食完嘅,問都無問就收走了,(星期日雖然有人等位) 但未食完就吾應該收,真係食到成肚氣。埋單仲要9百幾蚊,又貴又樣樣難食,無服務可言,一定無下次,希望其他分店質素可以保持。
計數真叻。

叫了二人餐加一個涼拌粉皮,叻再加個水煮牛肉。
無一樣好食
,水煮桂花魚
,所有菜都得個咸字,都吾知食到咩味。

埋單仲要9百幾蚊,又貴又樣樣難食

無服務可言,一定無下次
,希望其他分店質素可以保持。
2018-11-18
  • 樣樣都差
2018-11-20 208 views
因為附近睇戲所以book咗依間餐廳嘢食不錯但份量比較少Openrice 有訂座優惠所以都幾抵食。個人覺得最值得推介嘅係串燒仲有扁平鴨同麻辣嘢就未試過,下次再試!!
因為附近睇戲所以book咗依間餐廳

嘢食不錯但份量比較少

Openrice 有訂座優惠所以都幾抵食。

個人覺得最值得推介嘅係串燒

仲有扁平鴨同麻辣嘢就未試過,下次再試!!
2018-11-15 327 views
酸菜魚唔洗番大陸食平時個個都話番大陸食酸菜魚 但係收工食飯都突然想食架嘛 搵到間我覺得幾好食嘅酸菜魚同水煮魚酸菜魚有得揀例牌同埋珍寶 之前食過例牌兩個女仔食都夠 今次四個人就叫珍寶 另外有得揀桂花魚同鮮魚片 緊係揀桂花魚啦 大愛個酸菜魚 夠酸夠辣之餘 仲有最愛既紅薯粉係入面 勁想加底 因為兩者好match👅仲嗌左個炒飯 一般般無咩特別宮保雞丁 略然多左啲辣椒同得好少雞肉有hsbb credit card可以諗下d dinner set都幾抵
酸菜魚唔洗番大陸食

仲嗌左個炒飯 一般般無咩特別

宮保雞丁 略然多左啲辣椒同得好少雞肉

2018-10-30 1527 views
今日幫朋友慶生,所以很早就Book左位。因爲我遲左少少到,朋友們已經入座了。餐廳很寬倘!我一坐底已經有杯養生茶!裏面有菊花,紅棗,和圓肉。可能因爲這間餐廳主要食川菜,怕我們太熱氣!我第地叫左3碟小食,水煮魚和扁皮鴨,因爲朋友是10月份生日!所以可以免費升級至豪華裝分量仲送多杯特飲。 傾傾下!小食已經不知不覺地開始上菜。酸辣水晶粉皮:夠麻夠辣夠香!粉皮條條條分明加上青瓜絲好開胃。分量得好少!如果多番少少就完美la~紅油龍抄手:望上去好像好辣,其實無咩辣味,餡料很多韭菜,但麻和辣的味道不出!一般。水煮魚:由於只叫了1小辣,所以麻辣的味道不多,不太吃辣的朋友都可以吃到!因爲生日,所以可以免費免費升級至豪華裝分量,個碗超級大!而且還寫住Happy Birthday 。魚肉都算嫩滑,沒有什麽骨,就是魚肉未太吸收湯汁的精華!可以更好。扁皮鴨:建議大家不要叫!因爲個皮好乾,鴨沒有油香!青瓜、京蔥的配菜很少。整體都係好乾,吃完要喝茶,很失望! 炸曼頭:不錯!炸得夠香口,不過曼頭太細!食完感覺未夠喉。最後埋單送200問優惠卷!可以下次用,都抵食的。

仲送多杯特飲。

傾傾下!小食已經不知不覺地開始上菜。

炸曼頭:不錯!炸得夠香口,不過曼頭太細!食完感覺未夠喉。
最後埋單送200問優惠卷!可以下次用,都抵食的。
2018-10-24
  • 酸辣水晶粉皮
2018-10-22 365 views
假日既晚餐食朋友推介既呢間川菜~嗌左酸菜魚(加辣椒)、土豆絲、炸饅頭同串燒套餐(四串指定串燒同兩大杯水果茶)酸菜魚包四個配料,酸菜同魚都一般,唯獨個湯好飲,酸酸辣辣好開胃。建議配料加薯粉,同個湯一齊就👅👍🏻土豆絲較辣,好惹味但份量就略嫌太少😕炸饅頭必嗌!細細粒一啖就食得哂,份量啱啱好,作為甜品或者解辣都一流😚如果想食串燒就建議單嗌,因為套餐既選擇少,份量少一串只有兩三小塊。而水果茶雖然大杯但味道普通。
假日既晚餐食朋友推介既呢間川菜~
土豆絲較辣,好惹味但份量就略嫌太少😕
2018-10-09 401 views
今次食既人數比較多,點既菜款式都比較多。酸菜魚叫咗珍寶再加大,因為有生日優惠。酸菜魚既湯可以飲,除咗魚片,仲有其他配菜,絕對夠飽。另外,特別介紹係水煮煮有不同種類既魚選擇,咁我選擇咗桂花魚片,佢可以選擇5款配菜。我選擇咗蓮藕、薯粉,兩種都好吸收到水煮魚既汁。桂花魚片比較滑,配搭埋水煮魚既汁。小饅頭一口食一粒,份量都頗多,8個人都每人食到一兩個。很香脆!水果茶比較一般,可能本身我個人比較重口味,所以覺得水果茶味道比較淡,份量都適合,一人都可以有一杯,飲完都可以食水果。
  • 水煮魚
2018-09-19 342 views
當企係門口 已經無人理 唔歡迎 我地入座8點餓9點 未坐底食 已經話十點要交檯好似想我地唔洗入黎食 而且 要講明幾次十點要交到檯。雖然我都明想準時收工 營業時間唔好寫十點半,一係加番一句 十點一定要走唔該哂
唔該哂
2018-09-17 2324 views
也分享上週日新鮮滾熱辣的川式生日飯,難得壽星一拍即合,就5大3小約在 霸王川莊 開餐。 十分喜歡這裡的八寶茶,雖然為安全及著數計,又另外選點了2L凍果茶(味道幾清甜又夠凍,解辣效果一流!)+ Shake Shake 串燒大聯盟。   當日所見,這$178 Shake Shake 串燒大聯盟的組合頗受歡迎,除了清甜果茶,九串串燒(本身已有孜然粉)可以加上 Shake Shake 粉調教成其他口味,好食同時都幾好玩~ 繼不辣的串燒,又點了菜肉雲吞湯麵 ($65) 給怕辣兩兄妹打底;麵條味道非常清淡,老饕是接受不到了,但給幼兒享用則是剛剛好,雖然吃到最後兩兄妹都一起嫌:無味嘅! 另一不辣的菜式是贏盡小朋友歡心的 脆皮黃金烤鴨 ($168/半隻),除了包麼麼皮的傳統吃法,又可以夾著黃金脆包吃,飽肚感十足,都頗值得推介~ 之後又點了一份不辣的 南充特色酸菜魚 (例牌/桂花魚 $228),以例牌來講魚肉份量很足,不過少了辣味總久了一點味道;中間的薯粉又不夠水晶粉皮好吃,最後吃剩了不少。 另一例牌的 水煮牛肩肉 ($178) 就明顯好吃很多,牛肉上檯時還是非常粉紅粉嫩,輕熨一下就拉出來吃十分美味;

另一例牌的 水煮牛肩肉 ($178) 就明顯好吃很多,牛肉上檯時還是非常粉紅粉嫩,輕熨一下就拉出來吃十分美味;中間又可自選四款配料,我們要了窩筍、白蘿蔔、水晶粉皮及娃娃菜, 全都十分入味香辣,非常刺激卻又引人入勝,吃到停不了口啊!

還點了一隻 八香烤醬豬手 ($88),這豬手像我太肥了點,結果底下薯條比主角更受歡迎,飛快的被小孩們清光了!

飯後沒點甜品,因為在 Paper Stone Bakery 買了綠茶蛋糕來為壽星慶祝!反正餐廳只收$50 切餅費十分合理,而蛋糕除了賣相好看,清幽得來中間有朱古力脆心,味道十分讚,壽星滿意同時大家也吃得開心~

經 OpenRice 訂位還有85折優惠,折後$1,000有找,蠻抵食!下次辣聚又是甚麼時候、地點?
2018-09-09
Dining Offer
Coupon
2018-09-14 1604 views
魚子媽生日乘機約食飯見見面,有三位小朋友就近元朗Yoho Mall聚餐好了,選了刺激的霸王川莊吃頓霸氣生日飯! 一行5大3細見到這個果茶Shake Shake大聯盟好喜歡,包有一Jar約有2L的新鮮果茶,另有9串串燒售價$178,除開約$22/位好划算,水果茶以可愛的玻璃水勺上檯,內有不少生果浸泡著,味道也挺清新可口。 而串燒有魷魚、雞翼尖、雞翼、排骨、豆角、豆腐及翠玉瓜等,還可配襯4款不同口味、辣度的調味粉玩Shake Shake串燒,小朋友有得玩又有得吃當然開心。 四款調味粉分別有青椒綠,是蔬菜加孜然粉做出微辣的調味粉,第二款是芥末黃,是新鮮黃天椒加孜然粉花椒八角的味道獨特,辣度不高適合初嚐辣的朋友,接下來是比較重口味的紫天赤,此款帶有四川獨有麻味而且辣味會較為升級,最後便是我最喜歡的川椒紅,內裏用四川獨特有超級辣椒配孜然、八角、芝麻粉泡製而成,辣味會較為出色層次感亦更高啱晒我呢個辣魔! 照顧小朋友吃飽先!點了魚子的飛彿脆皮黃金烤鴨$168/半隻,烤鴨有皮有肉表現正常,包有炸蝴蝶餅和麼麼皮兩款選擇,喜愛香口定煙韌自己話事! 記得八香烤豬手$88伴旁還配以炸薯條小朋友們見到樂透

記得八香烤豬手$88伴旁還配以炸薯條小朋友們見到樂透了,而豬手比去年吃的肥美了不少,少了那份皮香肉爽香的氣貿!

南充特色酸菜魚$228/例牌,呷一口老壇酸菜湯味道還算不錯!但本人較喜愛更酸的口味,桂花魚片大大件入口滑溜,在沒骨的情況下吃得超爽皮!

招牌水煮系列像車仔麵,選了水煮牛肩肉再於24款配料中選4款,我們選了窩筍條、白蘿蔔片、水晶粉皮及娃娃菜$178,粉嫩的牛肩肉賣相不俗,不用多說配料當然更吸引我吧!香辣也做得不錯而且份量挺多很抵吃呢!

最後少少心意送上Paper Stone Bakery的抹茶蛋糕,甘香不甜的抹茶忌廉、香脆夾層都能俘虜各人的饞嘴,而且不昂貴$158生日朱古力牌另加$10,絕對值得入手的生日蛋糕!

素素生日快樂!祝妳身體健康、心願得償^0^
2018-09-09
Dining Offer
Coupon
2018-09-08 339 views
一入去 好少見川菜餐廳裝潢咁靚落地大玻璃😻環境優美 又乾淨舒服我地一行四人 叫左個酸菜魚 水煮牛 茶樹菇翡翠苗酸菜魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好喜歡!基本上啲魚都無咩過骨個湯好夠味 唔會太酸太咸 水煮牛叫左小辣 平時都食得幾辣 但食到後面都真係有d頂唔順😂太辣😂😂椰菜苗都好好味☺️一定會再黎食!
一入去 好少見川菜餐廳裝潢咁靚
落地大玻璃😻環境優美 又乾淨舒服